Tetra - chov
V přírodě dorůstá až 80 cm, v akva zůstávají mnohem menší. Tuto rybu lze po dosažení dospělosti chovat jen ve velkých akváriích (minimální délka 2m). Voda by měla mít 25-28°C, bohatá na kyslík, dobře provzdušňována a s nízkou hladinou odpadních látek (silný filtr). Přijímá především živou potravu - živé rybky, žížaly, slávky, doporučuje se občas krmit masem korýšů, dá se krmit i hovězím srdcem atd. V akváriích nebyla dosud rozmnožena, v přírodě staví volně plovoucí pěnové hnízdo, které chrání oba nebo jen jeden z rodičů. Rozdíl v pohlaví není znám. V dospělosti zmizí skvrny a ryba se zbarví stejnoměrně zlatostříbřitě.
0 27.12.2007 09:07 pytel – Re: Saša
podle článku, na který se odkazuju, to závisí na velikosti akvária. do menší nádrže(120*45*45) umístíme jen jeden kus. do větší(180*45*45) je možné pořídit pár nebo skupinku.
0 24.12.2007 12:12 pytel – Re: Saša
vyčteno z odkazu
www.practicalfishkeeping.co.uk/…
Water parameters: Provide a pH of 7.0-7.5, temperature 76-79�F, GH 8-18 - this is not a fussy fish as far as water chemistry is concerned.
Aquarium care: The minimum size tank for a single fish would be 120 x 45 x 45cm (48" x 18" x 18"), and 180 x 45 x 45cm (60" x 18" x 18") for a couple. The best set-up includes plenty of cover in the way of plants, driftwood, etc. Standard, fairly bright lights will be fine, so long as you provide them with cover so they have a good sense of security. Avoid any sharp tank d�cor.
Diet: This fish can be difficult to feed with �dead� food, so you may have to feed live food at the start.
The best "dead" food is small frozen fishes. These can be bought at most good aquatic outlets and are usually sold under the names of whitebait, silversides, lancefish and sprats. Always try and feed the whole fish rather than chopping it up.
Doing this ensures the predator gets all the nutrients it needs for optimum growth and health. Other suitable foods include large earthworms, mussels, cockles, and even the occasional beef heart.
ps: omlouvam se, ze neprekladam. zakladni veci se snad daji vycist i bez znalosti anglictiny. treba s pomoci slovniku na seznam.cz
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s chovem afrických teter štikovitých Hepsetus odoe? Informace na různých internetových stránkách jsou většinou dost kusé, pokud jsou tam tyto ryby vůbec zmiňovány. V literatuře je to ještě horší, nanejvýš tu i tam fotografie doplněná textem typu "Tato ryba má silně ozubené čelisti" (na což bych nepřišel, kdyby to tam nenapsali
)... Chápu, že to není ryba vhodná do běžné nádrže (rybožravý, poměrně velký predátor), někdo by je ale snad mít mohl... Krátce chovám dvě tyto "štičky" a rád bych zavčas předešel případným "začátečnickým" chybám.
Díky
Starší reakce
jsou to hloupy ryby, chytej se samy.. ja jsem s tim problemteda nemel..
0 21.11.2007 11:39 Petr1 Pro Tau: Zdrave snad jsou. Mám to z jedné malé akva a vše bylo v karanténě. A kromě toho je to takové mladé holky a ta si na zdraví rybiček zakládá. Dokonce nemá ani řasy na kytkách. Jediné, co jsem řešil, byly neonky bez ploutví. Vypadalo to jako bakteriální rozpad, někde jsem tu měl fotku. Ale zbytek rybek byl v pořádku, v akvaristice byl a je zbytek naprosto zdravý. Takže to bylo asi vodou (vysoké NO2 a NH3/NH4 po založení). Teď, co se voda zlepšila, ploutvičky dorůstají. Konga jsou v pohodě úplně. Ale nerad bych tu skupinku dělil a nevím, zda pro tebe zase nebude 8 kusů moc.
