Filtr do středního akvária (51 - 200 l)
S tímto osazenstvem bych volil pořádnou kostku biomolitanu a čerpací hlavu.
Ale, co bych doporučil nejvíce, založit zdr prezentaci, uvést do ní informace + foto akvária. Bez toho se adekvátní odpovědi nedočkáte.
Pokud chcete něco opravdu jednoduchého, zvolte obyčejný bublifuk.
Ahoj
Mam aqual el 500 a jsem velmi spokojen. Nejsem si jist jestli existuji hezke filtry : ) ale existuji rychle rostouci stonkovky, ktere ho zakryji: )
Jinak vykon a funkcnost na 60l je naprosto dostacujici. Hlucnost velmi nizka .. je slyset, ale opravdu nic zasadniho.
Dik
0 30.10.2023 12:11 F.B. – Novy filtr do akva 60l
Ahoj, vybiram novy filtr do akva 60l, je tam asi 20 mecovek ruzne velikosti a par rostlinek, hlavne Limnophila sessiliflora. Nyni tam pouzivam Duetto DJ100, ktery se ale spatne cisti a rychle se zanasi, potrebuje cistit kazdy tyden.
Na externi filtr mam malo mista, musel by se vejit do mezery asi 12cm vedle akvaria. Krome toho mam obavy z uniku vody. Takze asi zase vnitrni filtr, rad bych neco jednoducheho s oddelenymi komorami, aby dole byl hruby molitan, pak idealne jemnejsi molitan a nahore seachem matrix.
Uvazuji o Eheim Biopower 160, libi se mi ten jednoduchy system vice kosu. Druhy kandidat je AQUAEL Turbo 500. Ale uprimne receno, oba mi pripadaji dost osklive.
Nemate nejaky tip?
Starší reakce
Já z toho drama nedělám ? Jde o to co člověk od toho očekává . Jde o to nakolik má fungovat ta filtrace .
Zanášení nerozporuji. Je logické, že se po čase vytvoří biologický šlem. Upozorňuji pouze na to, že z toho děláš zbytečné drama.
Ta trubka se ti nezanese, jen lehce „oslizne“... To ničemu nevadí, naopak. Kdyby se měla trubka zanést, tak to bude trvat leta. Alespoň přes molitanovou kostku rozměrů jakou má vlka.
Pro Vlka: Fungovat a sloužit to bude dobře.
K tvé otázce. Těžko odhadovat, jak dlouho to bude trvat u tebe a co považuješ za to že se bude „přicpávat“. Jestli to že se ti sníží průtok vody, tak to bude relativně rychle. To ale nevidím jako překážku, filtr odvádí svou práci dál. Nic skrz filtr nelítá. Jen nemáš v akva takový proud vody. Osobně jsem u živorodek čistil molitan stejných rozměrů (PPI 20) jednou za tři měsíce ale vydrželo by to i déle. Čerpací hlavu ani nasávací trubku čistit třeba nebylo.
To že něco nečistíš . Neznamená ,že je to tak čisté , jako když si to vytáhl z krabice . Já se a rozdíl od jiných občas podívám a věci fungují . A tak jak se u externích filtrů zanášejí hadice a na rotor se nalepí jemné částice , tak se to děje i u těch vnitřních . A proč by mu to nemělo fungovat ? Pokaždé se tam nanese a nalepí čás bordelu to mu nezabráníš . Je na majiteli ,jak přistupuje k údržbě .
Buď v klidu, bude to fungovat. Původní Aquaball má obrovskou nevýhodu, že má všechny koše perforovaný a jelikož jde voda cestou nejmenšího odporu, tak jde logicky primárně přes ten první nejbližší koš u čerpací hlavy. Biopower má perforovaný pouze spodní koš a tím je zaručeno, že voda projde 100% objemu zbylých košů, které jsou nad ním. Naskládat si jich tam můžeš podle libosti.
Ve svých filtrech používám molitan PPI20, ten je ještě hrubší než ten, co si pořídil "vlka" (z obrázku to tipuju na PPI30) a světe div se, čerpací hlavu jsem nečistil přes 2 roky. Asi dělám něco špatně. Jinak molitan není primárně určen na mechanickou filtraci, na to je filtrační vata.
Máš to vyskoušené ? Čím hrubší molitan ,tím víc se zanáší čerpací hlava . Naopak jemný ten zpomalí proud vody z čerpadla až ho zastavý při zanešení .
