Vysoká hladina NO3
Starší reakce
Děkuji. Zkusím častěji měnit a něco koupit.
Pokud se hodnoty NO3 blíží je 100 mg/l je potřeba to řešit,nejjednodušší je častá výměna vody,klidně víc,než 50% třeba obden.Při dlouhodobém řešení jsou to rostliny,všechny rychlerostoucí,a nejlépe plovoucí,to jsou výborní odběratelé NO3.
Díky moc
Díky, doufám, že někde seženu
.
Díky, no já si nedávno koupila další dvě rostlinky, a přemýšlím i nad další kam bych dala, a živorodky bych mohla dát jedině do malého akvárka, a to by tam zas byly dost stísněné.. Zkusím i ten filtr ještě teda přidat, snad rybky nebudou jak na kolotoči
.
Já bych se toho vyššího výkonu filtru až zase tak nebál a lehce se pohupující rostliny to jistě taktéž ocení. Jinak obecně je to o tom, že to bude chtít otočit poměr producentů s konzumenty, nebo-li ryb a rostlin. Nebo ubrat těch výkonnejch producentů v podobě živorodek a přidáním zvláštěpak rychlerostoucích tzv. plevelných rostlin se jistě to NO3 bude snižovat. Prostě to chce více vyvážit ty producenty a konzumenty. Častější výměna vody,klidně 50% objemu akva nemůže nic pokazit.
OK, děkuji, zkusím opět vyměnit vodu. Kostku properu tak 1x za měsíc v akva vodě v kyblíku. Filtr mám nasměrovaný na hladinu, aby ji trochu čeřil, jak přidám výkon, tak už to je zas moc silný proud.
Děkuji. Já do dna moc nerýpu, ale pokusím se tedy ještě méně
. Se světlem to je horší - mám kryt z akva setu, a nevím, jak bych tam přidávala další světlo (nejsem v tomhle zručná), a silnější se mi tam už zase nevejde:(.. Ale donédavna jsem žádné problémy s NO3 neměla... A vodu měnit tak 1x za 5 dní?
Jak často čistíš tu kostku biomolitanu? Přestal bych krmit, klidně týden hladovky nikomu neublíží a potom jenom velmi pozvolna a menší než malý dávky. Pokud je ve vstupní vodě NO3 neměřitelný, tak bych zase vodu vyměnil. Co cirkulace vody po akváriu, jak máš nastavenej vývod vody z filtru? Je to tak aby to lehce čeřilo hladinu?
spousta bakterií žije i ve dně, rozloží detrit a pak ho spotřebují rostliny. Zas tolik rybek tam nemáš, aspoň podle prezentace, aby to nemohlo fungovat. Do dna by se nemělo moc rýpat. Můžeš zkusit měnit vodu častěji a neodkalovat, nebo jen trochu zvrchu kdyby to bylo nutné.
Jinak kdybys přidala světlo, rostlinky by rychleji rostly, spotřebovaly by víc dusičnanů a tak by jich tam teoreticky nebylo tolik. Ale možná by pak bylo potřeba přidávat i něco jiného
a jak často bych teda měla odkalovat? No mám i živorodky, a pár mladých.. takže docela nadělají "binec". A vodovodní jsem změřila teď, a má neměřitelné NO3...
nevím přesné číslo - ale je to určitě nad 50 (testy mám podle barev), řekla bych že se to blíží ke 100 mg/l:(.
a co tak tolik neodkalovat? To je tam toho kalu tolik? Zkoušela si měřit dusičnany i ve vodovodní vodě?
Kolik to NO3 teda je? Je to více jak 50mg/l, to bych považoval za vyšší hladinu.
Ahoj, měla bych dotaz. V poslední době (asi měsíc) mám už tak 3. den od výměny vody opět vysoké NO3 (červená barva). NO2 je neměřitelné, rostlin mám docela dost, a pravidelně odkaluju každý týden, teď se to snažím zkracovat o den. Nevíte, co by mi mohlo pomoct to snížit? Jeden pancéřníček už se mi na to asi otrávil a u ostatních jsem si dnes všimla, že jsou takoví trochu načervenalí (sice je to možná z jiného důvodu), ale nerada bych, aby mi umřel další. Díky moc za rady.
Starší reakce
ano raz za tyzden cistim prvu komoru vo vode z akva.ostatne dve komory som este necistil.
Dle prezentace - čistíte filtr každý týden ?
Starší reakce
0 28.02.2009 12:01 Petr – Re: zdenek111
Aha, co2 ve spreji nerozumím. Normálně bych namíchal kvasnice. Ale teď jsem si ještě přečetl znova tvé příspěvky a pokud máš na 100 litrů 30w, tak ho opravdu nedávej.
0 28.02.2009 11:27 zdenek111 – Re: Petr
Ajak by sis to představoval v tomhle konkrétním případě-tohle CO2 je vespreji se zvonem v aqua(odhad 2dcl objem zvonu,aqua 100l)dle rady bych hádal 1/3 zvonu denně ráno?A jak moc je CO2 umělý zásah do aqua?
