Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hlístice

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Hlístice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2020 22:10 Rony – Hlístice
Ahojte, mám krevetkové akvárium (asi rok) a pekne sa mi krevetky množia. Dnes som zbadala tie malé vlniace sa potvorky. Prečítala som si celé toto forum, že zistím ako ste s nimi poradili Vy, ale keďže som na ryby úplný amatér (zameriavam sa iba na krevetky) tak vám vôbec nerozumiem smich Čo je "otík"? Čo je "beta"? Asi ryby to mi je jasné, ale môžete niekto napísať aj celé meno, ktoré by som našla na nete a zachránila tak svoje krevetkové kráľovstvo? :-)
Ďakujem ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2020 12:59 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Eva
- eSHa ndx ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2020 10:39 Eva – Hlístice
Zdravím, tyto malé úzké bílé potvůrky jsme objevili v akváriu asi před 10 dny. Zkoušeli jsme tam dát sůl a nekrmit ryby, ale k žádnému úbytku nedošlo. Čistíme 2x týdně. Máte zkušenost s nějakým přípravkem, který by nás hlístic zbavil?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 22:13 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lusita
- tak je zase vyndejte, ti vám žrát hlistice nebudou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 21:40 Lusita Re:
Diky za odpovedi... hodila jsem tam otiky a ti si jich nevsimaji :-) tak snad se postupem casu nejak akvarium ustali, preci jen je jeste v zabehu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2020 00:18 Muž Navisk [7] Re: Lister
U mna to jedli iba samice. Samcek to vobec neriesil. Trvalo to dvom rybkam asi tyzden kym to pojedli v malom akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2020 20:02 Muž Lister [169] Re: Lusita
Když se mi po výměně vody objeví ve sloupci tyhle malé hlístice tak je Betta zcela ignoruje. Občas si všimne nějaké větší a po té jde, ale ty do cca 3-5mm jdou mimo ni. Otíkovi bych věřil víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2020 17:49 Muž Navisk [7] Re: Lusita
Myslim, ze sama si s tym neporadi v 100l akvarku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2020 17:35 Lusita – hlistice
Zdravim, rada bych se zeptala na me 2 - tydenni 100 l akvarium. Kytky rostou, mechy taky, s pocatecni hnedou rasou si poradilo asi 50 levatek (zitra jich mozna uz bude 100), stejne tak se slizem na korenech. Dnes jsem ale objevila na stenach male bile housenky (hodne, urcite vice jak 100), nitkovite, videt jsou jen proti svetlu, cca 0,5 cm, pohyb pidalkovity, pred snekem jsou schopne utect. Predpokladam, ze jsou to hlistice. Co s nimi? vsude jsou rady o prekrmenem akvariu, a ze si s nimi vyhladovele ryby poradi, ale ja tam zatim zadne ryby nemam. Mam jeste 20 l akva s betou a 2 otiky, kteri cekaji prave na vypusteni do tohoto akva. Koketuji tedy s myslenkou, jestli tam tu betu uz nehodit, asi by si s nimi poradila, obcas machruje i na levatky... jake jsou vase nazory? Dekuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.11.2019 21:38 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
ano, šnek je nejčastěji hostitelskym zivocichem akvaria
- vzorek k laboratorní vyšetření musí být čerstvě odebrán, což mnohdy není dodrženo a dochází tím k nepřesnosti určeni ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 21:30 Muž Lister [169] Re: lacewings
Díky moc. Tohle mi bohatě stačí.

A kdyz už otravuju - šneci v nádrži jako mezihostitelé? Je to možné? Raději se jich zbavit? Okružáci zase dorostou, Clythonů a Neritin by mi bylo líto...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.11.2019 21:16 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- u běžných forem, nejčastěji se vyskytujících v chovech (nikoliv ryb z importu), mezi 21-28 dnem od ukončení léčby
- perzistence v nádrži je mnohdy rozdílně udávaná, kdy horní hranice býla až 72dni, podle mne je to zhruba nejvýše 6 týdnů, zase podle druhu
- v akváriu se často nachází i prospěšné druhý nematod, proto nelze niky považovat akvárium za zcela čisté - sterilni.
- taky jde o vliv použitých léčiv, protože ne každé je plnohodnotné účinné, v důsledku rezistence
- výše uvedené, je obecný náhled ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 21:03 Muž Lister [169] Re: lacewings
Tak jo naběhl jsem si :-)

Tak ale aspoň plus minus, v běžném společenském akváriu s teplotou vody 25-26 st. Pokud je možnost dát kompletní rybí osádku jinam a tam opakovaně přeléčit, je možné po nějaké delší době původní nádrž považovat za čistou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 20:50 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- podle druhu, hostitele, teplotě a dalších vývojových podmínkách
- vztahuje se i na perzistenci v nádrži ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 20:14 Muž Lister [169] – Capillaria - za jak dlouho opakovat léčbu?
Za jak dlouho po úvodní kůře je vhodné opakovat léčbu v případě capillarií? Nikde jsem se nedočetl, jak rychle se vajíčka vyvíjí a jak dlouhá může být jejich perzistence v nádrži.