Jo dík za to foto . Tak to ten molitan jemné částice pustí až vrtulce a zpět do akvaria akvária . To bude vidět po nějaké době provozu . Při praní houby vyčistit, jak trubku tak zanesení vrtulky .
Nebo se ten filtr zanese a bude filtrovat i menší částice.
Tu trubku jsem nahřál a napasoval na hrdlo hlavy. Drží tam suprově. Uvidím, možná bude potřeba jemnější molitan. Můžu vyměnit...
To jsme si nerozuměli. Ta trubka je nasazena do té hlavy . A na čem ta trubka tam drží ? Drží ji ta stěna té hlavy ? Mě to přišlo , že je tam rozšířená a něco je pod ní ! Jinak pokud to jde sundat ,tak časem pří údržbě uvidíš ,jak je ta trubka špinavá vše jemné tím proletí ,tedy nejen spodkem trubky ,ale i těma otvory v trubce .
To má 30W a to je při nepřetržitém provozu celkem darda jen za filtr. Ta trubka končí pár centimetrů nad spodkem molitanu. Dnes jsem to při údržbě ještě nenasazoval, až se zase zacpe stávající filtr...
To jsou ty hrubé ,pokud je pod tou trubkou ješte nějakej koš ,tak se bude ucpávat .(Čerpací hlava Atman JK-IP203 ) to jsem používal já .
Začínám náhradním molitanem : Bioakvacit filtrační molitan Atman 10 x 10 x 24 cm (Kód: 50342)
www.zooshopxxl.cz/… Jde o to, jak bude hrubý molitan . Jemný po znečištění sníží proud vody , hrubý ,ten jemné částice pustí přes vrtulku zpět do akvaria .
Předpokládám, že ta trubka zaručí využití celého kvádru molitanu. Dno má ta trubka taky ,,otevřené,, takže snad jo ..
Mně by tam vadilo, že to bude přisávat jen v horní části molitanu asi.
Mám na mysli za jak dlouho se v mém přerybněném akvárku ,,přicpe,, a budu ho muset čistit. Ale je to určo víc filtrační hmoty a i čištění bude raz dva...
Stane se to, že budeš mít stejný filtr jak já.
Věřím, že to bude fungovat bez problémů.
Já mám čerpací hlavu 1212. Což je v podstatě to samé.
Ja mam v cca 6o litrech cerpaci hlavu s průtokem 3oo-6oo l/hod. Nyní to mám na těch 3oo l a zda se to vyhovující. Když jsem měla těch 6oo, tak to šíleně hybalo s rostlinami a na pohled to nebylo pěkné. Ve Tvém případě bych to vrátila.
Z těch 1000 litrů bude tak třetina lze ho ještě přiškrtit na výtoku nebo pořídit rozstřikovací rampu nebo větší akvárium, pokud ne asi bych ho vrátil. Existují rady, že to má být až 10 x objem akvária ale to už o něčem jiném.
0 26.04.2023 19:16 Potravina – 1000l/hod
Ahoj,
udělal jsem chybu v objednávce a teď mám doma velký vnější filtr s průtokem 1000l/h pro moje 54l akva. Již jsem vyčetl že to stejně 1000 nebude, ale i tak je to asi příliš. Popravdě mi jde především o to, jestli je v tomto případě největší nebezpečí velký proud a s ním spojené problémy, nebo jestli je možné ho v uvozovkách trochu přecpat molitanem a tím průtok snížit? Buďto ho vrátím a objednám menší, nebo?
A ano, jsem jelito, stává se mi to tak dvakrát do roka, naposledy jsem v pneuservisu zjistil, že mám špatný rozměr pneumatik.. prostě si otevřu moc karet, bádám, čtu a nakonec objednám něco jiného než doopravdy chci..
Starší reakce
Neužívá, byl použit...
Vztah mezi ruduchou, DOC a prouděním a asi i druhem rostlin, je velmi zajímavý. Svého času jsem ji měl na listech Hygrophila pinnatifida těsně u výtoku proudového čerpadla v kombinaci se "Staghorn" - při mých pokusech s proudovým čerpadlem. Nikde jinde v nádrži patrná nebyla.
Zajímavý pro mne i proto, že rostlina by vzhledem k proudění, dostatku CO2 a naprosté minimalizaci hraniční vrstvy nad listy
měla mít optimální výživové podmínky a řasy se tvořily na listech v pásu asi 12cm -tam, kde přímo zasahoval proud z čerpladla.
Njn, dlouho jsem absentoval, takže mi uniklo, že se na těchto stránkách užívá zkratka ORL pro "organické rozpustné látky".
