Co je to za kámen?
tiez si myslim zeby nemal uskodit...lenze tento ma urcite 15-20 kilo...a mam 112 litrove akva..takze si myslim ze v takom mnozstve by uz uslodit mohlo.
..alebo nie ?
Nemyslím si a i kdyby, jeden vápencovej šutr nemůže akvárku uškodit, vápník rostliny taky potřebují ke svému růstu.
este jedna fotka..
neviete mi poradit co je to za kamen ?..je to vapenec ?
Starší reakce
Napsal sem to trochu neohrabaně - pěnovec z vyschlých lesních pěnovcových pramenišť.
Vyschlé lesní pěnovce je geologicky co? Plís
Pro mě obyčejný vápenec. V okolí sice moc není, ale čas od času lze narazit na vyschlé lesní pěnovce (což je mnohem hezčí šutr=)). A nebo v zahradnictví za pár korun.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, co to je za kameny(viz. video), a nebo, které se nejčestěji pouřivají ve wiagumi a kdyby byl nějaký zajímaví článek na internetu, tak sem s ním.
www.rostlinna-akvaria.cz/…Starší reakce
Samotné zpracování probíhalo o zhruba 6 kilometrů dál, přičmež doprava probíhala lanovkou. Kámen (fotografie vložená 28.04.2011 17:52 ) se dal krásně "rozlousknout". Kámen vložený na fotce 28.04.2011 17:55 jsem rozbijel kladivem s majzlíkem a trvalo mi to pěknejch pár úderů o rozbití ve svěráku nemůže být ani řeč. Tenhle a jemu podobný do akváriu asi umístím a budu doufat, že to dobře dopadne. Děkuji všem za rady. Jsem dost punktlich, tak jsem se radsi zeptal nez bych to dal do akvaria..
Už sis odpověděl sám.
Pokud jsi ho našel v lokalitě, kde probíhala v minulosti těžba ocelku (a taky jeho zpracování), napadla mě ještě jedna myšlenka. Na fotce je hornina docela hodně zvětralá a tak nějak chaoticky "poslepovaná" a promíchaná dohromady. Zkus jeden kus rozbít(jestli ti to nevadí), mohla by to být i struska. Pokud je to struska, stačí jí vzít do sikovek a zmáčknout, lehce se rozdrolí. ( pokud nechceš, nenič si kameny, jen mě to tak napadlo) Na tom posledním obrázku se mi zdá, jako by byly v tom vápenci(?) drobné vzduchové bublinky.
Něco podobného jsem našel na Slovensku, jenže to mělo zelenou barvu. Dlouho jsme dumali, co to může být. Pak jem v mapě našel značku a k ní vysvětlivku, že se v tom místě nacházela ve středověku huť. A záhada byla vyřešena.
Na me to tedy stale pusobi jako piskovec s Fe primesi, at uz FeCO3, tak jeste vic asi kvuli typicke barve oxidu zeleziteho.
Nic co bych se do akva bal dat.
Tvuj pokus moc prukazny neni. Rozpousteni cehokoli bude pooooomaaaaleeee. Jestli krevety chcipnou, kvuli kameni to nebude. Predstav si ty tisice let pusobeni vody, destu ... Jakpak rychel se asi veci z takoveho kamene rozpousti?
Nebojte se prilis beznych nerostu a hornin jako dekorace (vcetne dekoracnich vapencovych kamenu).
Řekl bych, že jsi se vydal špatnou cestou a tento pokus je zbytečný a v konečném důsledku může být jeho vypovídací schopnost velmi rozporuplná.
dal jsem tam vodu z akvaria, tak snad to vysledky neovlivni.. jde mi jen o to jestli prezijou (maj bejt nejcitlivejsi na kovy ve vode)
Jestli se jim udělá šloufl, aby to nebylo zkaženou vodou díky rozkladu amoniaku než uvolňování škodlivinami z kamene.
0 28.04.2011 17:55 gennaro [8] - Afrika Ještě jeden kámen na kterém je jen drobná vrstva...
Včera jsem dal několik kamenů do kýble s dvěma krevetkami a zkoumam jaké to bude mít na ně vliv. Zatím vše vypadá dobře.
Z jiného fora vyplývý následující - jedná se pravděpodobně o siderit (ocelek, FeCO3) Jinak lokalita kamene je tvořena vesměs ordovické až devonské sedimenty s vysokým podílem barrandienských vápenců I kdyby to z pohledu petrologie byla nějaká droba, brekcie, křemenec nebo dokonce diabas, vždycky to v těch místech bude prosáklé uhličitanem vápenatým a sloučeninami (oxidy i uhličitany) železa.
Pro grizly (RADEK) přidávám fotografie.
K barvení dna budedocházet i při týdením odkalování a pravidelném kypření od piskořek?
Jj. myslel sem to tak, že to nějak výraznji zabarvilo dno jen v okolí hřebíku.