Pro Alena: Místo mám hezké, ale je to náš obývák a v budoucnu se tam bude muset asi vejít ještě televize. Sice jsme ji před několika lety vyhodili, ale kvůli dětem ji časem znovu pořídíme. bez pohádek je asi nebudeme moci nechat. Takže ta přijde vedle toho akva. Jinak je to v patře a je tam tenká dřevěná podlaha, na zem to dát nejde. No a příčka je obyč tenká na cihlu a na to si třeba 600 litrů pověsit nedovolím. Aby to nevypadlo i s kusem zdi
Ale jestli se přestěhuji, plánuji něco jako 45 -50 výška, 40 šířka a 300 délka
0 21.11.2007 09:44 Petr1 Já vím, tamto mělo 150 cm a od kraje ke kraji volný prostor
Buď je mohu vrátit do prodejny nebo kdyby je někdo chtěl ... Samcům se právě začínají protahovat ploutvičky.
Z rodinných důvodů mám takové malé akva. Dříve jsem měl 150*60*40 tam hezké aktivní ryby, venkovní filtry, světelnou rampu
Ach jo ...
0 21.11.2007 09:19 Horác – Re: Petr1
Vaše akvárium je pro kongotetry moc malé (krátké). Ze zkušenosti vím, že ani metrové akvárium pro ně není to pravé ořechové.
0 21.11.2007 09:03 Petr1 – Tetra konžská - zkušenosti
Obracím se s prosbou na všechny, kdo mají s těmito rybami nějakou zkušenost - kdysi jsem měl akva 350 litrů a tam 10 kongo teter. Plavaly od jednoha kraje k druhému, byly aktivní, prostě dominanta akvárka. Teď mám menší, viz profil, a tam 8 kong jen s neonkama. Jenže konga prakticky neplavou, drží se uprostřed akvárka v dolní třetině nebo uprostřed a to v hejnu o průměru cca 10 cm. Občas se jedna ožene po druhé, ale to je vše. Prostě taková nevzhledná nicnedělající koule. Ostatní rybičky plavou po celém akva bez problémů.
A tak bych se chtěl zeptat - co jim nesedí? Akva je již poměrně zarostlé, je pravda, že dříve jsem je měl v mnohem větším prostoru s jen pár kytkama. Parametry vody by pro ně měly být ok. Také jsou malé, ještě nevybarvené a bez okrasných ploutví. Třeba je to jejich standardní chování než dospějí, ale už si to nepamatuji. Za současné situace je mi jich spíše líto, vypadají vystresovaně a přemýšlím o jejich výměně za jiný typ ryby. Nebo máte někdo jinou radu / názor?
Starší reakce
0 22.10.2007 21:00 RAP pro Martin: Nejsou na to zvyklé a nechutná jim to.
0 22.10.2007 20:37 Martin – Rybičky nežerou Tetramin
Mám v akváriu 10 Teter Královských a krmím je převážně výrobka firmy Dajana a mraženými potvorami (Artémie, Koretry, Nitěnky). Všechno žerou rybky hltavě, jak má být. Koupil jsem pro zpestření Tetramin, ale ten nežerou vůbec. Do vločky párkrat ďubnou a pak je nechají být?
Co může být za problém?
Starší reakce
0 26.08.2007 20:57 Vrubouš Zalezi na velikosti akva,a taky kolik a jakych ryb uz v akva mas..Od toho se odviji me dalsi rady
.
0 26.08.2007 20:47 Page Tak krmim je, a neřekl bych že málo...Je teda fakt že tetry moc hejno netvoří, spíše poletujou po akváriu sem a tam.. Kolik kousků máš na mysli??
Z původních 6 na ??
0 26.08.2007 20:44 Vrubouš Proboha,musis je krmit!
Nekdy se to stava,pokud jsou Skalary mlade a nebo maji zavojove ploutve...Hold,zkus rozsirit hejno Teter,aby se zabavily mezi sebou.
