Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Žádná další stránka   1  
Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 11:32 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: hf
Takové rostliny bych do nově založené nádrže asi nedával. Místo anubiasů (nebo "k nim"), které rostou docela pomalu, bych koupil nějaké hygrophily (např. Hygrophila difformis, polysperma atd.), třeba i Ceratopteris siliquosa, Vallisneria spiralis.
Když už hnojivo, tak jenom do dna pod echinodory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 11:26 Muž hf [54]
Ahoj,

Tak akvo mám objednáno. Potřeboval bych si tedy ujasnit způsob a hlavně časové sladění jednotlivých kroků. Můžete mi prosím následující scénář okomentovat ev. opravit?

1. Voda přijde do akvárka z vodovodu a to rovnou na finální hladinku. Spolu s vodou akv. rovnou zakládáme, tedy písek na dno (možná nějaký ždibeček hnojiva?) a do toho zapíchat zakládací sadu na 200l.

Anubias (stříbrný štítek) 2koš
Anubias ( zlatý štítek) 3koš
Echinodorus (modrý štítek) 3koš
Echinodorus (zelený štítek) 5koš
Akvarijní rostl. mix (zelený štítek) 15koš
Akvarijní rostl. mix (černý štítek) 16koš

Tohle všechno najednou a rovnou začít pravidelně svítit a pustit filtr (trvale).

2. po týdnu nasadit "zajížděče", dle doporučení paví oko (1+2) a další 3 týdny sledovat vývoj.

Je to tak správně?

H.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2009 14:57 Muž Jurasek [137] Re: hf
Mechanicky. Alektrické řešení by bylo dost drahé (kmitočtový měnič). Nedávno se tu o tom diskutovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2009 14:53 Muž hf [54] Re: V
V napsal: Ecco Comfort 2234 pro 200 l / Ecco Comfort 2236 pro 300 l.

No já na ně také koukal, ale ten pro 200l má objem filtrační nádrže 2.4l, podle knížek by měl být objem pro 200l akvárko 4l? Ten větší pro 300l má dokonce objem jen 1.6l.

Nevíte zda-li se průtok filtrem reguluje mechanicky (menší průřez) nebo elektricky (nižší otáčky čerpadla)? Ta elektrická regulace by byla asi lepší, škoda každýho wattu když to má běžet nepřetržitě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2009 13:22 Muž Sid [6646] - RostlinyRe: hf
Kde je nějaké čerpadýlko? Kam se umisťuje v akvárku odvod vody do filtru a přívod vody z filtru?
Odpověděla jste si sama.
Má přívod čisté vody z filtru čeřit hladinku nebo do ní dokonce lehce čůrat a dělat bublinky?
Stačí, když voda bude čeřit hladinku.
Mám koupit zářivky odpovídající rozměrově patici v krytu akvárka v bauhausu nebo je potřeba kupovat nějaké speciální zářivky?
Zářivky kupte v nějakém elektroobchodě. Poptávejte tzv. třípásmové, jsou označeny trojčíslím, začínajícím číslicí "8", (840, 830, 860, 865, 827).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2009 11:10 V Re: hf
Objem výtečný. Parádní světlo - rostlinky by měly naprosto spokojený. Topení je v podstatě akorát, pokud to není v extra studený místnosti, tak by bohatě stačilo 150 W. Jenom si ještě nech o znalejších posvětit ten filtr. Např. Eheim Ecco Comfort 2234 pro 200 l má lepší pověst a příkon jenom 5 W. Případně to lehce naddimenzovat a dát 8W Ecco Comfort 2236 pro 300 l. Ale víc ti k nim neřeknu, zatím jsem externí nepoužíval.

Ten "jako sumec" je asi myšlen Pancéřníček. Doporučuju hejno (aspoň 6) zlatopásých - naprosto bezproblémoví, krásní a užiteční...

Na raka zapomeň. Toho je lepší chovat samostatně. Ve společenským akvárku by nadělal pěknou paseku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2009 10:12 Muž hf [54]
Ahoj,

Takže po měřeních a návštěvě několika zverimexů bych asi nakonec zvolil tohle.:

200l akvárko, 100x40x50cm,
osvětlení 4x30W,
vnější filtr Unimax Professional 250,
topítko 200W

Můžete to prosím opřipomínkovat?

P.S.
- kde je nějaké čerpadýlko? To je vždy součástí filtru (asi jo, je u něj uváděn příkon 11W, co by tam jinak potřebovalo elektriku)

- kam se umisťuje v akvárku odvod vody do filtru a přívod vody z filtru? Předpokládám že jedno je u dna a jedno tesně pod hladinou? Má přívod čisté vody z filtru čeřit hladinku nebo do ní dokonce lehce čůrat a dělat bublinky?

