Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2009 09:45 RAP Re: hf
Já myslím, že už to zvládáte skvěle palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2009 00:52 Muž hf [54] Re: Eff
Ono něco si přečíst a pak to podle toho udělat je jedna věc. Pochopit jak to akvo vlastně funguje a jak se o to správně starat je věc druhá. To první jsme doslova "podle kuchařky" zvládli, jestli zvládneme se o to i správně starat to teprve uvidíme...

Za každý palec každopádně děkujeme!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 23:09 Muž Eff [417] - Rostliny
28.01.09 10:06:34
hf napsal
:
Ahoj,
Přiznávám se rovnou, že sem k vám vlastně nepatřím, protože mi rybičky ani akvárka moc neříkají a děsím se situace, kdy budu mít akvárko doma a nevydržím pohled na bažinku alá Shrek a budu to muset sám uklízet a starat se o to.
......

Aneb akvaristou za pouhý měsíc snadno a rychle. Milý hf, sleduji co s prckem kutíte a hrozně moc vám držím palce. Jen tak dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 22:41 Muž hf [54]
Trochu jsme propleli valisnerii a přidali pozadí. Ty 3 kytky vpředu strašne rychle rostou, tzn. zasadili jsme je zjevně špatně. Příležitostně půjdou všechy 3 vedle sebe dozadu doprava místo kořenu a kořen dáme vlevo od břidlice, hned před (částečně mezi) valisnérii.

Teď řeším co s poklopem když se v akvu hrabu. Když ho sundám tak v akvu při práci nic nevidím (tma). Tak mě napadlo udělat 2 jekly (hliníkový profil, lze koupit v IKEA), dát je na zeď nad akvo a ten dekl tam prostě odložit a zároveň ho nechat svítit.

Aktuální foto:
rybicky.net/nadrze/6311
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 20:26 Otta Re:hf
Takhle přesně to zas neber,vločky nepočítej.Co chytneš mezi prsty to rozmělni.No a třeba každé pondělí můžeš vynechat.Ať se daří :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 21:21 Muž hf [54] Re: Yirka
Tak sem napočítal asi 15 malejch black molů. Půlka je černá a půlka je šedožlutá (taková ta typická obyčejná rybí barva). Sežrat se nechtěj nechat, celý hejno se zašilo za trubkou rozstřiku vody a i když plave kolem gupka nebo velká mollyna tak si jich ani nevšimnou. Za to když někde v kytkách zahlídnou ty dvě miminka pavích oček tak to je honěj až kytky lítaj. Držím jim palce ať se nenechaj...

Potřeboval bych alespoň odhad jak moc/málo se má krmit. Vůbec nemám tušení a ty pravidla aby to ryby sežraly do 2-5ti minut aplikovat nejdou, půlka ryb (pancéřníčci) si toho žrádla na hladině vůbec nevšímají a ožijí teprve až to zvlhne a začne se to snášet na dno.

Kolik vloček mám drobit a jak často pro 4 gupky, 3 mollyny a 8 pancéřníčků (jsou prťaví)? Zatím jsme drobili 4 vločky ráno a 4 večer. Je to moc? Je to málo? (jinak všechny ryby v podstatě trvale rejdí a do něčeho zobou (do písku, voždibujou kytky, sklo atd).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 12:59 Muž Yirka [9232] Re: hf
To No3 není divné, část odebírají rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 12:57 Muž hf [54] Re: Yirka
Jo, vodu měřím každý den.

NO2 je neměřitelné (dřív to bylo alespoň leeehounce zrůžovělé) a NO3 je pod 25. Cvičně jsem změřil vodu z vodovodu a ta má NO3 nad 25 ale méně než 50. Divné ne?

Dneska jsem zahlédnul nějaké šneččí miminko. Takže ten kdo říkal že jsme si s kytkami stejně určitě neco přinesli měl pravdu. Zdálo se mi ale, že má protáhlou ulitu, takže jsem ho nezlikvidoval a někam zmizel. Uvidíme co to bude.

