Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

ADA Aqua Soil

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
ADA Aqua Soil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2014 22:38 Muž Anubis007 [22] Re: xyxy
Nemyslel jsem to tak, že Ada je špatná, je to dobrý substrát, ale je drahá a aditiva vidím jako zbytečně investované peníze. Nyní mi již také vše roste, ale podruhé bych do ní asi již neinvestoval. Ta cena je opravdu vysoká. A stejně se musí hnojit, měnit voda a dělat vše jako když máte podstatně levnější substrát. Kdyby by to bylo tak, že dáte Adu, nemusíte hnojit, měnit vodu, nemusíte čistit filtr, tak by to bylo fajn, ale není..

Já jsem měl i Flexiobklady a rostlo mi také vše a celkem hezky. Blyxu jsem měl překrásnou. Manado také skvělé a je na rozdíl od flexiobkladů porovité a proto se tam osídlují i bakterie. A to samé se dočtete o Liaoporu, Shirakuře, Ratajsoilu .... dobrých substrátů je hodně, ale neznamená to, že člověk nemusí nic dělat a substrát udělá vše za něho..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2014 22:10 Muž xyxy [0] - RostlinyRe: Anubis007
Fotka k příspěvku neviem ja som spokojny s ADA po tyzdni rastie ako blazon vsetko a treba aj dobre svetlo a filter stym suhlasim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.08.2014 21:39 Muž Anubis007 [22]
KarlosS napsal: ..... je to jako komplexní řešení funkční, o tom netřeba přesvědčovat ...
Mám opačný názor, dle mě jsou to zbytečně vyhozené peníze. Cena je extra vysoká a zázraky to nemumí. Já jsem k Adě vzhlížel jak k zázraku do doby, než jsem si vše koupil. Včetně kopmletních aditiv, powersandu.. Bohužel mi nedokázal poradit ani p.Votava a mé problémy vyřešilo znovu založení a vymytí aditiv. Měl jsem tu i p. Votavu na testy apod.. a nenašel nic.. Ale prý se to nestává tak často, ale já měl asi štěstí. Ani Ada Amazonia jako taková není nějaký zázrak. Je to o skvělé reklamě, kterou šíří díky krásným prezentacím i ti co to ani nezkusili, šíří rozumy typu, ada je nejlepší.. Bohužel u Takashiho akvarií není vidět personál, co se o to stará, na akvario nemá jeden nebo dva filtry, je jich klidně i podstatně více.. Je to jako modelky v časáku. Krása, krása, krása. Pak ji vidíte nenalíčenou, a nebýt Photoshopu, tak sousedka od vedle vypadá lépe..

Čili pokud mohu já, za sebe poradit, tak je lepší zainvestovat do filtrace, osvětlení, ale nekupovat aditiva. V obchodě vám jistě, tak jako mě, řeknou, že je lepší je koupit a člověk nad tím zapřemýšlí, když investuje do substrátu. Ale mám ještě manado, co koupíte 25l za 700,- a mě v tom roste vše skvěle, o barvu ani tak nejde, jelikož ho mám kompletně pokrytý rostlinami. A cena vs. vlastnosti - perfektní. Ale i flexyobklady udělají hezké akva. Stejně se hnojí a dodáváme vše potřebné externě..

