Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Listonoh letní - chov

 

Články » Listonoh letní - chov   Vytisknout tuto stránku 

Listonoh letní - chov

Publikováno: 12.10.2014 • Autor: © jiripo • Rubrika: Začínáme

Zde popíši svoje dosavadní poznatky (chov jsem zahájil letos začátkem léta):

Substrát obsahující vajíčka listonoha letního, ale také žábronožky a škeblovky, jsem získal od velmi vstřícného chovatele.

Ten mi také sdělil základní informace o chovu a mnoho cenných rad. Také jsem si psal s jedním bloggerem ze serveru rybicky.net.

Malé množství substrátu jsem dal do odražené studniční vody, konkrétně do velké zavařovací sklenice. Zhruba 5 l substrátu jsem nasypal do rybářské kádě o objemu cca 100 l. Pečlivě jsem pozoroval sklenici, kterou jsem měl doma a čekal na první jedince. Teplota vody 10-15 °C je velice důležitá. Pokud bude nižší, pravděpodobně se vám nic nevylíhne, pokud bude příliš teplá, tak asi také ne :) Všichni mě varovali před použitím kohoutkové vody. Ideální je prý čerstvá dešťovka.

Již druhý den jsem proti světlu rozpoznal první jedince. Tvar mají velice odlišný od dospělců - pěkné obrázky "mláďat" jsou na: http://mytriops.com/articles/triops_eggs.stm

Co se týče množství substrátu, je zajímavé, že do sklenice jsem dal zhruba polévkovou lžíci a vylíhlo se několik stovek žábronožců. Počet se samozřejmě zredukoval, ale v rybářské nádrži se to dva dny hemžilo takovou masou, že se voda jimi úplně zakalila.

Dva dny jsem nechal bez zásahu a pak jsem přistoupil ke krmení. Na několika serverech jsem četl, jak je důležité hned ze začátku krmit. Já jsem na základě rad od jednoho uživatele ze servru rybicky.net postupoval takto:

Opatrně jsem odsál asi třetinu vody a dolil jsem stejné množství vody zelené - voda z přírodního toku, ve které jsou mikrořasy a různé mikroorganismy. Je důležité mít obě vody na stejném místě, aby měly stejnou teplotu. Příliš prudká změna teploty nebo kvality vody je fatální i pro dospělé jedince, natož pro titěrná několik dnů stará mláďata. Stalo se mi, že jsem byl nucen doplnit nádrž vodou, i když teplota byla stejná, tak kvalita nové vody byla příliš vysoká, a několik jedinců to nepřežilo.

Výměnu vody jsem opakoval každý druhý den asi třikrát. Poté je zapotřebí přemístit listonohy do větších prostorů.

Velice se mi osvědčila stará vana. Rozhodně nedoporučuji mít nádrž nebo jezírko na celodenním slunci. Já použil jednu starou vanu, na jejíž dno jsem dal asi 10 l zeminy, kterou jsem vykopal hned vedle vany. Listonozi totiž velice rádi ryjí v bahně na dně nádrže a zároveň si tak vytváříte základ pro substrát s vajíčky, který pak můžete libovolně použít.

Tuto vanu jsem měl umístěnou tak, že na její hladinu svítilo letní slunce jen tři hodiny ráno. Vytvořila se v ní lehce zelená voda, ale ne příliš, takže listonozi jezdili i po stěnách a okusovali tam řasu.

Dále jsem použil již zmiňovanou rybářskou nádrž, která byla na celodenním slunci. Tam se listonohům a ostatním dařilo výborně až do prvních veder, kdy se začala voda kazit.

Jako nejideálnější a zároveň nejsympatičtější je pro mě třetí varianta: jezírko.

Doporučovaná hloubka od 15 do 40 cm. Já osobně jsem na zahradě vykopal jezírko na místě, kde se tradičně tvořila velká louže, například při delším dešti nebo při tání sněhu. Rozhodně doporučuji použít na dno fólii k tomu určenou. (O tomto a mnohem jiném píše také pan Kavka v časopise ŽIVA ročník 2000 číslo 5. Pana Kavku považuji za nejzkušenějšího chovatele žábronožců u nás).

V tomto jezírku listonozi rejdí po dně a konzumuji různá háďátka nebo larvy pakomárů.

Do tří týdnů vyrostli asi 3 cm. Pak se ale jejich růst rapidně zrychlil. Na rychlost růstu má jednoznačně vliv počasí a množství potravy. Je zajímavé, že jedinci, kteří zůstali malí až do dvou měsíců, se po přesunu do nádrže s dostatkem potravy zvětšili - takže růst není zastaven v určitém stadiu, ale může se prakticky kdykoli znovu rozběhnout. To jsem alespoň vypozoroval.

V říjnu jsem měl jen několik kousků (odhaduji tak 10), někteří byli velice malí (celková délka 3 - 4 cm) a jeden jedinec byl větších rozměrů (asi 5 cm délka krunýře, 10 cm celková).

Zaznamenal jsem masivní úhyn bez zjevné příčiny. Bylo to v době, kdy bylo listonohům hodně přes dva měsíce, takže ve hře je i vysoký věk. Jak píše pan Kavka ve svém článku: "k rozsáhlým úhynům dochází, nejde vždy přesně říci proč."

Chov listonohů, škeblovek a žábronožek (žábronožky podobající se krevetám, mohou mít zářivé až exotické barvy) není žádná velká věda. Pokud jim napodobíme co nejpřirozenější podmínky, je chov téměř bezúdržbový a samovolný. Doporučuji seznámit se s těmito zajímavými živočichy. Mě osobně nejvíce oslovil listonoh. Pokud vás můj článek a popis chovu zaujal, budu rád, když mi napíšete. Po domluvě vám rád daruji substrát s vajíčky.

Můj sen je rozšířit listonoha do vhodných míst v mém okolí a budu rád, když uděláte to samé. Již po dvou generacích chovu na stejném místě nebo ve stejné nádrži by měl být váš substrát natolik nasycen vajíčky listonoha, že můžete bez obav šířit populaci do jezírek a hlubokých louží ve vašem okolí.

Téma "VHODNÁ LOKALITA PRO LISTONOHA" otevřeme dále...

 

O trochu víc informaci na mém webu: http://listonoh5.webnode.cz/



 

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 24x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 12.10.2014 Upraveno: 06.01.2015 Přečteno: 745x

Schválili: Heimdall *** 05.01.15 • vaaclav *** 06.01.15 • romant *** 06.01.15 • Turbínka *** 06.01.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
07.06.2012*****Akvaristika, aneb dílo začátečníka1377x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4864x
08.11.2023*****Ponořte se do světa nano akvárií85x
29.04.2013*****Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko69x
01.06.2015*****Kam chodit nakupovat?114x
13.09.2014*****Jak jsem pořídil "úsporně" větší akvárko172x
01.03.2024*****Aké je to byť akvaristom, alebo nad čím sa mám zamyslieť na začiatku13x
16.02.2013*****Panceřníček panda - vlastní zkušenost s rozmnožováním a odchovem2399x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1389-listonoh-letni-chov