Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Slepené ploutve

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Slepené ploutve
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2011 16:32 R Muž romant [27987] Re: Kacule
Tady jsou odkazy, kde je možné čtivou formou pochopit jak akvárium funguje a co je dobrý a co ne.
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Ten filt bych nechal v klidu dělat svoji práci bez aktivního uhlí. Filtr bych čistil až se jeho výkon viditelně sníží. ten molitan co je ve filtru se propere v odpuštěný vodě z akva a jede se dál. Zlepšit kvalitu vody se teď dá tím, že se ta voda bude měnit denně, nebo alespoň obden klidně 50% objemu akva. Jak často je odkalovaný dno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2011 16:17 Žena Kacule [0] Re: romant
Tohle je ten filtr: www.nasezahrady.cz/… kytky jsou bez košíků v písku zrnitosti cca 2mm. Ty bakterie a tím i lepší voda by tedy mohla pomoci těm rybkám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2011 16:09 R Muž romant [27987] Re: Kacule
Pokud je to aktivní ulhí ve filtru déle jak 10 dní, tak bych to viděl jako zbytečnost a místo toho bych tam dal nějaký médium na osídlení nitrifikačníma bakteriema, aby se kvalita vody v akva zlepšila. Co je to za filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2011 16:06 Žena Linduš [166] Re: Kacule
aktivní uhlí je dobré na odfiltrování léčiv atd, jinak k ničemu.
ty kytky máš v košíčkách?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2011 15:56 Žena Kacule [0] Re: katterinecka
Mám 54l, vodu měním 1x týdně, pH mám 7,1 a dusičnany do 10, více testů nemám tak nevím. Filtr je s aktivním uhlím a světlo mám taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2011 15:49 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Kacule
pravděpodobné špatná kvalita vody, jak je to akvárko velké? Jak často měníš vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2011 15:42 Žena Kacule [0] – Stažené ploutve pavích oček
Fotka k příspěvku Ahoj, mám 10 pavích oček a asi dva měsíce cca 30 mladých a vůbec nerostou, mají připližně 1,5 cm. Starosti mi ale dělají ocasní ploutve většiny z nich (viz foto), jsou stažené, ale rybky plavou bez problému a žerou, jen nerostou. Nejdřive jsem myslela, že se takhle odlisují samečci, ale pak mi najednou umřeli dvě dospělé a vypadaly zrovna tak. Nevím, zda se jedná tedy o nemoc nebo ne.. Krom toho mi v akva reznou kytky a mám zelenou řasu, kterou se snažím likvidovat seškrabáváním ze skla a rostlinky stříhám. Děkuji za radu a případný návod jak problém s rybkami řešit.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2011 12:02 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: PVC
Platy snesou hodne, ale jak jsem si sam bohuzel overil, umi onemocnet i jako jedny z prvnich, nejsou k nemocem buhvi jak netecne. Nastesti jsem je z toho nakonec dostal. No chtel by nekdo prijit o krasnou samici Platy koralove (posledne porodila 109ks mladych)? Ja o ni prijit vazne nechtel, na to ma ta ryba moc velkou cenu, pro nas doma, je mi uplne fuk jakou ji ma trzne.

Co se tyce vody, kdyz je sebemensi podezreni, ze neni O.K., klidne menit tretinu kazdy den, treba to nepomuze, ale aspon tahle moznost se odsktne ze seznamu, a neuskodi to. Pokud je pro nekoho takove litani s kbelikem (a nebo jak vodu meni) zatezujici az tak, ze radeji rekne rovnou, ze tim to jiste neni... to je proste ta pece, kde se akvarista nejvic projevi, udela to i kdyz se mu pekelne nechce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2011 10:51 PVC Re: Designer
Sám mám pocit, že kdeyž chci být aspoň průměrný akvarista, potrebuju být cemik, biolog, kytkolok, mineralolog ... Dělám to už 17 let a je to pořád složitější.

Četli jste mé dotazy o pár příspěvků výše? Můžou to mít ty ramirezky z vody? Upozorňuju ale, že to potom chytly i platy, které snesou hodně (jednu to pořád drží).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 23:32 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Antareta
Ja jen jeste doplnim predchozi odpovedi. Ono vsechno ma sve souvislosti a obchod neni misto, kde dokazi vysvetlit vsechno a ve vsech souvislostech, tim mene obchod pro nejakou odbornost lidskeho konani.

