Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krunýřovci rodu Ancistrus

 

Články » Krunýřovci rodu Ancistrus   Vytisknout tuto stránku 

Krunýřovci rodu Ancistrus

Publikováno: 02.05.2008 • Autor: © Killer • Rubrika: Ryby

Biologické zařazení:

Říše: živočichové (Animalia)
Kmen: strunatci (Chordata)
Podkmen: obratlovci (Vertebrata)
Třída: paprskoploutví (Actinopterygii)
Řád: sumci (Siluriformes)
Čeleď: krunýřovcovití (Loricariidae)
Rod: Ancistrus

Tento rod zahrnuje 59 základních druhů a mnoho dalších druhů vzniklých křížením. Druhy, které vznikly postupným křížením, označujeme jako ancistrus species + L-označení (ancistrus sp. L144), LDA-označení (ancistrus sp. LDA16) nebo jen místo výskytu (ancistrus sp. Rio Paraquay). V České republice se navíc šlechtí tzv. závojové formy (long fin), které jsou momentálně v Americe velmi žádané a mají vysokou cenu.

Rod Ancistrus poprvé popsal ve své knize „Die Hypostomiden“ zoolog Rudolf Kner v roce 1854.

 

F

 

Odkud pochází?

Krunýřovci rodu Ancistrus se vyskytují v Jižní Americe v povodí řeky Amazonky. Můžeme je nalézt jak v prudkých potocích, řekách, záplavových oblastech a v pralesních jezerech.

Jak vypadají?

Zástupci rodu Ancistrus dorůstají různých velikostí. Největší exempláře měří do 20 cm. Mezi začátečníky se staly velmi oblíbeným a žádaným druhem akvarijních rybek. Mají typický tvar těla: shora zploštělé tělo, které je na horní straně pokryto kostěnými štítky, které vznikly ze záhybů kůže (v období vývoje plůdku). Štítky mají pro ryby především funkci ochrannou, protože zabraňují poranění ryby zejména při pohybu v prudkých vodách nebo společně se vztyčenými paprsky ploutví a trny za žábrami stěžují dravcům, aby je pozřely. Silné prsní trny využívají také při potyčkách s jedinci svého druhu. K potyčkám dochází při obraně teritoria, jiker nebo plůdku.

 

F F

 

Ústa jsou zakončená přísavkou s jemnými zoubky. Ancistrusi patří mezi ryby řasožravé a mají proto přizpůsobené uspořádání zoubků v tlamě. Dospělí jedinci jsou schopni těmito zoubky požírat rostliny. K tomuto dochází v případě nedostatku rostlinné stravy.

Potrava

Zástupci rodu ancistrus jsou všežravci stejně jako ostatní rody čeledi Loricariidae, ale v jejich jídelníčku převažuje rostlinná strava. Krmit můžeme zeleninou, různými druhy ovoce např. čerstvé listy salátu, špenátu mangold a čínského zelí, spařené kopřivy, nať z ředkviček, plátky okurek nebo jejich slupky, kousky mladé dýně a cukýny, slupky z cukrového nebo ananasového melounu, vyloupané kuličky hrášku, oloupaná rajčata zbavená semínek, čerstvou nepálivou papriku, plátky jablka, mrkve. Z masité složky lze doporučit cokoliv co se nehýbe, protože neumí lovit např. jakékoliv mražené krmivo nebo kousky libového masa.

Z umělých krmiv jsou nejvíce vhodné tablety pro krunýřovce s přídavkem řas Spirulina a Chlorella. V případě nedostatečného krmení se mohou pustit do rostlin, kterým doslova ohoblují listy, že je skrze ně vidět.

Ancistrusi patří mezi ryby požírající některé řasy. Pro lepší trávení doporučuji mít v nádrži nějaký kořen.

Pohlavní dimorfismus

Sameček má vousky na tlamce a na čele, silné a dlouhé; samička má vousky na tlamce, krátké a tenké, v jedné řadě. Hmatové výrůstky jsou dobře viditelné jen na předních okrajích ploutví.

 

F F

 

Rozmnožování

Tyto ryby se třou výhradně v různých skulinách, jeskyňkách nebo dutinách. Samec si stále hlídá svoje třecí teritorium, vylézá jen za potravou. Jakmile přijde čas tření, tak vyčistí své doupě a nažene do něho samici. Samice naklade jantarově oranžové jikry na podklad a samec je oplodní. Po té samici vyžene. Jikry se vyvíjí několik dní (podle druhu), pak se z nich vylíhne plůdek, který má stejnou barvu jako jikry. Dalších několik dní plůdek tráví svůj žloutkový vak a postupně získává ochranné zbarvení. Po celou dobu se o jikry i plůdek samec stará, aby je nikdo nesežral nebo požírá neoplodněné jikry, u kterých hrozí plíseň, která by mohla zničit ostatní jikry. Jakmile má plůdek ochranné zbarvení, začíná se rozplavávat a tím úkol samce skončil.

