Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vzpomínky

 

Články » Vzpomínky   Vytisknout tuto stránku 

Vzpomínky

Publikováno: 25.01.2012 • Autor: © Damillo • Rubrika: Zábava

Vzpomínky jsou potvory. Každou chvíli se nějaká ozve a žádá si pozornost. Není jednoduchý je zahnat a většinou se o to ani nesnažím. Jsem rád, že nějaké mám. Raději mám samozřejmě ty hezké, těm se nebráním, na ty ošklivé se snažím honem rychle zapomenout. Ale jak říkám, jednoduché to není. A včera, když jsem koukal na svoje malé akvárium, se opět dostavily. A přišlo jich hodně…

Známe se bezmála třicet let, to už je nějaký hektar času. V podstatě od první třídy základky. Byť jsme oba ze stejné části města, nejsme hoši z jednoho sídliště. Na naše seznámení si už moc nepamatuji, ale myslím, že šlo o nějaký kolektivní spor. Ale to není důležitý. Důležitý je to, co následovalo. Stali se z nás kamarádi.
Společně jsme prošli kroužkem v ODPM, Rybářským svazem. Ještě s Tondou a jeho tátou jsme každou chvíli trávili u vody na rybách. Ryby nám učarovaly. Svojí chytrostí, kdy se ty mrchy rozhodly ignorovat veškeré naše snažení nějakou ulovit. Svojí ladností ve vodě, když se vyhřívaly pod hrází přehrady. Svojí bojovností, když se nám podařilo nějakou přelstít. Svojí nedostupností, kdy jsme se stahaní vláčeli korytem potoka, aby se nám podařilo je byť jen zahlédnout. K mým dvanáctým narozeninám mi věnoval kolo. Byla to stará Ukrajina, v zadním kole jí chybělo sedm a půl drátu, ale jezdila, a já byl za ní vděčný.  Na tenhle čas vzpomínám s láskou.

Nicméně, jako všechno i my jsme nabírali roky. S přibývajícími lety přišly i jiné zájmy, přišly starosti, zklamání, vztek i radost. Pak se naše životy rozdělily. Telecí léta, těmi si prošel každý zvlášť. I období diskoték a podobných zhovadilostí. Na naše další setkání došlo po dlouhé době a pamatuji si na něj, jak by to bylo včera. On po vojně, já s odkladem na dva roky, on taxikář, já zaměstnanec automobilky. Zastávka autobusu a pár minut na pokec. Já novopečený majitel mobilu od Motoroly, na který bych dneska musel mít - s ohledem na velikost a váhu - zbrojní pas. Výměna telefonních čísel…
Od té doby jsme zase spolu. Komunikujeme, scházíme se, když je příležitost. Když jsem se před osmi lety rozhodl vyrazit do světa, daroval jsem mu akvárko. Byl to nějaký set, 72 litrů obsah, světlo, filtr. Já ho měl dva roky a moc se mi s ním nedařilo.  Odložil ho na půdu a zapomnělo se na něj.
Když jsem loni koupil dětem malý akva, neopomněl jsem se pochlubit. Po netu, samozřejmě, protože nás dělí 1500 kilometrů a jedno časové pásmo. I došlo na akva z půdy. Oprášil ho, uvedl do provozu. Měl s ním velké plány, chtěl chovat rybky Garra rufa, protože trpí na lupénku. Došlo na výměnu názorů, hledání informací, vzájemné hecování, které nám vždycky tak šlo. Pak došlo na první nezdar, osádka kompletně během jediného dopoledne vymřela.

„Bráško je mi mizerně, úhyn těch rybek mě nějak vzal:-(((((  Podívám se po tom testeru.
A vypustím akvárko, vyčistím ho znova a znovu ho založím s tím, že ho na 14 dní nechám vydejchat, jak si mi poradil. Přikládám to své horlivosti, když sem rybky koupil a osadil s ními akvárium cca po 4 dnech, měl sem představu, že Garra rufa pořídím tak za 14 dní, ale raději to odložím na dýl, abych se s tou nádrží trochu sžil. Zakoupím po 14 dnech
nějaký rybky do 15 korun, abych vyzkoušel chovat ryby a jak se o ně starat, protože to není taková prdel, jak to zprvu vypadalo!! Až to doladím, tak pořídím Garra rufa. Dneska mi to dalo za vyučenou, a to řádně.“

Nakonec ani to akva nepřežilo...

