Jaká je to skalára?
V nabídce jednoho e-shopu jsem našla Pterophyllum altum DANTUME WILD FORM (mají i albino). Obrázek tam ale bohužel nebyl. Nevíte někdo,jak rybka vypadá? Podle ceny okolo 100 Kč to rozhodně nebude skalára vysoká, jak by člověk z názvu předpokládal.
Starší reakce
nemá klasická amazonka ty pruhy jen 4?
Ahoj, nevím, na který příspěvek reaguješ, ale líbí se mi tvoje akva a tvoje ryby...
Stim cervenym pasem na hrbete je Manakapuru.Skalara amazonska ma 6cernych pruhu pres telo.Na re dalsi fotce s krmitkem jsou ta ky Manakapuru.Mrkni na mou prezencku.Frenky
Starší reakce
Tomiino napsal: jaky je rozdil mezi touto sk.a amazonskou???
Aby to niekoho nemýlilo doplním, že "Rio Manacapuru" a "Peru Altum" sú iba označenia prírodných foriem Pterophyllum scalare, teda nejde o rôzne druhy.
super diky.Presel jsem z tercovcu i kdyz jsem nechtel ale donutil me k tomu 1,5 lety syn,mlati se vsim,beha a dela rany kolem akva,terci jsou furt zalezli a boji se tak se vracim ke skalarum ktere jsem mel driv,v patek jsem si poridil skalary peru altum a ted se snazim sehnat jiny druh
jenže chovatel jich mel pred mesicem 500 a ted nema ani jednu...hledam a nikde nejsou?nevite nekdo o inzercich kde jsou jenom skalary??jako je discus.cz???
je, rozdíl je v té červené barvě na hřbetě
ahoj lidičky,chtěl bych se zeptat a presvedcit jestli je tato skalara rio manucapuru..chovat pise ze ano,ale jaky je rozdil mezi touto sk.a amazonskou???dekuji
Starší reakce
Tak, kniha už je doma
Veľmi ma zaujala forma P. scalare "s červenými tečkami pocházející z Negra", fotografia na strane 129, od Bc. R. Blaška. Vedeli by ste mi prosím k tejto forme napísať nejalé bližšie info alebo informačný zdroj? Zaujímajú ma všetky dostupné informácie. Prípadne aj formou SS. Díky.
Starší reakce
OT: Díky za info
Vyjde to.Laci Papp je distributorem DAA pro SR.
Potešil si ma, že zohnať knihu by nemal byť problém, díky.
Našiel som kontakt na nejakého "laslop"-a, ktorý by mal ditribuovať knihu na SK. Až keď to nevyjde u neho, obrátim na autora.
Neboj v prodeji jěště je
Napiš Honzovi (nick mlynář) a určitě ti poradí kde ji seženeš nejsnáze
Díky, prelustroval som to a niečo je aj tam. Dostal som však tip na knihu Dobrodružství s amazonskými anděli od Jana Burzanovského, ktorá vyzerá na dosť komplexné dielo a zároveň nie je v nemčine. Ostáva ju už len kúpiť, dúfam, že je ešte u niekoho v ponuke...
Musíš se zaregistrovat,aby jsi mohl mít přístup téměř všude a je tam sekce divoké populace.
Možno len neviem hľadať ale v odkaze, čo si mi dal sú uvedené chovateľské formy a mňa práve zaujímajú tie prírodné.
Na iných stránkach cichlidklubu som niečo málo našiel ale chcelo by to nejaký komplexnejší zdroj.
Díky Romane. Vidím, že všetci odkazujete na cz cichlidklub, takže sa asi predsalen budem musieť zaregistrovať
0 20.03.2012 12:32 larix [1420] Skaláristi, vie niekto z vás poskytnúť nejaký link alebo dokument, kde by bol prehľad aspoň väčšiny známych prírodných foriem Pterophyllum cf. scalare?
Mám na mysli lokálne formy ako Peru Altum (Peruvian, Peru), Rio Manacapuru I. a II. (Rio Negro, Red Shoulder, Red Back), Rio Nanay (Peru Altum?), Tocantins, Tapajos, Cuiuni, eimekei,...
Vďaka.
Starší reakce
0 18.02.2012 18:55 MARES – mám prozbu
MÁM doma 15 kousku skaláry rio nanay .chtěl jsem se zeptat zda nemáte někdo skušenost s chovem, dekuji mareš
Starší reakce
Běžné skaláry se těm původním žijícím v přírodě už moc nepodobají. V akváriích se často množí ryby z jedněch rodičů ("bratr se sestrou"). Šlechtí se různé barevné a tvarové formy a podobně.
Manacapuru značí místo odchytu (řeku) předků ryb prodávaných pod tímto označením. Tyto ryby se mnohem více podobají divokým populacím a jsou podle mě i hezčí. Bohužel jsou méně zvyklé na akvarijní podmínky a tudíž jsou i choulostivější, obtížnější na odchov a bývají i dražší. A těch přírodních forem je víc, nejenom Manacapuru.
EDIT: Doporučuju prostudovat ty stránky co tu dal Romant, je tam spousta zajímavých informací o všech formách skalárů (divokých i šlechtěných).
Starší reakce
0 26.08.2011 16:15 JagerMaister Starší reakce
no ja som uz vecsinu predal....
ale mam este par kusov - co mozno niekoho zaujme....
