Jezírko a zima
Podla mna staci vzduchovaci motorcek, hadicka a kamienok. Aj ja to mam doma tak urobene. Ked boli tuhsie mrazy(-25 a viac)tak som nalial do uz skoro zamrznuteho otvoru horucu vodu z rychlovarnej kanvice a bol pokoj.Samozrejme vzduchovaci kaminok treba zatazit kamenom.
No to moc hluboké nebude...
Poučení? Topítko, aby se nemohla hladina zcela zavřít a čerpadlo. Tak se dá zvládnout i mělká voda, aby nepromrzla.
Jezírko má asi 3500litrů a moju karasy kolem 7cm. Je u nás 5 stupňů takže doufam,že ten led trochu povolí.
Modlit se
někdy karas rozmrzne. Ovšem jestli jich bylo padesát a není jasné, jak je jezírko velké, mohli se též udusit.
0 18.02.2012 13:12 Natka – Zamrzlé jezírko s rybama
Ahoj, dneska jsem byla prosekat led v jezírku a zjistila jsem, že je ke dnu. Mám tam asi 50 karasů. Myslíte že by ještě mohli být živý? Nebo co mám mudělat proto, abych je zachránila. Díky moc za odpovědi
Starší reakce
takze jeste je cas ,..az nastanou mrazy,tak zacnu vylovovat a stehovat do sklepa
Jezirko mam hodne melke asi jen 40 cm.Mam tam asi 30 karasu.Zerou porad,....na zimu mam pripravenou vanu ve sklepe,kde je budu zazimovavat
Ryby přestat krmit až přestanou žrát, do té doby krmit, ale už by mohly být zakrmené, u nas doma už nežerou. Jak máš hluboké jezírko? Rády se přes zimu schovávají, tak jim dáváme do největší hloubky ještě nějakou bedýnku do které zalezou. Plus mají přes zimu motorek na vzduch a kamínek z akvaristiky aby měly pořád vzduch, pomáhá to i proti zamrzání. Takže jestli máš hloubku kolem 1,5 metru, stěhování bych neřešil.
Přestat krmit už teď a pokud musíte stěhovat, pak v době, kdy začne poránu "zakovávat" napevno a do oběda to neroztaje.
Zdravim,.Zima se pomalu blizi.jak dlouho to jeste vidite nez bude cas zazimovat ryby z jezirek nekde v nadrzi ve sklepich?
Starší reakce
uz som ich zimoval ale nie v tomto jazierku cize nie v hlbke 70cm ale boli v hlbsom no tento raz som im spravil vlastne jazierko ale bal som sa im spravit s folie tak som pristupil na kupu plastoveho no uz som vyriesil aby to nezamrzlo takze vybavena vec a nepotrebuju 5- 10 praveze pri takej ani nezimuju ani "neziju" oni potrebuju okolo 2stupnov celzia respektive niekde medzi 0-5stupnov len pre zaujimavost kontrolovat ich je mozno neustale ale odkial ich mam tak tam ich nik nekontroloval a su z nich krasne dospele velke kusy.....
nevím , ale většina želv potřebuje při zimování 5-10 stupňů. pokud si to ještě nedělal a nejsou na to zvyklé, tak doporučuji sehnat nějakou starší malou lednici, kde budou sami, teplotu kolem 10 stupňů a mýt je doma ať je můžeš kdykoli kontrolovat.
no to topenie som uz chcel davnejsie dat no problem by nebol tam nejake hodit ale ide mi aj o tu spotrebu bolo by to hodne teraz co som zakryl cas jazierka a dal som tam to bublanie a este zajtra pridam aj ten hruby koberec tak si myslim ze by to malo stacit nebude priamy mraz na hladinu a to mi celkom staci a ak to predsa zamrzne no potom tam asi hodim 150W-vy ohrievac a ked preckaju tuhe mrazi tak potom ho vyberiem aby som nepozeralna ucet za elektrinu asi takto
No jako že když zamrzne a nemáš odbahněno, tak skoro s jistotou je na jaře pohřebiště
to pak nějaká spotřeba je lepší, než se dočkat katastrofy
Než lovit na jaře mrtvoly?
