Jezírko a zima
Nechráněné části folie se dříve opotřebují a sud není pro ryby vhodný , lépe vyhovuje nafukovací bazén - jedno jakého tvaru , v září byly ve výprodeji za "babku" , takže jsi sakramentsky zaváhal , když se neinformuješ s předstihem.
ok ok , mam to teda dopustit ??
přežijou ty rybky zimu když je dám do sklepa kde nemrzne , dal bych je do kulatého sudu takový ten klasický velky nevim kolik litru , rybek je zhruba 50ks 2-6cm , 13ks 6-12cm a 4ks 12-20cm , tak nevim jetstlie ten sud neni malej , jinak mě nenapadá kam je na zimu dát :(
No je dobře, že si vylovil rybky, páč by je led možná zabil, jak by je mačkal u dna.
Aha, no já už sem ho totiž vypustil ale neni problem ho napustit do ctvrtiny či poloviny hloubka je jen 52cm proto jsem musel vypustit jezírko a vycytat ryby
No vadit by to nemělo, když do toho nikdo nebude lozit, protože fólie když zmrzne, tak je křehká jak papír, bacha na to, radši tam nech vodu, a nebude hrozit žádné riziko.
Starší reakce
Petlahve jsem tam měl taky a úplně zamrzly - příště je tam dávat nebudu - stačí "klobouk"
Místo klobouku tam stačí dát PetLahve z části naplněné vodou nebo pískem. Jinak já si toho nevšiml celou zimu (když nachumelí tak se tam ani nedostanu) a bylo vše v pořádu , ryby i kytky.
0 03.09.2008 16:45 maila7 [2] - Jezírkové ryby Koukám že se tu oživilo téma a já ho čistě náhodou objevil.
Přidám jen příspěvek o přezimování:
Ryby jsme krmili tak nějak až do zimy dokud samy chtěli a počasí dovolilo. Vzduchování jsme nechali v jezírku dokud nepřišly větší mrazy, to jsme pak umístili na hladinu i polystyrenový "klobouk". Ten se skvěle osvědčil - při velkém zamrznutí jsme jen chodili po ledě a rozbíjeli škraloup ledu který se při tak velkých mrazech objevil. Při zapadání sněhem jsme jej ohrnuli a zametli, aby bylo světlo.
Ryby přežily všechny i jejich potomci, kteří jsou již dnes velcí.
Fotky "klobouku a jeho vnitřku jsou v presentaci u mého jezírka. (
rybicky.net/nadrze/2203)
Starší reakce
Při tvoji hloubce bych to asi neřešil, já mám jezírko do 80 cm hloubky, karásci to přežijou v pohodě,některé rostliny např stolístek nebo puškvorec mám těsně pod hladinou a také v pohodě, jezírko nezakrývám . Leknínům stačí na zimu 60 cm hloubka, v přikrytém i 20 cm. V tvém případě bych to nechal být a na jaře vyčistil, ryby co to nevydrží tam temáš, v zimě nekrmit a na podzim to nepřehánět, jen nevím ty plovoucí rostliny, některé na zimu klesnou ke dnu a některé se musí vyndat.
XMartin:Že je sud kulatý určitě nevadí, hlavní je množství vody a plocha hladiny. Pokud budou někde ve sklepě tak určitě nebude problém, občas je nakrmíte.A ještě bych přidal vzduchování.
Done:Já bych jim tam ten kal nechal a odsál ho až při jarním čištění, tak to dělám.
Postřeh: "můj" způsob přípravy jezírkana zimu, který sem zde napsal minulý říjen, tuto zimu selhal. Na koberec totiž nenapadlo moc sněhu a hladina zamrzla 15 centimetry ledu. Paradoxně koberec na vrchu spíš uškodil, protože jsem včas nezjistil první úhyn ryby a zbylo mi prázdné jezírko a oči pro pláč.
Pokud jsou ty květináče aspoň 15 cm pod hladinou, tak to, myslím, není nutné. Já mám některé květináče 15cm pod hladinou a rostlinky přežily, dokonce i modráska. Posunutí na dno po dobu zimy jim samozdřejmě neuškodí.
Je to bahno, na dně, bezpodmínečně nutné? Chtěl sem jezírko před zimou pořádně odkalit čerpadlem
Ahoj měl bych dotaz mé jezírko je v nehlubším místě jen 51 cm , tak že na zimu karásky raději vyndám mám tam i nakou tu závojnatku , myslíte že přežijí zimu v tom velkém klasickem plechovém sudu nebo z čeho to je ??? Napusteho do 3/4 vody ??? nebude vadit že je kulatý ?? ryb je asi 20 7cmetr. a ten zbytek ma tak 3-4cm tech je asi 25 , co myslíte , měl jsem je dřív v takové vaničče ve sklepě ale ta je pro tolik ryb malá , je pravda že rybyy v zimě spí nebo tak něco ?? nebo nejsou aktivní ??? žerou ?? díky za odpovědi
Starší reakce
To vzduchování nesmí být v nejhlubším místě. Teplejší voda co je na dně by se ochladila a ryby by zmrzly.
Já v rybníčku tak 5cm bahna mám, letos jsem ho dokonce už vysával. Ony zalehnou na dno a namačkaj se na sebe a spíí.
4 Dinamit: ryby se musí dostatečně nakrmit před zimou nějakým kvalitním krmivem, aby vydržely. Většinou sou přes celé období u dna, ale někdy vyplavou - pokud chtějí mohou se nakrmit, ale opartně.
Bahno se tvoří i ve většině zahradních jezírek, kde se pak v učitém intervalu vyhazuje. Karasi jsou ale nenároční, a tak bahno ani mít nemusí.
