Microsorum - pěstování
Ahoj, je to normální. Microsoriím na listech běžně rostou malé nové rostlinky.
Ahoj akvaristi.
Mám rostlinu Microsorum trident a na konci listu se mi asi tvoří nová rostlina. Předem děkuji za odpověď
Rostliny mám přivázané na větvi. Ale problém tedy může být v té změně prostředí, byly v jiném akvariu, pak cestovaly Zásilkovnou,a pak chvilku aklimatizace a hurá u mě do akva. Dám jim čas a uvidíme
Děkuji za odpověď
Pokud je zdravý oddenek, tak pomalu, ale znovu obroste. Důvodem opadu listů zpravidla bývá velmi výrazná změna prostředí. A oddenek musí být nad substrátem. Opadané listy můžeš nechat volně plavat, vyrostou na nich mladé rostliny.
Zdravím, prosím o radu. Dostal jsem krásné a bohaté Microsora a po měsíci z nich mám holostonky. Listy zhnědly a opadaly během měsíce. Vodu mám tvrdčí- přesné hodnoty nemám, protože netestuju, hnojím Flourishem 1x týdně a svitím cca 10hodin. Mám je nechat ještě aklimatizovat jestli ještě neobrazí? Nemáte někdo zkušenosti, jak jim pomoct?
0 12.01.2023 18:14 Endlerka Ahoj.
V mém akváriu hnědovka křídlatá prostě neroste.
Mám ji už mnoho let ale vždy listy velmi rychle zčernají.
Nevím co jí chybí.
Ano, to se děje na koncích listů, kdy ten původní list i po oddělení nové rostliny stále vykazuje vitální vzhled. Když se začnou rostlinky tvořit z těch výtrusnic pod listem, dojde velmi pravděpodobně k následnému odumření toho listu.
Mně se dělají nový rostlinky na krásných zelených listech, list normálně roste dál ať tam tu rostlinku nechám nebo ne. Spíš to bude to zvykání.
Normální starý list. Bývá zdrojem živin pro nově vytvářený rostlinky, jestli jsem to pochopil, tak o to jde, že na tomto listu už byla nějaká ta nová rostlina, kterou jsi odstranil. I když je ta nová rostlinka malá a má už nějaký kořeny, může se rozrůstat dále i po oddělení, říkejme od matečního listu, který slouží jako vyživovací základna, je to tzv. jeho poslání, než definitivně odehnije a nebo je rukou lidskou odstraněn.
Zbavuje se starých listů, jestli přišla o většinu kořenů, ale nemyslím si, že bys ji tím vlascem přikurtoval tak brutálně, abys ji připravil o tolik kořenů. Nejspíš si jen zvyká na nové prostředí a pár listů ještě pustí. Sleduj nové přírůstky, jestli a jak rostlina roste, neřešila bych sem tam mrtvý list.
Myslím že při odstranění malé rostlinky se nic takového u mně neděje.
Myslím, že ano.
Mozna jo. Hodne jsem jich odtrhal. Takze by to znamenalo, ze jsem brzy prerusil prisun zivin?
Rspktive: budu te zivit a kdyz te ztratim, tak pojdu?
Snažím se deset minut pochopit "vocogou" ??
Na tom jednom listu už byli kořínky pro novou rostlinku?
Zatím tápu....
Proc to dela?
Je to uvazane vlascem. Moc jsem to pritahl a znicil dany korinek pro dany listek?
Nebo spatnou manipulaci jsem to nalomil?
Popr: čapnu rybku za ploutvicku a optam se ji, proc mi to nici
Takže třeba v půlce rozdělit a mohu bez obav přivázat na jiný kámen? To bych musel vědět co je rhizom
. Kytky nejsou moje hobby.
Pokud ti na koncích listů nedělá nové rostlinky, tak se dá rozmnožit rozdělením rhizomu - je to i v atlase
Windelov jsem ale nikdy neměl, jen mám velmi dlouho pteropus, ale bude to stejné. Dá se také dobře "konzervovat". nechtěl jsem tuto rostlinu nějaký čas v akva, ale nevyhodil jsem ji. Zastrčil jsem ji mizu hustý porost ostatních rostlin, kde nebyla ani vidět a protože mala skoro tmu tak ani nerostla, ale ani neodešla. Nyní jsem ji vytáhl a zase jí nechám narůst. I po několika letech má listy svěže zelené, ale malé a nové nemá skoro žádné.
Prostě tu rostlinu rozdělit, roztrhnout na několik částí a to včetně oddenku z něhož vyrůstají listy.
Zdravím, mám Microsorum pteropus 'Windelov', docela se mi rozrostla a chtěl bych jí namnožit. Nemám s tím žádné zkušenosti a tak nevím jak? Někde jsem četl že u starších rostlin se na koncích tvoří nové rostlinky,to zatím nepozoruji. Jinak kytka kterou mám v akva nejraději,nenáročná,roste jak divá, doporučuji
Doroste ti do určité velikosti a sama se pustí. Pak ji k něčemu přivaž a ona se uchytí a poroste
A jak s tím naložit ? Mám ji nechat nebo nějak odstipnout a zasadit ?
To je list hnědovky (microsorium) s mladými výhonky.
Zdravím, Mam hnědovku (nevím konkretní název) ale na konci listu se mi začli tvořit nejake listky s kořínky. Jde o parazita nebo rozmnožování ?
Řekl bych, že Microsorium vytváří nové rostliny. Doporučil bych to neřešit, vyřeší to příroda.
0 19.12.2021 12:43 Adam – kořínky na listech ?
Zdravím všechny akvaristy, rád bych Vás poprosil o radu.
Na rostlinkach se mi začali dělat nějaké kořínky či výhonky nebo řasa ?
Netušíte někdo co by to mohlo být a jak bych to měl řešit ?
Akvárium běží cca měsíc bez CO2 a zatím sem nepřidával žádné hnojení , pouze v substrátu.
Díky za rady a postřehy
Je od začátku na stejném místě
A nehýbal jsi s ní? Nepřestěhoval? Nemá to ráda.
Není ve substrátu, je připevněná vlascem na kameni. Na fotce to není vidět
Takhle zasazená rovnou do substrátu ti může chcípnout, chce to přivázat ke kořenu.
Zdravím, mám cca rok microsorum, dařilo se mu, ale poslední dobou skomírá, teď uplně hnědnou a odpadají listy. Nové téměř nerostou. Nevíte, čím by to mohlo být?
Když je přesazuji tak je musím od kořenu utrhnout a to přijdou o značnou část kořenů a rostou na novém místě dál. Je to ale na tobě jestli stihneš nebo ne.
Neuškodí jim střihnutí kořenů?
Tak určitě se dají ustřihnout nebo schovat.
Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli možné zastříhávat kořeny Microsoria? Roztahují se mi pryč z kořene, na kterém je rostlinka uchycená a vypadá to ošklivě? Nějaké řešení?
Ha, to je u Poděbrad, to mám kousek. Super, převeliké díky.
Napiš panu Hořánkovi, on sice jednotlivce neřeší ale třeba se slituje. Nejlepší je se objednat, pokec super a i kdyby poštou tak Microsorum xxl bude mít určitě. Možnost je i objednat si to v nějaké akvaristice.
www.atzhoranek.cz Tak teď jsem z toho Jelen. Ozval se mi borec z té prezentace, na kterou jsem dával link, a že prý všechno objednával z Rostlinná-akvária. Byl to prý mix Holandsko + tuzemsko. Přitom z RA mi psali, že varianty XL a XXL nenabízí. Tak teď nevím, co si mám myslet. Ledaže by u nich byly takhle velké rostliny standardem, což se mi nezdá, ale možné to je. No nic, jdu jim napsat.
nebo burza
( Poláci mívají tyto xxlka
Ahoj, ve žlutých košíčcích je mívájí v Super Zoo,loni jsem ho tam bral za cca 250 Kč.
Hornbach mám docela z ruky, ale díky za tip.
Ahoj, nevím odkud je má, ale často měli velké hnědovky v hornbachu, zkus se tam zajít podívat.
Zdar, neví náhodou někdo, kde by se dalo sehnat (kromě Macenauera) Microsorum pteropus ve velikosti XL nebo XXL? V této prezentaci
rybicky.net/nadrze/30147 má dotyčný rostliny v košíčku ve velikosti +/- 35 cm, což bych přesně potřeboval. Psal jsem mu mail, ale nereaguje. Psal jsem i do "Rostlinná akvária" a ti je nenabízí, v Aqua-Daho a Rataj je taky nemají v internetové nabídce. By mě zajímalo, kde je koupil. Nepozná to někdo z vás podle těch žlutých košíčků? Náhoda je blbec.
Mě po měsíci uhnívaly emerzni listy, nové submerzní už drží...
Ta tvoje zároveň roste nebo stagnuje, po měsíci by už tam nové lístečky mohly být...
0 02.07.2019 18:01 vladabehoun09 – Uhnívání
Zdravím, rostlinku mám v akváriu asi měsíc až teď jsem zjistil, že začala takhle uhnívat. Je přivázaná na kameni ještě s jednou rostlinou stejného druhu, ale uhnívá pouze tahle. Listy se úplně rozpadají. Další rostlina , která má podobný problém je Bolbitis heudelotii. Ostatní rostliny se zdají být v pořádku.
Hnojím easy life profito, fosfor, fero a nitro.
Rostliny jsou přímo u sání filtru, takže by tam proud být měl. Kořeny v substrátu nejsou. Jako světlo mám dočasně stolní lampu.
Nevíte co by to mohlo způsobovat?
Vcera jsem si poridila dalsi a tmavy konec listu ma take...
Ty skvrny jsou známkou dobré kondice rostliny a nového přírůstku na listu. To je v pořádku.
Svetle fleky tam nemam,udelal to blesk,myslim ty tmave skvrnky.
Pokud myslíš ty bílé fleky (možná jsou to jen přepaly na fotce) Jinak trochu tmavější konce listů, tak to jsou nové přírůstky a to je normální.
Zdravim...me prave v akvaristice rekli,ze u starsich listu hnedovky jsou ty skvrnky normalni.Proto se tu ptam.Dekuji
0 30.05.2019 22:34 mailla – Skvrny na listech
Dobry den,prosim tyto skvrny jsou na Microsoriu"normalni"?
Dekuji za radu.
Ony jsou taky rostlinné virózy, se kterými se dá žít. Spousta panašovaných rostlin jsou vlastně rostliny postižené virózami. I mezi akvarijními rostlinami jsou takové - říká se to třeba o Hygrophila polysperma Sunset/Rosanervig.
Nič z toho, čo si písal, viróze neodporuje a mne sa to stále zdá ako najpravdepodobnejšia možnosť. Ale samozrejme bez fytopatologického vyšetrenia sa to s istotou tvrdiť nedá. Mohli by to byť aj nejaké fyziologické poruchy, poškodenie chlórom, prudkou zmenou teploty a niekoľko ďalších vecí. Možno sa ešte ozve niekto, kto bude vedieť odpovedať presnejšie.
Jste si jisti tou virozou a tím, že to je pro tu kytku konečná? Já to mám na mikrosorku už nějaký rok, když to dám do správného akva, tak to samo zmizí, naopak se to objeví v chovných akváriích. Kytky, na kterých to roste, existují úplně normálně, pěkné nové listy... Dá se to mechanicky odstranit a je pod tím normální list.
Měl jsem to za nějakou řasu, nikdy jsem to nijak neřešil.
0 12.12.2018 17:43 Petr Landa – Pomoc
No oni u nás vyměňovali nádrž ve vodárně a tak nějak od té doby přibližně to začalo ...tak nevím , dám tomu 1 měsíc když se to nezlepší odstraním microsorum....,
Petr Landa napsal: Nemůže být ten vir v obecní vodě z vodovodu ?????
Ak je z povrchového alebo privátneho zdroja, tak môže. Ale tieto otázky by som si kládol až po tom, keď sa "to" objaví opakovane.
0 12.12.2018 15:43 Petr Landa – Pomoc
Teď jsem si uvědomil že na okně v plastovým květináči jsem měl asi 2 try misrosorum a už asi 3 měsíce aby se mi rozrostly. . .., asi před týdnem sem tam měnil vodu a dal jsem tam vodu z vodovodu , žádné zelené tečky tam nebyly a najednou po výměně vody se tam objevily ... Nemůže být ten vir v obecní vodě z vodovodu ?????
Tomu akváriu bych hnědovky a (příbuzné) kapradiny zakázal raději na dlouho. Larix má s tou životností virů samozřejmě pravdu, viry nejsou schopné samostatné existence, ale... kousíček hnědovky někde zapadlý... neuvidíš.
0 12.12.2018 12:20 Petr Landa – Pomoc
Takže když kytky oddelam a nebudu tam mít ten druh tak to zmizí ?? , A kdybych tam pak koupil nové a dal bych je tam třeba po dvou měsících tak už to mít nebudou
Aj rastliny majú niečo ako "imunitný systém". Okrem toho väčšina vírusov má mimo živej hostiteľskej bunky krátku životnosť (rádovo minúty, hodiny). Takže by som tiež odporúčal podobný postup ako Roman, t.j. odstrániť daný druh (je očividne vnímavý na daný vírus a ako písal Roman, môže byť rezervoárom nákazy) a sledovať. K znovuzaloženiu a dezinfekcii treba pristúpiť až pri recidíve alebo šírení javu na ďalšie rastliny.
0 11.12.2018 21:35 Petr Landa – Pomoc
Ale jestli ty zárodky byli v té vodě tak nestačí vycházet jen rostliny .... , Jestli ty zárodky se tvoří více vodě tak bych musel vyměnit vodu ...., Jinak bych tam dal pak ty nové kytky a dopadly by stejně ....
Já bych odstranil všechno, tedy komplet tento druh. Druhá část dotazu je čirá spekulace, klidně tam zárodky mohly být léta a teď se vytvořila ta "správná" konstelace podmínek a ta nezdoba propukla tzv. naplno. Ale jak jsem napsal, je to všechno spekulace.
0 11.12.2018 19:46 Petr Landa – Pomoc
Mám v akva dva trsy na kterých to není , měl bych je taky odstranit ... Nebo nechat .., ? , Nevíte jak se to do akva dostalo ?
Nedělej zbytečně ukvapaný závěry, na totálku máš vždycky dost času. Odstraň hnědovky, třeba to zkus jak jsem ti psal a čekej, jak se to v akváriu posune a hlavně kam. Tedy to bych udělal já.
0 11.12.2018 18:48 Petr Landa – Pomoc
Tu "virózu" tam mám asi 1 měsíc , mám tam jiné rostliny - anubias , valisneria , různé plovoucí rostliny , ty mají několik nových listu a krasně se rozrůstají , ani na 1 to není , je to jen na microsorum .teď jsem začal hnojit a přidal jsem do akva CO2 , jestli se to do 2-3 týdnů nezlepší tak microsorum vycházím a kompletně vyčistím akva ( vyvarim kameny , kořeny , štěrk , a budu muset asi i komplet vodu ...)
Upřímně - nevím. Vím jen tolik, že i uvnitř napadené rostliny se virózy šíří obvykle pomalu, takže když šlechtitelé chtějí něco cenného zachránit, tkáňová kultura bývá často úspěšná.
Ale jak se to šíří z místa na místo, to asi nikdo neví. Microsorum není hospodářsky významné, tak to asi nikdo nezkoumal.
Já bych prostě spoléhal na to, že ostatní rostliny nechytí totéž, co jedna kapradina.
0 11.12.2018 18:35 Petr Landa – Pomoc
A jak se ta nemoc může dostat do akva ...? Kytky tam mám 20 let a zničeho nic až teď ..., Nemůže to být z vody z vodovodu ? , Nebo z něčeho jiného ?