A kto sa chce len tak pokochať:
www.flickriver.com/…, tu sa mu to určite podarí, len trpezlivosť, kým sa tie obrázky všetky natiahnu...
A proto mám radši ty přírodnější formy, ale naprosto nic proti červenejm. Každej ať si má v akváriu to co se mu líbí, taky tam teď něco do oranžova mám.
Jo a Astaxanthin... poznáme, to už mám tiež vykoumané, inak sa ti ľahko stane, že domov donesieš red devily a po pár mesiacoch, keď povyrastú bez farbiviek, máš už len "devily"
Jasně, taky jsem gúglil a výsledek, jako u Tebe. Takže si myslím, že je to jenom komerční pojmenování té samé ryby, ale příroda je mocná čarodějka a třeba je to fakt něco novýho. Když jsme u těch červenějších, tak je to taky tak trochu o krmení a trocha karoténu udělá zázraky.
Za ty peníze si ich ale niekto, kto nieje až tak fascinovaný na "divoko", ale je "vadný" na červenú, ako ja, i kúpi
PS: Ďakujem pekne za link
Ak si do googl-u nahodíš red devil, tak ti to vyhodí i takéto, čo boli núkané ako flame, tak je to buď fakt raritka, len zle pomenová varieta, alebo "oblb"... Si môžme vybrať
Tiež mal tie devily od tzv. flame oddelené v dvoch nádržiach vedľa seba, kde bolo inú farbu práve pri viacerých jedincoch markantnejšie vidieť. Evidentne sa nejednalo o nejaký selekt od jedného rodičovského páru, že vyblednuté napravo, sýte naľavo, ak si všimneš hlavu, devil má taký ten kačací zobáčik, flame má nos rovný, devily boli asi o 20% väčšie, devily boli mramorové, flame mali vzadu smoke leopard a bolo tam proste viacero rozdielov, i pri plutvách atď."
Tam když zadáš do vyhledávače to pojmenování "red flame", tak ti to nic nevyhodí.
Ale ty přírodní formy jsou fakt super.
Přijde mi to stejně jak píše Romant. Ale kukni se na
ceskycichlidklub.eu, je tam obsáhlé Skalárfórum, možná tam o tom něco píšou (registrace nutná), případně se tam můžeš zeptat, celkem často se tam vyskytují jedni z nejlepších Československých chovatelů Skalárů.
Za ty peníze bych stejně nekoupil ani jednu formu, protože to už jdou levněji sehnat nádherné divoké formy, například Pterophyllum scalare "Manacapuru", Pterophyllum sp. "Nanay" a jiné...
Tak snad ten kontakt získáš na příští burze. Jestli je to pravidelný prodejce, tak tam jistě bude. Pak můžeš dát vědět jek to vlastně jě, docela by mě to zajímalo.
Na burze som mala známu, ktorá mi na konkrétneho chovateľa dala veľmi pozitívny feedback (že ho síce osobne nepozná, ale je to známy chovateľ a ryby i vystavuje atď.), práve preto ma napadlo, že to nemusí byť "šlendrián" a nejde len o lobbing, aby predal... len som bola dosť blbá nato, aby som si nevzala vizitky, ktoré mal na stole
Podle mě je to jenom zvolený jiný komerční název. Ona je u těchto barevných variant vpodstatě každá ryba tak trochu odlišná, takže vyrobit si jiný název není až zase takový problém, ale třeba se pletu a opravdu jde o novou variantu.
Na burze nedaľeko Viedne núkali takéto skaláriky:
- A pod názvom variety "red devil" (8€/ks)
- B pod názvom "red flame" (10€/ks)
Tie "plameňáky" boli drahšie vraj preto, že sa jedná o novšiu varietu a viac-menej ešte raritku. Chovateľ bol rakušák; bola tam žiaľ masa ľudí, takže som od neho viac nevytiahla...
Red devil je mi známy, pri tej druhej variete si niesom istá, či je to len reklamný trik, aby sa predali, ale klasický "devil" má svoje oranžovo-červené sfarbenie viac intenzívnejšie na chrbte, pričom tzv. "flame" je niečo ako hodne vyblednutá krvavá a sfarbenie rovnomerné po celej časti tela, či to predsalen nieje skutočne iná var.
Poznáte to niekto? Budem vďačná za feedback
Starší reakce
Se skalárami můžeš mít skoro všechny bežné ryby, když jsou spolu od mala já mám dokonce s nima i neonky, a vše je bez problému
Podívej se třeba ke mě do prezentace.
EDIT: Když si v atlasu ryb otevřeš tu skaláru, tak tam je možnost "palve v nádrži", a to když rozklikneš, tak se Ti zobrazí všechny akvária kde jsou skaláry a tam se můžeš inspirovat, co kdo u nich má.
0 09.02.2011 20:09 Kubík Dobrý den, nevím kde se zeptat tak se zeptám tady:
Budu si kupovat nové akvárko 180 litrů a chtěl bych do něho nějaké pěkné Skaláry a nevím co by se k nim hodilo a co by mě nesežrali.
Předem děkuji za odpověď.
Starší reakce
pred rozhodnutim ich odchovat som ratal ze budu rozne...ale nie az "takto" a to je cca polovica zlatych
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 7 8
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 8449x