Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak snížit dusičnany (NO3)

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Jak snížit dusičnany (NO3)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2022 12:32 Muž ajajak [228]
Fotka k příspěvku Šplhavnice zlatá je rostlina která z akvária s kombinací s Nepukalkou vytáhne všechny živiny. Šplhavnici mám jenom strčenou do akvária a plní úkol dobře.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2019 17:02 Muž Smetany [1226] Re: DH
Vstupní voda má okolo 15mg/l a hnojivo nedávám ty živorodky dělají bordelu dost a zároveň je to jediná nádrž kde odkaluji protože v substrátu není žádná rostlina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2019 16:58 Muž DH [335] Re: Smetany
A kolik dusičnanů má vstupní voda? Je potřeba přihnojovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.01.2019 15:19 Muž Smetany [1226] Re: DH
Fotka k příspěvku Jsou tam v podstatě jen anubiasy a funguje dobře ale ta nádrž je 9 let stará tak má nějakou rovnováhu a ryb tam taky moc není
Omlouvám se za kvalitu vzal sem to mobilem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2019 14:35 Muž DH [335] Re: Strakááč
Tak třeba anubisy do dna nesázím, všechny mám na kamenech, takže berou vše z vody.
Vím, že nelze příliš dobře srovnávat hmotu rostlinnou a svalovou, ale u lidského těla je potřeba 0,5-0,8g bílkovin na kg hmoty jen na údržbu a opravu svalové tkáně, tak mě napadlo, jestli podobně rostliny spotřebovávají dusík na údržbu a kolik to může být v závislosti na hmotnosti rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2019 14:00 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: DH
Dle mě je to zanedbatelné... ty potřebuješ odebírat dusík z vody a ne ze dna.. a hlavní je rychlý růst a i to, že rostlina vykukuje nad hladinu.. :)
Např plovoucí rostlina je nejefektivnější, protože roste a množí se ohromně rychle pričemž bere dusík jen z vody protože nekoření ve dně.. a hlavně je nad hladinou díky čemuž jí nezpomaluje v růstu nedostatek co2.
egeria densa sice koření, ale je schopna přijímat dusík rychle pomocí stonku a listů i kořenů a rychle roste... kdežto pomalu rostoucí rostliny - ty, který rostou i v submezrní formě dokáží přijímat dusík hlavně skrze kořeny... a proto ho z vody nejsou schopny tolik odebírat... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2019 10:12 Muž DH [335] – odčerpání NO3
U rychlerostoucích rostlin jako egeria nebo pistia se dá odčerpání NO3 měřit pomocí přírůstků. Chci se zeptat jestli mají nějaký významější vliv na odčerpání NO3 rostliny, které mají třeba velké množství rostliné hmoty, ale přírůstky jsou oproti rychlerostoucím zanedbatelné. Např. když budu mít v akváriu větší množství poměrně vzrostlých anubiasů, budou odčerpávat významější podíl NO3 na svoji údržbu a pomalý růst nebo je to zanedbatelné?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 07:07 Žena Nicky [195] - LabyrintkyRe: vaclav
SZAT Clearwater už mám, ale s dusičnany nic nedělá. Prý funguje blbě, když mám ve vodě moc síranů... a to my máme. Takže ho mám jen na odstranění zabarvení vody. Počítám, že jiný anex tohoto typu na tom bude podobně. Když jsem se ptala na nějaký filtr na dusičnany na kohoutek (na pitnou vodu) a dala pánovi rozbor naší vody z laborky, taky říkal, že kvůli síranům bych to musela regenerovat min. jednou týdně, aby to jelo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 23:48 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Ne každý si koupí litr anexu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 23:32 Maq Re: vaclav, Nicky, NHKG
Souhlas, ale myslím že lepší kontrolu nad kvalitou (za cenu) bude mít při pořízení konkrétního anexu, jak psal NHKG. Ty akvaristické odstraňovače dusičnanů jsou taky anexy, s náležitou přirážkou, a bez konkrétního popisu vlastností.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 23:24 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Nicky
Pokud chceš opravdu snížit NO3 tak si kup clean water nebo něco podobného, než používat zeolit. www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 19:03 Žena Nicky [195] - LabyrintkyRe: Maq
Děkuji, když to už je pro mě vyšší dívčí. Já si nebyla jistá, zda by mi třeba vůbec fungoval drop checker - měla jsem za to, že funguje na bázi měření pH. A díky tomu bych se následně obávala předávkování CO2, když by měření nefungovalo.