0 11.12.2018 18:32 Petr Landa – Pomoc
Mám v akvariu i jiné kytky a ty rostou bez problémů a ty tečky se na nich neobjevují . Když bych dal všechny microsora pryč ,tak bych pak vyměnit všechnu vodu aby se to nedařilo dal ,nebo stačí odstranit rostliny ?? Ta nemoc se přenáší jen mezi kytky a nebo ??
Jak píše kolega. Já bych udělal ještě pokus a to s jednou a nebo více těma odstraněnejma a to že bych je vykoupal v roztoku hypermanganu( barva sytě růžová až fialová), nechal tam tak 10-15 minut, potom opláchnul a takto opracovaný rostliny bych dal do nějaký separé nádrže(klidně velký flašky) a dal jim tzv. druhou šanci se projevit.
Odstranil bych všechny hnědovky-Microsorum. Dál bych nedělal nic a držel palce. O dezinfekci bych se moc nepokoušel. Spíš bych doufal, že na ostatní rostliny to nepůjde.
No a to Microsorum, nejlépe snad do kamen.
0 11.12.2018 14:11 Petr Landa – Pomoc
Mám v akvariu i jiné kytky a ty rostou bez problémů a ty tečky se na nich neobjevují . Když bych dal všechny microsora pryč ,tak bych musel pak vyměnit všechnu vodu aby se to nedařilo dal ,nebo stačí odstranit rostliny ?? Ta nemoc se přenáší jen mezi kytky a nebo vodou ??
EDIT- Po případě vydezinfikovat akvárium ?
Ak je to skutočne viróza (súhlasím s Maqom, že je, aj keď môže ísť aj o meristémovú mutáciu), tak zhodou okolností (poškodenie rastliny + prítomnosť vírusu). Teda nie tvojou chybou. Rastlinu by som ihneď zlikvidoval (nesplachovať do záchodu), aby sa prípadný vírus nešíril na ďalšie rastliny.
Podle mě je to jak píšeš(me), oba dva asi tušíme oč jde, ale používáme pro označení trochu jiný výraz.
0 11.12.2018 06:17 Petr Landa – Pomoc
A nevíte z čeho se ta vyróza utvořila ?
Nevím čemu se říká "rakovina", ale na mě to působí jako viróza. To se pokud vím léčit nedá.
Ale jo, radioterapií. Jenom ten izotop kobaltu se ti bude špatně shánět.
0 10.12.2018 20:32 Petr Landa – Pomoc
Problém je vtom , že já mám 2 akvaria 300 l a teď se to začalo tvořit všude , misrosorum pěstuji 20 let a nikdy se mi to nestalo , ostatní kytky rostou v pohodě. Kdybych měl vyhodit všechny ty kytky tak je to škoda 2000 Kč , kdyby to byla rakovina listu dá se to léčit ?
Pomaleji rostoucí rostliny, mezi něž hnědovky patří, na to zařasení trpívají častěji.
Ja bych ji asi dala pryc a zkusila poridit novou rostlinku. Me se microsorium rozrusta hodne a vyhani mi i nove rosrlinky s korinkami. Ja mam zas peoblem, ze se mi na nejvetsich listech dela rasa a na koncich i cerna stetka.
0 10.12.2018 20:12 Petr Landa – Pomoc
Dá se nějak ta ,,rakovina " léčit ?
0 10.12.2018 20:03 Landa Petr – Pomoc
Jiné kytky rostou v pohodě , když jsem se ptal v akvaristice na rakovinu listu tak mi říkali že je to blbost tak nevím .
Podle mě je to rakovina listů, tedy říká se tomu tak, rostlinu vyhodit, tedy za mě, počkej co k tomu bude mít někdo další.
0 10.12.2018 19:50 Petr Landa – Pomoc
Na listech rostlin se začnou tvořit zelené kuličky ,ty obalý list a následně list zakrní a zdeformuje se , teď to začalo růst i u kořenů ,tvoří se to i na nových listech, nikdy jsem se s tím nesetkal ,tak budu rád za každou radu .
Vydržel bych, a rozhodně bych nehnojil. Je to pomalu rostoucí kapradina, a bude jí chvilku trvat než se chytne, dva dny je hodně krátká doba. Musí zvyknout na nové stanoviště.
Tady u stejné kapradiny, akorát v "základu", je ten jev popisován:
rybicky.net/atlasrostlin/microsorum_pteropus
"Jediné co při pěstování musíme dodržet je nesázet jí do substrátu, ale pouze na dekoraci a je vhodné, aby voda v nádrži cirkulovala a nebyla stará, jinak se mohou na listech objevovat černé fleky. Na starých listech, obzvláště emersních rostlin, které jsme přesunuli do akvária, se také velmi často černé fleky objevují."
Zdravím, mám stejný problém jako Bowerman.Na rostlině(microsorium windolow)jsou hnědé skvrny.Prosím o radu co jí vadí.Mám přihnojit?Koupil jsem ji teprve včera.Mohl bych ji zasadit i do písku, nebo potřebuje být opravdu jen na dekoraci.Mimochodem zdá se mi, že má uhnité kořeny.Děkuji
...mají rády měkčí, slabě kyselou vodu a pohyb vodního sloupceNezpochybňuji, ale mně mimořádně dobře rostlo Microsorko (dva druhy) jak ve vodovodní vodě (hodně tvrdá a spíše zásaditá brněnská voda), tak i v současné směsce předešlé s vodou z RO. Hledal bych problém asi jinde...
Kapradiny obecně mají rády měkčí, slabě kyselou vodu a pohyb vodního sloupce. Jak je to Mikrosorko přichyceno?
0 31.05.2018 10:35 Bowerman – hnědnutí listů
Ahoj, nějak se mi s microsorem nedaří. Zezačátku jsem si myslel, že jen uvadají staré listy, ale i po delší době mi i nové listy žloutnou a hnědnou... Nevíte, v čem by mohl být problém? Díky za každou radu.
Jak to myslíš volně, měla by být k něčemu přirostlá pokud není moc neroste.
0 07.05.2018 15:21 Aslan – Neroste
Dobrý den, mám problém s touto rostlinou. Bohužel mi vůbec nebo minimálně roste. Mám ji opravdu dlouho kolem 2 let a téměř nic se nezměnilo. Nevíte v čem je problém? Ostatní rostliny pěkně rostou. Ale hnědovce se nějak nechce. Není zasazená pouze, je volně v akváriu. Hnojím občas tekutým CO2 a osvětlení dostačující. Děkuji
Njn, je to koloběh života.
Takže az budou rostlinky připraveny začnou ty listy na kterých rostlinky jsou uvadat.
Sem doufal že ty listy přežijou bez úhony
Ještě je nech, až do doby než ten mateční list začne bejt odumírající, zhnědne, oddělíš je.
0 06.03.2018 19:49 Jan2000 – Nové rostliny na listech
Mám dotaz ohledně rostlinek na listech.
Oddělí se časem sami nebo je budu muset sundat jiným způsobem. A jestli jim budu muset pomoc z listu tak jak velké musí být aby sami rostly?
Dopředu děkuji za odpověď.
Můžeš tak i tak. Budeš mít zkušenost s vícero způsobama, to je nepřenosný.
Určitě dobré vědět
Ještě mě napadlo ten kámen osadil malýma rostlinkama, až bude jejich čas
Počítej s tím, že může zareagovat jako když jí nově do akvária dáváš. Jsou to mrchy, někdy se tváří jako "nově" příchozí i když s nima hneš jenom o kousek, ale taky se tak vůbec chovat nemusí, jenom informativně.
No abych se přiznal, při sázení jsem ji hezky zahrabal do písku
Ale brzo sem se dočetl o mé chybě a napravil to
Holt, člověk se pořád učí.
Zatím ji mám lehce v písku (kořeny), aby neplavala, ale brzo půjde na jeden z dračích kamenů
MartyK napsal: Díky za radu (i Tudymu). Radši se zeptám, abych pak nezničil celou rostlinku
Správný přístup.
Tady se totiž občas vyskytnou "odborníci", kteří nejdřív vykonají akci a pak se ptají, proč jim to chcíplo.
Díky za radu (i Tudymu). Radši se zeptám, abych pak nezničil celou rostlinku
Hnědovka fixovaná k podkladu(kořen, kámen) správně "zasazená" rostlina.
Ještě počkej, až uhnije mateřský list, co tu drobotinu vyživuje.
Btw: svou hnědovku jsem nakonec přivázal na kámen a musím říct, že to vypadá o mnoho lépe a lépe i roste
Edit: poomaalýý
Počkat. Dokud je mladá rostlinka na listu, vyživuje ji matečná kytka a mladá roste rychleji. Počkal bych až začne list hnědnout.
Rád bych se zeptal na váš názor ohledně množení hnědovky. Na listech se tvoří poměrně velké množství dceřiných rostlinek a nevím, jestli už mám zasáhnout nebo ještě počkat?
Díky moc.
bacha na ní, je to mrcha
Taky mi roste v substrátu. Neměj jí tam moc
Provedeno, děkuji za rady, vypadá teď o mnoho lépe. Jinak jí mám normálně položenou na substrát ( není zasazená ) a roste i tak, bez upevnění k dekoraci. Jen se nesmí zcela zahrabávat kořeny. Stejně ale uvažuji o kořenu, oživí to myslím celé akva.
Jj snese,střih listů prováděj co nejblíže u oddenku a při dělení oddenku by jsi na něm měl zachovat min 3 listy.
Staré listy ostříhej a dělit můžeš jak chceš pokud bude aspoň pár listů na oddenku.
Už jsem touhu po windelow zaměnila za touhu po trident, ale to asi nic neřeší
blbé je, že jsou to už celkem dražší kytky na pokusy, i když jinak pokustonuju ráda
Spíš než windelow bych volil nějakou klasičtější formu. Chce to zvykat postupně, prostě jim tu vlhkost snižovat, ale ne skokově. Jak říká paní Hořánková "přistrkávat je víc do průvanu".
Ajaj
díky.
Já mám Microsorium pteropus Trident v otevřeném mini. Listy co vylezou ven dlouho nevydrží, zčernají (někdy si říkám, jestli není spíš pteropus Vampyre). Vlhkost se mi drží okolo 55 %.
Nezkoušel jste někdo pěstovat microsorko windelow emerzně, v nezakrytém akvárku, tzn. při běžné "bytové" vlhkosti?
Bádám co dát do nezakrytého paludárka na kořen nad hladinu
Ó, chlupaté je to velice
Hodím to do některé rozplavky a budu čakať.
No ale zamrzí to, teď už tedy vím, co to je a nebudu to tak bezhlavě přehazovat mezi akvárkama.
Pokud je to v pletivech, tak nemá cenu nostalgicky tu kytku držet. Když tak Ti Narrow donesu na burzu.
Jestli má chlupatý kořínky, tak bych jí dal šanci jinde, v nějaký ozdravovně, jinak kompost.
A viděls někdy nějaké takové virózy u akvarijních rostlin?
No tak nějak počítám s vyhozením. Ale má smysl tam dát jiné microsorium? Nenakazí se taky?
A nemůže časem obrazit ten původní kořen bez listů?
Všechny listy, postupně od jednoho konce trsu směrem k druhému konci. Nehýbe se s nima nikdy. Přirostlé k vrbové větvi, pouze oloupaná kůra a šup do vody.
Pokud je to viróza, tak jediná léčba je likvidace rostliny. Nic jiného nepomůže, akorát časem se může rozšířit na zdravé rostliny.
Obecně se u rostlin takto mohou projevovat virózy. Léčit se to myslím obvykle nedá.
Virózy se šíří pletivy rostlin pomalu, takže "vzdálenější" kousky bys mohl zkusit oddělit a zachránit v jiném akvárku.
Ale je to zvláštní, podivná věc.
Postihuje to všechny listy a nebo jenom starší? Mají stále stejné stanoviště? Nehejbe se s nima v akváriu? Jsou dokonale přirostlý k podkladu? Nejsou na kořenu vyvařeným v soli?
Jo. Dal jsem do akvarka zde v prezentaci jako Abacaxis(fotka neaktuální, ty microsorka tam byly už tak 3x větší), 2 rostlinky, kde jsem toto pozoroval. Postupně od okrajů trsu začaly listy takto odumírat.
Zvláštní je, že 1, možná 2 rostlinky tomu odolávají a 1, asi trochu jiný kultivar, tak nějak mizerně přežívá a choroba nepostupuje.
To chceš jako říct, že se to chová jako nakažlivá choroba?
Pozoruji na mých hnědovkách problém, řekl bych nějakou chorobu.
Nejprve zreziví, zhnědne a následně úplně uhnije původně absolutně zdravý list. Řekl bych, že to není vodou, respektive živinama. Už dříve jsem totiž toto pozoroval na některých rostlinách a nenapadlo mě nic lepšího, než že jsem postižené rostlinky dal do akvária, kde se hnědovkám náramně dařilo. Jenže ty napadené rostlinky se nevzamatovaly a naopak ty krásné zdravé rostiny toto postihlo taky a prakticky už tam téměř nejsou.
Nesetkal se s tím někdo? Nevíte, co to je a hlavně jak to vyřešit?
Však jistě, pevná fixace s podkladem, tedy ke kořenu se to lépe přirůstá.
Edit: Sliby se mají plnit, nejen o vánocích a prosím někoho aby to srovnal.
Edit2: Díky Horáci.
Uvázat silonem na nějaký kořínek. Mám zkušenost že Anubiasy a kapradinky rostou na kořenech o poznání lépe než na kameni.
Ach tak, díky za osvětu.
A jak na ty malé rostlinky?
Zežloutne, posléze zhnědne až se úplně začne rozpadat, tedy ten vyživující list.
Tak, tak, jak začne hnědovka tvořit nový rostlinky na koncích listů, jsou tyto předurčeny k odumření a jejich úloha vyživit svoje "děti" je prvotní.
Uhnije? Doufám,že neuhnije celá rostlina! Klidně je tam nechám - jak velké mohou ještě držet na matečné rostlině? A jak potom zasadit nebo na co připevnit? Tu matečnou mám přivázanou vlascem ke křemenu, ale u těch mikrošů si to nedokážu představit,jak bych to dělala. Kořínky už mají,i když malé.
Počkal bych až matečný list uhnije. Dokud je rostlinka vyživována mateřskou rostlinou, roste lépe. Sice to nevypadá tak esteticky, ale když se mladá rostlinka oddělí předčasně, může zastavit růst a v horším případě i uhynout.
Nechat povyrůst a jakmile začnou mít svoje několikacentimetrový kořínky, prostě charakter malých rostlin, možno oddělit a již pěstovat samostatně.
Microsorum pteropus 'Windelov' (hnědovka) - všimla jsem si, že na okrajích lístečků dělá malé rostlinky. Jak je nejlépe pěstovat?
Nevím jak jinak to živíš, ale podle toho co píšeš asi nebude od věci, když budeš přihnojovat i do vodního sloupce, tedy aby byl příjem a následná spotřeba v nějaké rovnováze, samozřejmě v kombinaci se světlem.
Průhledné špičky jsou u nových listů a tím jak list stárne ona průhlednost postupně mizí. Černý tečky a postupně fleky jsou znakem listů starých, tyto listy postupně odcházejí, v místech černání je možné pozorovat nový rostlinky, neplatí vždy.
Získal jsem letos v létě oba druhy jako malé rostliny. Mám to v akvárku kde trochu cirkuluje voda. Zatím drží, nepozoruji žádné odumírání. Pěstování bude asi dost podobné jako u Bolbitis. Nesnažil bych se tam cpát moc hnojiva. Spíše měkčí voda.
