Závojnatky - chov
0 06.01.2011 13:43 Marta – Závojnatky
Dobrý deň.Chcem sa spýtať,či nemá niekto podobnú skúsenosť.Do akvárka sme si kúpili 3 závojnatky a jedna z nich je teleskopická.Práve tú stále naháňajú a plašia ostatné dve.Miestami sa tá teleskopická začala prevracať na bok,tak sme ju vybrali do iného akvária.Neviem kde je chyba.Poradí mi niekto?Spolu boli v akváriu asi týždeň a všetko bolo OK.Ďakujem.

nechceš jí prsknout ke skalárám, že ne?
do akvárka se závojnatky příliš nehodí
Starší reakce
jestli mají čistou vodu a dost kyslíku tak by jim snad nic scházet nemělo. Do budoucna bych ani nepřitápěla, přecejen jsou to studenovodní ryby. Stálá vyšší teplota jim může zkracovat život
0 28.12.2010 22:33 Paladin – Re: stetinka
To mělo být do kytičkového, přebrept jsem se.
Jinak se tedy rovnou pozeptám: V hustě hustě hustě zarostlé nádrži by jim nemělo nic scházet ne? Sic dají zeleni asi trochu"do těla", ale v to se v tomto případě ztratí. Akorát se tam někde potuluje 5x Ancistrus, což by ale neměl být problém že? Říkal jsem si, že budou mít bohatou rostlinou složku v potravě a pro změnu rostlinkám bude zase trochu k užitku jejich bordelářská povaha. A dvě takový princezny přeci nesežerou kolik kilo zelenýho...
Ale rád bych znal odpověď na otázku níže, pokud by to bylo možné

0 28.12.2010 20:15 Paladin Zdravíčko rybičkáři,
před 2 dny jsem přikoupil párek závojnatek do sbírky. Dal jsem je do karanténní nádrže o 40l, vím, je to na ně málo, ale pak půjdou do společenského, kde budou mít 320l. Pozoruji na nich stavy, kdy se jedna či obě nacházejí dlouhé minuty bez hnutí tlamou u hladiny či na dně. Je toto běžný jev? S těmito rybkami zkušenost nemám. Když plavou, tak bezproblémově a ona pohled jsou v pořádku. Přítápím jim pozvolna k 24°C a mám u nich nalitej preventin kapku na litr, voda odstátá.
Starší reakce
Krindapána, může mi tu někdo vysvětlit, proč je zde v atlase uvedeno, že
tenhle kapr patří do 30 l elementky !?
S tímhle opravdu nemohu souhlasit, kazí to jinak docela kvalitní atlas
0 16.11.2010 08:55 Beky – Skvrna na hlavě

Dobrý den, mám dotaz a prosím o radu zkušenější chovatele.
Mám akvárium poměrně krátkou dobu - 3 měsíce. Před založením jsem četla a studovala.
Agua má 60 litrů, mám v něm kvalitní filtraci a vzduchování. V aqua mám dvě závojnatky a na dně dva ancistrusy. Ryby prospívají dobře, zatím bylo vše v pořádku. Černá závojnatka mi přebarvuje na žlutou, ale četla jsem, že je to normální. Myslím, že ta větší ryba i trošku vyrostla za tu krátkou dobu, co je mám.
Každý týden jednou měním část vody a odkaluji.
Před pár dny jsem našla černé rybě na hlavě bílou skvrnu. Ihned jsem nasadila léčbu na plísně a prvoky. Skvrna je ale stále a navíc se zvětšuje. Nevypadá to jako plíseň. Nevím, jestli rybě neroste "přilba". Jsou to závojnatky okury. Zaráží mě jen ta bílá barva.
Na ostatních rybách (druhá závojnatka a dva ancistrusy) není nic. Všechny ryby se chovají normálně (i ta se skvrnou), žerou a plavou. Jsou aktivní. Nemáte s něčím podobným někdo prosím zkušenost?
Děkuji
Starší reakce
0 07.11.2010 23:26 Vláďa – krmení
Ahojda všem,
chci se informovat, jak to máte s krmením při různém stářích závojnatek. Mám dvě o velikostech cca 10cm a cca 5cm. Když je krmím, tak samozřejmě dávám přiměřeně. Problém však nastává v tom, že kvůli té větší musím samozřejmě dát více krmiva, ale ta malá je tak nenažraná, že se furt futruje a nakonec je ráda, že se vůbec ponoří do půlky akvárka a udrží "rovnováhu". Pro její dobro mě asi nic jiného nezbude, než tu malou před každým krmením na chvíli z akvárka vyndat a po chvíli ji vložit zpět, ať se taky nají

