Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Elektrická vodivost

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Elektrická vodivost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 15:38 Muž Kubaa [718] Re: DavFM
No vidíš a mně zas nejde o žádné neonky ale o to pochopit, co se vlastně v té vodě s výluhy děje a co konkrétně je zodpovědné za vodivost a rozdíly ve vodivosti v různých blackwater biotopech. Jako základ mi přijde vědět, za jakou část vodivosti je zodpovědné samotné pH. Možná je to zanedbatelné a možná ne. Bude na to nějaký jednoduchý vzoreček, který snad někdo zná nebo je někde napsaný. To je vše, co chci momentálně vědět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   28.12.2017 15:34 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Kubaa
Já nic počítat nechci. :-)
Já si temahle zbytečnost má už dlouho nezatěžují hlavu. Vezmu konduktometr a vidím, že dneska se mi neonky nerozplavou, protože mi to ujelo a ta voda je mimo. Rychlá molekula, voda nebo med, nemá to pro mě význam.

edit:jé, nazdar prasane, nedávno jsme si s pepanem říkali, že už by tě to nasrání mohlo přejít, škoda každého zkušeného praktika co odejde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 15:32 Muž Kubaa [718] Re: prasan
No chtěl jsem vědět, jak spočítám vodivost roztoku čistých huminů v destilce (bez dalších kontaminantů) z pH. Nikdo neví, za to se mi tu snaží vysvětlit, že nesmím zanedbat ty organické anionty. Tak vysvětluju, že můžu. Proč to tak řeší, to nevim ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 15:30 Muž Kubaa [718] Re: slavko
Samozřejmě že pohyubují. Máš to popsané i v těch článcích co postoval DavFM.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 15:26 - Re: Kubaa
A prečo ti vlastne ide o tie ionty či čo......akosi nechápem podstatu veci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 15:26 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Kubaa
Elektróny sa nepohybujú od elektródy k elektróde. Od elektródy k elektróde sa pohybuje elektrický náboj (teda prúd), ktorý si elektróny odovzdávajú...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 15:20 Muž Kubaa [718] Re: DavFM
Tak pokud to chceš počítat komplet můžeš. Ale je prostě nesmysl si zatěžovat hlavu s ionty, které budou mít minimální vliv na celkový výsledek (a ještě navíc je jejich koncentrace i konkrétní chemická podoba neznámá - rašelina fakt nemá chemický vzorec).

Když budu počítat hmotnost vody v akváriu, také si nebudu dělat hlavu s tím, kolik je ve vodě rozpuštěno jakých látek. Leda snad kdyby to bylo akvárium mořské, tam by to pro velmi přesný výpočet už vliv mělo (asi 3.5%).


Tady v tom PDF je tabulka mobilit několika iontů: www.umich.edu/… Jsou tam i nějaké malé organické molekuly - mají mobilitu desetkrát menší než protony. Ale ty huminové látky jsou ještě větší a komplexnější molekuly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 15:14 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Kubaa
Jistě. A proto znovu zopakují, pokud se zamýšlím nad vodivostí, nemůžu zanedbat žádnou el.nabitou částici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:46 Muž Kubaa [718] Re: DavFM
Jistě, kde je proud, je pole. A pokud je pole a vodič, je proud. Ale kde ve vodě nejsou ionty, není proud. Přesněji, kde je velmi málo pohyblivých iontů, je velmi malá vodivost, velký odpor a malý proud. To je i důvod, proč konduktivita stejného roztoku stoupá s teplotou - zvyšuje se mobilita iontů.