Velikosti jsem si všiml. Mně šlo spíše o náročnosti na pěstování apod.
Tak s tím samozřejmě souhlas, s těma podmínkama, ono je zapotřebí si časově vyjádřit za jakou dobu k té výměně dojde a obecně platí, že rostliny přelistovávají vcelku rychle, kdežto hnědovky jsou z druhýho konce a trvá jim to oproti třeba stonkovkám velmi pomalu, možná v tom je zakopanej pes mojí odpovědi.
Nejsem tak docela přesvědčený o té tvé teorii výměny listů u hnědovek, mě se to nikdy nestalo. Je to zřejmě o podmínkách v akváriu.
Podle mě jí tzv. ty listy dozrávají, protože ty špičky jsou nejdříve jakoby průhledný a jak list stárne dobarvují se do té tmavší barvy, ale obvykle hnědovka po instalaci do akvária časem stejně všechny původní listy schodí a narostou jí nový.
Světlo je níž něž hnědovka. Nechám uschlý listy, kdy jsou a uvidíme co se bude dít...
Jj hnědovky, těm je jedno kde jsou pěstovaný, stejně po přemístění na nový místo, je jedno jestli sub. či em. schodí listy a když jsou na daným místě dostatečně dlouho obrazí listy nový, tedy pokud jí negriluješ někde pod světlem.
Přinesl jsem si z akvaristiky klasickou hnědovku a čekaje, že byla vypěstovaná emerzně jsem ji zasadil nad akvárko (s kořeny ve vodě). Samozřejmě uschla
Co s ní? Vrátit do vody asi nemá smysl, nechat ji jak je a obrazí? Listy nechat, nebo ostříhat?
Jak na emerzní pěstování, pokud má submerzní listy?
Díky za rady, tohle jsem nečekal a zaskočilo mě to. No začátečník
dobře, nechám jí kde je
Hlavně jí neměň stanoviště a nech jí stále na jednom místě, mají při změně místa tendenci se chovat jako nově příchozí a klidně začnou ve větší míře schazovat listy.
OK díky moc, zkusím rostlinu trochu vytáhnout a jen tak lehce jí tam usadit aby ta část odkud vyrůstají listy byla nahoře
snad se zmátoří
Přihrábnout kořeny můžeš bez problémů, ale nezahrabávej tu část odkud vyrůstají listy a nemusíš řešit matky.
Ahoj, mám to klasický Microsorum a chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenost k přichycení rostlinky k matce (matka ke šroubu)
jde o to, že ho potřebuji nějak zatížit pokud nemá být zahrabáno v substrátu a bojím se, aby mě tam nelítalo
Kdyby to šlo na tu matku, tak by to bylo fajn, ale nedělá to nějakou neplechu s vodou? neuvolňuje se z ní něco? Díky moc
Vyměň SAE za nové ty to dělat nebudou, nebo si jich nekupuj tolik.
Jak ryba jednu zkusí, odnaučit již se nedá. Řešení bych viděl asi tři. Nemít v akváriu mikrosorka, nemít v akváriu SAE a zkusit kořeny lehce přihrábnout do substrátu, jenom kořeny, oddenek nechat nad substrátem, což je řešení polovičaté, protože právě kapradiny se nejlépe vyjímají přichycený na kořenech, kamenech.
Ahojte! Narazil jsem na jeden problém s microsoriem... Parmičky SAE mi okusují kořeny microsoria, které potom - asi nepřekvapivě - přestává růst. Dříve microsorum, které roste na kořeni, mělo hustou síť kořenů větvenou do jemných kořínků, které práve SAE okousaly. Takže nyní zůstaly pouze ty nejtlustší kořeny, na které už nemají chuť. A tím pádem je po microsoriu.
Celkově mám SAE rád, jsou to řasobijci první kategorie, ostatním rostlinám (listům) neubližují, žerou pouze řasy z rostlin apod., ale jediné microsorum má kořeny volně ve vodě...
Neřešil někdo, co s tím aneb jak kořeny microsoria ochránit? Nejlépe tak, aby SAE i microsorum zůstaly v akváriu
Nezměnilo, pokud jsem s to si to uvědomit. Ale napadlo mě - dno už je v nádrži více než 5 let - třeba je chyba v tom? Také tam dlouhý čas bylo takové nenáročné rybí složení - jen hejno neonek, pár pand a tři sekavci (plus teda obligátní ancík) a stran hnojení šla jen sem tam nějaká tableta do dna.
Pravidelná výměna min. 1/3 objemu vody v akváriu je velmi spolehlivou pomocí.
mikrosoria mi tvoří v nádrži cca 30% hmoty rostlin, a všechny ostatní rostliny včetně vámi jmenovaných mi rostou jako blázen. Podle mě bude chyba někde jinde. Nezměnilo se nějak něco jiného v nádrži?
Kryptokoryna může vypadat stejně klidně i půl roku a pak se najednou rozjede v růstu,takže žádný stres.S Microsoriem pěstuju Cryptocoryne purpurea a daří se jí velmi dobře.Taky Anubiasy nemjí se soužitím žádný problém.
v podstatě jsou to dvě RŮZNÉ hodnoty... i když může býti mezi nimi závislost...
V podstate je to to isté, či?
Nehlede k tomu co spravne podotknul Horac, kazda rostlina snizuje tvrdost vody, z principu. Kdyz se z vody odebira horcik, co se s tou vodou asi tak deje? Problem ovsem je, ze vetsina tvrdosti byva u nas zpusobena vapnikem, a ten mnoha akvarijnim rostlinam ve vyssich koncentracich prilis nesvedci. A tak se klidne stava, ze i do pomerne tvrde vody jeste horcik pridavame.
cezarmilan napsal: Každý má tak trochu pravdu. Microssorum zmäkčuje vodu, ale ako vyložené zmäkčovadlo vody určite nie. ... na microssorum treba hľadieť ako na rastlinku krásnu, nie však ako prostriedok na zmäkčovanie vodyAle my jsme tu řešili snižování pH
...
Každý má tak trochu pravdu. Microssorum zmäkčuje vodu, ale ako vyložené zmäkčovadlo vody určite nie. Raz som skúšal kombináciu, jeľšových šištíc, dubových listov a rašeliny v tvrdej vode. Takže v akváriu s microssoriom a touto kombináciou je to možné, no koho by to donekonečna bavilo, že?
Kolega z oblasti kde je podložím travertín mal len túto jedinú možnosť, pretože všade v okolí bola len tvrdá voda a tak si aspoň trochou pomáhal. Ak nie sme takto odkázaní, tak na microssorum treba hľadieť ako na rastlinku krásnu, nie však ako prostriedok na zmäkčovanie vody
Tiež si myslím, neviem aké procesy by tam museli prebiehať, aby to takto mohlo fungovať.
btw.. Ak by to bola pravda, všetci s vysokým pH by mali v nádrži len Mikrosorko
Veď tak jednoduché riešenie, by sme chceli všetci
Pozerala som do odporúčanej literatúry( keďže skriptá nemám) nikde nič o znižovaní pH Mikrosorkom
Nejhorsi z rostlin je ohledne snizovani pH kysane zeli
.
Jinak kdyz mam nizke dKH, a pomalurostouci rostliny, nemenim vodu, jak muzu asi tak rict, ze za nizke pH muze rostlina? Za to prece muzu ja, ze jsem cune
. A kdyz vodu menim, tak to nezjistim, ze to rostlina dela. Takze kdo to tvrdi... to uz si vyberte sami
.
Tak nějak, skripta, jsou skripta a praxe je praxe, stačí třeba se zastavit u Hořánků a dát na toto téma řeč se svéráznou paní domu.
Vím, že tobě to psát nemusím, ale když jsi byl tak nějak na řadě.
Jinak tvoje stránky hovoří o "pasivním" ovlivnění a to je jiná píseň, kterou lze si i prospěvovat.
Mám tady před sebou otevřená vysokoškolská skripta pro posluchače Přírodovědecké fakulty University Karlovy "Akvaristika - Biologie a chov vodních živočichů - Obecná část" od RNDr. Lubomíra Hanela CSc. ... a na straně 76 se píše, že to Microsorium opravdu dělá :o) ... Nanaštěstí, tato skripta citují opravdu kde co ... nejrůznější akvaristické příručky a knížky, hobby časopisy (Akvárium terárium) atd. atd. ... zkrátka samé ověřené, vědecké zdroje :o))) ... takže ani vysokoškolská literatura a vysokoškolští učitelé (bohužel) nejsou zárukou správnosti ...
Bolo mi to divne. Dakujem za ujasnenie. Ocividne ani doc. nemaju vo vsetkom jasno.
Velmi často opakovaný blud.
Ahoj. Dozvedela som sa dnes v skole, ze microsorko okyseluje vodu a vraj nadrzi ktora je nim husto osadena dokaze stiahnut pH az na 4. Ma s tym niekto skusenosti?
Ja to videl v atlase rostlin, ale tam bylo napsano , ze se to tvori v paludariu. Takze se vytrusnice tvori i pod vodou? Zajimave
Pohledej pojem výtrusnice.
A jeste jedna fotka
Mam na Microsorii fleky. Takove hnede az tmave hnede ze spodni strany. Daji se oskrabat nehtem nebo rozetrit prstem. kdyz to stiram, tak mam pocit jako by to byl ztvrdly pisek. Dik za rady
Nieco na tom asi bude, inak stare listy priebezne obtrhavam a nové uz rasia tak hadam bude dobre.
To savo, klidně mohlo udělat svoje, ale já bych si tipnul ještě na jednu ne zcela zanedbatelnou věc a tou je to vyndání a znovuinstalace na místo. Hnědovky jsou na tohle cíťové a chovají se po změně stanoviště, jako by do nádrže přišly prvně a listy schazují.
To jsi určitě přehnal , ta rostlina jde pomalu do kopru ...
oškubej nahnědlé listy a nech ho tak ,přihnojit vodu třeba to ještě rozchodí , pokud se ti tvoří ruducha ,máš podle mého moc světla , málo živin =nerovnováha ,nebo měníš při EI málo vody a něco se ti hromadí v akva
Edit - koukám na to u tebe v profilu -50l ve 150litrovce co 7-10 dní je málo , doporučuje se při EI 50% týdně
praveze svietim stale rovnako a Micr. isol v pohode roky. Nedavno som ho namocil v Save aby som sa zbavil ruduchy a po cca 10 dnoch zacalo hnednut... Zeby som to casovo v save prehnal?
Jenom si tipnu:moc světla?
Poprosím, kto má skúsenosti. Microsoria uvoľňujú výtrusy, teda semienka, ktoré sa zachytávajú na bokoch stien akvárií pri hladine. Pracoval s tým už niekto? Chcel by som vyskúšať a potrebujem vedieť ako na ne
to že staré listy zežloutnou a rozpadnou se, případně zčernají, je normální, důležité je, aby ty nové rostly rychleji, než ty staré odchází, pak se ti udělá krásný trs a že ti z něj sem tam nějakej list odejde ti může být jedno. Jestli ti ale odchází všechny listy najednou, tak bude chyba někde jinde.
Co mam zkusenost, tak tehle rostline (ale i mnoha dalsim) vadi premira organickeho odpadu. Podivej se, jestli nema koreny ve vylozene zumpe, ze se tam treba nemuzes dostat pri odkalovani, a nebo zda Ti nekde neco nevyhniva, jestli nemas zaneseny filtr atp. Na podminky je dost nenarocna, umi dobre rust jak ve vode plne hnojiva a CO2 s dostatkem svetla, tak i v akvariu provozovanem opacne, vysledkem je jen rozdil velikosti, kdy pri dostatku vseho nejsou 40cm listy vyjimkou.
Romanova zmena podminek a stanoviste, to je jasne, jen doplnuji co jeste...
zde jsem se docetl ze muze byt v okrajich nadrze,ve stinnych mistech...ale ze ji vadi delsi dobu 30 st.To by mohl byt muj problem,bydlime v byte kde mame docela dost teplo,v lete snizuju vodu ze 30 stupnu aspon na 28 st...osvetleni pro ni mam tak akorat tak uvidim...ale na starem listu mi vyrostly 3 nove rostlinky,odtrnul jsem je,privazal ke koreni a ten matecni list dopadl takto,zezloutl s dirama...
Ale vůbec ne, já se nepřu, to není můj styl, jenom dávám v plen nějakou tu zkušenost a upozornil bych na klasickou poučku o originalitě akvária.
Rozhodně se Romante nechci přít , jen popisuji své zkušenosti , a zrovna s tím mým na fotce kejkluju každej druhej tejden a roste pořád stejně, ve tmavém rohu rostly listy sotva pět centimetrů , po přendání maj 15 i více , s těmi co uhnívaj listy v jiném akva jsem od přivázání na místo nehnul , přesto se jim nedaří , narostou dva pidilistky , jeden uhnije
To není tou "tmou", ale změnou světelnejch podmínek, když to zastíní více stonkovky a následním protrháním dojde ke změně podmínek a rekce je na snadě, začne se chovat, jako nově příchozí do nádrže a v tom více osvětleným místě na ty zhoršující se světelný podmínky nebude reagovat tak rychle. Já se jenom snažím dovsvětlit ten možný problém. Microsorku se bude dařit tam i tam, ale potřebuje stabilní podmínky, vo tom je tahle nádherná kapradina.
von je problém že v těch koncích /rozích je fakt skoro tma , to mi dělaj mikrosorka i v jinejch nádržích , když je přerostou stonkovky a stíní jim
moje dělalo totéž v tom samém rohu , hodil jsem ho do protějšího dopředu , zkvalitnil proudění vody a hele
rybicky.net/fotogalerie.php… začalo se mu dařit
ano je to tak...je v pravem rohu podel steny tak akorat na konci zarivek...na korenu saturnou....myslel jsem ze nepotrebuje hodne svetla...
Když koukám na profil do akva , tuším že to bude spíš nedostatkem světla , v tom pravém zadním rohu ho moc nebude
EDIT: nikde není vidět jak máš vyřešenou cirkulaci vody v akva , pokud jen tou rampou co je JBL a na boční stěně akva , tak tuším že právě ten roh bude krapet mrtvej co se proudění vody a distribuce živin týká
Hlavně potřebuje tzv. pevný stanoviště, žádný šíbování a to ani o kousek, bejt ideálně přirostlá k nějakýmu podkladu a jede si svým pomalým, ale jistým tempem.
nove listy zatim zelene,lehce nahnedle semtam
je pravda ze tento list mela rostlina jeste v jinem akva...to bude asi duvod ze?prelistovani...?microsos.nepotrebuje nejake specialni naroky ne?
Starej list, jenž není určen k ničemu jinýmu než odumření. Jak vypadají nový listy?
tak nevim...mam tady pro vas jeden list prave vyndany z akvaria...rada??
Já bych se přidal k Romantovu přelisťování , takhle vypadalo moje první mikrosorko z pěstírny , dokud jsem mu nedal pořádné světlo a živiny , živořil v takovémto stavu čtyři měsíce
S tím draslíkem,máš naprostou pravdu.Mnoho stonkovek a např.Plevuňky,jsou na přehnojení K,hodně citlivé.S tím glutaraldehydem jsem problém nikdy při předepsaném dávkování neměl ani u mechů,stonkovek,Microsorií.Ale vím,že jsou i lidé s opačnými zkušenostmi./tek.uhlík už nepoužívám/
Znamena to, ze "tekuty uhlik" do akvaria nepatri. Hnedovka zloutne v okamziku, kdy je voda bohata na organicky odpad. Ona umi byt sveze zelena, jak zacne mit fleky, zloutnot atp., hledej svincik, filtr plny kafe atp. Nabizel by se neodstatek dusiku, ale tohle je jedna z poslednich rostlin, ktera na to reaguje, poznal bys to driv na jinych rostlinach. To hnojivo za to nemuze, ona zvlada silene davky hnojiva, ktere uz nezvladaji ani jine rostliny (myslim ze predevsim draslik nektere rostliny ve vetsim nadbytku nesou spatne, alespon dle mych experimetu).
