Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 191 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Snowy
Napadá mě i jiné řešení. Moje ryby pokud žrádlo vyplivou, je to hned a hned to zase sežerou. Pokud je tam latence několika minut, tak se mi to nezdá. Nevím, jak u ryb, ale u lidí to většinou neprůchodnost trávicího traktu. Evidentně hlad má, pokud žere, akorát jsem z tvého dotazu nepochopila, jestli to vyplivané znovu sežere nebo už není schopná pozřít. Jestlii to "zvrací" opakovaně a dál to neprochází, ryba nekadí, bude to nějaký střevní problém, pokud to zase sežere a nic jiného na ní není, pak možná fakt hltá, to přecpání pak stimuluje zvracení a ona si to někde v klidu dožere. Co zkusit jiné žrádlo( myslím jinou formu a velikost), jestli to zopakuje? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrBolíto
Já bych řekl, že je rybka ve velkém stresu jídlo do sebe nahází (podobně jako tř. kráva) a pak si to v klidu pod listem vyzvrací a sní, nic jiného mě logicky nenapadá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Re: Pete
Jj, zkusím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Re: sokar
Ale to jsem psal, že u tohle u nich vidím běžně.
Ale taky jsem psal, že uplynulo několik minut mezi krmením a tím "dávením".
Budu to sledovat... případně nasadím hladovku :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pete – Re: rjulius
S tím dávením potravy, jak ho popisuješ, že se protočila a vyvrhla všechno, bych spíše připsal nějaké křeči s přežrání a tak si potřebovala jen ulevit.
Nekrmit pár dní - viz. jak radil Yirka. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sokar – Re: filipsi
Vyplyvování krmení je normální.Jak rejnoci,tak arowana větší kusy vezmou do tlamy a několikrát vyplyvnou.Arowana to dělá až tak,že jich několik nakousne a nechá plavat a pak se k nim vrací je sněst.
Věřím že malý rybky to dělaj stejně. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavidDizzer – Re: filipsi
nebo to dělají normálně rybky,,,, dají do tlamky potravu a několikrát jim to z té tlamky vyletí, to proto, protože si tu potravu napřed musí rozmočit, takže se jim blbě polyk, proto ji vždycky vychrstnou! dělá to v podstatě každá rybka, ale někdo si toho ani nevšiml! (a s tou prasečí chřipkou, jak tam někdo dole psal, bych si takovou srandu nedělal) přeji všem úspěšný den,(hlavně zdraví)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: rjulius
Taky jsem chvilemi pozoroval vetsi vyplivovani, nez se mi zdalo obvykle, hlavne kdyz zhltly neco vetsiho. Pokud by to nedelala stale, a jinak byla v pohode, moc bych si toho nevsimal.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vak. – Re: callito
Asi budem nasledovať príklad tej ryby,ble...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - callito – Re: vak
někdo tu jedl vtipnou kaši hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vak.
rjulius napsal: Já vím, díky, kontroluju, vodu vyměňuju, rybky pozoruju...
Uvidím zítra.

Zajtra budú mať prasečí chřipku aj ostatné...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: rjulius
(Dopředu dávám OT ke smazání)
Anorexie a bulimie se řeší psychologem či psychiatrem....
Ale vážněji, opravdu to nic nebude. Zkus nasadit 2-3 dny hladovku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Re: callito
Já vím, díky, kontroluju, vodu vyměňuju, rybky pozoruju...
Uvidím zítra.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - callito – Re: rjulius
Tak já nevim snažim se tu,ještě můžeš zkontrolovat hodnoty vody a aby si byl klidnější...třeba to pomůže,ale nemyslim si... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Re: filipsi
Hm, příště jí holt nedám kapesné... takhle se zřídit... a ještě k tomu až den po Jardovi...
Nicméně nějaký seriozní nápad asi nikdo nemá, což?
Zítra si tedy na ní počkám znovu a uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: rjulius
Moje rybky to delaji po delsim nocnim pobytu v baru. Ja taky. Asi je to normalni, a pak je zas chvili pokoj.
ok,no stejně bych to nejvíc tipovala ne to že to nemoc neni.Prostě,zkus ji nakrmit něčím co jim vždycky chutná.A sleduj jí,uvidíš jak se bude chovat..
Zas tak hnusnej jsem nebyl, ale dobrá ... omlouvám se, rozčílil mě s tou rádoby vtipnou chřipkou.

Můžeš si taky poraďit sám,protože pochybuju že ti někdo bude chtít radit když budeš hnusnej
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Re: grizly
Ježiš... že to vyplivujou jsem si všimnul...
Krmil jsem je odpoledne a teď před chvílí ještě trochu.
Mezi krmením a zvracením uplynulo několik minut... prostě ryby to sežraly,
tahle se schovala pod listy, stavěla se na hlavu, řekl bych že se chvílemi až jakoby převrátila na záda a pak to vyblila... ne jeden kousek, ale haldu rozmělněného žrádla...
