Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládaní krevetkária

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Zakládaní krevetkária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 23:57 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: shaula
Primárně potřebuješ co největší džungli rostlin. Ideálně hustota asi takhle: rybicky.net/fotogalerie.php… Takže nejprve pěstuješ rostliny. Rychle rostoucí a jednoduché. Mechy mohou být, ale ještě bych dal egerii nebo ceratophyllum nebo najas. Čím víc na úvod dáš, tím dřív to budeš mít plné. To vše bez krevetek. Měsíc, dva. Nakonec zjistíš, že filtr je tam zbytečný a vyhodíš ho (nebo to založíš rovnou bez filtru - neocaridiny ho fakt při dostatku rostlin nepotřebují a v takto malém akváriu zabírá místo pro rostliny - doslova).

Koule na obrázku existuje rok, odhadem 7 litrů a funguje to jen na denní světlo. Technika 0, krevetky se množí (ne tak, jak v 35 litrech, ale vypadají stabilně).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 22:52 shaula – Jakou rostlinu
Dobrý den, tyto stránky jsem našla teprve nedávno, pilně pročítám, ale ještě se tu úplně neorientuju, tak mě když tak odkažte na nějaké konkrétní fórum.
Jsem totální akvaristický neznalec, nikdy jsem akva neměla, ale teď jsem se zakoukala do krevetek a rozhodla se založit pro ně akvárium. Mám 25 l akva 40x25x25 cm, filtr bude vnitřní Aquael Pat mini, ale místo originální houbičky (zdá se mi malá a má moc velké otvory) budou dvě válcovité "patrony". Osvětlení LED 6W.
Mám takovouto představu: krevetky Neocaridina sp., buď Red cherry nebo Yellow (ty bych raději). V akva nějaká menší skalka nebo solitérní kámen, jeden nebo dva kořeny (podle velikosti, spíš asi jeden, víc tam nejspíš nevejde), jedna až dvě mechové koule. Pak samozřejmě jávský mech a jeden nebo dva druhy dalších mechů (možná Flame moss nebo Erect moss nebo něco podobného). Ale ráda bych tam měla i nějakou vyšší rostlinu, která by trochu opticky zakryla ten filtr. Ne zas moc vysokou, aby nevylézala z akva, prostě tak asi do 15-20 cm výšky maximálně. A tady si moc nevím rady - poradíte nějakou vhodnou rostlinu? Mělo by to být něco "blbuvzdorného" a nenáročného, co vydrží i nějaké začátečnické přešlapy.
Taky nemám vůbec představu, kolik těch mechů nakoupit - viděla jsem je na burze prodávat v takových malých kelímcích, moc toho nebylo... Stačí koupit jeden a ono se to rozroste? A za jak dlouho? Nebo je třeba zasázet jich více tak, aby pokryly plánovanou plochu?
Omlouvám se za hloupé dotazy, ale nikdy dosud jsem se o akvaristiku nezajímala, tak neznám ani základy sad Budu ráda, když mi moje představy zhodnotíte, jestli jsou takto reálné.
Už jsem se ve vedlejším fóru dověděla, že bude asi lepší nasypat substrát a akva zprovoznit zatím takto prázdné (rostliny chci kupovat až 19.2. na burze a původně jsem měla představu, že ho zapnu až po zasazení rostlin).

