Přihlásit se RYBICKY.NET »

Dávkování CO2

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Dávkování CO2
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: PetrKa40
Nevím, co pořád řešíš. Napřed zatoč se sinicí. Máš žalostně málo rostlin na to dno a kameny. Udělej z toho pořádnou džungli...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rybar Re: Jozef
Tak začni tím ,že má zásobní substrát , který by měl snižovat pH . Tak to snížené pH mění každých 14 dní . Tohle to je asi nesmysl. Co se týče výměny vody není to, tak jednoduché . Stačí lehce pohnou s pH a rostly nerostou . Čili dolévání oparu a čištění filtru. Neodebere tolit vody ,aby si pohl s pH .
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Lada50 Re: PetrKa40
Poslal jsem Ti vzkaz ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: PetrKa40
Stačí ubrat kamení a sledovat co ti to dělá s vodou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: skypi
Lada50 a skypi, moc děkuju. O všem v klidu popřemýšlím a pak se rozhodnu. Zkusím ještě pár týdnů záchranu tohoto a pokud nic, pujdu do restartu. pivo ahoj
Děkuju moc, už začínám o tom restartu uvažovat. palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - skypi Re: Lada50
Ano. To je další z možností - ale právě proto jsem psal, aby si "ujasnil, co vlastně chce-resp. jak to má vypadat a co má být cílem". To, že je to "varianta" pro Tebe nebo pro mne, neznamená, že to tak chce PetrKa40...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jozef Re: Rybar
Jáj, ty zas presne vieš, kto čomu rozumie/nerozumie. Ak si myslíš, že tlačiť CO2 do vody s nulovou alkalitou (s jej pravidelnou výmenou) je dobrý nápad, tak OK (hlavne pre začiatočníka). Neodpovedám ti preto, lebo sem zase ťaháš iný prípad a vytváraš chaos. A to tvoje akvária (bez výmen vody). O tých si tu diskutoval už niekoľkokrát (s patričným výsledkom) a nemám potrebu s tebou rozbehnúť diskusiu na dve strany.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Lada50 Re: skypi
Anebo v tom nehledat vědu,akvárium založit znovu,na dno dát obyčejný křemičitý písek místo všelijakých zázračných substrátů,jako dekoraci nějaký kořen.Osázet několika druhy nenáročných rostlin a CO2 zatím nepoužívat.Hnojit začít časem dle potřeby až se akvárium stabilituze.Vodu v akváriu upravit pomocí RO na hodnoty KH 4-5,GH 8-10.Sám to takto praktikuju 16 let a funguje to.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - skypi Re: PetrKa40
Za mne - hlavně si ujasni, co vlastně chceš-resp. jak to má vypadat a co má být cílem . :-). "Biotop Jižní Amerika" -to co máš - to není ani náhodou. Za mne - celý ten "set-up" máš aktuálně špatně - proto ty problémy.
Pro laika je asi nejjednodušší v případě, že to mám být "hodně zarostlý hi-tech s kobercem", použít "systém" který mají vyvinutý velké firmy z oboru - ADA, Tropika - ale ten je pak nutné dodržet. Není to "bezpracné" ani levné". A nebo si "systém" pořídit na klíč i s pravidelným dozorem resp. mentoringem jako komplexní službu - např. od firmy Akvaria.cz.
V opačném případě to znamená dost studia - a tím nemyslím sklouznutí do "rozhodovací paralýzy" z přemýry dezinformací na internetu. Hodně štěstí.. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - doda Re: PetrKa40
Angličtinu nemusíš ovládat , stačí si to nechat přeložit pomocí PC . Otevři požadovanou stránku , na myši zmáčkni pravé tlačítko - otevře se okno a třetí řádek ze spodu je - Přeložit do jazyka . Dej češtinu a potvrď levým tlačítkem .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: Rybar
Pánové to je tolik informací, ze zpracovat to vsechno za kratkou dobu, na to všechno nemám tolik času. Tolik rad a tolik článků i v angličtině, anglicky umím....pánové za tolik všelijakých rad dekuji, ale nejsem geniální, abych je všechny naráz zpracoval za 2 dny. Ať vám zajetým akvaristům se daří a vam amatérům mnoho zdaru... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rybar Re: skypi
Kdyby tomu rozuměl, tak odpoví. Záleží jaké je dno akvária . A jaké jsou rostiny v akváriu . . Celé akvárium bylo napuštěné jen RO vodou a jen se doléval vodu z Ro v jednom akváriu halančíci a anubius zakořeněný v řicním písku. Druhé akvárium dno Aquaclay Ground jávský mech , Bolbitis a hejna tetet a neonek . Když jsem časem chtěl ty anubiusy předělat do to ho druhého .tak se začaly rozpadat a tak jsem je věnoval . Náhodným měřením se došlo na to ,že ta voda která se neupravovala jen dolivala má jiné pH , které tým anubiusům nevyhovovalo . A to mělo na svědomí jen dno a rostliny které tam byly . Záleží na každém, jak jsou RO vodou naloží .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - doda Re: PetrKa40
Máš tam víc "přešlapů" . Pročti třeba toto www.2hraquarist.com/… . www.2hraquarist.com/… a ještě třeba projdi toto rybicky.net/forum/14515-reverzni-osmoza
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: doda
Diky,tak to časem vypadá taky na překopávku :-D hmm
 Reagovat na tento příspěvek 1  - doda Re: PetrKa40
Zdar , už se to tady řešilo . Najdi si v sekci Kameny rybicky.net/forum/10949… - dotaz kolegy jab63 ze dne 11.04.20 16:23 a potom příspěvek Anthraxe 11.04.20 19:01 . Závěrem Papík 11.04.20 22:56 . Možná je to ten problém . Fakt to chce trochu studovat .
Ať se daří
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: Lada50
Asi budu muset měnit více než 40 litrů z RO. Třeba 60l a vše vodou RO.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: Lada50
Možná ano, ale dával jsem vodu na rozbor i do zverimexu, kde neměří ratajem, a naměřili víceméně také 0.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lada50 Re: PetrKa40
Pokud jsi naměřil KH 12,tak vůbec nemá smysl CO2 přidávat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lada50 Re: PetrKa40
No jestli měříš fosfor testem od rataje,tak se vůbec nedivím,že jsi naměřil nulu. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: Sid
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Po dvojím měření kapkovymi testy viz foto.
Kh12, gh7, fosfor téměř žádný a no3 kolem 12-15. Voda nabíraná stříkačkou u dna u substrátu. Co2 proudí od 7:30 do 17h.asi 10kapek za sec. Svítím od 9-19h.mezi 50-70%intenzity.