Nitrifikacni bakterie, jak uz to samo o sobe rika, jsou bakterie, a ty se daji jako cokoli jineho ziveho zabit. A mnoho leciv je skutecne zabiji. Takze po pouziti takovych leciv prestane fungovat nitrifikace (ve filtru, ve dne) a tim se hromadi pro ryby jednovate latky NH4 a NO2, neprevadeji se na NO3. Takze aby to ryby prezily, je potreba zacit menit vodu, treba kazdy den, podle toho, v jak velkem akvariu kolik ryb je. Protoze nektera leciva se nerozlozi sama, je potreba jeste pred tim, nez mohou v te vode vubec nitrifikacni bakterie prezit, tu vodu vymenit, zbavit se toho leciva. A to se provede prave tou castou vymenou vetsi casti vody. Leckdy se az po tydnu da voda povazovat za vhodnou k osazeni nitrifikacnimi bakteriemi. Ty se daji do vody az druhy den po posledni vymene. A pak se zase meni voda, protoze vymenit aspon co druhy den tretinu vody znamena bezpeci pro ryby, nez to vsechno zacne fungovat jak ma. A ano, znamena to klidne 14dni i dele litat s kbeliky vody.

Nemejme prosim za zle prodavacum, kteri denne prodavaji x kusu ruznych chemikalii, ze kazdemu detailne nevysvetli vsechno, vzdyt i to co napsali akvariste prede mnou a ted i ja, je jen stripek z tech vsech souvislosti, ke kterym to vede. Mohli bychom totiz dojit jeste k lecivum a rostlinam, zda behem lecby hnojit a proc ne kdyz nektere leceni chce tmu, co co presne obsahuje a s cim se nema michat... to nelze rici tremi slovy.

Pri cene i 200Kc za lahvicku leciva nam nemuze prodavac hodinu vysvetlovat alespon tu podstatnou cast souvislosti, to by sam zemrel hlady, at to vi ci nikoli. Budme prosim soudni, kazdy delame chyby a neudelame chybu dalsi, kdyz nebudeme spolehat na svou dobrou viru, ale rekneme si, to se mi nepovedlo, priste uz budu vedet vic.

