Dávkování CO2
Nevím, co pořád řešíš. Napřed zatoč se sinicí. Máš žalostně málo rostlin na to dno a kameny. Udělej z toho pořádnou džungli...
Stačí ubrat kamení a sledovat co ti to dělá s vodou.

Anebo v tom nehledat vědu,akvárium založit znovu,na dno dát obyčejný křemičitý písek místo všelijakých zázračných substrátů,jako dekoraci nějaký kořen.Osázet několika druhy nenáročných rostlin a CO2 zatím nepoužívat.Hnojit začít časem dle potřeby až se akvárium stabilituze.Vodu v akváriu upravit pomocí RO na hodnoty KH 4-5,GH 8-10.Sám to takto praktikuju 16 let a funguje to.
Za mne - hlavně si ujasni, co vlastně chceš-resp. jak to má vypadat a co má být cílem .

. "Biotop Jižní Amerika" -to co máš - to není ani náhodou. Za mne - celý ten "set-up" máš aktuálně špatně - proto ty problémy.
Pro laika je asi nejjednodušší v případě, že to mám být "hodně zarostlý hi-tech s kobercem", použít "systém" který mají vyvinutý velké firmy z oboru - ADA, Tropika - ale ten je pak nutné dodržet. Není to "bezpracné" ani levné". A nebo si "systém" pořídit na klíč i s pravidelným dozorem resp. mentoringem jako komplexní službu - např. od firmy Akvaria.cz.
V opačném případě to znamená dost studia - a tím nemyslím sklouznutí do "rozhodovací paralýzy" z přemýry dezinformací na internetu. Hodně štěstí..

Diky,tak to časem vypadá taky na překopávku

Zdar , už se to tady řešilo . Najdi si v sekci Kameny
rybicky.net/forum/10949… - dotaz kolegy jab63 ze dne 11.04.20 16:23 a potom příspěvek Anthraxe 11.04.20 19:01 . Závěrem Papík 11.04.20 22:56 . Možná je to ten problém . Fakt to chce trochu studovat .
Ať se daří
Možná ano, ale dával jsem vodu na rozbor i do zverimexu, kde neměří ratajem, a naměřili víceméně také 0.
Edit: Asi budu muset měnit více než 40 litrů z RO. Třeba 60l a vše vodou RO.
No jestli měříš fosfor testem od rataje,tak se vůbec nedivím,že jsi naměřil nulu.

Edit: Pokud jsi naměřil KH 12,tak vůbec nemá smysl CO2 přidávat.

Po dvojím měření kapkovymi testy viz foto.
Kh12, gh7, fosfor téměř žádný a no3 kolem 12-15. Voda nabíraná stříkačkou u dna u substrátu. Co2 proudí od 7:30 do 17h.asi 10kapek za sec. Svítím od 9-19h.mezi 50-70%intenzity.
RO voda sa parametrami blíži destilovanej vode (predávaná destilka sa často vyrába pomocou RO - náklady). Takáto voda má nulové kh a jej ph veľmi lieta s obsahom CO2 a ani pre osádku nie je to naj... Preto sa pre použitie upravuje pridávaním minerálov, alebo miešaním so zdrojovou vodou v pomere (na aspoň 2kh - ako kto potrebuje). Vám našťastie (pre ryby) niečo v akva vodu mineralizuje (zvyšuje tým kh). Podľa mňa to budú tie kamene, ktoré sa rozpúšťajú pri ph pod 7. To je ale trocha kontraproduktívne s použitím aktívneho substrátu - jeho schopnosť ovplyvňovať vodu sa rýchlejšie vyčerpá. Je toho viac, čo by bolo dobré naštudovať.
...Zitra budu měřit dusičnany a fosfor. Budu se držet poměru 20:1...
Zatím raději zůstaňte u toho měření. K úpravě poměru N:P byste mohl pokročit, až vám bude jasnější, co vlastně hodláte dělat. (Obávám se, že tomu tak zatím není.)
Tak zkuste změřit "N" a "P" a nezapomeňte uvést, jaké testy jste použil, ať je zřejmé, co jste vlastně měřil.
Dle měření vyšlo gh7 kh6 a ph6,7. Zitra budu měřit dusičnany a fosfor. Budu se držet poměru 20:1. Seiryu kamenů jsou tam 4 velké. Vyměňuji vodu vždy z RO. A po odparu dolevám destilovanou vodu. Co myslíte tou neupravovanou vodou z RO? z RO vyteče snad upravená.
... Neříkám, že voda v akva má 0kh...
Tak co kdybyste nás přestal napínat a konečně prozradil, jakou alkalitu ("KH") má voda ve vašem akváriu?!
Ať se dá alespoň trochu kvalifikovaně odhadnout, jak a proč jste na tom s tím CO
2.
Ty sinice jsou nasnadě: upravte poměr N:P zhruba na 20:1.
(Fosfor by měl být limitujícím prvkem ve vaší nádrži.)
Ak je ph 7 s aktívnym substrátom (malo by byť nižšie ako už písal kolega), kh 7 pri používaní neupravenej vody z RO - koľko tam je tých Seiryu kameňov (v prípade, že by tam neboli by som veľmi zvážil použitie neupravenej vody z RO).
30ml Fosfor za týždeň, 3,5ml Dusík za týždeň - neviem koľko je to mg/l jednotlivých prvkov, ale príde mi to ako dosť veľký nepomer.
Pouze jsem psal, že voda z RO,kterou doplňuji akva při výměně má blízko k těmto hodnotám. Neříkám, že voda v akva má 0kh