I já jsem měl minulý rok normální akvarijní 150W topítko od Sery ( si myslím). A fungovalo vše ok, ale je fakt, že bylo celou zimu zapnuté ( takže ta spotřeba tam musela hrat velkou roli).
No netušil jsem, že řešíte zimování akvarijních ryb. Domníval jsem se, že řešíte problém zamrzání hladiny. Pokud nejste z Piešťan či iných kúpeĺí,tak bych váš dotaz považoval víceméně za ptákovinu. Hladinové topítko pro jezírka je docela dobrá vychytávka, protože při těch trvalejších dvackách jsou nějaké petky či bublátka k ničemu.
no rozmyslal som ale asi obycajne akvarijne by vydrzali mozno mesiac a potom by sa pokazili a pri tych velkych vykyvoch neviem a ta spotreba elektiny,hmmm neviem ak mas neco porad
No a co jezírkové topítko???
no teraz som bol dat polystyren na hladinu hrubka 5cm, hrubsi som nenasiel a dal som ho skoro po celej hladine a na polovicu jezierka som prilozil s klincovane dosky a na to ciernu hrubu foliu vsetko je zatazene polystyren je +- v rovine hladiny a aj zatazena folia mala cast jazierka je odokryta respektive tam kde je vzduchovaci kamienok, komienok je asi v hlbke max 15cm takze nemiesa hladinu..... teraz je asi -4 a hladina je bez ziadneho ladu a zajtra by som este dal na to stary koberec nech to ma dostatocnu vrstvu dufam ze som to napisal zrozimitelne
Těhňajs: ak ta mozem poprosit tak mi to vyfot dik
mne jazierko neprasklo a to bol lad 50 cm hruby a bolo zamrznute cca 4 mesiace
a ryby mi prezili vsetky .. takze pokial mas hlboke jazero ( od 1.50 a viac) tak to prezije vsetko bez problemou
Když bude v takhle malém jezírku něco promíchávat vodní sloupec, tak budete vyhánět teplejší vodu k hladině, kde se ochladí. Takhle postupně ochladíte všechnu vodu a může celé jezírko promrznout.
Vem si, že bude v zimě - 20°, nevím jestli ti to ta cívka vytopí. Ano když dáš kámen + - cm pod hladinu tak to bude ok. Problém by nastal, když by ten kamínek byl úplně u dna, to by znamenalo, že vada se bude míchat a to by mohlo znamenat, že by to nedělalo dobře rybam. sám mám na jezírku cca 50 x 120 cm takovou krabici z polistyrenu, která ma víko z polikarbonátu. to jsem tam udělal proto, abych viděl, jestli vzduchovací kamínek jede dobře. kdyby si chtěl tak ti to zítra všechno vyfotim. Špatně se to popisuje.
chcete mi povedat ze ked pojde ten vzduchovaci motorcek ktory je zavrety v kybli cca 7lit tak sa v nom nevytvori ziadne teplo??? ved sam o sebe respekt. ta cievka vytvara teplo a ked je v uzavretom priestore tak tam bude podla mna teplo a az tak studeny vzduch tam nejde.... preco pri pohybe hladiny by mala zamrznut voda??? ked bude chladnut voda nochladne cela ale len na to mieste kde je kamienok nie??? a nik sa nevyjadril k tomu zakrytiu, je to dobre ci je to zbytocnost??? hlbka zhruba 70cm +- 10cm ako je dopustena voda
Zima není pro ryby v pohodě jak zmiňujete. Ryba musí mít stálou teplotu kolem 4 stupňů. když dáte do jezírka vzduchovací kámen tak se tak malé jezírko rychle ochladí, a rybách to na 100% bude vadit. A myslím si, že zimu nepřežijí. Jedině co mě ještě napadá tak se pro velké jezírka používají
eshop.jezirka.info/… , ale myslím si, že tak malé jezírko by to asi ohřálo celé
Zima je pro ryby v pohodě. Pro ryby je nejhorší období, kdy se začne oteplovat, ze dna se uvolňují plyny, které kvůli zamrzlé hladině nemohou uniknout a dojde k otravě rybí obsádky. Řešení je celkem jednoduché. Na hladině ukotvíte několik PET lahví, ve kterých je trochu tmavého štěrku a to tolik, aby lahve plavaly na hladině a tím páde vyčuhovaly i z ledu. Když se začne oteplovat, v lahvích se tvoří skleníkový efekt, zahřejí se, kolem nich odtaje tenká vrstvička ledu a plyny mohou uniknout. Mi kdysi pod ledem přezimovaly i zavojnatky a díky tomu, že jsem tenhle fígl neznal, ještě v únoru jsem je viděl živé pod ledem, protože byly hezky barevné a na konci března už byly břichem hore.