- mám koupit zářivky odpovídající rozměrově patici v krytu akvárka v bauhausu nebo je potřeba kupovat nějaké speciální zářivky?

-kluk se ptá, na nějaký rybičky co jezdí na dně a maj plochý břícho, vypadá to jako pidi verze normálního sumce. Dál se mám zeptat jestli se dá pořídit nějakej rak?, resp. něco co tak vypadá?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 23:27 Žena Dinamit [68] Re: hf
Já se přidávám k již řečenému názoru, že nejlepší by bylo kluka zapsat do akvaristického kroužku ;-) Vim o jednom na Smíchově. Bohužel si nepamatuju webovou adresu (byla uložená v mym vyhořelym kompu), ale je to nějaké DDM, maj tam velkou zahradu a velký skleník. Kamarádka tam "pracuje" a řikala, že je to tam super...
A uvidíš. Buď ho to bude bavit a pořídíte si pak akva domu, nebo ho to bavit nebude a ty tak "ušetříš". Minimálně starosti se zařizováním ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 15:46 Žena bluedream [245] Re: hf
Taky bych spíš dala k malému do pokoje 112l. Zase tak velká investice to není a časem se ukáže, jestli akvaristika vydrží a ještě více nadchne, nebo jestli to byla ztráta času. Pak nebude tak bolet, když se akva zruší. Nebo v lepším případě zůstane jedno akva u malého a Vy si pořídíte svoje větší do obýváku :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 15:00 Žena Danila [4489] - SumciRe: hf
200 nebo víc litrů do obýváku pro sebe, 80 litrů pro malého do pokoje a doufat, že manželka nebude chtít 600 litrů mořského do ložnice:-)

MYslím, že akvárko pro malého by mělo být určitě u něho v pokoji s tím, že je JEHO( aby měl pocit zodpovědnosti - jak psala Somali). A zkusila bych ho vzít do akvaristiky, aby se podíval, které rybky by se mu nejvíc líbily a podle toho se tady poradit, mimořádně náročné ryby rozmluvit a těm , co by připadaly v úvahu podřídit výběr akvária.
Držím palce
X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 14:58 V Re: hf
Kup standardní set 112 l (80×40×35 cm) - bude to snazší na údržbu než malé sety kolem 50 l. Nezapomeň na spínací hodiny (stačí ty nejobyčejnější) a spínej osvětlení na 12 h denně (řekněme od 8 do 20 h).

Na dno dej 20 kg říčního písku se zrnitostí kolem 2 mm.

Zasaď 5-6 trsů kterékoli Cryptocoryny (např. affinis, wendtii, nevillii) a 3-4 trsy nějaké menší Vallisnerie (kteroukoli kromě gigantea a natans) - osvědčené nenáročné druhy.

Dej tam 15 Kardinálek čínských (Tanichthys albonubes) - pěkná a nenáročná rybka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 13:52 Muž PT [89] Re: hf
Toho 54 litroveho bych se skutecne nebal, staci jen kouknout tady do prezentaci, kolik jich je. Navic ono uz je asi ted jasne, ze zas tak moc problemu s tim mit nebudete, ono pro "normalni" chod precist tech par clanku v podstate staci.
V mensim akvarku bude schopen i sam pripadne delat mensi upravy a podilet se (byt symbolicky).
Navic kdyz ta akvaristika maleho opravdu chytne, tak se vzdycka do koupit vetsi a z mensiho udelat treba krevetkarium apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 13:29 Muž Eff [417] - RostlinyRe: hf
S ohledem na samotné akvárium, jeho rovnováhu, možnosti a atraktivitu je 250l samozřejmě lepší.
S ohledem na kluka bych řekl, že v té 54l by (pokud by chtěl) zvládl většinu údržby sám.
Taky by bylo dobré brát ohled na délku zářivkových trubic, aby nebyly výrazně kratší než akvárko (60, 90, 120 cm)
hf napsal: může nějaká běžná akvarijní rostlina ohrozit už zalesněné akvárko / rybičky?
V zásadě ne, pokud to bude rostlina odpovídajích rozměrů do akvária vhodná. Ale jedovatou difmbachii, nebo velký mateční echonodorus který by všechno zastínil vás asi nenapadne tam vrazit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 13:27 Muž filipsi [1296] Re: hf
Bud se k tomu postavit minimalisticky, koupit akva treba 30*30*60, hole, s podelmyni vyztuhami na polozeni kryciho skla, k tomu filtracni hlavu, treba at200 a osvetleni k postaveni nad akva, treba neco takoveho: www.levnaakvaristika.cz/… (jen priklad), bud 2x nebo na dve 15W zarivky, + topeni 50W

Nebo opravdu zacit s vetsim. Ale tady mam pocit, ze bych si ze setu hure vybiral, vzdy bych nasel neco, co bych chtel zmenit a udelat jinak. Nechybi tomu nic, funkcni to bude, ale je to vetsi investice, osobne bych si ji nechal na pozdeji, az budu vedet, co a jak a proc chci.

