Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Drápatky

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Žáby, Mloci 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Drápatky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2022 09:21 Pudloslava – Drápatka nežere
Mám 2 drápatky asi 4 roky, byl i odchov. Samec je spokojený, ochotně žere - takže soudím, že to není uživatelskou chybnou. Samice postupně přestává jíst už od podzimu, intervaly se prodlužovaly, teď naposledy přijala potravu někdy asi v dubnu. Je zhublá, trošku bledší, ale není na ní nic patologického k vidění, pokud dokážu posoudit. Krmím jen živým, s žádným masem to nikdy nešlo, takže převážně žížaly, občas cvrčci nebo červi, co se sežene ve zverimexu. K veterináři s ní nepůjdu, počítám, že zajde, ale napadá mě, jestli zkušení chovatelé neznají třeba nějakou snadno vyřešitelnou příčinu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 13:00 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pudloslava
Pudloslava napsala:Ohledně dlouhé životnosti - měla jsem v úmyslu dát mu podepsat čestné prohlášení, že se o žáby bude starat do konce života :-)
To určitě bude fungovat! :)

Shimamoto: Velmi přínosný příspěvek!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 12:37 Pudloslava Re: Shimamoto
Děkuji za velmi užitečný příspěvek. Pravda, že exkrementy mi při holém dně docela poletovaly a usedaly všude na rostliny. Zase bych chtěla udržet bezrostlinný plácek na krmení, abych viděla, zda tam něco nezbylo - což bych ale mohla vyřešit nějakou mističkou.
Ohledně dlouhé životnosti - měla jsem v úmyslu dát mu podepsat čestné prohlášení, že se o žáby bude starat do konce života :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   06.01.2018 04:30 Muž Shimamoto [492] Re: Pudloslava
Fotka k příspěvku Toto akvárium 60x41x41 cm se dvěma páry dospělých drápatek vodních (albino a přírodní) a mnoha okružáky mi funguje přes dva a půl roku tak, jak ho vidíš na fotografii. Absolutně žádná technika (nesvítím, netopím, nefiltruji, nevzduchuji), kolísající pokojová teplota (16 - 24° C), na dně velmi hrubý říční písek a široká PVC trubka jako úkryt. Kryt vlastní výroba ze zbytků polypropylenové desky, z otvorů v něm vyrůstá několik mohutných rostlin potosu (Scindapsus aureus), kořenících přímo ve vodě, takže fungují jako účinný biologický filtr.

Krmení - krmím obden nebo ob dva dny, snažím se krmit přímo z ruky, takže mám kontrolu nad tím, co žáby sežerou. Žádný zbytek potravy ve vodě nikdy nenechávám! Teď v zimě podávám hovězí srdce, kapra, tzv. grundle - mražené malé rybky, dají se sehnat ve větších obchoďácích (např. Kaufland) a občas moučné červy (k mání v obchodech se zvířaty). Od jara do podzimu to samé, ale snažím se krmit co nejvíce žížalami ze zahrady a chyceným hmyzem. Slimáky raději nedávám, každý zahrádkářský blb je hubí přípravky na bázi mědi, která je pro obojživelníky též prudce jedovatá. Krmení je třeba střídat, ta samá potrava je časem žábami odmítána - snad jen kromě žížal:-) Velikost soust přizpůsobujeme velikosti žab i pohlaví - dospělí samci preferují menší sousta a žerou podstatně méně, než samice. U kapřího masa pozor na vyčnívající ostré kosti, mohou žábě poranit jícen. Jinak dobré hovězí srdce je pro drápatku hůře stravitelné, tráví ho pomaleji, takže můžeme prodloužit krmný interval. Grundle podávám nakrájené nebo vcelku (podle velikosti žáby), ale bez vnitřností - drápatka ráda polykané rybce roztrhne drápy břicho, což zaneřádí vodu.