asi se ozvou ostatní, že třeba se mnou nesouhlasí, od toho jsme jednotlivci se svými názory.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 22:21 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: majkl1986
samozřejmě že to má smysl. Je to součást uceleného systému ADA, který funguje. Pokud na něj přistoupíš, zapadá to do sebe. A že je to jako komplexní řešení funkční, o tom netřeba přesvědčovat ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 20:39 majkl1986 – ADA aditiva
Ahoj, chci se zeptat zda li máte někdo zkušenosti s aditivy. Konkrétně mě zajímá www.prirodni-akvaria.cz/… a www.prirodni-akvaria.cz/…
má smysl tyto výrobky vůbec kupovat?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 12:53 Muž Aquasky [35] Re: Aforte
no když an to koukám tak je mi to celkem stejnak jedno a je dobrý objednat flexiobklady, když mi to stejnak celé zaroste kobercem, že? i když ten pálený jíl je prostě druhej filtr...chjo to je anabáze :-D ale jo kongo bych zkusil po dobré zkuš. s liaporem kdy jsem z celýho pytle udělal jen 3 malý akvárka :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 22:31 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: kus
Připojuji se k doporučení. Mám vyzkoušeno a "KONGO" je "hodně muziky za pár peněz". A bez toho trápení s "nepotopitelným" podílem, jako u Liaporu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 21:41 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Aquasky
Manado je super. Nevím, co si pod levnějším zásobní substrátem představuješ. Opravdu kvalitní a docela i cenově přístupný je Dennerle deponitmix popř. JBL aquabasis+.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.04.2014 21:36 Muž kus [200] - RostlinyRe: Aquasky
holt Ti nezbejvá než šáhnout hlouběji do kapsy. Nevím cenový srovnání s ADA ale zkus tohle. akvabazar.eshop-zdarma.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 20:48 Muž Aquasky [35] Re: Aforte
díky moc, takhle substráty sou velmi podobný, teďka mám taky liapor a je super dokonalej substrát, jen děsně lehkej, ale do budoucna cca rok bych chtěl realizovat akvárium ve stylu amano design jen za něj nechci dát sto litrů, když jsem koukal na různý produkt introduction viděl jsem že se na spodek dává zás. substrát a na to krycí substrát, jakej by jste mi navrhli levnej zás. substrát a je vlastně potřeba?...na to něco krycího, nejvíc se mi líbilo to JBL Manado vzhledem k tomu že chci zakládat akva velikosti 120*50*40 nebo podobný velikosti bude třeba spousty substrátu nechci za něj opravdu zaplatit majland, napadlo mě i jak už tu někdo podotkl rozdrtit liapor napadlo mě válečkem na nudle :-D tím by byl substrát i tmavší :-D poraďte :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 14:32 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Aquasky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 13:30 Žena Raviolka [2148] Re: Aquasky
Pokud ti jde o vzhled, tak co Profi Soil od Rataje? Mám obojí a Ratajův substrát je o malinko světlejší (víc hnědý, ADA je taková do šedo-černa), ale podoba je opravdu velká. Určitě větší, než třeba u akadamy. A nebo o dost tmavší je fujizuna...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   10.04.2014 09:56 Muž Miso [470] Re: DrChila
Liapor, teramol, Manado a podobne nemozes s ADA Aqua soil porovnavat, jedno je paleny jil bez zivin druhe nepaleny jil so zivinamy. Ked tak potom NatureSoil, Shirakura, pripadne Akadama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 23:01 Muž DrChila [243] Re: Aquasky
Liapor, teramol, keramit. Já nic jiného relativně podobného neznám.
Pokud to chceš jemnější tak si kup 5 pytlů a přesej si to přes síto jaký chceš mít. A nebo si zahraj na popelku. Další varianta rozjezdit nějakým autem ať z toho menší.
Nedoporučuju šlapání na to v botech hodil sem pěkný záda když sem na kuličky asi 2 šápnul v botech omylem.
Nebo Fluval prodává nějaký substráty pro živočichy ale nevim jak to ani vypadá.
www.spokojenypes.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 22:52 Muž Aquasky [35] – alternativa
ahoj existuje nějaká alternativa k ADA silu...teda myslím k substrátu?...jde mi to vytvořit vzhledově podobný substrát, když se podívám na svůj liapor moc podobný teda není :-D díky moc

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.03.2014 12:43 Žena štěpina [10] - CichlidyRe: grunda
Posílám velkou omluvu pivo ,koukám,že tady matu já.Jsem v jednom kole,večer jsem u toho usínala a ráno na rychlo odepsala aniž bych to znovu četla.Tak ještě jednou omlouvám se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2014 12:04 Žena petulinakk [2016] Re: Aforte
Aforte napsal:Proč jste nezkopírovala i zprávy ohledně ADA substrátu?

Do předchozího příspěvku se nevešla celá konverzace, tady je tedy zbytek. Spokojen?
Každý at si udělá obrázek sám.


Od: Aforte
Datum: 01.03.2014 21:30
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

Dobře, díky za radu.
Dobrou.


Od: petulinakk
Datum: 01.03.2014 21:31
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

promin, jestli jsem byla i docela ostrá... neber to osobně.



Od: Aforte
Datum: 01.03.2014 21:34
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

Já jsem jen rád za nějaké upozornění. Koukej: toto je stará amazonia II. Nového substrátu jsem už nenašel.


Od: petulinakk
Datum: 01.03.2014 21:37
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

Z fotky je ale jasně vidět, že to je úplnej spodek dna, po vybrání vyšších vrstev. Takhle by to vypadalo asi u každýho nepálenýho jílu, i kdybys ho tam měl třeba jen týden.
Dost možná je to i prostě prach, kterej v amazonii byl už v balení, protože se podle instrukcí nemá proplachovat. A pořád v tom vidim i celý nerozpadlý zrna.
Tohle fakt není důkaz, že se to rozpadá


Od: Aforte
Datum: 01.03.2014 21:42
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

www.aquaticquotient.com/…
Jinak ta fotka je po 10ti měsících. Sice je to vespod, ale nevěřím, že to je jen prach, který už tam byl.


Od: petulinakk
Datum: 01.03.2014 21:49
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

Máme každý jiný názor
To, co tam vidím já, je naprostej zbyteček ze dna, a nevěřím, že i povrch dna vypadal takhle... pokud by ano, proč ho autor taky nevyfotil?
Jinak obdobně to vypadalo když jsem měnila první dno ve svý větší nádrži - byla tam trocha zásobníhu substrátu, a bílej štěrk, po vybrání štěrku zbylo něco obdobnýho.
Ale nech si svůj názor, já si nechám svůj, jen by fakt asi bylo lepší, kdyby jsi ve foru mluvil jasněji o tom, zda jde o tvoje osobní zkušenosti, nebo jen úvahy. Většinou to totiž vypadá, že všechno o čem tam píšeš máš sám vyzkoušené.


Aforte 1.3.2014 21:50
Ono já se snažím psát o tom, v čem nějaké ty zkušenosti mám, ale někdy mi to nedá a musím napsat i zkušenosti ostatních.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2014 12:02 Žena petulinakk [2016] Re: Aforte
Aforte napsal: Proč jste nezkopírovala i zprávy ohledně ADA substrátu?