Dodávám vodu z RO. Takže KH na 0.
Voda ve vašem akváriu má KNK 0°dKH? Čím ji měříte?
No sám jsem zvědavý, jak to všechno dopadne

A do toho dodáváš BlueExit - "proti" sinici. No. Budu to s napětím sledovat, jak se to bude dál vyvíjet po "restartu".
1x za dva týdny vyměním 40l vody z RO, dávkuji CO2, 2x týdně 15ml fosforu a 15ml železa a denně 0,5ml nitro.
Jestli to správně chápu, vyměňujes vodu z akvaria za vodu z RO (bez další úpravy)? A dávkuješ CO2?

Měřil jsem kh z mé RO a byla 0,5. To tak prostě je.
KH "0"?

I kdyby ano, k čemu je to dobré?
Zapracujeme na tom. Dodávám vodu z RO. Takže zkusím neměnit jen 40l ale 60l což bude ta 1/3. Nasadím ještě víc rostlin stonkových. Se sinicí už bojujeme víc jak týden dávkováním blue exit.

Dodávám vodu z RO. Takže KH na 0.
Sid má recht. Přehlédl jsem ten časový interval. 1 bublina za 2 vteřiny je na takový objem fakt málo. Já do třístovky pouštím spíš 30 bublin za vteřinu. To je ale jen plácnutí do vody, protože spočítat se to při té rychlosti už nedá - v počítadle to vypadá, jakoby se tam ta tekutina vařila

...a mně právě došla bomba

Taky bych začal tou sinicí.
...již 3. den dávkuji cca 30 bublinek za min. do akva 200l... Dropchecker je stále tmavě modrý... Proč asi neindikuje?...
Nebál bych se, že neindikuje.
30 bublinek/min. do 200 l nádrže s vodou o alkalitě 7 °dKH, (tento údaj jsem vyčetl v některém předchozím příspěvku - sedí?), nemá šanci s barvou indikátoru "pohnout".
Pokud jsou ty fotky aktuální, co se nejprve pokusit pořešit tu silnici?
Co ten nevhodný poměr KH-GH? Jestli máš KH stále vyšší než GH, může být "jádro pudla" právě v tom

I s japonský substrátem a bez co2 by jsi měl mít pH pod 7. Víš co ti teče z kohoutku?

Starší reakce
Jestli máš opravdu KH 10 tak se ničeho bát nemusíš, obyčejný zpětný ventil na CO2, když dojde nefunguje voda s ním stejně projde. Obráceně už vůbec ne na to, aby ti burčák nevlítnul do akvária se dává ještě jedna láhev s vodou je to takové velké počítadlo bublin.

moc si vážím reakce na můj dotaz.. tak snad se tak nestane.. zpětný ventil přiložený nebyl, ale naštěstí jeden doma mám... mám ho tam raději namontovat?
A s tím počtem bublin je to v pořádku? aby mi do rána nevychcípaly ryby... děkuji
Mám pro začátek, než si pořídím CO2 set, Dennerle CO2 Bio 60,
www.rostlinna-akvaria.cz/… . Nedá se tady regulovat počet bublin.. set se mi rozjel až třetí den a za minutu jsem napočítal 12 bublin. Všude čtu a slyším, že dávkování je u tohoto setu do 60l a menších bezpečné. Mám 60l akvárium. Mám mít obavy? Děkuji za odpověď
Kup si test a neřiď se nějakou tabulkou v to může být dost velká chyba.