Je to vážně tak k nepochopení?
Grizly má pravdu.Ale spíš bych je zkusila nakrmit malejma kouskama a pozorovala jestli jí bude pořád 'zvracet'
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grizly – Re: stanovsky
Asi jen ta jedna, co byla v Mexiku! Ted uz vazne: Nikdy sis nevsimnul, ze rybka potravu vyplivne a znova ji sni, hlvne jak se jedna o tvrdy nebo nadmerny kus? Pozoruj je pri krmeni, nakrm je velkyma kusama potravy a zamer se natohle a uvidis sam. Jeho parmicka je asi velky jedlik a tak potravu vyplivuje po delsi dobu. To stejne delaji i jina zvirata, napriklad kravy nebo psi.(ne kdyz je krmis granulema, ale varenym masem)
A to si jí viděl jednou letěl si se zeptat nebo se to opakovalo?
Jj, jen ta jedna, dvě krmení za sebou.
Bylo to po vločkách Vipan, ale do dneška je jedla normálně...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - callito – .
Třeba jen zhltla moc velké sousto...nedáváte ji tam moc velký kousky potravy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stanovsky
To je nějaké divné todle slyším poprvé. A to jen ta jedna?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Ryba zvrací
Nevíte čím to může být? S chutí se nažere, pak se schová pod listu do stínu a stijíc na hlavě z ní zase rozkousaná potrava vyletá ven...
Je to parmička čtyřpruhá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pajik95
a když teda takle plave a žije tak trápí se hodně? jestli ne jako že asi ale spíš jo tak bych ji nezabíjela dyt v tom mrazáku chudák umrzne tak hnusně. hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Landvir
Určitě zlikvidovat než nakazí ostatní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kreten – Re: arnošt
Obdivuhodný úsudek:-) nebo nějaké dokonalé rozlišení na obrazovce, já to podle té čmouhaté fotky jen odhadoval a vy vidíte kolego nejen druh, ba dokonce barevnou varietu...Ale jinak souhlas:-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mato103
asi ma zabrohlity alebo neco
 Reagovat na tento příspěvek 0  - arnošt – Re: pajik95
za prvé to není mečovka, ale plata skvrnitá var. cometa a za druhé - ta už to teda nerozdýchá... do mrazáku a pak do záchodu... + raději přeléčit nádrž...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavidDizzer – Re: beowulfx
vypadá to aji že má křivou páteř - křivice... utratit, aby nenakazila ostatní(což u některý jde), většinou u živorodek!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - beowulfx
Je jasná ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kreten – Re: pajik95
Podle té propadlosti v břiše se jí vůbec nechce být na světě. Rychle zlikvidovat, osolit vodu a moc se tam nehrabat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pajik95 – co jí je?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku ahoj ráno sem se vzbudila a mečovka plavala hlavou nahoru a byla taková nemotorná jak dyby byla ožralá nevíte co to je? a co s tim?

Reagovat na tento příspěvek 0  - burka
tušila jsem to... mají to dvě ryby, je to nakažlivé? (osobně si myslím, že mám méně odolné CT a křízence CT formy bett, kterým třeba nevyhovují parametry vody. už jsem to i někde ćetla jak to někdo psal, že má méně odolné jedince)
Mám je nechat dokud se budou jevit "čile, spokojeně" nebo jim například vypoulení očí působí bolest a je lepší je utratit...?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vernika – Re: burka
Vypouklé oči a velké nafouklé bříško = vodnatelnost - neléčitelné, pouze některými antibiotiky od veterináře, což je ale velmi finančně náročné. sad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - burka – betty- vypouklé oči
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám v akvárku problém.... Nejdříve samec betty měl nafouklejśí bŕíško, to se spravilo. pak mu samička okousala ploutve coz jsem léčila v karanténě fmc- bylo podezření na rozpad ploutví... naštěstí nebyl ale i tak radši aby nevznikla plíseň byl v karanténce.
no nyní se objevily vypouklé oči u samce(náznak byl už kdyź jsem ho dávala do karantény) a u nové samičky... ryby jsou čilé, žerou, plavou- v chování žádné problémy nepozoruji. Myslím že budou problémy ve vodě, ač ji vyměňuji jednou týdně-10%vody. V nádrži je i ampulárka, která mi včera odcestovala z akvárka ven- naštěstí jsem ji včas našla. Jinak nádrž má 70litrů. bez zdravotních problému v ní jsou: 2 cichavci modři, jeden zlaty, dva ancistrusové obyčejní, čtyři sekavci a tři betty.
Budu mít 30l karanténu tak je všechny mohu přesunout, poraďte jak postupovat, co by to mohlo být, přikládám foto.