0 28.02.2009 11:15 Petr – Re: zdenek111
Na to CO2 jsem nereagoval úmyslně. To CO2 bych tam nechal. Ne jednou za čas, ale stále. Nemusí být moc, klidně nech jen bublat hadičku. Bez čehokoliv dalšího. Trochu to do vody přidá a určitě ryby neotráví.
0 28.02.2009 11:09 zdenek111 – Re: Petr
To máš dozajista pravdu,jen bych nepřišel na to CO2.
0 28.02.2009 10:58 Petr – Re: zdenek111
No vidíš. Kdyby jsi si býval odpověděl na ty první otázky, mohl jsi si toto všechno ušetřit. Dospěl by jsi ke správné odpovědi sám
Teď ještě ty kytky a máš to.
0 28.02.2009 10:19 zdenek111 – Re: Yirka
Tak sem změřil vstupní vodu a zjistil sem,že sama o sobě má hodnotu 10-20mg/l,takže bych se opravdu uběhal(s těma kýblema-kdybych se snažil držet hodnotu na deseti).Držím se tedy toho CO2-už sem ho zrušil-aby mi zabíjelo rybky,tak radši hned letí.
1 28.02.2009 10:06 Usine – Re: sokar
Velký průkopník byl v tomhle směru nedávno zesnulý RNDr Stanislav Frank CSc. V každé jeho knize na návod jak postupovat při odstraňování dusíkatých látek pomocí iontoměničů narazíš. Kdysi jsem to také zkoušel, dokonce mám doma ještě anex.
Vstupní hodnota 50-75 je, pokud se nepletu, nad hygienickou normou (50). Zajímal bych se co mi dodavatel vody dodává do řádu za patoky.
0 27.02.2009 20:26 zdenek111 – Re: zdenek111
Každopádně děkuji všem za reakce,CO2 zruším,rostlinky rostou i bez něj slušně.snad to zbylí 2 pancéřníčci přežijí.
Cerstvu vodu nic nenahradi
0 27.02.2009 20:24 sokar Když jsme u teho NO3, nemá někdo zkušenosti se selektivními iontoměniči?
Zvažuju to zabudovat do akva a srážet hladinu no3.
Jeden litr granulí stojí cca250Kč a na moje akva by bylo potřeba 5litrů.
Po konzultaci s odbornou firmou mi řekli že si ho můžu doma i sám zregenerovat a tak můžu furt dokola a dokola.Výměna vody by pak prý stačila jednou za 3 až 4 týdny.
Co Vy na to??
0 27.02.2009 20:05 zdenek111 – Re: prisavnik
V tom případě CO2 nebudu používat.
0 27.02.2009 20:01 zdenek111 – Re: Haimdol
V karanténě nebyly,tu nemám,a myslíte tedy,že hodnota 40mg jim tedy vadit nemůže?já myslel mít ji tak na hodntě 10mg/l
.
Hnojit CO2 se má buď pořád( přes den) nebo vůbec. Jednou za měsíc to nepřináší žádný efekt. Jen to rozhodí chemismus vody.
To bude ten problem. Nestale pridavanie Co2 vobec nesprospieva rastlinam aj to si skus prestudovat. A podla mna je to pricina smrti panciernikov.
Jestli ho pouzivas jednou mesicne tak si dovolim tvrdit, ze to nema vyznam.
To mohlo být nemocí, změnou prostředí a následným oslabením, těžko říct. Byli v karanténě?
0 27.02.2009 19:58 zdenek111 – Re: prisavnik
CO2 mám z koupené plechovky a potom,co sem si tu o něm početl,tak ho používám minimálně-tak jednou za měsíc(jestli je to minimálně?)-můžu ho vyřadit.
Hodnota No3 20-40 mg/l je idealna.
0 27.02.2009 19:54 zdenek111 – Re: zdenek111
NO2 neměřitelná.
šak 50mg/l je více MG (mg) než 20mg/l takže toho no3 je více Ne?
0 27.02.2009 19:53 zdenek111 – Re: Haimdol
Tak čím?všechny ostatní ryby jsou v pořádku,jen ti pancéřníci.Jednoho sem zdědil,měl sem ho rok,není asi tři měsíce,tak sem koupil 4 nové a teď už mám jen dva
počkat nějak mě to teďka všecho zmátlo... 50mg/l je lepší nebo horší než třeba 20mg/l NO3??
To by som skor daval do suvislosti so zvysenou hodnotou No2, ale ked vravis ze je v poriadku.
No3 (dusicnany ) su vyzivou pre rastliny. To by si skor videl na rastlinach ze neni neco v poriadku.
Pancierniky najcastejsie umieraju na otravu Co2. Pridavas Co2?
Přidat reakci
1 ...... ...... [6] 7
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8359x