Reagovat na tento příspěvek 5  - skypi
Příspěvek kolegy Rybáře s klidem ingnoruj. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rybar Re: Jozef
Kolik si napustil akvárií s tou číslo RO vodou ? Některé diskusi jsem přesně popsal co se mi stalo ale ,že by to nefungovalo je nesmysl . Třeba to vyzkoušet a potom můžeš psát .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: Jozef
Děkujeme za cenné rady. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Jozef Re: PetrKa40
RO voda sa parametrami blíži destilovanej vode (predávaná destilka sa často vyrába pomocou RO - náklady). Takáto voda má nulové kh a jej ph veľmi lieta s obsahom CO2 a ani pre osádku nie je to naj... Preto sa pre použitie upravuje pridávaním minerálov, alebo miešaním so zdrojovou vodou v pomere (na aspoň 2kh - ako kto potrebuje). Vám našťastie (pre ryby) niečo v akva vodu mineralizuje (zvyšuje tým kh). Podľa mňa to budú tie kamene, ktoré sa rozpúšťajú pri ph pod 7. To je ale trocha kontraproduktívne s použitím aktívneho substrátu - jeho schopnosť ovplyvňovať vodu sa rýchlejšie vyčerpá. Je toho viac, čo by bolo dobré naštudovať.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Sid Re: PetrKa40
...Zitra budu měřit dusičnany a fosfor. Budu se držet poměru 20:1...
Zatím raději zůstaňte u toho měření. K úpravě poměru N:P byste mohl pokročit, až vám bude jasnější, co vlastně hodláte dělat. (Obávám se, že tomu tak zatím není.)
Tak zkuste změřit "N" a "P" a nezapomeňte uvést, jaké testy jste použil, ať je zřejmé, co jste vlastně měřil.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: Jozef
Dle měření vyšlo gh7 kh6 a ph6,7. Zitra budu měřit dusičnany a fosfor. Budu se držet poměru 20:1. Seiryu kamenů jsou tam 4 velké. Vyměňuji vodu vždy z RO. A po odparu dolevám destilovanou vodu. Co myslíte tou neupravovanou vodou z RO? z RO vyteče snad upravená.
Odpoledne změřím a dám vám vědět. Díky, že se zajímáte. potlesk palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid Re: PetrKa40
... Neříkám, že voda v akva má 0kh...
Tak co kdybyste nás přestal napínat a konečně prozradil, jakou alkalitu ("KH") má voda ve vašem akváriu?! ;-) :-)
Ať se dá alespoň trochu kvalifikovaně odhadnout, jak a proč jste na tom s tím CO2.
Ty sinice jsou nasnadě: upravte poměr N:P zhruba na 20:1. :)
(Fosfor by měl být limitujícím prvkem ve vaší nádrži.)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Jozef Re: PetrKa40
Ak je ph 7 s aktívnym substrátom (malo by byť nižšie ako už písal kolega), kh 7 pri používaní neupravenej vody z RO - koľko tam je tých Seiryu kameňov (v prípade, že by tam neboli by som veľmi zvážil použitie neupravenej vody z RO).
30ml Fosfor za týždeň, 3,5ml Dusík za týždeň - neviem koľko je to mg/l jednotlivých prvkov, ale príde mi to ako dosť veľký nepomer.
Pouze jsem psal, že voda z RO,kterou doplňuji akva při výměně má blízko k těmto hodnotám. Neříkám, že voda v akva má 0kh ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: PetrKa40
Dodávám vodu z RO. Takže KH na 0.
Voda ve vašem akváriu má KNK 0°dKH? Čím ji měříte?
No sám jsem zvědavý, jak to všechno dopadne :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - skypi Re: PetrKa40
A do toho dodáváš BlueExit - "proti" sinici. No. Budu to s napětím sledovat, jak se to bude dál vyvíjet po "restartu".
1x za dva týdny vyměním 40l vody z RO, dávkuji CO2, 2x týdně 15ml fosforu a 15ml železa a denně 0,5ml nitro.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - skypi Re: PetrKa40
Jestli to správně chápu, vyměňujes vodu z akvaria za vodu z RO (bez další úpravy)? A dávkuješ CO2?
Fotka k příspěvku Měřil jsem kh z mé RO a byla 0,5. To tak prostě je.

