Focení akvária
Přesně tak, na cvakání dostačuje
. Možná že takhle je ten čichavec lepší, ale vlevo už nerosta ta heterantera, takže černy pozadí.
Díky, já ho mám vyplý stále, tak to zkusím dát při vyšším ISO na nízký. Se zrcadlovkou ho nesrovnávám, má především o dost menší chip, ale pro mè potřeby je plně dostačující. Fotky nejen akvárka mi dělá pěknè.
Je dobrý, ale se zrcadlovkou se prostě rovnat nemůže. Redukci šumu mám na auto a filtr nízký, pokud ale nenastavuju vyšší iso tak ho vypínám.
fotím stejným kompaktem, nemůžu si na něj stěžovat, ale na 640 mi to udělá už viditelně větší šum, můžu se zeptat jak máš nastavenej filtr šumu a redukci šumu ve foťáku? Díky
Jinak fotka je pěkná, jen by to mohlo bejt vycentrovaný na druhou stranu - ryba v pravý části
Starší reakce
stařičký Olympus E-500, Zuiko 14-45
Manual, f/9, 1/160sec, ISO 100, ekv 90mm, blesk odpálen dálkově zezhora
Ale to jste mne špatně pochopil vy. Já chápu význam slova "údajný"
Prostě to o té cloně není z mojí hlavy a ani jsem na to nepřišel(takže to není jisté), jak už jsem napsal níže, řekl mi to někdo odbornější, než jsem já. Jinak řečeno ... jak jsem koupil, tak prodávám. Nemusí to být pravda, není to 100% tvrzení
... proto jsem použil slovo "údajně".
Ja to chápem, ale práveže moje 3 pevné objektívy vyššej triedy pre mFT s F/1,7 a 1,8 sú najostrejšie od F/2 až 2,5 do F/4 až 5,6, teda nie v polovici rozsahu clony, ale skôr, resp. do polovice. Čiže to pre ne neplatí a preto som dal odkaz na konkrétne merania ostrosti konkrétnych objektívov a každý si môže skúsiť nájsť ten svoj. Ale videl som aj objektívy, ktoré mali síce deklarované F/1,4, to na plne otvorenej clone bol obraz desne neostrý, použiteľný začal byť od cca F/4 vyššie. Preto by som to radšej nezovšeobecňoval.
výraz "údajně" není zvšeobecnění poučky. Je tím poukázáno, že to není z mé hlavy
ale z hlavy někoho odbornějšího, než jsem já
a většina také neznamená všechny. Nikdy bych si nedovolil tvrdit že všechny a že je to na 100% tak jak jsem to napsal
150koni napsal: většina objektivů má údajně nejlepší kresbu zhruba v polovině rozsahu clony Nie je nutné držať sa zovšeobecnenia "údajne", dá sa to pekne pozrieť napr. na
www.dxomark.com/… (napr. môj obľúbený Panasonic 20 mm F/1,7 je najostrejší v rozsahu F/2-5) - dobrý objektív by mal začať byť ostrý čo najbližšie dolnej hranici F, veď práve za ňu si človek priplatil
měl jsem půjčenou 50mm. Po přepočtu 80mm a byl to horor hledat a chytat s tím ryby po akvárku
pořád mi utíkaly ze záběru
5 05.01.2015 18:33 acik [416] pokud na makro,tak ja dopooručuji sigmu 150mm 2.8,s kresbou v této třídě asi nejlepší objektiv,pak se blíží Canon 100mm
moje zkušenosti
fotky focený Sigma 150mm 2.8
Nevím. Fotím kytky.
ta šedesátka bude dobrá na portréty co
lhajek napsal: když někdo bude mít o objektivu 5,6 minimální clonu tak aby měl lepší kresbu tak většinou musí přiclonit k 8 a proto je dobré mít světlý objektiv.
většina objektivů má údajně nejlepší kresbu zhruba v polovině rozsahu clony
Rozdýchávám tenhle objektiv už 2 měsíce. Světelnost 1.8 v celém rozsahu zoomu.
www.megapixel.cz/… zatím se mi to daří rozdýchat díky ceně. Nicméně toto tmavé období mne stále více pobízí ke koupi tohoto objektivu
Nemáte s ním někdo čirou náhodou zkušenost ?
díky lepší světelnosti objektivu se můžeš dostat na nižší časy, takže se lépe fotí pohyb a čím nižší clona tak tím menší hloubka ostrosti- tzn. pozadí je mimo ostrost- mázlé a objekt se ti z toho pěkně separuje
Johan napsal: No, já mám u všech objektivů které používám 2,8. Takže to není důvod, že bych nemohl clonu víc otevřít. Ale je to prostě tím, že málo kdy by se podařilo rybu proostřit.
