Akvarijní kryty
Polud sklenář nedovede zaříznou sklo na milimetry, není to sklenář.
Na druhou stranu nevím jak lze nasazovat kryt aby se odštíplo sklo. To nemohlo být nasazování, ale spíš nucení. Takové věci se přece nepřipasovávají na sílu. Vždyť to musíš vcelku pravidelně sundávat a to chceš ten kryt pokaždé "nutit"? Nevím z jakého materiálu je kryt, ale ten se když už tak musí připasovat aby chodil lehce.
Ahoj,onehdá jsem dostal akvarijní set,neznámé značky..Nyní jsem se rozhodl nechat si slepit akvárium,,které by mi nahradilo to staré,protože už bylo zančně poškrábané a byl na něm i vodní kámen..Proto jsem zašel k místnímu sklenáři,který podle krytu změřil údaje,ale udělal akvárium o 1cm menší,takže kryt prostě neseděl..Dohodli jsme se tedy,že akvárium předělá na 60 x 30,vlastně jsem žádal tak 29,7cm a on mi řekl,že to takhle na milimetry nejde,akvárium ale samozřejmě bylo velké,při nasazení krytu se mi odštípnul i kousek skla..Nakonec mi to sklo akorát zbrousil a když mu nabízel že mu třeba tedy zaplatím to zničené sklo a ať mi zbytek peněz vrátí,tak nesouhlasil..Protože pry nemá cenu to rozlepovat a předělávat pro někoho jiného a že mám kdyžtak zbrousit kryt šmirglpapírem,že se to ochodí..Chci se zeptat,jestli je normální,že na seriový kryt je takový problém to akvárium vyrobit,nebo v Plané jen máme neschopného sklenáře?

A myslíte,že to mám tedy zkusit zbrousit?Nejlepší bylo,že jsem se těšil na zakládání nového akvária,které se změnilo na horor..

:(
Starší reakce
Ahoj,
Je někdo schopný udělat akvarijní kryt na zakázku i s příslušenstvím pro zářivku ?
Rozměry:60x30
Síla světla: 30W
Nebo poraďte kdo dělá kryty na zakázku.
Starší reakce
Jo tak všem moc dík

na sekernaty musíš mít zakrytou nádrž, skáčou docela rády. Pokud budeš mít krycí sklo tak se může voda odpařovat míň než u krytu (záleží kolik tam bude netěsností)
Pokud chceš změkčovat vodu tak buď pořídit reverzní osmozu nebo demikolonu

Na starym akvarku kde sem taky nemel kryt tak se mi prave vodni kamen na skle delal docela hodne :/ cim by slo vodu zmekcit?... a pocitam s tim ze si poridim sekernatky takze si asi jedine budu muset sehnat nejaky kryci sklo

pokud máš tvrdší vodu tak se pak může dělat hodně vodního kamene na sklech
Nevadí. Jen bacha na skákavé ryby a přílišný odpar vody.
Starší reakce
Plánuji lepit kryt z PSH desek, protože je používám při stavbě lodí. Nicméně sehnat menší kus je těžké.
Komunikuji nyní s jedním dodavatelem:
www.agrorubin.cz
Píši to sem, protože mějí i barevné PSH desky. Konkrétně i černou za velmi solidní ceny.
Třeba se to někomu hodí, tak to sem píšu.

Starší reakce
co takhle 2-3ks 39W trubic T5, ty mají 85cm taky, budu je mít a seženeš je docela dobře. Pokud teda už nemáš EP a patice.
Jj, taky jsem je pak sehnala za podobnou cenu. Pokud máte možnost osobního odběru, tím líp, já třeba nejsem ochotná platit poštovné za 2 zářivky z e-shopu.

0
[10] - Cichlidy 08.10.10 07:26 kmara 30 W řady 8xx nemusí být vždycky jednoduché sehnat, je to lehce atypický rozměr. Sháněla jsem teď v týdnu v Č. Budějovicích, v prvním specializovaném obchodě, kam jsem šla na doporučení kolegy odsud z fóra, nejprve hledali v katalogu, zda vůbec v téhle wattáži třípásmovky mají, když našli, tak za jednu chtěli přes 150 Kč. 36 W/8xx byla za nějakých 60 Kč.