Na přání tedy kopíruji celé:

Od: Aforte
Datum: 01.03.2014 20:32
Předmět:

Ahoj,
ohledně té amazonie jsem to asi špatně napsal. To s těmi rybkami je hloupost. Já jen chtěl pouze poukázat na jednu velikou nevýhodu amazonie. Při více šťourání v akva se po čase začne rozpadat, až vytvoří úplné bahno.
Amazonia je určitě kvalita, a pokud na to někdo má peníze, tak 100% kvalitní substrát. Pokud se vyvoří bahno není problém dokoupit 3l a nasypat to nahoru.
Taky se zase musí poukázat na to, že rostliny rostou ve všem. Já mám flexiobklady, což je obyčejný písek a HC mi jede jak blázen.
Já taky chtěl jít do amazonie. No nakonec jsem se rozhodl pro manado s tím, že dolů dám Tropicu. Pro mě to bude lepší. Celkem dost se v akva šťourám, tak by amazonia nedělala dobrotu. Je pravda, že teď se snažím dělat layouty, aby mi nějakou tu dobu vydržely.


Od: petulinakk
Datum: 01.03.2014 21:01
Předmět: RE:

Ahoj, prosímtě, můžeš mi fakt upřímně říct, kde jsi slyšel informaci, že z amazonie se může stát bahno?? Má ho tady už dost lidí, nesleduju sice absolutně všechny příspěvky, samozřejmě, ale nevšimla jsem si, že by někdo psal takovou zkušenost... měla jsem ho sama, předtím než jsem si ho pořídila jsem to konzultovala s Votavou a ptala se tady i pár dalších lidí na zkušenosti, tohle mi nikdi neřekl, a po tom co jsem ho měla sama, tomu absolutně nevěřím.
Takže prosím uvěd zdroj - odkud máš info, že se rozpadne na bahno? nepleteš si to náhodou aadamou?
A do ti řekl že to není do akva dlouhodobě proboha?
Nezlob se že jsem tak upřímná, a neber to osobně, ale takový kraviny jsem už neslyšela fakt dlouho, aproto by mně moc zajímalu, kdo takový bludy šíří, protože z vlastní zkušenosti evidentně nemluvíš
A ještě - opět se nezlob, ale na foru často dáváš jako fakt názory, které jsi někde vyčetl, ale svou zkušenost vlastně nemáš... to ale neberu, každý může mít v různých podmínkách zkušenost jinou, a napsat jednoznačně "něco je tak a tak" prostě nejde.
Jinak i amazonie má svoje specifika, a vyžaduje trochu "spešl" přístup, hlavně ze začátku.


Od: Aforte
Datum: 01.03.2014 21:03
Předmět: RE: RE:

Pro mě není na dlouhodobé používání. Viděl jsem zahraniční weby, kde se to řešilo. Dokonce i foto. Zkusím pohledat a kdyžtak pošlu. Akadama je dost s amazonií podobná. Akorát se trochu více drolí.


Od: petulinakk
Datum: 01.03.2014 21:05
Předmět: RE: RE: RE:

Akadama má s amazonií podobného akorát to, že to je nepálený jíl
Jinak je to úplně o něčem jiném. A je o hodně rozpadavější.


Od: Aforte
Datum: 01.03.2014 21:07
Předmět: RE: RE: RE: RE:

Nevypadá to vůbec vkusně a kořeny podle mě nemají možnost dýchat. Snad víš, jak to myslím. Odkaz hledám, kdyžtak pošlu. Hele máš pravdu. Já jen chtěl poukázat, že i ten nejkvalitnější substrát má drobné chyby. Víš co? Přestaneme to řešit. Tohle stejně nikam nevede. Sto lidí, sto chutí.


Od: petulinakk
Datum: 01.03.2014 21:13
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:

Já už to na foru řešit přestala, ty jsi to opět rozvířil
A že to vypadá nevkusně... to je další perla třeba Johan dává jako dno samotný jíl, myslíš že v něm kořeny dýchat můžou (zatímco v bahníčku z akadamy podle tebe ne? )
Pokud budeš dávat k dobru zejména osobní zkušenosti, určitě to bude mít větší váhu, než "já četl tohle a tak to tak musí být".


Od: Aforte
Datum: 01.03.2014 21:17
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

Já to nečetl. Tohle jsou jen moje pouhá zamyšlení.
Hele ty máš UG? Jak ti roste?


Od: petulinakk
Datum: 01.03.2014 21:22
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

A pokud to nemáš ani vyčtený, prostě se zamyslíš, a pak to napíšeš na forum jako že je to fakt, nenapadlo tě, že se toho někdo může chytnout jako ověřené informace?
UG nemám zatím dlouho, ale jsem spokojená.


Od: Aforte
Datum: 01.03.2014 21:24
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

Ono mnohdy někoho potěší více pouhá zamyšlení než zkušenosti. To je jedno. Už budu psát jen ověřené informace Za to se omlouvám.
UG taky zkusím. Je to nádherná rostlinka, ale bojím se zklamání.


Od: petulinakk
Datum: 01.03.2014 21:27
Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:

Možná ty zamyšlení někoho potěší, pokud je rozpoznat, že jde jen o tvoje myšlenky... to ale z tvých příspěvků poznat nejde.
A stejně si myslím, že většina lidí sem chcodí kvůli zkušenostem. S tím už by se mělo popasovat tvoje svědomí. Dobrou noc.