Akva, o kterém se bavíme, je tady: rybicky.net/nadrze/16781

Děkuji za tvůj čas, akva budu znova zakládat (měnit sklo) tak s tím filtrem se zeolitem budu počítat, 200g se do něj myslím nacpe. Nemám moc, jak to pak měřit - moje hodnoty dusičnanů už testy nerozeznávají moc dobře (zda to je 60, nebo 80mg/l, poznala bych pokles k 25. Tak jen vizuálně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.01.2019 12:53 Maq Re: Nicky
Zrnitost zeolitu bych moc neřešil; jde spíš o praktické ohledy, manipulaci. Jemnější zrno bude asi zpomalovat průtok filtrem, a to si musíš posoudit, je-li to u Tebe žádoucí.
Pokud jde o periodu výměny. On to amonium chytá opravdu dobře. Potíž je v tom, že amonium zachycené v zeolitu není nedostupné pro nitrifikační bakterie. (Experimentálně jsem ověřil.) Takže pokud dostanou čas, usadí se tam a spustí dílo. To nechceme, protože vyrobené dusičnany zeolit nezadrží.
Jak dlouho teda? Pokud Tě to nebude obtěžovat, dával bych spíše menší dávky a měnil je co sedm dní, nebo tak nějak. Menší dávka by mohla být tak 1 gram zeolitu na 1 litr akvária.
Při takové periodě výměny bych ten zeolit nechránil před svinčíkem; on poměrně dobře filtruje i mechanicky. Tak jen ať něco pochytá. Je to ekologicky zcela neškodný materiál, můžeš to vyhazovat kamkoli, na zahradě jenom prospěje.
Pokud bys chtěla zastavit nitrifikaci, musela bys jít s pH až pod 5.5. Ono se říká, že nitrifikační bakterie nemají rády kyselé prostředí, ale já jsem si ověřil, že v pásmu 5.0-5.5 je nitrifikace fakt nepatrná, v pásmu 5.5-6.0 už běží celkem dobře, a nad 6.0 valí naplno.
Nevím jaké máš ryby. Pokud jde o rostliny, kyselé prostředí až asi do pH 5.0 snášejí dobře, nezabíjí je to. Vždycky můžeš kombinovat sycení CO2 s preventivním zvyšováním alkality: rybicky.net/clanky/1670-mineralizace-vody-z-reverzni-osmozy:-zvyseni-alkality
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 09:11 Žena Nicky [195] - LabyrintkyRe: Maq
Děkuju moc. Asi to není tak velká investice, abych to aspoň nezkusila.
Vydedukovala jsem prosím dobře, že do té kyselé vody bych ani to CO2 kupovat neměla? Já bych s tím neměla problém, ale bojím se, co to s vodou celkově udělá.

Voda je z mělké studně - je tam ani ne kubík a pořád se doplňuje, hloubka pár metrů. Žádné železo. pH přímo v laborce ve zdroji bylo 6.2, ale vím, že v akvárku mi ještě klesá.

Prosím, kolik tak zeolitu a jakou zrnitost do 200l do vnitřního filtru staženého na minimum a po jaké době vyhodit a dát nový? A je dobré před něj šoupnout nějaké filtrační medium, nebo je jedno, když se trochu zanese? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 21:58 Maq Re: Nicky
Tak částečně by zeolit pomoct mohl, a to s tím dusíkem, který dodáváš v krmivu a z odumřelé organické hmoty (hlavně rostlinné). Mineralizace končí amoniem, a teprve potom se z toho nitrifikací stanou dusičnany.
Rostliny zpravidla amonium berou přednostně. Když jim ho zeolitem sebereš, budou muset žrát víc těch dusičnanů.
Ale moc bych si od toho nesliboval. Bez sycení CO2 i dobře zarostlé akvárko nespotřebuje o moc víc než 1 mg/L dusičnanů denně.
=
Máš zajímavou vodu. Hodně síranů a dusičnanů, a k tomu málo uhličitanů, takže kyselá... to je dost neobvyklé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2018 21:26 Žena Nicky [195] - LabyrintkyRe: NHKG
Ahoj, děkuji :-)
sírany dle laborky ve vstupu: 72,6 mg/l
dusičnany kolem 65mg/l

nemám problém s tím, že by mi NO3 v akva rostly - to spíš naopak (kytky). V jednom dokonce klesají k nule, ale zrovna ne v tom, ve kterém to potřebuji.