Jinak nalepili jsme pozadí (folie s tmavými kameny), vypadá to pěkně, dodám foto. Zároveň jsem proplel zažloutlou valisnerii a posbíral tu nejhorší zelenou řasu. Přijde mi že čím blíže k hladině, tím lépe a rychleji ta řasa roste.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 07:34 Muž Yirka [9232] Re: hf
Bude to chtít opravdu hlídat vodu(NO), protože přidat v době zabíhání nádrže během 2 dnů více než 10 rybek je rizikovým faktorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2009 20:40 Muž hf [54] Re: Otta
Chytlo... Jako je to dobrý. :P

Uvidíme až nastane nějaký průser a zklamání...

Krmení pro potěr koupím. Časem tam ty malý určitě budeme nechávat ale nechat sežrat první miminka to fakt nejde. To jste neudělal určitě nikdo. :P

Dneska jsme s dětma zašli koupit to práškové krmení pro miminka (asi 10 ks Black Molly a jedno paví očko (ještě jedno jsem viděl plavat volně v akvu, ale nepodařilo se mi ho odlovit a teď už vidět není...).

No každopádně jsme koukali po ostatních rybičkách a protože o neonkách jsem se v nějaké knížce dočetl, že se doporučuje je dávat až do "staré vody"? tzn. mít akva minimálně 4-6 měsíců v provozu (v případě zájmu budu citovat) tak jsme koukali na pancéřníčky (a ancíky, ale ty až později).

No nebudu vás napínat, dopadlo to tak, že jsme si přinesli domů 8 kousků pancéřníčka pandy... Já vím, no prostě to jinak nešlo. Snad to všichni přežijou, budu měnit vodu jak vzteklej...

Každopádně nádhera. Hejno po aklimatizaci vyplavalo ze síťky a pustilo se jako sněžná fréza do dna až lítaly kamínky. Nádherný rybičky...

Jinak zelená řasa řasí jak vzteklá. Krmíme málo, takže to žerou skoro všechny ryby, jen neritrinky na valisnerii kde je to nejvíc nevylezou...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 20:14 Otta Re:hf
Ty rozdrobené vločky zatim stačej ale při první příležitosti kup malé balení krmení pro potěr.Moc nepřekrmuj,ať na dně zůstává co nejméně.Každý večer mužeš krmení ze dna odsát hadičkou.Můžeš také setřít kousek řasy z velkého akva a dát to živorodkám,pokud se tam řasa sama netvoří.A jinak,už tě to chytlo ??? hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 20:12 Muž PentueR [256] Re: hf
Jak říká Yirka, u živorodek si s krmením nemusíš moc lámat hlavu, stačí najemno nadrobit špetku vloček. Po čtvrt hodině zbytky ze dna odsaj hadičkou - ono i tak jim toho tam zůstane dost a ze začátku jim stačí málo. Pokud máš v akva dost jemnolistých kytek, klidně bych je za pár dnů do akva vrátil - něco přezije, něco poslouží jako krmení - běžný a správný koloběh. Tohle bys musel absolovovat každý cca. měsíc a za chvíli bys nevěděl co s nima ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 19:54 Muž Yirka [9232] Re: hf
Tp se u živorodek připřechodu z vody do vody stává docela často.
Pokud si řekneš lehce nabyl lehce pozbyl, nechal bych tomu volný průběh, snad bych se jen snažil z vločkového krmení uděla prachové.
Jako dobrý úkryt bych viděl třeba ustřižené šlahouny Egeria densa, kdybys byl blíže přes víkend budu 2-3 metry likvidovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 19:10 Muž hf [54] Re: Yirka
Tak jsme vypustili 1+2 Black Molly (sice po aklimatizaci ale bez karantény, na další karanténní nádrž už opravdu nemám sílu) a všechny 3 se pustily hned do těch jemných zelených řas.