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2014 10:21 Marcel G Re: Raviolka
OK. Sice mi přijde, že tímto přístupem se míra všeobecného zmatku spíše zvýší, ale třeba to nakonec u někoho (vč. mě) vyprovokuje hlubší zamyšlení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   12.03.2014 10:00 Žena Raviolka [2148] Re: Marcel G
Marcel G napsal: Raviolka napsala: S adou a bez CO2 jsem měla akvária roky ... Bez CO2 a bez jakéhokoliv hnojiva.Vadí ti, že dotyčný nesděluje "komplet data", ale sama (zdá se) děláš totéž. Nebo nám chceš opravdu tvrdit, že "bez CO2 a jakéhokoli hnojiva" se rostliny obejdou? A z čeho tedy žijí? Z čisté H2O a fotonů? Já myslím, že Tomáš se snažil předat svojí zkušenost (svůj názor), a tazatel to pochopil (což sám potvrdil).

Aforte napsal doslova "Bez CO2 ani nemá cenu kupovat substrát ADA." Jestli to tazatel pochopil, je fajn - jenže tyhle naše výměny názorů budou číst stovky dalších lidí. S touhle větou já nesouhlasím a uvedla jsem proč. Substrát ADA prostě má cenu kupovat i bez CO2. Ano, rostiny se obejdou "bez CO2 a jakéhokoliv hnojiva" - prosím nezkoušej mě z biologie, můžeme to rozvádět hodiny a hodiny, ale drtivá většina akvaristů uvažuje daleko jednodušeji. Já jsem do toho akvária CO2 nikdy nepřidávala a nehnojila. Fakt bych se nerada snížila na úroveň debaty, že rostliny tam žijí z H2O… Klidně se ptej, ale ne tímto způsobem. Opakuju - nehnojím, necéóčkuju a ADA tam je hodně znát, což je je v úplném rozporu s tím, co psal Aforte.
Tolik můj první příspěvek.

Druhý příspěvek směřoval k tomu, že bych ráda pochopila, proč Aforte píše takovéto "návody" a rady - resp. jestli se substráty ADA má nějaké zkušenosti. Ptala jsem se Aforteho osobně, to není o tom, kdo má nebo nemá pravdu - ráda bych pochopila jeho "filozofii", jak jsem to nazvala. Jestli se o tom bavit nechce, tak ok, respektuju, není tím povinný. Šlo mi o jeho osobní názor.

Ale ze slušnosti v rychlosti odpovím na tvé otázky:
O to mi právě šlo, že nejde sdělovat "komplet data", ač by to bylo nutné. Píšu to tam přece doslova ;-)
To s těmi značkami jsi pochopil opravdu jinak, asi jsem to blbě napsala. Mně šlo o to, že se vůbec uvádějí (jakékoliv) značky a znovu se vracím k celé pointě - že podle mě návod na akvárium nelze dát. Ta spousta lidí, které to funguje, je velmi malá oproti spoooustě,které to nefunguje a trápí se, protože přeci dodržují návod.
Aha, tak "každému druhému bude určitě jasné", že jde o rostliny nenáročné na světlo. A a co ta druhá půlka? Právě proto se ptám, na co dávat návody a rady, které jsou takto "určitě jasné"?
Příklad s osvětlením mého akvária byl přesně příklad toho, že ti to neřekne nic. Bingo. O nic víc mi nešlo, jsem holt trošku skeptik vůči návodům.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.03.2014 09:21 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Raviolka
Nechtěl jsem se tu vyjadřovat, ale stejně tu ještě něco napíšu.
1) souhlasím s Marcelem.

Jinak já u té dennerle scapers tank napsal - "Já osobně bych si" - tzn Já bych koupil to a to. Já neříkal, že je nutné koupit Eheim filtr. Já jen napsal, co bych udělal já a to tam je jasně napsáno. Že to někdo nepochopí je věc druhá. Eheim je kvalita a není zase tak drahý.
Každá rostlina potřebuje hnojivo, CO2 a osvětlení dostat na rozumnou hranici, která bude ve všech ohledech vhodná pro rostliny.Tzn. pokud bude hodně světla a málo hnojení, tak to světlo je akorát dobré pro růst řas. Uváděné rostliny mi jako "náročné" nepřijdou.

Jak říkal Marcel ADA je drahá krom substrátů aqua soil. Ono i ty substráty nejsou kdejak levné, ale rozhodně oproti ostatním věcem z ADA to vyjde dobře. Jako kupovat substrát ADA a akvárium udělat bez CO2 mi přijde hloupé. Proč tedy kupujete ADU, když ani nemáte CO2 min. z burčáku? To mi hlava nebere(teda pokud to není miníčko, kde ADA vyjde levně).

Ještě taky dodám, že amazonia není vše. Krásné akvárium jde udělat i v hrubém štěrku. Důležité je hnojení a CO2. Amano dříve taky používal akadamu a dívej na ta akvária. Proto říkám, že koupit si amazonii a nepoužívat CO2 je jako koupit si akvárium bez skel.

