Bílý povlak
Klasický "blivajz" na novém kousku dřeva, řekl bych. Projdi tohle vlákno.
Na kořenu bych neřešil a nechal vyfocené šneky dělat svoji práci, na lipovém dřívku nevím, aby to nenarušilo jeho funkci...
Dělá se mi nějaký moribundus na lipovém dřívku. Nikde jinde. Co to je a jak se toho zbavit?
Starší reakce
-pohyboval bych se v oblasti "řasovek"
Na růžkatci se mi začalo objevovat... cosi. Na první pohled to vypadá jen jako by zešedl, po zvětšení už je vidět, že tam něco vyrostlo. Viz přiložené foto.
Nevím, jestli to může souviset se změnou světla - před pár týdny jsem přešel z klasické trubice na LEDky o odhadem dvojnásobném výkonu. Co by to mohlo být? Řasa? Plíseň?
Starší reakce
Pokud dáváš ryby do akva 4. den po založení (a je úplně jedno odkud), tak ten povlak na kořenu je asi to nejmenší, co by tě mohlo potkat
0 02.06.2017 13:49 thoryarson Díky! Neonky tam priplavaly samy z 225 l zabehnuteho akva do separe.
Já to měl jednou asi tři neděle, jinde asi dva týdny. Jeden kořen koupený a opláchnutý, druhý vykopaný a vyvařený... Píše se tu všude, že je to normální a že to časem zmizí, potažmo to sežerou šneci. V jednom případě mi to zmizelo, ve druhém mi to sežrali šneci...
Nevím, proč si tolik lidí myslí, že zrovna jejich povlak je něco extra...
Víc by mě zajímalo, proč máš ve čtyři dny starém akvišu neonky...
0 02.06.2017 13:20 thoryarson –
Re: Maq Objevilo se to uz podruhé. Poprvé jsem akvárko zrušil a kořen vyvařil (předtím byl pouze opláchnut horkou vodou) a je to tu znovu (cca po 4 dnech od založení). Kořen jsem koupil samozřejmě v akvaristice. Nevíte, o co se jedná a jak se toho zbavit?
Málo údajů. Jak staré akvárko, jak vypadá celkově, kde a jak jsi pořídil kořen, atd. atd.
Jinak Ti můžeme jenom potvrdit, že vidíme klacek, plíseň, neonku a malované pozadí.
0 02.06.2017 09:51 thoryarson – Další exemplar
To bude asi stejny problém zejo? Je to úplně mimozemsky a nechce to zmizet.
Jak dlouho mám čekat než to vytáhnu a začnu řešit jinak?
Starší reakce
Ten povlak je úplně normální,tak jak sám přišel,tak i sám odejde.Když tam nasadíš šneky okružáky,tak ti s tím pomůžou.
romant napsal: Nasaď šneky okružáky a jak by poznamenl kolega, taky už to tady je bezpočetkrát.
vaaclav napsal: To téma je tu od roku 2009 stačí se podívat na starší příspěvky.
0 22.05.2017 20:37 Altair – Povlak
Tak sa pridam aj ja. Po vlozeni korena a nasadeni rastliniek sa mi takmer na celom koreni na druhy den spravil biely povlak. Akvarko pred tym bolo tak cca do 2/3 naplnene vodou len so strkom a substratom cca 10 dni.
Mam z toho povlaku dost blby pocit. Filter sa za den z neho upcha, ze takmer cez neho nepreteka (to ze to je asi smejd je druha vec, zajtra ma prist novy). Mam s tym povlakom nieco robit? Zmizne sam? Rybicky v akva nie su. Dal som tam 3 vezovky, plus tam vidim este nejakych malych slimakov/spionov z novych rastliniek. Novy filter tam mozem do toho dat? Ci radsej pretrapim ten stary kym to zmizne... Vzduchovat? Riesit teplotu?
Dakujem za odpovede.
Starší reakce
Nasaď šneky okružáky a jak by poznamenl kolega, taky už to tady je bezpočetkrát.