Dal jsem si odpolední gautsching a cca v šest se vrátil k pozorování akvárka. No a vidím že to co sem myslel že je nějakej aktivní bordel je malá rybička... Jedna z těch Moll vrhla tři hodiny po vypuštění! Potěr jsem opatrně odlovil do síťové porodnice (asi 5 kusů), zavřel dekl, chvíli si potěr prohlížel, uvařil si kafe a ... můžu lovit znova. Plave tam volně dalších 5 kusů. Všechny jsou černý a chovají se podobně, jen jedno vypadá jako paví oko. Nechápu. Buď obě vrhli současně a paví oka nemůžu najít nebo už sou sežraný... Každopádně děti nadšený, manželka šílela, stylem támdle je eště jedno a tááámdle!!... Super... :P

Při této souvislosti další dotazy:

1. ustřihnul sem kus nějaký huňatý kytky a hodil do porodnice, ať potěr nemá úžeh ze zářivek. Ale čím to krmit (najemno sem nadrobil jednu vločku, lehce zobli ale zbytek sednul na dno porodnice) a jak dlouho je tam nechat?

Díky za uklidnění s těma přísavkama. Myslel sem že mám nějaký špatný že se z nich ve vodě něco uvolňuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 15:59 Muž Yirka [9232] Re: Sid
Jak píše SID, přísavky budou za týden, dva beu slizu,je to průvodní jev v každé nové nádrži.
Voda vypadá dobře, nákupu dalších 4 rybek nestojí nic v cestě. Hlavně dobře vybírat, prohlídnout zda nemají nějaké zdravotní problémy a zda jsou vitální a o víkendu máš o zábavu postaráno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 12:04 Muž Sid [6710] - RostlinyRe: hf
1. Nelamte si hlavu a nic nevyhazujte.
2. Velmi pravděpodobně kapsule s vajíčky neritin, i když na kamenech a kořenech jsou běžnější...
3. Po týdnu provozu bude mít aktivní uhlí "něco naadsorbováno"... Těžko hádat, nakolik je jeho kapacita vyčerpána. Pokud máte potřebu mít doma "pro sichr" aktivní uhlí, raději si pořiďte novou náplň.
4. Hurá! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2009 11:40 Muž hf [54]
Tak mám další dotazy.:

1. na všech gumových přísavkách (skoro bych řekl čím měkčí tím více) se vytvořil nechutný sliz který lze ale prstem lehce odstranit. Nejméně je to na tvrdých "plastových" přísavkách držáku filtrace, nejvíce je to naopak na průhledné měkké přísavce od teploměru. Nikde jinde v akvu to neni, stěny, plastové trubičky, všechno je čisté a při "jízdě prstem" příjemně drhnoucí. (prostě čisté bez povlaku). O co jde? Mám ty přísavky vyhodit? Je to fakt trochu ekl...

2. začínáme na skle občas (zatím asi 3) nacházet přilepená jednotlivá bílá vajíčka. Jsou děsně tvrdá (vypadá to jako zrnko písku) a jsou přilepená celkem fest. Rozhodně nejdou jen lehce odloupnout nehtem ale musí se to chvíli drbat. Jsou to vajíčka neritrinek nebo máme nějakého dalšího obyvatele?

3. z filtru jsme vyndali ten litr uhlí a strčili tam litr Sera Sipurax (sekaná porézní keramika nebo tak něco). Kromě toho že fitr po zapnutí pěkně probublal akvárko a pročistil trubky (samozřejmě do akvárka), tak to prošlo snad bez další pohromy. Uhlí tam jelo něco přes týden, takže si ho schovám, kdyby bylo nedej bože někdy potřeba.

