Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 55 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: Ivana
- jsou dvě možnosti
-1.bud jedince izolujte zvlášt a aplikujte níže vypsané léčivo
-2.není známa velikost akva a osazení,tak můžete zkusit zasolit akvárium,
1 zarovnaná polévková lžíce rozpuštěné soli na 50l a jedno z léčiv

-eSHa 2000 nebo Exit, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - IvanaRe: lacewings
...otevřená ranka...okraje velmi mírně roztřepené, vystupující, jakoby oteklé...barva ve středu růžová,okraje velmi světlé..jinak rybka žere, je čilá..
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R lacewings Re: Ivana
-popište blíže co vidíte-,barvu,vředovitost,absces,ohraničení je pevné ,případně nitkovitě bílé
-krátce a výstižně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: honcka
-druhý den ,tak to ještě vydržte, chování guppek jen indikuje nemoc. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honcka Re: romant
Menim 20l kazdy tyden, ph, tvrdost a alkalitu mam stabilni, na co bych se mel zamerit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honcka Re: lacewings
Pouzil jsem exit, ted ho aplikuju druhy den, to druhy doporuceny nebylo v mistni akvaristice, na gupkach ani cichavcich to nemam, akorat atakujou pancernicky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivana – Poranění nebo nemoc?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o radu...mému čichavci se objevilo toto, viz. foto. Zprvu to vypadalo jako zranění,ale místo hojení se to spíš horší.
Děkuji moc

-tak koukám ,že jste nakonec ,,zřejmě,, použil léčivo Acriflavinum, které samozřejmě nezabralo a máte to již i na guppkách
-postup léčby jsem již psal
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: honcka
Skoro bych si až vsadil na kvalitu prostředí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honcka Re: honcka
Jeste k tomuhle vsiml jsem si, ze pancernicky me zacli ozdibovat pavi ocka, mohla by to byt pricina?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: Yoko
měl by mít každý hornbach
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yoko Re: romant
Ok. Najdu to i běžném petshopu? našla jsem to zatím jen na webu (levnaakvaristika). Ideálně abych léčila asi hned a nemusela čekat do pondělí nebo úterý..
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Yoko
Tipuji plíseň. Aplikoval bych eSHu 2000 dle návodu. Bezpečné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yoko – Problém
Zdravím, mám problém se dvěma samičkami endlerek - dnes jsem jednu objevila schovanou v dost bídném stavu, bílé chomáčky na těle, chyběl kus ocasní ploutvičky a celkově už špatně plave. Po prozkoumání celé nádrže měla ještě jedna na ocase pár bílých ťupek, ale jinak byla čilá a v pohodě. Jsou teď vylovené, zatopila jsem jim, ale nevím co s tím dál, a zda léčit jen je nebo celou nádrž. Ostatní ryby jsou zatím v pohodě (jsou tam jen ty endlerky a krevetky - trochu se bojím aby jim případné rybí léčivo neublížilo). Foto se mi nepodařilo udělat neb mobil mi přes sklo neostří a foťák je zahrabán někde v hlubinách (jsme týden po stěhování - to taky asi odhaduju jako příčinu problému, při převozu se akva dost zvířilo a filtr plnej bordelu jsem čistila až dnes). Plíseň? Krupička?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wendy2 Re: Natálie
krom toho, že tím té rybě její trápení nijak extra neusnadníš, tak můžeš roznášet nemoci, proto se ani nesplachuje do záchoda (ani polomrtvá ani mrtvá)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NatálieRe: Wendy2
Ale jakto ?
v žádném případě no
A co poůček ? Nemuzu ho hodit do potoka ?
No tak na to nemam žaludek :-O jiny zpusob ? :)
do záchodu ne, do igelit. pytlíku a mrsknout o zem, rychlá smrt...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Natálie
Ryby se do záchodu nesplachují.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NatálieRe: afc1886
No a nemuzu odebrat jenom ty pavi ocka ? My uz mame ty ostatni celkem dlouho a uz jsme si zvykli no.Mam ho odebrat ? Ale kam? Do nejake misky? Ja nevim :-(
EDIT- Rika se ze ji mam splachnou do zachodu :-( mam to udelat ?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: Natálie
Umře a nebude sám,ale nechci tě strašit.Vytáhni ty mušle z akvária a tu plastovou vázu,nebo co to je.Dej co nejvíc živých rostlinek a měň denně část vody v akváriu.Stejně ty ostatní rybky daruj,to tvé akvárium je pro ně malé.Tomu samečkovi bych pomohl na druhý břeh.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Natálie – Rozpad plotví u Paví očka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mam takovy pocit ze asi umre sad

Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dekuji pročtu si to :-)
Tady jeste jsou ty fotky

Reagovat na tento příspěvek 3  - R afc1886 Re: Natálie
V tom případě bych rybičky daroval,a začal znova s nějakými rybkami do nanoakvárií,nebo krevetky.Ale nejdříve bych si přečetl hodně o akvaristice rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky a až potom se do toho pustil.
EDIT-Ty rybičky trpí,protože jsou v nevhodných podmínkách,tam nikdy neudržíš vhodné podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NatálieRe: afc1886
No to jo ale my uz kupovat vetsi asi nemuzem :-( nevim no
EDIT-No a ted uz ani ho nemuzu najit sad
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: Natálie
A bude hůř,to akvárium je úplně nevhodné.Jediná rada je pořídit větší akvárium a zbavit se většiny rybek.
Vyzkoušejte
Dobry den Mam 20 litrove akvarko a mam v nem 2 betty samicky, 1 betty samce, 2 kardinalky,2 neonky, 1 ancitruse a 2 paví očka samce a samici. No a ten samec ma hodne rozpadle ploutvicky sad a porad lezi a lezi sem tam plave. Prosim poradte :-( dekuji poslu i fotku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Zuzi
Ty Vami doporucene leky jsem nenasla (mozna je jiny/mensi sortiment?) Ziju v Helsinkach
Zima tady je :-D Nejvic v teple jsou tu paradoxne ty ryby v akvarku ;-)

Možná by to chtělo těm rybám přitopit... O trochu víc...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: Zuzi
-pauzu rozhodně ne,prodloužit pokud si nejste 100% jista ;-)
-tak nám tam nezmrzněte ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ZuziRe: lacewings
Zima tady je :-D Nejvic v teple jsou tu paradoxne ty ryby v akvarku ;-)
Snad to zabralo, ploutve vypadaji uz dobre. Ted dumam, jestli lecbu jeste prodlouzit nebo to uz nechat byt? Paty den se muze kdyztak aplikovat znovu. Je vhodnejsi udelat pauzu v lecbe anebo prodlouzit..pro jistotu.. hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: Zuzi
-Tak vidíte ,tohle léčivo ani neznám. Jedná se o léčivo pro studenovodní ryby ,což betta není, ale pokud to zabere tak dobrý.Podle složení by mělo ,jen asi jiné bude dávkování ve vztahu ke studenovodním rybám.
-Helsinky ,tam je zima, tak asi proto léčivo pro studenovodní ryby :-D
-Přípravky jsou vyzdvihovány díky účinkům léčiva ve vztahu účinosti léčby. ;-)
-edit- já než to nadatluji, :-D ,už máte odpověd
 Reagovat na tento příspěvek 1  - JoKaRe: Zuzi
To, co ti doporučili je léčivo pro "zlaté rybky" závojnatky... Nikoli pro běžné akvarijní ryby...

A proč kolega doporučuje zrovna tohle? Protože to funguje a hlavně nemá vedlejší účinky na citlivější ryby typu krunýřovec. V dnešní době má 90 % lidí nějakého "cucáka" v akvu, ať už chová cokoli...
Sám mám vyzkoušeno, že i WF formy toto léčivo zvládnou bez úhony...

Edit: soli bych se skutečně nebál, sice to nic neléčí, ale donutí ryby vytvořit tlustší vrstvu "ochranného slizu", která znesnadní život dalším hledačům hostitele...
V mistni akvaristice mi doporucili Tetra Goldfish goldmed.
www.jeseter-shop.cz/…
Ty Vami doporucene leky jsem nenasla (mozna je jiny/mensi sortiment?) Ziju v Helsinkach.
Sul ale pomohla velmi. Jeste pred pridanim leku bylo rybam evidentne lip. A po zvednuti teploty se mi zda, ze se leci jeste mnohem rychleji.
palec