Důležité - nikdy nekrm žáby masem z koncentrovaných velkochovů, je to naprané syntetickými léčivy, protiplísňovým přípravky, hormony ap. Nepodávej tedy žádná kuřata, pangase, duhové pstruhy, tilapie, uměle chované lososy atd. Obojživelníci jsou zkrátka na chemikálie a kovy nejcitlivější z obratlovců, drápatky nevyjímaje.

Údržba - jednou týdně výměna zhruba 25 l vody (plný plastový kanystr - tedy necelá třetina vody v akváriu) spojená s odsátím nečistot z povrchu dna. Čistou vodu do druhého kanystru napustím den předem a nechám den odstát. Jednou za jeden (max. dva) měsíce zvonem důkladně odkalím dno. Akvária s holým dnem se používají v laboratorních chovech, kde se velmi často mění voda, pro potřeby domácího chovu ale nejsou moc vhodná, zvláště při množství exkrementů, které drápatky vyprodukují. Je lepší, když odpad zapadne do dna, kde ho mikroorganismy alespoň částečně biologicky zpracují a ty to už jen budeš udržovat výše popsaným způsobem. Drápatky nejsou příliš citlivé na občasné silné organické znečištění, ale dlouhý pobyt v takto ztížených podmínkách může způsobit žábám fatální choroby (např. red-leg disease).

Ještě krátký podnět k zamyšlení: Psala jsi, že drápatky pořizuješ pro syna. Zdravé drápatky vodní se ale běžně dožívají 15 - 20 let, ani kusy starší třiceti let nejsou žádnou vzácností. Takže je otázkou, zda jsi připravená se o žabky postarat, až bude junior na intru, na vejšce, či bydlet se svou rodinou na druhém konci republiky... ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 16:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: RE5PEK7
Nevím jestli vždy, ale minimálně o ní hovoří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 15:44 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: JirkaŠčobák
V tom textu se píše, že při celkové výměně vody vše vydrhnout?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 14:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pudloslava
Fotka k příspěvku Něco jako obecná rada jsem našel v knize Chováme pipovité žaby. Obrázek. Jsi z toho moudrá? Ne. Ani já ne. Obecné kecy. Všechnu vodu bych z vodovodu neměnil. Vodu sajrajtem neupravoval. Hm.

Obecná rada neexistuje. Založ, pozoruj, čichej k vodě. Měň podle potřeby nebo 15% preventivně. Konkrétnějšího nic nedostaneš.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 14:34 Pudloslava Re: RE5PEK7
Na jemném písku se mi obvykle v minulosti udělal vždy takový řasnatý povlak a bylo to poměrně dost hnusné na vzhled. Mám dojem, že býval i nějak nepropustný, když se do toho hráblo, byly známky anaerobních procesů, šly bubliny a páchlo to. teda možná, že žáby by to prohrabávaly, nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 14:32 Pudloslava Re: Anthrax
aha, to dává smysl: kompletní rozbor zde (ne naše obec, stejný vodovod) www.svas.cz/…

NO3 13,7, NO2 pod 0,05.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 14:20 R Muž Anthrax [4739] Re: Pudloslava
Nejde mi o ani o tak o tvrdost ale o NO3. Budu-li mít v akvárku vysokou koncentraci NO3 ,třeba 50 mg/l a doma mi poteče voda 10 mg/l NO3, tak mi stačí měnit méně vody, než když mi doma poteče z kohoutku 25 mg/l NO3. Je tedy velký rozdíl v tom kolik vody budu měnit, abych se dostal na nějakou rozumnou koncentraci.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 14:19 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Pudloslava
Kytky v květináčích nemusí vůbec vypadat špatně palec dobrý nápad! Holé dno je na údržbu bezva a co jsem pochopil tak ty žabky jsou trošku prasátka. Nebo jemný písek, čím jemnější, tím méně tím propadne.