V analogii s tím tvým kovovým vodičem, když budeš mít místo kovu materiál, kde se elektrony nemohou volně pohybovat, proud ti nepoteče, takovému materiálu se říká izolant. Nebo ta analogie s tím potrubím v tebou odkazovaném článku. Představ si že místo pohyblivé vody je tam med, nebo sklo (to je také tekutina)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:42 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Kubaa
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:38 Muž Kubaa [718] Re: DavFM
Právě že nikoliv, v kovech vede proud fyzický pohyb elektronů, v roztocích iontů.

www.zsnadvodovodem.cz/…


Každá voda obsahuje mobilní ionty (vždy se disociuje) - ale pokud jich je tam málo (nejméně v chemicky čisté vodě při pH 7) - vede ho blbě. Pak už záleží jen na napětí, kolik protlačíš proudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:30 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Kubaa
Kubaa napsal: V roztoku vedou proud ionty svým fyzickým pohybem od elektrody k elektrodě. No a když je to velká kráva, hýbe se pomalu, logicky. Takže jsem přesvědčen, že v kyselém huminovém roztoku v jinak čisté destilce vedou proud především ty protony.

Proud žádné ionty nevedou.Proud je pole, které se šíří. Ty ionty jsou to, co se natočí doleva nebo doprava, na sever nebo jih, NA PLUS NEBO MINUS.

Edit: můžete ověřit jednoduchým pokusem. Dejte drát s elektřinou do vody s "nemobilní mi" ionty a pak vložte třeba ruku. Jsem si jist, že nebudete čekat,než doputuje pomalá částice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:29 Muž Kubaa [718] Re: DavFM
To by ty rozdíly pro jednoduché soli byly násobky malých čísel. Skutečně tam hraje roli mobilita těch iontů. Něco jako elektroforéza.


Tady jsem něco vygooglil: www.researchgate.net/…


The conductivity of a solution depends on the concentration of ALL the ions present, the greater their concentrations, the greater the conductivity, These ions all have the electrical unit charges shown by their symbols, but they move at different velocities [mobilities] through the solution, so they contribute differently to the conductivity. An analogy would be a line of persons carrying water to a tank, they all have the same size bucket, but some walk faster than others [i.e. have greater mobility]so they contribute more. These relative mobilities have been measured and are listed in many chemistry texts and reference books. Of the common ions, the most mobile CATION is the Hydrogen ion [H+] with a value of 350 units, and the most mobile ANION is the Hydroxyl ion [OH-], 199 units. The other common ions have values ranging between 40 and 80 units. So you se that strongly acidic [or strongly basic] solution will have high conductivity

Pokud mluví o typických anorganických aniontech, u té organiky bude ta mobilita ještě mnohem menší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:27 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
Ty částice, které vstupují do měření vodivosti, mají náboj.A jde o to, jak velký ten náboj je. To může být rozdíl ve vodivosti různých prvků, sloučenin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:26 Muž Kubaa [718] Re: DavFM
V roztoku vedou proud ionty svým fyzickým pohybem od elektrody k elektrodě. No a když je to velká kráva, hýbe se pomalu, logicky. Takže jsem přesvědčen, že v kyselém huminovém roztoku v jinak čisté destilce vedou proud především ty protony.


@Maq: a kdo vedl lépe? uhličitan je větší, takže by asi měl vést hůře, na druhou stranu zvedne pH a vytvoří si tak armádu pomocníků OH- ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:23 Maq Re: DavFM
Já tomu moc nerozumím, ale dělal jsem pokusy se stejným molárním množstvím dokonale rozpustných látek a vodivost mi vyšla různá.
Konkrétně velký rozdíl je mezi chloridy a uhličitany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:21 Muž Kubaa [718] Re: Maq
Na druhou stranu jsem viděl fotky z JAM, nevím zda přímo z Rio Negro, kde měli rybu v malé fotonádržce a ta byla na dejme tomu 10 cm skutečně hnědá jako kafe...