Takže tento parametr mohu vnímat zhruba tak, jako obecně zavedený
DOC (Dissolved Organic Carbon = rozpuštěný organický uhlík), ne?
Asi jen řečnická otázka, ale "organických rozpustných látok"
...Mnohokrát pozorovaná kombinácia ORL+prúd vody=štetinová riasa...
ORL...
Otorhinolaryngologie... Jaký má tahle disciplína vliv na "štětinovou" řasu?
Asi bych se měl zeptat jinak: Co to je ORL ve vašem pojetí?
Moje pozorovanie je, že keď som mal slabý prúd, tak štetinová riasa nebola viditeľná, ale na dne sa povaľovali nerozložené výkaly. Zvýšením/úpravou prúdenia sa rozpohybovala voda pri dne, čo spôsobilo intenzívnejší rozklad týchto nerozpustných organických látok (cieľ), ale súčasne aj zvýšenie obsahu organických rozpustných látok (nemám test, len dedukujem) a tým mierny nábeh štetinovej riasy. Mnohokrát pozorovaná kombinácia ORL+prúd vody=štetinová riasa.
Avšak zdravé rastliny a zabehnutý filter tento výkyv kompenzovali a riasa je na ústupe, avšak výkalov na dne ubudlo a zlepšil sa rast stonkoviek bez ďalšieho hnojenia.
Má niekto podobnú skúsenosť?
Hodně světla, žádné rostliny...
Tady bych začal.
Netvrdím, že příčina je proud, ale jen to, že jeho omezení pomohlo
. Mám z vodovodu vysokou hodnotu NO3 a patrně to bude s tímto souviset. Holt malé AQ se blbě balancuje...
Fíha! V mém domácím akváriu vodu honím dost a štětka nikde. Asi dělám někde chybu.
Ale je možné, že když už se tahle ruducha, (je řeč o ruduše, že jo?), někde objeví, že jí silné proudění dělá dobře. Pak je dobře mít na ni "klacek".
Ta Štětička? No to se tu řešilo již párkrát. A i moje zkušenost je, že po omezení proudu na minimum z filtru Štětičky opravdu výrazně ubylo...
.
Njn, ale to nebude vinou proudění vody.
Starší reakce
Njn, když osolím proud, roste štětička, je to dilema
...Proud na distribuci CO2? To jako když tam ten "proud" nebude, ale jen velmi mírné proudění,tak na opačných stranách akvárka bude odlišná koncentrace CO2?
Řekl bych, že nejen to. Proudění vody pomůže i s příjmem CO
2 (a jiných živin, přijímaných listy) díky snížení hraniční vrstvy.
Za mne - dostatečně intenzívní proudění vody - ANO.
Starší reakce
Jozef,urcite ti odporucam ako velmi dolezitu priam az neoddelitelnu sucast CO2 setu, pocitadlo bublin. Bez neho je takmer nemozne nastavit spravny tok,na difuzore alebo dropcheckery tie male nastavenia ihloveho ventilu nejde postrehnut,na pocitadle bublin ano,sice musis mat stopky v ruke a ratat.
Mal som doteraz vzdy CO2 bez pocitadla a takmer vzdy sa mi to po case pokazilo riasami. To by aj sedelo tomu co vecsinou vsade hovoria a pisu ze vo vela % pripadoch za riasy moze zle nastavenie CO2 systemu. A teraz to zacinam u seba vidiet,ze od kedy ho mam sa akvarium viac stabilizovalo.
Ak bude už dobre rozpustené, tak nebude nutná žiadna vírivka asi, len pohyb v každej časti by mal byť zaistený. Každý zdroj o CO2 hovorí, že dobrý pohyb vody (prúdenie) musí byť zaistený. Aby nevyprchalo skôr ako sa vôbec dostane k rastline (na dno) - keď sa bude voda krútiť napr. len pri hladine. Preto sa tie prúdové čerpadlá používajú.
Pri rozpúšťaní vnútorným atomizérom (ktorý Peky používa), kde lietajú bublinky, sa potreba prúdenia a ich strhávania do prúdu zvyšuje.
Aspoň takto to chápem ja, z toho čo som počítal. Chystám sa na CO2, tak uvítam opravu, ďalší názor... k prúdeniu vody (sile filtra) v akva s CO2.
Proud na distribuci CO2? To jako když tam ten "proud" nebude, ale jen velmi mírné proudění,tak na opačných stranách akvárka bude odlišná koncentace CO2?