. Předem díky za rady.
Starší reakce
a na rozdil od tebe jsou zde lide, kteri se zavojnatkami maji zkusenosti..... takze prestan ze sebe delat blbce a motat hlavu zacatecnikovi
a udelej si prezentaci klidne i bez ryb..... je to zaklad, kdyz chces od nekoho rady....
0 02.10.2010 21:06 Těhňajs – Re: Moucha
ano tak to s tebou sohlasim

nikdo nerika ze jsou tezke, neber to tak cernobile!!! to ze zavojnatka je kapr, zamena ze patri do kaprovitych a o preslechtenosti vsech akvarijnich ryb to taky nejni pravda.... treba galaxky, ty zatim ani preslechteny byt nemuzou....
zavojnatka nejni sama o sobe narocna, ale produkuje dost exkrementu.... takze je narocnejsi na udrzbu
ne vsecko co najdes na internetu i v knizkach a casopisech je naprosto v poradku.....
zavojnatky jsou obeti zaziteho predsudku
0 02.10.2010 20:50 Těhňajs a je to tady však to na netu všude čtu že jsou jednoduche a nenáročné ale neeee prej nejsou. ( a ted osoba která si je chtela porídit si je stejne poridi /
0 02.10.2010 20:47 martaaq Nevím proč někteří pokročilý( nebo možná mistři) jsou tak děsně nepříjemní(myslím že víme o kom je řeč) Přečetla jsem si že jedna je na 30 litrů. Kapři to nejsou, to že byli původně a ted jsou přešlechtěny můžeš říct o jakékoliv rybě. Jenom do jezírka taky až tak úplně nepatří, když by tam v zimě umrzli. A co jsem zatím načetla, všude píší že je nenáročná a vhodná pro začátečníky. KOupím si je na burze od chovatelů, takže si myslím že zdravotně budou v pořádku.
to klidně můžeš, pokud ti v akvaristice jde o to, chovat obtížné ryby a machrovat. Já osobně chovám ryby z jiného důvodu. Hlavně si uvědom, že tady radíš začátečníkovi
kamaráde, jsi úplně mimo a navíc tu motáš hlavu začátečníkovi. To je moc špatný

Komentáře? K čemu prosím vás.
Čekáte, že ten, kdo si s ní neporadí, se tím bude chlubit?
Já si dovolím zkopírovat text od kolegyně Danisky, který snad vystihuje to, proč závojnatka není ryba pro začátečníka.
"jsou to velké ryby, s velkým apetitem, nedokonalým trávením,jsou přešlechtěné, většinou importy a tudíž velice náchylné k různým onemocněním."
hele rozhodne bych ji zacatecnikovy nedoporucil.... existuji jednodusi rybky.... nevim proc existuje ta silena predstava zavojnatky v maly sklenekny kouli
Jakou máte zkušenost s chovem závojnatek v akváriu? (jezírko mne nezajímá)
Prosím tě neposlouchej Těhňajse. Závojnatka je kapr. Klidně ti doroste 20 cm, tak si je představ v tý svý loužičce! Budou tam jak sardinky v konzervě. Minimum pro dvě je 200 l, ale radši se na ně vyprdni! Je to čuník. Musíš neustále odkalovat. Bude ti přehrabovat dno, vyndavat kytky! Navíc jde většinou o nemocema promořené importy z Asie! Lépe se cítí ve více kusech.Do šedesátky si dej pár teter a na závojnatku zapomeň.
A přeščti si něco o tom, začínám být taky unavená neustálým omýláním toho samého dokola.
1 02.10.2010 20:03 Těhňajs – Re: stetinka
To tedy je pro začátečníky? co je na závojnatce těžkého?

Si děláš srandu?! Závojnatka je ryby pro začátečníka? Ufff
1 02.10.2010 19:38 martaaq Chci dvě(60l) Je lepší pár nebo dvě stejného pohlaví? Štastnější asi budou v páru že
0 02.10.2010 19:29 Těhňajs – Re: stetinka
Závojnatka není jednoduchá ryba?

0 02.10.2010 19:01 martaaq uvidíme. Ješte se chci zeptat, jestli může být s pancéřníčky a jakými druhy.
0 01.10.2010 21:19 Těhňajs MNo nevím závojnatky nemám, ale když bude mít taková závojnatka hlad tak si myslím, že by si troufla i na ty šneky.
0 01.10.2010 20:37 martaaq – závojnatka + šneci
Dobrý den. Nesežerou závojnatky šneky? Neritiny zebry a ampulárky. Děkuju
Starší reakce
0 21.09.2010 10:39 Jitrulka – Re: Jitrulka
Takže nikoho nic nenapadá?