Pod korenove rostlinky jsem dodal
vitaplant.cz/… a zacal jsem do vody dodavat
vitaplant.cz/… no a hnedovka zacina pomalu zloutnout...kdyz zloutne znamena to?
No ak sa robia aj diery, tak to v poriadku nieje. Ťažko zistiť, či to bude nedostatkom Mg,alebo Fe
Hnedovky radi takto hnednú
Nechat stále na jednom místě, podle mě přelistovává, adaptuje se ne tvoje podmínky, ale mýliti se je lidské, uvidíme, co k tomu bude mít někdo další.
ano
je tam tak 3 tydny
Ahoj lidi,kdyz se podivate na fotky rostlinky,co vas napada??co je s rostlinkou?
Chytam takove veci na koreny gumickou. Jsou v mnoha barvach, zelena nebo hneda nejsou napadne. A navic bezne gumicky po dvou az trech mesicich ve vode prasknou, takze ji vytahnu az sama povoli, nemusim resit jak dlouho to tam je - gumicka si dobu nacasuje sama
.
Já jsem použil takovou tu věc, čím se svazují kábly třeba při koupení televize, prodlužky apod.Jenom se to zohne a je to.
Akorát je blbý když se rozpustí nit,kterou je přivázaná riccia,to pak problém je
S mechy je to horší. Celkem dost mechů nechá příchytná vlákna, takže se nepřichycují a odplavávají.
Jo,s tím rozpouštěním by nebyl takovej problém,horší je to s vlascem-viz předchozí komenty.
Právě že né vlasec,ten jde vázat blbě(přesně jak uvádíš),tohle je černá nit,ale specielní rybářská.
tak to je snad dobře že se "rozpustí" ne? do měsíce je to tam beztak přirostlé. někdy to dělám tak že jen na kořínky položím malej kamínek kterej můžu cca po 14 dnech sundat. Microsorium se chytá snadno, u anubiasů je to horší, trvá jim to dýl.
Máš na mysli vlasec? To ano, ale mě to ani tak nebaví vázat. Je to o nervy. Už si myslíš, že to máš a nakonec zjistíš, že se to rozvázalo.
Já mám dobrou zkušenost s rybářskou nití,jde dobře vázat a drží-nerozpustí se.Vše ostatní zklamalo jako u tebe.
Já osobně microsorka, bolbitisy, anubiasy ke kořenu nevážu. Vždy jsem to zavázal a stejně se to hned rozvázalo. Popř. se nit "rozpustila" na některých částech a přestalo to držet. Osobně je dávám do mezer popř. je zaháknu za další rostlinky. Kořeny vidět nejsou a je to skoro bez starostí.
Mas to dobre staci ked to bude drzat pri koreni, na doraz to nemusi byt.
Klidně více na fest, oni se nový kořeny začnou nuž chytat podkladu. Možno použít taky špendlík, zapíchnout skrz oddenek a je to. Cca za ten měsíc začne držet.
Ahoj lidi,jak dlouho tak trva nez priroste microsorium ke korenu?pouzivam lehce vlasec a privazani,udelam slaby uzlik na stonku s privazu ke koreni...staci takto nebo musi byt kazdy korinek u korene?
Měla jsem to také, viz několik mých fotek v tomto vlákně ze dne 28.8.2012 (bohužel neumím dát přímý odkaz - k dnešnímu dni je to strana 4 hned nahoře a str. 3 dole).
Nedopátrala jsem se, o co přesně jde, ale jedno jsem si ověřila - otrhání nemocných listů nepomůže, nebo alespoň u mne to tak bylo
I když jsem nechala opravdu jen ty naprosto zdravě vypadající, po čase vypadaly všechny zase stejně. Ale jak je i z fotek vidět, měla jsem rostliny napadené opravdu silně. Kupovala jsem je ovšem jako naprosto zdravé, tohle se postupně projevilo až u mně v akváriu.
Musela jsem rostlinu vyhodit. Po čase jsem pořídila novou - naprosto zdravě vypadající - a historie se opakovala, opět jsem jí vyhodila.
Teď po delší době jsem si opět "troufla" na hnědovku - tentokrát trident a mini narrow (ty nemocné byly obě ty "obyčejné" pteropus), a ty jsou zatím v pohodě (mám je od ledna).
Rozumím, ale nemůžu sloužit, nic moc jsem k tomu nedohledal.
skusim to tak a uvidime. Uz som to raz mal cca pred rokom. Zaujimalo by ma co je pricina.
Já, když jsem v jednom akváriu tento problém řešil, tak přesně tak. Odstranil napadený listy a jednu rostlinu vyhodil úplně a je to dobrý, ale netvrdím, že to bude fungovat u každýho.
Já jsem všechny hnědovky vyhodila
. Nyní se k nim postupně vracím, zatím dobrý, ale ŤUK, ŤUK, ŤUK na dřevo...
No mohlo by to byt take nieco, co s tym robit? Odstranit napadnute listy? Lebo siri sa to ako rakovina
Pokud se tam neobjevují kořínky, tak by to mohla být tzv. rakovina listů, ale to jenom tipuji na základě přiložený fotky.
Obrázek je tak malý že na něm není nic poznat.
Chcem sa opytat na zelene vyrastky na listoch Microsoria. (Obr. som si pozical z fora)Sorry za opakovanie problemu, ale jednoznacne ajasne zavery tu nepopisal nikto. Dufam ze sa najde kto to uspesne z akvarka vyhnal
Souvislost se stavem filtru to muze mit slusnou. Se mi takhle "rozjelo" akvarium a listy byly cim dal horsi, ledacos ohnivalo, filtr plny svinciku... Po nejakem case castych vymen vody zase naskocila do paradnich listu.
Je to nenarocna rostlina, ale dost rychle umi ukazovat, ze se podminky zhorsuji (mysleno zaneradeni rozkladem), a tam kde Kryptokoryny jeste stale krasne rostou, na Hnedovce uz je videt, ze je neco spatne.
hnědovky mi rostou i těsně pod hladinou přímo pod zářivkama, přesvícení to nebude. Mě dělají hnědovky něco podobného, vždy jednou za čas, zhnědnou okraje, na rostlince se objeví desítky novejch malejch rostlinek, ty většinou oberu. Časem se vše samo vrátí a zase jedou normálně, ale ty zhnědlé okraje listů už zůstanou, takže je časem ostříhám, jak narostou nové normální, za 7 měsíců mi to udělaly 2x, zřejmě to bude mít nějakou příčinu, ale nepodařilo se mi zjistit co. Mohlo by to mít spojitost s čištěním vnějšího filtru, ale to je spíš takový hádání.
A napadlo někoho,že by hnědovka mohla uhnívat v důsledku "přesvícení"?Zní to sice jako blbost,ale zajímalo by mě to
Že by jen staré lupení? Docela mi ji decimovalo prohnívání a šel celý lupen během pár dní do pryč, tohle se mi zdá jiné.
Tady je serie snímku s "hnilobou" (klikat na předchozí)
rybicky.net/fotogalerie.php… Tak to sem zvědav,co to vlastně je...
Dělá to na mě dojem, že to je normální "střídání stráží".
Obycejny balik stoji od 52Kc (do 2kg), a kdyz se vejdes naplacato do 2cm, pak:
www.ceskaposta.cz/… ,
proste kdyz to bude do pul kila, vysoke do 2cm a rekneme pohodlne jako papir A4, das 21Kc,
a to pri tom co uz jsem sam dostal od jinych akvaristu, pri obcasne zasilce fakt neresim, sam sobe bych si pripadal blbe.
Psal jsem Amrtinovi, ale bylo to i pro tebe.
Ahoj, ja na nemoci moc neverim, ale tohle asi nejaka bude. Sam ty potvory mam a pravidelne je vyhazuji do kose, jak se mnozi, ale tohle je evidentne nejaka forma nemoci, microsorium moc nepotrebuje a dokaze zit temer z niceho, nemyslim, ze by byl problem z nedostatku cehokoliv .... Osobne bych vsechny rostliny vyhodil a poridil nove .... Kdyby me postovne nestalo majlant, tak rad zaslu, mam jich dost ....
ale šíří se to, z jedný rostliny na druhou a to byla jedna v jiným akvu a když sem je dal k sobě tak to mějí obě. zkusim ostříhat a když se to ještě objeví, zkusim do kýble s vodou a trochu sava...jinak díky za odpovědi
dám vědět co sem zkusil a co pomohlo nebo nepomohlo.
Mě to ale nepřipadá jako nějaká nemoc,vzal bych jeden list a nechal ho v nějaké nádobě s čistou vodou,co se z toho vyvrbí.Taky by bylo dobrý se na to kouknout pod mikroskopem.
Tak presne toto som mal aj ja vobec neviem o co ide. Odstranil som napadnute listy, tiež pridal svetla W/litr a zacal som hnojit. Zatial v pohode.
Mé hnědovky (pteropus, windelov, narrov) postihlo totéž. Všechny jsem vyhodila.
Nové hnědovky zatím dobrý...Ťuk, ťuk, ťuk
Já naštěstí tu smůlu nemám. Řešil bych to ostříháním napadených listů a jestli nové budou taky špatné, tak bych vyhodil celou rostlinu. Možná to vzít skratkou a vyhodit ji rovnou.
To je teda hezký, asi nikdo neví co s tím?
Zdravím, objevily se mi na listu microsoria jakoby nádorky malé několik mm, vystuplé protáhlé a hodně u sebe ve skupinkách zelené barvy. Jsou tvrdé, ale stejná barva jako je list a nejdou odstranit. Později se mi to začlo šířit na další hnědovky. List se potom kroutí, vypadá to jako nějaký nádor nebo parazit. Neví někdo co to je a co s tím? Děkuji
Vyměň vodu nic jinýho než to světlo.
To je microsorum, stačí málo světla a CO2 se přidávat nemusí.
Osvětlení je mnohem důležitější než teplota.
Já bych řekl,že 19-20s stupňů microsoriu neuškoní.Pokud je tam nějaké světlo,tak nevidím problém
Je dost divné, aby voda byla studenější, než okolní teplota vždy to díky osvětlení bývá právě naopak. Jediná možnost je že je akvárium u venkovní studené zdi takže ho musíš od zdi odizolovat třeba polystyrenem. Teplota 19–20stupňů je pro tyhle rostliny dostatečná nic se jim nestane, jen možná porostou pomaleji.
Mně malé akva stíhá vytopit lampička
Taky bych akva zakryl krycím sklem pokud nemáš.
Minimálne jeden dôvod na samorozpadajúce sa viazanie mám - keď som minule rozoberal (oberal?) anubias, tak som mal čo robiť odtrhnúť ho od kameňa aj bez vlasca.
Na všechny přivazovací rostliny používám vlasec. Nevidím důvod k čekání, až se mi tam rozpadne gumička nebo niť. Vlasec je prakticky neviditelnej, manipuluje se s ním dobře, nemůžu si stěžovat...
používám vázací drát v plastu, když se kytka chytne tak ho pak sundám (když se k němu dostanu) případně gumičky, když má kořen vhodnej tvar, rozpadnou se samy za 1-3 měsíce podle toho jak hodně jsou natažené
Vlasec je trvanlivý, dá sa povedať, že riadne
Bežne ho používam na rastlinky, ktoré neprirastajú. Microsorum pekne prirastie, takže používam bavlnenú niť, ktorá sa časom rozpadne i sama.
Běžně se to dělá vlascem na ryby, nebo můžeš použít i drát potažený plastem. Na YouTube je těch návodů několik.
pořídil jsem ještě jeden kousek od Hořánků z emerzu, tak uvidíme co to udělá...
Mam vedle sebe obyc hnedovku a windelov, obe rostou stejne dobre.
Mne rastie i táto var. v pohode.Mám ju i v emerze a tak isto ok.
Jaké jsou Vaše zkušenosti s touto varietou, všechna ostatní microsorka mě jdou, ale tohle jediné spíše skomírá, ostatní rostou jako blázen, tady občas lístek vyrazí a druhý zhnědne a upadne. Ostatní rozdávám a tohle se moc nedaří, ale netuším,kde by mohl být problém...
jj, ideální je, když za tu novou rostlinku zlehka vezmeš a ona se volně oddělí od mateční rostlinky
Taky můžeš nechat do rozpadnutí matečního listu, rostlina nová bude déle vyživována.
Uškubni (ustříhni) celý ten konec listu, čím větší je mladá rostlinka, tím lepší...
já měl s plovoučkama podobnej problém, mám jich tam dost, ale všechny jsou u předního skla nebo v rozích kam je tlačí proud z rampy. Nakonec jsem na místa, která jsem chtěl zastíněná použil Hydrocotyle leucocephala (nezasazenou, jen obtočenou kolem rampy)jako plovoučku a roste nádherně, ve směru proudu, přesně jak potřebuju.
Microsorii mam v akva hodně a listy s malymi nechavam, dokud není rostlinka dost silná aby se udržela sama a nemám s tím problém, malé se dělají nejčastěji na starších odumírajících nebo poškozených listech. Odstřihávám to vyjimečně.
Ustřihlý list jí oslabí víc, než mladé rostliny, které z něho vyrůstají.
jo,něco jsem si měl vzít..ale čekám na nový stojan na výbojku,pak budu moct světlo dát ještě výš a mělo by to být v pohodě
Tak to sis z toho skopku na stole na setkani mel vylovit
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_pteridoides . On ma totiz obrovsky korenovy system, za ktery jej nekam chytnes (klidne jen zapletes mezi listy rostliny pod nim). A kdyz je pak velky, ma snadno listy pres celou sirku akvarka (40cm s prehledem), takze i tak se da trosku "sprajcnout". Zaroven nesebere vsechno svetlo, a protoze se snadno mnozi, muzes co se nehodi vyhazovat. Navic male rybicky se v jeho korenech umi krasne schovavat.
Zkratka bezva rostlina, je to skoro jako reklama, ze?
plovoučky mi tam nedrží..furt je proud strhává někam do pryč
Sviti Ti primo na nej moc svetla, pak tam roste tahle rasa. Umisti nad nej nejakou plovoucku, poroste dobre i tak a rasa sama zmizi.
Trápí je řasa, protože jsou už starší.
Ok,budu je stříhat,taky nevypadají moc dobře..jen tyto listy trápí staghorn..listy bez malých rostlinek,jsou čisté
Tak i tak...spoustě lidí roste jako "dříví v lese", jiným hynou listy na nichž jsou nové rostliny...
Ja tuhle rostlinu pritahl gumickou ke koreni, nadherne se rozrustala, darilo se ji, po ctyrech mesicich gumicka praskla a ja zjistil, ze je Microsorum uplne volne, ze se ke koreni vubec nechytlo a ackoli nadherne rostlo, klidne si nad korenem bez gumicky plave. Tak jsem ho tim korenem trosku "propletl" a ted uz at si dela co chce, drzi na miste
. Takze za jak dlouho se chytne, to uz si ja rict netroufnu ani nahodou
.
Přichytí se sama.Já jí jenom "přirazil" za kořeny mezi kámen a kořen a drží už sama.
u teto rostlinky je potreba aby byli korinky pevne chycene ke koreni nebo staci chytit rostlinu a korinky se casem prichyti???