4. Dneska si odpoledne chceme jít pro 1+3 Black Molly. Co vy na to?

P.S. NO2 neměřitelné, NO3 kolem 25. pH 6.8 (lakmusem) a 7.5 (kapičky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 18:10 Muž Sid [6710] - RostlinyRe: filipsi
...Od te doby vim, ze testy jsou velmi orientacni...
Už nějakou tu dobu upozorňuji, že mezi akvaristy poměrně hodně oblíbené "měření" obsahu CO2, (a nejen toto "měření"), je nutno brát jako véééééééééélmi orientační! :-)
A to nejen vinou nesprávně naměřených hodnot alkality + skutečnosti, že alkalitu obvykle nezpůsobuje pouze uhličitanový systém, ale jak jsem se (nezapírám, že s podivem!) přesvědčil, také vinou značné nepřesnosti při měření pH kapkovými testy, o "lakmusových" papírcích nemluvě!
Při překontrolování pH-metrem se výsledky lišily v mnoha případech až téměř o řád!
Co taková chyba měření udělá s "obsahem CO2" si může každý zjistit mrknutím na Tillmannovu tabulku... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 09:43 Muž filipsi [1298] Re: Yirka
Yirka napsal:... Hodnoty PH se mohou během dne-noci trochu pohybovat, ale ta odchylka je až příliš velká...

Kdysi jsem to jeden den zkusil pravidelne ve 2 nadrzich bez pridavani co2 merit. Samotneho me to prekvapilo, o kolik to je: rybicky.net/forum/6106

Zaroven take me prekvapilo to, jak nektere kapky meri blbe (a pouze barvosleposti to nebylo, bylo to pres prechod 7, kde se menila barva tak vyrazne, ze i ja bych to musel poznat). Rozdil v tom, co na kapkovem testu videla zena i ja byl proti ph metru vice jak 0.5. Od te doby vim, ze testy jsou velmi orientacni, a jejich pouzitelnost je tak k poznani trendu stoupa-klesa. Coz samozrejme vetsinou staci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 08:25 Muž Yirka [9232] Re: hf
Ony ty testy naměří určitě nějakou stejnou hodnotu, je však třeba se zaměřit na správnost odečtu. Proto jsou podle mne lepší kapkové testy, i když porovnávání barev chce trochu cviku.
To platí hlavně u N látek, kde se mi hodnoty k 0,5 a 50ti zdají příliš vysoké, ale opět bych preferoval změření kapkovým testem. Hodnoty PH se mohou během dne-noci trochu pohybovat, ale ta odchylka je až příliš velká.
Jinak ještě k těm rostlinám, člověk musí být realista a počítat, že ne všechny mu v nádrži půjdou. Taky jsem začínal s valisneriemi a po půl roce to vzdal, prostě nešly, i když podle mě neměly žádný důvod. Ale jak píší kolegové, trpělivost růže přináší.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 21:56 Muž hf [54] Re: Horác
Hm, tvoje Valisnérie, hmm. Bledá závist... :P

Ostříhali jsme tedy to co vypadalo špatně a bylo z větší části průhledný a valisnerie jsem obral o ty vršky s řasou. (čistě pro jistotu) A provedl úklid toho co různě plavalo. Při té příležitosti jsme změřili vodu JBL lakmusákem a sice.:

pH: 6,8 (včera bylo 7,5 měřeno ale jiným testem (kapičky))
KH: 9
GH: >7 ale <14
NO2: <0.5 (má to škálu 0, 0,5 atd. Tzn. barva byla pod těch 0,5 mg/l)
NO3: <50 (lehce světlejší)

Opět pro jistotu a v rámci tréninku se zvonem jsme 20l odsáli a nalili odstátou vodu z vodovodu.

P.S. Ty bublinky s asimilací určitě souvisí. Když jsme sundali před čištěním kryt tak do pár minut to přestalo bublat. Po vyčištění a nasazení krytu máme opět do 5ti minut po zapnutí osvětlení Coca Cola efekt. A bublaj i ty chlupatý zelený štětkovitý rostlinky co vypadaj relativně zdravě a nepoškozeně (vpravé části akva). Jinak máš pravdu že nejvíc bublinek z Valisnérie utíká tam, kde je viditelné poškození listu. Tobě nepoškozená Valisnérie pod světlem takhle nebublá? (před prostříháním?)