Starší reakce
0 17.09.2010 11:25 Jitrulka – Re: geminika
Žere dobře, plave asi normálně, je poměrně čilá a zvědavá. Teplota vody je cca 24oC. Přesné stáří nevím, ale určitě víc jak 1 rok. Mám ji v 60L, kde ji mám asi 14 dní. Takto barvit se začla až u mě. Ale ostatní rybky (mečovky) jsou zatím v pořádku.
Aká je stará tá rybka? Nemôže to byť mladá rybka, ktorá dospieva a prefarbuje sa na dospelú? Chutí jej papať? Nepláva nejako neprirozdzene? Aká je teplota vody a v akom veľko akva ju máte?
0 17.09.2010 10:54 Jitrulka 
Zdravím, potřebuju potadit. Mám moje závojnatka začala černat od hřbetu. Dřív byla u známé v pidi akvárku, bez rostlin, bez filtrace. Ted ji mám ve větším akva, s rostlinkami, které ožďubuje a její rovnoměrná zlatá barva těla začíná od hřbetní ploutve tmavnout. Čím to je?
Starší reakce
0 12.07.2010 06:37 roman – Re: katkra
ja mám závojnatky v jazierku, hlboké je 50cm a celý deň tam pečie slnko teaz cez leto. u nás je aj 35 stupňov. a sú v pohode. ale preistotu im vždy dopĺňam studenú vodu

. no teplotu vody som tam nemeral. ale myslím že znesú aj vyššie. moje sú typické závojnatky čínske.
Závojnatky silne znečisťujú vodu, preto by sa mali chovať v jazierkach alebo velkých akváriách. Myslím že na jednu rybu by malo pripadať 30l vody.
Vyhovujúca teplota závisí od ich pôvodu. Rybky z našich končín majú radšej nižšie teploty, zatial čo importy potrebujú teploty vyššie.
Nedávno sem niekto dal zaujímavý odkaz o chove závojnatiek ale neviem to nájsť..
0 12.07.2010 00:25 katkra Zdravím, chci se zeptat kolik nejvíc stupňů snese závojnatka,jestli také je možný úhyn při více stupních a nebo kdyby byla jen jedna rybka v akva,nebo je lepší mít více rybek v akva.a do jak velkého je nejlepší ji dát, jestli může být i třeba 15 nebo jen velké akva.
Předem dík.
Starší reakce
V prvom rade kvalitne filtrovať
Prúdenie hladiny vodu okysličí. A čím viac rastlím, tým lepšie.
0 23.06.2010 17:52 katkra – vzduch
Zdravím potřebuji poradit, měla jsem Betty splendens, a to bez vzduchování,
tak se chci zeptat kolik vzduchu potřebuje Závojnatka,
jestli jí nestačí jen hodně rostlin,nebo postačí přivzdušňování z filtru ATMAN AT-F300 ,
nebo ji budu muset ještě přivzušňovat zvlášť.
Předem dík.

Starší reakce
-1 12.04.2010 18:19 ekaterine – Re: Beginek
hele vem 2 sklenky a dej kazdou z nich do 1 ale zavri je tam tak aby mohly dychat druhej den je vytyhni

0 12.04.2010 16:40 ekaterine – ahoj
ahoj ja nemam se zavojnatkama problem viresim to tak ze mam 2 kluky a ten vetsi porad strka toho mensiho z akvaria a ja to vyresila tak ze sem vetsiho za trest do druhyho dne zavrela do sklenice a on pak si zapamatoval ze si

nema dovalovat a to je mi teprve 7
Starší reakce
0 01.03.2010 17:47 duso – Re: daniska
toto bude me druhe akva ,tak ja dam zavojnatky do zabehnuteho a do noveho strcim starou osadku
0 01.03.2010 17:36 daniska – Re: duso
Zdravím. 100 l je pro 5 závojnatek žalostně málo. Ideálně by měla mít jedna závojnatka pro sebe 50 l a akvo s velmi výkonnou filtrací. Mají tak nedokonolaé trávení, že stolitrové akvárko nebude nápor 5. závojnatek zvládat. Závojnatky také není vhodné míchat s tropickými druhy ryb. Jsou to ryby se speciálními nároky a dobře jim bude jedině, budou -li chovány jednodruhově. Vůbec to nejsou ryby vhodné pro začátečníky, jsou jen obětí tohoto přihlouplého mýtu.
Ve sto litrech bych tedy viděla jen tak 2 tyto ryby, které stejně dorostou do velkých rozměrů, akvárium by mělo být dobře zaběhnuté s velkou spoustou rostlin. Nezapomeň je krmit rozmanitě krmivy určenými speciálně pro tyto ryby, mraženými potvůrkami a v teplejším období, až se zase bude prodávat, tak i živým krmením. Chovám je už nějaký ten rok a vím, o čem mluvím. Mám akvo o 432 l s mnoha rostlinami v něm 5 dospělých ryb a 9 kusů potěru a i tak mám problémy s udržením kvality vody. Asi bych ještě, být tebou, zamýšlenou rybí osádku zvážila. Tak ať se daří Daniela

0 01.03.2010 14:35 duso – Re: ja
ty tam chci dat 3 ks asi po 5 cm
Přidat reakci
1 ...... 14
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 13230x