Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pijavice

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Pijavice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.06.2017 06:23 Acomys Re: JirkaŠčobák
já vylovila z akva celkem tři pijavice a krátce po té poslední koupila ráčky. Od té doby už jsem na pijavice nenarazila, ale nemůžu s jistotou tvrdit, jestli je to těmi ráčky nebo ta poslední vylovená byla opravdu ta poslední co tam byla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.06.2017 00:13 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky
V jednom akváriu mám pijavoci(e). Asi víc kusů. Nevíte někdo, jestli je malí ráčci dokáží sežrat?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 12:58 Žena niky [13] Re: vaaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku na 3. fotce je v podstatě zachycen způsob pohybu, ve vodě se pohybují vlnovitě. Zdržují se jen ve dně a vylézají pouze za tmy. Jsou mírně zploštělé.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2017 23:30 R Muž vaclav [14881] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: niky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 21:37 Žena niky [13] Re: vaaclav
Nad nimi jsem také přemýšlela,ale nemají trojúhelníkovou hlavu,přichycují se zadní stranou,jsou červené a jsou spíše kruhovité. V akváriu mám spoustu šneků,následná hnijící tělíčka by také nadělala asi paseku. Slaný roztok jsem už také zkoušela, proto chci založit AQ znovu.
Co použití hypermanganu na desinfekci rostlin? Jde mi jen o ty 2druhy,zbytek jsem ochotna vyhodit.
Přes to, děkuji za reakci :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 11:28 R Muž vaclav [14881] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: niky
Spíš než pijavice to mohou být ploštěnky ale táhle havěti by se dalo zbavit prostředky typu
rybicky.net/forum/18252-no-planaria-vse-kolem
rybicky.net/forum/712-pijavice
rybicky.net/forum/12011-plostenka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 14:17 Žena niky [13]
Zdravím, s pijavicemi jsem nikdy neměla problém, bohužel se mi v AQ objevily v hojném počtu. Jelikož mi ubylo pancéřníčků (těch nejmenších) a krevetek, rozhodla jsem se AQ založit znovu. Má otázka tedy je,zda musím vyhodit i rostlinky a co s filtrem? Mám pěkný Anubias a bucephalandry, kterých bych se nerada zbavovala :-( Jdou alespoň tyto rostlinky nějak ošetřit? Ve filtru jsem si pijavic nikdy nevšimla, přesto ho zřejmě budu muset také restartovat, že?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 22:27 R Muž lacewings [5612] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Davids
-co třeba Chobotnatka rybí -Piscicola geometra
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 17:46 Davids – Co to je za cerva?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosim o radu, co je na obrazku? Zije to v mem akva, svetla se to boji a nikdy to nevyleze. Je to asi i dost dlouhe.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 19:46 Libor Re: Turbinka
Tak koncentraci ti opravdu neřeknu, protože to dávám podle oka, třeba zkus na jazyk, a krevetky mám Mosury SSSS K14 a Taiwany.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 18:45 Žena Turbínka [2558] Re: Libor
A proto se ptám na konkrétní koncentraci a ještě doplním dotaz o konkrétním druhu krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 18:41 Libor Re: Turbinka
Normální kuchyňskou a koncentrace tak, aby neublížila krevetkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 18:24 Žena Turbínka [2558] Re: Libor
Zajímalo by mne o jaké koncentraci a kterou solí (ne/iodidovaná)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.06.2014 18:21 Libor – pijavice
V krevetkáriu jsou pijavice velmi nepříjemné, chemicky se nedají zlikvidovat, já to řeším tak, že udělám slaný roztok, a to takový, aby neublížil krevetkám, ale aby byl nepříjemný pro pijavice, tento naberu do větší inj. stříkačky, nasadím jehlu a roztok vpichuji pod substrát až na dno v místech pravděpodobného výskytu pijavic. Tyto reagují tak, že se snaží ze substrátu vylézt na povrch, kde je pak již pohodlně pochytám pinzetou. Tím eliminuji větší výskyt pijavic u krevetek.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 21:23 Žena moonby [7] Re: malvinator
Z mraženého nevím, ale mohlo to být na nové rostlině apod. Jinak to dokáže přežít měsíce bez jídla, takže jsou dost odolné. Sama jsem viděla jak to leze do ulity šneka a bylo po něm amen. Co jsem měla pokusně odchycené ve sklenici tak tomu vadí sůl. Bylo mi doporučeno použit přípravek na hubení šneků molucid ale dost to rozhasí stabilitu. Ale prý si na tom smysnou i rájovci jako přirození hubiči. Raději jsem investovala do znovuzaložení aqua.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 20:56 Muž malvinator [0] Re: moonby
Mám sice jenom ryby, ale vadí to mě... a z čeho to může být z mraženého krmení?? Aby po znovu založení to tam znovu neměl?? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 20:49 Žena moonby [7] Re: malvinator
Znovuzaložit aqua, nic jiného nepomůže. Nové dno, rostliny, filtr, akvárko důkladně omýt.. Vybilo mi to komplet celou populaci sakur, zbylo jen pár dospělců rozzureny Kopudivu rybám je to celkem jedno, takže pokud máš jen ryby, tak to není taková hrůza.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 19:05 Muž malvinator [0]
Fotka k příspěvku Ahoj, prosim vás tyhle pijavice mám tak 3 měsíce v akvárku, nevim jak se toho mám zbavit, drží se na dřevě a na kokosu, zabíjím to, ale stejně se to furt množí, předem díky za rady :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 15:58 Ria542 Re: Ciffik
Ale niéééé... sad koniec mojej akvaristickej kariéry... ak sa toho rýchlo nezbavím, tak to môžem zabaviť :( Prosím, ako sa toho môžem zbaviť??? Môže to vyliezť von z akvária? Štrk mám z akvaristiky, premytý, viz moja prezentácia Konečne Aquael. Ako by to mohlo ublížiť krevetám??? Prosím pomôžte mi zbaviť sa toho!!! sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 09:46 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Ria542
Je to druh pijavice, nic moc pěknýho v akva. Máš dno příp. kameny z potoka? Nejčastěji bývá na spodní straně větších kamenů. Celkem ochotně se množí smich nezávidím

