Filtr do středního akvária (51 - 200 l)
ja pouzivam at-201 s molitanem.uvazuji o fan-3.
Ještě mám prosím jeden dotaz.
Po současném restartu 112 l, nyní velmi krátce v záběhu, uvažuji i o změně filtru.
Přečetl jsem tady toho opravdu dost a byly to velmi zajímavé zkušenosti, co píšete.
Plánuji čistotné rybky razborky espeho a tetru ohnivou (nebo jenom jedno hejno) a pandíky na dno. V současnosti mám Atman 201 s velkou kostkou biomolitanu (25x10x10). Uvažuji o vnějším filtru Tetra Tec EX 800 Plus nebo JBL CristalProfi e902 greenline, popř. EHEIM Ecco Pro 2036.
Nejvíc se mi zamlouvá ta Tetra, podle diskuzí nejtišší. Ale nevím, jak spolehlivost. Ten JBL si někdo stěžoval na hluk, a to i na jiných fórech. Ten Eheim je asi nejlepší značka, ale parametry se mi zdá, že ty první dva mají lepší. Jak to vidíte vy? Nebo nechat tu kostku bioakvacitu? A nechat to tak? Opět díky předem za Vaše názory.
Starší reakce
Ano máš pravdu, tuhle možnost už mi poradili v jiným vlákně, ale je to pro švagra, který akvaristicky technice moc nerozumí a když jsem mu to vysvětloval, viděl jsem že jednodušší řešení bude lepší.
Nebo na hadicích, jako to má třeba Sunsun HW/LW/EW-602b/603b/604b (nicméně i ten je před spuštěním nutné nějak zavodnit).
mno a já si dovolím nesouhlasit
opravil bych to na "nelze použít většinu komerčně dostupných externích filtrů"
filtr nad akváriem samozřejmě být může, ale musí mít externí čerpadlo, respektive čerpadlo nesmí být v hlavě filtru, ale v akváriu...
Pokud ti z estetických důvodů nevadí jen kostka bioakvacitu, v té zapíchlá dlouhá děrovaná trubka a na konci čerpací hlava, tak je to řešení nejjednodušší, asi zdaleka nejlevnější a může mít i nejvíc filtračního objemu.
Jestli nechceš nic bastlit a budeš mít akva o výšce minimálně 55 cm, tak Juwel BioFlow L je skvělá volba a těch 8 litrů objemu je naprosto reálných. Respektive teoretický objem je 13x13x53 (to je rozměr šachty pro filtrační média) což je skoro 9 litrů, takže těch reálných 8, protože to samozřejmě nebudeš cpát až po vrch, je s prstem v nose. A to se mi na těch filtrech právě líbí, že se na ně většina externích kanystrů nechytá a když, tak jsou x-krát dražší. A to se nebavíme o bezpečnosti, kdy se u vnitřního filtru nemusíš bát, že ti skončí 200+ litrů v obýváku.
Máte nápady na vnitřní filtr pro tuhle "větší" nádrž? Nelze použít externí filtr protože technický prostor je nad akvarkem. Co třeba Juwel L? 1000l/h nevím obsah médií, udávají 8l ale to se mi zdá nějak moc...
Mám Rio 125 a ten juwel filtr v týhle nádrži jede v pohodě...
Starší reakce
Takovou bednu na stošedesátku brutto, to nemyslíš vážně ?
Já mám čerpadlo (Atman 201) ve vnitřním vlepeném komorovém filtru na těsno. Bokem se opírá o sklo. Samo o sobě to dělá samozřejmě hrozný kravál. Ale ve výsledku to není nic, co nevyřeší kousek akvacitu vložený mezi sklo a čerpací hlavu. Je to bezhlučné, takže v tom bych zas takový problém neviděl.
Ale jinak souhlas.
To čerpadlo nejen že se tam musí vlézt, ale musí tam taky být dost navolno. Jakýkoliv dotyk s tou nádobou bude znamenat hluk.Na druhou stranu to čerpadlo nemusí být příliš výkonné, bude stačit i malá čerpací hlava.
Ale asi bych si zbytečně u akvária do 200l nekomplikoval život vymýšlením něčeho, co se dá vyřešit za pár stovek. On se ten vývoj může prodražit a žádnou přidanou hodnotu to mít nebude. Navíc tenhle filtr z odkazu má objem té nádoby 40l, což je na 160l akvarium vyloženě nesmysl. Cena je taky poměrně nesmysl opět vzhledem k velikosti akva.Navíc musí být tento filtr přesně na úrovni akvária nebo dokonce nad ním, protože ten deklík není tlakový.