Akvaristika je odbornost, ac se zda dostupna kazdemu. V prodejne elektrosoucastek Vam take prodavac nemuze vysvetlovat, jak si mate zapojit konkretni soucastku, kdyz jeji katalogovy list ma klidne 500 stranek a prodavac pochopitelne nemuze ke kazde takove prodavane soucastce tolik materialu nastudovat. A ze se zda akvaristika jednodussi, vede jen k rozcarovani mnohych, ale casto nepravem, protoze prodavac je prodavac a poradit muze jen s tim uplne nejzakladnejsim, superrady od nej urcite necekejme. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 23:15 R Muž Silent [5949] Re: Antareta
Týden bych denně měnil vodu a po této době bych změřil NO2. Potom bych postupoval podle hodnot NO2, který bych denně měřil, a to buď pokračovat v denní výměně nebo snížit frekvenci podle potřeby. Situace se v nádrži většinou stabilizuje po 3-4 týdnech kdy je nitrifikace a denitrifikace plně rozjetá a pak stačí týdenní výměna cca 30% objemu nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 23:11 Žena Antareta [0] - ŽivorodkyRe: romant, Bob66
Děkuju oběma, Romantovi i Bobovi, nechám odstát na zítra 20 l vody.
Jak dlouho to takto denně musím měnit? (Nemusím dělat testy? Když vlastně bude pořád čerstvá voda.) týden, dva..
A jak svítit, raději méně? Teď jsem ubrala, ze zač. jsem svítila asi 14h denně, teď od 7-14 či 15h a pak ještě chvíli po 2-3h přestávce. Chci nastavit něj. spínač - jak by teda bylo nejlepší to načasovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 22:56 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Antareta
Jak už napsal romant, měnit denně vodu, minimálně krmit a hlavně už nepřidávat žádné ryby ani léčiva X-) Ve velké většině akvaristik ti poradí cokoliv jen aby něco prodaly, minulý týden v jedné akvaristice jsem byl svědkem jak se prodavač snažil vnutit 4ks Vrubozubce pavího do 80l akva s tím že je to bezproblémů, naštěstí byl kupující o dost chytřejší :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 22:46 R Muž romant [27987] Re: Antareta
Měmit, měnit a zase měnit vodu, čímž se bude částečně suplovat ten nitrifikační proces. Denní(30%), posléze obdenní výměna vody by měla pomoci udržet při životě tu osádku jenž je v akva. Hodně napoví ten test na NO2, ale tím bych se trápil až tak po týdnu výměny vody. ;-)
EDIT: Po dobu intenzivních výměn vody vůbec nekrmit, rybám to neublíží a akvárku to celkově prospěje. Klidně přidat i nějaký rychlerostoucí rostliny, s těma se šetřit nemusí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 22:39 Žena Antareta [0] - ŽivorodkyRe: Bob66
díky moc, už se na to dívám.
Chci jen říct, že jsem si hodně věcí přečetla i na tomto fóru a nechala si poradit v akvaristice. V příspěvcích od různých lidí také není pokaždé stejný názor. A samozřejmě vlastní zkušenosti jsou úplně něco jiného, zvlášť když to nejde podle představ. Snažila jsem se neudělat chyby, ale stalo se.
říkali mi v Hornbachu, že pokud se použijí ty bakterie, že stačí nechat zaběhnout akvárko ten týden a můžu dát ryby. Asi to bylo brzo, ale co teď? Dá se to upravit, aby se rovnováha nastolila? Nechat ryby teda už v tom akva? Stejně je nemám kam dát.
A na ten Preventin jsem se také ptala, jestli ho můžu použít a byl mi doporučen, ale jak tak zjišťuju, tak se už v obchodě na nic ptát nemá cenu, oni chtějí jen prodat cokoliv komukoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 21:33 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Antareta
V této době (3-4 týdny) vrcholí nitrifikační proces a ten Preventin dílo dokonal, doporučuji si o zaběhutí akva přečíst více X-)
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Případně by se ti mohlo hodit rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
Já osobně začínám při zakládání akva dávat ryby tak po měsíčním záběhu a to vždy jen pár kusů a časem postupně přidávám :)
Edit: Ještě jednu věc, do 60l jsou čichavci modří velice nevhodný výběr X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 20:39 Žena Antareta [0] - Živorodky – rychlé kazení vody
1/2 Jsem začátečník, dcera v říjnu dostala od babičky 4 paví očka, tak jsme je dali do 9l akvárka, a s Bettou tam vydrželi v pohodě bez újmy do vánoc. Pak jsme koupili 60 l akvárko, aby si polepšily. V setu bylo i topítko, filtr, osvětlení, teploměr, takže jsem si pro začátek říkala, že to stačí. Koupila jsem si knížku, načetla spoustu informací na internetu, nechala jsem si poradit v akvaristice (ve více obch).
Založila jsem akvárium jak říkali. Staré dno, jemný štěrk, hrubý štěrk; napustila vodou, zasadila rostlinky, nejdříve asi 4kusy (potom jsem dokoupila ještě 3). Na filtr jsem přidala živou kulturu nitrif. bakterií, přidala jsem prostředek na vyvázání chloru a druhý prostř.na úpravu pH a spustila. Po týdnu, kdy se mi zdálo, že je voda v pohodě (byla jen trochu zabarvená do hněda od kořene), jsem vpustila rybky, těch 5.