Ahoj, připevnil jsem hnědovku ke kořeni (stabilně a pevně). Za jak dlouho myslíte, že se svými kořeny chytí sama? Měsíc, dva ?
To je přesně ono, jen barva se mění až k černé. Odstranění starých zasažených listů pomůže jen esteticky a na čas. Po určité době se to udělá i na těch ostatních.
Možná je lepší je zkrátit. Pokud budou zasychat, tak zaschlé listy odstranit úplně.
Ak bude mať dostatočne vlhko nič špeciálne robiť netreba.Ako sú listy pod vodou tak ostanú i nad vodou.Microsorum na toto nie je dáko citlivé.
prasan napsal:
Mohlo by sa jednať i o dáke hubové ochorenie,možno niečo ako pri gaštanoch - mycosphaerella,alebo chrastavitosť pri jabloniach - venturia.No ako zabojovať pri akva rastline? Fakt netuším.
Kdyby někdo věděl, jak bojovat s houbovým onemocněním, tak prosim poradit zde:
rybicky.net/forum/18833-houbove-onemocneni-rostlin Alebo ak máš možnosť rastlinu vybrať z akvárka,tak ostrihaj tie listy a skús ju dať na emerz.Pod dáke sklo a pod.nech má dostatok vlhkosti a korene vo vode.Mne takto rastú dokonca krajšie ako v akvárku.Možno sa spamätajú aj tie tvoje.
Mohlo by sa jednať i o dáke hubové ochorenie,možno niečo ako pri gaštanoch - mycosphaerella,alebo chrastavitosť pri jabloniach - venturia.No ako zabojovať pri akva rastline? Fakt netuším.
Jakmile je ten list jakoby zkrabacenej, bublinkovatej, tak je to projev nějaké deformace, jenž s výtrusnicema nemá co společného. To že jsem to nazval tou "rakovinou listů" neznamená, že se o tuto chybu skutečně jedná, prostě jsem ten to pojem v souvislosti s tím jak ten list vypadá zaznamenal. Osobně bych postupoval cestou nejmenšího odporu a postižený listy odstranil a na nových se uvidí, jestli se to bude opakovat, nebo ne.
Nepoznám,na mojich som okrem výtrusníc nič podobné nikdy nemal.No máš pravdu na výtrusnice je toho až moc a ani sa to tak nepodobá.Určite by pomohlo niekoľko detailnejších foto od užívateľa milosak.(hlavne viac makro)
Ak je to tá rakovina,by ma naozaj zaujmalo prečo k tomu dochádza a či sa dá tomuto dáko zabrániť,alebo rastliny strihom vyliečiť.
Viděl jsem tu už podobný obrázek a u něj stejná diagnoza.
Tohle výtrusnice nebudou, tomu se tuším říká rakovina listů, ale jistej si stopro nejsem, on to třeba někdo potvrdí, nebo vyvrátí.
Asi to tak bude
Ale nové rostliny se z těch krust nikdy nevyrazí,takže jedině staré listy stříhat...
A nebude to vytváření dceřiných rostlinek? Nechte to tak, jak to je a za nějakou dobu budete mít hromadu nových rostlinek
Mám podobný problém, ale tvrdou vodou to určitě nebude - v Budějovicích máme vodu velmi měkkou a tyto černé krusty mám na hnědovce u krevetek. Část listů je ale nad vodou (střídavě).
Ve větším akváriu je podvodní hnědovka dokonale zelená.
Mám problem u Microsoria pt. - verze s úzkými listy.
Nové listy jsou úplně v poho a všechny ostatní rostliny také, ale na starších listech se
vyskytují ze začátku méně, potom čim dále více jaké si černé kuličky na pohmat tvrdé
snad mineralizované.
Jedině co mě napadá, tak souvislost s mojí tvrdší vodou 17 - 20 dkh
Neměly by se staré listy rozpadat a černat ?? To u mě nefuguje.
Díky všem za příspěvky.
To je normální, aspoň u mých Windelow a černaly jim staré listy. Kompletní přelistění jim trvalo několik měsíců. Jak přibývalo listů nových, staré jsem stříhal.
a jěště teď se spíš jedná o mladé lístky jejiš konce jsou tmavší a trochu průsvitné to je taky normální nebo je to horší ?
Ano, já si myslím, že je to normální, třeba se někdo jiný vyjádří jinak.
takže by se dalo říct že je to normální proces ? ...mám to tedy nechat být jak to je ?
Tak podle mě se aklimatizuje, hnědovkám to někdy hodně dlouho trvá, než se na svým místě tzv. usadí. Bude i přelistovávat a je jedno jestli jsou ty listy emerz, nebo submerz, to oni při změně prostředí a to třeba i změně místa v jednom akváriu dělají a to co pozoruješ bych přikládal tomu přelistovávání.
Jak je v akváriu ta rostlina dlouho, je stále na stejným místě? je k něčemu přichycená? Černají starý, nebo mladý listy?
super mas teda tvrdou vodu a roste? tak to si troufnu taky....
Mě roste nádherně,vodu mám hodně tvrdou, kupoval jsem emerz u Hořánků.
No nevadí,trocha menší estetický dojem.Inak listy mám pekné,len ma to zaujmalo či to niekto pozoroval a prečo tomu tak je.
Pokud Ti tam ta řasa nevadí, tak bych jí neřešil, neb hnědovky jsou akurátníci a jakmile je poposuneš, trochu změní stanoviště, tak jim zase nějakej čas trvá, než se dostanou do původní kondice, taky na kořenu s hnědovkou řasu pozoruju, prozměnu ruduchu.
Mám na teba otázočku romant.Všetky rastlinky mám krásne zelené,listy hnedovky sú v super kondícii.Všetko rastie ok.Čo teda chcem?
Trápi ma sústavne sa tvoriaca riasa vždy len na koreňoch hnedoviek.Nikde inde sa mi zelená riasa netvorí.Kde môže byť problém?
Príde mi to ako cladophora,alebo žabiak.No len a len na koreňoch hnedoviek.Niečo jej chýba?Že má pravdepodobne oslabené korene?
OK.Díky za rady.. Tentokrát mám silnou mateční rostlinu,tak třeba bude i potomstvo životaschopnější...
U hnědovek je důležitá fixace k podkladu, prostě když přiroste, tak je šance že poroste daleko větší.
Mě se právě nikdy ty rostlinky nechytly..Zkoušel jsem je utrhnutout a přivázat, utrhnout a nechat plavat, počkal jsem až upadnou a přivázal jsem je a nebo je nechal plavat,ale nikdy se nechytly...
Já ten list z něhož vyrůstají nechám v podstatě rozpadnout a ony se tak nějak samy oddělí(rozeberu je) a buď jsou do světa, nebo je k něčemu píchnu a hotovo. I malá rostlinka je po uchycení na novým místě narůst do úctyhodných rozměrů. Žádný jiný rozsazování s nima neprovádím.
Ahoj,potřeboval bych poradit,jak velké by měli dceřiné rostlinky být,aby se po oddělení od matečního listu dobře ujmuly? A co s nima po oddělení? Musím je hned přichytit třeba ke kořenu,nebo je můžu zasadit do košíčku a nechat je v něm (pod vodou)než povyrostou? Díky
stačí rozdělané kancelářské sponky vytvarované do U
A co třeba nerez, když už přemýšlíš o kovu?? Případně se poohlídnout po něčem plastovým nebo dřevěným (párátka???)
0 22.12.2012 20:56 Dess – Připevněni kytek na k polistirenovemu pozadi
Hojky nevite čim by šli přidělat hnědatky k pozadí aniž bych měnil složeni vody mám toto pozadi
www.juwelakvarium.cz/… a to pozadi je relativne rovné. Když dám něco železného tak to bude reznout měd také nebude dobra tak vubec nevim
dovolim si citovat adama votavu:
Narrow je opravdu to pravé úzkolisté microsorum co mají Japonci v akváriích(listy šířky cca 1cm). Semi-Narrow je varieta s užšími listy (cca max 3cm), kterou nabízí třeba Tropica jako Narrow. A Mini Narrow je kříženec těchto dvou variet, délka listů nepřesahuje 15cm a šířka 1,5cm.
No, tak to já se nebudu při měření trápit s měřením fosforu.... stejně už dávno měřím nulu. Vysvětluju si to tím, že fosfor ve vodě je, ale ne čistý, nýbrž v nějaké sloučenině, kterou rostliny zpracovávají, ale test na fosfor ji neregistruje.
Sid napsal: Pokud se daří všem rostlinám včetně hnědovek, nejspíš bude všeho dostatek. Tedy i fosforu.
S tým sa dá len súhlasiť
Pokud se daří všem rostlinám včetně hnědovek, nejspíš bude všeho dostatek. Tedy i fosforu.
A platí to i naopak? Pokud se daří všem rostlinám včetně hnědovek, je v akva fosforu dostatek?
Připomenu, co jsem před časem v souvislosti "hnědovka-fosfor" Romantovi napsal:
Když jsem vám napsal, že tahle kytka má ráda dostatek fosforu, neznamená to, že když se jí nedaří, že je to jen vinou nedostatku fosforu...
Na deficit fosforu se dá u neprosperující hnědovky usuzovat tam, kde jiné běžné kytky fungují dobře.
Jinými slovy: pokud se "všemu" v akva daří, jen hnědovkám ne, začal bych zjišťovat, jak je na tom akva s fosforem.
romant napsal: takže třeba ten fosfor jim opravdu mohl scházet
Nerobil som vedecký výskum požiadaviek microsoria, ale pri popise metódy hnojenia MCI autor menuje anubiasy a microsoria ako žrúty fosforu, vyslovene píše, že dokážu spotrebovať všetok fosfor.
Sám fosforom hnojím a darí sa im, ale či to súvisí, ťažko povedať…
Zkuste udělat detailnější a hlavně - čitelné foto.
Hnědovky podle podmínek v akva mohou na kořenech vytvářet jemné vlášení, které může připomínat řasu. Tím ale netvrdím, že ve vašem případě o řasu nejde!
EDIT: Tak jsem dočetl do konce vlákna a vidím, že jsem jen zopakoval, co už napsali pánové přede mnou...
Jak píše romant. Ty kořeny jsou obaleny tenkými kořínky... a tvoje hnědovky jsou opravdu pěkné... krásné jemné kořeny, hezky zelené listy, žádné díry ani hnědé skvrny... prostě jsi jen nevěděl, že právě takto mají kořeny hnědovky vypadat
Já mám tu zkušenot, že když mají hnědovky takto chlupatý kořeny, tak se jim právě daří, ale třeba mě někdo vyvede z omylu.
je tam zelená řasa. Asi velká intenzita světla. Čím blíže světlu, tím ji je víc, ale nijak tragické. Ty kořeny byly jen nitky a teď jsou celé hnědé a řekl bych, že něčím obalené.
Na té první fotce je vidět, že ty listy hnědovky jsou nějaké "chlupaté", (řasa).
Ale není to nic tragického! A ty kořeny se mi odsud zdají O.K.; asi bych to neřešil. (A hnojením už vůbec ne - aby nebylo hůř...)
světlo určitě přidávat nechci, maximálně když nepůjdou, nechám jen Valisnerie. Jen mě zajímá, jestli nějaké hnojivo by třeba pomohlo
Na tu dálku vypadají kořeny "v normě", což se ale nedá říct o listech...
kdepak, kytky uz mam dlouho
Aha... Děkuji za vysvětlení.... Možná je to i jeden z důvodů, proč mně hnědovky celkem jdou - krmím v zimě i v létě suchými krmivy, která míchám od několika výrobců. Tetramin a Dajana jsou vždy mezi nimi, a krmím k tomu ještě mraženým.
To jak jsem reagoval na předchozí dotaz, tak odpověď na to si jistě současný tazatel přečetl.
Teď k tomu Tetraminu. Ona tomu předcházela ještě naše soukromá korespondence se Sidem a toto byl vlastně takový její dovětek. Já krmím přes léto pouze živou a to jmenovitě dafniema a komáříma larvama a když jsem opět přes zimu začal krmit Tetraminem, tak se vitalita hnědovek opět vylepšila, takže třeba ten fosfor jim opravdu mohl scházet, složení suchejch krmiv tady někde koluje, ale hledat se mě to opravdu nechce.
Níž jsem se dočetl o tvé radě někomu jinému, že to může být nedostatkem fosforu. Tehdy se do tebe pustil Sid, že nedostatek fosforu je to tehdy, když tohle dělá hnědovka, ale ostatním kytkám se daří. Řekl bych, že by tohle mohl být ten případ, co myslíš? Přiznám se na rovinu, že nejsem kytkař a že microsoriím se u mně vždy dařilo... a snad i bude do budoucna, ale vím, že jsou lidé, kteří s nimi mají problém. Minule jsi psal něco o krmení tetraminem, než ti do toho Sid skočil, ale nepochopil jsem souvislosti a Sid se s vysvětlováním ani tentokrát moc nenamáhal. Mohl bys nám tady teď to kouzlo s nedostatkem fosforu a krmením tetraminem objasnit? Třeba by to pomohlo spoustě lidí.
Mozny si prave zohnal emerznu Hn., ona sa prisposobi a bude to OK. Aj u mna to malo rovnaky priebeh a coskoro sa mi zavdacila a pekne rozrastla.
Mě se obdobně zachovala když jsem vylepšoval osvětlení. Schodila všechny listy a nový už narostly normálně adaptovaný na nový podmínky.
s nicim jsem nehybal. a asi vsechny bez rozdilu. ale jak jsem psal, je to postupny...
Hnědnou takhle všechny i mladý listy, nedělal jsi nějakou změnu stanoviště v akváriu?
hnedovky vyzadujou neco specialniho? jak windelow tak narrow mi postupne odchazi, list po listu, zacina to hnedyma skvrnama az je cely list uplne hnedy. ostatni kytky jsou vice mene bez problemu. (btw micham si pmdd ale kno3 samostatne)
Já měl ve hnědovce také nějaký sajrajt, vypadalo to jak vata, rostlina ale prosperovala.
Tak to bych asi zkusil strčit do nějaké desinsekce jako je rozředěné savo.
Vytáhla jsem celý trs, a zjistila jsem že jsou "napadené" už skoro všechny listy. Dělá se to i na řapících, i na hodně mladých listech.
Něco se jí u vás nelíbí ač je to docela hodně odolná rostlina. Já bych ten proud z filtru nasměroval asi jinam.
usine napsal: Cituji :
Jediné co při pěstování musíme dodržet je nesázet jí do substrátu, ale pouze na dekoraci a je vhodné, aby voda v nádrži cirkulovala a nebyla stará, jinak se mohou na listech objevovat černé fleky. Na starých listech, obzvláště emersních rostlin, které jsme přesunuli do akvária, se také velmi často černé fleky objevují.
V substrátu není, voda cirkuluje, dokonce je ten trs na místě kde je docela proud z filtru, stará voda není, měním pravidelně co týden třetinu. Tvoří se to i na nových mladých listech. Přiznávám že nepoznám, zda rostlina byla emerzní nebo submerzní když jsem jí koupila, ale kdyby byla emerzní, po téměř 4 měsících by její přeměna ještě nebyla ukončená?
Cituji :
Jediné co při pěstování musíme dodržet je nesázet jí do substrátu, ale pouze na dekoraci a je vhodné, aby voda v nádrži cirkulovala a nebyla stará, jinak se mohou na listech objevovat černé fleky. Na starých listech, obzvláště emersních rostlin, které jsme přesunuli do akvária, se také velmi často černé fleky objevují.