Pak je clona kolem 5,6 určitě fajn na nejlepší kresbu, ale když někdo bude mít o objektivu 5,6 minimální clonu tak aby měl lepší kresbu tak většinou musí přiclonit k 8 a proto je dobré mít světlý objektiv. A právě 2,8 je už považováno za hodně světlé objektivy. Samozřejmě asi půjde najít objektivy u kterých už je kresba perfektní od nejnižší clony, ale ty určitě také nebudou spadat do kategorie "levné".
Asi tak
, reagují hlavně na pohyb, ať už utěkem, nebo žebráním žrádla
Na blesk přes den nereagují skoro vůbec ani ryby noci, jako jsou třeba eLka
Podle mě je blesk se focení rybek hodí. K tomu zeslabit osvětlení a jsou to ideální podmínky, protože ryba je pěkně ostrá a prosvětlená, zatímco pozadí tmavé a rozostřenné. Tak nejlíp vynikne její barva. Pravda, že je to trošku nepřirozené.
No s bleskem jsou fotky o poznání lepší
Pokud fotíš v akváriu bleskem, není to naplno. Většina ryb na něj vůbec nereaguje.
Svetlo samo zrak neposkodi, poskodi ho az teplo a toho musi byt dostatek ke zvyseni teploty a nasledne destrukci bunek. Bez energie se ani znicit nic neda
.
a co stres ? ten se na zdraví ryb projevuje asi nejvíce
Myslím že je blesk ohledně zdraví ryb neškodný. Krátkodobý nárůst světla nepoškodí zrak ani lidem.
Jen ještě vytáhnu otázku co jsem položil níže, třeba byla přehlédnuta v souvislosti s textem.
Jak ovlivňuje blesk chování a zdraví(zrak) ryb ?
acik napsal:můžu fotit kdykoliv,ale možná je to tím,že měním vodu 3x týdně,nedokážu na to tedy odpovědět
no to bude asi tím
měníš vodu 3x týdně, nehnojíš, nepřidáváš rašelinu pro zabarvení vody a podobně
Promiň ale chybí mi ve tvé fotce ostrost detailu. V tomto případě Neonky a já se právě u mne s takovou fotkou nechci smířit
a protože mám pocit, že blesk ryby může stresovat, snažím se dát pro focení trvalé světlo.
To je ale otázka malé úpravy v nějakém novějším programu. Ale také musíš brát v úvahu, že je pořízená foťákem, kde je maximální iso 3200 s tím, že jakákoliv úprava většího šumu by odstranila texturu šupin a to se mi zdá mnohem větší problém, než světlejší břicho.
taky nemám holou nádrž,tahle neonka je focená bez blesku a nikde nevidim nepřirozené odlesky,chce trpělivost a ne tam za každou cenu rvát umělé a nepřirozené světlo.
jinak hodně záleží i na vodě samotné
v den výměny je voda krásně prozářená
... jedině fotit bezprostředně po výměně vody
Nemám holou nádrž. Rostliny tam dělají hodně stinná místa
viz. prezentace
Uvažuji že dám halogeny pod 45° úhlem z vrchu a zepředu tak, abych nedělal odlesk na skle
fotky s bleskem nejsou tak přirozené jako fotky pořízené bez blesku,co se ti libi na fotce kde fotíš nějaký motiv na něm jdou vidět viditelné odrazy a tmavší pozadí,než na fotce,kde je motiv krasně prosvětlený,pozadí je pekně a barevné -
například tvá fotka 04.01.2015 00:05 je pro mě nepřirozená fotka se spousty odrazu blesku na rybě a netvrď mi,že to nevidíš
a tohle je důvod,proč se mě nelíbí fotit s bleskem. Tohle je prostě můj názor a nikdo mi ho nevyvrátí
Proč by měla být hezčí?