K dotazum:
1 - Staci vnitrni. Dokonce je lepsi koupit nejakou cerpaci hlavu odpovidajici velikosti a vetsi penovou kostku, nez pouzit ty filtry v setech nabizene, s aktivnim uhlim, atd, atd.
2- Uz napsal PentuR, ano, pisek, cisty, staci. Pripadne pridat par tablet hnojiva na dno, pod pisek, na zacatek (opravdu stridme)
3- Nakupovat primo z pestiren je levnejsi (i pres postovne) nez v obchodech. Set - proc ne. Ale radeji bych vybiral sam, z mene narocnych kytek. Je dobre predem si predstavu o akva, co kam naskladat a nasazet predem nacrtnout na papir. Mrkni take sem, do inzerce - prebytky z nadrzi, mnoho lidi rostliny, co protrhaji, rozdava. Kdyz se u nich stavis, dostanes zadarmo (nebo skoro) kytky, a treba par dobrych rad.
4- Rybicky opravdu maji cas, planujte a stavejte a vymyslejte. Po prvnim tydnu bych do akva dal par (takrka doslova, samec + 2 holky) treba tech pavich ocek, nebo plat. Bude jiste mit radost, ze se brzo docka "miminek". Pak podle velikosti akva a predstav a naroku ryb postupne pridaval. Opatrne, s tim se jeste porad, na to je casu more.

Jeste to poradne rozmysli, proberte to doma, nez vyrazis na nakup, znovu se porad jestli si vybral dobre (a samozrejme priprav se na to, ze kazdy by nekdy udelal to ci ono jinak, ze nikdy nedostanes souhlas 100%, ale pri rozhodnuti spatnem budou reakce vyrazne nesouhlasne).

Tak hodne stesti, a snad Te brzy uvidime v prezentacich :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 13:11 RAP Re: PentueR
Já bych viděl začátečnické optimum cca 80x40x40cm. Jóó, kde jsou ty časy s láhvema od okurek smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 13:08 Muž hf [54] Re: Somali
Osvětlení bude těch 0,5W/l co se uvádí jako optimální hodnota při které toho roste nejvíc.

S těma kytkama to asi nebudu komplikovat, zkusím tu základní sadu, co vychcípe vychcípe. Až budu mít ten základ tak pak budu teprve koukat na další kytky a zjišťovat, jestli tam pasují nebo ne. V této souvislosti se nabízí otázka, může nějaká běžná akvarijní rostlina ohrozit už zalesněné akvárko / rybičky? Tzn. když dosazujete, držíte se toho co už tam máte nebo lze beztrestně experimentovat a rozšiřovat druhy rostlin aniž by hrozila nějaká katastrofa?

Díky za opravení výpočtu rozměrů, asi sem si seděl na vedení. To 200l mě opravdu láká, když by fungovalo, tak by se u kluka pěkně vyjímalo. Zase je mi jasné, že každá katastrofa i případné opuštění akvaristiky bude odpovídat těm rozměrům. Večer si to doma změřím a dám vědět kterým směrem asi půjdu aby jste mi to mohli zoponovat. :P Klukovi by 50l stačilo určitě, ale je logické, že čím méně vody tím méně stačí na rozhození rovnováhy. To chápu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 12:48 Žena Somali [98] Re: filipsi, hf
Jasně, to, že se přišel poradit, je jedině dobře, tím spíš si ušetří zklamání svoje i zklamání kluka z neúspěchu. Já si prostě jenom myslím, že chyby se dají z velké části eliminovat právě tím, že se k tomu člověk hned od začátku postaví tak, že to není jen na chvilku, a pořádně si o tom načte, než se do toho pustí.
K těm kytkám: tam bude hodně záležet na tom, jaké bude mít to akvárko osvětlení a jaká je u Vás voda (v Praze asi spíš tvrdší, že). Sady kytek bych nekupovala, spíš si tu projděte atlas, koukněte se na nároky těch kytek, které se Vám budou líbit, a pak to tady zkonzultujte. Jinak my máme dobrou zkušenost s Aqua Daho, kytky od nich chodily vždy v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 12:45 Muž PentueR [256] Re: hf
Přecejen 50l je 30x15x15 akvárko?
Při těchto rozměrech to ej necelých 7 litrů, někde ti ujely počty. Zhruba 50l máš 60x30x30cm (54 litrů).

Pokud nebude moc ryb, měl by stačit i interní filtr. Ty ale často mají málo filtrační hmoty, ale není problém lehonce přizpůsobit.

