Ahojte, už som sem raz písala a dobre ste mi poradili, tak to skúsim ešte raz
Asi pred 3 týždňami som kúpila v ZOO shope dva nové korene do akvária (má 250l a zdalo sa mi "prázdne" s dvomi koreňmi predtým). Jedno drevo malo už v obchode niečo také ako biely prášok na sebe, ale myslela som, že je to len špina, alebo prášok z omietky keďže to mali nahádzané na zemi a že to nič nie je, umyjem doma a pohoda. Umyla som, týždeň to bolo zamočené a nebolo na ňom už ani známky po bielom prášku. Tak šup s ním do akvária. Po asi týždni som si všimla, že to biele sa zase objavilo na dreve a stále je to na väčšej a väčšej ploche. Ryby aj krevety tam chodia a neviem či to biele, alebo niečo iné, ale ozobávajú tam niečo. Okrem toho, že sa mi to nepáči esteticky, mám obavu, či to nie je nejaká pleseň, alebo niečo iné, čo mi zabije obyvateľov akvária (mrenka siamska, mrenka pakistánska, Helenky, červené krevetky cca 3cm veľké, priesvitné krevetky cca 5cm veľké, filtrujúce krevetky cca 8 cm veľké, žabka, panciernici a prísavníci). Rada by som pridala fotky, aby ste videli čo to je, ale nenašla som ikonku na pridanie fotiek
Nie je to mazlavé, nie je to povlak, nie je to cítiť na dotyk, že by to malo inú štruktúru. Nechcela by som, aby to prešlo na ostatné korene. Ak viete čo to je, dá sa to nejako ošetriť? Zbaviť sa toho? Alebo iba vyhodiť do koša?
A ešte jeden problém mám asi mesiac, anubiasi mi začali chradnúť. Sú škaredé, celé posiate čiernymi riasami (asi čo iné by to bolo), pred 3 dňami som kúpila tekuté CO2 a skúšam dávať to (podľa rady v ZOO shope). Akvárium mám cca od septembra minulého roka. Svietim 10-12 hodín, mením neónky s ledkami, teplota vody cca 20 stupňov podľa teplomera (ale keď tam strčím prst zdá sa mi teplejšia). Mám ešte dve malé akvária na chov krevetiek, tam nie je žiadny problém ani s drevom, ani s anubiasmi - tam sa majú vyslovene ako ryby vo vode
Ďakujem všetkým za rady