Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nákup ryb

 

Články » Nákup ryb   Vytisknout tuto stránku 

Nákup ryb

Publikováno: 12.12.2015 • Autor: © P • Rubrika: Začínáme

Každý akvarista věnující se rybkám, ať už úplný začátečník nebo pokročilý chovatel, jistě řeší otázku, kde sehnat kvalitní ryby. Možností, jak a kde zakoupit vodní obyvatele akvárií, máme celou škálu. Některé však přinášejí řadu rizik. V následujícím textu si probereme světlé a stinné stránky nejčastějších voleb nákupu.

Téměř každý, kdo s akvaristikou úplně začíná, se zpravidla obrátí na zverimexy. Tato volba většinou není zrovna šťastná. Netvrdím, že jsou všechny kamenné prodejny nabízející zvířata špatné, to určitě ne. Při výběru podobného místa je ale potřeba hodně přebírat a ideálně si o daném obchodě něco zjistit. Funguje řada míst, kde dělají svou práci s rozmyslem a člověk se nemusí bát vybírat rybky či se na něco zeptat. Bohužel je ale daleko víc prodejen, kde lidé za pultem nerozumí tomu, co dělají. Péči o živočichy zrovna dvakrát nepřehánějí, výsledkem jsou potom ryby ve špatné kondici, mnohdy nemocné, někdy dokonce i mrtvé. Začátečníkovi nastrkají všechno možné, jen aby jim nechal nějakou útratu a hurá čekat na dalšího zákazníka (zpravidla jsou na tom nejhůř velké řetězce). Lidem, kteří takto nakoupili se v drtivé většině případů akvárium velmi brzy sesype jako domeček z karet a jsou nešťastní. Z jiného úhlu pohledu si za to můžou sami, protože když si chci pořídit nějaké zvíře,  nejdřív nabírám informace. Teprve poté přistupuji k samotnému pořízení miláčka. Podobné případy jsou k pláči, nicméně se s nimi setkávám poměrně často. Jednou z výhod kamenných prodejen je možnost prohlédnout si ryby před nákupem. Co se týče cen, často jsou přemrštěné a neodpovídají kvalitě. Jsou ale světlé výjimky, kde člověk sežene vcelku kvalitní „zboží" za dobrou cenu. Shrnu-li to, nákup lze doporučit pouze ve vybraných prodejnách vedených zodpovědnými majiteli. V takovém případě je potom návštěva kamenné prodejny mnohdy nejjednodušší řešení. Najít dobrého obchodníka však může být v některých oblastech velmi obtížné.

Další možností, kterou můžeme při nákupu ryb využít, jsou importy ze zahraničí. Na trhu je řada firem, která dovoz na objednávku nabízí. Největší výhoda této volby je sehnání druhů, které jsou raritní nebo se nedají v našich končinách sehnat vůbec. Ceny dovozových ryb bývají znatelně vyšší, nicméně bych to nepokládal za velkou nevýhodu vzhledem k rozsahu nabídky importérů. Obrovské a dost zásadní mínus je fakt, že často nevíme, jak budou objednávané ryby vypadat (kondice, zbarvení atd.). Další nevýhoda je vyšší citlivost ryb na změny parametrů vody. Často jsou u ryb z dovozu problémy se třením apod.. Po importech zpravidla sahají zkušenější chovatelé, kteří chtějí přímo konkrétní druh či formu a jiným způsobem by se k ní nedostali, případně k přimíchaní nových genů do chovu.

Třetí možnost je nákup ryb přímo u chovatele. Dle mého je tato volba nejlepší, a to hned z několika důvodů. Ryby si před nákupem můžete prohlédnout, chovatel zodpoví dotazy k chovu a o rybách znáte mnohem více informací. Víte, jak jsou staré, čím jsou krmené, v jaké vodě jsou odchované atd. Ceny u chovatelů bývají nižší nebo stejné jako v obchodech, ale získáte za ně o několik úrovní vyšší kvalitu. Ryby nejsou stresované dlouhým přepravováním, přelovováním apod., putují z chovného akvária rovnou k Vám. Jediná nevýhoda je, že najít chovatele v blízkém okolí nemusí být úplně snadné, často si člověk musí udělat delší výlet. V drtivé většině případů to za to ale stojí. Lidé jsou samozřejmě různí, najdeme vstřícné i méně přístupné chovatele, se špičkovými i průměrnými rybami. Chovatelé většinou nabízejí své odchovy na inzertních portálech, přes které se dají dohledat. Další možnost je navštívit burzu, kde daný chovatel také nabízí své ryby.

Na závěr bych chtěl vyzdvihnout to, na co už jsem narazil výše. Každému začínajícímu akvaristovu doporučuji nejdříve hledat, číst a shromažďovat informace. Ryby pořizovat až tehdy, kdy o nich něco vím, mám připravené akvárium a vše potřebné. V dnešní době je k dispozici mnoho literatury, spousta informací se dá dohledat na internetu. Byla by škoda nevyužívat možností, které se nabízejí.

Tento krátký článek je věnovaný především začínajícím. Ten, kdo se v akvaristice pohybuje delší dobu, již tohle všechno ví. Spousta nováčků ale mnohdy nemá potuchy, že se dají ryby sehnat i jinak, než zajít do nejbližšího petshopu.

F

Pavel Jícha



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 26x Nelíbilo se: 3x Zveřejněno: 12.12.2015 Upraveno: 12.12.2015 Přečteno: 973x

Schválili: vaaclav *** 12.12.15 • NASREDDIN *** 12.12.15 • romant *** 12.12.15 • Jája *** 12.12.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
09.06.2012*****Jak se ze mě stal akvaristickej laik821x
10.08.2015*****Moje "poprvé" aneb dlouhá story o mém začátku až po současnost68x
12.02.2012*****Jak krmit akvarijní ryby?653x
08.12.2013*****Jak začít s akvaristikou15322x
09.06.2020*****7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium419x
03.06.2006*****Založení akvária69341x
15.11.2023*****Paludárium – tipy před realizací137x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3003x
29.04.2013*****Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko69x
06.08.2013*****4AQUA, Atman, Aqua-nova – mé zkušenosti s osvětlením735x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1528-nakup-ryb