Obávám se, že ta "černá organika" ve vodě a vůbec složení těchto vod není úplně triviální záležitost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:19 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Kubaa
Já už se o fyziku hodně dlouho nezajímám, ale nechápu jak chcete zanedbávat nějaké nabité částice- Anionty a velké nepohyblivé molekuly. Pokud se dobře pamatuju, tak elektrická energie je pole. Prostě se šíří elmag.pole a je mu jedno jak je molekula velká. Proto se taky konduktometrem dá měřít počet částic-ppm, prakticky jde o nabité částice, které ku šíření pole přispívají. Myslet si, že vodivost dělají jen elektrony je asi nesmysl, ony i ty elektrony putují i drátem velice pomalu, zatímco pole se šíří rychlostí světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.12.2017 14:18 Maq Re: Kubaa
Jestli ono to není tak, že Rio Negro je sice "negro", ale kdybys tou vodou naplnil akvárko, tak by ta voda byla docela čirá.
Na druhou stranu, v těch pralesních tůňkách a stojatých ramenech, kde žijí třeba neonky, tam bude ten "čaj" asi mnohem silnější... a s ním asi i vodivost. Ale určitě to nebude jen organický výluh.
Příklad: Vápník není mobilní floémem. Jde z kořenů nahoru a dost. Ale četl jsem, že v pralese vápník cirkuluje tak, že stromy při transpiraci vylučují i ten vápník, ten skape dolů, a celé si to může zopáknout. Totéž se děje s dalšími prvky, a je to doplněno opadem listů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 14:13 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Kubaa
Jj sorry, zle zi pamätám pKa. stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 13:45 Muž Kubaa [718] Re: Maq
Ano, někde jsou tu přesná čísla (pár týdnů zpátky v nějakém vláknu...). Bylo to kolem 100 uS/cm. Proto mi vrtá hlavou, nakolik za to může čistá rašelina a nakolik kontaminace (a co je to za kontaminaci).)


Tak to nemůžu najít (možná to skončilo jako OT), ale našel jsem dvě podobné dvojice hodnot:

- Moje měření blackwater potoka v Lužických horách: 90 uS/cm, pH 4.1

- Deepinpeat a olše: Velkou hrst šištic zaleju litrem RO vody o vodivosti 4 μS. Za 24 hodin má ten macerát vodivost 60-70 μS a pH někde lehce na 4.


Evidentně tedy přinejmenším některé výluhy zvedají vodivost poměrně výrazně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 13:43 Maq Re: Kubaa
A jistě jsi změřil i vodivost...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 13:25 Muž Kubaa [718] Re: Maq
Destilka (DM) + rašelina (SERA) ve sklenici vody -> druhý den jsem naměřil pH 4.

Ale hlavně ty přírodní rašelinné biotopy mají pH někdy až 3. A určitě ne proto, že by do nich někdo lil anorganické kyseliny. Čistá dešťovka (v podstatě destilka v rovnováze s atmosférickým CO2) má pH 5.6. K těm 4 to není tak daleko (méně než 100x).

(myslím, že podstata je v tom, že je tam nulová KH - v alkalické vodě s tím ta rašelina tolik nehne)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 13:15 Maq Re: Magic
Magic napsal: Tak ale zas organickými kyselinami pH 4 nedosiahneš.
Nó, já myslím že destilka protažená přes rašelinu (některou) takové pH mít může, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 13:08 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Kubaa
Tak ale zas organickými kyselinami pH 4 nedosiahneš. Nanajvýš mravčou, ale to už nie je zas ten anión významne malý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 11:30 Muž Kubaa [718] Re: Magic
Proto říkám, anionty zanedbejme (protože hrají, alespoň v případě huminových kyselin a podobných organických látek, mnohem menší roli - jsou velké a málo pohyblivé, takže na vodivost mají mnohem menší vliv než jimi uvolněné protony, které jsou naopak malé a velmi dobře pohyblivé - a je jich hodně).

