Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

ADA Aqua Soil

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 5 Žádná další stránka   1  
ADA Aqua Soil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 22:23 Muž ČaJan [44] - AmerikaRe: vóťa87
Díky. tak to zkusím najít a hlavně realizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 22:00 gargamel Re: Sid
Je to tak. Tu tabulku jsem nikdy nesledoval. Myslím ale, že to jde i bez ní, protože i přes její neznalost jsem se sinice opakovaně zbavil. Pro šťouraly - bylo to v různých nádržích. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 21:47 Žena Laduschka [120] Re: vóťa87
fotku klidně můžu udělat, jen jestli to má cenu, protože aq je teďka po týdenním zatemnění, takže zatím náznaky na sinici naprosto minimální, nicméně se obávám, že se zase rozjede. Před zatemněním jsem dávkovala PMDD s KNO3 (namícháno dle návodu) cca 6 ml denně. Sinice byla naprosto VŠUDE. Především na víceméně holým substrátu v prostředku aq, tam to vždycky začínalo. Proudění mi přijde že mám spíš naopak až moc intenzivní, přeci jen EHEIM 2211 je dimenzovanej na větší objem, než 54 litrů a moc zaškrtit nejde. CO2 dávkuju, co se do aq jen vejde, jen přemejšlim, jestli je ten micro-flipper dostatečně efektivní.. přijde mi, že z něho až podezřele často uniká vzduch "bezpečnostním odvětráváním CO2 reaktoru" (viz. propagační materiály DENNERLE). Nevim, opravdu zvažuju přidávání fosforu, ale nějak se mi do toho nechce ... Nicméně mám se sinicí problémy i v druhým aq, i když ne tak masakrózní, ale tam jsem třeba dneska naměřila NO3 na nule (musim sakra začít dohnojovat..). Není to spíš nějakým jiným prvkem, obsaženým ve vodovodní vodě?
Jinak jsem přemýšlela nad srážením pH, to bohužel ale v aq s amazonií províst nemůžu, protože zdejší voda je brutálně měkká, v reakci s amazonií se tvrdost snížila v podstatě na úroveň destilky, s čímž logicky automaticky kleslo i pH a odneslo to bohužel pár krevet. Po týhle zkušenosti putovala do filtru korálová drť, od tý doby se pH drží kolem 7 ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 17:44 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: gargamel
...Na fosforu podle mě nezáleží a zajímalo by mě, kdo a jak na tyto poměry přišel a jak byly vypočítány. Podle té tabulky bych měl mít akvárium plné sinice a ono nic. Je ale pravda, že když se sinice vyskytne, má to hodně často co dělat s nedostatkem NO3...
Asi jste moc času zjištování, kdo a jak na tyto poměry přišel, nevěnoval, protože jinak byste na to určitě přišel... :)
Rovněž byste nemohl napsat, že podle té tabulky byste měl mít akvárium plné sinice, když "celé Redfield ratio" je o "tendencích"... ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 13:50 gargamel Re: vóťa87
Mám naprosto stejnou zkušenost. Sinici se mi vždy podařilo odstranit zlepšeným prouděním a s tím souvisejícím zvyšeným množství CO2. Naopak ty tabulky s poměry N:P podle mých sledování nefungují. Na fosforu podle mě nezáleží a zajímalo by mě, kdo a jak na tyto poměry přišel a jak byly vypočítány. Podle té tabulky bych měl mít akvárium plné sinice a ono nic. Je ale pravda, že když se sinice vyskytne, má to hodně často co dělat s nedostatkem NO3.
Nedávno mi posílal mail jeden z čtenářů rostlinna-akvaria.cz a ukazoval mi jeho korespondenci s docentem Maršálkem (Česká hlava 2011 za sinice) a ten mu napsal, že většina sinic při pH pod 6.5 vůbec neroste, což je velice zajímavé. Zatím jsem toto ale netestoval, nicméně chystám se na to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 13:06 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Laduschka