Tento odkaz jsem, spolu s tímhle vláknem, projela jako první když jsem hledala kde je chyba.
Pokud máte na mysli ten obrázek, kde je květ, tak myslím že to není to samé, co mám na listech, a i kdyby ano tak se mi nezdá že by list po květu postupně odumřel. Ani dceřinné rostlinky to nejsou, nic z toho nevyroste a list celý zčerná a odejde. Celá rostlina se takto postupně zmenšuje.
Navíc se to tvoří na spodní i vrchní straně listů, kdežto dceřinné rostlinky pokud vím jen na spodní.
Nebo jste myslel něco jiného v tom odkazu?
Jsem velice zvědavá na další názory, protože se mi na listech hnědovky dělá úplně to samé. Souhlasím, že řasa to není. Když se mi na hnědovce dělaly dceřinné rostlinky, vypadalo to jinak, objevil se kořínek, a pak rostlinka. A jen na okrajích, tohle je po celé ploše listu.
Opravdu to není štětka, já jí v akvárku měla tak vím o co jde. Tohle jsou tuhé, tvrdé hrbolky. Tvoří se mi to na rostlině už kolik týdnů.
Zapomněla jsem dodat že v počátcích je to zelené, viz foto, to "zelené" období ale trvá jen krátce.
Řasa to opravdu není.
Vypadá to že dokážu zničit i nezničitelnou rostlinku
Za kvalitu fotek se omlouvám, můj foťák detaily neumí
Jeden list jsem vyškubla a zkusila to znova, ale asi to o moc lepší není
Ruducha ani jiná řasa to není, jsou to opravdu tvrdé hrbolky, vypadá to skoro jako klíště
Prstem jdou odloupnout, v místě kde byly přichycené zůstává díra. Listy postupně odejdou úplně.
Mám ještě menší variantu hnědovky v jiném akvárku, na té se mi to nedělá.
Já to teda moc nevidím z těch fotek, ale není to štětičková řasa ? v (štětka)
Ještě jedno foto
Mám problém se svou hnědovkou - této nenáročné rostlince se u mě nedaří
Na listech se objevují tmavé, hodně vystouplné tečky - výrůstky, a listy postupně hnědnou až odumřou.
V akvariu je už čtvrtý měsíc tak předpokládám že přechodem na submerz to nebude. Při pátrání jsem se zatím dočetla, že to hnědovka dělá ve staré vodě, já ale poctivě měním každý týden. Stářím listů to také nebude, chytají to i mladé listy, a jsou doslova obsypané shora i sesdola. Za tu dobu co jí mám je už tak poloviční než při koupi
Je přichycená ke kořenu, vodu mám měkkou, pH kolísá cca 6.8-7.4.
Ještě mne napadá jestli to nemůže být tím, že je umístěná na kořeni zhruba v půlce výšky akvárka, takže světlo je cca 20cm nad ní?
Jinak mne nenapadá nic. Je možné že jí chybí nějaký prvek ve vodě, ale jaký? Jiným rostlinám se daří (až na aponogeton, ten taky hnědne a pak se rozpadá).
Já to zavázal černou nití.
asi to jen zatížím..
díky
Navázat vlascem, nebo třeba nějakou gumičkou, ke kořenu možno připíchnout špendlíkem, zatížení kamenem, taktéž možné.
0 06.05.2012 11:45 ňamňan – hnědovka křídlatá
zdravím, chtěla jsem se zeptat.. koupila jsem si hnědovku křídlatou, a prodavač mi řekl, že kořínky rostlinky se pouze navážou na nějakou dekoraci, větší kámen.. čím a jak mám ty kořínky navázat? nebo nestačí jen na ty kořínky mrsknout větší kámen? zakládám nové akvo, dekorace ještě nemám pošéfovaný, tak bych to navázala, popřípadě zatížila tím větším kamenem.. co bude teda lepší?
tak tak, nedavno sem tahal koren anubiasu ze substratu, 40cm dlouhej
Oba druhy se dají úspěšně pěstovat s kořeny v substrátu. Nejlépe, když kořeny položíte na substrát a zatížíte je kamenem nebo kořenem - ony už si dál poradí.
Nie, radšej nie do substrátu, to nemá význam
o tom nepochybujem..ale zas nemožem dovolit aby korene mali cca 20 cm..tak do 10 cm sa to dá v pohode udržať a malo by to aj rastline stačiť..
Já to beru tak, že i ty kořeny rostlin mají v akváriu smysl a plní svůj účel a když se rostlině daří a má řádnej kořenovej systém, tak to potěší.
momentálne mi tie korene extrémne nevadia..ale časom budu tak dlhé a sa začnú zamotávať do iných rastlín..inak korene vyzerajú pekne
Klidně můžeš, ale čemu ty dlouhý kořeny vadí, mě třeba se právě ty kořeny líbí, ale to je subjektivní záležitost.
V pohodě, taky je zastřihuju, pořídil jsem si totiž dost malé rostliny, které měli strašně dlouhé kořeny víc než 10 cm a zkrátil jsem je na 5 cm a míň.
Normálně je taky zastřihuju. Nestane se vůbec nic, narostou znovu
Ahoj. Měl bych takový dotaz. Je možné kořínky Microsoria zastřihovat? Mám v akváriu poměrně hodně těchto rostlin a ty kořínky mi tvoří hustou džungli...
Co by se tedy stalo, kdybych jí některé ty kořínky zastřihl? Máte s tím někdo zkušenost?
Připevnit na kamen, kořen a dát do akva a až bude to nový akvárko, tak jenom i s tím podkladem přemístit na nový stanoviště.
vaclav napsal: Ten submerzní hodně uvadne.
Presne tak
Jako že ten emerzní méně?
Ten submerzní hodně uvadne.
Veľmi rýchly a jednoduchý test, nechaj konce listov nad hladinou a uvidíš
Když na list šáhnete a bude tuhý, je to emerzní list, ty drobnější s průhlednou špičkou budou měkčí a submerzní.
Ty úzké kopinaté jsou tedy submerzní a ty velké a široké emerzní, je to tak ?
Emerzní s některými listy submerzními.
Dnes jsem ji koupil v obchodě a přibil hřebíkama na kořen...
Pokud jí máš z prodejny, tak je to emerz. Pokud je od někoho, nebo z burzy apod, tak to bude s největší pravděpodobností submerz. Tvoje rostlina bych si myslel, že je emerz.
Zdravím,
prosím o určení, zda je to submerzní či emerzní forma, předem děkuji. Dle mého názoru emerzní...
prejavovat sa to zacne hned na novych listoch...konce listov su od zaciatku prehladne, aj ked normalne zelene. neskor, nastupia bodky, potom zhnedne cely koniec a takto vydrzi list mozno dva mesiace, neviem presne som si to nevsimal, mozno dlsie a odumrie....pytal som sa vseobecne, pretoze som si to vsimol uz u viacerych ludi, je to bezne, no na druhu stranu niektori ludia maju microsorka pekne ciste.
O.K. Je mě to jasný a vím, že jsem se mírně řečeno unáhlil ve svém doporučení "svedeme to na fosfor".
Abyste mohl udělat alespoň trochu kvalifikovaný odhad toho, nač se MKO ptá, musel byste mít o jeho akva víc informací. Jinak je to jen "lotynka".
Výborně, tak teď už i já znám ucelenější pravdu, která jistě může být pro tazatele vodítkem, při dopátrání se příčin chování jeho Hnědovky.
Musíte dávat věci do širších souvislostí.
Když jsem vám napsal, že tahle kytka má ráda dostatek fosforu, neznamená to, že když se jí nedaří, že je to jen vinou nedostatku fosforu...
Na deficit fosforu se dá u neprosperující hnědovky usuzovat tam, kde jiné běžné kytky fungují dobře.
U mě ano.
Krmení ryb sušeným krmivem(tetraminem) zabralo, ale je nutný přiznat, že na tu myšlenku nedostatku fosforu jsme byl naveden Vámi, tak snad nevadí, když se to šíří dále. Pokud je to podle Vás něčím jiným, tak se rád poučím.
Opravdu myslíte nové listy?
Skutečně?
Velmi často se takto projevuje nedostatek fosforu, ale to by nejdřív chtělo znát jeho hladinu nějakým prokazatelnějším měřením(kapkový testy). Čím jsou krmený rybky?
Oschlé části listů bych otrhal. Po vlhčení rádi chytají plíseň a rostlině to pak nedělá dobře.
V paludáriu to dělám tak, že rostliny připevním, po oschnutí listů jim ty listy odstraním a pak čekám až znova obrazej. Je to dlouhé a rostlin to dost oslabuje, ale daří se.
To je jen zdání. Výbojka je na střed nádrže ale Microsorium je na zadní straně akvária u zdi. I když tepleji tam je. Zkusím to s tím rosením a uvidí se. Je to jen pokus.
když jsem sázela akvarijní kytky do květináče tak jsem je zabalila do igeliťáku, jestli je ti jí líto tak na ni taky můžeš dát sáček, bude to mít jako skleník. A třeba nahoře udělat otvor a časem ho rozevírat aby se vlhkost snižovala postupně
Klidně s tím spojit i to ostřikování
pokud by emerzní listy, poté co by vyrostly, vydržely nižší vlhkost, zkuste to microsorum do té doby šplíchat rozprašovačem na kytky, řekla bych že stačí tak 2x denně
Uvidíme. Hygrometr nemám. pokusím se o to a uvidím. Když se to povede dobře, když ne tak holt oželím jeden trs.
Jasná zpráva. Podle mě bude nejvíc záležet na tom jaká vzdušná vlhkost je v tom prostoru nad hladinou.
Já právě koukal na fotky biotopů a tam to takhle rostlo. Tak to zkusím a když to nepůjde tak to nepůjde.
Aháá, tak takhle to podle mě fungovat nebude, protože ta kytka bude zmatená, kde to vlastně roste. Musel bys jí vyndat ještě víc aby pod vodou event. zůstaly jenom ty kořínky a ty oddenky z nichž ty listy vyrůstají aby už byly nad vodou. Alespoň tak bych to udělal já.
Už jsem to udělal a uvidím. Zatím nic moc.
Jasně rozumím, taky bych jí netrhal. To by zase byla doba, než by se přichytila.
Myslím, že Ti nic nebrání tomu to vyzkoušet a podle mě to bude fungovat.
Ona už je do kořenu vrostlá takže mi přijde barbarství ji odtud rvát a nad akváriem je vlhkost dostatečná akvárium je otevřené. Chtěl bych to jako součást layoutu nádrže.
Pokud bude nad vodou kde jsou ty listy dostatečná vlhkost vzduchu, tak by měla přelistovat a začít házet emerzní listy, který budou tmavší než současný. Ty kořeny není podmínkou mít ve vodě, platí o nich to co o těch listech. Velmi dobře roste na troše vlhký rašeliny.
Jasně. To,že má Microsorium listy tak jak popisuješ je většinou tím, že se té rostlině dobře daří a ty listy rostou vcelku rychle. Když má méně světla tak se růst zpomaluje a tato barevná změna je v podstatě nepostřehnutelná. Alespoň, tak jak píšu se chovají u mě.
Na listech klasický formy Microsiria jsou ty rozdíly nejmarkantnější, ale lze je pozorovat u všech variant.
0 09.03.2011 12:04 guramiguru – Re: romant
Myslím že nijak významně ne. Ty listy vyrostly ještě před zatemněním akvária kvůli sinici.
Nedošlo ke změně světelných podmínek?
0 09.03.2011 11:58 guramiguru – Re: seic
Tohle není Windelow. Ale zřejmě je to tedy závislé na podmínkách, ale styále v pořádku. Nebudu to tedy řešit.
- romant ma pravdu, me to Micr. pteropus var. Windelov dela to same, take jsem se tomu ze zacatku divil
0 09.03.2011 11:55 guramiguru – Re: romant
To se mi nějak nezdá, děje se to jen v této jedné nádrži. Jinde je špička "normální" a dokonce i zde byla předchozí generace listů normální.
Je to naprosto normální růst nových listů. Ta jakoby průhledná špička se v průběhu času, jak ten list stárne stratí a list vypadá úplně stejně, jako jeho spodní část.
0 08.03.2011 23:48 guramiguru – Průhledné špičky Microsoria
Máte někdo zkušenosti s průhlednými špičkami (cca 1/4 listu) nových listů Microsoria? Na první pohled jsou tmavší, ale ve skutečnosti jsou průsvitné až průhledné. Předpokládám, že je to nějaká deficience živin. Ostatní rostliny jsou zatím v pořádku.
Nejdřív tam budou ty kořínky a posléze se objeví i listy, takže až se Ti bude líbit velikost těch novejch rostlinek, tak to můžeš odlomit a máš novou rostlinu, Ten list na němž se takto začnou tvořit další rostliny bude stejně postupně odumírat.
0 28.02.2011 17:58 j0hny [86] joo aha a ja na to cumel jak puk
takze to mam nechat a nevsimat si toho nebo pockat az budou delsi a zasadit to ?
To budou začínající kořínky novejch rostlin. Ona se takhle rozmnožuje.
Musíš vydržet, je to kapradina a roste vcelku pomalu. Nový listy bych hledal tak nejdřív po 7-10 dnech.
mno je v akva jeden den, zatim se neobjevuje nic, jen pekne zhnedla
Zvyká si na prostředí který bude mít u Tebe. Je to kapradina a schození listů při změně stanoviště je u ní normální. Možná, že na těch zhnědlých listech bude vytvářet nový malý rostlinky. Co nový listy? Objevují se?
Ja ji treba dostal od SIDa a najednou behem dvou dni mi v akva zhnedla skoro cela, prisla krasne zelena a ted je to hnede cele, fuj, cim to muze byt? je prichycena v korenu ...
A co tý kytce teda vlastně hnědne? Listy, nebo kořeny?
Přesně proto jsem se ptal. Je vcelku pomalu rostoucí kytka a trošku dýl jí trvá než se adaptuje na nový místo v akva. Pokud se jí dařilo do tý doby než jsi jí změnil stanoviště, tak to chce čas než si na svoje nový místo zvykne. To, že rychleji schazuje listy bude znamenat, že bude i rychleji(pokud se to tak dá brát) tvořit nový. Proudění vody jí vyhovuje, hlavně když voda protéká kořeny.
Je to kapradina, která se do substrátu nesází.
Upevnění jenom za konce kořínků je přesně to správný co potřebuje.
Samozřejmě, že přichycení ke kořenům a kamenům je taky dobrý uplatnění této kytky.
A máš ji dobře zasazenou? Mě taky hnědly listy, až jsem jednou dal malou rostlinku do prázdnýho akvárka a měla krásně zelený listy, tak jsem ji povytáh, že byla ve štěrku jen kořínkama a od tý doby je má zase zelený (občas na starých listech hnědej flek, ale to se dá pochopit).
Máš jí v akvárku po celou dobu na jednom místě?
Vzdáleností ode dna a nebo od hladiny to nebude, problém hledej jinde. Bez problémů mi rostla jak u dna tak pod hladinou.
S tímhle Microsouriem mám úplně stejnou zkušenost. Čím níž jí v akvárku mám, tak tím líp se jí daří.
Jakmile je výš u hladiny, tak se chová úplně stejně, biogenní odvápnění a zhnědlý konečky. COčko nepřidávám, pouze dělám pauzu ve stvícení.
- tim to asi nebude, vetsinou se M. pteropus privazuje ke korenum a ty jsou na dne
spis to bude tim, ze se tahne hodne nahoru, takze to tad vypada...zkus to CO2 - PETka od Coca coly, hadicka a kaminek = do mesice mas jasno
a nemůže to být tím že jej mám až u dna? nedaří se této rostlince více na hoře? většinou akvaristé ji mají víc k hladině...