Rostliny budou mít dost živin z běžné vody (vodovodní odstáté). Pak tomu budou pomáhat i rybky a časem lze přihnojovat.

Pokud se nevyznáš v rostlinách, sadou od AD nic nezkazíš, některé se stejně patrně neuchytí. Doporučuju ze začátku opravdu osadit co nejvíc - dosadit časem můžeš, ale akva se lépe zaběhne a zjistíš lépe, kterým kytkám se daří a kterým ne a pak můžeš vyměňovat a doplňovat.

Rybky do začátku se těžko radí - dost lidí začíná živorodkami (paví očka, platy, mečovky apod.) - jsou na oko atraktivní a většinou poměrně nenáročné, ale zase více zatěžují vodu odpadem a rychle se množí, takže pak bývá problém kam s nimi ;)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 12:27 Muž hf [54] Re: Eff
Eff napsal: Klíčový bude ten proces zakládání akvária... Klučina se tak bude těšit co s ním zase za pár dní budete dělat a vy o tom s ním budete mluvit a ptát se na jeho názor a ten pak konzultovat třeba s námi.

Myslím, že tak to bude asi nejlepší. Hlavně to že nepřijde k hotovému, ale že si to bude moci zařizovat od začátku sám a bude vidět co to obnáší. Navíc to že to zakládání je dlouhodobější proces je také v tomhlé případě spíše výhoda.

Jediné to nad čím váhám je tedy ta velikost akvárka. Myslíte si, že 200-250l je tedy zbytečně moc? Přecejen 50l je 30x15x15 akvárko? O peníze jde až v druhé řadě, hlavní je aby to fungovalo a bylo co nejméně náchylné na ty naše případné chyby.

Docela mě zaujalo tohle:
A. www.pet.cz/…
nebo
B. www.pet.cz/…

Chybí tomu něco zásadního? Předpokládám že bych akorát doplnil zářivky a spínací hodiny pro osvětlení. Filtrace jsem četl že má běžet nepřetržitě a s více rostlinami a méně rybičkami se prý nepoužívá vzduchování? A zase čím více kytek tím slabší filtrace. Teď babo raď...

Dotazy:

1. Dále pro můj předpoklad "více kytek sem tam ryba" stačí vnitřní filtr (ve variantě B) nebo je vhodnější ten vnější filtr (varianta A)?

2. Písek (vsjo jásno, 2-5mm hrubost, říční nebo křemičitý, ne ostrý, vyzkoušet octem, pořádné promejt ev. převařit). Co mi není jasné rostlinky se sází do tohohle defacto inertního materiálu? Z čeho pak rostou? Nebo s rostlinkou dostanu i kus "hlíny" ve které vězí?

3. Rostliny (už při čtení prvních návodů to vypadá, že pro akvárko člověk musí mít diplom z VŠCHT, teď ještě nějakou přírodovědu samozřejmě v oblasti botaniky resp. vodních rostlin...). Nemám sílu sám studovat co vyžaduje které vlastnosti a do čeho je konkrétní kytka vhodná. Našel jsem nějakou pěstírnu akv. rostlin co nabízí "sady na zalesnění". Objednal bych nejprve sadu pro 50l akvárko a po dvou, třech týdnech to doplnil sadou pro 150l. Co si o tom myslíte? (netuším co je obsahem sady, tedy o co se jedná, seznam mě neznámých názvů tam mají). (www.aqua-daho.cz/…).

Nebo bych měl objednat rovnou 200l sadu nebo naopak nakoupit kytky jinde dle nějakého jiného výběru?

4. rybyčky mají čas, ale určitě mi můžete začít pomalu doporučovat co by jste tam dali vy a já to proberu s klukem a sám se ozvu s tím, co by chtěl on.