Moc děkuji za radu, ale když to sečtu, tak vyjde levněji koupit tento celý set
www.profiplants.cz/…. Nemá teda noční vypínání, ani kontroler.
Na ty drahý nesmysly se vykašli, kup 2kg bombu, ten levnej redukční ventil za šest stovek. Jehlový ventil se mně víc líbí Oxyturbo než Camozzi, stojí stejně, tak si jeden vyber. Na to připíchni počítadlo bublin. Do akvárka dropchecker a náplň do něj a k tomu nějaký difuzor nebo vnitřní atomizér a přiměřeně CO2 hadice. Začni třeba na 4b/min a po pár hodinách postupně přidávej, dokud dropchecker nezezelená. Za pár dnů to budeš mít odladěno.
Každopádně pokud máš hodně tvrdou vodu, tak by možná bylo lepší začít reverzní osmózou, v měkké vodě se daří mnohem líp většině rostlin.
Buldr napsal: vypínání CO2 v noci (PH vzroste do zásaditosti), protože se vytváří nevhodné podmínky pro rostliny. Totiž klesání a zvyšování PH v akváriu rostlinám nesvědčí
Kolísání pH v rytmu den/noc je naopak přesně to, co je v přírodě normální. Jenže je to naopak, než při sycení přes den: v noci přibývá CO2 a pH klesá, přes den rostliny CO2 spotřebují, přijímají HCO3- a pH leze někdy pořádně vysoko. Čím víc rostlin (+ řas + sinic), tím víc pH kolísá. Normální jev.
děkuji.. dKH mám podle tabulky asi 10,5
Rozhodně si do 60 litrů nepořizuj nějaké drahé ptákoviny ať už je to hřející se a někdy vrčící magnet ventil nebo dokonce doporučovaný kontrolér který bude dražší než celé akvárium. První, co bych udělal je zjistit si co ti teče za vodu, aby to mělo vůbec nějaký užitek. Přidávat CO se vyplatí do KH 10 optimum je 2-5. Když se do toho vejdeš kup si drop checker a hodně rostlin a můžeš začít. Hodně záleží, jak efektivně budeš rozpouštět takže je dost problém najít nějaký vzoreček tady je jeden od kterého se můžeš odrazit. Bez pořádné přípravy to ale pro osazenstvo akvária je dost nebezpečná věc.
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50
Zdravím, moc děkuji za radu. KH mám 13 a PH 7,6.. koupil jsem pro začátek tu srágoru Dennerle CO2 Bio 60.. po druhém dnu mi nenastartovalo, ikdyž jsem udělal vše přesně podle návodu. Psal jsem na jejich fórum a odpověděli mi, ať přidám do láhve 1/3 kávové lž. sušeného droždí, že se rozjede. Tak čekám... akorát u toho počítadla bublinek nevím, kolik by do 60l mělo jít.
Děkuji.. v blízké době zvažuji koupi co2 setu s kontrolerem, jak jsme se včera bavili.
Začni s méně,na noc nevypínej a občas měr pH. Do začátku zjistit alespoň kH. Samozřejmě drop samozřejmostí. Kontrolér je určitě dobrá sranda,ale vzhledem k životnosti sond, nákladům při pořizování se bez něj určitě obejdeš.

Pořídit se dá kdykoli.
Ahoj, chci se zeptat jestli je nějaký návod na počet bublin do akvária. Mám 60l akvárium a zkouším přidat CO2, děkuji za odpověď.
Starší reakce
Vypadá to na léto (fotosyntéza začíná brzo).
V akváriu je noc delší, takže ten ranní deficit může být spíš ještě horší...
Mě by ještě zajímal nějaký datum respektive délka dne. Jinak moc hezké.
Mrkněte na přiložený obrázek. Je to z učebních textů pro rybářskou školu v Třeboni. Ukazuje typický vývoj kyslíku, oxidu uhličitého a pH během dne ve vodách, které rybáře/rybníkáře zajímají.
Všimněte si zejména křivky kyslíku. Ve dne je voda výrazně supersaturovaná, až 180%. Pozoruhodné na tom ale je, že ani tak vysoký obsah kyslíku nevydrží přes noc, a klesáme až na minimum 40%. Což je málo!
V přírodě to dělají především řasy, ale v tomto ohledu mezi nimi a vyššími rostlinami není rozdíl. Čím více rostliny fotosyntetizují, tím více také respirují - a během noci
pouze respirují. K tomu ryby, šneci, mikrobi...
Ještě jedné věci si povšimněte: Pokud nehledíte na akvárko brzy ráno, tak to období nejhoršího kyslíkového deficitu propásnete. Odpoledne už ryby vesele plavou, rostliny třeba i bublinkují, a máte dojem, že všechno je v poho a noční vzduchování je kravina.
Edit:
slideplayer.cz/… No a to jsme zpátky u toho vzduchování... no budu to muset zkusit, asi.
No pokud začneš vzduchovat bude to skákat opačně. Pokud by pH bylo v noci bylo přes 7,6 asi bych nechal CO2 i se vzduchem.
Hele pokud jedu nonstop CO2, tak momentálně mám ráno, takže po noci 6,8 a večer po dni svícení 6,9-7.
Přidat reakci
[1] ...... 4 5
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 6134x