Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nejlepší hnojivo

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Nejlepší hnojivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2024 19:40 Muž Tezzikl [0] – allfa
Zdravím lidi. Máte někdo zkušenost z výrobky od fy allfa? www.allfa.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2018 18:07 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: xvalp06
Takze priznavam, nepochopil som cely ten system okolo hnojenia ( a asi nielen o hnojeni :-() a myslel som si, ze to musim kupit a pouzivat to, ako odporuca vyrobca, lebo pouziva nato velky marketing a urobi co najviac preto, aby sa to predavalo vo velkom. A este k tomu som dost tvrdohlavy, no vidno byk je byk...smich
A ospravedlnujem sa za opakovane prispevky.

Estimative Index isto nie, aj keby mi zaplatili za to...

Najradsej by som chcel ist prirodnou cestou, a ak by to neslo, tak pouzivanim tych pripravkov v minimalnom mnozstve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2018 15:26 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: Marcelko
Existuje mnoho přístupů k Hnojení a sám si musíš vybrat jakou cestou půjdeš.
Na jedné straně je žádné hnojení (nebo téměř žádné), předpokládá, že vše co kytky potřebují získají ze substrátu nebo jako produkt organismů v akváriu (řekněme metoda Walstad).

Na opačné straně je Estimative Index, kdy tam lejež všechno a radši víc, jednou týdně vyresetuješ a pak nanovo.

No a pak milióny cest někde mezi, kdy každý jde tou svojí.
Podle cesty kterou si zvolíš si pak najdeš hnojivo, které je optimální pro tvou cestu.
Tebe bych tipoval spíš na metodu Estimative Index.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2018 15:25 Muž smik [70] Re: Marcelko
Hehe ono to moje doporučení na Tropicu v souvislosti s ostatním mým textem byla spíš ironická poznámka. Každopádně Tropica je podle mých zkušeností dobrá.

Že neobsahuje dusík a fosfor? Pokud vím tak Tropica dělala dvě formule. Jedna byla s dusíkem a fosforem a druhá byla bez. Vše je každopádně o souvislostech a na některé akva třeba doporučené dávkování bude tristně málo a na některé moc, ale to už tady nejspíš nevyřešíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.10.2018 14:27 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Marcelko
A já ti na to řeknu jediné: v nádrži, kterou mám (a není výjimečná), by si to hnojivo ani neškrtlo. Neobsahuje dusík ani fosfor a zvlášť to první nemám a z vody neberu. Tomu se říká důkaz sporem (vyvrácení).

Pro někoho je to hnojivo dobré. Není ale globálně nejlepší. Zrovna té absence fosforu bych se trochu bál (dusík se dá dodat při výměně vody).

EDIT: Dávat kolem 200 Kč za 100 padesátilitrodní mi přijde hodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2018 14:05 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: Maq
Takze predsa len sa jedno naj naslo... ;-)
smik napsal:
...Nejlepší hnojivo je Tropica...