To je skoro vždycky..ideální výkon dvou zářivek na akva si nerozumí s délkou akva nebo krytu. Jelikož nejsem estét tak ty kryty rozřežu a na každé straně mi kouká patice ven. Když se to neudělá úplně "na prase" tak to ani není moc vidět. Přijde mi to lepší než málo světla, nebo zbytečný počet krátkých slabých zářivek a předřadník navíc.
Akorát se bojím, že to bude málo na 200 litrů

vychází to 0,3W/litr.
to budou ty správné........

Myslím že nepůjde........v krytech o tomto rozměru jsou 90 cm. Záleží na způsobu uchycení, ale z každé strany bych počítal minimálně 2 cm odstup + patice, takže zhruba 5 cm z každé strany a to na 97 zářivku nestačí.......

Jinak jestli to jsou patice z aukra, tak bych vzal kratší, větší počet a T5.
Jo jinak jsem se rozhodl jako první krok za lepším světlem pořádně vyčistit reflektory a koupit nové zářivky. Na radu hafa lidí tu jsem se vyprdnul na aqua glo nebo co a koupil philips 18W 1x830 a 1x840. musím říct, že efekt mě překvapil. Světla výrazně přibylo a všechno je najednou barevnější. Díky všem,kteří jsou na tomto fóru ochotni poskytovat dobré rady

Jojo sorry za OT sprostě jsem se přifařil nechtěl jsem zakládat nové téma

Hlavně že se vyřešilo i to světlo a děkuji za odkazy na filtry, asi jeden pořídím, vyzkouším a dám vědět. Pokud by byly bezproblémové tak nevidím důvod proč mít interní filtr i v malé nádrži, byť upravený. Teda až na to že to vyjde s pořádnou náplní (Siporax, substrat pro) hodně přez tisíc korun. Ale zase někdo prostě nemá místo na to dávat větší exteráky k prckům a ty jsou k tomu ještě dražsí.

A do třetice
www.edensrl.com/… je to vše totéž jen si na hotový výrobek každá firma lípne své jméno. Je to sice Čína ale je to naprosto bezproblémový filtr. Jsme s tím ale trochu OT.
tak to je super. Nabízí i jen jednu přídavnou 1x24W za 499kč. To mo přijde fér k těm mým 2x18W už to bude v pohodě

hurá blížím se k cíli

Ten psaný výkon se týká jen dodatečných T5.
jen na T5, poněvadž neví jaké trubice máš v krytu, tohle se připočítává, jinak ty 39W mají 85cm, budu je dávat taky do krytu, ale nebudu to brat od něj, beru od osramu, mají lepší EP, se zpětnou vazbou, tyhle nevím co jsou zač, ale taky jsou dobré.
Já jsem mu psal ale bohužel neodpověděl. Mě spíš šlo o to jestli ten výkon o kterém píše je jen z těch dvou T5 nebo včetně těch T8.
tento prodejce je velmi chválen, účet má v česku, takže platba je taky bezproblémová a umí i trochu česky, takže Vám odpoví na případné dotazy.
Jinak T5 mají větší wattáž, tj kratší, tenčí a výkonnější
No mě aktuálně hodně trápí to světlo. Už jsem z toho docela zoufalej.Jen ten popis pro mě není dost srozumitelný.Ty T5 nevím jakou budou mít Watáž. Myslím ale, že v jiné diskuzi akvaristi hodnotili tohohle prodejce kladně.
Má tam i další zajímavou věc, nemáte to někdo?
aukro.cz/…
Pokud to totiž není uplně mrňavé a má to regulaci, tak si dovedu představit jak z toho vyházím náplně, udělám půlku jedné komory předfiltr jen z molitanu a celé to vysypu nějakým biomédiem. Ideální pro miníčko nebo rozplavku.
Sice to bude asi "kvalitka china" ale jestli to neteče...

Já o tom našel jen stránky v jazycích kterým jaksi nehovím.)
Nemáte prosím někdo zkušenosti s tímto přídavným osvětlením?Myslím, že by to řešilo můj problém

viz.kryt níže
aukro.cz/…
Samozřejmě bych chtěl nějaké kytky. Takže raději jít do nových světel?
Tak jsem si tu moji malou noční můru o krytech a zářivkách přelouskala a ... jímá se mě čím dál větší hrůza.

Takže, kdo to se mnou půjde koupit?

Pokud vám osvětlení slouží k umožnění pozorování rybek, pak máte "přesvíceno".

Pokud chcete, aby v akva vegetovaly i nějaké kytky, pak máte světla žalostně málo.