Obecně normální ryby z obchodu s těmi dusičnany problém nemají, importy nějaké jo. Dost mi ale rostou řasy a jelikož mám pH pod 6, CO2 bombu moc nechci... nějaké další nápady? Sázela jsem na ten zeolit, zbyla mi tu dvoukomorová hailea, ta by na to byla akorát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2018 12:11 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Nicky
Doporučil bych ti spíše anex: www.waterfilter.cz/…
Ale údajně nefunguje, pokud je ve vodě moc síranů. Chce to dokoupit i regenerační tabletovanou sůl (mívají v Hornbachu), samotná regenerace je pak jednoduchá.
EDIT: Zeolit ti samozřejmě trochu pomůže, odebere část amonia vyprodukovaného rybami, takže se pak postupně nepromění na NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2018 11:39 Žena Nicky [195] - LabyrintkyRe: Maq
Krásná a vyčerpávající odpověď. Chápu tedy prosím dobře, že pokud bojuji s dusičnany ve zdroji , tak mi zeolit nepomůže vůbec?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.12.2018 09:13 Muž DH [335] Re: PeCh
No ne nadarmo doporučuje německá norma 1000 l vody na dospělou želvu nádhernou. Bohužel většina "chovatelů" nemá problém chovat 2kg želvu v 80l vody a to je stejné jako by ji chovali v žumpě, v takových podmínkách žádná filtrace nepomůže a to nemluvím o utrpení, které tím želvě způsobují. V takových případech se neřeší množství NO3 ale daleko nebezpečnější sloučeniny, které želvě způsobují záněty očí, plísně apod.
Já jsem zvolil želvu ozdobnou, která je mnohem menší než želva nádherná, samec 100-150g, samice 300-350g a tomu odpovídající velikost akvária a filtrace, navíc se snažím udržet v akváriu rostliny aby prostředí vypadalo přirozeně a nevypadalo to jako by byla želva naložená v zavařovačce od okurek. A pokud budu mít pocit, že to je málo nemám problém pořídit akvárium větší.
Bohužel tím, že ČR je malá země a není tu podobný trh jako třeba v Německu, tak nabídka druhů, které u nás jdou sehnat je velice omezená. Běžně ve zverimexech jsou k dostání právě druhy, které v dospělosti dorůstají do hmotnosti 1-5kg a velikosti od 20-35cm, což není vhodné pro akvária, které nemají aspoň 500l. Pak je lidi pouštějí do rybníků a je tu problém s invazními druhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 23:15 Muž PeCh [77] Re: DH
Skoro pred 20-timi rokmi som sa v škole staral cez prázdniny o korytnačku a vodu som musel meniť každý deň a aj tak to bol humus. Neviem si predstaviť, čo by to bolo za týždeň bez výmeny vody. Ale neviem už aký druh to bol a akvárko bolo na ne dosť malé.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.12.2018 22:17 Maq Re: zervan, MonterMonty
zervan napsal: Alebo to niekto už skúšal?
Kdo asi? :-D
Zeolitu (klinoptilolitu) mám 25 kg pytel a dělám s ním všemožné legrácky už přes půl roku. Všechny výsledky jsou v perfektním souladu s odbornou literaturou (v kontrastu k obchodním sdělením): Bezvadně přijímá amonium výměnou za Ca, Mg apod. Pokud je přidaný do dna, při záběhu úplně odpadají návaly amonia. Když provádím záběhové experimenty za přítomnosti zeolitu, je to docela otravné čekání, protože týdny nenaměřím žádný anorganický dusík, než se zdánlivě "z ničeho" neobjeví dusičnany. Čili zeolit drží amonium, ale nezabrání náběhu nitrifikace, a jakmile k ní dojde, dusičnany už nedrží.
Ve velkém akváriu mám ve dně příměs zeolitu a bentonitu. Přestože hnojím amoniem, pár hodin po hnojení nejsem schopen naměřit absolutně žádné amonium ve vodě. Dusičnany ano.