MirekSazava napsal:
... Me tropica prijde lepsi. Ale mam ji v kombinaci s makrem od Adama Votavy a to je nej kombinace, co jsem kdy mel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.10.2018 00:20 Maq Re: Marcelko
To si, holenku, právě jen myslíš, že se o to detailně zajímáš. Na tomto fóru se jistě najde dost takových, kteří Ti potvrdí, že pokud budeš žádat konkrétní radu týkající se hnojení, rád Ti odpovím tak zevrubně a důkladně, až to mnozí otráveně odmítnou číst. A poradí samozřejmě i další, velmi zkušení a méně mnohomluvní.
Tvůj problém je, že hnojení nechceš rozumět, Ty chceš přihrát hotové řešení, nad kterým nemusíš přemýšlet a nebude Tě nutit o hnojení něco pochopit.
Každé akvárium je sice jiné, ale nestřílíme tak docela na náhodu. Kdybys se namáhal si aspoň malinko něco o výživě rostlin přečíst, hned bys sám poznal, například, že některých (skoro všech, náhodou) živin máš vrchovatě už v té vodě, co Ti teče z kohoutku. Tehdy bys - nejsi-li idiot - začal uvažovat, že je vlastně nesmysl, abys jimi dále hnojil. Začal bys se zajímat o hnojiva s takovými živinami, které Ti v akváriu - v tom Tvém konkrétním akváriu - mohou chybět. A přestal bys plácat o univerzálním řešení. Nejsi-li idiot...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.10.2018 22:53 Muž LeRi [315] Re: Marcelko
Hele napadlo tě alespoň na chvíli že ti některé rostliny vůbec nemusí prospívat i kdyby jsi jim dal to nejlepší hnojivo na světě? Máš tam hodně rostlin na malém prostoru a některé se nemusí navzájem snášet takže jedna začne utlačovat druhou, některé mají zase odlišné nároky na složení dna jiné na světlo a složení vody atd atd ;-) Někdy stačí rostlinu jen přesadit na jiné místo v akva a vše je jinak, některé rostliny si berou živiny víc ze dna než z vody a naopak ;-) Například Cryptocoryny si dokáží kolem sebe zjednat pořádek dost dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.10.2018 22:33 Muž rafi [45] Re: Marcelko
Doplním, co ti tady už napsalo mnoho lidí (naposledy HPetr): kup si nějaké rozumné hnojivo, kde máš aspoň trochu informací o složení a současně bych ti doporučil vybrat hnojivo bez dusičnanů a fosfátů (máš dost ryb a neměly by ti dusičnany ani fosfor chybět) - klidně Rataj Bioflor nebo PP Complete Advance, abychom podpořili lokální výrobce. A pak začni s hnojvem na malých dávkách (klidně desetinu toho, co ti doporučí výrobce) a pomalounku přidávej, až budeš mít rozumně vyvážený stav (je to na dlouho, ale za 2-3 měsíce budeš vědět víc). Je to o tobě, tvé nádrži a tvé trpělivosti pozorovat (a číst) a jemně doladit. Třeba nakonec žádné hnojivo nebudeš potřebovat nebo si dodáš jen nějakou složku, která bude chybět.
Pokud chceš jít technicky víc do detailu, tak tě další testy a konduktometr asi nemine.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2018 22:24 HPetr Re: Marcelko
Už to tady bylo několika přispěvovateli naznačeno, nebo přímo řečeno. Cílem není soustředit se na hnojení, ale "vyvážení konkrétní nádrže" v daném mini "eko" systému tak, aby prosperoval jako celek. Tj. ryby, rostliny a další obyvatelé (žádoucí a někdy i nežádoucí, ale přispívající) tak, aby nádrž fungovala s minimálními zásahy sama. V tom hraje spousta činitelů, takže soustředění jen na určitou věc vede jen ke špatným výsledkům. Ideál je, že to běhá bez ničeho samo. Samozřejmě to nejde, takže by se mělo jen hlídat, aby nedocházelo k extrémním výkyvům, které systému v akváriu škodí.
Jinak fórum není zbytečné jen proto, že se na něm nedozvíš potvrzení toho, co si myslíš, že je správné. A pořád mi připadá, že uvádění konkrétních výrobců, kteří uvádějí různá tvrzení o zázračných přípravcích je minimálně divné. :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2018 22:10 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: ctibum
Ako som uz spomenul, som zacinajuci amater, takze musite zohladnit najma to...
Nerad sa opakujem, ale musim, toto bola moja polozena otazka:
Prosim Vas, ktore komplexne hnojivo by ste mi odporucili?
Napr. z tychto:
Seachem Flourish, Tropica Specialised, Tropica Premium, Rataj Bioflor, Rataj Brutus, Sera Florena, Easy Life ProFito, Dajana Proflor, Tetra Planta Min, atd.?
Dakujem.