Časová posloupnost nebude přesná (v podstatě je akva staré 3 týdny).
Zdálo se mi, že voda je čistá, ale jakoby v ní plaval prach drobné částečky, které filtr nedokázal zachytit. Usazoval se jakoby na hladině a bublinky z přivzdušnění přes filtr ani nemohly unikat nad hladinu. Prý mám vývod z filtru namířit šikmo vzhůru, aby se hladina čeřila. Udělala jsem.
Dál jsem musela po pár dnech vyměnit část vody, zabarvení do hněda se stalo intenzivnějším.
Chtěla jsem přidat rybky, koupila jsem krunýřovce a 2 čichavce modré.
Celkem bylo už 8 ryb. V akvaristice mi řekli, že v 60l akva můžu mít 18-20 ryb, tak moc jsem radši nechtěla, ale něco málo jo-tak jsem přikoupila 6 razbor klínoskvrnných. A tím začaly problémy. V obchodě mi je zabalila prodavačka tak, že musí být potmě po dobu přepravy, aby se nestresovaly. Doma jsem si všimla, že 5 z 6 má nějaké divné jakoby zkostnatělé ploutvičky takové pahýlky, jedna prsní, další hřbetní, jedna křivé oko, další křivou páteř. Chtěla jsem je vrátit, ale asi by mi je nevzali. Protože se chovaly celkem normálně, plavaly mrštně a žraly dobře, tak jsem si řekla, že zdálky to na nich vidět není a hejno bylo hezké. Skamarádily se s gupkama a Betta si jich nevšímal, ani čichavci.
Na druhý den byla zdechlá ta s okem a další měla rozdrolenou tu zkostnatělou ploutvičku a jedna gupka na ni dorážela. Tak jsem ji vylovila a dala do sklenice, přikápla jsem Preventin. Třetí den jsem viděla, že další 2 rasbory jsou divné, dala jsem je k té do modré vody. Posléze ta jedna umřela a ty 2 ráno. V akva teda už byly z 6 jen 2 razbory. Preventivně jsem vylovila i zbylé dvě a dala je do 9 l akvária do karantény.
Vydržely 2 dny. Razbory nula.
Protože jsem měla obavy, že do akvária zavlekly plíseň nebo nějakou nemoc, nalila jsem tam Preventin (methyl.modř) dle dávkování na etiketě – to nejmenší možné, 1 kapka na 2 l vody. Druhý den opět, ale zdálo se mi, že moje ryby jsou špatné – hned jsem vyměnila 1/3 vody s tím, že Preventin už tam nedám.
Potom se mi zdálo, že oba samečci gupky mají krupičku na zádech – dala jsem je do karantény, ale už jen do čisté vody, jsou tam doteď, asi v pořádku. Ve velkém akva zůstalo 7 ryb.
Koupila jsem testy na pH, KH, DH, NO2, NO3 – všechny hodnoty byly v pořádku!
Testy jsem dělala každý den.
Dva dny nato začala být unavená samička čichavce, jakoby neměla sílu vyplavat se pořádně nadechnout a večer umřela, vypadalo to jako by se utopila. Počet ryb 5.
Prý to nemohlo být tím léčivem (u kt.se uvádělo, že je neškodný pro ryby i rostliny i ve vyšších koncentracích), říkali v obchodě. Ale na internetu jsem se dočetla, že některé ryby jsou na to velice citlivé.
Vše vypadalo v pořádku, tak jsem koupila 2 samičky Betovi. Počet ryb 7.
Po dalších 4 dnech umřel čichavec samec. Příznaky vypadaly jako u samičky, padal dolů vodou jako kámen, pak se vyplahočil nahoru nadechnout, nepřežil noc. Počet ryb 6.
V neděli ráno jsem odkalovala a měnila část vody. Vyčistila jsem filtr a dala jsem na něj dle návodu 10ml roztoku s nitrif.bakter. DAJANA Biofilter. V neděli odpoledne jsem pozvala kamaráda, akvaristu, dostala jsem 2 silver molly a 2 black molly. Počet ryb 10. Vše jsem mu popsala, říkal, že by to mělo být v pořádku. Vzhledem k tomu, že mám živorodky, počítala jsem, že budu muset častěji odkalovat, možná 1x týdně.
V neděli večer vše v pořádku, v pondělí ráno taky. V pondělí večer jsem přijela domů, velká samička gupka byla u hladiny, celá ztmavlá a jedno oko celé černé. Vzhledem k tomu, že voda byla čirá den předtím vyčištěná, ani mě nenapadlo udělat testy. Gupka umřela v podstatě okamžitě. Nic jsem do vody nepřidávala, zesílila jsem filtrování.
V úterý jsem viděla samičku Betty u hladiny nehybnou a Beťák byl zalezlý v jeskyňce a špatnej. Udělala jsem testy, zvýšené NO2 a NO3! Hned jsem odkalila, vyměnila 1/3 vody. Po půl hodině se začaly ryby vzpamatovávat. Teď vypadá vše v normě. Rybiček zůstalo 9.
Jen Betta od té doby, co jsem poprvé použila Preventin, má špatné ploutve, začaly se mu kroutit a postupně jakoby blednou a ztrácí hutnost tkáně, až se konečky jakoby třepí a rozpadají. Po dnešním NO2 a NO3 ve vodě vypadal na umření. Teď má sice ploutve škaredé, ale plave celkem dobře, pravidelně se nadechuje nad hladinou, zlepšil se. Mám strach, že to ale nezvládne.
Nechci trápit ryby, nekupuju je proto, abych je otrávila a zabila. Poraďte mi prosím, jak udržet vodu čistou, nebo co dělám špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2011 16:18 PVC Re: karelpavel
Krmil jsem tak 3-4x denně malé množství (tak, aby stačily skoro všechno sežrat než to napadá na dno). Momentálně dostávaly suché krmivo - tetra rubin.