Pokud jde o ten odkaz: Údaj že zeolit obsahuje chloridové anionty na výměnných pozicích je prostě a normálně kec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 21:56 Muž DH [335] Re: MichalV
Test je od aquaru, měří nesmysly, ale nejdřív jsem si změřil vstupní vodu u které znám množství NO3 a podle toho jsem pak odečetl NO3 naměřené v akváriu. Přesnost samozřejmě mizerná, ale jestli je tam 50 nebo 80 poznat lze.
Želva kupodivu rostliny zatím nežere. Salvinia ji nechutná, protože má chlupaté listy (moje domněnka) a ostatní druhy jsem volil okusu odolné (anubias, microsorium, echinodorus), používaji se u cichlid . Filtr i s předfiltrem používám, nenasaje to všechno, ale zachytí dost. To by muselo být holé dno, aby odsál všechen detrit a to nechci, nevypadá to přirozeně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   22.12.2018 21:42 Muž MichalV [327] Re: DH
Čo to máš za test? Ak budeš meniť vodu, na také hodnoty sa nedostaneš. Neatakuje ti tá korytnačka ryby a rastliny?
Pomohol by mechanický filter, ktorý bude pevný odpad nasávať a pravidelným čistením (pri každej výmene vody) odstrániš "NO3" v pevnej forme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 21:34 Muž DH [335] Re: Angus68
Jo zatím je to v pohodě, ale želva ještě poroste :-). Zatím má 30g v dospělosti bude tak kolem 120g. NO3 půjde určitě ještě nahoru, želvě to nevadí a rybky jsem zvolil odolnější a jsou tam stejně spíš jako budoucí potrava. Ale nevím jestli to nebude vadit rostlinám, když tam bude třeba 150-200mg/l, jestli to nebude blokovat příjem jiných prvků.
Rostliny jsem zpočátku vůbec neplánoval, většina chovatelů je nemá, ale pak jsem začal sázet a přikupovat. Vypadá to líp než holé akvárium a želvě se to taky líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 21:26 Angus68 Re: DH
50mg/l je ješte v pohodě ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 21:23 Muž DH [335] Re: Angus68
Vodu měním pravidelně, každý týden minimálně 50 litrů a každý týden taky do hloubky odkaluji kde to jde. Test ukazuje cca 50 mg/l, (těžko říct jak je to přesné). Uvidím jak to půjde dál, zeolit používat nechci kvůli rostlinám, aby neodčerpal něco co jim pak bude chybět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 20:49 Angus68 Re: DH
Pravidelně vyměnuj vodu a dusičnany se usadí na hodnotách (20-30) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 20:41 Muž File1980 [53] Re: And3a
Mně kdysi pomohl na snížení potos.Dal jsem ho tak, aby listy byly nad vodou a do AQ pustil jen kořeny.Taky na něj musí svítit buď umělé nebo přírodní světlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 19:42 Muž DH [335] Re: And3a
Denitrate mám 1l, byl v balení s filtrem. Podle výrobce odstraňuje dusičnany pokud je průtok menší než 200 l/h, což většina filtrů nesplňuje. S vysokou hladinou NO3 bojuji pořád, mám v akváriu želvu a vstupní voda má 30mg/l. Pomáhají hlavně plovoucí rostliny, salvinia roste neuvěřitelně, týdně vyhodím tak 3-4 hrsti. To jediné mi pomáhá, jinak jsem měl NO3 kolem 100mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 18:03 Muž PeCh [77] Re: And3a
Ja som Seachem de*Nitrate dostal k filtru. Tak som ho použil. Zabehnutie akvária bolo podľa mám na začiatočníka celkom v pohode. Ale po cca 2 mesiacoch začali stagnovať aj rastliny, ktoré predtým rástli ako divé (ceratophylum, limnophila). Podozrenie na nedostatok makroprvkov sa mi potvrdilo - test na NO3 i P bol negatívny. Keďže nemám prakticky žiadne NO3 v akváriu, tak som ten de*Nitrat práve včera vytiahol z filtra a začal prihnojovat aj KNO3. Osobne si teda myslím, že funguje ale používal by som ho len na začiatku alebo v prípade, že je veľa NO3 už vo vstupnej vode.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 17:02 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: zervan
Pokud bude někdo ochoten a z dostupného okolí P.10 - zeolit můžu dodat to je to nejmenší,
nicméně žádné testy nevlastním abych mohl pokus realizovat.
Nicméně mám takovej pocit at to budeš měřit čímkoli a výsledek bude jakýkoli , najde se někdo komu se výsledek nebude hodit jak se říká "do krámu" a bude zpochybňovat funkčnost testu a podobně... ale třeba se pletu ;-)
Jednoduše vycházím z toho co vidím v odchovných akvech které jsou dost hustě zarybněné a ještě věčně nenažrynými skalárkami , při používání zeolitu mi tu už neroste ani okřehek , pistie jsou cca ve velikosti padesátikoruny nebo vůbec nerostou -z čehož si můžu - možná mylně, odvodit že i toho NO3 tam bude poměrně málo -malejm čudlám to nekroutí a nedeformuje ploutve - s čímž jsem občas problém bez zeolitu míval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 16:31 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: MonterMonty