Nějaká fotka toho jak vypadá to akvárium teď by nebyla? Případně to KNO3 stále přidáváš? Pokud ano, tak kolik, jak často? Pravděpodobnost že by tu sinici způsoboval nedostatek NO3 s těmi rostlinami a osvětlením se mi nějak nezdá...On ten Retfield ne vždy pomůže! Kolikrát je to spíše o dostatku CO2 a správném proudění. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 12:57 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: ČaJan
S provozem Low-tech nádrží na ADA substrátu má zkušenosti Raviolka (Markéta Rejlková), diskutovalo se o tom na akvarista.cz, reakce byly pozitivní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 09:18 Žena Laduschka [120] Re: Kamilstrom
ok, takže jestli tomu dobře rozumím, tak podle redfield ratio by měla být po více jak měsíci od založení příčina sinice v nedostatku NO3 .... ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 01:19 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Laduschka
Ale uvolnuje,je to prvotni nabeh az na 4 ppm,ztrati se to do mesice,podle cetnosti vymen vody a dobre zajeteho filtru(to delaj vsechny Amazonie)takze nepouzetelne jenom pro vymenu vody,kdyz nemas kde dat ryby,ale jinak vyborny aqua soil!! :-) Ale vetsi strach by mel byt z rozpadu na kal!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 23:41 Žena Laduschka [120] Re: Sid
juj, bez toho se pro tentokrát asi obejdu, spíš by mě zajímalo, jak zatočit s tou sinicí.. :) a jestli amazonia new uvolňuje mimo pár dalších fajn věcí i NO3. To, že sráží pH a tvrdost jsem už zjistila, i když bohužel poněkud drastickým způsobem ... :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 23:27 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Laduschka
Jj, možné je kde co. :) Zkuste si najít nějaké povídání na téma "iontová výměnná kapacita". :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 22:55 Žena Laduschka [120] Re: Kamilstrom
NH3 a NH4??!!! nemyslíš NO2 a NO3? coze nečpavek to snad neuvolňuje... coze i když možný je všelicos :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 22:14 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: bali - Laduscha
Zkus tim (ADA Am.)zahybat a pak uvidis kolik bahna tam bude! :-) Ja zkousel ADA Amazonia new multi a standart,sice jen asi 5 dnu v 8 litrech z jednou 30% vymenou vody a NH3/NH4 vyletelo z 0 na 4 ppm,NO2 0 ppm,dKh z 5 na 3,dGh z 9 na 7,Ph z 7.6 na 6.9.Jednou jsem ho trochu prohrabnul a kdyz jsem pak vyleval vodu , z jedne tretiny ADA Am.mi tam zustalo bahno,tak nevim! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 21:32 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: vóťa87
dik za reakce, ja prave neodkaluju, a kdyz tak jen centak do hloubky a to jen nekde. takze lepsi asi vubec...
ten pudni filtr... no byl sem rozhodnutej ze ho tam dam, otazka je jak bude vypadat substrat az bych ho vyndal (akva jede asi rok a ctvrt), ten power sand by byl super a na to pak amazonii, ale mozna bych pouzil neco levnejsiho :) jako zda se ze to drzi pri sobe a moc bahnite to nevypada tak nevim. pristi tyden planuju prekopat akva a nevim teda jestli do toho dna nejak vic zasahovat. pokud ne tak budu muset vymyslet jinou filtraci :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 20:53 Muž ČaJan [44] - Amerika – Pokus s ADA
Máte někdo zkušenost a těmito substráty v akvárijích bez techniky tzv. maximálně topítko, maximum rostlin (pomalu i rychle rostoucí) a jen pár rybek a krevet?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 18:41 Žena Laduschka [120] – Amazonia NEW Aqua Soil
Zdravím X-) Netuší někdo, jestli Amazonia New uvolňuje dusičnany? Mám ždibec problémy se sinicí, tak přemýšlím, jestli se jí zbavit přidáváním KNO3 nebo PO4 ... :-O papírkovej test mi ukazuje hodnotu NO3 na 25 mg/l, test na fosfor bohužel nemám... věděl by někdo? Díkes :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 09:38 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: bali
K relevantní odpovědi je myslím si důležité hlavně mít ADA substráty správně odzkoušené.