P.S.S. Ty NO2/3 hodnoty ... Asi bych řek že s dalšíma rybkama ještě počkáme, chtěl jsem v pátek koupit 1+3 Black Molly. Ale nechám to až na konec příštího týdne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 20:32 Muž Horác [3945] Re: hf
Tak možná tam nějaká souvislost s asimilací bude ... ale s tím poškozením listů také. Staré poškozené listy postupně odumřou, nové začnou růst "od spodu". Chce to trpělivost. Taky jsem je ze začátku měl v podobném stavu ... a dneska nevím, co s nima: www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 20:19 Muž hf [54] Re: Horác
Ty ale ona takhle bublá od prvního dne. A bublá jak vzteklá jen když se na ní svítí. Před ranním rozsvícením neutíká ani bublinka, ráno se rozsvítí a bublat začne.

Každopádně sem ji dneska ostřihal (ty zažloutlé konce s řasou). Uvidíme jak bude bublat teď. Měly by jí rašit nějaké zcela nové listy od země nebo jen postupně odrůstat tyhle poškozené?

Tady je vidět hned po zasazení: yen.jikos.cz/…
Už tehdy na ní bylo vidět že má ty konce listů poškozené. Byla to zdaleka nejdelší kytka v té zásilce od AD.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 19:41 Muž Yirka [9232] Re: hf
Já bych řekl, že to pár dní po založení AQ moc řešíš. Až bude založeno ze 3 měsíce, uvidíš které rostliny jdou a které ne, doladíš dekorace, pak nastane čas ladit detaily. Teď na začátku může být příčin estetických nedostatků velmi mnoho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 19:37 Muž Horác [3945] Re: hf
To byl jen takovej experimet krátce po založení akvárka. (Neosvědčil se). Teď už dlouho svítím oběma rampama 4x58W (a i to je málo - o tom jsem psal ve své příspěvku).

Ta Valisnerie je celkem jetá ... ty bublinky z ní neutíkají kvůli nějaké bouřlivé asimilaci nebo kvůli nasycení vody oxidem uhličitým. To uniká plyn z poškozených pletiv listů. Mně taky takhle bublá - vždycky když ji protrhám, resp. když odstraním uhnilé konce listů :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 19:28 Muž hf [54] Re: Horác
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Přidávám detaily toho jak akvo vypadá teď (4 gupky a 4 neritriny).

Zdá se nám že se kytky začínají vzpamatovávat. (většina)

To topítko je tam jen pro jistotu. Ráno má voda 24° a večer před zhasnutím 26°. Celý to vytopěj ty 4 zářivky (po tom co jsme víko obložili alobalem). V pokoji je přitom přes den kolem 20st a na 22 se začíná ohřívat až pozdě odpoledne.

P.S. Horáci ty si ale tu druhou rampu u tvé 400l odstranil víceméně schválně ne?

A ještě ty chloupky co mě dělají starosti.:

Obojí v plném rozlišení je zde:

yen.jikos.cz/…
yen.jikos.cz/…

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 18:54 Muž Horác [3945] Re: hf
Řasy na začátku potrápěj skoro každé akvárium. To je naprosto normální. Jak rychle se jich zbavíte (pokud vůbec :o), to záleží na tom, jak rozumně bylo akvárium založeno (poměr producenti : konzumenti). Rozhodně neplatí hodně světla = řasy. Jde o nastolení rovnováhy mezi množstvím světla a živin ve vodním sloupci. Ohledně mého akvárka - já mám světla relativně málo. Už mě to stálo i několik náročnějších rostlin (namátkou Blyxa, Alternathera cv. Splendida). Zrovna před týdnem jsem vyhodil totálně zakrnělou a neduživou Rotala rotundifolia. Vám by se s tímhle světlem mělo dařit líp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 18:37 Muž hf [54] Re: hf
Dneska jsme našli první jemné sytě zelené chloupky na koncích listů těch nejvyšších kytek (na obrázku yen.jikos.cz/…. Jak jsem si pročítal Horácovo akvárium tak začínám mít pochybnosti o těch 4x 90cm zářivkách. (svítíme 9:00 - 21:00). Není to moc? Každopádně právě z těchhle kytek jde při svícení s přehledem nejvíce bublinek kyslíku?. Vypadá to jako když koukáte do sklenice s nalitou Coca Colou, bublinky tvoří pravidelné řetízky stoupající k hladině. Proud bublinek neustává ani před 21:00 (před vypnutím osvětlení), takže předpokládám že CO2 je ve vodě dost (intenzita bublání by s dobou svícení postupně ustávala kdyby se k večeru CO2 výrazne vyčerpávalo?). Takže neuvažuju o často zmiňnovaném vypínání osvětlení na 2 hodiny kolem poledne.