Zdá se, že dotyčný to pochopil, tak proč to rozvádět?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.03.2014 08:26 Marcel G Re: Raviolka
Raviolka napsala: S adou a bez CO2 jsem měla akvária roky ... Bez CO2 a bez jakéhokoliv hnojiva.Vadí ti, že dotyčný nesděluje "komplet data", ale sama (zdá se) děláš totéž. Nebo nám chceš opravdu tvrdit, že "bez CO2 a jakéhokoli hnojiva" se rostliny obejdou? A z čeho tedy žijí? Z čisté H2O a fotonů? Já myslím, že Tomáš se snažil předat svojí zkušenost (svůj názor), a tazatel to pochopil (což sám potvrdil). Mimoto, já zase nejsem moudrý z tvého posledního komentáře, kde se děsíš toho, že by někdo použil filtr jedné značky, substrát druhé značky a osvětlení třetí značky. Znamená to, že nelze úspěšně provozovat akvárko třeba s fitrem Eheim, substrátem ADA a osvětlením Juwel? A už vůbec nerozumím tomu, jak tohle souvisí s tím, že to někomu nejde? Třeba Amano (pokud je mi známo) dává také nejrůznější poměrně striktní "doporučení" ohledně toho, co mají akvaristé používat (= výhradně jen komponenty značky ADA), a je zvláštní, že spoustě lidem to kupodivu funguje. [Já osobně považuju značku ADA za předražený luxus ... snad jen s výjimkou substrátů Aqua Soil.] Dále nerozumím tomu, proč se ptáš na to, co se myslí pojmem "méně náročné rostliny". Každému druhému bude určitě jasné, že se jedná o nároky na světlo (světlomilné vs. stínomilné druhy => např. stonkovky vs. mechy). Různé rostliny mají různé nároky na intenzitu osvětlení, takže pod "slabým osvětlením" se některým druhům prostě nemusí dařit. Já jsem třeba taky pěstoval úspěšně Eleocharis parvula (která je na světlo dost náročná) pod slabým osvětlením ve výživném substrátu. Ale rozhodně nemůžu říct, že by nějak rychle rostla (jestli za měsíc povyrostla o půl centimentru, tak to bylo moc). Navíc to, že svítíš 39W na 270L nádrž, je další údaj, ze kterého nejsem moudrý. Co mi to má vlastně říct? Že je to jako málo světla? Pokud dáš 39W světlo nad 20cm vysokou nádrž, tak to bude extrémně přepálené osvětlení. Kromě toho u tebou citovaných rostlin se uvádí, že jim stačí středně silné osvětlení (Aponogeton si dokonce vystačí i se slabým osvětlením). A tvrzení typu: "na akvárium neexistuje žádný návod" nebo "každé akvárium je originál" tu také slyším dost často. Připadá mi to ale spíše jako výmluva pro lidi, kteří se setkají s něčím, co nezapadá do jejich "pohledu na věc". Každý systém má přece své zákonitosti. Na všechno jde udělat "návod". Jak dobrý ten návod bude, záleží jen na tom, jakou práci si dáme s jeho sestavením. Copak se lidé neřídí různými "návody" na chov zvířat, nebo na výchovu dětí? A copak rady nejsou v podstatě návodem? Možná jsi to také celé myslela trochu jinak, než jsem to pochopil, a pravděpodobně taky budu teď vypadat jako zaujatý, ale nemohl jsem si pomoct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   12.03.2014 07:04 Žena petulinakk [2016] Re: grunda
Máš pravdu, nevyjádřila jsem se úplně správně, omlouvám se tedy, a opravuji své tvrzení - hnojit od prvního dne je pro zkušené akvaristy, kteří VĚDÍ CO DĚLAJÍ. U těch, kteří ještě tápají, to může nadělat víc škody než užitku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   12.03.2014 00:46 Žena Raviolka [2148] Re: Aforte
Aforte napsal: Dennerle scapers tank je dobrá, ale zdá se mi celkem drahá. Já osobně bych si u sklenáře nechal udělat nádrž 40x40x40 s 5mm nebo 6mm sklem. Světlo úměrné k akváriu a filtr Eheim. Já nad akváriem těchto rozměrů mám Diversa LED intenso 10,1W a je to nedostačující. Nebo takhle, já to akvárium nemám pro rychlý růst rostlin. Chtěl jsem jen udělat méně náročné akvárium s méně náročnými rostlinami, které bude fungovat. Dal jsem tam i těžší rostliny na pěstování s tím že když odejdou, tak odejdou.
Teda pardon, teď budu vypadat jako další zaujatá… ale z tvých posledních příspěvků nejsem moudrá. Co vlastně radíš, jako že máš ozkoušené? Já se úplně děsím podobných návodů, jako dát filtr téhle značky, substrát jiné značky a osvětlení ještě jiné značky - a samozřejmě CO2 a hnojivo XX a k tomu rostliny typu A, B, C… a pak se lidi nemají furt divit, že jim to "nejde". Chtělo by to sdělovat "komplet data", ale to jaksi nejde, že?

Co to je ty méně náročné rostliny? Svítím 39 W na 270 l hrubý objem, roste (parádně) a kvete pod tím Ottelia ulvifolia a Aponogeton madagascarensis. Oba druhy považuju za relativně náročné a rozhodně překrásné. Žádný značkový filtr, žádný značkový substrát, žádné CO2, žádné hnojení - ani jednou od založení akvária (cca 3 roky). Klíčem je substrát, což není ADA, ta by to nedokázala ani s kdovíjakým systémem hnojení. (Zase s adou mi rostla víc jak rok Tonina fluviatilis, ale hitparáda to nebyla - ale to je náročná kytka, že jo?) Jenže já preferuju low-tech akvária a radši se kochám než hnojím - kdyby ty kytky nešly, už tam nejsou.