Prvá časť - áno, tak som to myslel. Druhá časť - neviem, ale ak má niekto trochu zeolitu, je veľmi jednoduché namiešať slabý roztok KNO3 (alebo stačí vodovodná voda s dusičnanmi), zmerať dusičnany, pretriasť v pohári so zeolitom a opäť zmerať. Je to práca na pol hodiny. Alebo to niekto už skúšal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 16:18 - Re: MonterMonty
Ja som ho používal len pri cichlidách.V akvárkach kde mám rastliny nemám chuť im uberať napríklad už i tak nedostatočný draslík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2018 15:27 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: zervan, Maq
Pokud tedy na sebe dokáže zeolit navázat čpavek - bavme se o tom který nám vzniká v akváriích - dále se onen čpavek biologicky nerozkládá (zjednodušeně na NO2-NO3 )- tedy výsledný efekt použití zeolitu ve filtrech bude méně NO3 v akváriu ? pletu se ?
samozřejmě chápu Vaše přesvědčení, nicméně přímí distributoři zeolitu v ČR jsou jiného názoru než Vy.
(nebavím se o prodejcích pytlíkovaného zeolitu v akva prodejnách a pod)
jeden z příkladů :
www.kamenzeolit.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.12.2018 09:29 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: romant
Pokiaľ je zeolit schopný naviazať amoniak skôr ako rastliny, tak rastlinám nezostáva nič iné, len sa nakŕmiť dusičnanmi, teda v konečnom dôsledku dusičnany poklesnú. To však zafunguje len v dobre zarastenom akváriu, kde obvykle tieto veci netreba riešiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 06:59 R Muž romant [27982] Re: Maq
Když jsem ho musel na tento účel použít, tady na snižování dusičnanů a to včetně vstupních vod, zafungovalo mě to, ale možná jsem měl jenom štěstí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   21.12.2018 23:03 Maq Re: romant, MonterMonty
Pánové, omyl. Zeolit dusičnany neodstraní, ani náhodou. Zeolit odstraní pouze amoniak. Ale protože tazatelčin problém je v tom, že už ve vstupní vodě je hodně dusičnanů, zeolit jí nepomůže. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 20:58 R Muž romant [27982] Re: And3a
Zeolit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2018 19:25 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Jarry
Na dusičnany např u Mangaly - PA 202 - www.mangala.cz/…
Osobně dávám přednost Zeolitu - nejen kvůli ceně 12Kč za kilo ale také širšímu využití než jen na dusičnany - dle mého ani nemá smysl regenerovat - po třech tejdnech z filtru vyhazují a nahrazuji novým -čistým a hlavně v běžném hobby využití není čím měřit -zda je dost regenerovaný atd ....
používám frakci 4-8mm popř 8-16mm kamenzeolit.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 19:08 Muž Jarry [1433] Re: And3a
Třeba tady www.in-ion.cz/… - těch výrobků a prodejců je více, tyhle mám kousek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 19:06 And3a Re: afc1886
Už mám, díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 19:06 R Muž afc1886 [14655] Re: And3a
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 19:03 And3a Re: Angus68
Ja nevím proč, je to jen dotaz. Jsem zvědavá, toď vše :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 19:02 And3a Re: Jarry
Měl bys, prosím, nějaké konkrétnější doporučení? Googlim, ale moc nevím. Mám problém s tím, že už ve vstupní vodě mám hodně vysoké hodnoty (máme studnu). Snažím se brát z městské, která to má tak akorát, ale máme prasklé potrubí, které nám tu vodu přivádí a táta moc není rád, že to teče i někde vedle baráku :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 19:00 Angus68 Re: And3a
Proč tyhle předražený věci ? ;-) Dle mé zkušenosti, si můžou celej Seachem strčit do.. za klbouk ;-) Jen mi vyskočily řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 18:58 Muž Jarry [1433] Re: And3a
Byl bych spíše skeptický, i když částečně to asi snižovat může. Pokud bych chtěl dusičnany opravdu snižovat, je na trhu několik typů anexů za hodně rozumné peníze, které fungují zaručeně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 18:49 And3a – Seachem de*Nitrate
Ahoj, můžu se zeptat, jestli v tomto případě má někdo zkušenost s filtračním médiem Seachem de*Nitrate? Našla jsem, že tu někdo psal, že Matrix od té firmy na snižování nefunguje (přestože to píšou na webu). U de*Nitrate to píšou též, tak jsem celkem zvědavá. Díky :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2018 12:57 Muž Jarry [1433] Re: Marcelko
Možná to bylo v souvislosti s tím, že po přidání draslíku začnou lépe růst rostliny, což může v důsledku vést ke snížení dusičnanů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 12:32 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: Marcelko
A je to pravda s tym draslikom?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.11.2018 19:00 Muž Yirka [9118] Re: Marcelko
V tom případě je třeba řešit příčinu problému, ne následek.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 10 11

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18854x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8330-jak-snizit-dusicnany