Předem díky za jakoukoliv odpověď.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2018 10:58 Muž MichalP [2] Re: PetrO
Díky. Asi jo, asi to bude něco takového. Je fakt, že překrmeno tam je. Problém je, že ryby je nevyzobou, protože tam žádné nejsou :-)
Dostanou hladovku, zkusím to odkalit a uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2018 10:36 Muž PetrO [787] Re: MichalP
Ahoj.
Trošku jsem pohledal a mohly by to být hlisnice. Nějaká slečna to řešila tady
www.ifauna.cz/…
a podle priložených fotek to vypadalo jako ty stejně potvory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2018 10:13 Muž MichalP [2]
Fotka k příspěvku Pěkný den, tak mám v akva zase něco nového :-) Jsou to hlístice? Případně poradí někdo co s nimi?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 16:43 Muž DeathRock [2] Re: rriki
14 dni az 3 týdny. Možná behem toho dostali jeste ancitrusi okurku. V sobotu jsem vymenil vodu, dal jim esha optima, hnojivo a vcera kouk na tohle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 15:17 Muž rriki [818] - CichlidyRe: DeathRock
Jak dlouho to je, co jsi krmil patentkama?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 14:52 Muž DeathRock [2] Re: Pepan
Toho cichavce mam pres rok. Nikdy nebyl marod. Taky si myslíš, že by to mohly být hlistice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 14:44 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: DeathRock
To nemusí být patentkami z burzy. Ten čichavec mohl mít v sobě tu nákazu dlouhodobě, ale protože měl dobrou fyzickou kondici, držel ji v určitých snesitelných mezích. Pak se mohlo stát, že došlo k oslabení organismu a hlístice se rozmnožily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 14:21 Muž DeathRock [2] Re: LeRi
Ok, pár dní nebudu krmit, ale proč? Co to bude mít za následek? Trochu si vycitam, že jsem koupil patentku na akvaburze. Nic jiného jsem totiz neměnil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2018 23:57 Muž LeRi [316] Re: DeathRock
Ten čichavec nevypadá dobře už od pohledu a co čtu u tebe v prezentaci tak tam máš problémy dlouhodobě , pár dní určitě nekrm .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2018 23:16 Muž DeathRock [2] – Je to hlístice?
Fotka k příspěvku Řešil jsem vřed na čichavci a někdo mi napsal toto: "Vřed nevím ale ten výkal je zlý. Bude plný střevních parazitů."
Přijde vám ten výkal jako výsledek hlístice a nebo střevního parazita?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 19:25 Muž Yirka [9243] Re: Klokan
Horší bývaly roupice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 18:56 JoKa Re: Klokan
www.zoologie.frasma.cz/…
Jak se dočteš, tak hlístic je mnoho druhů, statisíce. U některých z nich není přenos na člověka vyloučen...
Ale jsem přesvědčen, že zdravý, dospělý člověk se s tím vypořádá svoji imunitou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 18:49 Klokan
Jsou hlístice např.při olíznutí mokré ruky z akvária při výskytu hlístic nebezpečné pro člověka? Jsou na člověka přenosné?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.12.2016 14:50 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jitka66
-nemělo by, pokud chcete mít jistotu , stačí před aplikací vyměnit třetinu vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2016 14:26 Žena Jitka66 [8] Re: Deathbull
OK, už jsme objednala eSHa ndx přes internet, zítra ho mám. Nevím, zda nebude škodit, když jsem dnes dala 1. dávku eSHa 2000 (myslím kombinaci těch dvou přípravků).....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.12.2016 13:20 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Jitka66
Nezabere.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2016 11:24 Žena Jitka66 [8] Re: lacewings
Díky za info :-)
Edit-Tak jsem samozřejmě u nás eSHa NDX nesehnala. Jsou zde 3 obchody, a eSHa má jen jeden z nich, ale eSHa 2000. Nevím, zda ta zabere i na střevní parazity.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2016 09:35 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jitka66
-eSHa-NDX obsahuje Levamisol,který samotný není nebezpečný ,pokud je správně aplikován
-výnatek z připravované práce o léčivech-,, levamisol HCl je bezpečný pro použivání v akváriích a účinný proti mnoha vnitřním parazitům, jsou-li použity ve vhodných dávkách. Jeho použití nepoškozuje bakterie v bio-filtru, rostliny, bezobratlé,případně zdravé ryby..........•
-Nepředpokládám proto,ze léčivo eSHa NDX by mělo být pro krevetky škodlivé při správné aplikaci
-Vyčkejte dalšího názoru ,třeba se ozve někdo, který bude vědět více ke specifiku krevet a šneků