Neber si to osobně, ale ráda bych pochopila tvou filozofii nebo jak to nazvat. Myslím, že z podobných konfrontací se mohou lidé poučit, včetně nás dvou. Co to je (cituji) "světlo úměrné akváriu" a proč filtr Eheim? Záleží na tom????
… já jen, že pak lidi píší, proč jim to nefunguje?! Jak jim hrome vysvětlit, že na akvárium prostě návod neexistuje a existovat nikdy nebude. Aspoň dokud budu svéprávná a schopná psát na fóra přesně do podobných témat :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2014 00:02 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: grunda
Souhlas,az na to,ze hnojit od "prvniho dne"je asi jen pro znale,neznale lidi muzou potkat problemy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   11.03.2014 23:56 Žena Raviolka [2148] Re: Aforte
Aforte napsal: Dotyčný chce koupit ADA substrát tzn., že má zájem pěstovat rostliny ve větší míře. Proto jsem říkal, že o CO2 se nemá cenu bavit. Bez CO2 ani nemá cenu kupovat substrát ADA.
Na tohle ti napíšu ze své osobní zkušenosti - NESMYSL. S adou a bez CO2 jsem měla akvária roky (pořád mám, ale už mě nebaví a postupně je ruším) a kamarádi akvaristi ke mně chodili obdivovat blyxu a utricularii, jak se jim daří. Opravdu rostly "ve větší míře". Bez CO2 a bez jakéhokoliv hnojiva. Proto bych byla daleka soudů ohledně toho, co se v akváriu musí nebo nemusí. Lidi si to občas moc komplikují, nejlepší je to vyzkoušet a pak teprve sahat po otravných záležitostech typu CO2, hnojení atd.
S tvým tvrzením viz výše nesouhlasím a mám to podložené letitou osobní zkušeností. Je samozřejmě nepřenosná. Klidně se dál vyjadřuj, ale ne tak kategoricky, co kdyby ti to někdo doslovně uvěřil…?!?! ;-)

P.S. Nevšimla jsem si, že bys měl ve svých akváriích ADA substrát. Možná, že máš jiná akvária, ostatně já tady neprezentuju ani jedno. A nebo možná, že petulinakk má pravdu. Ono něco si přečíst a detaině tomu porozumět není totéž, jako to zažít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.03.2014 23:22 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: petulinakk
to co píšeš je pěkná hloupost, znám spoustu lidí (včetně sebe), kteří hnojí EI od prvního dne a nemají sebemenší problém. Je třeba si uvědomit, že EI je systém hnojení, ne návod na hnojení - tzn. pokud mám neustále dost dusíku, tak už není třeba ho přidávat atd. Jde jen o to, aby byl stabilně lehký přebytek živin, včetně CO2 a kytky reguluji světlem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2014 22:45 Muž dravec [72] - RostlinyRe: Aforte
Aforte: rozmer je 35x40cm (mozno pockam kym bude na trhu ta 70 :-) ) ANo nie je to najlacnejsie ale paci sa mi to aj s tym oblymi rohmi. Echinodory pestovat isto nebudem :) . Skor nieco narocnejsie, v malom akva sa lepsie experimentuje s drahymi substratmi aj hnojivami a tak... A velke AQ by som trosku prerobil na menej narocne, ale samozrejme neubral na kvalite.
Aforte samozrejme ja som Ta pochopil. EI mam sam vyskusane CO2 detto. Substrat Manado. Rastliny slapu. Teraz si chcem zahrat vyssiu ligu na mensom ihrisku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 22:16 Žena petulinakk [2016] Re: Aforte
Pokud si projedeš moje komentáře, všimneš si, že komentuju nejen to, co napíšeš ty ;-)

A to, na co poukazuju u tebe, je to, že velmi často radíš s něčím, s čím sám nemáš žádné zkušenosti.
A leckdy jsou to nesmysly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   11.03.2014 22:11 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: petulinakk
Koukám, že komentuješ jen to, co jsem napsal já. Já radím jen tehdy, když o tom něco vím nebo jsem to někde četl. Radím mu, nikoliv všem.

Dotyčný chce koupit ADA substrát tzn., že má zájem pěstovat rostliny ve větší míře. Proto jsem říkal, že o CO2 se nemá cenu bavit. Bez CO2 ani nemá cenu kupovat substrát ADA.

Ohledně Estimative index jsem psal, protože touhle celkem levnou a dost účinnou metodou do akvária dostane jen prvky, které do akvária dostat chce. Dost lidí má problém s nedostatkem železa. Není nic jednoduššího než doplnit železo. Pokud by přidal kapalné hnojivo, tak se mu může stát, že draslíku bude hodně a železa málo. Pak můžou začít růst řasy apod.
Tady zase odkaz na Marcelovu stránku: prirodni-akvarium.cz/… , kde najdeš, kdy je problém s jakou živinou.