Ještě jednou díky za všechny vaše názory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 12:18 Muž Eff [417] - RostlinyRe: filipsi
Kdyby jen takových hf bylo víc. Pokaždé když přijdu do Hornbachu, je tam nějaká rodinka kupující všechno najednou. A Vanesko, jakej dáme písek - jé ten čevenej je hezkej, nebo ne, ty barevný kamínky, ty jsou jak lentilky. Hlavně bublinkovadlo koupíme, filtr do tak malýho akvárka dávat nebudem. No a pak ještě ty zlatý rybičky. Jééé a tohle je co? Ty sou krásně barevný, japa se to menuje. Tlamovci. Vanesko, chceš tlamofci?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 12:09 Muž filipsi [1296] Re: Somali
Samozrejme. Ale te adekvatni peci je dobre dite ucit treba prave na tech rybickach, myskach, pakobylkach. Kdyz se neco nepovede, beru jako mensi zlo, chcipne-li rybka, nez kun. I me se, kdyz jsem byl maly, nepovedlo. A to jsem opravdu cetl hodne knih, nez akva bylo. Bohuzel nebyl net a nikdo v okoli, kdo by tomu rozumnel.
Ne kazdy ma takovou trpelivost jako Horac (to fakt jako netrpelivy nechapu, pockat si 20 let), funkcni, krasne akvarko se spokojenymi rybami se da udelat i v malem.
Tim, ze se hf prisel sem poradit, zda a jak, uz je videt, ze to bere dostatecne odpovedne. Jinak by jako spousta rodicu koupil miniakva, nechal si v obchode poradit dve zavojnatky, a Jezisek by to prinesl pod stromecek. To jsou ti nezodpovedni, tady se muze vyvinout pokriveny vztah k zivotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:39 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Horác
Klíčový bude ten proces zakládání akvária. Jak pro samotné akvárium, tak pro vztah syna k akvaristice. Bude to trvat něco kolem měsíce, a důležité bude nekoupit všechno najednou ale začít nádrží, vhodně ji umístit, pak vybrat písek (důležitá věc), osvětlení, filtr. Mezi každou fází zakládání (umístění akvíria, dno, technika, napuštění, rostliny, ....... ryby) si ponechat pár dní na přípravu na tu fázi následující. Klučina se tak bude těšit co s ním zase za pár dní budete dělat a vy o tom s ním budete mluvit a ptát se na jeho názor a ten pak konzultovat třeba s námi.
Rozhodně si myslím že pokud byste tomu ten čas nedali, nebo si nechali akvárium zařídit na zakázku, neměl by pak k tomu takový vztah jako když každý kámen, rostlinu vezme do ruky a sám ji tam umístí.

To menší akvárium 54l bych nezavrhoval, je to vhodný rozměr pro to, aby tam spoustu věcí mohl provádět sám a dosáhl na dno. Dá se hezky umístit na jakoukoliv skříňku nebo pracovní stůl. Sám jsem kdysi před 22 lety začínal asi se 40 litrovkou (když nepočítám okurkovou sklenici před tím).

Finančně je to do začátku asi takto:
Akvárečko 54l 60x30x30 cca 500 Kč
Osvětlení 2x18W 60cm cca 700 Kč
Filtřík Atman AT 200 cca 250 Kč
nebo bublifuk a vzduchovací motorek
Topítko 25-50w cca cca 300 Kč pokud by bylo potřeba
+ podložka pod akvárium a písek asi za stovku a nějaké rostlinstvo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:32 Žena Somali [98] Re: filipsi
Já to spíš beru z toho hlediska, že jakýkoli živý tvor si zaslouží adekvátní péči. A tohle je potřeba naučit už děti, proto mi tenhle přístup vadí. Pak se setkáváme s takovými extrémy, že třeba někdo otráví ryby v potoce - vždyť to jsou jenom ryby, že... tone

Edit: proto nový příspěvek: Horác od dětství snil, četl a plánoval, a pustil se do toho až tehdy, kdy věděl, že na to akvárko bude mít nejen dost času, ale taky podmínky, protože chtěl, aby to k něčemu vypadalo. Proto netvořil akva třeba na kolejích, i když místečko na nějakou tu padesátku by se tam našlo. Základem jakéhokoli koníčku, do kterého se člověk pustí, by mělo být nejdřív jeho teoretické nastudování. Ona to řada lidí nerada slyší, všechno by rádi honem honem, ale to zklamání z neúspěchů je pak často zbytečné. A zvlášť to platí ve chvíli, kdy ten koníček člověk nedělá sám, ale třeba právě se svým děckem, protože ten rodič je pak ten hlavní rádce, na kterého se dítě obrací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:30 Muž hf [54] Re: Štěpán
Pokud hodláte pořídit rybičky dítěti "na pokusy" s tím, že počítáte, že budou mít ztížené podmínky...

To si špatně vykládáte. Hodně snese mám na mysli situaci, kdy budeme možná mít první akvárko s minimálními navíc teoretickými znalostmi z knížek.

Mám hned první dotazy.:

1. akvárium vyberu tedy nějaký set 200-250l včetně víka s osvětlením včetně externího filtru. Co jsem zatím přečetl, tak v podstatě čím více rostlin a méně rybiček, tím jednodužší je údržba (obecně). Platí to?

