Megapixely vyjadřují, kolik je na fotce "mini bodů", které můžou mít každý jinou barvu, a tak je fotka více probarvená, popř. ostřejší a detailnější. Při focení akvária je důležité to, jaké světelné podmínky panují v akváriu, od toho je závislé to, na kolik je potřeba nastavit ISO a délku expozice. To zase závisí na tom, co chceš vyfotit. Jestli rybu v pohybu nebo statickou rostlinu či pomalého plže.
Na rychlou rybu, potřebuješ kratší expozici. Při krátkém času expozice je výsledek tmavší. Takže musíš zvýšit ISO, který to do jisté míry dokáže kompenzovat. Čím vyšší hodnota ISO, tím více šumu na fotce. Tudíž při velmi krátkém čase a vysokém ISO zachytíš ostřeji rychlou rybu, ale fotka bude velmi tmavá resp. bude na ní přiliš velký šum.
U rostlin je to snadnější. Rostlina se nepohybuje, tudíž si můžeš dovolit delší čas expozice - aby byla fotografie světlejší a tudíž můžeš i ISO nastavit na minimum. Fotka bude bez šumu, světlá, pěkně probarvená.
Určitě ale fotit bez blesku. Blesk hodí mnohdy nepěkný odlesk na skle akvária a od toho si nepomůžeš. Raději překousni šum na fotografii, ale určitě bez blesku. Nastavením ISO a času expozice brzy najdeš na svém fotoaparátu nastavení, které bude to pravé pro vyfotografování pěkných záběrů.
Já fotím s Canon EOS100D (18 Mpix), objektiv je asi zbytečné popisovat, rostliny na nastavení: ISO 100 a čas expozice půl vteřiny, ryby na nastavení: ISO 100 a čas 1/250 vteřiny. Tudíž já s ISO ani nehejbu. Vystačím si jen s časem expozice a stativem
Ale každé akvárium je jinak osvětleno a každý foťák má jiné možnosti nastavení. Já na svém Canon ISO neměním a na Canon CoolPix nebo tak nějak, co mají naši, bych se beze změny ISO nikam nedostal
Mnoho štěstí