To je ode mě vše. Radši se tu už nijak nebudu vyjadřovat, že? no
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.03.2014 21:44 Marcel G Re: Aforte
Naprostý souhlas s Tomášem. Jinak ještě poznamenám, že hnojení u substrátů ADA Aqua Soil sice není potřeba (snad jen s výjimkou draslíku a mikroprvků, ty bych pro jistotu přidával), ale pokud budeš přihnojovat do vody, tak se ti živiny ze substrátu nebudou odčerpávat, takže ti mnohem déle vydrží a budeš to mít jako sichr pro případ, že bys třeba musel někam odjet (rostliny si pak bez problémů vystačí s tím, co bude v substrátu ... i na delší čas). Nechci tady pořád dávat odkazy na moje stránky ;-), ale zkus si přečíst odstavec "Mohlo by vás zajímat" ( prirodni-akvarium.cz/… => je to skoro až dole v modrém rámečku ). Tím získáš přestavu o tom, na jak dlouho ti asi vystačí živiny v ADA Aqua Soil v případě, že bys vůbec nehnojil. A pokud jde o tloušťku substrátu, tak třeba Tom Barr (i když mu někdo nemůže přijít na jméno, rostliny umí pěstovat na jedničku) používá ve svém hlavním akvárku vrstvu tlustou stěží 2 cm (v popředí) a rostlinám se v tom očividně daří. Nutno ale podotknout, že hnojí metodou EI, takže rostliny mají všechny potřebné živiny ve vodním sloupci. Substrát tedy používá spíše jen jako kotvící materiál (v takovém případě ho pak můžeš použít jen tolik, aby ti v tom rostliny držely ... samozřejmě třeba Echinodory potřebují trošku tlustší vrstvu, jinak ti v tom budou "plavat").
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 21:28 Žena petulinakk [2016] Re: Aforte
Sázíš rady, jen by mně zajímalo, kolik z nich máš opravdu vyzkoušené, myslím osobně, že je prezentuješ jako neotřesitelný fakt?

Třeba "To EI je nejlepší a nejlevnější varianta."
Kolik metod hnojení jsi vyzkoušel? Je EI určitě vhodná pro naprosto všechny typy akvárií?
A taky pro všechny akvaristy? ;-)

"O CO2 se nemá cenu bavit". To je taky nezpochybnitelný fakt?

atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2014 21:23 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: petulinakk
Moje odpověď je myšlená, že je dobré dohnojovat. Nikde jsem neřekl už od prvního dne. To je samozřejmě hloupost. Akvárium musí nastolit nějakou tu rovnováhu než se začne s hnojením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 21:18 Žena petulinakk [2016] Re: Aforte
Aforte napsal: Určitě dohnojovat. palec
Začít hnojit už od prvního dne u čerstvě založeného akvárka je koledování si o problémy i u "běžného" substrátu, natož u tak živinami našlapaného, jako je amazonie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.03.2014 20:30 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: dravec
Jak je akva velké? Je nějaké menší? Pokud je větší tak kupovat drahý powder je hloupé. Radši normál a na to powder. Pokud je menší, tak klidně ten powder.

Záleží, co tam chceš mít za rostliny. Každá rostlina má svůj kořenový systém. Pro echinodory s kryptokorynami bych dal více. Pro kobercovky klidně i méně. Každopádně těch 5cm je zlatý střed.

Určitě dohnojovat. On není výživný na všechny látky. Myslím, že obsahuje větší množství železa, které je pro rostliny dost důležité. Každopádně já bych určitě hnojil. To EI je nejlepší a nejlevnější varianta. Pokud s tím mám zkušenosti, tak jdi do toho. O CO2 se nemá cenu bavit. Určitě taky bublat. Minimálně burčákem.

Dennerle scapers tank je dobrá, ale zdá se mi celkem drahá. Já osobně bych si u sklenáře nechal udělat nádrž 40x40x40 s 5mm nebo 6mm sklem. Světlo úměrné k akváriu a filtr Eheim. Já nad akváriem těchto rozměrů mám Diversa LED intenso 10,1W a je to nedostačující. Nebo takhle, já to akvárium nemám pro rychlý růst rostlin. Chtěl jsem jen udělat méně náročné akvárium s méně náročnými rostlinami, které bude fungovat. Dal jsem tam i těžší rostliny na pěstování s tím že když odejdou, tak odejdou. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 19:55 Muž dravec [72] - RostlinyRe: grunda
Velmi pekne dakujem za vysvetlenie problematiky ADA Amazonia. Moj zaver, planovanu nadrz zariadim ciste len ADA Amazonia powder (bez vyzivnych substratov), aby sa to nepremiesavalo pri pripadnom presadzovani. Mam zalusk na Dennerle Scapers Tank...

Este sa chcem opytat staci 5 cm substratu alebo meze byt aj o cosi menej?
Ked ADA je na ziviny bohata bude potrebne dalej dohnojovat?

Pri Manade je to potrebne, skusal som EI, teraz sa mi dari aj s Ferox. Velmi pomohlo pridanie cerpadla Koralia!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 18:45 Muž nigelxx [4] Re: Miso
To jsem taky dělal,ale vyráží stále nové,tak se snažím je vytáhnout co nejvíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 18:38 Muž Miso [470] Re: nigelxx
ja z toho rastliny netaham cele, povytiahnem a odstrihnem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 18:27 Muž nigelxx [4] Re: grunda
Přesně tak,já ted likviduji kryptošky a při každém vytáhnutí s ní vytáhnu plno "kamínků"power sand.Příště už ho dávat nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 17:53 Muž Miso [470] Re: dravec
ja by som rozmyslal len nad dvoma variantamy - bud das iba ADA Aqua Soil Amazonia Powder, alebo das pod to aj ADA Power sand ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 11:25 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
To co píšeš ty znamená "může". Co píše ona znamená "musí" dost nekompromisně, podpořeno pohybujícím se prstem. Docela rozdíl :-)

Problém s tím, že se zásobní substrát dostane na povrch bych neviděl tak černě. Základní pravidlo je, že musí být nad ním dostatečná (několikanásobná) vrstva toho normálnějšího. Mám v akváriu problémy s lecsčím (možná se vším), ale ne s tímto. Je ovšem fakt, že nepatřím mezi náruživé zahradníky, nepřesazuji obden (občas ale ano).
Osmocote je na tohle asi horší ... je lehčí než písek. Takže ho stačí odkrýt a už se dere nahoru.