Nikde tam nepisem, ze to chcem konkretne na svoje akvarium alebo take nieco...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.10.2018 21:52 R Muž ctibum [6870] Re: Marcelko
Jasně, když si srovnáš třeba mobily, tak porovnáš displej, baterii, procesor atd. U foťáku čip, objektiv, u televize tohle, u auta támhleto. Konkrétní věci u výrobků pro jasně daný konkrétní použití. S autem nebudeš fotit, televizí neodvezeš rodinu na dovolenou, takže si celkem přesně vybereš, co potřebuješ.
U hnojiva ale zjistíš leda tak složení, pokud ho výrobce uvede. Ale co se ti Maq snaží vysvětlit (aspoň myslím :) ) a co ty zarputile odmítáš pochopit, je to, že ty to hnojivo jednak leješ to jedinečnýho akvárka, žádný jiný na světě není stejný a nikdo neví přesně, jaký je to jedno, nikdo neví, co konkrétně mu chybí, čeho má moc a čeho dostatek a je proto nemožný říct, který jedno konkrétní komerční komplexní hnojivo s přesně daným a neměnným složením je nejlepší pro to jedno akvárko.
A druhak se dá dost těžko očekávat, že to jedno daný přesný a neměnný složení hnojiva se přesně trefí do potřeb toho jednoho konkrétního a jedinečnýho akvárka, ani který se do něj trefí ne úplně přesně, ale co nejpřesnějc, ani který dostatečně, ani který vůbec...
To je jako bys chtěl od cizích lidí přesnej recept na svíčkovou, která ti bude naprosto dokonale chutnat...
Slibuju, že už je to můj poslední výkřik... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2018 21:41 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Marcelko
Tak samozřejmě tu máme hnojiva, co jsou k ničemu (Akvaflor z Hornbachu), často to vlastně ani nejsou moc hnojiva.

O komplexním hnojivu budeš potřebovat vědět přinejmenším to, že ho lijeme pokaždé do jiné vstupní vody, takže nelze říct, že je jeho dávka změřena vhodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2018 21:01 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: Maq
Z toho tvojho argumentu potom teda vyplyva len jedine:
Naco tu je potom toto forum? - ked aj tak to ma kazdi ine, atd. a neexistuje teda ziadna konkretna rada, ale iba nejaka domienka, lebo co jednemu vyhovuje, tak druhemu to moze ublizit, tretiemu...atd...
To ma odcudzujes zato, ze mam taku vytrvalost, a ze sa o to detailne zaujimam a este k tomu som zacinajuci amater...??? hmm hmm hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   09.10.2018 20:00 Maq Re: Marcelko
Tvoje vytrvalost je opravdu pozoruhodná, ale vnucuje se otázka, zda nepostupuješ metodou "nejde-li něco kladivem, použij větší kladivo".
Žádné ověřené a považované za nejkvalitnější hnojivo neexistuje, pochop to už konečně. Dalo by se namíchat pro in-vitro kultury, tzn. takové, kde je jen rostlina, její výživa a nepůsobí žádné další vlivy. My akvaristi ale bereme vodu z kohoutku o různém složení, chováme různé druhy a počty ryb, které krmíme různými krmivy a celé to zazdíme ještě používáním různých substrátů. K tomu ještě různě svítíme, sytíme CO2, a máme v různých objemech podle chytrosti a vkusu různý počet, velikost a druhovou skladbu rostlin.
Je to úplně jako bys se ptal jaké jídlo pro lidi je ověřené a považované za nejkvalitnější, protože v Tescu ho mají tolik druhů, a kdo se v tom má hergot vyznat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.10.2018 18:55 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: Marcelko
Pana beka ty si fakt ojedineli pripad :).Je jedno ake pouzijes ci tropicu ci seachem co inu znacku.Ak chces mat zdrave rastliny musi najst rovnovahu.Je uplne jedno aku znacku pouzijes.Mas na vyber velke mnozstvo a konecnom dvosledku su vsetky stejne.Zbytocne to hrotis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.10.2018 21:06 HPetr Re: Marcelko
Mě to připadá po sledování Tvých příspěvků, že jsi agent nějakého prodejce. rozzureny . Nepřipadá mi normální, takhle dlouho řešit nějaké hnojení. Takové intenzivní masírování už nejde podle mě normálně pochopit. Žádné nejlepší hnojivo totiž neexistuje. Vždy je to individuální záležitost. Moje rada " Vy..r se do akvária, ale ne přímo. Udělej to mimo, nech si udělat rozbor a pak podle něj dávkuj :-D . Omlouvám se všem, ale tohle je na mě už moc, i když jsem jen návštěvník a nijak moc nepřispívám. Pokud to myslíš poctivě, tak mám radu. Vymaž si všechny weby o akvaristice a hlavně výrobců a zajdi za nejbližším akvaristou ve svém okolí pro rady. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 20:56 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: MirekSazava
Tak aspon nieco podobne namiesto toho.