Kdybys zjistila nějaké info v těch terárkách, tak budeme vděční, když se s námi podělíš.. evidentně jsme tady drápatková banda budižkničemů :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 14:09 Pudloslava Re: Anthrax
Vodu máme pravda dosti tvrdou, Mělnická vrutice, 3,6 mmol/l. S tím nejsem schopna nic udělat, pokud by to byl problém, nemůžu tyhle žáby chovat, balenou jim kupovat nebudu.

RE5PEK7 přiznám, že rostlin tam mohlo být více. já mám hlavně kryptokoriny, jen jsem jich tam pár přichytila pod kameny a také kousek rohatce.

Uvažuji, že bych rosliny propříště nasadila nahusto do misek a dno nechala holé, kvůli odkalování a odsávání nesnědené potravy. Nedovedu si totiž představit, jak bych nesnědené patentky dostávala ze štěrku. Co by z kalu napadalo ke kytkám, to bych tam nechala.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 14:01 R Muž ctibum [6870] Re: Pudloslava
Hele tak se zkus podívat po poptat v Terárkách. Nahoře na liště máš odkaz...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2018 13:58 R Muž Anthrax [4739] Re: Pudloslava
Ono to je spíš takhle. Jsou tu ještě kroky před koupí zvířete. Už podle toho, jak ta nádrž vypadá se dá odhadnout hodně věcí. Právě ta zelená masa je celkem klíčová a z fotky/prezentace lze celkem spolehlivě určit jestli tam je rostlin hodně nebo málo. Hodně taky záleží co u vás doma teče z kohoutku, další užitečná věc, která se dá z prezentace vyčíst. Doporučuji si to na stránkách vodáren zjistit, protože kvalita vstupní vody může hrát při výměnách vody velký význam. Někomu tak stačí měnit 1/3 vody týdně a ještě to má s velkou rezervou, jiný musí měnit 1/3 vodu obden. Pak teprv přijde na řadu ten krok č. 1)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2018 13:56 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Pudloslava
Obecnou radu? Měň denně polovinu vody (to je obecná rada zohledňující nejhorší možný scénář - žádná rostlinná masa, živočišná masa na hraně, překrmování). Pro přesnější a vhodnější radu se na tebe musí doktor podívat.

Možná někde na internetu najdeš obecné rady nezohledňující množství rostlin, množství žab, míru krmení, velikost akvária, nic... Ale opravdu se pak chceš řídit takovou radou?

Jediné, čím jsme se snad provinili, že jsme (tedy já ne, spíš ostatní), chtěli dát radu na míru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 13:44 Pudloslava Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák - děkuji za podrobné a užitečné rady. Proklikala jsem to zhruba a zjistila, že leckomu taky ta žába znenadání chcípla :-( ještě to projedu podrobněji.

ctibum - také děkuji

RE5PEK7 -vážně neexistuje nějaká obecná rada, jak často měnit vodu v nádrži u žab? takže normální postup při chovu zvířete je 1) koupit zvíře 2) vyfotografovat 3) zeptat se na speicalizovaném fóru, jak se mám o něj starat? Hele pokud by byly ty údaje k odhadu frekvence nutné výměny skutečně potřeba, musely by být požadovány informace, jako je hmotnost zelené masy, hmotnost té živočišné masy a hmotnost přijatého krmiva. To nikdo nepíše ani nikdo nepožaduje. Přeci nejde kouknout okem na fotku akvárka říci "jo, tak tohle stačí jednou za 6 dní 40% vody". Údaje o objemu, teplotě, počtu a velikosti žab jsem uvedla už na začátku.
Já vidím, že tady máte ty prezentace opravdu rádi a slibuji, že až to akvárko zase založím, tak vám tady jednu vytvořím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2018 13:05 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pudloslava
Měla jsi prohledat profily a prezentace a tam ty informace najdeš.
Nebo jinak. Vlevo nahoře, ATLASY, Ostatní živočichové, Obojživelníci, Drápatka vodní, dole "v nádrži". Uvedena u devíti lidí, momentálně není aktivní akvarista s drápatkami vodními.
Xenopus laevis jsem měl, když mi bylo 18.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 13:04 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Pudloslava
coze jen doléváš, co se vypaří? Tak to je známka punku!

