Pokud neobdivujete některé naše rostliny, myslím, že nemá cenu si do akva tahat kvítka z přírody. Nicméně je to možné, sám jich několik dlouho mám.
Většinu rostlin mám akorát od jara a mechy začínám zkoušet až teď (ale začal sem snima pozdě, takže nevím jak pudou). Přes zimu mám (nebo sem měl) Elodea canadensis, nutalii, Lemna minor, trisulca, Spirodela polyrhiza, Wolffia arrhiza, Myriophyllum spicatum Utricularia australis a teď nevím jestli moje Riccia pochází z přírody. Tyto všechny rostou dobře, kromě Utricularie, ta jen živoří, nemá dost potravy. Pak jsem ještě měl Salvinia natans, ale ta mi šla jen chvíli. Ricciocarpos natans mi šel dobře, ale nějak jsem o něj přišel. Už ani nevím jak (teď v létě).
Od letoška mám Chary a Nitelly, Hottonia palustris, Potamogeton crispus, Batrachium, Lysimachia nummularia a spousta mechů. Příští rok zkusím Pilularia globulifera, Littorella uniflora, možná i plavín, prustku, pár dalších, co najdu, nebo k čemu se dostanu z kultury (chráněné a ohrožené druhy).
Ale akvaristiky jsou plné rostlin