UV lampa
Hele kámo moc s tím neexperimentuj a radši zainvestuj. elektřina je sviňa a tohle je celkem risk. Já bych si tohle nelajzl
Starší reakce
Na následky, tedy na to jak to vypadá, by se UV lampa mohla šiknout, ale daleko důležitější bude zapátrat po příčinách a zabojovat s tím co je vidět, tak řečeno od základu.
Jejda, jejda, to už ani nevypadá, že je to akvárium, spíše mi to přijde jako vzorek odebraný ze staré hasičské nádrže, nevím, zda UV lampa je to pravé řešení

a co třeba měnit vodu a vyčistit sklo a filtr? takhle ti nikdy nezezelená 450L akvarium. Popřípadě takovím že ta zelená voda i tančí tak jemnou vatu použít do filtru aby to absorbovala a pak vyhodit. ale nejrozumější řešení je vyměnit vodu
0 17.06.2013 18:58 Johny 
Dobry den preji vsem,kdo tady travi cas.
Chtel jsem se zeptat na UV lampu.
Nikdy jsem ji nemel,mam 450 l akva,filtr Eheim Professional 3 2080
Neměl byste někdo na půjčení (cca týden) nevyužitou UV lampu?
Mám podezření na biologický problém
Starší reakce
No můj názor je že to není zbytečná věc, ale pro jezírka nebo bazény je to ideální..
Hodit k velkýho bazénu tak 50W lampu člověk se pomalu o tu vodu nemusí start a jede skoro bez chemie

či o jezírka v jezírkách stojatejch se vyskytuje řasa jelikož sou pořád na sluníčku tam se taky hodí. A jelikož tam padá lupení a tak tam se o ty ryby zrovna bát nemusíme budou mít odolnost vždy nebo z toho bahna na dně

Dekuji ti za rychlou odpoved.Doposud(musim zaklepat)jsem v akva zadnou rasu nemel.Ve filtru mam docela dost fitr.medii ale ted se mi zrovna asi jedna nemoc ukazala a dokoup.neonkama.Snazim se lecit eshou.Velkochovatel opravdu nejsem

takze tvuj nazor zbytecna vec?
Lidkviduje bakterie ve vodě zelenou řasu různé viry. Výhodou je to že voda je čistá opravdu to zničí ty bakterie, atd. pokuď se tam objeví. Nevýhoda je taková že nemůže běžet od rána do večera zničilo by to rybičkám jejich imunitu. Doporučuje se pouze při řasách či nemocech. Někteří chovatelé to mají u jiker aby měli vodu čistou a vylíhli se jim zdravé ryby. Někteří to pěstujou celou dobu s UV lampou a takové rybičky nic nevydrží nemají žádnou odolnost. Ale i ty chovatelé radši použijou chemii než UV u nemocích.
Takže pokud nejsi velkochovatel kdo se bojí o své ryby že tam mají nemoc asi bych od toho šel pryč