To téma je tu od roku 2009 stačí se podívat na starší příspěvky.
Zapomněla jsem přidat fotku, hned napravím
Momentálně to vypadá lépe, i voda je čistší ale stále to není ok.
Pro nás, co máme křišťálovou kouli dlouhodobě v opravě by to chtělo prezentaci a fotodokumentaci.
V čerstvě založeném akva (cca 1 měsíc) se mi objevily takové jakoby bílé závoje na rostlinách. Nejdříve bylo vše slizké, včetně stěn akva i rostlin, teď už jsou pouze tyto bílé vlásky. Voda je rovněž lehce zakalená a plavou v ní mikro částečky (nálevník asi?). Co s těmi povlaky? Svítím 10 hod denně, teplota 26-27°C, filtr se vzduchováním.
Starší reakce
Caues, mam bily povlak na hladine, udela se vzdy treba na tyden a pak zmizi, z ceho to muze byt?
Starší reakce
faust1 napsal: Tomu taky nevěřím, mám ten kořen i v jiném AQ a tam se nic neděje. Akvarko už je rok založené jen jsem teď měnil rostliny a kořeny dno voda zůstala. Fotky jsou dva dny staré dnes už to je horší.Tak tady hledej příčinu těch úhynů, v těch změnách, rostliny, dno, to je citelnej a dost zásadní zásah do stability nádrže, ty jsi to akvo vpodstatě zvuzaložil, takže ta častá výměna vody je rozhodně na místě a kořeny neřeš, to spraví obyvatelé a čas.
Už jsem je venku měl a drhnul jsem to kartáčem.Budu průběžně informovat
Opravdu je to normální stav.Vidím,že u tebe půjde ten kořen normálně vytáhnout a jestli chceš,můžeš ho trochu očistit.
slimak = snek
To sa robi na korenoc, pri zabehu. Nema tonic s rastlinami.
0 01.04.2016 19:46 faust1 Přidávám nové foto
Ještě uvažuji jestli to nemohlo se tam dostat z novými rostlinami??? Někde jsem četl, že pry někdy to pomůže naložit to solného roztoku??? Ale už tam nebyla odpověď.
Co to je vlastně za řasu??? A pry šneci jsou na to dobří???
Zmizne samo. Slimaci to zbastia a uhyn urcite neni koli tomu.
Tomu taky nevěřím, mám ten kořen i v jiném AQ a tam se nic neděje. Akvarko už je rok založené jen jsem teď měnil rostliny a kořeny dno voda zůstala. Fotky jsou dva dny staré dnes už to je horší.
Jak dlouho je akva založené?Nejsou tam ty rybky příliš brzo?Moc nevěřím,že by to bylo kořenem.Z jakého stromu je ten kořen?Jestli tak dej fotku akvária.
Nevím, nevím, ale tím slizem bych řekl že to nebude, to spíš jestli to akvo není čerstvě založený, tedy bych si tipnul na příčinu toho úhynu. Měnit vodu, tím bych začal.
Nazdar lidi, mam úplně stejný problem. Dal jsem nové kořeny které byli předtím ve vodě a byli čisté. Dal jsem je do akvária a po týdnu my začli kořeny obrůstat tím bilým slizem a bohužel roste dál. Nejhorší je že my začínají hynout ryby. Dle kontroly chemie vody je vše OK. Jak dopadlo ty vaše akvárka a za jak dlouho to zmizlo??? A co ti slimaci pomohli???
Starší reakce
Tak ono se o bude vyvíjet a i toho bílýho přibejvat, ale jak jsem psal, faktor času zaúřaduje, což je jistě vopruz, tomu rozumím.
Zmizí to samo, buď v klidu.
už to právě začíná ty vlásky na více místech poletovat..:(
Oproti včerejšku se voda podle mě víc nezakalila, ale ten povlak na těch kořenech "roste" začínají se z toho spouštět "vlasy" - je to trochu vidět na fotce. Ampulárce to chutná, dnes jedu i pro okružáka.. tak snad se toho zbaví.. jinak 1/3 vody měnit obden? Díky
Ta voda se zakalila, protože s největší pravděpodobností je to zapříčiněno výskytem nálevníků, nech to faktoru času, ten pomůže.