Myslím, že záleží, cez aký objem filtrácie tých 300l vody preletí. Predimenzovaný objem na škodu nie je. Ale valiť veľa vody cez malý objem, nie je ani tak o biofiltráci, ako o vytvorení prúdu. Záleží aký prúd je v akva vyžadovaný. Niekomu to funguje so silným (alebo žiadnym), niekomu s malým a na filtrácii (objeme, materiály) ani v konečnom dôsledku nemusí záležať. Keď je to dobre vyvážené, môže byť aj bez filtra.
Peky tlačí CO2 a tam je prúd potrebný na jeho distribúciu. Bez toho to nejde (do malého akva asi nemá zmysel prídavné čerpadlo).
Ohledně toho, že by mu filtr nestačil, nemůže to být právě naopak, že byl ten filtr až moc? Napadlo mě to na základě rad k me dvacetilitrovce. Dvacet litrů čistý objem, filtr točil 3oo l/hod a akvarko nefungovalo. Když jsem si psala se zdejsimi akvaristy, tak jsem vypozorovala, že oni v takovém objemu mají mnohem menší filtraci nebo "filtraci spíš na okrasu" a funguje jim to. Tak mě právě napadlo, zda predimenzovana filtrace není vic na škodu než k užitku.
A pokud píšu úplný nesmysl, tak to klidně smažte, ať to nemate ostatní akvaristy.
Video dej na youtube a hoď sem link, jde to i přidat do profilu akvária.
Každopádně když vidíš bublinky, tak jsou pořád málo rozpuštěný. Když použiješ externí reaktor, tak nevidíš nic. Uvažoval jsem i o externím atomizéru, ale vadilo mně, že spousta z nich pouští do akvária jakoby mlhu.
Mozu byt za tym aj hnojiva,povedzme ze som hnojil dost chaoticky. Kazdopadne teraz to uz je jedno. Hnojenie som upravil na minimum,kedze mam vyzivny substrat a idem dalej. Ku klasiku ma laka aj to ze mam hadice 12/16 nemusel by wom kupovat redukcie na 4+ 250.
Difuzor uz mam nahodeny,bublinky roby velmi jemne,neviem daju sa sem dat videa? By som to natocil.
Mně připadne divný, že ti filtr o výkonu 300l/h (fakticky ti za ideálních podmínek protočí vodu za hodinu 5x) nestačil. Osobně si myslím, že to musela být nějaká shoda náhod nebo změna parametrů vody.
Pro představu mám povrchový zdroj vody a je to mezi poli, takže v sezóně je dusík třeba 30 a víc mg/l ve zdrojové vodě. No a teď v zimě je to 16mg/l, takže to musím průběžně hlídat a upravovat hnojení, jinak hned vyskočí řasa. To samý světlo, v zimě musím svítit minimálně o hodinu dýl.
Ale důvodů mohlo být víc, změna hnojiva, nepovedená šarže hnojiva, prodlužování a zkracování dne, atd.
Každopádně snížení průtoku odporem bych se co nejvíc vyhýbal, zvyšuje to hlučnost a nejspíš to bude snižovat i životnost.
Mám čerpací hlavu eheim 1212 a na tom píchnuty molitan. Vyhovuje mi, že se dá regulovat průtok 300-600 l/hod.
Kupovala jsem tady a cena krásná.
www.macenauer.eu/…
Spokojenost.
Jo akvarko má něco přes 6o litrů. A má 8o cm na délku. Volila jsem právě tuto hlavu kvůli regulaci a právě i kvůli délky akva.
Ku clasiku nemam odpor, i ked je to nepekne najst slabinu filtra.
takto to vsetko upresnim. Na zaciatku som mal v tomto akvariu Ecco pro 300, mal som clenity hardscape, ale ten prud sa mi uz zdal fakt silny 750L/hod. Tak som to potom zmenil za classic 150, no a tu som zase zacal mat pocity ze 300L/hod je uz fakt malo a aj sa mi to cele pokazilo,zacali riasy a uz som sa z toho nevedel dostat. Tak som to cele prerobil, nechal som len substrat a osadil nanovo dekoracie a pocase zmenil 150 za 250.
Fakt sa niekedy stracam v tych filtroch,ked sledujem niektore videa na youtube, kde maju na takychto akvariach vykon cez 1000L/hod.
Ked som mal velke akva tam som mal 4+600 a tak isto ako rada classic sa mi pacili hlavne co sa tyka konstrukcie, len neviem ci 4+250 uz z 950L/hod nebude vela, i ked by som pouzival filtracnu vatu vnutry aby sa prietok znizil.
Přidat reakci
1 ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 31699x