a pořídil si jí maximálně do bazénu nebo do venkovního jezírka.
Pokud má člověk dobrou filtraci pravidelně mění vodu řasa plovoucí nehrozí.
Dobry den preji vsem,kdo tady travi cas.Chtel jsem se zeptat na UV lampu.Nikdy jsem ji nemel,mam 300 l akva,filtr JBL grenline e1501.Neco jsem si o UV lampe precetl a zajima me jestli se tato docela draha vecicka vyplati?vsude pisou ze to odbourava zakal,nezadouci organismy atd....rekne mi na UV lampu nazor nekdo ze zkusenejsich??dekuji
Starší reakce
0 21.05.2013 10:37
kofejn [965] Máte někdo zkušenosti s těmito UV-lampami?
www.nasezahrady.cz/…
www.nasezahrady.cz/…
Pořád bojuju se zahnívajícími rostlinami a mám podezření na biologický problém. Naposledy jsem stříhal lupen hnědovky spolu se dvěma listy anubiasu. Navzájem se dotýkaly.
Nebo neměl byste někdo na půjčení (cca týden) nevyužitou lampu?
Starší reakce
tak uvidíš jak to bude fungovat maximálně ti to bude ta lampa brzdit tim že tam neproteče takovej obsah vody...
vždycky tam píšou cca tohle u toho:
Doporučený průtok pro akvaria je 1000l/h-2000l/h
Doporučený průtok pro jezera je 2000l/h - 4000l/h
Nebudou tam 2 ale jedno.Vymenim to slabsi za silnejsi jelikoz to slabsi je jiz nefunkcni.A na UV-C napsano nic neni je to ze setu a nic se tam o tom nepise.
hezky řečeno a na co 2 čerpadla v dnešní době šetření? když se to dá připojit na jedno vždy tam píšou maximální doporučený průtok na tim UV-C a minimální u některejch výkonějších protože se i zahřívaj trošku
připojit jde cokoliv, ale obecně platí větší průtok = menší účinnost
Starší reakce
já myslím, že je to super nápad a řasa poroste mnohem lépe...
Uvidíš sám. Dle mne to bude bez účinku, protože na opalování stačí nízkoenergetické UV, kdežto na likvidaci se používá UVC.
Starší reakce
LIDÉ akvaristé a jiní...mám velký problém se zelenou plovoucí řasou a jelikož jsem chudý student a ve skříni se válelo 40 let starý horský slunce...rozhodle jsem ho zůžitkovat...
na filtr sem napojil hadici a tu jsem vedl ven nad kvarko...tam je upevněna dvoulitrová průhledný pet lahev naležato tak, aby její hrdlo směřovalo nad vodu. Zezadu jsem vrchem vedl hadici do lahve předem zhotoveným otvorem. z toho vyplývá, že v lahvi je neustale cca 1l vody..a každá voda se v lahvi zdrží asi 15s při průtoku 400l/h...na to svítí horské slunko ze vzdálenosti 20-30cm..Vše je samozdřejmě odstíněno..takže do akva dopadá jen zbytkové záření z odrazu...Jaký je váš názor?...
kolik to bere je mi celkem jedno...lhlavně aby to pomohlo...každý den svítím tak 6h...už dva dny

...a zaření je UV+IR
že si pokročil s dezinfekcí o úroveň víš a všechny přečůral

Technicky vzato by to mělo taky fungovat i když teda nevim kolik to bere a jaký záření to vydává

LIDÉ akvaristé a jiní...mám velký problém se zelenou plovoucí řasou a jelikož jsem chudý student a ve skříni se válelo 40 let starý horský slunce...rozhodle jsem ho zůžitkovat...
na filtr sem napojil hadici a tu jsem vedl ven nad kvarko...tam je upevněna dvoulitrová průhledný pet lahev naležato tak, aby její hrdlo směřovalo nad vodu. Zezadu jsem vrchem vedl hadici do lahve předem zhotoveným otvorem. z toho vyplývá, že v lahvi je neustale cca 1l vody..a každá voda se v lahvi zdrží asi 15s při průtoku 400l/h...na to svítí horské slunko ze vzdálenosti 20-30cm..Vše je samozdřejmě odstíněno..takže do akva dopadá jen zbytkové záření z odrazu...Jaký je váš názor?...
Starší reakce
Nemá někdo zkušenosti z Resun UV 05 - 7W sterilizer... jestli to bude k něčemu platné? mám žlutou vodu nevim jestli se to vůbec vyplatí honit to přes vzduch

Dává se za filtr aby se nešpinila atd nebo aby jí nezničil kamen
Starší reakce
Starší reakce
Pavle máš hlubokou pravdu...já bych nasadil lžíci živého cyklopu a bylo by po nálevníkovi do druhého dne..Leč netuším, zda je to v možnostech tazatele...

V nově založených nádržích se dějí věci

Můj názor je, že ukvapenost vede pouze k narůstání problémů, vytvoření jiných a prodražení. Akva bych nechal standardně běžet než se v něm vytvoří všeobecná rovnováha. To Uv lampa nevyřeší. Ani tam něco lít, zatemňovat.... Pravděpodobně se něco zvrtlo a řešení bude mnohem snazší, chtělo by to více info : Jak probíhá údržba, jaká je filtrace a vše kolem ní, jaké kytky a kolik, jaké ryby a živočichové a kolik, osvětlení, používaná chemie, hnojiva, objem....... Jistě se někam hneme
0 25.09.2012 18:17 Tyntyn Já vím, o tmě jsem už slyšel - a částečně vyzkoušel. 4 dny bez osvětlení, ale nezakryté akvárium. Situace se zlepšila, ale nevyřešila. A na rostlinách se to už začalo podepisovat. Zkusím neměnit vodu, po uvedené 4 dny jsem ani nekrmil. Jinak krmím jednou za den až obden. Jsou 2 měsíce stále málo na zaběhnutí akvária? UV lampa to jistí. Díky za to čerpadlo, asi je lepší koupit nejdřív lampu a pak čerpadlo...
Prakticky jakékoli čerpadlo příslušného výkonu (podle velikosti UV lampy )to samozřejmě vyřeší, ale jak píše "netechnik" Libor invaze nálevníka většinou zmizí sama a to při zatemnění nádrže (rychleji) nebo i při běžném provozu (trvá to déle). Jen je třeba, pokud už nádrž funguje a je zaběhlá, neměnit nějakou dobu vodu aby nálevníci nedostávali další živiny a nekrmit, nebo jen velmi málo. Až pokud je invaze nezvladatelná což se občas stává nasadil bych UV lampu.
A když bude tma, tak nálevník - tedy zákal - po pár dnech zmizí i bez UV lampy...