Neritriny na tyhle kytky nevylezou, řasa je na nich skoro až u hladiny. Akvárko právě běží (svítí) 6 dnů.

Chlupaté listy jsme pro jistotu ostříhali (prý se mají odstraňovat celé listy ale). Ještě více jsme stáhli filtraci (ustalo povlávání listů na kytkách vepředu dole u skla).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 21:44 Muž hf [54] Re: filipsi
Tak jsme si dnes vybrali 4 neritriny. Hned zacali smejdit po akvu. Nejlepší jsou když lezou po čelním skle a voškrabávaj ho. :P

Ampule jsme taky viděli ale jak už tu někdo poznamenal jsou strašně velký. Takže je asi nedáme. Piskořky tam možná ještě 3-4 dáme, ale asi až později až se trochu chytí kytky, podle prodavačky s nimi máme ještě počkat, jednak by nám všechno vyhrabali (zavrtávají se do písku) a jednak v novém akvu by prý zatím neměli co žrát.?

Koupil sem NO2-3 testy, zítra to změřím a podle výsledku zajdu příští týden pro 3-4 black molly. Těch 15 neonek mi přijde moc velký sousto ještě. Co myslíte?

Jinak květena hrůza, mám chuť to všechno vytrhat, skoro všechny kytky mají poloprůhledné povlávající zbytky listů. Ale u těch co vypadají jako malé komenické štětky do komína se mi zdá, že se objevují světle zelené nové špičky.

P.S. Zdá se mi že jsme si ty 3 gupky holky přinesli už s outěžkem, jsou všechny nějaký děsně tlustý. Každopádně čile rejdí i s klukem a pouštějí se i do těch průsvitných zbytků listů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:59 Muž filipsi [1298] Re: hf
Ja jsem pro oboje, jedna ampularka cca na 50l, treba 4 neritiny, nejake ty piskorky.
Sundali hodne, ale jiste ne uplne vsechno. Nejake dalsi jiste brzo objevite.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:46 Muž hf [54] – šnek
Takže volba je Neritiny nebo ampulárky nebo oboje a kolik kusů?

Ty ostatní šneci se jestli chápu správně pořídí časem "sami". :-|

(btw. z kytek jsme dost šneků a takovejch průhlednejch kuliček s bílými tečkami uvnitř sundali před zasazením docela dost)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:35 Muž Yirka [9232] Re: vhisky
Jste ještě mládi, a tak říkám "never say never". Třeba jim ještě příjdete na chuť. Já na ně nedám dopustit, vzhledem ke kontrolovanému množení mám stále přiměřené množství pro nenasytné mřenky nádherné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:29 Muž filipsi [1298] Re: vhisky
Vec nazoru, je to take zajimave zviratko, zvlast, kdyz vytahne "chobot". Je pravda, ze do vaseho nejvetsiho akva by byla jedna tak akorat.