1)Odkalování dna-Jemně se odkalovat může, ale jde to proti logice celého systému subtrátů ADA. Dno zde funguje jako recyklační linka! Zjednodušeně, co do něj zapadne, to bakterie rozloží. Každým hlubokým odkalením se může narušit jak mikrofauna substrátu, tak hlavně vrstvené složení substrátu-kdy spodní vrstva PowerSandu je opravdu nabitá živinami a to pak může způsobit problémy s řasou...Ryby ryjící ve dně-zde není problém s pancéřníčky, sekavci, mřenkami. Pokud se rostliny nechají rozrůst a zakořenit, pak nebývá problém. Jiná situace by byla s druhy, které přehrabují dno jak o život...Celkově jde ale o to, že akvárium na ADA není záležitost na pár měsíců a pak se vše rozkope, přesází, předělá. Stejně tak s rybami si člověk může dovolit poměrně dost, protože ty jsou zde primárně dalším zdrojem makro-živin!

2)Půdní filtr sama ADA nedoporučuje z jednoho důvodu a to, že primárně je AquaSoil určený k použití s PowerSandem, kdy by docházelo k vyplavování živin do vodního sloupce. Japonci a i jiní chovatelé krevet však samotný Aquasoil používají s půdními filtry a není problém.

Jestli ale primárně akvárium má fungovat pro chov krevet-doporučuji Aquasoil Amazonia New (počáteční nárůst dusičnanů a dalších živin je již pomalý) či Malaya( nízký obsah dusičnanů, NH4, lépe sráží tvrdost, zrnka jsou nejtvrdší z celé serie Aquasoil) případně Shirakura RedbeeSand -to jen dokazuje, že lze používat půdní filtry s těmito substráty, jelikož je sám doporučuje výrobce. Výhoda Shirakury je opět nízký obsah dusičnanů a primární určení na krevety.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 07:16 Muž bago [6] - AmerikaRe: Kamilstrom
Ja ju mam tiez a suhlasim co napisal Kamilstrom,odkalovat len z lahka po povrchu nakolko sa moze lahko zvirit kal.Skor sa Amazonia hodi do rastlinnych akvarii, kde sa malo zasahuje do povrchu dna a maximalne su tam krevetky a male druhy ryb ,ktore neznizuju kvalitu vody (mini razborky,tetry.. viz. profil Arnost)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 04:10 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: bali
Ja ji(ADA Aazonii)nemam v zadnem akva,ale delal jsem nekolika denni pokus,jak ovlivnuje ADA Amazonia"new",vodu.Od uzivatelu a ze(zahranicnich) diskusi vim,ze se odkalovat dno nedopurucuje z duvodu toho,jako se nedoporucuje pouzivat ADA Am.v akva kde se chovaji ryby ryjici ve dne,jako se nedoprucuje caste presazovani rostlin a upravy dna,duvody jsou vireni kalu a urychleni rozpadu "zrnek" na kal,okaluje se nad povrchem a to jen lehce.
Pudni filtr se u ADA Am. nepouziva,asi by se uplne rozpadla na to "bahno".
Doporucuji si koupit male mnozstvi a vyzkouset co to dela,ja ji chtel taky,ale po vyzkouseni jsem od ni upustil(ackoliv je to vyborny Aqua soil,nabity zivinama) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 11:30 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetky – odkalovani / pudni filtr
par dotazu na majitele amazonie

1) odkalujete dno? proc je tam napsano ze se nesmi odkalovat? snizuje nebo narusuje to nejak schopnost dna spravne fungovat?

2) mate nekdo zkusenost s pudnim filtrem? (stara amazonia, ne new) tvoreni "bahna" atd...?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 09:13 langosh Re: Deathbull
Údajně 90 % chovatelů apistogramm v Hong Kongu a Singapuru používá ADA AquaSoil:-) - měl by dlouhodobě stabilizovat parametry vody v měkkých a kyselých hodnotách... Pro někoho může být nevýhoda, že snad barví vodu dožluta...