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2016 14:03 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: manon
V topitku nevidim problem ;-).
Já ho teda u krevet nemam, ale ja mam v zime nejmene 18℃ což krevetkam ani razborkam nevadi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.06.2016 13:42 karci17 Re: manon
Podla mna, - topitko - nie je urcene na varenie vody ci vykurovania okolia akva :) Ten termostat je tam na to aby zabranil vysokemu kolisaniu teploty nadol v akvariu. Cize, ak ho tam das, nic zle neurobis a zabranis velkym vykyvom , ked sa ochladi. Ked bude moc teplo, termostat nema preco pustat topitko nad nastavenu teplotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2016 13:05 manon
Děkuji všem za rady. Alespoň ze začátku dám zajetý filtr i předskokany. Ty pak vylovim a vrátim do původního akva. Jinak zůstanu u mechů a egerie. Ve velkým akva mi hezky narostla nová windelov, tak toho snad bude dost. Ještě jeden dotaz - topítko. Než mě začnete kamenovat, že je to blbost, tak v zimě v téhle místnosti topim jen krbovkami, takže v zimě spadne teplota i na 14°C. I když je to vyjímečně, když je fakt kosa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   14.06.2016 00:19 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: NHKG
Levatky se moc dobře zkrmují. Doporučované žrádlo. Okružáci taky jdou, na piskořky, aby si člověk vzal kombinačky. Při každým krmení jich pár dostupných rozmáčkni a za pár týdnu si je budeš tahat z jiných akvárií, jako já. Jedno, kolik jich v tom akváriu předtím bylo.
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.06.2016 19:27 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: GP
Já mam v miničku s krevetkama a razborkama piskořky ,levatky a helči .
Nezdá se mi, že by tim krevetky nějak strádaly. ;-)
je to všechno o rovnovaze..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.06.2016 18:10 GP Re: afc1886
potravní konkurence?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 17:58 R Muž afc1886 [15246] Re: NHKG
Tak já nikomu nic do akva necpu,ale říkám jen svůj názor,ale ty mi řekni,proč by se jich měla potom zbavovat.Šnek si taky odvede svou práci a když nebude překrmovat,nebo nechávat v akva zbytky odumírajícich rostlin,tak se nepřemnoží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 17:42 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: afc1886
Necpi mu šneky do krevetárka. Pak se jich nikdy nezbaví.
Já bych tam ty předskokany dal tak na měsíc a pak je odlovil a dal krevetky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 14:43 R Muž afc1886 [15246] Re: manon
Na zajetí bych použil pár okružáku rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky ti ti pomůžou se zajetím akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 13:40 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: karmen1976
karmen1976 napsala:
Co se týće jâvskeho mechu, ktereho mam plne miničko, neshledavam žadnou zmenu ve kvalitě vody.

Měl jsem to z druhé ruky.