Edit: Už na tech krmivech to píšou. Jednou týdně ale měli vždycky den bez krmení.

Jinak už to doklepala i druhá ramirezka, takže touto cestou to asi nepůjde. Mám ale pocít, že jsem z toho dostal jednu platu. Odlovil jsem ji a s myšlenkou, že není co ztratit jsem ji nakapal asi čtyřnásobné dávky eSHa 2000 a Miltimedical najednou a zvýšil teplotu na 30 (tohle bych na ramirezku neriskoval). Po dvou dnech se chová zdravě, jen je pohublá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2011 13:46 Muž karelpavel [18] Re: PVC
Z drátku to určitě není. Zkus jak ti radíme a mělo by se to uklidnit.
Jde oto, aby to už hlavně nepokračovalo.
Ještě co jsem zapoměl napsat - je nekrmit ! jak a často krmíš ?
Hlavně to chce čas....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2011 09:50 PVC Re: karelpavel
Díky moc za reakci. Mám ale obavu, že eSHa 2000 s tím nic nedělá. Po čtyřech dnech není vidět ani minimální změna.

Ještě mě napadlo, že jdem s poslední dávkou ryb přidal kitky a upevnil drátkem. Je sice v bužírce, ale i tak přemýšlím, jestli se z toho něco nemůže uvolňovat a dělat otravu. Po přelovení do jiné vody ani po víměnách se ale nic nezměnilo. Nevím, jak se projevují otravy ani na co přesně jsou ramirézky citlivé (asi toho bude hodně). Možná je to ale blbost a bude to nějaká nemoc, už se chytám čehokoli.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2011 08:35 Muž karelpavel [18] Re: PVC
Tak že to opravdu vypadá, že od někud to přišlo. Asi bych taky doporučil, měnit denně 1/3 vody, nechat ryby v klidu ( klidně i zastínit )a k léčbě bych přidával max ! jen Eshu2000 - nic jiného už ne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 18:37 PVC Re: karelpavel
Fotka k příspěvku Sami ramirezky přišly asi až před měsícem, ale problém až teď. Poslední šel do akvárka šnek - neritia zebra. Poslední z ryb přibyla skupinka teter královských, kvůli přibuznosti z ruzných zdrojů (3 před třemi týdny a tři před asi osmi dny). Je možný, že přišlo něco s přírůstkama, ale co to je?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 14:08 Muž karelpavel [18] Re: PVC
Tento problém se u ramirezek stává často, které ryby tam šly do nádrže poslední a jak je to dlouho ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 10:47 PVC Re: PVC
Ahoj,
pro pořádek shrnu všechny informace z předchozí komunikace.

První onemocněly Ramirezky, a teď už asi i 2 platy (po 4 dnech).

Příznaky chronologicky:
1. Stažené ploutve (bez poškození či skvrn) a občas otírání o dno (kromě ploutví není na rybě vidět žádná skvrna ani nic)
2. Vyplivávání potravy
3. Schovávání a vysení hlavou nahoru (jen občas u hladiny, ostatní ryby OK)
4. válení v rohu na zemi se staženými ploutvemi (asi odešel měchýř)
5. při pokusu o plavání se motá do stran, nahoru i dolu jako vítr v bedně
6. úhyn

První menší uhynula za 4 dny, tak to znám až do konce. Ostatní bych rád zachránil.

Podniknul jsem kroky:

1. při podezření kolegů na špatnou vodu jsem vyměmil ve dvou dnech vždy 1/4 vody (hodnoty se ale zdály být dobré, tj. ph 7.2, NO2 nic, NO3 25), celkocá tvrdost 10.
2. Jednu jsem odlovil a zkusil multimedical (bez viditelného efektu)
3. Na ostatní jsem nasadil eSHa 2000 (také navidím efekt)

Akvárium má čistý objem 40 l a bylo v něm 11 ryb (2 ramirezky, 6 teter královských a 3 platy sunset). Kromě ryb ještě šneci (1 neritia zebra a několik piskořek).
Teplota 24,5, filter vnitřní s běznou náplní plus micro bio filter od dajany.