Oni tě motivovali k té prezentaci ať uděláš, ať ti mohou něco poradit. To je jako, když tě něco bolí, tak se jdeš ukázat doktorovi a nevoláš mu jen s tím, ať si tě představí, jako normální modelovou ženskou a řekne ti příčinu bolesti.. asi jsme nepochopili, že se bavíš zatím čistě hypoteticky (co kdyby mě někde bolelo).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2018 13:03 R Muž ctibum [6870] Re: Pudloslava
a nebo rybicky.net/atlasostatnich/drapatka_vodni a dole si rozklikni "V nádrži" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 13:00 R Muž Anthrax [4739] Re: Pudloslava
rybicky.net/nadrze/…

Do kolonky ostatní stačí zadat "drápatka" a pro další výsledky "xenopus". :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 12:54 Pudloslava Re: Anthrax
OK, v tom případě budu opravdu vděčná, pokud popíšeš své vlastní akvárium s žábami a výměnu vody v něm. Já momentálně žádné nemám. Mám 200l akvárium s rybami, kde odkaluji cca 1x/2roky a jinak jen dolévám :-)

Já se omlouvám, že se tu nevyznám, jsem tu nová - možná jsem měla prohledat ty profily a vaše prezentace a tam tyhle informace najdu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 06:59 R Muž Anthrax [4739] Re: Pudloslava
Pudloslava napsala: nebo si teda predstav modelove akvarium 60l v nem dve dospele zaby.
No a o tom to je. Žádná taková nádrž neexistuje. Každý si pod tím představí něco jiného. Takže ano, je to problém něco takhle od boku doporučovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2018 06:16 Pudloslava Re: Pepan
a byl by problem napsat, jak to delas ty? kolik mas zab a jak casto jim to menis?

nebo si teda predstav modelove akvarium 60l v nem dve dospele zaby.


re: ctibun: když to bylo tak nějak na všechny. nemuzu citovat vic lidi naraz, protoze pri vkladani prisprvku zmizi vlakno a ja si vsechny jmena nepamatuji, abych je vypsala. Uplnen uzivatelsky prijemne to neni.

prezentace je založená :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.01.2018 12:14 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Pudloslava
Na tu výměnu vody není tak jednoduché odpovědět, protože případný rádce neví, kolik je v nádrži žabek, jak často jsou krmeny, jak jsou velké, jak je velká nádrž, případně jestli je tam filtrace. Tyhle faktory hrají hodně podstatnou roli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 11:00 Pudloslava
Můžu se zeptat ostatních chovatelů, kromě Jirky Scobaka, jak často měníte kolik % vody? Je mi předkládáno toto : www.terachov.cz/… každé 3-4 dny vyměnit většinu vody v nádrži. Zdá se mi to trochu přehnané.
a jak často byste krmili mláďata?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2017 07:26 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Pudloslava
V ledničce stoprocentně chyba není. Nítěnky uchovávám v uzaviratelné dóze cca v jednom centimetru vody. Proplachuji každý den a skutečně vydrží při takové péči i měsíc. Pokud chcíply do druhého dne, musela být chyba v tom, že byly koupené už napůl uhynulé, nebo jiná chyba při manipulaci před uložením do lednice.
Ještě dodatek - člověk žijící na venkově mívá obvykle na zahradě kompost. No a v tom kompostu se dají nachytat roupice, což je pro akvarijní živočichy výborné krmivo. Určitě jich nebude tolik, aby vystačily na krmení, ale stačí pár kousků aby si člověk založil chov. V přegrindalovské éře to bylo běžné krmivo starých akvaristů. Taky jsem je choval. Jsou větší než Grindal, jsou velikosti dětského roupa, čili ideální pro krmení v současné velikosti žab. Chce to jenom vzít lopatku a jít se rýpat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2017 07:08 Pudloslava Re: Pepan
Tedka nic nenachytame, je zima. Zizal mame dostatek, ale primerena velikost pro moje nebozky zaby by byvala asi velikost roupa detskeho :)
Nitenky mi v lednicce obvykle chcaply do druheho dne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 11:45 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: JirkaŠčobák
Moc velkou ne.. měl jsem 3 v akvárku po krabovi asi 2 roky a bylo jim fajn, krmil jsem je vším možným. Nebyly to takové popelnice jako krab, ale skoro. Jednou, když jsem nebyl večer doma strhnul pes tu elementárku ze stolu na zem a žáby požvejkal sad Ale měl jsem u nich minifiltr a dařilo se jim, akorát nerady plavaly přímo do proudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 11:40 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Pudloslava
Spoustu informací ohledně krmení poskytl Jirka Ščobák, takže jenom doplním. Je možné krmit nítěnkami. V lednici, ve vhodné nádobě, vydrží při troše péče měsíc. A to nekecám, protože pokaždé na burze kupuji půl kila a ty mi skutečně vydrží měsíc. Jinak by možná nepohrdly většími perloočkami, takže je třeba vyhnat syna, manžela nebo bráchu na rybník, aby je se síťkou nachytal. Pro potřeby malých drápatek stačí velikost nachytaná klasickou punčochou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 11:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: RE5PEK7, Pudloslava
Re7pek7: Jakou zkušenost s drápatkami máš?