Co se rybek týče, ty budou v pohodě. U krevetek už si tak jistej nejsem. Budou dělat zlobu. Ale to spíše odhaduju...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 07:12 Ria542 Re: Ciffik
Hej, nejak sa to blbo preformátovalo tone Netuším čo je erbopdella, d´ufam, že žiadny hnus.... Dá sa to nejak zneškodniť/vyplieniť z akvária? Môže to niečo spraviť rybám, prípadne krevetám? Dokáže to prežiť mimo vody??? Ďakujem za odpovede! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 22:05 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Ria542
ty fotky jsou s prominutím na ... tipnul bych Erpobdellu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 20:53 Ria542 – živočíchy v akváriu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, už pred cca 2 mesiacmi som založila 30 litrové akvárium. Na jednej stene som objavila takého divného živočícha. Vylovila som ho a považovala som to za vyriešené, keďže ďalší neboli, ale dnes som našla ďalších 3 :(Btw neviem čo to je, dufam že nič zlé a k tomu riešitelné... má to dva konce ktorými sa to vie prychitiť, vie sa to výborne naťahovať a riadne to drží na sieťke... prikladám foto, prosím Vás, čo to je a čo mám spraviť, aby to zmizlo???!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2013 17:36 Jery
Osobně teď delší dobu řešim postupný úbytek krevet. Mám asi 70 l krevetárium s red chery a před asi měsícem jsem našel jednu pijavici. Protože mi odešlo světlo nad akva, tak jsem nesvítil a dnes jsem našel asi 3 ve štěrku na skle. Docal mě to znepokojuje a začínám se děsit možné souvislosti.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 17:40 Muž vlacek [402] Re: xx
Ja mam nitenky pro panciky jako zasobu krmeni a nemam s nimi problem. Zustavaji jen v mistech, kam pancici nemuzou. Obcas pisek prozenu cerstvou vodou a pancici se pak "pasou" na vyfoukanych nitenkach. Chobotnatka to urcite neni, je dost jina. Asi budu muset odsat pisek v miste, kde zrovna bude. Na zradlo ji totiz tezko vylakam, kdyz ho ma dostatek :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 16:59 xx Re: vlacek
Ty nitěnky trvale ve dně nejsou dobře. Normálně by se dala chytit tak, že do místa kde naposledy byla by se dal chomáček nitěnek a přikryl by se plochým kamenem. Pak by stačilo čas od času kámen zvednout a pijavici na něm přisátou vyhodit.

