Platy - chov
0 07.05.2018 22:26 - Dnes som si doniesol X.variatus Sunset gold Hifin
Starší reakce
Má to akvo kolem 100 litrů?
Budu muset zredukovat osádku v akváriu, kdybych tam teď přidala další 4 rybky, už by bylo mírně přerybněno a to nechci. Musím si nechat rezervy pro případný potěr Black Molly, z prvního vrhu přežilo jedno mládě a nyní je opět v očekávání. Určitě to vyřeším, nechci přeci aby se mi ryby praly, děkuji za radu.
Vyměnit za ty dvě holky a mít min. poměr 1 kluk na 2 holky. Ovšem je otázka jak je to akvo velký.
0 11.04.2016 14:14 Rubi – Souboje samců
Chováme dva samečky Platy Skvrnité a kluci se nám mezi sebou dost perou. Jeden ze samečků nám byl prodán jako samice, bohužel ale má viditelné gonopodium. Ještě jsme měli samici, ale ta uhynula. Původně to bylo plánované 1 samec na dvě samice, ale ejhle, jak to nakonec dopadlo. Větší na menšího samečka stále útočí. Žijí spolu už skoro 4 měsíce, ale začali se prát až poslední dobou. Máme doufat že je to časem přejde až si to mezi sebou ujasní. Nebo to nějak vyřešit?
Starší reakce
Španělsko dodává celoročně z tak kvalitní "hydroponie", že se vám to nezdá....
Dusičnany - proto je lepší nasbírat vršky kopřiv a zmrazit. Ale zatím se mi nestalo, že by mi krevetky umíraly potom, co jsem dal kousek okurky, natož ryby. Platy jsou navíc jedny z nejméně náročných ryb, i co se dusičnanů týče.
Zimní zelenina bude sklizená pozdě na podzim nebo ze skleníku, z importu (bramboro-jahody z Egypta), příp. na zastaralém typu hydroponie (opak je zajímavá technologie IMEC).
No nevím jak ancákům, ale mě prostě "zimní" zelenina(rajčata, okurky, papriky) nešmakuje, něco tomu prostě chybí, ale asi jsem zparchantělej tím domácím a tak když chci sem tam rybám přilepšit, mám v mražáku nějakou tu mraženou cuketu ze zahrádky a s tím prostě vystačím.
Zelenina je nepřirozená protože neroste pod vodou,kde by ji ryby normálně konzumovaly.
Tak ono toto tvrzení je velmi relativní... přestože je v zimě samozřejmě převážná část zeleniny z produkce, která slunce nevidí ( ale to nevidí ani v létě
) tak samozřejmě vzniká dojem, že nutně musí být plná dusičnanů, čemuž panikář Václav nadšeně tleská... ale Vlastíku zase rozum do hrsti... zemědělsko-potravinářská inspekce také ví odkud k nám ta zelenina jde a myslíš, že by to nechala jen tak, kdyby to bylo fakt tak průserové, jak se snažíš naznačit? Navíc do akvária toho dáváš pár gramů, takže chemie ve víceméně stopových množstvích. Tak zase neblázni a nenech se vyhuškat starými panikáři...
... I když připouštím, domácí je domácí...
A nebo taky spousta dusičnanů.
Zase bych si s tím nelámal tak moc hlavu ... rajče solanin - ale u nezralých. Ty se v obchodě asi nedostanou a na zahrádkách nyní nejsou. Okurka zase cucurbitacin a je to s jeho výskytem to samé....
vaaclav napsal: Krm ryby pro ně přirozenou stravou.
Co je na zelenině nepřirozeného?
jj rajče jsem dal oloupané a bez semínek, jen si říkám jestli na něj nedat visačku "ancíkovo", aby mu to platy nebraly, když se k tomu měly víc jak on
Teoreticky by to vadit nemelo. Takovym krunyrovcum se rajce obcas doporucuje, ale bez pecek
rybicky.net/clanky/497-krunyrovci-rodu-ancistrus Nasel jsem jeste, ze rajce muze kazit vodu. Na druhou stranu muze rajce obsahovat nejakou latku, co Platam zrovna neprospiva (doporucuji pohledat). Okurka, sparena kopriva, salat, mrkev jsou jistota. Kdyz to muzou Endlerky, tak proc ne Platy.
Samozřejmě, krmím je vločkami, ale překvapilo mě, že rajče těm platám tak neodolatelně chutnalo, když to pro ně není přirozená potrava
Díky za reakci.
Lidi cpou do ryb všechno možné, moji odpověď jsi ale dostal.