Jak máš to jezírko hluboké? Jestli je hloubka menší jak 80 cm tak ti ryby nepřezimují. 1. neudržiš v celé nádrži cca 4°C na přezimování ryb. a 2. hrozí veliké ryziko, že ti doopravdy jezirko zamrze. A vlivem vzduchování tak malého jezírka ještě urychlíš zamrznutí, páč tam budeš vhánět studenější vzduch. Já mám jezero přes 20 M3 a mám to vyřešené tím vzduchováním, které mám cca těch 30 cm pod vodou jak si zmínil. Vzduchovací motůrek mám v krabičce se 25W žárovkou, aby se vzduch stačil ohřívat. A vše zatím funguje jak má
ze aby som dal velky bublifuk s velkym kamienkom niekde asi 30cm pod hladinu a nechal to bezat ze tam voda nezamrzne vobec Ano, nezamrzne vůbec a nebo naopak jezírko promrzne celé!
Starší reakce
jazierko je hlboke asi 80 cm. Tie bahenne rastliny: zaruzlie,nejaky rakos,zabnik,sítina rozkladitá,skripinec dvojbliznovy "zebrinus",kosatec,astilby,papradie.Vsetky su po jednom kosiku az na astilby tie su v piatich mensich kosikoch. Spolu je kosikov : 4 velke stvorcove, 2 velke rohove a okolo 6 malych. V kosikoch este kde tam rastie praslicka, papradie,cerkac peniaztekovy.
... já mám jen malé jezírko (250 litrů), ale nechtělo se mi rybky zimovat jinde, tak jsem zkusil na jezírko dát starou okenní tabuli, na to větvemi proloženě tři vrstvy PE-folie - co nejvíce pokrčené ... a výsledek - minulou zimu zamrzlo jen jednou (asi 1cm led) - když byly někdy v lednu týden holomrazy ... když byl sníh, tak se led vůbec nevytvořil, dokonce byl pocit, že voda je teplá
... tedy si myslím, že kdyby se taková konstrukce nad malým jezírkem udělala precizně, tak by voda nezamrzla ani při těch holomrazech ...
Já z rostlinami v jezírku nehýbu. Pokud nejsou teplomilné tak jim zamrznutí nevadí. Dokonce to i některé potřebují a dát je někam kde nemrzne, tak o ně můžeš dokonce přijít.
Jak máte hluboké jezírko? Pokud nezamrzá až ke dnu, tak nejlepší varianta by byla, spustit košíky až na dno a na jaře je zase vytáhnout.
Zdravim, mam otazku ako zimovat bahenne rastliny ktore su v kosikoch. Napadlo ma dat ich do vane s vodou a dnu do domu.
Starší reakce
já mám natažené vzduchování z hadičky a je to v pohodě sice se přes noc vytvoří slabý led ale ten jde ráno lehce rozbít.
Mechanické "dělání díry" není vhodné, protože otřesy ryby stresují. A teplou vodou to taky není ono. Prostě v takovém mraze elektrické topítko v polystyrenovém plováku a je to bez práce.
0 16.01.2009 18:12 Skyr – mrazy
Každý den dělám díru do ledu. Už ať ty mrazy poleví, můžou být, ale ne v takové síle.
Starší reakce
To vzduchování bych dal tak do poloviny vodního sloupce, ne hned ke dnu kvůli promíchání teplejší vody ode dna s chladnější od povrchu, já udržuji nezamrzlé kolečko na hladině pomocí čerpadla, jehož "vývodní" trobka je namířena směrem k hladině. Čerpadlo je v hloubce asi 20cm.
Já mám v jezírku 3 karase a 2 koie. Led asi 20cm, krasně rovnej takže si i zabruslim
V ledu mám 2 díry, který se snažím udržet nezamrzlé. Ryby vidim přes led, někdy se trochu proplavou jinak se moc nehýbou. Nemám tam žádný filtr a zatim vše v pohodě
Dobrý den
Chovám jesetery v jezírku společně s koi a karasy. Konkrétně u jeseterů se uvádí důležitost
vzduchování. Nádrž je 18 kub. vodní plocha ca 10 m. Vzduchování mám na třech místech ze dna.