2. Huh, to zakládání akvárka mi po přečtení těch návodů přijde dost komplikovaný. Doporučte mi prosím akvaristickou prodejnu v Praze kde bych začal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:23 Muž filipsi [1296] Re: Horác
Rybicky, na rozdil od psa a kocky nemaji k chovateli zadny vztah. Navic vetsina druhu nezije tak dlouho. Malokdo krmi velke psy stenaty a kotaty, poter byva casto nechavan v nadrzi k sezrani s tim, ze "to je priroda".
Ja tam tech rozdilu par vidim ;-)
Nepisu, ze je to tak spravne, ale je to tak. A porizeni velkeho akva samo o sobe v tom nepomuze. Proto je lepsi nechat chcipnout par gupek v malem a bud se z toho poucit, nebo skoncit, nez vychcipat 500l.
Horac je mozna vyjimka, on zacinal v pokrocilem veku ( ;-) ), a v podstate od detstvi o tom cetl, snil a planoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:14 Muž Horác [3942] Re: filipsi - od Somali
No, já si myslím, že pokud nastuduje vše potřebné a bude se řídit radami zkušených, tak by k nějaké masivnější katastrofě dojít nemuselo, a navíc chce-li snadnější údržbu, tak ta bude spíš u většího akvárka, než u malého.
Jinak já teda nepovažuju rybičky za něco méněcennějšího než je pes či kočka, jsou to všechno živí tvorové... To, že velká část akvaristů začínala s tím, že jim třeba komplet vymřelo osazenstvo akva,ještě neznamená, že je to tak správně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:10 Muž filipsi [1296] Re: Toony
Ja bych to male (50l) nezavrhoval. Jako dite jsem zacinal s nejakymi 20-30-ti litry. Ohromna vyhoda u tohohle je to, ze to jde postavit takrka kamkoli, nestoji to moc penez, komplet ho predelat kdyz prijde katastrofa je hotove za chvili.
Je samozrejme pravda, ze vetsi akva jsou stabilnejsi, snadnejsi udrzovat .... Ale presto jsem si jisty, ze stejna katastrofa jako v malem, se stane zacatecnikum i ve velkem, a bude je to stat mnohem vic penez, tim prijde mnohem vetsi zklamani a otraveni.
Jak pise hf, v nejhorsim akvarko pujde na pudu. Zdravy a rozumny pristup, ne kazdy u toho musi vydrzet, treba se akva za par let zase sunda a pak poridi vetsi ... Rybicky jsou prece jen neco jineho nez pes nebo kocka, u zacatecniku (i zkusenych) jich odejde spousta, daji se rozdat....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:07 Muž Horác [3942] Re: hf - od Somali
Neřekla bych, že zrovna tohle je dobrý přístup (mám na mysli to podlehnutí žadonění s tím, že v nejhorším případě se akvárko zlikviduje a rybky dostane kocour). Jestli chcete, aby malému tenhle koníček nějakou dobu vydržel, tak ho zkuste buď provozovat s ním (a je dost možné, že Vás to taky chytne), nebo zkuste zapátrat, jestli ve Vašem okolí neexistuje třeba nějaký akvaristický kroužek pro děti, a pak tam malého přihlaste. Já chápu, že se malému líbí obrázky rybiček,ale akvaristika není jen o rybičkách, je to hlavně o tom vytvořit jim takové podmínky, aby byly spokojené a celkově aby akvárko prosperovalo. To, co navrhuje Imii, se mi taky moc nelíbí, bude to na údržbu náročnější a každý neúspěch se v tak malém akvárku projeví výrazněji, než ve velkém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2009 11:01 Štěpán Re: hf
hf napsal: ... Prostě něco co hodně snese... V nejhorším akvárko vyleju, dám na půdu a rybičky dostane sousedovic kocour...
Žádné ryby co hodně snesou neexistují, všem se musí poskytnout vyhovující prosředí. Pokud hodláte pořídit rybičky dítěti "na pokusy" s tím, že počítáte, že budou mít ztížené podmínky, tak to rozhodně nedělejte jednak kvůli těm rybám a pak také mimochodem povinnost chovat zvířata ve vyhovujícím prosředí vyplývá ze zákona.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:52 Toony re: hf
varianta co vam nabizi Imii tj. 53 litrové akva je pro začátečníka, ne moc dobrá volba.jak už tady někdo psal.Čím větší akvarko, tím snažší údržba. dejte na mě.Každej sice začínal s malým akvarkem a taky skoro každej ho měl v hrozným stavu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:43 Muž hf [54] Re: Imii
Pro dítě do pokoje by bylo dobré zvolit "klasiku" 53l. Do toho nějaké barevné hejnové rybky, nenáročné kytičky.

Přesně tak si představuju začátek. Prostě něco co hodně snese.

Bohužel děti v tomhle věku dokážou žadonit ...