Roman X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2010 20:53 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Pro oživení...teď jsem se na to náhodou proklikal a ty ceny jsou skutečně vypečené, koukněte na největší filtr :-P

www.ada-akvaria.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2009 22:41 Muž Maza [89] - Raci, krabi, krevetkyRe: matlala
Pozor, nepleť si Powder a Power :-)

Powder je menší zrnitost u AquaSoil. Power je Power Sand. Složení dna by mělo být: na spodek PowerSand, posypat Bacterem a nahoru AquaSoil. V případě, že chci pěstovat mini kobercové rostlinky, použiju na to v tom místě AquaSoil Powder. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2009 12:35 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Raviolka
Aha, to vypadá zajímavě, asi se přeci jen plácnu přes kapsu. Poslední 2 dny pořád váhám zda nekoupit raději Aquaclay, který se tu normálně dá koupit, sice dráž, ale dá. Akadamu mám teď krátce ve 2 mini akváriích (12l k patnáctinám a experiment). Takže pořád nevím co. S tím hnojivem do dna jsme se ptal ještě Khanh a napsal:
...ADA dělá to, že dává Powder, pak Bacter a na
to Amazonia. Ona by měla stačit Amazonia, ale když budeš do akva pražit
hodně světla a Co2, aby to dobře a rychle rostlo, doporučil bych dát pod
Amazonii ještě ten Powder. Nebo při nehojím slabou vrstvu Florapolu...je
to levnější alternativa...

Takže ten powder bych chtěl zkusit, ADA podle mě dělá kvalitní věci. Japonci všeobecně mají dobré věci, ale zatím jsem vyzkoušel jen Japonskou akadamu :-D
Uvidím, dám vědět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2009 23:59 Žena Raviolka [2148] Re: Skanky
Je to spíš podobné akadamě, pod tlakem se to rozpadne. Ale kuličky jsou na povrchu hladké, takže to bude jinak zpracované.

Mám to v jednom akvárku asi 10 měsíců, jen vrstvu Amazonie bez nějakého hnojiva. Nehnojím vůbec nikdy a nijak. Ale dávám tam ostravskou vodu a ta je opravdu super sama o sobě, takže nemůžu sloužit nějakým srovnáním oproti jiným substrátům. Rostlinám i krevetám se daří jako nikde jinde, ale to je docela určitě tou vodou, za tím si stojím.

Na teorii - co to obsahuje apod. - se mě ani nezkoušejte ptát, já to dostala do ruky, nasypala do akvárka a bylo... no, moc jsem toho vlastně nenapsala, kromě toho, že je to jíl, který se dá hravě rozmáčknout :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2009 16:52 Muž Skanky [26] Re: matlala
Ve více druhech byla pravděpodobně myšlena zrnitost. Jsou myslím 2 nebo 3 typi.
Pokud jsem dobře četl tak při vysypávání dna doporučovali několik vrstev substrátu (i obohacené)přičemž byl aqua soil ako vrchní vrstva. Stejně jak při mnoha jiných použitých substrátech.
Jestli je však aqua soil sám osobě obohacen vitaminy jsem se už nikde nedočetl.
Ale docela by mě zajímalo jeho složení. Jestli jsou to nějaké jílové kuličky podobné aquaclayu? Nebo nějaký specialný písek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 21:38 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Skanky
tak jsem se dočetl že je ve více typech, ale jakých nevím. Ví někdo? A taky bych měl dotaz, zda je to už nějak obohaceno nebo se dá použít zásobní hnojivo pod dno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 14:12 Muž Skanky [26] Re: matlala
www.adgshop.com/…
tady si to prelož www.google.cz/…
popřípadě ještě tady něco
www.adana.co.jp/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 13:40 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Skanky
a odkaz na aj stránku nemáš? Taky asik budu překládat. Hodil by se český článek třeba od Khanh Ty, zkusím mu říct ať napíše třeba do akvária (klubu akva.sk)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 13:36 Muž Skanky [26] Re: matlala
ja jsem si taky překládal z ada stranek z angličtiny. české info jsem ani já nenašel
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 13:14 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Skanky
palec to bude, jinak nějaké české informace o tom substrátu jsou? Neco mi přeložil google z němčiny, ale jen obchodní bláboly, mě by zajímaly spíše zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 13:09 Muž Skanky [26] Re: matlala
Tak to bude dobrý krámek. Zatim jsou ADA produkty dostupné k nám nejblíž v Německu a Polsku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 12:28 Muž matlala [798] - Rostliny
Kdybyste ho někdo chtěli tak kontaktujte Khanh Tu, prodává ho i kameny podobné pagodám, brzy bude mít e-shop. Ale až od září (psal mi), zatím nemá povolení je prodávat. 9l pytlík stojí cca 860,-
www.khanh-aquarium.cz