-v případě používání přípravku eSHa-NDX,doporučuji ponechat vypnuté světlo po dobu 12-24 od podání,zvýšíte tím účinky léčiva. Levamisol reaguje na světlo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2016 07:04 Žena Jitka66 [8] – esha ndx
Může Esha ndx proti hlísticím uškodit šnekům a krevetkám?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 07:56 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: JoKa
Účinná látka - flubendazol
Zlikviduje všechny možné druhy hlístic, pásnic, ploštěnek (na ty se v menším dávkování běžně používá)plžů, mlžů. Nevím, jak reagují korýši.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 00:49 JoKa Re: Motýl
Co konkrétně likviduje šneky (plže)? Koukam na složení a nic, pro plže likvidačního, nevidím... coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 17:07 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: halenar1984
Podle litrů navážit, rozmíchat v troše vody a nalít do akvárka. Bacha likviduje šneky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 20:22 halenar1984 Re: Motýl
Ono je to taka želatinka ten Flimabend, ale vo vode sa rozpusti, mam to navažit ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 19:43 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: halenar1984
100mg na 100 litrů, na dva dny, výměna vody, za 5-7 dní zopakovat a to celé několikrát, zbytky léčiva odfiltrovat přes uhlí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 18:59 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: halenar1984
Tohle ti do vody těžko někdo spočítá protože tím ryby léčil málokdo. Je potřeba se podívat na množství účinné látky. Asi to bude stejně akorát Flubenol s jiným názvem, pokud by obsah látky byl podobný tak dále dle jedné nejmenované mladé paní: Udělej jim z toho ředěný mlíko ;-) Pokud ten obsah účinné látky bude hodně jinak tak raději nepoužívat. Ono předávkování nebo poddávkování není nic dobrýho
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 18:27 halenar1984
Ahojte prosim vas, pomože mi tu niekto s dávkovanim Filabendu? Aky je postup liečenia?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2016 08:16 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: Jitka66
Esha ndx má jinou účinnou látku - levamisol.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2016 08:07 Žena Jitka66 [8] Re: Deathbull
Také jsem použila eSHa NDX na hlístice.... Ryby OK, šneci přežili, krevetám to prý dle výrobce neškodí (nemůžu posoudit, krevety nemám).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 09:20 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: rriki
Dobré vědět, budu to dál sledovat. V léčbě nemocí mám mezery, nikdy jsem to nepotřeboval až na krupici a běžné nemoci co vyřeší kombo Exit + 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 21:01 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Deathbull
Capillarie nezničíš za 24 hodin ničím .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 19:36 R Muž lacewings [5669] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Deathbull
-Ta 100% účinnost Esha NDX je prokázaná ,již jsem se vám o tom zminoval, dokonce ji lze aplikovat v kombinaci
-ted jenom ohlídat ten zbytek
-ukázka z připravovaného článku ,,Během svého vývoje, mnoho druhů hlístic cestuje v těle ryb, což způsobuje "červí stopu", které lze považovat za "tunely" v tkáni.........atd
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 18:41 R Muž romant [28001] Re: Deathbull
Teď listí(mandlovník, dub), heřmánek, březovou kůru, kořen pampelišky, prostě podpořit trávení a apetit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 18:29 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Deathbull
Potvrzuji 100% účinnost Esha NDX během 24 hodin. Teď ještě počkám jestli se neprojeví další druhotný průser. Hlístice u všech ryb pryč. Výsledkem makrakanty mají barvu tam to vypadalo na ty kapilárie a vzalo to ssebou i červené žábry u mého veterán páru altispinosek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2016 11:37 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: rriki
No prostě abychom více platili. Mě stojí každá ryba za záchranu, tak jsem si nakoupil základní léčiva ale komerční...snad mi to neshnije, malá krabička a dva a půl v hajzlu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 20:49 Muž Tojsouvěci [4104] - Kytky s čudlamaRe: rriki
Každý si musí najít volbu, co je na co, a co za to. Řadovým akvaristům, pokud jsou schopni určit původce nákazy a ryby jsou pro ně cenné, nezbývá než koupit komerční léčiva, určená pro akvaristiku.
V chovných objektech je vhodnější se podělit s kolegy o čisté substance léčiv,s ohledem na jejich hmotnost v balení a doby použitelnosti. Jen pro informaci kolemjdoucích, léčivo např. ks/min.500 g s max. s dobou expirace 5 měsíců, málokdo využije, než dojde k jeho samovolné destrukci. Jeden pan veterinář mi nabízel hygroskopický Masoten , ve tvaru mýdla
s Jelenem. ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 5

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 13526x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9517?od=51