4 emkei: o tomto řešení jsem také slyšel, ale jak píšete, musí se přívodní hadičky nějak "ošetřit", aby je led neskřípl. Také koncový kámen, by se měl dát do nemrznoucí hloubky. S výměnou tepla je to těžké (hlavně u Koi kaprů), ale asi to nebude tak závažné.
4 gekon5: tento problém dobře znám. Kdysi jsem to také tak řešil (to nebylo ještě hotové jezírko co mám v profilu), bylo to utrpení hlavně pro rybičky. Z dětské vaničky nám vyskočil pouze obyčejný Karas z Jizery - dříve to ale nedělal. Měl jsem je v teple a krmil i přes zimu. Po mrazech a urovnání teplot vody šli opět do jezírka.
To vzduchovani vazne funguje.. mame to otestovane, je fakt ze voda proudi ale neni to zase takovej vír, a hlavni je ze se voda okyslicuje. Mame jezirko cca 70cm hluboke a uz nekolik zim bez problemu.
Zdar! Jezirko mam bohuzel betonove - hloubka tak 80 cm vodniho sloupce. Na dne bahno s lekniny. Ve vode zlate karasy a par zlatych jesenu. Na podzim vylovim (je to o nervy), co se podari a rybky umistim do sklepa do detske vanicky (nutno zakryt aspon siti, jinak vyskoci). Sklep je chladny, je to na chate, kde se netopi, takze podle zimy klesa teplota skoro az k nule. Rybky pres zimu nekrmim, nevzduchuji, nesvitim jim... Vetsinou neuhyne pres zimu ani jedna, leda kdyz vyskoci. Nekdy jsou male ztraty na jare, kdy je vypusteni do jezirka na svetlo a do relativniho tepla pro ryby asi sok.
Obcas se stane, ze nektera rybka unikne siti. Nekdy prezije, jindy ne. Zalezi na zime. Nemam cas jezdit na chatu pravidelne prosekavat led a nekdy je takova zima, ze nez odjedu, je jezirko opet zamrzle. Myslim, ze nejvetsi problem je z nahromadenych toxickych plynu, ktere pod ledem nemohou z vody unikat. Vzduchovani by to mohlo mozna spravit, ale pri vzduchovani zase proudi voda, takze se asi hodne ochladi i u dna.
Tak to jsou me zhruba 10-15lete zkusenosti. Preji hodne uspechu s prezimovanim, je to opravdu to nejkritictejsi obdobi!
Petr
No my v zahradnim jezirku trochu bahna a sterku mame
ale i tak je obcas prikrmime
Když už to tu takhle řešíte, tak mě už delší hlavou vrtá jedna otázka - ryby v zahradních jezírcích nepotřebujou krmit? To vydrží celou zimu bez příjmu potravy? - v normálnim rybníku se kapři zavrtaj normálně do bahna, ale v zahradních jezírcích většinou bahno nebývá, jen folie, takže si to nedokážu dost dobře představit
No my do jezirka na zimu davame klasicke bublani co je akva.. natahnes do rybnicku .. motorek schovas pod nejakou provizorni strisku do sucha a hadicku od motorku az k vode obalis nejakou izolaci
a tim jak to bubla to nezamrzne ani v nejvetsich mrazech
a celou zimu se o to nemusis temer starat
Nevím, kolik světla ryby v zimě potřebují, ale je jim to asi jedno protože hybernují. A když jezírko zamrzne a napadne na to půl metru sněhu, tak tam maj taky tmu ne?
Když jsem měl karásky ve studeném akváriu na chodbě tak byla lehká zima. Jak jsem je nechal v jezírku tak přišla příšerná zima a všechno zmrzlo. Takže to mám rozdělené něco v jezírku a něco v akváriu.
Zaujalo mě Onďovo řešení s kobercem, ale neměly by mít rybičky dostatek světla i v zimě? - já sem kůli tomu sníh z ledu (na místech kde to šlo) uklízel.
Jinak samozřejmě, že Karásci jsou nenároční a lecos vydrží - nemusí mít snad ani bahno, do kterého by se na zimu zavrtali - já ho tam ani první zimu neměl kde vzít.
Letošní zimu budu asi řešit jako loni (viz první příspěvek), ale třeba na dopuručení vyzkouším i něco jiného. Zajímá mě hlavně řešení jadnotlivých uživatelů a jejich zkušenosti.
Čím více se v jezírku vrtáš tím je to horší Při tvé hloubce a počtu ryb by jsi neměl mít potíže ani při velkých mrazech. Karas toho vydrží hodně.
Já jezírko na zimu zakrývám následovně: na délku dám 2 trámy a přes ně na šířku prkna, na prkna koberec a když to zapadne sněhem, tak to izoluje tak dobře, že jezírko zamrzne jen v největších mrazech na několik dní v lednu. Ještě nechám na boku malý průduch kvůli výměně plynů a ryby můžou v klidu zimovat. Letos to samozřejmě nebylo potřeba.
Máte nějaké zkušenosti se zarybněným jezírkem v zimě?
Loni (první zimu s jezírkem) jsem používal pouze polystyrenový "klobouk" a mechanické rozbíjení ledu. Před velkými mrazy jsem dal do jezírka několik tablet od firmy Soll pro odstranění jedovatých plynů a zajištění kyslíku pod hladinou. Rybičky přežily bez jakýchkoliv problémů všechny.
Používají se také topítka nebo po zamrznutí se vyvrtá otvor v ledu a část vody se odčerpá (asi 10cm) - vznikne jakási vzduchová izolace.
Nebráním se nápadům a radám zde hojně zastoupených akvaristů.
Přidat reakci
1 ...... ...... [4]
Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 4086x