- to říká netechnik...

0 24.09.2012 19:19 Tyntyn – UV lampa - instalace
Zdravím všechny techniky, obracím se na vás s problémem. V nově založeném akváriu (cca 2 měsíce) se mi dělá zákal. Pod mikroskopem to vypadá na nějaké rychle se pohybující potvory. Po neustupujícím zákalu (jehož intenzita reaguje mj. také na intenzitu světla) jsem se rozhodl pro UV lampu. Problém ale je, že se musí napojit na nějaké čerpadlo - většinou na externí filtr, já mám ale vnitřní. Vyřešilo by to třeba nějaké vodní čerpadlo, např. do fontán apod.? Díky za názor! Budu vděčný i za konkrétní tipy.
Starší reakce
Oukej, díky, to jsem chtěl slyšet

Lampa bude krajní řešení a zatím to vypadá, že po něm sahat snad nebudu muset.
Myslím, že v tom hledáte velkou vědu. Pokud celý systém "hadice - těleso UV -výtoková hadice" naplníte vodou, pak propojíte s akvárkem tak praktické tlakové ztráty jsou zanedbatelné a nemusíte se bát (co do něj čerpadlo nažene, to musí na druhé straně vytéct). V tělese UV voda protéká kolem válce z křemičitého skla a vytéká volně bez významného odporu ven - žádné "úzké místo" tam není...

0 16.08.2012 22:20 Gabo – UV lampa a její tlaková ztráta
Zdravím všechny. Mám dotaz na všechny, kdo už UV lampu někdy alespoň viděli. Můj problém má už nějakou historii, válčím se zeleným zákalem a zatím několik bitev vyhrál zákal sám, takže z toho důvodu uvažuju o zbrani hromadnýho ničení - UV lampa. Co mě konkrétně zajímá, je konstrukce UV lampy. Zmenšuje se v UV lampě nějak významně a z nějakýho důvodu průřez pro průtok vody? Každá překážka vytváří místní odpor a ten společně s rychlostí média generuje tlakovou ztrátu, což je podstata tohoto dotazu. Proč? Nemůžu říct, že by můj filtr byl vzhledem k objemu nádrže zrovna předimenzován, takže mám trošku obavu, aby po zapojení UV lampy z rozstřikovací rampy ještě něco rozstřikovalo.
Díky za případný reakce.
Starší reakce
0 29.07.2012 22:48 KamilM Sám jsem si nedávno pořídil uv lampu a zatím v pohodě voda krásně čistá. Jinak průtok jsem vůbec neřešil

. Mám to napojené od externího filtru do akva a průtok filtru je +-250L. Lampa je 11W. Používám ji každý den cca 3 hoďky.
Oprava:
...zvládnout max. průtok...

"Výkon 11W, maximální průtok 2000 l/hod"
"Výkon 24W, optimální průtok 3500 l/hod"
Promiň, ale tohle nestačí? Podle mne by 9w lampa měla zvládnout4006 max. průtok do zhruba 1800l/hod.
no pro mne z toho vylývá, že pro průtok 1100 l/h stále postačuje 5W lampa. Když teda bereme v úvahu to, že průtok se udává na nezatíženou hlavu filtru, tak zatížený filtr má poloviční průtok. Tedy na průtok 550 L/h by mohlo stačit těch 5W UV lampy. Což se tímto výkonem s přehledem dostáváme i do doporučení výkonu pro zahradní jezírka. Myslím že většina lidí tady nemá akvárka přesahujících objem 1 m3