Momentalne hnojim Seachem Flourish kazdy den 0,3 ml.
A chcem si kupit Tropica PLANT Growth Premium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 20:29 Muž MirekSazava [71] Re: Marcelko
Žádná náhrada není. Míchají si to přímo oni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 20:18 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Aka je nahrada za to AV MACRO SPECIAL N?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 19:50 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: MirekSazava
Mozes mi poslat link na to hnojivo Adam Votava.
Nepoznam to hnojivo vobec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 19:16 Muž MirekSazava [71] Re: Marcelko
Prijde na to... Me tropica prijde lepsi. Ale mam ji v kombinaci s makrem od Adama Votavy a to je nej kombinace, co jsem kdy mel. Jedu doporuceny davky (u tropici tedy malicko vetsi) kytky rostou krasne, rasy me netrapi a nic vis neresim. Nejaky michani nechavam detem na chemicky krouzek :) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 19:11 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: MirekSazava
Mam ostat pri tom Seachem Flourish alebo ist do tej Tropica PLANT Growth Premium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 18:52 Muž MirekSazava [71] Re: Marcelko
Malou strikackou to neni problem, taky davam kazdy den 0,3 ml
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 18:48 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: MirekSazava
No, ale ako mam kazdy den davkovat iba 0,285ml...? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 18:35 Muž MirekSazava [71] Re: Marcelko
Hnoj kazdy den. Hnojenim jednou tydne nikdy nedosahnes stabilnich hodnot.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 18:22 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: Tučňák
Tiez si to myslim o tom cisteni vonkajsieho filtru, ze ho netreba az tak casto cistit - samozrejme, ze to zavisi individualne u kazdeho inac.
Staci svietit denne 7 hod. v kuse?
Mam okrem toho Seachem Flourish 1 krat tyzdenne 2ml, davat aj to Fe mix Plus 5ml denne? (roztok mám takýto namiešaný: 11g rozpustite v 500 ml vody a dávkujte 5 ml hnojiva na 100 litrov vody denne. Takáto dávka zvýši hladinu železa o 0,05 mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.10.2018 23:17 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Marcelko
Osobně bych se na periodické čištění filtru vykašlal. Filtr čistím při sníženém průtoku. Jestli je to za měsíc nebo tři - to předem nevím. Prostě do soustavy akvárka hrabat co nejmíň - když je to nutné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 21:53 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: smik
Nemam to nastavene dobre a akvarium ma problemy.
Povedal som iba, ze NO3 mam dost, a ze sa mi viac pozdava test od Rataja ako Aquar.
Skusim teda svietit od 15:00 do 22:00 hod., budem hnojit iba 1 krat tyzdenne 2ml Seachem Flourish, 1 krat tyzdenne menit vodu a 1 krat mesacne cistit filter.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 21:50 Maq Re: Marcelko
Marcelko napsal: Sypke hnojivo "Fe mix Ph Plus" - obsahuje to len 4 druhy zeleza alebo aj zmes mikroprvkov ako sypke hnojivo "Micromix Plus"?
Jen železo chelatované na čtyři různé způsoby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 21:44 Muž smik [70] Re: Marcelko
OK no u toho JBL se nepíše z čeho to je tak nevím. Já když jsem si nechtěl míchat roztok do dropcheckeru tak jsem použil náplně od Dennerle a ty mi přišli cajk.

Jo a díval jsem se na to PO4. Tak jak to máš namíchané a dávkuješ cca 6ml týdně tak přidáváš 0,36 ppm PO4 týdně a já bych to v této fázi nedělal.