Malé akva už je zrušeno. Mám to v popisu(protože nevím jak tam dát ten hrobeček..
) takže se jedná o to velké akva.
Uvažuji o co2 z kvasnic. Ale moc tomu nerozumím a mám strach že mi rupne pet lahev. A tak to musím vše zjistit co a jak. Ale asi to nějak zprovozním.
To asi ano díky
Ale spíše je problém to hnědnutí.. :(
Ale asi přidávání co2 by odstranilo i to hnědnutí.. ale to nevím.
- v tomto stavu /hnede listy/ me prislo M. Wind. z Asie
- svitim celkem malo (14w na 37l aqua), pridavam CO2 z kvasnic
- trvalo to celkem dlouho dobu, mozna i 2 mesice nez se vzpamatovalo a zacalo trochu obrazet
- aktualne nejvetsi pokrok udelalo s PMDD, ale s nim poskocily v aqua vsechny kytky
divam se, ani v 1 aqua nemas CO2, takze bych zkusil to nejlevnejsi reseni - CO2 z kvasnic a uvidis
Jestli odvápňuje, pak má mnoho světla a málo CO2.
Dobrý večer chtěl bych se zeptat:
Mám v nádrži microsorium asi 4 měsíce. Ale moc se mu nedaří. Probíhá na něm biologické odvápnění jako na echindorus amazonicus Na místo 4 zářivek svítím jen 3. Ale myslím že to není žádný zázrak.
Ale to hlavní je že jeho listy hnědnou. Nemá správný růst. Za celou tu dobu nednožil ani jednu mladou rostlinku. Celou dobu je přivázaný na lávovem kameni a ležel na dně akvária (výška 50cm po odečtení písku asi 40cm) TeĎ před pár týdny (asi 3) jsem jej přesunul i s kamenem na pařez a je jen o deset cm víše.
Tak by mě zajímalo čím to může být? Díky za reakce.
0 02.09.2010 13:38 Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky takze to ze su tie mlade listy take sklovite, tak to je ok?
tak to si ma potesil
uz som rozmyslal komu je dam skor nez u mna zhnije
ok tak idem vymenit vodu a pozajtra vymenim tiez
dakujem
Na tý fotce je naprosto normální mladej list. To, že má ten konec jakoby průhlednej je naprosto v pořádku. Postupem času jak se list zvětšuje, tak ta sklovitá část se zmenšuje až do normální zelený. Ten problém bude v tom větším množství hnojiva ve vodě.
0 02.09.2010 13:14 Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky ale to robia aj mlade listy....vidim ze zacina ist novy list, ale uz vyzera cca. takto
Je pravda, ze v poslednom case som mal trochu prehnojene, bolo to tesne po kupe microsoria, ktore som kupil 12.8. tak som mal fe:1,2mg/l a P:2,5mg/l
este som microsorium naskor vykupal* v save pomer savo a voda 1:asi 20
a nechal som ho tam 1min a 20 sek.
tak skusim zamenit vodu a nehnojit
hnitie* listov, niektore su hnede scasti a niektore zltnu a niektore sklovateju ide pomerne pomaly a prejavuje sa aj na novych listoch
Je to kapradina a je naprosto normální, že vyměňuje listy. To co píšeš je podle mě normální proces. U mých hnědovek k výměně listů dochází tak ve čtvrtletním intervalu. Samozřejmě že postupně, takže při čištění akva občas staší a odumírající listy otrhám a nový normálně rostou. Když jsou tzv. mladý tak mají světle zelenou barvu a postupem času jak stárnou, tak se barva mění na tmavě zelenou. To hnojení bude zřejmě příčinou rychlejšího růstu a s tím spojených projevů s obměnou listů.
0 01.09.2010 22:13 Usine – Re: Pavol
Když si přečtu seznam hnojiv v tvé prezentaci tak bych řekl že je to dost jasné. Přeháníš to. Kolik hnojiva do akvária dáváš?
0 01.09.2010 22:06 Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky mojmu microsorium pteropus sa muc nedat vodu mam 7ph, gh6, a kh 14,5
listy ma naskor normalne zelene, ale potom su take vyblednut, ba aj nove listy a stare pomaly odchadzaju ze zazltnu, jeden aj hnedne pridam aj fotku, ale az zajtra, neviem cim to moze byt: niesu zasadene a ani na ne moc svetlo neprazi, a taktiez dostatocne hnojim.
pls poradte
0 04.06.2010 18:16 petulevrtule – Re: sonia
A co takhle listovní tajemství??
Já normálně posílám na Slovensko kytičky z akvárií a stejně tak šneky apod. vůbec nevím, že by bylo zakázané tohle posílat. Stejně tak mi ze Slovenska už pár rostlin do akvária přišlo.
TO Ezcool: pokud se ti nikdo neozval, dej vědět, mám tu pár malých rostlinek, jsou to ještě opravdu malé kousky, ale to se rozroste, určo něco pošlu
0 03.06.2010 20:24 eriksk ano ma mat cierne korene je to tzv. papradie na listkoch mu vyrastaju male listky nove papradia ja ju mam tiez ale malu od kamarata ...ale zajtrasi asi kupim velku pretoze je pekna a mala mala asi malo svetla.a ma sa sadzat nie priamo do strku ale na dekoraciu (korene,kamene)...
Tím nesázet je myšleno, neschovat všechny kořeny do dna, ale jenom tak lehce přichytit za konečky kořenů, třeba nějakým kamenem(kamínky). Zasazená v písku nebude tak dobře prospívat a spíše stagnovat. Neměnit její stanoviště a nechat na svém místě. Pokud se jí bude dařit, tak ty nový rostlinky začne časem opět vytvářet. Já nechám narůst u těch nových rostlin listy cca poloviční velikosti než má mateční list a pak oděluji a mám další rostliny. Nejlepší zkušenost mám s přichycením ke kořenu nebo kamenu k nimž časem pevně přiroste.
0 03.06.2010 19:36 sonia – Re: romant
uz je v akvarku. jo a ja jsem nejakym nedopatrenim ty mmlade vyhonky oddelila
tak je dam jen na hladinu a uvidim. jen k tomu nesazet
ja jsem je dala do sterku, sice jsem je tedka trosku povytahla, ale snad to nebude vadit. mam 2-4mm sterk...
Nic vevyhazovat, nic nevracet, nic nesázet. Pouze za kořínky zatížit a nechat volně se vznášet. Nebo třeba přichytit ke kořenu, já používám špendlík. Ty kořínky na listech jsou naprosto normální, jedná se o nově se vytvářející rostlinky. Je to kapradina a takhle se rozmnožuje, časem se objeví i listy. Jsou to opravdu pěkný exemlpáře Hnědovky křídlaté.
já mám trochu jinou odrudu, taky má černé kořeny a tvoří rostlinky na listech
Myslim si ze je to O.K. .Je vela druhou rastlin a tak tiez na niektorych rastlinach mam cierne korienky.A ako sa ta tvoja rastlinky vola ?
0 03.06.2010 18:06 sonia – Re: sonia
jeste jedna fotka
0 03.06.2010 18:05 sonia – ma mit tahle rostlinka cerne koreny?
zdravim, zrovna jsem si prinesla tuhle rostlinku, rozbalim ji a koukaji na me cerne korinky, je to v poradku? jesnte na jedno liste jsem nasla dve prichycene rostlinky, ktere uz maji korinky. poradite mi prosim jestli je to v poradku
listy jsou krasne pevne, vypada dobre. nechce se mi ji vyhodit nebo vracet. diky za rady
...jak je "zarazit"...
Já to řeším tak, že se na mé podmínky přerostlých kytek zbavuji a nechávám si jen oplégry.
(Vždycky se najde někdo "potřebný" s velkým akva...
)
...snášenlivost hnědovek s ostatním rostlinstvem a její proklamovaná schopnost likvidovat při větším počtu v akva ostatní kytky...
Nikdy jsem se s takovým jevem nesetkal ani jsem o něm nečetl.
No, mám v akvárku 2 podobné "obludy", jednak už začínají lézt ven a taky omezují proud z filtru. Potřebovala bych poradit, jak je "zarazit". Klidně i jak omezit tvorbu dceřinných rostlin a výtrusnic, moc hezky o nevypadá.
Mě se při silnějším osvětlení projevuje biogenní odvápnění, což je ovšem způsobenou nízkou koncentrací CO2 ve vodě, jelikož CO2 nepoužívám. Alespoň to tomu přisuzuji. Takže v mém případě platí použití do méně osvětlených míst akva a spokojenost. Spíš by mě zajímal Váš názor na snášenlivost hnědovek s ostatním rostlinstvem a její proklamovaná schopnost likvidovat při větším počtu v akva ostatní kytky, což je možná smělé konstatování, ale v některých knihách o rostlinách se jí tato vlastnost přisuzuje.
O.K. - takže vaše vlastní zkušenost.
Je nutné takto svůj (jinak velmi kontroverzní) výrok -
nema rada moc svetla takže je vhodna do tmavych koutu - upřesnit. Jak jsem napsal, obecné poznatky s vaším nekorespondují - hnědovka se dá úspěšně pěstovat i v dobře osvětlených nádržích.
Třeba by vám mohl kolega Eff popsat velikost a stav hnědovky, kterou jsem mu přenechal...
(Vypěstovaná v nádrži 80x35x40cm, osvětlení 90W lineárními zářivkami, nejdelší listy cca 40 cm, v trsu cca 30 listů, s problémy se vešla do 35 l sáčku na odpadky...
)
Jinak s hnědovkami pracuji poměrně často a právě s ohledem na její velkou adaptabilitu na intenzitu světla ji používám jak v akva silně osvětlených, tak v nádržích s nižší intenzitou světla, resp. v tmavých koutech nádrží.
0 23.05.2010 13:56 mamina – Sid - Rostliny ,,
toto je ma vlastni zkušenost daři se ji ve tmavem koutu než když se vice na svetle,,mam ji v akvarku od založeni,,http://rybicky.net/nadrze/4431,,nepsala bych to co jsem sama nezkusila,,mam dva druhy a ta druhe zase svetlo chce,,(na tomto obrazku svetlo chce,,opet jen přidelana na kořenu nemaji radi když se jim koreny udusi,,
...nema rada moc svetla...
To si myslíte nebo jste to někde vyčetla?
Nebo jste udělala takovou zkušenost?
Měla byste to upřesnit, protože obecné zkušenosti jsou jiné - tahle kytka si dokáže užívat i silné osvětlení.
Pravdou ale je, že se umí přizpůsobit i jeho nedostatku.
No já udělal zase tu chybu, že jsem Microsorum zasadil. Po čase jsem si přečetl, že je to špatně, že rostlina má ráda kořeny v proudící vodě. Však taky nevypadala moc dobře. Tak jsem ji vytáhl a jen tak volně postavil do prostoru a řekl bych, že se po čase spravila a teď vypadá docela k světu (musím zaklepat).
Rozhodně jí nevyhazuj, chce to čas a trpělivost. Měl jsem pár jenom takových pahýlků bez listů a jen tak cvičně jsem je hodil do jinýho akva, jen tak volně, no a zanějakej čas koukám, že se objevujou listy, tak jsem je hned píchnul ke kořenu a reakce byla, že nový listy nerostly a rostlina evidentně živořila. Nechal jsem je plavat a ona ta potvora asi měla ráda plavání a nový listy zase rostly. Takže trpělivost a pamatováka, to se vyplatí.
To bude ono chlape. Já jsem redukoval jávský mecha je na jiným místě. Prohodil jsem jí s jednou kryptokorýnou. To mě ani ve snu nenapadlo ,že by tohle mohla reagovat. Ale je to jediná věc co jsem s ní udělal. Je dál od filtru a další věc která se změnila je to, že filtruji tak o 50% silněji z důvodu stoupajícího počtu krevetek. Hele je možnost že se se probere k životu a ten kořen začne pouštět dálší listy? Nebo mam počítat s vyhozením. Zatim zdar..... Radek
Nebyla v akva nějaká změna, třeba jiný proudění vody z filtru? Je pořád na stejným místě? Mě něco obdobnýho udělala, když jsem jí vyndal z akva a dal na týměř stejný místo, ale zareagovala přesně jak píšeš. Jěště k tomu proudění vody. Já mám tu zkušenost, že při stejné a mírné cirkulaci vody se hnědovkám daří daleko líp, než při klidovým režimu. Nejlíp prospívá, když kořeny jsou jakoby chlupatý. Když jsou jako režná nit, tak to se jí moc nedaří. Takhle jsem to alespoň vypozoroval, toť moje zkušenosti s touhle nádhernou kapradinou.
.....mě je jenom divné, že tam pěkně narostla a najednou to vypadá na exitus. No ještě že jsem siuštípnul dva listy a pomnoil jí ve druhém akva.
Promiň pozdní reakci na dotaz. Kryptokoryny mi samozřejmě rostou rychleji, ale anubias musím tak jednou měsíčně buď zkrátit, nebo vytrhnout příliš rozrostlé rostlinky. Pořád vyhánějí nové listy a hlavně se větví, takže je z nich hustá džungle a snaží se růst nahoru. Pak musí ven, zkrátit a zpátky do země.
To, že roste pomalu je u Hnědovky normální. Když je v akva od října, tak si myslím, že pouze schodila původní listy a adaptuje se na současné prostředí. Mě se první listy začaly objevovat až po 3 měsících, co jsem ji dal do akva.
Nebyl to prostě jen starej list? Každej rostlinej orgán jednou odumře.
Tato rostlina mě taky nikdy nešla! zřejmě je víc citlivá na určité "podmínky "
v akva je asi tak od října loň.rok.
čus....nový list je jeden ,ale nějak roste pomalu. Rostlinu v substrátu nemam ,jenom zatíženou oblázkem na který je vážu vlascem 0.08 mm. Roslina se dotýká jávského mechu. Snáší se ...?
Jak dlouho je v akva? Není zasazená v substrátu? Co nový listy, rostou a nebo úplně stagnuje.
Čau lidi...měl jsem krásnou kytku a najednou začale žloutnout a úplně se rozpadá na pletivo. Zůstane jen hnědý skelet který dořeší krevetky. Co by mohlo být příčinou.
Většinou roste anubias pomaleji, než kryptokorýna, ale nemusí tomu tak být vždy.
jak rychle ti roste anubias? rychleji, než cryptocoryna?
Mám v 54 l hnědovku, kryptokorynu i Anubias barteri nana a krevetky Red cherry rostou jak z vody. Nejvíce se jim líbí ve spleti kořenů anubiasu
(roste mi ve dně) a hnědovku také často opečovávají. Protože anubias rychle roste, dost často ho pleji (což předpokládá nějaké ty ulomené listy) a nikdy se žádný problém s krevetkami neprojevil.
zdravím, moje hnědovka uplně zčernala tak jsem odrbal všechny listy a nechal jen kořeny
chci se zeptat zda má cenu jí uchovávat a pustí nějaké listy?
V emersních podmínkách může být bezproblémově pěstována na substrátu, po kterém se kořeny plazí. Čili, oddenek nezahrabávat a jen na substrát položit.
O definici alelopatie nejde - tu si každý, kdo má zájem, vygúgluje. Mně poněkud neseděla ta "nesnášenlivost"...
Kde se mohu dočíst, že hnědovka disponuje schopností alelopatie vůči jiným rostlinám? Nezlobte se, ale vaše tvrzení mi jako přesvědčivý důkaz nestačí.