0 26.08.2007 20:04 Page – Tetra žere skaláry
Koupil jsem si 6 kusů teter diamantových a okusujou mi skaláry. Nikde jsem se nedočet že by spolu tyto dvě rybky nemohly být. Chudinky skaláry jim musí pořád uhýbat
. Je toto chování normální? Dá se s tím něco dělat?
ano mám je v akváriu s Red Cherry+CJ
myslim že tam jsou dvě samice,samci nějako jsou v luftě
vypustil sem 4 (dva páry)u CJ v pohodě
samice nosi i vajíčka:
Starší reakce
0 20.08.2007 18:47 Havel-st Jak jsem psal, dělají to málokdy, opravdu spíš ze zvědavosti. Taky dávám tyhle tablety a je pokoj (mám i Black-Molly). Stačí jednou, dvakrát týdně.
Jinak přeju úspěch, je to nádherná rybka a když budou dva samečkové, budou se předvádět, ale neublíži si. Bude na co koukat.
Tady je pár fotek, ale funguje jen když jsem přípojený, musím konečně dát něco taky sem, na profil. :(
havel3.ralsko.net/… 0 20.08.2007 18:31 Havel-st Já to taky nevěděl, podezíral jsem šneky, ale pak to tu někdo psal, tak jsem je hlídal a opravdu dokáže odkousnout i kus zdravého listu, nebo vytáhnout zasazenou rostlinu.
...taky má na to pěkně vybavenou tlamku.
taky je mám,5 kousků,aby likvidovali potěr mečovek a gupek,ale že by okusovali kytky sem si tedy nevšiml,jinak pišou že se daji rozeznat podle oči
ale to bych je musel odlovit a proštudovat
nemožný v akva
jinak super rybky
0 20.08.2007 15:34 Vrubouš Slusna urcite ano,ja je mel sice zadarmo z druhe ruky,ale taky to nebylo dle meho gusta
.
0 20.08.2007 15:20 Vrubouš Ahoj,
Nematobrycony jsem mel,dlouhou dobu...Cca 30-ti clene hejno v huste zarostlem akvariu,prevazne Ruzkatec,Vallisnerie a Echinodorus.Na hladine asi 4 druhy plovoucich rostlin + Ceratopteris.Nevsimnul jsem si,ze by ryby rostliny okusovali.Dokonce se nekolikrat vytreli.Jikry ale vzdy spadly bud mezi rostliny nebo do sterku.Cilene jsem jich neodchovaval,ale vzdy nekolik kusu prezilo.Kdyz jsem ryby odlovoval,napocital jsem jich uz kolem 50.Ryby zily v akvariu cca rok a pul.Prevazovali samice...Pomer byl asi 15:35 pro samice.Chov i odchov je jednoduchy,jako u vetsiny Tetrovitych.V potrave nejsou vybiravi.Preju mnoho uspechu z temahle krasnyma Tetrama
.
0 20.08.2007 15:12 Havel-st Je pravda že si občas ukousnou, nejraději mladého, zdravého listu, ale není to moc často. Spíš záludně vyčkávají, až zasadím novou rostlinku, takže asi spíš ze zvědavosti.
Když je akvárko zaběhlé a rostlin už dost a zakořeněných, tak je to v pohodě. Horší, když se jeden snaží rozpěstovat rostliny, které má v 1 - 2 exemplářích.
Chce to tak dvakrát týdně přikrmit něčím zeleným (např. tabletu na sklo).
Ahoj, chci si pořizovat hejnko těhle rybek, myslela jsem tak 2 samce a 6 samic do 112l akva tady v prezentaci. Prý můžou okusovat rostliny, dokonce i anubiasy. Jaké s tím máte zkušenosti?
Dík za odpovědi.
Starší reakce
0 23.04.2007 22:38 Havel-st – císařská to nebude
V klidu často zaujímá tetra císařská šikmou pozici s hlavou níž. Má jasně zelené, nebo modré oči (samice - samec).
0 23.04.2007 22:33 Lucky Určitě královská.
Přidat reakci
1 ...... [14] 16
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 12886x