Hele OK, všechno se ti zdá fajn. Test od Rataje je fajn, NO3 máš spousty, všechno máš nastavené super, akva je v kondici.
Takže moje poslední odpověď. Nejlepší hnojivo je Tropica. Tak ať se daří ;-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 21:40 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: smik
Mne sa zda, ze ten filter SUNSUN funguje celkom dobre aj po 3 tyzdnoch, a to mam v nom uplne plne kose tych naplni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 21:31 Muž smik [70] Re: ctibum
Aha, nevšiml sem si. Každopádně pokud by bylo potřeba dávat KNO3 tak bych zatím další draslík nepřidával.
Filtr myslím spíš tak obecně. Pokud je akva zaneřáděné a moc nefunguje tak klidně co 3týdny (nebál bych se i co dva). Pokud funguje tak podle potřeby. Já mám filtry dva a jeden měsíc čistím jeden a druhej měsíc druhej. Tak co dva měsíce interval. Někdy když se mi něco nezdá tak vyčistím i častějc. Nebo když se sníží průtok. Jeden z filtrů mám taky SUNSUN a u něj se mi zdá, že ten výkon jde hodně dolů.
Ono při tom častějším čištění se trošku naruší biologická filtrace, ale fungující akva má dost hodnejch bakterek v sobě a nefungujícímu ta větší čistota spíš prospěje než uškodí a radši dělám i častější výměny vody.
Aspoň tak má zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 21:23 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: smik
Najskor ste mi hovorili, aby som si doplnil a aktualizoval svoju prezentaciu nadrze, a tak som aj urobil, a neviem naco, ked malokto si ju aj tak pozrie. Mam tam uvedene skoro vsetko a aj tak sa ma pytate, ci pouzivam to a to, a pritom to tam mam napisane...
Mne sa zda byt ten test NO3 od Rataja celkom fajn, mam aj NO3 test Aquar a ten sa mi zda byt akysi zvlastny a nikdy som nedosiahol s nim vysledok po prvom a ani druhom merani, ale vzdy az po poslednom tretom merani a vysledok bol cudny.
Roztok v dropcheckry mam JBL
www.akvazahrada.sk/…
Filter mam vonkajsi SUNSUN 702A s tymito naplnami:
- keramicke valceky, molitan, 1 liter Seachem Matrix, 1 liter Seachem DeNitrate, 250ml Seachem Purigen a filtracna biela vata.
Ako casto mam cistit ten filter?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 20:28 R Muž ctibum [6870] Re: smik
K2SO4 dává, viz prezenace...
To pravidelné čištění filtru myslíš jak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 20:20 Muž smik [70] Re: Marcelko
No mám pocit, že děláš něco, ale moc nevíš proč.
Napíšu ti co bych udělal já no a ty se rozhodni jak uznáš za vhodné.
V prvé řadě bych vyhodil Rataj test na NO3, nevím jak je na tom teď, ale mě NIKDY nefungoval. Fungoval mi AQUAR a dobře je pořád hodnocený JBL (je teda dražší). Je dost možné, že nemáš tolik NO3 kolik si myslíš.
Stáhl bych periodu osvětlení na 7hodin denně třeba od 15ti do 22hodin. Záleží kdy se nejvíc do akva koukáš. Světlo je jako plyn v autě takže bych teď ubral.
Měnil bych 50% vody týdně (první týden to akva klidně propláchni a vyměň 50% vody 3xtýdně).
V akva dodržovat hygienu. Pravidelně čistit filtr, odstraňovat staré listy atd.
Měřil bych tendenci NO3 použitelným testem. Časem zjistíš co a jak a nebudeš muset měřit skoro vůbec.
POřídil bych si nějaké komerční hnojivo (Profito, Flourisch) a dávkoval podle návodu.
Zvážil bych pořízení KNO3 a K2SO4. Nebo nějaké komerční hnojivo kde bych mohl samostatně dodávat dusík a samostatně dodávat draslík.
Snažil se zkontrolovat CO2 jestli je OK, měl by být stabilní. Někdy je i méně více. V dopcheckeru máš náplň s 4dKH roztokem?
Nechal bych tomuhle režimu 3-4týdny a pak vyhodnotil změny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 19:23 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: smik
Zevraj ta pauza je dobra a viaceri to tak robia alebo?
NO3 som meral testom Rataj.
CO2 mam nastavene na 80 bubliniek za 1 minutu a roztok v dropcheckry je svetlozeleny.
Krmim rano zmesou vlociek, peliet a granuliek a vecer mrazenym krmivom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 18:12 Muž smik [70] Re: Marcelko
Proč v tom svícení máš pauzu? Čím si to NO3 měřil. Jakým testem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 18:06 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: smik
Svietim od 9:00 do 13:00 hod. a potom od 16:00 do 22:00 hod.