Mě hřebíky vždycky zabarví jenom to místo kde reznou, ale nikdy ne celý dno, ale tak to jistě nebylo myšleno.
U Malawi to bude každý týden ze začátku třetinu vody až ryby povyrostou, tak i víc...
Uvidim jak dopadne test krevetka...
Vy vodu neměníte několik měsíců? Nebo jak se to bude v akváriu dlouho louhovat? A případné vysrážené železo by kleslo ke dnu. Někdy se mě hřebíky válej na dně, ale nikdy to vodu nezkalilo a jen občas zabarvilo nějak výrazně dno.
Bojim se, aby voda nebylo pak moc železitá (otestuju to na krevetkach - nemám tester na Fe..) V jiném foru me varovali, že to bude barvit vodu pri delsim louhovanim....
No, kdyby to bylo železo (resp. jeho oxid), tak k čemu by to vadilo?
V octě nešumí, ale v okolí se těžila železná ruda, tak se bojim železa...
Ještě jiná fotka pro lepší určení..
0 27.04.2011 17:29 gennaro [8] - Afrika Prosím o radu.
Je tento kámen vhodný do akvaria? (Planuji jich tam dát mnohem víc...)
Nevéte náhoudou někdo zkušenější druh? Mam podezření, že na povrchu bude železo...
Děkuji
Starší reakce
Malawi chce měkkou vodu, ale pokud bude v akva pravidelně měněna část vody, ten červený mramor, (předpokládám, že je to skutečně on), by vadit neměl.
taky záleží co tam chceš mít za ryby a kytky, kdybys chtěl Malawi nebo něco podobného tak to zas tak nevadí
Takový kamínek vám naopak může prokázat dobrou službu.
.. a jestli sumi, tak to taky automaticky neznamena, ze do akva nesmi. Zalezi na jeho velikosti vzhledem k akva, a na vode v akva .... Treba ja bych si ho tam klidne dal.
Vypadá to na červený mramor...
...Už jsem ho viděl v akvu...
Tak ho testněte a... dejte do akva.
Tak to nejdřiv zkus.
Jestli nešumí, tak neni problém. Bílý kameny sou taky a nešuměj.
Standardně se vhodnost šutru posuzuje tak, že na něj naliješ trochu octa. Když šumí je to špatně. No, vysvětlení proč tomu tak je, si někde na tomto webu najdeš, má to souvislost s vápencem a jeho vlivem na kytky. Šutr je to pěkný.
0 09.12.2010 19:27 S@L@ [11] Prosím o radu.
Copak je to za kamínek a byl by vhoden do akva.
Děkuji
Starší reakce
Znělec má deskovitý rozpad, výborná náhrada břidlice, různá velikost. Ten svůj jsem nasbíral na Doubravce (znělcová hora u Teplic). V Českém Středohoří je znělec vůbec hojný, např. Milešovka, Bořeň atd.
Na fotce je jeden kus vlevo v popředí a další kusy pak vzadu za Anubiasem.
Ještě douška z Wikipedie
cs.wikipedia.org/…:
Znělec (též fonolit) je výlevná magmatická hornina světle šedé až nazelenalé barvy. Obvykle obsahuje značný podíl živcových hornin a živce (s větším obsahem alkalických prvků), v menší míře plagioklasy. Název souvisí s tím, že při úderu znělcové kameny vydávají znělý zvuk. Používá se mj. pro výrobu dlažby, lze jej použít i pro výrobu tmavého znělcového skla.
Rozpadá se tence deskovitou odlučností. Těží se pro štěrk.
Vyfot. Ale osobne bych se nebal pouze poradne umyt a hotovo. I pokud by to byly nejake vapencove usazeniny, zadnou tragedii to nespusobi, bude toho malo, a rozpoustet (pokud vubec) pomalooucku.
Kdyby si to tak přečet šutrolog...přines sem si ze středohoří šutry vyvřeliny..i tmavý i světlý... na tmavejch je z horní strany (nad zemí) jakoby pocákaný od vápna..asi usaazenina...chtěl bych to do akva a jestliu to mám odstranit octem nebo nechat...bylo to na polích takže možná kontaminace hnojivama..ale vypadá to přirozeně...kdo se vyjádří? dík Václav
Starší reakce
úplně obyčejný, nejběžnější minerál zemské kůry - SiO2 čili křemen
na to je takovej pokus, dva vytahni s triskni s nima o sebe a jestli to je kremen tak to udela jiskru
Jinak jestli te zajima jestli je vhodnej do akvarka, tak tam urcite nic spatnyho neudela
určitě
pravdědodobně křemen
0 12.05.2010 16:24 Aleš – kámen
Ahoj, určil by někdo co je toto za kámen?
Starší reakce
To druhy by mel bejt smolek, vypada to na vylevnou horninu a ten smolek mi k tomu sedi tak nejvic
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 9
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 11121x