Pudloslava: Když to koupíš teď v zimě, přeneseš to v pohodě. Na jiná roční období si udělej zásoby na mrazáku nebo kup termosáček nebo využij, že tě někdo sveze autem.
Co se dávkování týče, musíš mít v oku, kolik žáby skonzumují do 15 minut. Víc nedávej! Zmrzlou kostku máčím ve vodě, mnu v prstech, nechávám rozpouštět a zbytek strčím zpátky na mrazák.

Žít já na venkově, rýpu drápatečkám pro přilepšení malé žížaly přiměřené velikosti a házím na hladinu hmyz (mouchy, masařku rozporcuju). Taky bych otestoval, jestli nežerou malé slimáky a pokusil bych se něco vylovit z nejbližší strouhy.

Malé kousky rybího masa mohou být ok, ale dal bych jen tolik, co do sebe žába dostane za pět minut, ne víc.

Ženská, ty máš pro žáby i ryby super možnosti pestré stravy! Koukej okolo sebe!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 09:29 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Pudloslava
Záleží, jak moc to má prodejce zmražené, ale je určitě dobré se na nákup mraženého připravit.

Kvůli nějakému lehčímu proudu ti drápatky/tečky nepojdou. Slabé proudění je prospěšné pro rostliny i užitečné bakterie. Máš pravdu, že ty "honiče vody" jsou vcelku neefektivní. Lepší mít pomalu tekoucí filtr, kde se díky slabšímu proudu mají bakterie šanci udržet.
Pokud ti filtry z nějakého důvodu nenahání hrůzu, tak se pro inspiraci mrkni na:
rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru
rybicky.net/forum/13004
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 07:13 Pudloslava Re: JirkaŠčobák
Ja mrazene jidlo pro ryb nikdy nekupovala - tou uz se koupi namrazene na jak velke kusy? Uvazuji takto: to jsem vsechno desne male castecky a okud je teda prusvih nechat nesezrane zradlo v akvariu, jak to pak dostanu ven, kdyz si to nedaji a ono se to rozptyli? Navic ony chteji pohybujici se potravu a tim kusem masa se da v nejhorsim mavat zabe pred nosem v pinzete.