Kdyby to byla chotnatka, tak se bude muset z ryby sundat pinzetou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 15:45 Muž vlacek [402] Re: xx
Diky za odkazy. Co presne mam nevim, nikdy jsem to cele nevidel, jen tak 2cm vylezla z pisku a vlnila se. Bylo to stranou, na ktere urcite nebyla prisavka. Je to ploche, hnedave barvy. Asi jesm si ji pritahl s nitenkami. Na necem ale vyrust musela, mozna na nitenkach, ktere mam v pisku trvale. I kdyby se ale zivila mekysi a hmyzem, tak predpokladam rybickou do 2cm nepohrdne, ma-li ji jak chytit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 15:18 xx Re: vlacek
Na rybách cizopasí např.:

Piscicola geometra - chobotnatka rybí
www.biopix.net/…
www.biolib.cz/…

Hemiclepsis marginata - chobotnatka pestrá
www.biolib.cz/…
www.anemoon.org/…

Většina našich pijavic se živí hmyzem a měkkýši.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 13:58 Muž vlacek [402]
Ma nekdo zkusenost jak jsou pijavice nebezpecne pro ryby? V akvariu mi neco delalo "krtince", az jsem dnes zjistil, ze je to pijavice. Kdyz se natahne tak ma asi 4cm. V akvarku odchovavam male pancernicky, tak bych chtel vedet, jak je nebezpecna nebo jestli ma nekdo nejakou radu jak ji chytit? Dosud se mi to nepodarilo, dokaze se v pisku stahnout az ja nevim kam. Sotva jsem se zbavil flubenolem plostenek, mam pijavici :-( Flubenol uz aplikovat nehodlam.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2011 07:10 Muž gati [13] Re: Fugee
Zdravím,já ty potvory jednou do akva dotáhl s novýma rostlinama.Měl jsem jich v akváriu docela dost,byly zalezlé skoro všude,ve štěrku,pod dekoracema,pod krycím sklem. Co jsem viděl při čištění akva tak jsem vytáhl,ale nijak zvlášť jsem to neřešil,ztratilo se to samo.Rybám to nijak neškodilo...tak to je moje zkušenost.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:13 Fugee Re: Nobody
Jasně, chápu. :-) Zatím jsem v akváriu viděl jen jednu, a tu jsem hned vyhodil, tak tam snad jiná nebude, třeba byla jen jedna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 22:29 Nobody Re: Fugee
Ubližuje pokud se přisaje.Pije krev jako každá pijavice-odtud odvozen její název. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 22:16 Fugee Re: Nobody
OK, příště si dám pozor. Krevetkám a rybám nijak neubližuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 22:14 Nobody Re: Fugee
Ahoj,nejlépe vychytat vlastní rukou a při krmení živou potravou si dát pozor.Jednoduché řešení je,dát živé krmení do nízké ploché nádoby-pijavice se většinou přisají na stěny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 22:07 Nobody Re: Zoidik
Pijavice zmražení nepřežijí(-18).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:20 Fugee Re: Zoidik
Nemám, to největší, co mám, je otík :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:19 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Fugee
Zřejmě ano. A nebo s rostlinami. Jestli máš větší ryby, tak bych ty pijavice zkusil dostat do volné vody a ryby si s něma třeba poradí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:15 Fugee Re: rriki
V tomhle akváriu moc ne, ale krmím. Cyklopem, artémiemi, koretrami. Taky jsem zkoušel asi před 2 týdny živé koretrhy z Vivíria, že by to bylo ono?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:13 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Fugee
s nítěnkou ,nebo patentkou ,či jiným živým
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:13 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Fugee