Ahoj,
přečetl jsem vlákna o osvětlení, které potřebuji vyřešit a tak prosím o radu. Mám kryt s 2x18W na 140L. Zářivky jsou cca. 3 roky staré a reflektory zašlé. Mám hádám dvě možnosti.
1.koupit nové zářivky a reflektory např. od Juwelu (levnější varianta)
2. Pokusit se celý kryt předělat a nahradit paticemi T5 kde bych získal více Watů popř. nacpat třetí zářivku (dražší varianta)
myslíte, že 36W pro takové akva s dobrými reflektory bude dostačující? nebo i přes větší investici předělat kryt.
Děkuji za rady
Starší reakce
Měli by to být standardní lineární zářivky. Akorát u toho controlleru 2x24W bych použil trubici o výkonu jen 21W. 39W se v 849mm dělají také.
To si budeš muset rozměřit podle velikosti těch patic, ale myslím, že by se to mělo vejít bez problémů. Ty 24W a 39W jsou nějaké speciálky nebo klasické trubice?
Aha takže budu muset jít cestou kutilství, co říkáte na kombinaci dvou polotovarů glomat T5 controller, ke kterým bych nechal vyrobit kryt z lamina. Přemýšlím nad kombinací 2x24W a 2x39W. Otázka je jestli se mi 4 zářivky vejdou nějak rozumně do krytu který bude mít na šířku o něco méně než 40cm. Nemáte s tím zkušenosti? Celkový výkon 120W by mohl na moje akvarium stačit že?
tak to bude dost těžký, protože ty komerční nejsou dost ani na 100*40*50. Ty jsou většinou 2*30W.
Co by se dalo použít - asi 2x tohle:
www.levnaakvaristika.cz/…
Zdravím,
rád bych si touto cestou chtěl nechat poradit od zkušenějších s výběrem osvětlovacího krytu pro akvárium o rozměrech 100x40x60(dxsxv). Chtěl bych, aby mi tam šli alespoň středně náročné rostliny, plánuji že akvárium bude středně osázené. Ideálně by pro mě bylo použít nějaký komerčně prodávaný kryt, případně nějaký polotovar, který bych nemusel zapojovat a jen ho připevnil k vlastnímu krytu.
Předem děkuji všem za doporučení.
Starší reakce
tak uz me predbehli

ale porostou, jen musis vybirat ty mene narocne, urcite ten anubias, echinodorus, javskej mech, valisneria by taky mohla rust dobre i treba sagittaria, egerie. Ale pokud mas zalusk na cervenajci se stonkovky nebo koberecek tak by to urcite chtelo silnejsi

na anubiasy a podobné stačí ta jedna trubice, ale na nějaký rotaly a podobný už raději 2. trubice. Ale světlo není všechno, někomu to roste i pod slabším světlem a nestěžuje si. Ovšem na koberečky to asi nebude.
Když to vemu kolem a kolem:
na současný kytky stačí 1 trubice
na náročnější (viz atlas-údaj o světle ne w/l) už raději 2, vždy se dá jedna zhasnout

A co z těchto dvou možností je lepší pro akvárium? 1x 15W (830), nebo 2x 15W (jedna z toho třeba taky 830)??
Nyní mám 15W zářivku, která byla v setu. Echinodorus roste výborně, anubias a jávský mech také, ale zastiňuje to ty menší rostlinky u dna, proto bych to chtěla nějak "vylepšit". Ráda bych dokoupila valisnerii a nějaké další rostlinky, ale nechce se mi do toho s tím, že s tímto osvětlením stejně neporostou..
Už mlčím, jen mně to prostě nedalo nereagovat na doporučení "gloček" prodejcem.

třípásmovku zkus určitě. Speciálka se nevyplatí. Má krátkou životnost (svítivost klesá na minimum cca po půl roce) je drahá a oproti 8** (třípásmovka) svítí tak o 1/3-1/2 méně. Kytky taky ocení 8**, popř 9**. Chce to projít fóra.
Možná bych zkusil ještě dát tam místo T8 T5ky jsou tenčí. pro příště wattáž odpovídá délce trubice a typu (T5/T8, DZ....)! nejsou zaměnit, až na některé výjimky u speciálek typu gloglo.
Jinak doporučuji použít tyto patice jsou tenké a dobře udělané:
www.akvarista.cz/… (vybrat buď T5 nebo T8 dle typu)
Jsou i levnější varianty, ale konkrétně nevím, jedině tyhle jsem měl v ruce.
EDIT: ustavprochore to napsala ve zkratce

Přidat reakci
1 ...... 25
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 31379x