Neboj se nic,to jsou normální stavy u nově založených akvárií.
Zkusím.. Jinak voda se trošku zakalila.. oproti prvnímu dni, tak mám strach ať z toho povlaku něco nevyroste.. :(
To je normální
,nasaď okružáky a ti si pochutnaj.
Starší reakce
Ak je to slizké a rastie to aj v tme vo filtri, budú to najskôr kolónie nejakých baktérií. Chutí im niečo, čo sa nachádza vo vode a zdrojom toho niečoho je podľa fotky dno. Takže v prvom rade by som vymenil substrát za niečo čisté inertné (kremeň, čadič a pod.), prípadne za kvalitnú keramiku (terramol, akadama, liapor,...).
Inak plne súhlasím s NHKG, takto zostavené akvárko nebude fungovať.
Akvárium je hrozně malé na ty ryby co tam máš. Nikde topení, filtr vypadá malinký, .... Pokud chceš pěkné akvárium s rybami co tam máš, budeš muset začít úplně od začátku (vše kromě ryb nové). V 19l s tou osádkou a tvými zkušenostmi nikdy neudržíš stabilitu, budou různé kalamity jako ten bílý povlak a budou ti chcípat ryby.
Zkus si něco o akvaristice nastudovat:
www.akvarijni.cz/…
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky 0 01.12.2015 12:58 Vermut – Bily sliz
Starší reakce
Ano bylo nové ale po převaření kamenů a výměně vhodnějšího dna(písku) se to již neobjevilo.
Proč přemisťovat ryby? To bylo akvo tak čerstvý, že jim to tam nesvědčilo? Tohle fakt není o dnech, ale klidně několik týdnech, jak není trpělivost, můžeš zakládat znovu a znovu a znovu a to "ono" se bude ukazovat stále a stále a stále.
Ano máš pravdu, asi jsem někde udělal chybu to nepopírám. Jen protože to nešlo hned, tak jsem se snažil to vyřešit tak jak jsem zvládl. Neměl jsem v té době ještě více nádrží do kterých bych mohl ryby prozatím přemístit.
Čas, to je ten faktor, který se s podobnejma nezdobama vypořádává nejlépe. U někoho to trvá dobu kratší u jinýho zase delší, ale ve funkčním akváriu, ta doba obvykle bývá spíše ta kratší(ryby, plži, nitrifikace). Zakládat znovu opravdu netřeba, tedy pokud nedošlo k nějakému zásadnímu pochybení, které je nutné tím znovuzaložením napravovat.
Je to druh plísně, ale zkušenosti jak se toho zbavit nemám. Mě také radily tak jako kolegové zde. Nešlo to a tak jsem založil kompletně nové dno a vyvařil kameny. Od té doby to nemám. Je to zřejmě s kořenů
Nové akváriu, povlak zmizí, až se vše ustálí, nebo jakmile nasadíš nějaké živočiky, kterým bude chutnat (šneci, krunýřovci, ...). Netřeba řešit.
0 06.11.2015 18:39 romantomka – poradte prosím
Zdravím kolegove..po 6dnech napuštění nového akva se mi na kořeni místy začal delat nějaky bílý povlak,,jakoby vatové struktury,,objevuje se hlavně v místech prasklin na kořeni....kořen byl měsíc ponořen ve vodě,pravidelně měněné,očištěn kartáčem...poradte co to je a jestli to časem zmizí...děkuji
Starší reakce
Nech to v klidu, za týden to samo zmizí ... nevysávat, pěkně to nech v klidku.
Ve svém nano, jsem to měl stějně jak ty a kanón "RYBKA" měl pravdu. Nechat tak, každý týden vyměnit 1/2 vody a za pár dní jsi OK a pohodě.
Svítit 4 hodky max.
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 7
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 10937x