Vodu som menil vzdy po 1 tyzdni asi 30 litrov.
A teraz prvykrat po 2 tyzdnoch a pred vymenov vody som zmeral NO3 a bolo okolo 50mg/l.

Chcem sa opytat:
Sypke hnojivo "Fe mix Ph Plus" - obsahuje to len 4 druhy zeleza alebo aj zmes mikroprvkov ako sypke hnojivo "Micromix Plus"?
www.akvazahrada.sk/…
akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 18:04 Muž smik [70] Re: Marcelko
jak dlouho svítíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 18:01 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: smik
NO3 mam az moc si myslim, lebo mam celkom dost ryb a aj slimakov, takze NO3 by som neriesil.
Mam ako som uz pisal stale zelenu flakovitu riasu na niektorych listoch rastliniek a aj ciernu stetinkovu tiez na niektorych listoch rastliniek, a prachovu riasu na skle akvaria.
Chihiros svetlo je dost silne svetlo a mam to nastavene na 4. stupni zo 7. stupnov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 17:52 Muž smik [70] Re: Maq
Nene. V podstatě jak píšeš kolometricky. Používám Aquar a JBL. Já už jen jednou za čas, Myslím si, že mi taky napoví rostlinky. Nicméně pokud někdo začne tak když po výměně a třeba pohnojení má test červenej (Aquar) a před výměnou za týden žlutej, žlutooranžovej tak mu to něco řekne. Jestli ta hodnota je 5mg nebo 8mg si myslím, že nebude úplně tak rozhodující.
Rostliny mají amonné ionty radši, občas jim dopřávám Makra od Adama Votavy kde nějaké jsou. Pokud akva není v nějakém brajglu a relativně funguje tak bych se asi nějakejch velkejch hodnot amonia asi nebál.
Nicméně já si už snažím celej ten akva systém co nejvíc zjednodušit a moc vědecky (jako dřív) na to už nejdu. :-)
Souhlasím s tím, že rostliny ti řeknou spolehlivě co se děje když víš na co se máš koukat a znáš souvislosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 17:33 Maq Re: smik
smik napsal: Měřit tendenci NO3. Po výměně vody změřit a pak změřit před výměnou vody.
Používáš nějaké profesionální měřiče dusičnanů?
Ptám se proto, že já jsem po nastudování toho, jak kolorimetrické a fotometrické reakce fungují, došel k závěru, že riziko velikých chyb je u všech. Mám stolní fotometr, laboratorní reagence, a stejně to vyhazuje nepřesná čísla. A nedivím se; kolorimetrické měření dusičnanů ovlivňuje amonný a aminový dusík, chlór, chloridy, trojmocné železo, oxidační a redukční činidla, a sulfidy i v malinkých koncentracích. (To všechno v akváriích nevyhnutelně máme, snad až na plynný chlór.)
Teď jsem si objednal iontově selektivní elektrodu; výrobce se dušuje, že ta bude měřit spolehlivěji. Ovšem pod pět tisíc takovou věc sotva seženeš (a to je jen elektroda!).
Zajímá mě to, proto se ptám - píšeš "sledovat trend dusičnanů"... já jsem stav dusíku zatím odhadoval očima spolehlivěji, než měřil testy. :-(
Kromě toho ne všechen dusík v akváriu jsou dusičnany; amonia bývá mnohem víc, než si většinou myslíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.10.2018 17:21 Maq Re: Marcelko
Železo sice nestačí, ale železo a mangan jsou jediné, které se aktivně odstraňují; ostatní mikroprvky se jen kontrolují a většinou jsou v normě. A ta norma rostlinám bohatě stačí.
Musel bys mít smůlu, aby ve Tvé vodě chyběl třeba zinek.
Dalším zdrojem mikroprvků je krmivo ryb. To je vyráběné ze živočišné nebo rostlinné organické hmoty, takže v něm pro život důležité mikroprvky musejí být.
Navíc jsi v minulosti bohatě hnojil vším možným, a (kovové) mikroprvky mají sklon se hromadit v substrátu. Čili je předpoklad, že jich tam máš do zásoby.
Zkus tedy vynechat, nějaký pátek jen vyměňuj vodu (máš ji docela dobrou, od všeho zhruba akorát). Protože máš hodně rostlin a povzbuzuješ je k životu céóčkem, dá se očekávat, že něčeho bude časem málo. Nedá se odhadnout, čeho konkrétně - záleží jak krmíš a jak často a kolik budeš měnit vodu.