Ta esha exit a esha 2000 - jejich vyhoda je, ze nenici bakterie ve filttu nebo proc jsou tolik vyzdvihovane? Premyslim, ze bych je poridila, az budu v CR...
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R lacewings Re: Zuzi
-určitě můžete, betty z asijských pěstíren se běžně při teplotě 28 chovají,takže při léčbě určitě postupným navýšením na teplotu 32 nic nezkazíte,navíc ta vyšší teplota je potřebná při léčbě. ;-)
-jaký přípravek jste zvolila?
Dekuji. Jeste se zeptam na jak dlouho tak zvednout tu teplotu? Opravdu snesou tech 28 a vic vsechny druhy? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Cassidy
Teplotu ke 30st. Lehce zasolit (pol. lž. na 50 litrů) živý rostliny a pokračovat ve výměnách.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cassidy – Prosim o radu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nas milacek najednou uplne zmenil sve chovani (drzi se u dna, nechce zrat) a nateklo mu oko, nevim co mam delat, vodu menim kazde 3 dny, bojim se, ze umre pritom ho mam jen 8 mesicu. :-( prosim co mam delat?

-pokud by se jednalo, skutečně a pouze jen o plísnové onemocnění, tak lze použít
-bohužel ze zkušeností, je lépe počítat i možným bakteriálním onemocněním,většinou se vyskytuje jako součást vzniku plísní, se kterým si vámi navrhované léčivo neporadí - zjednodušená forma vysvětlení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honcka Re: lacewings
Jak je to s plísní a acriflavinum, to mi bylo doporučeno v profiplants, když se mi poranil cichavec
--vypadá to spíše na rozvíjející se plísnové onemocnění
-Zasolte akva ,1 zarovnaná polévková lžíce soli na 30l , předem rozpuštěná, následně aplikujte jedno z léčiv eSHa 2000 nebo Exit, -důležité- vzhledem k druhu, bych se vyhnul léčivům typu Fungi Stop a malachitová zelen
-faktorů vzniku může být celá řada, nemusí se jednat zrovna o popisovanou skutečnost ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honcka – Vybledlé místo na šupinách u pancéřníčka
Dnes jsem si všimnul, že dva mí pancéřníčci mají vybledlé místo na šupinách z obou stran, vypadá to jakoby se chtěli prodrat nějakou dírou a odřeli se
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R lacewings Re: Zuzi
-s největší pravděpodobností půjde o parazitární nemoc zvanou krupička -kožovec rybí
Ichthyophthirius multifiliis
-Léčba,zvednout teplotu na 28-32 °C, zasolit akva roztokem soli - cca 1 zarovnanou polévkovou lžíci na 30 l vody předem rozpuštěné před aplikací, následně aplikujte někzteré z dostupných léčiv malachitová zeleň, FMC, TERAP-IDG, Exit, Costapur, Kusuri FMC Formalin & Malachite premix
-doporučuji kombinaci léčiv Exit a eSHa 2000 na druhotnou infekci,která vzniká na napadených částí
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zuzi – Zalepene ploutve, sedo bile skvrnky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dokazal by nekdo poradit? Co to muze byt za nemoc? Betta ma slepenou jednu brisni ploutev do rulicky a na ritni ploutvi jsou dalsi sedo bile skvrnky. Po chvili jsem si vsimla i u rasbor slepenych nebo obalenych ploutvi v jakemsi slizu. Jak rasbory tak betta jsou v akva od stredy, tedy 3 dny.
Akvarium je nove zalozene 3 tydny, ma 60l. 6x neon tetra, 1x ancistrus (ti jsou tam tyden), 6x rasbora, 1x betta (3 dny). Rozbor vody delany ve stredu. CO2 kvasenim.
Predem dekuju za radu.

Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: romant
-mě právě taky ,
-tazatel právě uvádí tečka ,tak mě napadla hned ta obrněnka,ta dokonce i mění barvu,ale jak jsem psal ,podle fota jsou to chomáče plísní,teda z mého pohledu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: lacewings
Na obrněnku mě to příjde až moc velký, ale je to jenom fotka, obvykle obrněnku pokrývá právě ta eSHa 2000, ale odolnější kmeny a že jich v akváriích už je, se dají likvidovat vcelku efektivně Oidimolem od Dajana, ale zase platí ne vždy bude vše 100%. Jak jsem psal tazateli, podle mě je ryba už dost načatá a je jenom otázka času kdy půjde kukat.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: romant
-taky mám pocit chomáčků plísně na ploutvích ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: Anthrax
-pokud jste si jist ,že se nejedná o kožovce rybího -Ichthyophthirius multifiliis,tak by se snad mohlo jednat o obrněnku hruškovitou Piscinoodinium pillularis ,nemoc jinak zvaná oodinióza,
- ;-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [55] ...... 228

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 203845x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za?od=2701