hf - Neboj, oni si vzdy neco k snedku najdou. A myslim, ze zustat zcela bez okruzaka, levatky ... se vam stejne nepovede. Stejne jako Sid a mnozi dalsi mam tyhle zviratka rad, rozhodne se nepremnozuji a zadnou neplechu nedelaji, naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:26 Muž Yirka [9232] Re: hf
Rostlinky jsem lovil po AQ ještě 3 měsíce než si vše opravdu sedlo. Abych si to usnadnil, tak jsem ty, které se nejčastěji uvolňovaly přivázal nití k většímu kamínku a to nakonec pomohlo. Než nit (tzv štopovačka) odešla, rostlina byla zakořeněna.
Ony ty rybky zase nejdou po rostlinách tak cíleně, aby je vyrývaly.
Šneci se s jídlem vždycky nějak obejdou. Neritiny i ampulárky pod kontrolou vzhledem k podmínkám i způsobu rozmnožování udržíš lehce. V atlasu se píše sice méně, ale já bych doporučoval tak 1 dospělého šneka na 50-60 l vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:22 Muž hf [54] Re: filipsi
Tak okružáci a kružníci se nám moc nelíběj, ale piskořka a ta neritina zebra by šla. Piskořka přej žere všechno ale zase se může přemnožit. Neritina naopak žere jen řasu (žádnou ještě nemáme) ale zase se nepřemnoží. Tak jak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:10 Muž hf [54] Re: Yirka
Aha, já myslel že ty šneky až nakonec (není řasa zatím). Co budou žrát?

Jinak kytky určitě zakořenený nejsou, dneska zase jedna vyplavala, takže myslíte že je vhodné dávat jako další pancéřníčky/ancistruse?

K těm šnekům nám tedy odsouhlasíte 4x Neritina zebra? Nebo ty Ampule/Okružáky? Šneky prej můžeme ale abychom je udrželi pod kontrolou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:07 Muž vhisky [45] Re: filipsi
ampulárie jsou ošklivý a zbytečně veclcí šneci, lepší ty piskořky, okružáci a kružníci, ale do ampulárie bych nikdy nešel coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 10:00 Muž Yirka [9232] Re: hf
Tak jak píše filipsi, se šneky bych se nebál jít do nádrže takřka hned, teď když tam již jsou ty gupky tak bych pokračoval něčím na dno - ancistrusy nebo pancéřníčky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 09:51 Muž filipsi [1298] Re: hf
Ja treba zacinam snecky, ampularky, okruzaci, piskorky ... jeste nez jde ryba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 09:40 Muž hf [54] Re: V
V napsal:
Tak ji zapojte taky. ;-) Mě manželka s údržbou pomáhá - dokonce se sama s ní sama nabízí. X-)

Když jsme maminu zapojili naposledy aby zasázela rostlinky (má přece to Estetické cítění!) :-) , tak nám to vysázela postupně do pravidelných řádků jako mrkev... No a když síťkou loví listy na hladině, tak pak ze síťky musíme vyndavat celé rostlinky co vytahá ze dna. hmm

Ale do akvárka zírá společně s námi. ano

Abych zůstal u věci, jaké rybičky máme dát jako č. 2?

Neonky, pancéřníčky nebo black molly? Předpokládám že ancistruse / šneky nechám úplně nakonec?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 07:48 V Re: hf
hf napsal:...jinak nás mamina vyhodí i s akvárkem...

Tak ji zapojte taky. ;-) Mě manželka s údržbou pomáhá - dokonce se sama s ní sama nabízí. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 03:13 Muž hf [54] Re: Usine
Jako nechci se hádat, ale je fyzikálně nemožné zkazit 180l vody za méně než 1 den, tedy 4mi gupkami a to tak, aby z toho měli otravu, a to čímkoliv co sami produkují.

Každopádně rybky vesele rejdí dál už další dva dny, takže to doufejme otrava nebyla.

Testy jsem zatím sehnal jen na PH, (mezi 7,5-8,0). Dneska zkusím někde sehnat ty na NO2a3.

Jo a začala nám velká část kytek hnědnout a průsvitnět. Je to dost deprimující ale utěšujeme se tím, že to je prý u kytek z obchodů normální, že se spraví až jim narostou nové listy...