Ona ta okurka asi taky není pro ancíky zrovna přirozená (nevšiml jsem si že by rostla ve vodě
) a píšou tady na fóru, že si ji rádi dají
Takže mě spíš zajímá jestli to jim nebo platám někdo dává a jestli jim z toho nic není
Krm ryby pro ně přirozenou stravou.
Zdravím, chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s krmením rajčetem pro platu resp. ancíka. Ancíkům občas dávám okurku a zkusmo jsem jim nabídl kousek oloupaného rajčete bez semínek. K mému překvapení projevila daleko větší zájem plata korálová
Může se tím rajčetem ládovat? Díky.
Starší reakce
0 25.01.2015 15:08 jennis83 Mohu chovat jen samce plat bez samicek? A k nim př. Samce gupek.Rybičky se mi libi a jsou vhodné do mého AQ,ale nechci,aby se mnozili,nevím,co bych pak s "mladými" delala.
Starší reakce
To bych nechtela, spise prodat
Já přemnoženou omladinou žívorodek obecně krmím skaláry.
To snad radsi ne
a to me vlastne privadi na dalsi otazku. Co delate s tolika rybkama? Prodavate na burzach nebo darujete po znamych?
Svuj rekord u Platy koralove jsem tehdy zvecnil zde:
rybicky.net/clanky/650-porodnicka , na konci clanku.
Porodnicka byla jak po vybuchu, 109ks. Preji at se zadari a nebudu se rozhodne zlobit, kdyz tu mou maminu ta Tva prekona
.
Tak to potez panbuh... tahle plata vypada ze za chvilku praskne, asi udela rekord v poctu porozenych mladat
dikyy
Zdrava a dobre krmena Plata muze mit i 100 mladych, takze pred porodem vypada jako autobus
. Kdyz je samice zdrava, ma zdraveho samce, a udrzuje se stabilni teplota vody, rodit bude pravidelne, rozdily v dobe jsou drobne, v ramci dni. Pokud chces cilene odchovavat, poznac si data porodu.
Ahoj chtela bych se zeptat jak se pozna tehotna plata koralova/cervena. Vim zebby mela mit crrnou nebo ruzovou tecku u zadku ale hybe se tak rychlle ze nemam sanci to zpozrovat a za posledni tyden bych rekla ze docela pribrala. Rozhodne je asi tak 3x takova jako ostatni platy. Jinak neprekrmuji a zadnou nemoc nepozoruji, takze jestli nema zacpu tak jedine deti. Diky za odpoved
Starší reakce
Fakt neboj, tohle je normalni
.
Co slo dovnitr, musi se spotrebovat a zbytek ven, a pac zivorodky jsou ohledne traveni tzv. mene cistotne ryby, dokazi toho do sebe narvat mraky (umi byt jak koule, zerou i kdyz to snad uz ani neni mozne dostat dovnitr), a pak taky vyprodukovat poradne kopce hnoje.
V kazdem pripade neprekrmuj, ryby by mely mit co jim das za pul minutky sezrane, ne ze si daji jeste zakusky ze dna hodinu po krmeni.
No teda, já je asi překrmuju
krmím vločkama(které jsou bohužel obarvené barvivy, což jsem zjistila až po koupi) a poté hnědýma granulkama, které ale většinou sní Betta.
Tak děkuji za uklidnění, fakt to vypadá hrůzostrašně, takové šňůry za nima
Geri
poriadne nažratá pahltná živorodka
aj moje platy to občas dokážu, keď im doprajem viac ako by bolo vhodné
Jakou barvu má krmivo? .......
0 25.07.2013 21:31 Geri123 – Dlouhé hnědé výkaly u řitního otvoru
Dobrý den,
prosím o pomoc s rozeznáním problému.
Akvárium mám přibližně měsíc a poslední dobou jsem si začala všímat, že některým rybkám visí od řitního otvoru dlouhatánské výkaly, klidně až kolem 5cm. Na fórech jsem často četla o bílých dlouhých výkalalech, které značí parazity, ale to moje rybky nemají. Napadá mě, zda to může být stravou, podávám vločky a granulky. Jinak rybky jsou hbité, mají chuť k jídlu. Upřímně ale teď nevím,, zda to mají všechny, ale s největší pravděpodobností pouze mečovky.