Blbý je zásobní spíš pro začátečníky. On se jednou vyčerpá ... a nikdo neví kdy (on už vůbec ne). A rostliny začnou chřadnout a on zkouší kde co, leckdy dost zbytečně. Takže je asi lepší začít v horším prostředí a to postupně zlepšovat, než v sinusovce v horní úvrati.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 10:35 Marcel G Re: štěpina
štěpina napsala: když dáte ADA Aqua Soil Amazonia Powder, vždy na to musí ještě přijít vrchní vrstva Aqua-soilPokud vím, tak lidé, co tyhle dva substráty kombinují, tak obvykle dávají ten jemnější (Powder) do popředí, a klasický Aqua Soil pak do pozadí. Pokud by to dávali na sebe, tak se jim to jistě časem pomíchá. Ale když bude někdo chtít, může si to zkusit dát třeba pod písek ... chybami se člověk učí, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2014 10:24 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: dravec
Já si budu pod manado dávat Tropicu. Určitě dá, ale pod ADU bych to nedával. ADA je drahá a pokud byste to zanesl zásobním substrátem při přesazování rostlin, tak byste zase nahoru musel dokoupit ADU. U manada je to něco jiné. Cena je mnohem lepší a navíc manado není výživné. Já bych to pod amazonii nedával :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2014 10:24 Muž Burik [727] - AquascapingRe: dravec
Dá , ale je to fakt zbytečný . Já pod Amazonii nic nemam a všechno roste skvěle. A případě potřeby není nic jednoduššího, než zapíchat do dna třeba osmocote nebo cokoliv jiného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.03.2014 10:24 Marcel G Re: dravec
dravec napsal: a dal by sa napr. ten ADA power sand nahradit napr. Tropicou?Nahradit to určitě můžeš, ale musíš počítat s tím, že zásobní substrát od Tropica neobsahuje ve výchozím stavu téměř žádné živiny (maximálně nějaké mikroprvky) ... narozdíl od ADA Power Sand. Pokud bys chtěl nějaký levný výživný (zásobní) substrát, tak by ti doporučil použít "agro AQUAplant substrát pro vodní rostliny" ( www.srovnanicen.cz/… ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.03.2014 10:18 Marcel G Re: ludvik
ADA Power Sand obsahuje několikanásobně vyšší koncentraci dusíkatých látek než ADA Aqua Soil Amazonia, a také asi 3x více draslíku. Obsahuje ale mnohem méně železa než Aqua Soil => viz prirodni-akvarium.cz/… .

PS: Jinak souhlasím s grundou a mohu potvrdit, že ADA Aqua Soil se rozhodně dá bez jakýchkoli problémů používat i bez zásobního substrátu ADA Power Sand (osobně si myslím, že používání zásobních substrátů je z praktického hlediska spíše nevýhodné, protože při přesazování je problém to udržet dole, aniž by se vám zásobní substrát dostal na povrch).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2014 10:09 Muž dravec [72] - RostlinyRe: Aforte
a dal by sa napr. ten ADA power sand nahradit napr. Tropicou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.03.2014 08:51 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: štěpina
Opravdu to tak je.

Amazonia aqua soil powder = amazonia aqua soil, akorát s jemnější zrnitostí. Jinak je to úplně stejné.

ADA power sand = zásobní substrát doporučovaný pod aqua soil

!Nemám to z vlastní zkušenosti, ale takhle to mám z různých webů apod.! no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.03.2014 08:41 Muž ludvik [1082] Re: štěpina
Powder je vrchní vrstva. Jemná.
Power je zásobní substrát. Ten musí být přikrytý (i když tady bych si skoro tipnul, že je to to samé, jenom "nasáklé", tedy zajeté).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   11.03.2014 08:40 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: štěpina
palcovat si mě můžeš jak chceš (štěpina), mě je to buřt - Amazonia obsahuje vše co je třeba, pokud pod to něco dáš, tak při prvním přesazování něco pěkného vyryješ - a pak je to hnusné. Není třeba vyhazovat peníze za cokoliv jiného, vyzkoušeno a plně funkční - žádný rozdíl mezi růstem s výživným podložím - Power a bez něj, stejně tak ty další serepetičky (Bacter100, Penac W, Penac P, Tourmalin BC)

buď v tom máš zmatek - Power, Powder, nebo absolutně netušíš o čem mluvíš. Jinak zásobní substrát - Power sand je docela veliký a na Amazonii je nepříjemně vidět, vytáhnout ho s kořeny kryptošek není žádný problém a nepomůže většinou ani silné překrytí Aquasoilem. Jinak Powder je vhodnější do miníček, nebo jak píše Marcel do popředí. Míchat to s čímkoliv jiným, myšleno hrubé dolů a jemné nahoru nemá valný smysl, časem je to jedna směs

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 5

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 10035x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6583-ada-aqua-soil-?od=51