je to prostě zašuměné a už to má problém ostřit, když není kontrast
Zašumění se dá potlačit ale na úkor ostrosti.. Zkoušel jsem halogeny 2x200w ale ještě to není ono. Nahoře je světla dost ale dole je už pro detaily problém. Zkoušel jsem i externí blesk nad hladinou ale ty fotky jsou takové divné
edit: fotka je ISO 6400
mě nemusíš říkat jak fotit s bleskem,jen si budu stát za tím,že každá fotka je vždy hezčí bez blesku,jak ve focení akvária,tak ve focení prortrétu,ani u makrofotografii nepouzivam blesk,tam třeba naopak využiju okolního světla...
samozřejmě,když do akvária nejde světlo,tak logicky to foftit pujde hure,ale jestliže do akvária ve sloupci 60cm pujdou aspoň dve zařivky 54w,tak nepotřebuješ blesk,záleží tedy na podmínkách
edit:
150koni: čtu,že tam máš 2x30w,tak když zkusíš hodit vyšší iso? clonové číslo na minimum a jede to. co máš za techniku?
třeba u mne 60cm
150koni napsal: Tak jsem udělal pokus při mém každodenním osvětlení nádrže 2x30w a to ve spodní části nádrže a focení ve vrchní části nádrže se stejnou clonou f5.6. Nastavené ISO 400 aby to bylo ještě bez šumu. Ve spodní části akvária byla závěrka 0"6, 0"8, 1". Ve vrchní části nádrže kde už osazenstvo moc neplave nádherná fotka a závěrka 1/15 sekundy. Takže bez pořádného světla na focení se to prostě neobejde, protože osazenstvo se spíše drží ve spodní části . Když udělám fotku celého akva, tak je to v pohodě ale když jdu na detaily, je problém Tak přirozenější nejsou. To je přeci nastavením foťáku. Když snížím saturaci, kontrast apod., tak i z mobilu budou fotky hezčí, než z mých zrdcadlovek. Být nad akváriem dost světla, tak blesk asi nepoužiju, protože většina ryb má nejhezčí barvy při osvětlení z vrchu, ale to nebývá.
Odlesk blesku (vestaveného) se dá odstranit správným směřováním, kdy musí mířit mírně dolů a ne nahoru + odlesk z ryb snížením jeho intenzity (nastavením, nebo zakrytím nějakým difuzorem - papír, filmovka apod.). Výhoda blesku je v tom, že ryby budou ostřejší.
Při 60 cm vody nasvícené zářivkama je u dna citelný pokles množství světla.
co je velký sloupec vody?
acik napsal: urcite kdo má zrcadlovku je schopný to nafotit uplně v pohodě bez belsku
Jak vidíte, tak v pohodě asi ne, když to tady řeším, že je to celkem problém bez pořádného osvětlení
Prosím berte v potaz velkou nádrž, nikoli nějakou šedesátku, kde bych také problém neměl
Problémem je prosvítit velký sloupec vody
Odlesk blesku ve skle se dá odstranit zoomem ale co dělá blesk rybám ?
edit: už se nedivím, že jsu tak pěkné, když jsou s bleskem. To já je mám bez blesku, co jsem tady dával
Jj, proto všechny fotky, které jsem zde dal, jsou s bleskem...
Tak jsem udělal pokus při mém každodenním osvětlení nádrže 2x30w a to ve spodní části nádrže a focení ve vrchní části nádrže se stejnou clonou f5.6. Nastavené ISO 400 aby to bylo ještě bez šumu. Ve spodní části akvária byla závěrka 0"6, 0"8, 1". Ve vrchní části nádrže kde už osazenstvo moc neplave nádherná fotka a závěrka 1/15 sekundy. Takže bez pořádného světla na focení se to prostě neobejde, protože osazenstvo se spíše drží ve spodní části
. Když udělám fotku celého akva, tak je to v pohodě ale když jdu na detaily, je problém
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 15
Zpět na obsah sekce Focení a úprava fotek • Zobrazeno 20380x