CO2 - rady do začátku
0 19.08.2008 10:50 lensam – Re: Sid
aha tak dík. ja to s tým CO2 trochu skúsim. rastliny tam mám 2x anubias cca. 3 cm. potom vodomor hustý(toho je najviac a ešte tam mám ryžu nech má bojovnica kúsok domova
Žádné rybě nebude jedno, když to s CO2 přeženete. Resp. bude - když ji otrávíte...
0 19.08.2008 10:35 lensam – Re: Sid
netreba mi vykať. v akvárku mám jedného bojovníka a jemu je to asi jedno. ináč neviem
Pokud v něm máte jenom rostlinky, mohl byste to zkusit.
Pokud v něm máte i nějaké živočichy, raději ne. Přeci jen - uhlídat tak malé akviško od předávkování není jen tak...
Starší reakce
Po statečném bublání CO2 z kvasnic se kytí začalo vzpamatovávat
Ale teď nevím, přes léto, kdy se mi teplota v akva pohybuje okolo 28 st. (a když se zadaří i 30 st. není výjimkou) jestli je dobré stále bublat CO2. Spíše jsem teď při teplotě 30 st. zapla vzduchování. Mám ve vedrech bublat CO2 nebo raději vzduchovat? Bojím se, abych rybky neotrávila, ikdyž jsem si pořídila permanentní test na CO2. Si myslím, že při vysokých teplotách toho kyslíku rybky moc nemají, nebo se mýlím?
tak problém jsem snad vyřešil
na výstup jsem nastavil 1,7 barru našteloval bublinky a nasadil difozor
asi po hodině to kleslo na 1,4 barru a od tý doby to drží, tak snad už to bude OK
před chvílí jsem co-čko vypnul a tlak se vrací k těm 1,7 barrum, sice nevím proč to takhle kolísá, ale na závadu to není, takže to nechám minimálně do víkendu a když bude chuť, tak sundám redukčák a zkusím jestli tam není nějaká nečistota, jinak už nevim
díky všem za rady
tak holt se s tím jdeme domu poprat, to by bylo aby nebylo
Taky mam takovou lahev ale je jen 250g tak jsem ji zavrhl a lezi mi pod AQ i s prechodnym sroubenim. Je to myslim bobicka do sifonbaru a ma taky ten pitomy pin uprostre :o) Mozna ji nekdy pouziju na miniAQ :o)
Václave bohužel u paintballové lahve tomu tak není. Závit na lahvi není trubka, ale pin. Takže je to potřeba narvat do redukce, která navíc obsahuje těsnění. Pro mě toto bylo nejlevnější řešení. Lahví doma mám asi 30, redukce byla taky plonkovní, nikde to neuchází a stálo mě to všeho vyšudy 500 Kč za redukčák. No nekupte to, když je to tak levný.
0 03.06.2008 12:16 Usine – Re: Eff
Co to máš za soustavu přechodek. Jednoduší je sehnat převlečnou matku a na redukčním ventilu jí jen vyměnit
0 03.06.2008 12:11 Usine – Re: Snofrev
Jde o to jestli ukazuje správně. Po zkušenostech z měřáky na autogenu bych jim asi moc nevěřil. Bacha rozebrat redukční ventil, jen z největší opatrností. Mě se občas stávalo že jsem musel hlavně u starších ventilů je povolit na doraz. Když byly jen trochu povolené často ucházely, nebo špatně propouštěly plyn.
vzhledem k tomu, že měřák na výstupu má stupnici 0,1-0,9 MPa (1-9 barr), tak by to snad měl zvládat (je to ouplně ten samej, co je na CO2 Gejzíru, kterej prodává třeba Rataj a nebo spousta akva e-shopů)
no uvidím, zkusím přidat trochu tlaku a kdyžtak to rozeberu a zkusím vyčistit
0 03.06.2008 11:48 Usine – Re: Snofrev
Některé redukční ventily jsou dělané na vyšší tlaky a tak mají problémy nastavit minimální tlak. Jak ti napsal ghostík vždy jen napustíš systém a pak ho vlastně znovu uzavřeš. Vhodnější jsou ventily typu "miny" které jdou bez problémů nastavit na malý tlak a také ho stále drží dokud v láhvi nedojde CO2.
tvůj tlak 1,5 barru je 0,15MPa, takže tam máme v podstatě ten semý tlak
ale už jsem uvažoval, že bych zkusil trochu přidat, uvidíme, odpoledne se s tím budu zase trápit
dostal jsem radu, že prý to mám celý sundat, zkusit to profouknout z druhý strany, že to prý vypadá na nějakou nečistotu na membráně (asi tak to myslel i filipsi)
mno nevím, je to volaké čudné
Jestli vubec ten redukcak je staven na tak nizky tlak. Muze to byt tesne na hrane uzavreni a ty sice pootocenim nastavis tlak 0.125 ale jakmile pustis kohout z ruky tak se ventil uzavre jelikoz ho nastavujes prave na ty hranici. Ja mam tlak nastaven na 3bar a zanim to mam jeste priskrceno na 1.5bar. Ten druhy redukcak jsem mnel zadarmo tak jsem to resil takto a je vse OK.
nečistota, zamrznutí?
to by přeci nebublalo CO-čko vůbec, jenže mě bublá dokud je tlak na výstupu
po chvíli spadne a musím pootočit kohoutem aby tam zase nějakej byl
jinak v lahvi mi to ukazuje asi 6,5 MPa a na výstup mi bylo řečeno, že bych měl mít tak 0,1-0,15 MPa
nastavým 0,125 MPa a za půl hodiny tam nic není a musím přitáhnout kohout zase na tuto hodnotu
ještě jsem si říkal, jestli se to třeba párkrát nemusí dotáhnout a až po několikarým dotýhnutí si to nebude držet ten správný tlak?