Za každou radu moc díky. Rád bych je zahránil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 09:43 PVC Re: Bob66
Jak jsem psal v prvním dotazu, vypadá to jako na první fotce tohoto tématu, kterou vložil/a tweety1, jen jsou ty ploutve možná už stažené víc.
Na rybě není vidět vůbec nic (žádné skvrny, zježené šupiny, nafoulé břicho, paraziti, chomáče plísně, prostě nic). Krmím tetrou rubín, což už nějaké vitamíny má. Dneska bohužel nic dalšího nekoupím. Každopádně děkuji za dosavadní snahu.

Ještě jsem zapomněl popsat filtraci. Je tam vnitřní fanfilter fan 1 s původní vložkou a přidaným sáčkem micro bio filter od dajany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 09:15 PVC Re: karelpavel
Jsou to ramirezky (2 ks). Kromě nich jsou tam ještě 3 platy (jedna už to má taky) a 6 teter královských. Tedy celkem 11 malých ryb a pár šneků (1x neritia zebra a piskořky). Akvárko má čistých minimálně 40 litrů vody (podle kýblů při npouštění). Teplota vody je standardne 24,5.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 09:11 Muž karelpavel [18] Re: PVC
O jaké ryby jde ? kolik jich v nádrži je ? jak je velká nádrž ?...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 09:02 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: PVC
Měnil bych denně třetinu vody a zkusil dodávat nějaké vitamíny a minerály např. eSHa optima, pokud nejsou nějaké další viditelné příznaky tak mě nic jiného nenapadá hmm Nějaká fotka by nebyla? Případně víc informací o akváriu, nejlépe založit prezentaci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2011 08:47 PVC
Zdravím, mé ryby mají ai něco podobného jako u tweety1 (první fotky téhle diskze to vystihují). Škoda, že se to nedořešilo.

Příznaky chronologicky:
1. Stažené ploutve (bez poškození či skvrn)
Občas otírání o dno (parazity, skvrny ani plísně nevidím)
2. Vyplivávání potravy
3. Schovávání a vysení hlavou nahoru (jen občas u hladiny, ostatní ryby OK)
4. válení v rohu na zemi se staženými ploutvemi (asi odešel měchýř)
5. při pokusu o plavání se motá do stran, nahoru i dolu jako vítr v bedně
6. úhyn

První menší uhynula za 4 dny, tak to znám až do konce. Ostatní bych rád zachránil.

Podniknul jsem kroky:

1. při podezření kolegů na špatnou vodu jsem vyměmil ve dvou dnech vždy 1/4 vody (hodnoty se ale zdály být dobré, tj. ph 7.2, NO2 nic, NO3 25), celkocá tvrdost 10.
2. Jednu jsem odlovil a zkusil multimedical (bez viditelného efektu)
3. Na ostatní jsem nasadil eSHa 2000 (také navidím efekt)