I tohle riziko si uvědomuju, ale jsem ochoten to risknout. Jak tu někdo už píše, kluk (ač neumí číst), má už déle nějaké knížky s akvarijníma rybičkama atd. Jsme s manželkou toho názoru, že by mu tu to mohlo nějakou dobu vydržet a určitě to sami znáte, tatínku tatínku, psí oči a je rozhodnuto... V nejhorším akvárko vyleju, dám na půdu a rybičky dostane sousedovic kocour...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:41 Muž Horác [3942] Re: hf
Jj, tohle řešení - zakládat to spolu - bych viděla jako vhodné, tím spíš malého k tomu koníčku přitáhnete. Když už, tak bych šla spíš do většího akva do obýváku, těch 100 litrů bych brala jako spodní hranici. Tvar - klasický kvádr. Pročtěte odkazy, které sem dal Filipsi, rozmyslete se, co by se Vám tak líbilo (jestli hlavně rostlinné akva, nebo klasická společenská nádrž), a pak to tady zkonzultujte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:35 Muž hf [54] Re: PentueR
Jako myšlenku, že pořídím prázdný akvárko a budeme s klukem to postupně zakládat sami mám taky a jsem jí i celkem nakloněný, souhlasím s názorem výše, že kluka to bude bavit podstatně víc.

Děkuji zároveň za uvedené linky a ozvu se tedy později s prosbou o základní návrh co vybrat.

Pro začátek vidím, že se víceméně všichni shodujete na +- 100l obsahu akvárka a sladké vodě. Hraje nějakou roli tvar akvárka? Má nějaké výhody/nevýhody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:35 Žena Imii [45] Re: hf
No ... já bych se bála začínat s mořským akvárkem. Chce to nasbírat trošku zkušeností u sladkovodních ryb a pak se hrnout do moře.

Volila bych nějaké 300l akvárium do obývacího pokoje.

Pokud máte "strach" sám zakládat tak velké akvárium, je určitě dost firem co to udělají za Vás.
Myslím, že mezi ně patří rozhodně Sklorex (pokud jste z Brna a okolí)
nebo www.pet.cz/… ale ta cena ...

Pro dítě do pokoje by bylo dobré zvolit "klasiku" 53l. Do toho nějaké barevné hejnové rybky, nenáročné kytičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:27 Muž PentueR [256] Re: hf
Tak k tomuto opravdu těžko radit. Akva není jen ozdoba, aby jako ozdoba i vypadalo i fungovalo, je opravdu nutné o tom něco vědět, jinak hrozí jen zklamání a spíš hodně práce s údržbou v jakžtakž slušném stavu.. Mořské akva bych pro začátek nedoporučoval vůbec, protože vyžaduje víc (hlavně přístrojového) vybavení a řekl bych i víc znalostí než sladkovodní akvárium.

Menší akva se sice hůře udržuje a většinou se do začátku doporuuje akva větší, ale za sebe bych spíš doporučil synovi pořídít něco menšího (dejme tomu 40-80 litrů), třeba si i nechat založit, ale rozhodně si (třeba zde) něco počíst. Protože nějakou starost a znalost to rozhodně vyžaduje. A třeba když uvidíte, že to synka nebo i vás dále zajímá, baví a daří se, můžete si pořídit akva velikosti obýváku ;)


EDIT: tyjo to je frmol, než to naťukám ,je tu hromada příspěvků ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:24 Muž PT [89] Re: hf
Ono se asijeste ozvou zkusenejsi, ale na morske bych podle tvych podminek vcelku zapomenul. Je to rozhodne narocnejsi.
Osobne bych dal klukovi do pokojiku nejake stredni akvarko - trebas 50 - 70 litru (trebas). Da se to kdykoliv bez vyraznych financnich ztrat zrusit a vyhoda oproti 20-ti litrovemu je, ze uz ma vetsi tendenci zustat v biologicke rovnovaze - obecne cim vetsi akvarko, tim mene casteji je potreba zasah akvaristy. Kdyz se do nej da hodne kytek a mene ryb, tak odkalovat bude potreba trebas jen jednou za mesic. To asi stejnak bude celorodinna akce ;-), malej bude asi max krmit rybicky

Jo a pozor na akvarijni sety - moc se nevyplati - viz spousta temat zde na foru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2009 10:23 Muž filipsi [1296] Re: hf
Tezko radit. Sestilety kluk se bez vedeni a rad rodicu o akvarko skoro nikdy nedokaze postarat tak, aby fungovalo a ryby mu spokojene zily.
Udrzba akvarka neni nijak casove narocna, kdyz pominu cas koukani do akva a zkoumani, staci na to v prumeru pulhodinka tydne. To si asi najde kazdy. Problem je ten, ze hodne casu zabere procist knihy a navody jak na to, a naucit se to.
No a zbytek - to je zalezitost penez. Pokud jich mas dost, proc ne, jde udelat vse, sverit firme, ta se o to bude starat, zalozi, udela. (u mensiho bych klidne zkusil inzeratem oslovit nekoho z mladsich akvaristu v okoli, levne a slusne by to mohli udelat). Jen ja bych z takoveho akvarka (a asi ani syn) nemel tak velkou radost (skoro zadnou), jako kdyz by to s tatkou delal sam.
Na morske zapomen. Bud to komplet sveris firme (ocekavej naklady nad 100k), nebo udelas treba za 40 sam, ale to budes muset hodne, hodne cist.
Zkus sehnat akvaristu z okoli, jit s nim na pivo, probrat to, stavit se u nej na navsteve a podivat se. Pak sam uvidis.
Rozhodnout se musis sam, mozna jsem te odradil zbytecne moc ... jestli ne, jdi do toho, porad se tady co poridit a jak to zaridit, nakup to, udelej prezentaci, ptej se, nech si radit ... ono to pujde, a kluk bude mit i radost z fotek sveho akva na netu, z hodnoceni ...
(edit - koukam, ze nez jsem se vykecal, uz mas nazoru nekolik)