Jinak se chci ještě zeptat, nemáte o něm nějaké informace v češtině? Viděl jsem ho v akváriu na květnové brněnské burze (Khanh Ta tam zařizoval) a vypadal nádherně a prý to v něm velmi dobře roste.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2008 15:06 Muž tau [14] Re: Tallis
prodavaji to v polskym ada eshopu. nevim ale kolik stoji posta do cech...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2008 14:20 Muž filipsi [1295] Re: tasidele
Nene, opravdu to je amazonia (psano i v popisu). Na te velikosti akva je videt, ze je to zajimave jemne, jemnejsi nez fujizuna. Skoda, ze ve fotkach chybi detail. Cena je opravdu vysoka, ale do maleho krevetarka to jde. Sypat s tim 500-ku, to bych si asi dost rozmyslel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2008 14:19 Muž Tallis [11] - Raci, krabi, krevetkyRe: tasidele
Ne ne pouziva ten ADA Aqua Soil - Amazonia, ma to tam i napsany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2008 14:09 tasidele Re: poltergeist
zda sa mi, ze pouziva hrubsi piesok hnedej farby, vo vode, po istom case posobi ako tmavo hnedy ... maju ho v bratislave v biotope aj hornbachu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2008 23:01 Muž poltergeist [3] Re: Tallis
mrkněte sem nebylo by špatný se zeptat: rybicky.net/nadrz.php… dlouho se ale nepřihlásil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2008 22:47 Muž Tallis [11] - Raci, krabi, krevetkyRe: Snofrev
Palka to je a to jeste dovoz bude neco stat, navic je toho jen 3L :)
Vubec na tom webu maj zajimavi veci, ty krevetky ze Sulawesi a ty sneci nemaj chybu :)
Na vivariu ty Cardinalky maj za 360 :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2008 22:44 Muž hanz [27] Re: Snofrev
Je to pálka, ale řekl bych že by to stálo za to...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2008 22:34 Muž Snofrev [54]
3 litry za 13 euro coze ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2008 21:41 Muž Tallis [11] - Raci, krabi, krevetkyRe: filipsi
No prave ta fujizuna me taky napadla, ale tohle me laka vic, navic co sem koukal na zahranicni weby, tak je to celkem oblibenej substrat, ale objednavat se mi to moc nechce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2008 21:38 Muž filipsi [1295] Re: Tallis
V CR pokud vim nikde :(, rad bych si to zkusil a osahal. Cerna alternativa k tomu je Fujizuna. Pokud to nekdo ma, prosil bych take o detailni fotky a popis. Na obrazcich to vypada hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2008 21:30 Muž Tallis [11] - Raci, krabi, krevetky – ADA Aqua Soil - Amazonia
www.garnelenhaus.de/…
Mate stim nekdo naky zkusenosti, nebo nevite kde v čr to koupit, chci založit novy aqa s krevetama a chci to tam dat.Dik.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [5]

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 10035x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6583-ada-aqua-soil-?od=201