Potěr můžete odlovit do jiného odchovného akvária nebo ho nechat v hlavním akváriu. Jako první krmivo potěru poskytněte spařenou zeleninu, listy salátu, okurku nebo různé tablety. Důležité je krmit v menších dávkách, aby nedošlo k ovlivnění podmínek vody.

Čerstvě vylíhnutý potěr v porodničce © Malapa

 

F

 

Po pár dnech od vylíhnutí © Malapa

 

F

 

Potěr už ztrácí žloutkový vak © Malapa

 

F

 

Mladí začínají získávat ochranné zbarvení © Malapa

 

F

 

Mladí opouštějí úkryt samce (ve společenské nádrži) © Wladys

 

F

 

Vybavení nádrže

Akvárium pro ancistruse by mělo být úměrně velké jejich vzrůstu, nicméně pokud použijeme menší akvárium, rybka nemusí dorůst do plné velikosti, ale rozmnožovat se může. Pro odchov stačí prázdné akvárium jen s nějakou jeskyňkou pro tření. Nicméně pokud nejste schopni udržet správné podmínky, tak doporučuji zařídit klasické společenské akvárium s rostlinami a několika skrýšemi. Nároky na parametry vody se liší podle druhů a jejich výskytu v přírodě.

Nejčastější zástupci

ancistrus sp. (obyčejný)

F

ancistrus sp. Gold

F

ancistrus sp. Long fin

F

ancistrus sp. Gold long fin

F

ancistrus sp. L144

F

ancistrus sp. LDA16

F

Další druhy ancistrusů s jimiž se můžeme setkat v ČR

ancistrus sp. L144 long fin, ancistrus sp. LDA16 long fin, ancistrus dolichopterus L183 (a.hoplogenys) nebo ancistrus dolichopterus L059, ancistrus sp. Rio Ucayali, ancistrus sp. Rio Paraquay, ancistrus sp. Rio Tocantins, ancistrus sp. L107, Ancistrus claro.

Navíc se můžeme setkat s kříženci vzniklými různými kombinacemi výše uvedených druhů.

Jeden velký omyl

Spousta akvaristů se domnívá, že mají krunýřovce skvrnitého (a. cirhosus), krunýřovce modrého (a. dolichopterus) nebo krunýřovce mnohoostného (a. multispinis). Ve skutečnosti se u nás prodávají jenom kříženci ancistrus sp. Bohužel jsou tyto kříženci milně popisováni v literatuře nebo na internetu pod výše uvedenými názvy. Z těchto 3 druhů se u nás dá sehnat pouze ancistrus dolichopterus, který se barevně křížencům moc nepodobá.

Zdroje

www.aquatab.netwww.catfish.czwww.planetcatfish.com

Fotografie: Alpaka, Malapa, Wladys, Petr Česák



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 48x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 02.05.2008 Upraveno: 02.05.2008 Přečteno: 20991x

Schválili: alpaka ***** 26.11.12 • Bob66 ***** 30.11.12 • Jarka **** 17.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
11.02.2007*****Vyklepávání tlamovců10083x
12.10.2010*****Vnitřní paraziti u terčovců5794x
26.09.2010*****Začínáme s terčovci7486x
27.03.2023*****Pořizujeme si závojnatku95x
14.09.2012*****Betta bojovnice433x
30.10.2010*****Krunýřovci rodu Otocinclus5437x
04.05.2022*****Šlechtěné formy guppy185x
15.01.2011*****Léčba V-Penicilinem1305x
02.09.2008*****Osteoglossum ferreirai - černá arowana1643x
19.01.2012*****Aklimatizace akvarijních ryb1768x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
23.03.2009*****Tlamovci z jezera Malawi7321x
30.05.2008*****Krunýřovci rodu Panaque5593x
18.03.2008*****Krunýřovci (Loricariidae)10434x
05.03.2008*****Mečovka zelená (Xiphophorus hellerii)13894x
05.11.2007*****Řasy32541x
04.10.2007*****Výroba 3D pozadí z PU pěny19969x
11.04.2007*****Tlamovci ze skupiny MBUNAS21800x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/497-krunyrovci-rodu-ancistrus