Nenapadá mě nic jiného než to, že provedeš, to co popisuješ, nastavíš počet bublin a pak ještě pošteluješ kohouty redukčního ventilu, aby to dávalo trochu míň na jehlák. Ještě nějakou dobu pak jdou bubliny plynu, který zůstal v redukčním ventilu a hadicích(pořád je tam tlak). Asi bych udělal toto: Nastavil bych to trochu navíc a nechal bublat třeba do sklenice a sledoval co se bude dít, případně odpojil jehlový ventil a pokusil se to nastavit jen na redukčáku tak aby mi to dávalo třeba dvě bubliny za vteřinu a zase sledoval tlak. Aspoň pak budeš vědět ve kterém místě je problém - mělo by to být to na redukčáku, který je zavřený.
Nenapada me nic jineho, nez zavada (necistota). Zamrznuti asi neprichazi v uvahu, vzhledem k mizivemu odberu.
Tak, jak to popisujes, by to melo byt.
proísm poraďte mi
pořídil jsem si tlakovou láhev s CO2, klasika se dvěma manometrama a jehlovej ventil
povolým kohout od lahve, tak první manometr ukazuje tlak v lahvi - v pořádku
pak druhým kohoutem nastavím tlak na výstupu - v pořádku, ještě pořád chápu
jehlovým ventilem nastavím počet bublinek za minutu - stále ještě v pořádku
a teď když chvíli bublám, tak mi budík na výstupu po chvilce klesne na nulu a nic nebublá, musím kohout utáhnout aby tam zase byl nějaký tlak
jsem asi m****, nebo já nevim, ale já myslel, že mezi těma manometrama by se to CO2 mělo doplňovat a na výstupu by měl být stálý tlak jaký si nastavím, jenže mně po chvíli spadne
ví někdo proč to tak je a jak to udělat aby tam bylo pořád stejně a já nemusel vždy po půl hodině přitáhnout kohout na výstupu?
děkuji
Starší reakce
0 13.05.2008 18:58 kubatka Takže jsem to zkusila nic nešumí je to skvělý..ani kameny ani štěrk...tak snad je to dobrý, akorát pořád čekám na celý nový světlo do táty a pořád se k tomu nemá ..chjo...chudák moje rostlinky ty žijou při světle 0,1W/l což je lituju...mno roste mi jenom jedna ani ta douška hustolistá mi neroste..a kryptokoryna ta vůbec ....
Starší reakce
Vyzkouset ho v octe zda nesumi
. Takove dno neni prilis vhodne do akvaria.
0 10.05.2008 14:00 kubatka A jak se měří takový dno? a měřila sem kapkovýma testama od Bena (pH test Ben) stupnice: 4,4-7,5 a mě vyšlo 7,5 tak nevim snad to víc nebude používám vodu z kohoutku a ta má ph 8.
A cim si to merila? Kapkovymi testy? A uz mas otestovane dno
optímální hodnoty CO2 jsou okolo 35mg/l, ale pokud je ve vodě takové množství CO-čka, tak je nutné kytkám dodat i silnější osvětlení a ostatní živiny, v opačném případě by se začly dělat řasy, případně by se CO-čko hromadilo a škodilo by rybám
jestli hodláš přidávat CO2 do akva, je nutné si o něm hodně přečíst
To CO2 se přidává do akva kvůli dobrému růstu rostlin. Takže pokud s tím nemáš žádné problémy tak se o CO2 nestarej. Důležité jsou i ostatní hodnoty vody.
už jsme si odpověď našel sám, takže už radu netřebuji
potřebuji jen takovou menší radu
dnes jsem se pustitl do tvorby kvasnicovače, ale když jsem vše udělal a měl namýchat směs, tak jsem dostal strach z toho co bude, když se tam něco po... (asi víte co - pokazí), případně jak dávkovat atd.
tak jsem se kouknul po netu co stojí Gejzír CO2, který prodává např Rataj (našel jsem e-shop kde ho maj skoro o 600,- levnější) a začal spíše uvažovat o něm
moje otázka: lze tu láhev z té sady někde nechat naplnit CO2 a nebo je nutné koupit novou?
Kalkulátor CO2 už mám stažený a testy zakoupený od Rataje. Hodnoty mi ukazují úplně jiné než s testem 5v1. S testem Karbon mám KH 9 a s testem Akvin PH 7,4
Tak si myslím, že bubláním s CO2 můžu lehce experimentovat
Že by to byl ten důvod proč rostlinky stagnují?