Jeste pridam sve oblibene odkazy pro zacatek, mrkni bliz, co to zhruba obnasi:

www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.klub.akva.sk/… (prvnich cisla ale i ty ostatni stoji za to)
rybicky.net/rady/zalozeni-akvaria
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.01.2009 10:21 Toony Re: hf
Musíš si uvědomit, že tvýmu synovi je 6 takže veškerá odpovědnost za akva bude na tobě.
Na mořský akvárko zapomeň, je to moc náročný na údržbu a taky dost drahý.
Pořid mu akvarko o objemu 100 litrů. Pokud koupíš malý a nebudeš tomu rozumět, tak z něho máš do 2 měsíců bažinu ala Shrek :-) Každopádně si tady na foru přečti o zakládání nádrže a pak se ptej. Je to dost informaci a nedá se odpovedet univerzalně a rychle.
Každopádně z tvýho dotazu cítím, že se ti do akva moc nechce.
Na druhou starnu,pokud te o to žadoní kluk 2 roky, tak to není(podle mě) chvilkovy vzplanutí a bude se tomu věnovat.Rozhodně je lepší mít doma dítě s koníčkem než kluka co se nudí a vymýšlí časem různý blbosti drogy, čorkym apod. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2009 10:16 Muž Horác [3942] Re: hf
No, já bych spíš doporučila ještě nějaký čas vydržet. Děti se v tomhle věku nadchnou pro hromadu věcí (zvlášť pro takové, které nemají doma - vlastní zkušenost, s Horácem máme 5,5 roku starou dcerku), ale zrovna tak rychle je to přestane bavit. A u zvířat navíc platí to, že se stejně starají rodiče. Já bych doporučila počkat, až bude ve školním věku, bude umět číst, pak mu pořiďte nějaké pěkné akvaristické knížky a sledujte, jestli ho to bude stále držet. Pokud jo, tak pak směle do toho. Mořské akva je poměrně dost náročné, začala bych s klasickým sladkovodním, a spíš větším, žádné mini. Malá akvárka jsou náročnější na údržbu a kolikrát stačí pár neúspěchů, aby s tím začátečník seknul. Spíš než firmu bych doporučila poradit se s nějakým zkušeným akvaristou, stačí napsat, odkud jste, a určitě se někdo ochotný najde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:06 Muž hf [54] – Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě (představa minimální údržba)
Ahoj,

Přiznávám se rovnou, že sem k vám vlastně nepatřím, protože mi rybičky ani akvárka moc neříkají a děsím se situace, kdy budu mít akvárko doma a nevydržím pohled na bažinku alá Shrek a budu to muset sám uklízet a starat se o to.

Věc se má tak, že kluk (bude mu 6) už dlouho strašně chce akvárko s rybičkama. Bohužel sem myslel že ho to přejde ale vytrvale o něj prosí už skoro 2 roky. Ve slabé chvilce jsme mu ho s manželkou slíbili a vypadá to, že se tomu tedy nevyhnu.

Chtěl bych poradit, jestli dvě varianty. Nějakou minimalistickou s pár rybičkama, co by si syn nechal u sebe v pokoji a co by za mého minimálního přispění zvládl sám udržovat. Nebo druhou variantu, nějaké velké akvárium do obývacího pokoje, představuju si mořské akvárium se sasankou a klaunem očkatým (jediná ryba co znám z kresleného dětského filmu). Úhelný kámen je ta minimální údržba, mám vlastní jiné koníčky a nechci se stát otrokem akvárka. Akvárko si ani nechci sám zakládat, svěřil bych to nějaké firmě. Jak říkám, moje znalosti a zkušenosti jsou 0, vůbec nevím jestli některá z mých představ je reálná nebo ne.

Co byste mi doporučili? (beru i variantu že pro mě akvárko není)

Díky za názory,
Honza

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [4]

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 15366x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9650?od=151