Dneska jsme taky koupili odkalovací zvon a cvičili odkalování (zatím není co odkalovat). Kluk to zvládá a já taky, akorát někdy vyskočí konec hadice z kýble. Snad to nacvičíme pořádně než začneme skutečně odkalovat bahýnko, jinak nás mamina vyhodí i s akvárkem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 19:05 Usine Re: hf
Chování ryb jak je popisuješ ale odpovídá otravě NO2 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 18:19 Muž Sid [6710] - RostlinyRe: hf
Bez změření nemůžete dělat žádné závěry. :-) Jen dohady... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 17:18 Muž hf [54] Re: Usine
No nevím, vysoké NO2 po 20ti hodinách od nasazení těch prvních 4 rybek ve 180l mi přijde dost nepravděpodobné ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 13:13 Usine Re: hf
Máš vysoké NO2 a jediná obrana je výměna vody a zajetý filtr. Ryby bych krmil jen hodně opatrně a třeba obden. Nespotřebované potrava to ještě zhoršuje. Tu bych odsál. Jakmile se začnou chovat jinak, vyměň část vody. Určitě bych to dělal neméně v týdenních intervalech 1/3 , 1/4 obsahu akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 12:53 Otta Re: hf
Proud vody je neunaví,voda se taky takhle brzo zkazit nemůže,ale přesto dej si pozor a hlavně na to upozorni kluka -bacha na překrmování-,můžete klidně třeba každé pondělí vynechat krmení.Ryby si vždy něco najdou a vypucujou akva.Také v letě až půjdete na dovolenou,klidně týden nekrmit,většinou při předání opatrování je průser-neznalí člověk to většinou překrmí!A ať se daří,tobě a hlavně klukovi moc fandim a přeji hodně radosti z akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 12:30 Muž hf [54]
Tak dneska ráno všechny 4 zajížděči zalezlý těsně pod hladinou v rohu a jen lehce vrtěli ploutvema a vznášeli se na místě. Na krmení se sice vrhli ale pak se hned zase vrátili zpátky do rohu. Občas si některá udělá krátký výlet do středu akva ale v podstatě hned se zase vrátí k hladině.

Pro jistotu jsem stáhnul tu filtraci na polovic než přesně změřím kolik to aktuálně pumpuje, jestli nejsou chudáci unavený z plavání a vyměnil 40l vody. Zajížděči ožili a plavou normálně jako když jsme je přinesli, tedy všude po akvu a kluk zase prohání holky.

Co to může znamenat? Teplota u hladiny je vyšší, ale nemyslím že by se tam chodili ohřát? Nebo jsou unavený/přežraný (nemám v oku kolik přesně sypat, takže nejaký zbytky nesežrali). A nebo už ve vodě narůstají ty odpadní látky a zatím je nemá co odbourávat. Ale že by si dokázali 4 rybyčky "zaprdět" 180l za půl dne?

Situaci sleduji, dva kýble odstáté vody mám ready. Po těch testech se podívám.

Teplota ráno 23°, přes den postupně vystoupá na 25°. Jakou mám tedy udržovat, 25°?

H.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 07:31 Muž Yirka [9232] Re: hf
K těm ostatním věcem:
Topítko má termostat, takže když je teplota dostatečná, tak stejně nesepne. V přírodě je sice teplota ve dne a v noci rozdílná, ale vody je násobně více a většinou i značně hlubší, takže setrvačnost poklesu teploty je daleko menší. Osobně se mi zád denní - noční výkyv 3°dost. Ale to je věc názoru a také budoucí obsádky rybek.
Výkon filtrace dle dokumentace a výkon filtrace zatížené provozem budou dvě odlišné hodnoty-můžeš prakticky vyzkoušet. Po pár týdnech provozu a provozním zanesení filtračních hmot se výkon sám sníží.
Uhlíkový filtr bych v nové nádrži vyndal již po 2 týdnech, déle nemá praktický význam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 02:52 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: hf
Ty testy nejsou složité, stačí jednoduché kapkové třeba od Rataje nebo Aquaru, mohly by ti stačit na PH,NO2,NO3 u každého je jednoduchý návod X-) Světla máš dost a to je dobře pro kytky, co se týká topení tak ho nech puštěné pořád stejné jako filtraci X-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 4

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 15367x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9650?od=76