Krmiš mraženým? Jedině ji nějak vychytat. Máme ji v jezírku a zdržuje se ve filtru a pod kamenama. No, buď ji nějak dostat do filtru nebo vyhrabat dno a převařit, ale spíše někdo zkušenejší v tomto poradí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:10 Fugee Re: Zoidik
OK, ale jestli to je pijavice, tak jak se tam vzala? A jak se jí zbavit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:06 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Fugee
Vypadá to na pijavici. V jezírku jich máme hodně a jednou jsem ji měl i na sobě. Pokud nejsou na rybách tak bych je neřešil. Případně vylovit, nasekat na jemno a krmit rybyk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:01 Fugee
Fotka k příspěvku Zdravím, tak jsem zase něco našel v akváriu... Velikostně je to srovnatelné s otíkem, je schopna se hodně roztáhnout, asi tak o 100%. Přisává se na skle a plave jako hádě. Moc kvalitní fotku nemám.. Neví někdo, jak se toho zbavit, a čím škodí? A hlavně, co to je?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 21:01 Muž kana [0] - Amerika – hnus
Fotka k příspěvku Zdravím přátelé, dnes jsem v akva našel jakéhosi hnusného červa silně připomínajícího pijavici, je tak 2cm dlouhý plave "hadovitě" a jednou stranou se přisává na sklo. našel jsem ho pod krycím sklem. jednoho jsem našel už cca před týdnem ale ten byl menší tak jsem to nějak neřešil ale teď mě to docela znervozňuje.
1) mohl jsem si to přitáhnout s mraženýma patentkama, oběvil se chvíli poté co jsem jimi začal krmit, jiná možnost mě ani nenapadá, nové ryby naposledy před víc jak měsícem, a rostliny zhruba taky tak.
2)může to nějak ohrozit ryby(především ancistrusi - popř jejich jikry a potěr, razborky a krevetky)
3)je nějaká možnost jak se toho zbavit?opř tomu nějak předejít?

Mockrát děkuji za odpověď, nic o svém "něpříteli" totiž nevím, a to mě znervózňuje

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2010 21:36 Muž RadioactiWe [193] - LabyrintkyRe: Pitr01
Nehaj tak, ja som nepozoroval že by to nejako škodilo..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2010 21:22 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: Pitr01
To budou plostenky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2010 21:15 Muž Pitr01 [6] Re: RadioactiWe
Ale co to je a co s tím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2010 21:14 Muž RadioactiWe [193] - LabyrintkyRe: Pitr01
Ja to mám u slimejšov a u Colossomy vo filtri.. hmm

Pijavica to nieje určite ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2010 21:13 Muž Pitr01 [6] – Bílá nitka 5mm
Ahoj lidičky chci se zeptat, našli jsme u šváry v akva takový bílí nitky asi tak 5mm dlouhý a buď to leze po skle a nebo to i plave(plavání jako kroucení do S),fotku nedam jelikož to je tak malý že to nejde vyfotit, nevíte o tom někdo něco?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2008 15:54 Muž Ludek [39] Re: Johan
Tak toto přísavka nebyla, zužovalo se to oběma stranám do špičky a pohybovalo přesně jako žížala a mělo to i stejnou barvu. Protože jsem nevěděl co to je tak se ptám, protože co kdyby náhodou... :-) Pokud je to tak jak říkáte tak mi skutečně vadit nebudou, tedy pokud jich tam nebude tolik, že by znemožnily správnou funkci filtru což se asi nestane. A když žerou detrit tak ať si dají, toho je dost ;-) Děkuji za identifikaci.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2 3

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 6070x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/712-pijavice?od=34