Tak dej pak vědět jak to funguje.
Mam to vymyslene tak, ako je to zobrazene na obrazku.
Len neviem, ci existuje cerpadlo, kt. sa mi zmesti do toho uzkeho priestoru...
No vzhledem k průměru hadic pouvazujte také o výsledném výkonu čerpadla oproti velikosti vaší nádrže .....
Jen není určený pod akvárium. Takový malý detail.
Ja do svojho 160 litroveho akva zvazujem tento jazierkovy filter:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
velky objem za tie peniaze..
Plus prepad + dokupit cerpadlo
Starší reakce
1200 litrů za hodinu a 20W ? svět se zbláznil...
taha ma to ku kupe TETRA EX 1200 +
na 170l akva by nepostacoval tetra ex 800plus?
predsa len je tam rozdiel 10 wattov v prikone a 40€ v cene....
EHEIM Professionel 4+ 600 ? Mam ho ve 140l, a zbytecne silny/velky neni. Levny pravda take ne.
Na tom oase by me asi lakal ten predfiltr, ale ja cistim fitr tak 1x 1-2 mesice, a to ho stejne rozebiram celej a predfiltr je z nej skoro to nejcistejsi
Ale mozna jsem zbytecnej peclivka...
ještě jde zauvažovat nad Oase BioMaster 250 vnější filtr s předfiltrem. Ty jsou teda taky z té draší cenové relace ale bez kompromisů.
Vždycky někomu proteče, lhostejno jaký výrobce ...
Něco je údržbou, něco šetřením a něco je prostě vada při výrobě - neexistuje komerčně dostupný bezchybný produkt
Regulace se dělá ventilama, kvalitativně je to dle mého trochu lepší ve prospěch eheimu, ale určitě ne 2x jako u ceny...
filtr dělají filtrační média, ty se dají vyměnit za stejná jako má eheim... no a pak konstrukce a použité materiály ... důležitá je také dostupnost náhradních dílů a ta je u obojího také moc dobrá...
Dakujem, 1200 je uz moc silna nie? Cenovo je vsak stale vyhodnejsia ako napr. eheim 350, ktory som uz zo svojho uvazovania vyradil po vasich prispevkoch - dakujem vam.
... co sa tyka kvality je v tom velky rozdiel eheim/tetra? Stalo sa, ze vonkajsi filter pretiekol niekomu?
Souhlasím s kolegou, nad Eheimem Exp. 350 bych vůbec neuvažoval. Příkon 24W? Filtrační objem 3 litry? A to všechno za přemrštěnou cenu hraničící s drzostí? Absolutní nesmysl. Z tvého výběru jednoznačně Tetra EX 800 plus.
experience bych z důvodu spotřeby vyřadil a zařadil místo něj 4+ 350 od eheimu...
pokud chcete jít ekonomickou cestou, tak tetra, pokud chcete mít lepší pocit, tak eheim
pokud tetra, tak určitě řada plus (novější) než "bez plus", pokud spotřeba není problém, tak co to nahradit tetra ex 1200 + - výkon zregulujete a dostanete více filtračního objemu...vyměnil bych v tom časem náplně za jiné a byl spokojený - 1) je to do budoucna v případě zvětšení akvária bez investic, 2) více objemu znamená méně častý interval údržby
ahojte, aky filter by ste mi odporucili na 170 l akva?
Uvazujem nad Eheim experience 350, alebo Tetra ex 800, dakujem
respektive info k tomu
Starší reakce
Už mi je jasný,jak se tam dá předfiltr. Něco podobnýho jsem myslel, že si udělám. Dám tam kousek biomolitanu a bude,ale výsledek mé práce mne fakt nenadchnul. Vyzkouším toto. Dík.
Podivej se na stranky rostlinná akvária. Ty predfiltry tam mají i od jinych výrobců a nekde jsem tam viděl i schéma a fotky propojení. Je to jednoduché.
No von ten filtr nebyl nijak silnej ani v minulosti. Čištění probíhalo přibližně ve stejných intervalech. Nevím, jestli je to výměnou ryb nebo výměnou rostlinek. Doplním rostliny do sloupce (hlavně Egerii). Mám jí dost a rychle se rozjede. Dík za rady.