O nutnosti četnosti a objemu výměny vody v rostlinných akviškách bych nerad polemizoval. Každý si pod pojmem "rostlinné akvárium" představíme něco jiného. Proto i v pohledu na údržbu rostlinného akva se nemusíme úplně shodnout.
Čím byste, (kromě výroků typu "podle mých zkušeností i zkušeností jiných") podpořil své tvrzení, že hnědovka (v monokultuře nebo "jen" převaze nad jinými rostlinami) pH snižuje? Podle zkušeností některých kytkařů monokultura hnědovky pH naopak zvyšuje. Já osobně jsem v tomto směru žádné pokusy neprováděl, a tak nevím, kde je pravda.
Mé zkušenosti z nádrží s "kombinací" kytek je taková, jak jsem napsal - pH jde (v nádržích bez případných úprav pH!) nahoru.
1 21.02.2009 11:49 franccesko – Re: Sid
Alelopatie - Jeden organismus (inhibitor) ovlivňuje negativně druhý organismus (amenzál) svými chemickými látkami, které vypouští do prostředí. Dělají to také kapradiny, jako je například hnědovka ( snižuje ph ). Záleží na počtu jedinců a stálosti prostředí. Tzn.: pokud budete mít poměr v akva jednu, dvě rostliny hnědovky k ostatním rostlinkám nic pozorovat nebudete. Pokud bude poměr obrácený ( hnědovky budou v převaze ) a nebudete často měnit vodu ( u rostlinných akva není potřeba výměny tak častá ) rostliny, které vyžadují vyšší ph porostou špatně. Je to má zkušenost, ale i jiných. Ale zřejmě né všech.
Projevuje se u ní alelopatie (nesnášenlivost) s ostatními rostlinami. Nejlépe roste jako monokultura. Ovlivňuje chemismus vody.
Překládat alelopatii jako nesnášenlivost mi připadá trochu od věci, ale nevadí...
Někdo prokázal alelopatii u hnědovky?
Mně tato rostlina dobře prospívá s řadou rostlin jiných druhů, a to v akvišku s intenzitou světla výrazně převyšující 0,3W/l. (Do akviška svítím aktuálně přibližně 0,9W/l, ale tuhle kytku mám při okraji akva, kde je světla méně...)
...po nějaké době si chemicky vodu uzpůsobí tak, že roste opravdu rychle...
Vy v nádrži s hnědovkami neměníte vodu? Nebo i přes výměnu vody je schopná upravovat vodu chemicky tak rychle, že to má pozitivní vliv na její růst?
A jak chemicky tu vodu upravuje?
Podobných výroků (i na např. adresu jávského mechu) je všude hojně, ale praktické zkušenosti se rozcházejí. Nejčastěji se uvádí, že některé rostliny (zejména v monokultuře) snižují pH... Zkušenosti některých pozorovatelů, mezi něž se počítám, ukazují opak - rostliny, (včetně např. kryptokoryn) pokud jsou ponechány "v klidu", (nemění se voda, svítí se, hnojí "přes rybky" - tedy žádné přidávání CO2, HCl ap.), pH zvyšují úměrně své schopnosti asimilovat hydrouhličitany.
Jinými slovy - věnoval jsem trochu pozornosti takovým nádržím s různou rostlinnou obsádkou a výsledek byl ve všech případech stejný - postupně narůstalo pH až např. k fázi biogenního odvápňování, kdy jsem s ohledem na kytky "naordinoval" změnu.
Takže, jaké jsou vaše poznatky o tom, co jste tu předeslal a na co se vás ptám?
Díky!
0 21.02.2009 09:56 franccesko – Microsorum pteropus
Hnědovka, dle mých zkušeností, nemá ráda hlubokou vodu, nejlépe mě prospívá v akva do 30 cm vodního slupce. Projevuje se u ní alelopatie (nesnášenlivost) s ostatními rostlinami. Nejlépe roste jako monokultura. Ovlivňuje chemismus vody. Ve své domovině roste u břehů vodních toků na naplavených kořenech omývána protékající vodou. Takže by mohla růst i emerzně, ale musí tam být dostatek vody. Pěstuji ji ve 2 akva jako monokulturu a je opravdu krásná. Dá se říci, že po nějaké době si chemicky vodu uzpůsobí tak, že roste opravdu rychle.
0 21.02.2009 08:36 V Hnědovka má minimálnu potřebu světla - 30 W na 100 l je pro ni víc než dost. Mám pár oplégrů na parapetu severního okna v uříznutých bandaskách od destilky a krásně rostou. Zároveň je ale tak trochu nevyzpytatelná: skoro rok mi rostla jak blázen a teď začala taky trochu zlobit. Je potřeba si uvědomit, že je to kapradina. Takže čistě submerzní pěstování pro ni asi není to pravé. Zdá se mi, že pod vodou properují lépe mladé rostlinky a starší se hodí spíš třeba do paludária (a taky nevypadají tak pěkně jako mladé). Přemýšlím, že bych ji zkusil pěstovat emerzně - třeba v kouli.
rastlinky mam už cez pol roka jedna čast plave a jedne mam priviazane na lavovom kameni ale stara vyrastu nove listy a taky isty pocet starych listov odhnije
zaciatocnik: Máte tu kytku zasazenou? Neměla by být - ideální je přivázat ke kameni nebo ke kořeni. Rozrůstá se jednak zespodu (z oddenku nebo stonku nebo jak to nazvat, promiňte), jednak ze starých listů, na jejichž konci vyrůstají melé rostlinky. Roste pomaleji, ale není to žádný tis.
asi takto sa vola moja rastlinka ibaže moja ma cca najviac 5cm listy a svetlo je tam dosť silne v tom akvariu a niektore plavu po vrchu a ani nerastu ale kupil som si jednu s cca 10cm listami a tych listkov tam bolo 3 no a teraz to mam tak že stale ked rastie novy maly listok tak velky stary uhnije tak mam ich tam stale iba 3 neviete poradiť prečo nerastu?
0 20.10.2008 15:02 mirielll jsem koupila mikrosoráče v pets v hostivaři za nějakých 50-60 Kč
0 20.10.2008 13:41 dekler mugy napsala: Ahoj,chtěla bych se tady někoho zeptat,jestli nemá zkušenosti s touto rostlinkou ??? Moc se mi líbi a chtěla bych ji akváriu,akurát nevím kde ji sehnat.Viděla jsem ji na stránkách o Rataje,ale jak jsem viděla co přišlo kámošce co ji obědnal její kluk,tak jsem ani nevěřila,že to je od Rataje.Koupil ji 4 plastové misky,no ale to byla hrůza děs.Tak by mě zajímalo,jestlo to jde někde jinde sehnat a né u Rataje.Děkuji.
Hoj,tak jak to tak vidím,tak asi taky nejsem sám,co mu Rataj poslal moc krásne rostlinky.Taky jsem si tady tu rostlinku objednal v těch plast.miskách a je to teda opravdu docela hrůza,jak to píšeš.Chtěl jsem to aj reklamovat,ale bohužel ty misky skončili v koši a než jsem se nadal,že si to alespoň vyfotím a nechám to někde na foru,jako pro výstrahu pro ostatní,tak už bylo pozdě.Jo a ještě jak jsem byl v Ostravě na poslední výstavě,tam taky jeden kluk docela pěkně nadával na Rataje ohledně tady těch rostlin.Kdybych to věděl předem,tak bych je taky nebral.A taky už od Rataje žádne rostlinky nebudu kupovat,podle mě je aqua-daho to nejlepší na našem trhu.Jo a když,tak si ty rostlinky sežeň někde na burze,nebo na výstavě...taky jsem je viděl v Ostravě.
Tak když píšete o tom, že u vodních rostlin funguje alelopatie, tak proč nevěříte okyselování prostředí vodními rostlinami?
Určitě myslíte toto téma:
rybicky.net/forum/5917…
Asi jste mě nepřesvědčil.
(Proč - to už jsem napsal...)
Měl byste k dispozici nějakou práci, která by vaše tvrzení podpořila? Rád se dovím něco nového.
Pokud to myslel Roman tak, že se těmto kytkám líbí v mírně kyselé vodě, pak nemám nic zásadního proti.
Treba to Roman myslel tak, ze jsou to kytky, ktere se vyskytuji v kysele vode? Nebo mozna tak, ze tyto kytky nepotrebuji tolik svetla a napr. halancici, kteri maji radi kyselou vodu jsou taky radsi (nebo minimalne hezci) "potmě"
Doufam, ze jsem nenapsala nejakou zasadni chybu, za kterou budu pranyrovana
Tak to nevím ... no aspoň že tak
...
Myslím, že už ty pindy někde odvolal...
Nebo se pletu?!?
Vy to nevíte? Mladej Rataj o tom přece psal v AT ... Mikrosorium má (jakožto pomalu rostoucí rostlina) pomalý metabolismus a tudíž jeho spotřeba dusičnanů je malá. Dusičnany se hromadí ve vodě a okyselují ji - protože jsou kyselé. Skvělá teorie. Teda až na jeden maličký detail. Dusičnany (jakožto soli silné kyseliny) nejsou ani trochu kyselé ... Škoda, že mu ty články někdo nekontroluje.
....V kombinaci s kryptokorynami a jávským mechem dělá vítečné prostředí pro rybky s kyselých vod...
A jakpak to ty kytky dělají?
0 18.10.2008 10:13 Roman [100] - Cichlidy tak windelow je celkem povedený kultivar, který se v pěstírnách množí normálně v rašelině.já je léta měl a nikdy nebyl problém s množením, i když to není nijak závratně rychle rostoucí rostlinka, když ji dáme pod vodu.dalším krásným kultivarem je cv.tropica, jenž je vysoká pod vodou kolem 10cm a v popředí na kamenech či kořenech vypadá dobře.
Pokud ji někdo shání tak jsem je viděl hojně ve skleníku ATZ Hořánek.Ostatní dodavatelé jako Rataj Aqua daho ji mají též běžně skladem.
A mé doporučení? čím více ji koupíte, tím dříve bude aqa vypadat lépe.V kombinaci s kryptokorynami a jávským mechem dělá vítečné prostředí pro rybky s kyselých vod (tetry,cichlidky atd.)Dalším plusem těchto kombinací je že to opravdu nepotřebuje tolik světla jako jiné standartní aqa rostliny.
0 18.10.2008 00:59 radek – Re: mugy
na výstavách a burzách je často nabízena , ceny 15 - 25 kč za kus
Ahoj, odkud jsi?
Já si přesně tuhle rostlinku koupila někdy v červenci normálně v akvaristice, stála 70,-, ale byla to krásná a velká 1 rostlina. Bohužel nevím, od koho berou rostlinky, na štítku žádné jméno firmy není.
Po vydělání z košíčku a očištění od zbytků hlíny jsem jí vlascem přivázala na kořen a dala do akviška. Už vyhodila několik nových listů a hlavně asi na 5 listech narostly trsíky malinkatých rostlinek, na každém listu odhadem tak 20 rostlinek. Zatím jsem je tam nechala a vesele si rostou
Celkově mi přijde životaschopnější a rychleji rostoucí než klasické microsorium pteropus. Fakt mi dělá jen radost. Svítím zhruba 0,5W/l, "hnojím" týdenní výměnou 1/4 - 1/3 vody a CO2 z kvasnicovače.
Pokud jsi někde poblíž a nespěcháš na to, časem se můžeme domluvit na nějaké výměně nebo tak, rozhodně ne za cenu uvedenou p. Ratajem
0 17.10.2008 16:56 mugy – Microsorium cv. Windelow
Ahoj,chtěla bych se tady někoho zeptat,jestli nemá zkušenosti s touto rostlinkou ??? Moc se mi líbi a chtěla bych ji akváriu,akurát nevím kde ji sehnat.Viděla jsem ji na stránkách o Rataje,ale jak jsem viděla co přišlo kámošce co ji obědnal její kluk,tak jsem ani nevěřila,že to je od Rataje.Koupil ji 4 plastové misky,no ale to byla hrůza děs.Tak by mě zajímalo,jestlo to jde někde jinde sehnat a né u Rataje.Děkuji.
Já mám mikrosorium i echinodory v jedné nádrži a oběma se daří excelentně. O vzájemné nesnášenlivosti nemůže být ani řeči.
horacovoakvarium.cz/… 0 28.05.2008 09:33 semko mam v 70L akva 3krat Anubias barteri var. nana ,velmi vela Cryptocoryne affinis a jeden velky trs Microsorium pteropus cv. Windelov. Mam tam red nose,crysral red a mlade,balauty a este zial uz iba jeden kus atyoida pilipes
Krevetkam sa dari dokonca crystalky sa aj mnozia
a neustale su tehotne
tak asi tie rastlinky na ne vplyv nemaju
prosím o radu je možná nesnášenlivost mezi těmito rostlinami zdá se mi že Microsorium pteropus mne vůc neroste nepouští žádné nove listy v jiném akv.jde bez problémů díky za vaše rady a poznatky.
0 12.09.2007 11:25 Aneta – hnědovka neroste
pls mohl by někdo poradit proč mi hnědovka křídlatá vůbec neroste? mám ji už rok a zatím se jen tvoří na konci malé rostlinky ale to je vše
a když jsme u toho tak anubias...taky neroste, osvětlení mám správné.
0 11.07.2007 20:30 isamik [180] Hmmm docela me to zajima, mam hnedovku tak snad 2 cm velkou a anubias to je obrik do tak maleho akvarka, tak vaham zda je nevyndat.
Ale kdyz Sid rika ze by to melo byt v pohode
.
6 04.05.2007 11:42 ufinka [28] - Asie V 16l akvárku mám drobné hnědovky po celé ploše dřeva a krevetkám to nevadí. viz.:
www.akvarista.cz/…
Kryptokorynu mám navíc taky,drobonkou vlevo...
Uznávám, že t hnědovky jsou takoví zakrslíci, ale i s normálními by dle mého nebyl problém. Nedělejte z toho vědu, krevetky, teď myslím Neocaridiny, s jinými zkušenost nemám, jsou naprosto nenáročné a zvládají žít a množit se v nepříliš udržovaném akvárku bez filtrace a topení.
já ho měl taky ,ale pro jistotu sem ho vyndal..anubias i kryptošky(z krevetária)..ve společnym byly red nose(krevetky) a po 2 měsicich bez známého důvodu konec
jen japonici to zvládaji
a jednou sme tohle probiraly na chatu a někdo(myslim gobližek) dělal pokusy s hnědovkou a kde měl hnědovku,tak krevetky pochcipali.....
0 03.05.2007 21:43 zoo – anubias
ja mam taky anubias u krevetek a ok
1 03.05.2007 21:41 tonik666 Jen bych přidal mou zkušenost s Microsoriem - poslední dobou mi občas bez objasněné příčiny část zhnědne, i nové rostouí listy (skokově, za den). A z těchto listů se pravděpodobně vylučuje nějaká látka, protože tam kde byly tyto zhnědlé listy v přímém kontaktu s Alternantherou, došlo ke hnití listů Alternanthery. Prostě tam kde se hnědovka dovýtkala plevuňky, v normílně rostoucí plevuňce vyhnily díry.
3 03.05.2007 20:16 Sidonius Teď jsi mne vylekal, Peťo! Ve dvou krevetkáriích mám kryptokorýny, anubiasy a mikrosoria. Ve třetím mi chybí kryptokorýny..
Co s tím?
ahoj,
mám krevetky a ty pochopitelně nesnáší šťávu z cryptocoryn a anubiasů, ale co Microsorum pteropus prodavač mi tvrdil že je to v podstatě to samé a chtěl bych ji dát ke krevetkám. Mohu není jako výše jmenované rostlinky.
Atlas:
rybicky.net/atlasrostlin/mic_pte Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 11893x