„V Proseči, mezi Vratislavicemi a Jabloncem, je akvaristika. No a tam jsem ve středu, jak sem vezl filtraci k tvý tchýni, zajel.
Po debatě s panem majitelem jsem si domluvil vyčištění akvária cca za 50-70 Kč, podle potřebných přípravků, aby tam nebyly nějaký prasečiny, což se mi zdá velice dobrá cena. No tak sem ho tam dnes vezl a co se nestalo. Pan majitel se horlivě chopil akvária se slovy „přece to nebudete tahat vy“ a mezi dveřmi do krámu mu mé milé akvárum vyklouzlo a dokážeš si představit, jak dopadlo po pádu z cca 1-metru:-( Tak a je vymalováno !!!!!!!!!!! Chtělo se mi brečet, protože mě v tu ránu napadlo, tak konec s mou dráhou velkého akvaristy. Koukli jsme se na sebe a on s úsměvem pravil, to se stává, střepy přinášejí štěstí!!! Já myslel, že si ze mě dělá prdel, ale záhy jsem pochopil jeho myšlenkový pochod.
Vzal mě dozadu do kanceláře, uvařil kávu a řekl, uklidněte se, není v tom žádný problém, akvárium mi vyklouzlo, takže se vám to budu snažit náležitě kompenzovat. Po 15 minutách hovoru s tím, že sem zjistil, že to je pan akvarista a chápe jakou mi tím zničením nádrže udělal psychickou újmu, on by to prý také špatně nesl. A z hovoru vyplynulo, že já mám koupenou skřínku o velikosti 109 × 35 cm, mi nabídl nové grátis ať si vyberu velikost. A pozor teď to přijde! Nádrž o velikosti 100 cm délka 34 cm šířka, 45 cm výška! Což je nějakých 154litrů, to že mi vyhrkly slzy štěstí, to ti nemusím popisovat! Já sem chtěl výšku akvária 40 cm jako je standard prodávanej na webech, ale vysvětlil mi, že s ohledem na rostliny je o 5 cm vyšší nádrž optimální, tak sem to zadal dle jeho doporučení 45cm výška.
Jinak sem zjistil, že to není jen prodavač, ale i zapálený akvarista a dělá to spíš než pro peníze tak, protože ho to baví. A bavili jsme se cca půl hodiny a řeknu ti, ví o čem mluví. Dál mi nabídl, že mi poradí ohledně založení a provozu akvária s tím, že mi nabídl i cenu na CO2 hnojení za 900 Kč, je to kompletní set. Ale ne z výroby, ale poskládanej s vybraných komponentů. Je to na základu chemický reakce a jede to na jedno naplnění médiem cca 6 tejdnů a náplň přijde na 50 Kč, takže se mrknu po netu jestli je ta cena slušná, ale už teď tuším, že ano. "

Zbytek tohoto mailu už sem dávat nebudu, je to moc dlouhý monolog.
Dneska má tady na Rybičkách v prezentaci dvě nádrže. Garra Rufa jsou zatím odsunutý na neurčito a hlavním tahounem jsou krunýřovci a pancéřníčci. Daří se mu a já jsem rád. Pro nás oba je to droga, pozorovat rybky, pokecat o společném zájmu, opět se vzájemně hecovat. I já už se chystám na větší nádrž a pak se taky podělím o fotky v prezentaci. :-)

A proč si tady tak nesmyslně plácám játra? Jsem vděčný, že ještě furt jsou mezi námi lidi, jako je již zmíněný pan prodavač. Protože toto je opravdu člověk, kterému to nejen myslí, ale který také ví a o své vědomosti se rád podělí.
Stejně tak jsem vděčný, že mám takového kamaráda, byť je tak daleko. Ale furt jsme v symbióze, dokážeme podpořit jeden druhého, doplňujeme se…

Když F. R. Čech přišel s Dívčí válkou, byl náš oblíbený pozdrav paroháč na čele a věta „Perun s tebou, chlapče“.

P.S: Chybíš mi, brácho



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 28x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 25.01.2012 Upraveno: 25.01.2012 Přečteno: 544x

Schválili: alpaka *** 14.01.13 • Bob66 ** 15.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zábava
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
18.02.2008*****Akce Hradec Králové 2008 - mentální sekce rybičky - net na výletě8451x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
03.03.2021*****Soutěž o nejhezčí akvárium Československa553x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
13.12.2012*****Tajemství slovenských akvaristů konečně odhaleno a zpřístupněno zbytku světa!1233x
07.12.2014*****ZOO Bráník: Akvaristika nebo kafilerie - epilog797x
05.08.2013*****Jak jsem vypustil poplašnou zprávu544x
29.06.2014*****Výstava - Pod hladinou Vltavy244x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
24.01.2012*****Sehnala jsem akvárko709x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/869-vzpominky