Ale jedna další výhoda egerie vs jávský mech mě napadá. Egerie se dovede namnožit rychleji, než mech a až tak, že ve většině akvária řasy nemají životní prostor/světlo - pokud jsou, tak často jen těsně pod hladinou (což vyřeší odstraněním pár nejvíc zasažených stonků). Takto jednoduché to s mechy není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 13:14 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: JirkaŠčobák
Předpokladam, že s malym akvem moc zkušenisti nema.
Takže do zaćatku filtr ano ! Později je možné bez filtru, ale ted do začatku pro uspíšeni zaběhnuti fitraci doporučuji.
Co se týće jâvskeho mechu, ktereho mam plne miničko, neshledavam žadnou zmenu ve kvalitě vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.06.2016 11:48 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: manon
Základní otázka zní: Chceš to dělat jako akvárium "na pohled" nebo ti jde o to, aby se v tom krevetky co nejlépe cítily?
Jsem asi trochu extrémní, ale mě jde víc a primárně o to druhé. Takže bych na tvém místě naplnil akvárium velkou masou egerie a nic víc.
Nevím, kde jsem četl, že jávský mech není až tak ideální pro krevetky "kvůli něčemu, co dělá s vodou", podstatnější pro mě ale je, že se s egerií lépe pracuje. Krevetky její masou snadno prolézají. Poskytuje víc ploch, na kterých se krevetky mohu krmit, než například valisnerie nebo šípatka. A je velmi jednoduchá.
Když budeš chtít, aby to nebyla jen egerie, vždy si můžeš k k přednímu sklu zasadit mrňavou kryptokorynu, které nedostatek světla vadit nebude :).
S egerií rybky na zabíhání nepotřebuješ, ale ani neuškodí. Po dvou týdnech od založení akvária. Další měsíc do přidání krevetek.
P.S. Pokud se rozhodneš pro masu egerie a jen krevetky, fakt nepotřebuješ filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 11:18 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: manon
Vallisnerii bych vynechala, zakomponovala bych kořen nebo větev.
Já osobně jsem zajížděci ryby nikdy nepouživala. Pokud se akvo dobře a huste osází, nechá se zarůst a dostatečnou dobu zaběhnout, nevidim důvod tam dávat na zajížděni ryby, které tam pak nezustanou...
Pokud tam planuješ jen krevety bez ryb....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2016 13:52 manon – Založení krevetária
Poprosím povolané o pár rad. Chtěla bych založit krevetárko: akvaria.heureka.cz/…. Představa je terasovité dno porostlé jávským mechem a stringy moss, na zadní terase valisnerie, šípatka, monžná přihodim i egerii. Bude to dost zarostlé? Na koleji jsme sice měly akva 40 litrů a gupky se rodily jak praštěný, ale stejně se trochu bojim o rovnováhu.
A za druhé. Mám tam dát předskokany? Můžu si v práci "půjčit" gupky.(Svoje kardinálky v tý garsonce trápit nechci). Pokud ano tak kolik, aby to moc nezasvinili. Pozn.filtr zajedu ve velkém akva. Děkuji za vaše rady i kritické připomínky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.03.2016 10:24 R Muž afc1886 [15246] Re: Lili
Kořen nevadí,ale krevetky až do pořádně zaběhlého akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2016 10:23 Muž jamro27 [40] - krevetky
mozu tam ist, nemal by to byt problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2016 10:20 Lili – kořen a krevetky
Zdravím,mohou být krevetky v akváriu s koupeným kořenem,který stále ještě barví vodu do hněda?Neuškodí jim to nějak?Nebo radši počkat,až přestane barvit a až pak je do akva nastěhovat?Díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2016 12:06 Muž konrad [45] Re: Jozka
najprv bol vždy jeden pár. 2x porodil a koniec. Mladé nikdy nedorástli ani na 50% veľkosti
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2016 10:43 Jozka Re: konrad
Kolik tam mas krevetek? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2016 22:28 Muž konrad [45] Re: Turbínka
Jaj no lepšie sa dá ale nie je nutné v mojom prípade. Väčšie nádrže mám 2. Táto je len záloha nízkych rastlín. Krevety sú len na likvidovanie org. odpadu a produkciu hnojiva.
Skôr som sa snažil na mojom pozorovaní provizornej nádrže odradiť iných od zakladania podobnej 'hlavnej'
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2016 22:22 Žena Turbínka [2558] Re: konrad
Sám vidíš, že to pro ty krevety není ono ;-) Tak máš prostor to udělat líp - větší nádrž, lepší voda, možností je několikero...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2016 22:13 Muž konrad [45] Re: Turbínka
V akom zmysle?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2016 22:11 Žena Turbínka [2558] Re: konrad
Když to sám vidíš, možná impuls něco změnit a dělat líp ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2016 22:09 Muž konrad [45] Re: Jozka
Mám 9l krevetárko iba s osvetlením. Moc nedoporučujem. Síce krevety žijú ale moc sa nechcú množiť a potomkovia ani po roku nenarastú viac ako 7mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2016 17:14 Jozka Re: Pedrom
Dobry den kolik litru ma vase krevetarko s parem pavich ocek? Dekuji za odpoved. Chci zkusit 7l akvarko pro neocaridiny bez filtru mozna jen s osvetlenim nebo max vzduchovanim :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 13:12 Muž patamatix [408] Re: patamatix
Já bych jen dodal k to mu mému názoru na objem,samozřejmě že krevetárko lze dělat menší.ale těch 50l bych doporučoval pro začátečníky,to samé platí pro ryby jako takové,prostě pokud začínám,tak bych nešel pod 50 l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 12:55 Lys Re: Turbínka
Axíkmi? Ako axolotmi? Tých doma nemám, takže to bude asi skôr nejaká zhoda nickov, pravdu povediac ma mloci desia... No aj tak ďakujem za radu. Nemám ani šajnu koľko priestoru krevetky potrebujú, takže som sa radšej spýtala a no... budú musieť počkať. Asi je škoda, že som svoje 30l akvárium po smrti bojovnice predala :-D, ale po rokoch mi to začalo trochu chýbať....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 09:45 Muž doubler [80] Re: Lys
pokud člověk ví (nebo si alespoň myslí, že ví), kdy, co, jak a proč bude dělat, dá se i z 10 l "akvárka" udělat relativně bezproblémově fungující krevetárium ;-) Ale někomu, kdo neví, bych to rozhodně nedoporučoval!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 09:42 Muž jamro27 [40] - krevetkyRe: petulinakk
oni su tam spolu koli krizeniu, v dalsich 4 chovnych ich mam pekne selektovane, cistu liniu. je to tam aj v komentaroch napisane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 09:11 Žena petulinakk [2017] Re: Lys
Lys, jsi tu další "inkognito" s hromadou nicků :-D založení profilu je taky anonymní, můžeš si i založit vlastní prezentace, a hned se radí líp, fakt :)
Jinak být tebou bych především to miniakvárko napustila, jestli bude vůbec použitelné, pokud dlouho bylo na půdě, může být naťuklé, nebo protékat skrz spoje. I kdyby teklo tak ho ale můžeš použít třeba na emerzátko ;-)
A jak už tu padlo, pořízení nového většího není zas tak drahá záležitost, a dlouhodobě se určitě vyplatí palec
Většina lidí si projde obdobím "proč já to neudělal hned větší", pak následuje překopávání, nákup nového, stěhování, nové zabíhání... ve finále vlastně vyjde nákup nového většího levněji ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 07:42 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: jamro27
Já mám 30l a funguje s krevetama i razborama .....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 06:21 Muž jamro27 [40] - krevetky