Můžete mi prosím poradit. Za každou radu díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:17 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: geminika
Vieš ja som tie rybičky tam dal len na skúšku či sa im tam nebude dariť lepšie, ale bolo to ešte horšie a viem, že bolo trocha malé ale oni aj tak nestihli ani trošička podrasť. Mne išlo hlavne o vyriešenie problému a ten určite nebol preto, že ich tam bolo veľa :)
Poter som kŕmil prachom z vločiek. Vo veľkom akva dávam rybkám aj mrazenú patentku.
Podľa mňa bude problém skôr vo vode ako som už spomínal, najväčším problémom u nás je tvrdá voda, lenže jej úprava si myslím, že nie je až taká jednoduchá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:00 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: Michaldvd
60 ks malých rybiek v 25 litroch??? no To je málo. V 25 litroch tak max 30 malých rybiek, ale keď podrastú a budú silnejšie a hlavne väčšie, treba ich pretriediť alebo dať do väčšieho. Odhliadnuc od teba, nechápem, ako sa nemôže podariť odchovať gupka. Veď to sa chová samé. ja by som ti odporučila v tej 25 litrovke skúsiť odchovať najprv nejakých 10 - 20 ks. Keď to pôjde, potom trebárs aj viac, ale určite nie naraz všetky. Naučiť sa to s malým množstvom rybiek. Niekedy menej je viac. Ja napríklad teraz odchovávam 3 gupky, ktoré som si všimla, že nestihli ostatné zožrať, v 5 litrovom pohári. Majú už 2 týždne a pekne rastú. Za také 2 týždne ich dám do 10 l akvarka a potom do spoločného. Ešte mi napadlo, čím tie malinké kŕmiš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 14:48 R Muž romant [27987] Re: Michaldvd
Velmi správně. Čištění filtru bych ponechal ten 3 týdenní, nebo i klidně delší interval. Obvykle se filtr čistí když se viditelně sníží průtok vody. Když se náplně perou v akvarijní vodě, tak tam vždycky zůstane dostatečný počet nitrifikačních bakterií.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 14:39 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: romant
Je dobre čistiť filter v deň výmeny vody?
Nezabijem častým čistením filtra dôležité baktérie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 14:37 R Muž romant [27987] Re: Michaldvd
O.K. Tak opravdu nezbývá než častěji odkalovat a měnit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 14:31 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: romant
Filter sa skladá z 2 samostatných komôr v prvej sú 2ks molitanov vedľa seba a v druhej sú tiež 2ks vedľa seba. Pracuje na takom princípe, že v prvej komore sa zachytávajú hrubé časti (napr. kúsky rastlín) a cez druhu sa to už len prečistí. Čistím ho vždy pri výmene vody tj. Každé 2 -3 tíždne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 14:19 R Muž romant [27987] Re: Michaldvd
Nevím přesně co slouží jako čistící náplň toho vnitřního filtru, ale já mát tu zkušenost, že vnitřní filtry se musejí daleko častěji čistit, tzn. obsah čistícího média proprat v akvarijní vodě. Takže otázka zní, jak často je ten filtr čišťěn? Ta teplota je v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 14:10 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: geminika a romant
Takže v akva udržujem teplotu v rozmedzí medzi 24 až 25°C a mám tam kvalitný filter značky Tetratec In 1000 Plus. Do vody pridávam pri výmene Sera Aqvatan podľa návodu. Občas pridám aj Sera Nitrivec. Skúsim častejšiu výmenu vody ako si mi poradil.
A k tomu nápadu od „geminiky“ už som to skúšal v menšom „holom“ akva (25l) a bolo to ešte horšie z cca 60 malých rybiek mi prežilo 5 ks. V 140l to je lepšie predpokladám, že vďaka drevu, rastlinkám a kvalitnejšiemu filtru ale aj tak je tam ten problém :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 13:22 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: MichalDVD
Ja som kedysi tiež bežne odchovávala gupky a mečunky a úspešne. Preto si aj ja myslím, že sa dusia v tej vode. Gupky sú riadne svinky a rýchlo si zašpinia vodu. Skús zopár narodených chovať v inej samostatnej nádrži, držať vodu v čistote a sledovať rozdiel, či sa aj tým "zlepia" plutvy a či uhynú. Ak tie prežijú, potom je to myslím jasné. Dospelé gupky sú odolnejšie ako mladé, preto sa zdá, že im to nevadí. Možno by pomohol aj lepší filter.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 13:18 R Muž romant [27987] Re: Michaldvd
Jasně, ty parametry vody je dobrý znát na vstupu a potom to můžeš porovnávat s tou vodou z akvárka. Ph 8 není pro paví oka nic špatnýho, těm spíš vadí voda kyselá. Ten interval výměny vody posuň ještě o týden a uvidíš, že ty úhyny potěru budou jistě menší. Ještě otázka na ten filtr. Co je to zač? A co teplota vody v akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 13:11 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: romant
To máš teda pravdu mi mame otrasnú kvalitu vody, napísal som, že mením každé 3 týždne ale pravdu povediac teraz už každé 2 týždne pretože som tam dal drevo a od neho je dosť žltá voda to určite vieš. Nemám predstavu o parametroch vody mám v pláne si nejaké zaobstarať. Som študent a tie testy sú pre mňa dosť drahé...Zatiaľ mam len na meranie pH (8)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 12:48 R Muž romant [27987] Re: Michaldvd
Předpokládám, že současně s odkalováním je spojena i výměna vody. Ony jsou ty ryby prasátka a velmi rychle se z jejich výkalů zhoršují parametry vody. Ten třítýdenní interval bych u živorodek považoval za nedostatečný. Odkaloval a měnil bych 20-30% objemu vody akvária jednou týdně. Je představa o parametrech vody? Ph, NO2,NO3 atd. Myslím si, že ten stav umírání toho potěru je spojen s nepříliš dobrou kvalitou vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 12:41 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: romant
-Mám tam:
-Prísavníkov 2 ks ktoré sa mi pravidelne množia, malé dávam do druhého akva.
-Gubky 3 samičky a 3 samcov zvišok sú malé gubky cca 25 ks
-Odkaľujem každé 3 týždne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 12:27 R Muž romant [27987] Re: Michaldvd
Co údržba akva? Odkalování, výměna vody. Jak často? Kolik je tam ryb celkem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 12:24 Muž Michaldvd [45] - Asie – GUBKY STIAHNUTÉ PLUTVY
Dobrý deň potrebujem konečne radu odborníka.
Mám taký problém z gubkamy vždy keď sa mi narodia maléé po niekoľkých týždňoch sa im stiahnu plutvy a zdochnú asi tak polovica cca z narodených...
Dospelým gubkam nič nie je sú úplné zdravé neviete čím to môže byt???
Nie som síce začiatočník ale z týmto si fakt neviem poradiť :(