BTW ta čistá voda je teoretický konstrukt. Jakmile jí dáš na vzduch, rozpustí se v ní CO2 a začne být kyselá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 11:10 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Kubaa
Čistá voda nemá pH 4 ale 7. Musíš do nej naliať kyselinu, aby bolo pH 4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 23:20 Muž Kubaa [718] Re: Maq
V první řadě by mě zajímalo jaká je vodivost čisté vody o pH 4. To musí jít nějak spočítat. Anionty zanedbejme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 23:16 Rado Re: Maq
do 20 us
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:54 Maq Re: Kubaa
Něco jiného to určitě bude, ale podrobnosti... no to je zhruba předmět mého bádání. :)
Já myslím že velmi čistá rašelina
(a) nějaké ty anorganické ionty vždycky obsahuje,
(b) že ty huminy udělají vodivost taky.
Ale na Rio Negro je voda černá a vodivost kolikrát nepatrná, takže... nevím. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:33 Muž Kubaa [718] Re: Maq
Jasně. Ale když bude stejná vodivost z anorganických solí a z organiky/protonů, bude to něco jiného, ne? Ale pořád nevím, zda je destilka s rašelinou skutečně vodivá především díky té organice a protonům, nebo jsou v ní v takové míře anorganické soli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:28 Maq Re: Kubaa
Já tomu říkám "hustota vody" a měřím ji pouze jako vodivost, přestože to jde dále zkoumat z vícero stránek, např. vlivu na osmotický potenciál.
Elektricky, těch souvislostí bude určitě víc, ale já jsem měl na mysli konkrétně tzv. "futile cycling", kdy rostlina ionty přijímá a hned vylučuje, protože příjem je do jisté míry úměrný vnější koncentraci, zatímco uvnitř je potřeba udržovat "všechno", mimo jiné žádoucí elektrické potenciály, iontovou rovnováhu (pH), atd.
Ano, přiznávám, já jsem si nedal moc práce s tím, abych všechny ty potenciály, napětí a tlaky přesně chápal. Ale to rozhraní mezi "hustým" vnějším roztokem a tělem rostliny je pro rostliny určitě zátěž.
A měřím jen vodivost, takže zjednodušeně a zhruba: vysoká vodivost = špatně. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:12 Muž Kubaa [718] Re: Maq
Osmoticky, to také není vodivost, ale osmolarita. Elektricky? To mě zajímá mechanismus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:07 Maq – Re: Kubaa
Popravdě si neumím představit (to neznamená, že příroda nemá větší fantazii než já), jak může rybám či kytkám vadit vodivost jako taková. Není to tak, že jim vadí něco konkrétního, pravděpodobně nějaké soli, které tu vodivost zvyšují?
Jasně že může, a většinou vadí. Osmoticky, elektricky.
A kromě toho samozřejmě některé ionty vadí víc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 22:40 Muž Kubaa [718] Re: Maq
Co mě ovšem fascinuje, že TDS (elektronicky měřené) se vyskytuje ve vědecké literatuře - a ne, koeficient neuvádějí - už jsem se s tím setkal několikrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2017 15:39 Maq Re: Kubaa
(1) Ohledně měření vodivosti jsem začal s levnými čínskými měřáky, měl jsem dva. Oba měly koeficient cca 1.9-2.0. Kde to číslo vzali nebylo v návodu vysvětleno.

(2) Je pravda že některé čínské měřáky ukazují pouze TDS, přestože evidentně měří vodivost. Důvodem jsou snad nějaké uživatelské preference amerických nebo čínských zákazníků?

Jinak zcela souhlasím, žádný univerzální koeficient stanovit nelze. Trochu jsem si s tím hrál, může to být běžně mezi 1.5 až 2.něco.málo. Například stejné molární množství chloridu má jasně vyšší vodivost než uhličitan.
Taky bych raději TDS (nebo ještě lépe molární koncentraci), ale i když jsem se snažil pokusně vyvinout nějaký sofistikovanější koeficient pro "moje" podmínky, vzdal jsem to a držím se vodivosti. (A už nepoužívám čínské měřáky, mám konduktometr Adwa a jsem velmi spokojený. Pokud bych chtěl, koeficient bych si tam mohl nastavit. Ale už nechci, nemá to cenu.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2017 13:37 Muž Kubaa [718] – TDS
Pokud tomu rozumím dobře, TDS měřáky jsou prostě jen konduktometry, které místo údaje v siemensech zobrazují hodnotu přepočtenou nějakým koeficientem na obsah solí, který by při jakémsi předpokládaném složení solí odpovídal naměřené vodivosti (tento koeficient je nutně nepřesný, protože při různém složení vody musí přesný koeficient nutně vypadat jinak).