edit: vygooglila jsem si fotky mrazenych patentek - takovou kosticku by mely ty chciple zaby na 3 krmeni. Asi by to slo odtesnout nozem. Premyslim, jak se takovahle vec dostane zmrazena z obchodu domu? To aby clovek vyrazil specialne pro patentky s termotaskou a ledem. Nebo se stavit predtim v albertu pro mrazenou zeleninu? :-) Jsem z vesnice, mam to odevsad hodinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 22:12 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pudloslava
Roky používám mražené žrádlo jako pro ryby. Artemie, patentky, bíly komár, černý komár, buchanky, občas hovězí srdce. Filtraci ne. Přečti si: rybicky.net/forum/6196…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 21:16 Pudloslava Re: JirkaŠčobák
No to je docela divočina, smekám. Proč jsem nechtěla drápatečky? Nevyžadují živou stravu nebo vyšší nároky, než drápatka?
Tento styl bezzásahového ekosystému je mi sympatickým a vlastně to částečně provozuji ve velkém společenském akváriu (odkaluji, když už je to moc hnusné třeba 1x za 2 roky, mrtvolky tam nechám - ryby a šneci je požerou... - převaha rostlin nad živočišnou masou). U těch žab jsem to chtěla udělat lege artis a ono je to možná blbě, zvláště, když je ta nádrž tak malá. Jsem si jistá, že mi tam voda neshnila - už se mi to opakovaně v rybím akvárku stalo, poznám to. Jak moc byla okysličená při té stojaté hladině, to vlastně netuším. Byla čirá, lehce dozelena, zdála se mi OK.

Možná bych mohla do nového pokusu použít zčásti vodu ze zaběhlého akvária kvůli mikroflóře. A dát tam těch rostlin víc.

S tou filtrací teda váhám. Stejně to nefiltruje, pokud vím, význam rychloprůtokové filtrace je jen v tom, že pohybuje hladinou vody a tím ji okysličuje - a to žáby zase nechtějí.... a taková ta kapající filtrace, to už je zase trochu jiná úroveň akvaristiky, než provozuji.
EDIT- Mohl byste mi někdo poradit, jak je to s tím krmením? Jestli tak mladou drápatku stačí krmit 1x za tři dny? A je třeba dávat mořské ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 20:22 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: RE5PEK7
V minulosti jsem měl drápatečky asi pět let v kuse, aktuálně mám 7 kusů v stejně velké kouli jako v minulosti od léta: rybicky.net/nadrze/25221-koule-na-severnim-okne-ii Bez filtru. Neregistruji úhyn (i když vyloučit se nedá, protože je to tak zarostlé kořeny, je je všechny nevidím). Asi to dělám dobře.
Pudloslava: Pokud nechceš předčasně zabíjet další žáby, zkus to okopírovat a jdi do hymenochyrů. Upozorňuju, že úvodní záběh potrvá alespoň půl roku.

P.S. Všimni si, že jsem od 18.8. nedělal výměnu vody a jen dolévám. Ano, mohl bych vyměnit, ale na druhou stranu je do důkaz dobře vytvořeného biotopu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 19:52 Pudloslava Re: RE5PEKT
No všude se o nich píše, proudění vody nesnáší... mě to znervozňovat nebude, ale aby mi další nepošly na proudění vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.12.2017 18:56 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Pudloslava
Bez filtru to jde také, ale s filtrem to je jednodušší a prostředí bude stabilnější. Můžeš použít obyčejný pěnový filtr poháněný vzduchováním. Pokud by tě to uklidňující bublání znervózňovalo, tak lez použít některé čerpadlové hlavy/el. pěnové filtry s nastavitelným směrem výtoku vody (když tu trysku namíříš proti sklu, tak se voda skoro nepohne).

Žabky jste tam dali moc brzo.. to je kámen úrazu (měly se tam dát nejdříve za měsíc od založení akvárka, nebo spíš žabárka?).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 18:42 Pudloslava Re: RE5PEKT
ten pangas je na krmeni v pohode?
a co frekvence krmeni - dostala jsem info od chovatelu, ze krmi 1/3dny-1/t, Neni to na mladata malo? jak dlouho se mohou nechat bez jidla?