OK, dík za typ. vyzkouším předfiltr od Eheimu.Nějak si nedovedu představit,dát před něj. jako předfiltr u jbl slouží biomolitan po stranách filtru.Doladím kytky resp. přidám Egerii (ne nadarmo se jí říká vodní mor). Jde mi moc dobře. Přihodím ještě další crypty (moc místa na dně,ale už není) a uvidíme. Dík oběma za typy. Ušetřili jste mi tři litry.
No ten predfitr je součástí toho filtru co máš. Tak před něj dej ten predfitr Eheim za nějakých 350 korun a máš pokoj. A když doladíš ty rostliny budeš spokojen.
Tak s Egerie u mě třeba nejde, ale pokud ti šlape proč ne, Cryptocoryne si nech, ale přidej na kytkách rychlerostoucích které vše zkonzumují, jak píšeš, dosadit kytky je levnější, a vysadit se dají vždycky. Časem se to stabilizuje a uvidíš sám. Ale pokud vyměnil obsádku a filtr přestává stíhat je to spíše znamení nedostatku kytek, alespoň pro mě
Právě předfiltr mám úplně zanesen. Ostatní části filtru jsou OK. Stačí vyčistit předfiltr a filtr jede jako o závod. Po nějakou dobu teda. Ve velkým aq nemusím čistit filtr tak často, proto uvažuji o koupi nového. Jde mi o to nezasahovat do chodu nádrže moc často.
Nemám problém nasadit jiné kytky,jen mi přišlo, že čistím filtr moc často. Crypt se zbavovat nechci, trvalo mi dost dlouho, zjistit, kterým se u mě bude dařit. Většinou to byl pokus-omyl. Nedávno jsem pořídil egerii,přihodím další a nechám rozrůst a uvidíme, co se stane a jak často budu čistit filtr. Jen mi přišlo, že stávající filtr je lehce poddimenzován a proto jsem ho chtěl nahradit výkonnějším. Není to pro mě berlička, ale pomocník. Jak jsi napsal, řešení je několik. Ubrat ryby, přidat kytky, dát lepší filtr...Přidat kytky je levnější než kupovat novej filtr.
Cryptocoryne ti ale živiny moc nevyžerou. Nikdo neříká dát je pryč, ale říkám přidat například polyspermu, sessilifloru apod... jestliže že máš producenty které produkují více než konzumenti stačí sežrat, tak kde je chyba? Ve filtru? Jestli je ovšem pro Tebe jednodušší kupovat jiný filtr, kup si ho, ovšem jsem zastáncem jiných řešení, a to v první řadě mít filtr pouze jako berličku, nestavět na tom veškerý život v akva, jestliže nestíhá ale vydrží 3 měsíce, tak je to o kytkách, kdyby jsi ho čistil co chvíli neřeknu
ovšem je to můj názor, dělej jak myslíš, já bych nasadil kytky rychlerostoucí o kterých víš že rostou, větší počet a uvidíš sám
Možná by ti pomoh kvalitní predfiltr. Eheim dělá dobré.
Nejde mi o zbavení se řas filtrací. To snad ani nejde. Jde mi o to, že stávající filtr "prostě nestíhá"a čistit externí filtr každé dva-tři měsíce mi přijde špatně. Takže radíte nekupovat filtr a koupit jiný kytky nebo je obměnit. Když se mi ale crypty moc líběj a pěkně rostou. výměna filtru je jednodušší než zkoušet kytky, který porostou. Možnost je dát víc rostlin do vodního sloupce (C.demersum nebo H.polysperma). Bude to lepší řešení?Úplně překopávat AQ se mi moc nechce.
Nechci radit , ale řasa jen jiným filtrem nezmizí . To ph pro rostlinky nic moc . Světlo atd .