Mám k tomu dva dotazy:

1) je ten přepočtový koeficient standardní a všude stejný, nebo to má každý měřák jinak? Jinými slovy, pokud někdo místo vodivosti udává elektronicky měřenou hodnotu TDS, mohu z toho zpětně získat vodivost, aniž bych věděl, čím konkrétně to měřil?

2) co vede lidi k používání TDS měřáků místo normálních konduktometrů? Je to úplná kravina nebo mi něco uniká?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 12:10 Muž Kubaa [718] Re: irigi
Určitě. Nechápu, jak si vůbec mohou dovolit poskytovat takovéhle zprůměrované údaje. Pohybuju se mezi třema vodovodama v Praze a z každého teče něco jiného. Co jsem nedávno koukal, v Brně mají info na mapě dle skutečné polohy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 12:08 Muž irigi [2] Re: Magic
Díky moc! Hledal jsem vodivost, a konduktivitu jsem úplně přehlédl! S těmi odlišnými vlastnostmi je to bohužel pravda. Celkovou tvrdost vody na Žižkově jsem měl 12, na Hájích 6, takže počítám, že ta vodivost může skákat podobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 09:46 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Maq
Áno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 09:40 Maq
A chápu správně, že převádím-li mS/m na µS/cm musím vynásobit deseti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 08:13 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Kubaa
Jj to je holt tak. Všechno uvádějí jen průměr, i když mají dva výrazně odlišné zdroje. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2017 07:27 Muž Kubaa [718] Re: Magic
To je průměr pro celou Prahu, lokální hodnota může být dost jiná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2017 06:07 Muž Magic [879] - RostlinyRe: irigi
Ale uvádějí (řádek 37) :-).

Údaj z října:
konduktivita mS/m 36,9
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2017 21:40 Muž irigi [2]
Zdravím, tušíte prosím někdo orientačně, jaká je vodivost kohoutkové vody v Praze na jihu? (Háje a okolí). Vodovody a kanalizace to neuvádí. Předem díky!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2016 15:18 shed44 Re: NHKG
Tak jsem doma,zkusil jsem cast dna,křemičitý písek ok,ale hrubší kameny sumi pekne.Hlavne ze už vim vím to je.Rostlin moc nemam,prakticky jen na kořenech takže mala vrstva jemného pisku bude ok. Díky za pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2016 10:51 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: shed44
Písek do bazénových filtrací. Je sice drahý, ale naprosto inertní a přesetý na správnou zrnitost. Akorát v něm moc nedrží rostliny, ale já žádné ve dně nemám.
Pokud máš rostlinné akvárium, pouvažuj spíše o liaporu: rybicky.net/forum/16474--liapor-vs-aquaclay-ground
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2016 09:25 shed44 Re: NHKG
To si taky myslím,CO nemam,dno jsem podezříval delší dobu.je tam křemičitý písek plus nějaká hrubší drt z akvaristiky,bohužel jsem to dával do akva ještě pred tim nez jsem mel konduktometr.dneska vyzkouším test s octem a asi to půjde ven.pokud nemáš holy dno co tam dáváš co je stoprocentně stabilni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2016 16:19 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: shed44
Hmm, tak něco je špatně. Nejspíše dno obsahuje vápenec. Pochybuju, že by se ti tak nahromadily Nlátky, aby ti to tak moc stouplo. Listí mandlovníku a výluhy používám do mojeho akvária taky a s vodivostí to nic nedělá. CO2 předpokládám nepoužíváš.
Jaké je přesně to dno? Zkus vzít jeho část a nalít na něj ocet, co to udělá. Pokud pění, budeš muset ho vyměnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2016 16:07 shed44 Re: NHKG
Vodu jsem meril pred výměnou 450uS a po ni 280uS,přidávám vodu upravenou prave abych snížil vodivost.Bohuzel za 7 dnu se to vrátí na cca 450 - 500uS, do akva dávám někdy výluh z mandlovniku,někdy cast listu,dno není hole,jinak je tam koren a trubky pro Lsumce,anubias.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [4] 5

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 6778x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9254?od=151