Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co ano a co ne při nakupování ryb

 

Články » Co ano a co ne při nakupování ryb   Vytisknout tuto stránku 

Co ano a co ne při nakupování ryb

Publikováno: 11.09.2012 • Autor: © Rob • Rubrika: Začínáme

Hurá! Budeme mít rybičky! To je věta většiny začátečníků akvaristů. To byla i ta moje. Zařídili jsme si akvárko, všechno jde, a teď zbývá jen nakoupit ryby. Přijdeme do obchodu - vidíme nepřeberné množství krásných ryb. A co teď si mám vybrat, velké mečovky či malé platy? Takováto věta nebo obdobná se objevuje často. A proto je lepší nejdříve si před nakupováním ryb něco zjistit - to jaké máme možnosti.

1. VELIKOST

Velikost hraje jednu z hlavních rolí. Pokud máme akvárko o objemu 60l, určitě nebudeme kupovat 5 krunýřovců síťovaných. To spíš pět pavích oček. Takže si rozmyslete, jaké velikostní možnosti máte. Obecně platí pravidlo, že na 1cm2 ryby připadne 1l vody.

2. POČET RYB

Počet ryb do akvárka hraje další důležitou roli. Proto se musí brát ohled na to, jestli chceme koupit ryby hejnové či ne. Pokud to budou ryby párové či solitérní, můžeme vybrat větší jedince (vycházím z toho, že akvárium je nad 30l) za předpokladu, že zde budeme chovat jen tyto ryby, nebo málo jiných. Pokud jde o ryby hejnové, vyplácí se koupit menší a více. Např. neonky. Neonky jsou typickým příkladem. Jsou to hejnové ryby, které žijí po 6-8 jedincích v hejnu. Opačně jde třeba o krunýřovce. Krunýřovci nejsou hejnové ryby, zato jsou větší. Všechno tady vychází z bodů 1 a 3.

3. CHOVÁNÍ

Chování též je důležité. Nebudeme chovat mírumilovné tetry černé s rájovcem dlouhoplotvým, který je pěkně agresivní. Proto je vhodné chovat např. tetry černé s neonkami a rájovce v samostatné nádrži. Tím by se vše vyřešilo. Takže se vždy ujistěte, jak se ona ryba chová.

4. TEPLOTNÍ NÁROKY

Teplota je velmi důležitá. Proto nebudeme míchat např. studenovodní kapry s teplovodními terčovci. Takže si musíme ujasnit, jaké ryby budeme chovat.

5. NÁCHYLNOST NA NEMOCI A POTŘEBY RYB

Potřeby ryb - kdo by řekl, že každá ryba potřebuje něco jiného? Ano - je to tak. Proto si před koupí ryby vždy ujasníme, co ryba bude potřebovat. Např. nebudeme chovat cichlidky ramirezovy, které nesnášejí akvarijní chemii, v zapesticidovaném akváriu. Také musíme přihlížet na náchylnost ryb. První ryby chovejte odolné. Protože začátečníci si musí "navyknout" na rybí potřeby, na to jsou nejlepší odolné ryby.

6. MOŽNOSTI KRMENÍ

Možnosti krmení je další faktor. Pokud máme nakoupeno suché krmivo a koupíme koljušky, které potřebují potravu živou, tak máme problém. Proto doporučuji na začátek koupit suché krmivo a např. tetry.

7. FINANČNÍ MOŽNOSTI

Dalším faktorem jsou finanční možnosti. Určitě nebudeme na začátek kupovat ryby za 1500, když by to byly naše první ryby. A dál, musíme si promyslet, kolik do akvaristiky peněz dáme. Např. nějaký amatér by koupil drahé ryby, protože se rozhodl, že se akvaristice bude věnovat naplno. Ale ty ryby jsou příliš náchylné a do týdne má prázdné akvárko. A co teď má dělat, když za ty ryby dal 10000? Takže si rozmyslete, jaké ryby budete kupovat a kolik za ně dáte peněz.

8. ZDRAVÍ RYB

Tak, už jsme v obchodě. Teď vidíme krásné ryby, jedna vedle druhé. Už se rozhodujeme koupit krásná paví očka, ale vidíme, že mají na sobě bílé puchýřky. Tak takto nebo jinak nemocné ryby nekupujte. Pokud si nejste jistí, je-li ryba, kterou chcete koupit, nemocná, tak ji buď nekupujte, nebo se zeptejte akvaristy.

DALŠÍ INFORMACE

Na této stránce najdete potřebné informace o rybách pro začátečníky.

Robert Kapica, uživatel Rob



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 20x Nelíbilo se: 3x Zveřejněno: 11.09.2012 Upraveno: 11.09.2012 Přečteno: 566x

Schválili: Bob66 * 11.11.12 • alpaka * 24.03.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x
01.10.2007*****Jak jsem kupovala akvárko3007x
20.07.2016*****Ještě jeden, tentokrát jarní, pohled na botanickou zahradu v Liberci352x
12.12.2015*****Nákup ryb973x
22.10.2012*****Rostliny - od začátku do konce144x
22.07.2018*****Až bude někdo začátečníkovi radit dát ryby hned, řekněte mu:382x
18.01.2012*****Výroba akutní porodničky pro živorodky220x
30.03.2023*****Krmení akvarijních rybiček: tipy a rady267x
22.12.2014*****Firma Macenauer představila novinky v akvaristice761x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1051-co-ano-a-co-ne-pri-nakupovani-ryb