Teprve s nějakým odstupem se nějaký nedostatek projeví. Lidi často myslí hned na mikroprvky, ale myslím si, že (s výjimkou železa) se to stává mnohem vzácněji, než se věří. Proto při projevech nedostatku je lepší napřed kontrolovat makroprvky: dusík a draslík, někdy fosfor. Pak rovnováhu mezi kationty - draslík, hořčík a vápník jsou v kompetičním vztahu, tzn. nadbytek jednoho omezuje příjem druhého. Nedostatek železa má poměrně zřetelné projevy, ten se pozná. A teprve potom, až všechny makroprvky jsou zřejmě v pořádku, a přesto některé druhy mají těžko určitelné deformace a potíže, pak obrátit pozornost na mikroprvky.
Jsem přesvědčený, že nadbytek mikroprvků je zdrojem potíží mnohem častěji, než jejich nedostatek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 17:20 Muž smik [70] Re: Marcelko
Ty máš nějaké problémy v akva? Bojuješ s řasou? Rostliny nerostou?
Já jedu na 500l akva v podstatě s Profitem od EasyLife a KNO3. Pokud si nechceš míchat hnojivo sám tak klidně vyzkoušej to Profito nebo zůstaň u Saechemu Flourish. Podle prezentace tam máš rostlin dost a jestli je to k dnešku setrvalý stav a rostliny rostou tak i když máš ve vstupní vodě 15mg NO3 a měníš 1xtýdně 1/3 vody nemusí to rostlinám stačit. Měříš NO3 nějak?
Za mě pokud nejsou v akva nějaké velké problémy tak bych klidně přidával 10mgNO3 týdně(zdroj z KNO3 pokryje i K) a týdení doporučenou dávku třeba toho Profita. Třeba fosforem bych se vůbec nezabýval
Hodně záleží jak dlouho svítíš a nechce se mi studovat jak výkonné je pro to akva to čínské světlo. Stabilní CO2 a růst regulovat světlem.
Měřit tendenci NO3. Po výměně vody změřit a pak změřit před výměnou vody. Zjistíš jestli ho rostliny spotřebovávají a přijdeš na to zda je nutné hnojit KNO3. Já myslím takhle z břucha že bude. Hodně napoví rostliny, ale to už jsou potřeba zkušenosti.
Za mě asi tak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 16:31 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: vaclav
Vsak nejake mikroprvky su v tej vodovodnej vode.
Mam si kupit aj mikroprvky Seachem Trace alebo ake?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 16:21 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcelko
Správně by jsi měl říkat stopovými prvky protože jen železo nestačí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 16:17 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: Maq
Dobre, tak idem vyskusat hnojit len vodou z vodovodu a zelezom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.10.2018 10:14 Maq Re: MirekSazava
Můžeme začít od toho, že "Nejlepší hnojivo" je idiotské téma. Hnojiva obsahují živiny. Která živina je nejlepší?
To je pitomá otázka, ale v konkrétní situaci nejpotřebnější je přece ta, která zrovna chybí. Zajímavé je, že ve vodovodní vodě většinou nechybí skoro žádná. Vodovodní voda je totiž přírodní voda, ze které jsou odstraněné jen ty látky, které škodí člověku nebo technologicky. Patogeny, jedy a železo. Až na to železo, rostliny mají stejný názor, jak dobře vědí provozovatelé staromódních (low-tech) akvárií.
Marketing nás masíruje do exkluzivních hi-tech parád, a to je právě ten kámen úrazu: začátečník to vidí a chce to mít taky. Ale současně nechce příliš hloubat nad chemií. Chce koupit hotové nejlepší hnojivo a jet podle doporučených dávek. Je to blbost a neštěstí.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 5

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 13423x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9156-nejlepsi-hnojivo