Děkuji moc za rady.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr931122 – Re: Sid
Jedna je O.K. a druhá K.O. Odešla až po několika neonkách.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - akar77 – Re: Petr931122
Při dezinfekci akvária je nutno vydezinfikovat vše včetně rostlin, rostliny můžeš opláchnout v naředěném roztoku sava a znovu použít do akvária. Všechny předměty vydezinfikovat v savu či chloraminu a opláchnout čistou vodou vč.fitrů hadiček a všech pomůcek, celé akvárium výmýt savem. Dno(písek, štěrk, kameny) taktéž, vyprat v dezinfekčním roztoku a propláchnout a nebo ještě lépe vyvařit(je-li to možné).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr931122 – A co s rostlinama ???
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: Petr931122
Pak jsem si dokoupil dvě parmičky a asi jsem si do akva zatáhl nějakou nákazu.
Ty parmičky jsou O.K. nebo K.O.?
Pro všechny, všecko zlikvidovat a důkladně vydezinfikovat. :-(
Ale jak říkám, 100% jistotu bys měl jen při provedení patologického vyšetření. To se samozřejmě vyplatí jen u velkého chovu kde by hrozily velké škody. V tvém případě se obávám, že nějaké koupele a nalívání různých vodiček do akvária apod bude jen protahování času do postupného úhynu všech rybek a nakonec více nákladné než znovuzaložení. Utracení ryb lze provést citlivě a rychle a budeš mít aspoň 100% jistotu, že v akváriu nemáš žádnou nemoc. Takhle budeš riskovat pořád uhyny a v tom horším případě i přenesení nákazy na člověka(tebe či někoho kdo má přístup k akváriu).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr931122 – To utracení platí i pro Ancíky ???
Také bych se dle popisu přiklonil k turbekulóze,ale 100% lze zjistit pouze patologickým vyšetřením. Zvláště červené a modré neonky jsou k tomuto onemocnění vnímavější, zdrojem nákazy bývá zavlečení od nemoci od jiných ryb,ale i rostlin, předmětů v akváriu atd. Velký zdrojem nákazy jsou právě uhynulé ryby, které ostatní "ožírají". Lečba je možná jen v počátečním stádiu antibiotiky a to jen v samostatné nádrži(karanténě), hlavní nádrž je nutno bohužel celou založit znovu a vše důkladně vydezinfikovat v Savu. Pozor, mykobakterie a obecně tuberkulóza ryb je přenosná i na člověka a může být nebezpečná. Při likvidaci a zásazích do akvárie je nutno používat ochranné rukavice, provádět dezinfekci všeho náčiní, pomůcek i rukou! Jeli to tuberkuloza, tak máte hroznou smůlu a nejlepší bude všechny ryby utratit a vše důkladně vydezinfikovat a založit akva znovu:-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr931122 – Re: Bílé výkaly
Nic bílého nevidím. Jak poznám nakaženou a zdravou rybu ??? Ještě jich tam pár mám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaZetka
Preventin je pouze prevence pro lidi co nemají karanténu když si přinesou nové ryby. Když už je nákaza v akva tak nepomůže určitě. Mě tvůj popis připomněl rybí tuberkulózu a doufám že to není ona, s tou totiž neuděláš nic. Jaké mají výkaly? Jestli průhledné, tak by to mohl být vnitřní parazit, střevní bičíkovec.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr931122 – Co je to za nemoc ???
Měl jsem asi dva měsíce asi dvacet neonek a vše bylo v pohodě. Pak jsem si dokoupil dvě parmičky a asi jsem si do akva zatáhl nějakou nákazu. Od té doby mi tak ob den pojde jedna či dvě neonky. Kvalitu vody kontroluji testovacími papírky Easy Test od JBL a vše je v normě. Neonky než umřou ztrácí schopnost plavat rovně, neudrží se ve správné poloze, jsou apatycké a nebojí se. Na jejich vnějšku není nic zvláštního vidět. Poraďte mi prosím někdo, co je to za nemoc či jak zastavit vymírání akva. Dneska jsem odlovil ancíky a dal jsem do akva Preventin. Jak dlouho se musím aplikovat, aby se nemoci definitivně vyhnaly ??? Pomůže to ? Díky za každou radu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Piky – danio rerio
Ahoj chci se zeptat co dělat s daniama, půl roku byli v pohodě a najednou se samečci pustili do samiček, okousaný ocasní ploutve, pak i tělo, a za pár dní jsou K.O. To mají jako hlad, nebo proč najednou ten kanibalismus? Z počátku sem krmila 2x denně, ale po přemnožení šneků krmím jednou a večer ale tak, že si nemyslím, že by měli hlad, je to snad tím, že krmím většinou vločkama? Ale dostávají i mražené. Jestli toho nenechají tak je utratím všechny rozzureny stejně už zbyli jen 4. Nechci si nechat zatáhnout nějakou infekci od mrtvolky. rozzureny
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [191] ...... 228

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 203845x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za?od=9501