Vapenec uz urcite nedam, bylo by fajn, kdyby to bylo tim. Syn si dovezl od Lago di Garda prekrasne valouny, tak je tam chtel mit, ale je fakt, ze ta voda tam neni normalni, uz od pohledu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 18:37 Pudloslava Re: JirkaŠčobák
Prodali nám to jako drápatky - mladata. Drapatecky meli take, chtela jsem tyto prave kvuli blbuvzdornosti. Nadrz byla zabehla asi tyden. Filtrace nebyla zadna - pry nemaji rady pohyb vody, tak nebyla ani filtrace ani vzdusneni. Nebyla vzduchotesne zakryta. Nadrz, rekla bych, byla celkem prijemna - dost ukrytu, rosltiny - akorat zadne dno. Vyfotit nemohu, uz jsem ji castecne zlikvidovala. Detrit pomerne dost viril, zase se skvele odsaval - rada bych u toho schematu zustala. Zaby jsme pri cisteni nelovili pryc, jen jsme odsali tak ctvrt nadrze, hadickou "vyluxovali" dno a dolili. Davali jsme pozor, abychom se jich tou hadickou nedotkli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 11:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pudloslava
Ahoj, pomohla by fotka, nebo lépe prezentace nádrže A ještě samotné drápatky. Pokud se jednalo o albíny, pak tipuju spíš malé drápatky (xenophus), než trpasličí drápatečky (hymenochirus). Takže mláďata.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 08:08 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Pudloslava
Byla nádrž zaběhlá, když jste do ní vypouštěli žabky? Jakou používáte filtraci?
22 st. C je naprosto dostatečné.