Jen na okraj, osobně bych uvažoval o změně skladby kytek, nejspíše proto ti filtrace nestíhá, s tímto osazenstvem je dobrý přizpůsobit i konzumenty
jestli teď čistíš 1x za 3 měsíce tak při změně zeleně a navýšení počtu se ti interval prodlouží
Pěkný dobrý večer vážení. Změnila se mi osádka v AQ (Samá řasa 2 viz prezentace) a uvažuji o změně filtru. Stávající bych chtěl nahradit jbl e902 nebo eheim ecco pro 300n. Nebráním se i jiným značkám či verzím (jbl e702 nebo eheim exp.250). S jbl mám dobrou zkušenost.Bez problému,tichost,obsluha. Stávající musím často čistit (cca jednou za dva-tři měsíce), jelikož se mu úplně ucpe předfiltr. Otázkou je,jestli se nebude ucpávat předfiltr i u nových a výkonnějších?!Můj favorit je jbl (má větší filtrační objem a mám s ním dobrou zkušenost). Průtoky, spotřeba el.en. je podobná.Nebudou to jen vyhozené peníze?Strop mám tři tisíce. Dík moc za info a názory.
Starší reakce
0 08.04.2020 18:26 lucias – Plastový ventil PRC-0615-L
Tyto dva ventily jsem si nechala poslat z eshopu. Chtěla jsem je dát na hadice od vnějšího filtru. O montáž jsem požádala svého přítele. Než však k montáži došlo mně přítel zdělil aby jsem ty ventily reklamovala. Že propouští v zavřeném i otevřeném stavu když jimi voda protéká. Na jedné straně je hrdlo ventilu strčené do vnitřku ventilu. Hrdlo má vůli. Když kohout zavřu a fouknu do tohoto hrdla tak propouští do stran. Jako by tam při výrobě někdo nedal těsnění. Tyto ventily jsem brala jako lacinější alternativu ventilu od EHEIM. Budu žádat o vrácení peněz. Na ventily EHEIM nakonec stejně dojde. Nemá někdo zkušenosti s těmito ventily PRC-0615-L?
Starší reakce
Taky jsem to tak měl, bylo to lepší, ale pořád to hučelo.
Do místnosti kde se spí asi jediné externí a dobře izolovat ve skříňce a modlit se aby nerezonovaly hadice.
Můj nejtišší filtr je Aquael FZN1 - závěsný. Trochu šustí, ale od cca 2 metrů neslyšitelný.
Souhlas, přesně tak to dělám i já
A aby filtrační molitan byl stabilně zafixovaný, dám na sklo z jeho boku 2 staré přísavky s plastovým nástavcem (od rampy nebo od topítka). Takto se dá molitan krásně umístit i bez toho, aby stál na dně, nebo aby musel byl fixovaný přísavkami u čerpací hlavy.
Svatá pravda, měla jsem aquael fan3 jako čerpací hlavu a na tom nasazenej akvacit a bylo to trochu hlučný, až když jsem ho nechala v akvu na "volno" nebyl přicuclej na sklo, tak byl neslyšitelný.
U čerpací hlavyv s molitanem mi eliminovalo hlučnost odstranění kontaktu se sklem a krytem, když jsem filtr neřicucnul na sklo, ale jen postavil na molitan a přívodní kabel "zaizoloval" kouskem molitanu, jak píše i Sára73 s hadicí...
112-ti litrový akva mi běží s filtrem JBL e702, naprosto o něm nevíme, ani když dám ucho ke skříňce, tak není slyšet.
Máme ho v místnosti, kde se spí asi metr a půl "od hlavy" zavřený ve skříňce, bez nějakých odhlučňovacích úprav, akorát ho mám postavený na složeném ručníku a jednu hadici mám podloženou houbičkou, protože se přenášely vibrace.
U mě je taky priorita tichý filtr.
Ze své vlastní dlouholeté zkušenosti s ecco pro 300 ti ho jen doporučuji.
m.heureka.cz/… Ahoj. Zeptám se: Co by jste poradili za filtr do akvária o objemu 100 l. Mám ho v místnosti kde nespím toto akvárium s filtrem Eheim Biopower 160. Filr je fajn,ale neraálné spaní v této místnosti. Hledám nějaký řešení aby se dalo spát 2,5 metrů v noci od akvária. Prostě bez ohledu na cenu s prominutím,ale na funkci se vyspat
Nějakej externí,ale tak malé jsou laciné a určitě hlučí,bohužel :( Nevím si rady. Děkuju za radu
Čo píše _ucx_ je pravda, ale tak negatívne by som to nevidel.
A ZDRI mi iba potvrdil že ten A.C.500 bude dobrá voľba, takže som spokojný
Tak dík za rady chlapi
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 31699x