z toho ale vyplýva,že je asi úplne jedno ako rýchlo voda cez tú lampu preteká
že by slabší už nebyla ? co takhle si to odvodit od toho že i pro největší průtok filtru je stále dávána lampa 5w ?
nedá sa z toho odvodiť nič,do všetkých velkostí montujú 5W uv lampu

host napsal: Třebas tady máš udané max. a optimální průtoky:
www.oase-filtrace.cz/…
Není odborník jako odborník.
no ať hledám jak hledám, tak nikde na forech o jezírcích neřeší průtok. Spíše řeší sílu UV lampy a určují ji podle objemu.
Doporučení UV: pro koi jezírka 2-4 Watt./1000 litrů, pro okrasná a koupací 2 Watt./1000 litrů vody.
nebo třeba toto:
... kubatura jezírka, na 1m3 je potřeba 2 - 5 W příkonu lampy
... výkonem zvoleného jezírkového čerpadla, každá lampa má optimální průtok, který je dobré dodržovat
... doba životnosti (svítivost) UV zářivky, kvalitní zářivky (Philips, Osram) mají životnost kolem 8000 hodin.
s ohledem na to, jaký průtok mají filtrace zahradních jezírek bych celkem věřil těm průtokům ve tvém odkazu.
Také přidám odkaz na akvarijní Filtr SERA s instalovanou UV lampou. Původně jsem ho také chtěl koupit ale nakonec jsem koupil samostatně filtr s průtokem 1200 L/h a samotnou 11W UV lampu, protože to vyšlo levněji. Porovnejte průtoky a sílu UV lampy, která má jen 5w. Takže se dá od toho odvodit závěr
seracz.webnode.cz/…
0 29.07.2012 14:53 KamilM Tak jsem se dopátral na odborníka a bylo mi řečeno do tel. že na průtok 600l by měla být lampa tak 25w aby to mělo tu správnou účinnost co to má mít takže na můj filtr co dělá 600l za hodinu tu 9w co mám, dát určitě nemůžu,ale kolik teda je ideální na 9w mi zatím nikdo nedokázal říct,všichni se schodují na tom že když bude vysoký průtok tak je to jako by tam to uv vůbec nebylo ale každý s kým jsem doposud mluvil říká něco jiného a že jsou mezi názory extrémní rozdíly od 200l až po 600l

Nechci střílet od pasu a chci ať funguje jak má.
UV mám velice krátkou dobu, takže radit moc nemohu ale když jsem si UV pořizoval, tak jsem četl, že právě ochlazování lampy snižuje její účinek a zahřátá má daleko větší účinek. Ale čemu dnes na internetu věřit že ano

dnes nemůžete věřit pomalu ani prodejci, protože ten za vidinou prodeje vám nabulíkuje cokoli. Jak jsi psal ... je to velice malý uzavřený okruh, takže vyššího průtoku bych se nebál.
Dle mě je to při použití v akva jedno, napojil bych to na mnou používaný filtr, myslím si, že je zbytečné zapojovat další čerpadlo. Akva voda (celý jeho objem) projede lampou několikrát dokola neustále, jde o prevenci, snížení třeba nějakých patogenů na únosnou mez….. Pokud bych lampu použil při úpravě vody třeba čerpané do akva někde z přírody (jednorázové ošetření) tak nejpomalejší možný průtok, ovšem jaký je nejméně možný průtok aby nedošlo k poškození lampy (voda ji ochlazuje!) by měl výrobce rozhodně uvádět
0 28.07.2012 18:43 KamilM Zdravím všechny. Potřebuji poradit.Mám uv lampu 9w a nevím jaké čerpadlo k ní mám pořídit ať je ideální průtok,četl jsem že při moc malém průtoku znehodnotí vodu a při velkém průtoku zase ztrácí účinnost. Parametry uváděné "dodavately" se dost liší a to v rozmezí od 200l/h až po 400l/h což se mi zdá sakra rozdíl jestli 200l nebo 400l,dokonce co jsem obtelefonoval některé větší aqašopy tak by něktří byli schopni mi prodat i čerpadlo s 600l průtokem že to je ideální

. Máte někdo zkušenost či vědomosti kolik je ideální?
Starší reakce
Nejsou stejné. Pro vytvrzení barev (tedy i nehtů) se používá UVA spektrum, kdežto pro desinfekci (akvarijní UV lampy) se používá UVC spektrum.
Zdravím chci se zeptat zda je stejná uv zářivka do akvarijní uv lampy jak uv zářivka do nechtové uv lampy díky za infa.
Přidat reakci
1 ...... 16
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 20802x