Děkuju moc
Geri
Starší reakce
Prave jsem si u mé platy všimla, že má pod hřbetní ploutev jakýsi flek. Podle mě to má chvíli. Dnes ryby hodně pozoruji a najednou jsem si toho všimla. Mám je asi týden. Je to červené, vypadá to jako krevní sraženina nebo nějaká podlitina. Přikládám foto. Může to mít z boje? Ale mám v akva jen dalších pět plat, 1 samici čichavce zakrslého, samičku cichlidky ramirezi, neonky, otika a pancernicky. Takže žádného velkého agresora. Doufám, že to není projev nějaké nemoci? Za jak dlouho by se případně rybě ztratila takova podlitina z boje? P.S. je to samice?
Starší reakce
0 14.08.2012 12:28 sevca23 – spolu
můžu se zeptat můžou být živorodky duhové s platama?
děkuju za každou odpověď
Starší reakce
Z těch čichavců medových bych se nestresoval, to bude v pohodě, ale určitě bych otočil ten poměr kluků a holek u těch plat. Domluv se v akvaristice kde byly kupovaný a oni, když budou jenom trochu chtít, tak je vymění. Prostě tam měj 2 samečky a 4 samičky a bude to v pohodě.
Ojoj,drápatečku bych tam nenechával a pro čichavce je to také malé.Max.10 těch plat,každopádně o potěr se v dané sestavě živočichů ani nemusíš starat
Akvárium má 54 litrů. Celkem mám 6 plat, 2 čichavce, 2 ancistruse, drápatečku..
no pri živorodkách by malo platiť 1 samec na dve samice teda .... prikúp dalšie samičky alebo odober samcov aké maš velké akvárium?
tak podle toho pohlavního znaku to vypadá že mam dvě samice na 4 samce. Vadí to nějak? Fakt nenechaj ty samičky chvilku v klidu.
samci sú narozdiel od samíc chudší a majú pohl. orgán gonopodium, zatiaľ čo samičky nie. Samičku spoznáš podľa čiernej škvrny za zadočkom ( čierna škrvrna- mladé rybky vo vnútri matky). Obraázok viz samec a jeho gonopodium a PS mne sa väčšinou medzi sebou bili iba samce .
Mám dotaz ohledně chování plat v hejnu. V aq mám 6 plat. 4 jsou z jednoho zverimexu kde mi prodavačka řekla že jedna z plat je snad samec a ostatní samice. Zbylé dvě jsou z jiného obchodu kde jsem pohlaví neřešil v domění že mam tři samičky takže i kdyby to byli samci tak samičku neuhoní.Podotýkam že mi vůbec nejde o odchov. Jenže jedna plata neustále honí ty ostatní a obzvlášť vysazená je na jednu, která je ze všech nejmenší a občas ji "šikanují" všechny ostatní najednou. Jo a jedna z plat je samička určitě mrotože se mi včera v aq objevila 5mm rybička. Je možný že bych měl jen jednu samičku a samý samce? Podle tělesných znaků to nepoznam protože jedna rybička je malá s velkým bříškem a ostatní jsou větší a štíhlejší. Je to asi hloupej dotaz ale nemůžou jí nějak uhonit? Ta nejagresivnější občas šťouchá i do čichavců(medových). Díky za odpověď
Starší reakce
Poperou, silnejsi bude slabsiho nahanet, nebo kdyz budou zhruba stejni, budou to na sebe zkouset. Ale je to zcela neskodne, neublizi si.
Cim vic samic k sameckovi, tim mene bude kazdou zvlast otravovat. Ohledne poctu samic, na ktere staci jeden samecek, tedy aby vsechny stale rodily, to bychom se asi dostali k hodne velkemu cislu.
Dva samecci Plat si ukazuji kdo je lepsi, a nakonec ten silnejsi slabsiho zazene. Jeden je pak dominantni, druhy pred nim utika, nebo se i schovava. Nic si ale neudelaji, jejich potycky jsou naprosto neskodne. Protoze je kazda ryba smrtelna, mit dva samecky je fajn, kdyby treba jeden neplanovane odesel do vecnych lovist.
Myslim, ze 4 samice a 2 samci jsou v pohode, a dokonce pri koupi teto kombinace nebude ani prodavac moc vyskakovat, co budou delat se zbyvajicimi samci.
Ty budou mít zájem o ty svoje holky, to se neboj.
A dva kluci se mi nepoperou?
Jasně to je naprosto v pohodě. Obecně je dobrý se řídit nepsaným pravidlem 1:3. Takže klidně přidat jednoho kluka ajednu holku a bude to fungovat. Je třeba mít na paměti, že jsou to velmi plodný rybky a budou se neustále množit.
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 2848x