Mensie ako 50l by som uz nerobil
rybicky.net/nadrze/24444
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 22:26 Muž patamatix [408]
Pokud to bude pouze a jenom krevetárko,tak bych volil,alespoň kolem 50l.Ale pokud majitele napadá,že tam půjdou i ryby,tak bych se klonil koupit co největší akvárium si může dovolit ohledně rozměrů,prostoru a ceny,jelikož každé akvárium je dříve či později malé smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 22:21 Muž jamro27 [40] - krevetky
Chcelo by to aspon 30l nadrz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 22:14 Muž patamatix [408] Re: Lys
Myslím si ,že i ty krevetky si zaslouží více prostoru.Akvárium kolem 60 l koupíš kolem 600 kč a to si myslím není tak strašná cena. Takže jestli to chceš dělat jak se má,tak kup něco většího. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 22:00 Žena Turbínka [2558] Re: Lys
Myslíš že dvěma gupkám bude fajn v deseti litrech? Jsou tu tací, kteří namítnou, že za dob svého mládí měli gupy ve flašce od okurek, ale od té doby technika dost pokročila a živorodky hodně zchoulostivěly. V rukou začátečníka je smrtelné každé menší (i větší akvárium) a když čtu tvoje příspěvky jak zápolíš s axíky ujasnila bych si co vlastně chceš a než honem hrr do miníčka dávat krevety nebo aspoň gupy, aby se na nádrž neprášilo na skříni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 21:35 Lys – Krevetky
Zdravím, nedávno som na pôde našla malé 10l akvárium a keďže som už dlhšie rozmýšľala nad tým, že by som si zadovážila krevetky napadlo mi či by sa toto akvárium nedalo využiť, nechcem ich trápiť. Samozrejme najprv by som akvárium nechala zabehnúť, len chcem vedieť či sa mi vôbec oplatí nakupovať doň veci a robiť si starosti alebo si tam mám proste šupnúť jedného slimáka a dve gupky :-D
za odpovedi vopred ďakujem :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2016 19:52 Žena sivon [1716] - PlžiRe: CZBobr
Pozor, piskořky jsou užitečné jako žížaly, ale mohou ti "přeorat" dno - promíchají vrstvy a zruší spád.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2016 14:56 R Muž afc1886 [15246] Re: Kebab
Nasaď šnečky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2016 14:54 Kebab – Humus v krevetáriu
Zdravím, může mi nějaký zkušený krevetkář poradit? Mám připravené krevetárium - 30 litrů, cca měsíc v provozu, filtrace běží... Na kořeni se ale vytvořila silná vrstva »hlenovité« hmoty, kterou nemá kdo sežrat. Bude to nějak vadit krevetkám? Díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 21:08 CZBobr Re: afc1886
OK díky moc tak je kdyžtak pořídím kdyby něco...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.01.2016 21:06 R Muž afc1886 [15246] Re: CZBobr
Nevím,proč všichni mají strach ze šneku.Jsou to pomocníci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 21:03 CZBobr Re: afc1886
aby jich tam za chvilku nebylo plné akvárko :-) asi bych je tam dal až když by byl nějaký problém s rostlinama...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 20:56 R Muž afc1886 [15246] Re: CZBobr
Hodně lidí ten písek má a nenadává.Já bych asi nasadil nějaké piskořky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 20:53 CZBobr Re: CZBobr
Jestli se můžu ještě zeptat ten písek kytkám vadit nebude??? Mám na mysli aby byla dostatečná prostupnost dna...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2016 20:33 CZBobr Re: afc1886
ano počítám, že bych tam dal biomolitan na sání, tím pádem by to mělo fungovat jako předfiltr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2016 20:27 R Muž afc1886 [15246] Re: CZBobr
Já myslím,že to máš promyšlené dobře.Nezapomeň na sání filtru nasadit něco,aby tam nemohly krevetky. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 20:11 CZBobr
Dobrý den, zakládám akvárko pro krevetky ( red cherry) 128l (80x40x40), na dno přijde substrát Tetra plant complete a na něj černý písek frakce 0,6 - 1,2 mmm - bude to pro kytky v pohodě??? Krevetkám by ten písek měl vyhovovat. Filtr bude externí a to JBL CristalProfi greenline e701. Mám připravený kořen a rostlinky budou vesměs jemnolisté + asi nějaká kobercovka a mech. Rybičky u toho žádné nebudou. Mohlo by to takto být??? Předem děkuji za odpovědi

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 8 9

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 8913x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10266-zakladani-krevetkaria?od=201