Jedná sa o 140L akva: rastlinky,drevo,výkonný filter, substrát-kremičitý piesok

Za odpovede veľmi pekne Ďakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2010 18:59 Žena gaume [26] - ŽivorodkyRe: Daník
Nemyslim si, ze se daji zachranit - tedy mne jeste zadne takto postizene pavi oko neprezilo, mente casteji vodu, chce tomu predchazet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2010 13:43 defisa Re: Danik
Mě se to stalo u samečka naopak moc pěkného koupeného na výstavě ale asi to bylo tím že to ty moje mrchy okusovaly no... sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2010 13:35 Daník – Stažené ploutve pavích oček
Přinesl jsem si z výstavy pár pavích oček na občerstvení chovu, nejprve byly doma asi 14 dní s tetrama a poté jsem je přemístil do práce do nádrže, kde je nejméně 100 gupek a přechodně pár mláďat tlamovců. Během víkendu mají všechny moje paví oka stažené ploutve a evidentně nejsou ve své kůži, jsou vyhublé a moc nežerou a některé už začínají odcházet. Jediné zdravě vypadající jsou ty přinesené z výstavy a také všechny ostatní druhy ryb jsou ok. Domnívám se, že nové paví oka byly přenašeči již v minulosti přeléčení nějakou chemií. Otázkou je, o jakou nemoc se jedná a co aplikovat?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2010 10:13 Žena lussy [15] - Raci, krabi, krevetky – Už zase
tone rozzureny sad už je to tady zase ... a jak jsem koukala tak jsem si všimla že ty napadené nebo co že používají jen přední ploutve...a přerybněním to nebude protože jsem se jich asi přešd půl měsícem několika zbavila odlovení do iného akva

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2010 12:40 Muž Yirka [9126] Re: Linduš
To, že fuky je mimoň, který si nenechá poradit a věci dělá od základu špatně ještě neznamená že se k němu přiřadíš svou poznámkou o knížce staré 20 let. Ty starší knížky totiž v drtivé většině obsahují daleko užitečnější informace než ty nové, většinou překlady zahraničních autorů, které jsou lákadlem hlavně kvůli spoustě kvalitních fotografií. Informace v nich jsou však mnohdy dost mimo. Ne vše co je 20 let staré je špatné.
A ty, fuky, si raději než deset knížek přečti toto: www.akvarijni.cz/…
To ti možná objasní příčinu tvých problémů. (Pokud se ti ovšem bude chtít číst).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2010 12:21 Žena Linduš [166] Re: fuky
"mel sem v 8litrovem akva 6 black moll a 2 paví oka"
Ještě lepší rozzureny
ta knížka je dvacet let stará, ne? táta má taky takovou, to se nedivím, že máš takové názory z roku xy.
Naschvál přerybňovat maličké akvárko a ještě vypínat filtr, nemám slov, neb to jsem ti mohla říct už devíti letech, že je to špatně no
tak tu nediskutuj a šup šup, honem léčit ryby, hm?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [2] 3 4

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 4746x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5978-slepene-ploutve?od=51