Toto mám již čtvrtou sezonu a bez problému. Celou zimu běží filtrace. Vodní plocha zamrzne tak na
30%.Myslíte, že vzduchování špatné? Rád převezmu zkušenosti a poznatky. Ohledně jeseterů jsem
hodně informací sehnal velmi těžce, ale mám s nimi jen samou radost.Ve druhé nádrži mám jen karásky a siveny.Vzduchování stejným způsobem a bez problému.Nádrže luxuji pravidelně 2 - 4 ročně
a před zimou jen řádně properu filtry ostříhám rostliny a jinak vše nechávám beze změn.Při mírné
zimě občas lehce přikrmím a vše jen k radosti.
Děkuji za Váš názor odborníka
Každoročně je přes léto mám venku.
0 29.12.2008 20:04 Usine –
Re: 0 Macropodus opercularis chci právě v jezírku zkusit, ale jen přes léto. Jinak zkušenost mám z gupkama. Musí se ale trefit pěkný a teplejší den na přelovení. Bohužel třeba blac molly se stanou v jezírku tak ostražité že je jde potom velmi špatně chytit.
Macropodus opercularis v dnešních akvarijních populacích , až tak odolný nebude a ani v minulosti to nebyla chladumilná ryba. Ve studené vodě strádá. Choval a množil jsem je v letech 1977 - 1982 a na zkoušku je vypustil i do tůňky venku , ale výsledkem bylo , že ryby zmizly. Buď je něco sežralo nebo je někdo ukradl na neoploceném pozemku.
Od těch dob se jejich chovem nezabývám. V budoucnu si chci obstarat druh Macropodus ocellatus , který je odolnější a pro chov ve venkovních podmínkách vhodnější. Už jsem se po něm pídil , zatím bezvýsledně. Nejspíš ho bude nutné dovézt ze zahraničí.
Jsou i jiné vhodné rybky do jezírek , třeba Notropis lutrensis - dá se sehnat a pravděpodobně se hodí i ve volnosti evropského mírného pásma žijící Lepomis gibbosus.
Velmi krásné a zajímavé ryby , které jsem v jezírku taky měl jsou koljušky devítiostné Pungitius pungitius , osobně jsem si jejich potěr nalovil v mokřadech na pobřeží Baltického moře v Německu roku 1979. Vyrostly z nich nádherné barevné rybky , ale zásahem jiné osoby jsem o ně přišel.
Též dostatečně odolné po aklimatizaci jsou Tanichthys albonubes , Dánio rerio i frankei , které jsem letos venku od začátku června do poloviny září choval.
Ze známějších , ale už málo množených živorodek se všeobecně doporučuje Phalloceros caudomaculatus ; od konce května do začátku září lze mít venku i Amecu splendens , většinu druhů Xiphophorus , Poecilia sphenops , Limie (nigrofasciata + jiné) a odolnější kmeny pavích ok.
Použitelné jsou i některé vějířovky a halančíci , halančíkovci (např. floridský).
Jezírka k chovu 'akvarijních' ryb mají být dobře osluněná , ne příliš hluboká , aby se dobře za slunečna prohřála. Po okrajích a částečně na dně je důležitý dostatek rostlin.
Foto z netu : Macropodus ocellatus.
i1.wp.com/… 0 29.12.2008 16:06 Skyr – Rájovec dlouhoploutvý
Někde jsem četl,že jeho chov v jezírku je možný od jara do podzimu,ale jinak nic konkrétního.Kdo máte znějaké zkušenosti,napište.Ať to nejsou jen karásci !!!!!!!!!
Starší reakce
Krmí se vydatněji na podzim, aby ryby nabraly. Jak klesne teplota vody pod cca 10stupňů, tak nekrmit. Vizuálně se to pozná tak, že ryby se samy stáhnou do hlubiny a jsou línější.
Nekrm je měly by být na zimu vyprázdněný. Pod ledem se pak můžou přiotrávit.
Přidat reakci
1 ...... [2] 4
Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 4086x