Z toho, co píšeš, vidím 2 chyby:
1) kámen z vápence (tyto žabky mají rády měkkou až středně tvrdou vodu a je možné, že vlivem vápence se tvrdost dostala na velmi vysokou úroveň, což žabkám nesvědčí.. samo o sobě to patrně nebyl důvod úhynu, ale spíš přispívající faktor vlivem snížení imunity)
2) potrava leží 2 dny (krmit jen tak, co žabky snědí.. zbytky potravy kazí vodu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 07:57 Pudloslava – Uhynuly nám drápatky.
Na podzim jsem synovi na jeho přání pořídila na burze dvě albinotické drápatky asi 4cm velké. Po asi 2 měsících (zdánlivě) bezproblémového chovu mám během 5 dní obě uhynuly. Musím přiznat, že ve vánočním shonu jsem je už tak často nepozorovala, ale jejich vzhled i chování bylo stejné, jako dřív - prostě celý den někde zaparkované a občas se projely po akváriu. Nebyly vyhublé ani nafouklé, nebyly zaplísněné, nevšimla jsem si žádného zranění. Od koupě trochu povyrostly. Poslední dny nejedly.
V chovu jsme ne zcela respektovali všechny instrukce (v domnění že tak nenáročný druh jistě chovatelské chyby snese), tak se chci tady veřejně přiznat s nadějí, že by někdo mohl posoudit, co bylo to klíčové.
1) akvárium jen asi 20 litrů (ale ty pidižáby se v něm úplně ztratily)
2) žádný substrát na dně (kvůli odkalování)¨
3) jako dekorace valounky z vápence!!!! (alkalická voda?)
4) krmení - převážně kousky pangase cca 1x/3-4 dny a !!! někdy jsme jim tam nechali kousky ležet až 2 dny, postupně to dojídaly (voda se nikdy nezkalila, nepáchla). Také jsme měli jakési granule (placičky), které nám prodali jakože pro žáby, ale nadepsané byly "pro krevety atd.", ale tyhle stejně žáby spíš nežraly.
5) odsávání cca 1/5 dní - hadičkou jsme odsáli detrit ze dna a dolili vodu, která ne vždy byla odstátá (pokud musím doplnit čerstvou vodu, napouštím ji do konce sprchnou, aby se odchlorovala, teplotu hlídám) asi tak maximálně do množství 25% nádrže.
6) večer jsme jim svítili zářivkou
V akváriu bylo též několik běžných akvarijních rostlin. Nebyly tam žádné ryby - přemýšlela jsem, zda nemám pro další pokus ubytovat k žabkám nějaké rybky, aby se postaraly o zbytky potravy. Topili jsme na 22 °C - je fakt, že jedna z žab pravidelně spala u topení - je to málo?
Žabky koupíme nové, celé akvárium umyji, dáme tam normální kamení a kořen, rostliny dám nové. Mám raději sehnat větší žábu, bude odolnější k našemu chovu? Syn to naštěstí vzal statečně, ale protože má žáby velmi rád s tohle bylo jeho dvouleté přání splněné za odměnu, tak jsem z toho trochu nešťastná. Když už nedokážeme udržet naživu ani drápatky....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.01.2015 17:50 Žena Eva_R [365] - ObojživelníciRe: snook84
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku To bys akorát tak dobře nakrmil rybičky :-) Vylíhnuté larvičky budou malinké, nejdřív budou takhle viset, a až se začnou vznášet ve vodě, je čas začít krmit, dobré je vzít třeba krmení pro ryby, takovou tu tabletu pro ryby žijící u dna, kousek ulomit a promnout mezi prsty ve vodě, udělá se taková mlha a larvičky to filtrují. Jestli to chceš zkusit, tak stačí nějaký třeba plastový box nebo velká sklenice na pár vajíček. Vzduchovat ani filtrovat nemusíš. Je ale docela důležité denně odsát bordel ze dna nějakou hadičkou. Přeju hodně štěstí ahoj
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2015 16:34 snook84 Re: Eva_R
Oddělit je můžu, co když je po vylihnuti dám mezi rybičky než povyrostou? Ryby mám nějaký neonky, 2 tetry černý, 2x černá moor (ryba simpson).A nejakej sumecek. Jakou mají mít teplotu vody a krmeni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2015 12:30 Žena Eva_R [365] - ObojživelníciRe: snook84
Ne prdět, ale klást :) Budou z nich pulci, máš možnost po nakladení oddělit dospělé drápatky? Aby vajíčka nesežraly. Nebo část vajíček přendej jinam (i s vodou z akvárka) a čekej, brzo se začnou líhnout. Jestli se teda chceš s nima piplat a budeš je pak mít kam dát. Jinak je nech tam kde jsou, žáby se o ně postarají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2015 11:07 snook84
Ahoj, moje drapatka začala prdět malinký byly vajíčka. Jsou to vajíčka ze kterých budou pulci? A co mam teď delat? Děkuju za radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2014 20:50 Žena Eva_R [365] - ObojživelníciRe: Tomiino
Ahoj, drápatku určitě ne, ta by vám vyžrala rybičky, je to fakt velká žába, ale drápatečky by šly rybicky.net/atlasostatnich/drapatecka_kratkonoha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2014 20:44 Muž Tomiino [43]
Hezky vecer vsem.Mam doma jiz dloho porizene akva,zabehnute se skalarama,pancernicky,otici a nejake tetry.Malmu se libi zabicka,drapatka..je mozne ji mit v akva s rybkama??nejakou malou?dekuji za odpovedi..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2013 18:51 Žena Eva_R [365] - ObojživelníciRe: sisi
Drápatky budou tlamovce lovit, jsou schopné sežrat i docela velkou rybu a i když máš třeba tlamovce velký, stejně se je budou snažit chytit. Nedávala bych je dohromady. O tom, že by žraly krmení pro ryby, nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2013 17:16 sisi – krmení
Chtěla bych dát své drápatky k tlamovcům, někde jsem ale četla že nesmí žabky jíst krmení pro ryby? tak nevím zda je to vhodné? akva mám velké;)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3 4

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 6601x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/75-drapatky