Reagovat na tento příspěvek 0  - skypi Re: PetrKa40
KH "0"? coze I kdyby ano, k čemu je to dobré?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: lypif
Zapracujeme na tom. Dodávám vodu z RO. Takže zkusím neměnit jen 40l ale 60l což bude ta 1/3. Nasadím ještě víc rostlin stonkových. Se sinicí už bojujeme víc jak týden dávkováním blue exit. :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 Re: vaclav
Dodávám vodu z RO. Takže KH na 0.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - lypif Re: PetrKa40
Sid má recht. Přehlédl jsem ten časový interval. 1 bublina za 2 vteřiny je na takový objem fakt málo. Já do třístovky pouštím spíš 30 bublin za vteřinu. To je ale jen plácnutí do vody, protože spočítat se to při té rychlosti už nedá - v počítadle to vypadá, jakoby se tam ta tekutina vařila :-) ...a mně právě došla bomba hmm
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Lada50 Re: Sid
Taky bych začal tou sinicí.
 Reagovat na tento příspěvek 5  - Sid Re: PetrKa40
...již 3. den dávkuji cca 30 bublinek za min. do akva 200l... Dropchecker je stále tmavě modrý... Proč asi neindikuje?...
Nebál bych se, že neindikuje.
30 bublinek/min. do 200 l nádrže s vodou o alkalitě 7 °dKH, (tento údaj jsem vyčetl v některém předchozím příspěvku - sedí?), nemá šanci s barvou indikátoru "pohnout".
Pokud jsou ty fotky aktuální, co se nejprve pokusit pořešit tu silnici?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lypif Re: PetrKa40
Co ten nevhodný poměr KH-GH? Jestli máš KH stále vyšší než GH, může být "jádro pudla" právě v tom ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: PetrKa40
I s japonský substrátem a bez co2 by jsi měl mít pH pod 7. Víš co ti teče z kohoutku? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrKa40 – Dropchecker barva
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Dobrý den, již 3.den dávkuji cca.30 bublinek za min.do akva 200l. Od rána 9,5hodiny. Dropchecker je stále tmavě modrý. Dle foto, dávkovač umisteň pod výtok z filtru. Dropcheck ba druhé straně akva. Kapalina dennerle. pH naměřeno 7. Proč asi neindikuje? hmm

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: OndrejV.
Jestli máš opravdu KH 10 tak se ničeho bát nemusíš, obyčejný zpětný ventil na CO2, když dojde nefunguje voda s ním stejně projde. Obráceně už vůbec ne na to, aby ti burčák nevlítnul do akvária se dává ještě jedna láhev s vodou je to takové velké počítadlo bublin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - OndrejV. Re: Buldr
moc si vážím reakce na můj dotaz.. tak snad se tak nestane.. zpětný ventil přiložený nebyl, ale naštěstí jeden doma mám... mám ho tam raději namontovat?
A s tím počtem bublin je to v pořádku? aby mi do rána nevychcípaly ryby... děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - OndrejV. – počet bublin
Mám pro začátek, než si pořídím CO2 set, Dennerle CO2 Bio 60, www.rostlinna-akvaria.cz/… . Nedá se tady regulovat počet bublin.. set se mi rozjel až třetí den a za minutu jsem napočítal 12 bublin. Všude čtu a slyším, že dávkování je u tohoto setu do 60l a menších bezpečné. Mám 60l akvárium. Mám mít obavy? Děkuji za odpověď
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: OndrejV.
Kup si test a neřiď se nějakou tabulkou v to může být dost velká chyba. :-)

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 4 5

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 6116x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11618-davkovani-co2?od=1