0 05.05.2008 16:47 Usine – Re: pavliina
www.akvarium.cz/…
Tady si stáhni kalkulátor CO2
Kup si test KNK nebo Karbon potom lehce zjistíš kdy máš přestat.
Žádnou hadičku neškrťte.
Jestliže jste dopřál svému akvišku "velký pšouk" a obešlo se to bez následků, (rybky O.K.), neměl by být problém s umírněným průběžným přihnojováním CO2.
Ověřte si, jakou má voda ve vašem akva alkalitu, (test KNK nebo Karbon ap.), a pokud naměříte alespoň 4 st. dKH, můžete zkusit s CO2 experimentovat.
Při níže uvedeném způsobu přípravy "burčáku" by neměl být důvod k obavám do 200 l akviška bublat a "burčák" by mohl vydržet zhruba ty 2-3 týdny.
Otázkou ovšem je, zda je vůbec nutné do vašeho akviška CO2 uměle dodávat...
)
0 05.05.2008 14:56 groal Takze zkusim Vasi radu, koupim ty suseny kvasnice, snad je sezenu
a zkusim Vase rady. Kdyz to udelam takto: 2l Pet lahev, 2 ml. susenych kvasnic a hrnek cukru, tepla voda, rozpustit, zatrepat ( nemichat
) tak to bude fungovat dele? Musim u toho jeste skrtit hadicku?
Půl balíčku to je pěkná darda. K odměření doporučuju odměrku z jakéhokoliv akvarijního testu nebo malou injekční stříkačku. Budeš se divit, kolik je půl balíčku v mililitrech
U vás šlo o efekt tzv. "velkého pšouku".
Příliš mnoho kvasnic...
Dejte do 2 l PETláhve hrnek cukru, cca 2ml sušených kvasnic a uvidíte, jak dlouho vám bude bublat tento burčák.
Tyhle kytky si vystačí s uhlíkem z hydrouhličitanů. CO2 pro ně není životně nezbytný.
A když mi rostlinky bublaj i bez přidávání CO2, tak o něm ani nemusím uvažovat?
A to tam ještě nemám rybičky, až je tam přidám, tak bude CO2 ještě víc.
Zatím mi teda bublá jen Echinodorus aschersonianus každý den a občas se k němu přidá některá z Valisnérií a nebo Sagittaria platiphylla (ta když bublá, tak je to nádherný)
0 05.05.2008 08:04 groal Tak mám dobubláno
Při poměru 1/2 balíčku kvasnic, cca 10-15 dkg cukru mi to vydrželo asi 3 dny. Tak nevím jestli je to normální, nebo jsem bublal nějak moc.... prý to má vydržet až tři týdny, ale to nevím, jak bych to měl udělat. Poradí mi někdo? Rostlinky krásně vypouštěly bublinky kyslíku.
Dneska koukám a už mi bublaj
Když tedy bublání je tak akorát, jak poznám, že už je toho až až - teda abych to poznala dřív než rybky?
Snažím se měřit a měřit ale ještě mě zajímá ta hodnota KH. Tady na testu 5v1 mám jako vyhovující hodnoty 6-10, 3 už je kritická. Takže pod 6 už neklesat???
0 04.05.2008 21:59 Usine – Re: pavliina
Obsah CO2 poznáš na rostlinách začnou z nich k večeru unikat bublinky a to je tak akorát.
Díky moc, KH měřím testem EasyTestem 5v1 a nějak se nemůžu trefit do té barevné stupnice
Ale tipla bych to tak na 5 nebo 4, ale nevím nevím... Asi zítra skočím a koupím taky kapkové. Které budou přesnější? Kapkové nebo lakmusové papírky? A kdyby se mi toho CO2 dostávalo do vody moc, stačilo by, kdybych omezila bublání třeba jen na 4 hodiny denně? Protože se myslím, že toho CO2 se mi tam dostává dost právě kvůli těm miniaturním bublinkám
... jen myslím, nevím
eeeee, pletu si GH a KH. Václav má recht.
Ahoj, těch 6,5 už je takové zdravé minimum pro ty rybky co tam máš v profilu. Už bych to víc níž nehnal. Koukni do atlasu tady na webu, je tam info i o pH, které ta či ona rybka snese. Horší je spíš rychlá změna pH. S tvrdosti nehneš, najdi si na internetu info o Tilmannově tabulce, je tam závislost pH, tvrdosti vody a obsahu CO2. Na noc to vypni, jinak by rybky mohly dostat pěknou davku
Držím palce.
0 04.05.2008 21:22 Usine – Re: pavliina
Stáhni si kalkulátor CO2 nebo stačí i Tilmanova tabulka a hned se dozvíš jak jsi na tom. Optimum je 20 - 35 mg/l CO2
Pokud ale PH měříš jen kapkovými testy tak to, ale není moc přesné. KH se ti pohne a to většinou dolů tak pozor.
Pokud je menší než 2 tak stačí drobet jedlé sody na jeho zvýšení.
Jojo, měřila jsem PH před dávkováním CO2, to jsem naměřila cca 7,3 a teď s přidáváním CO2 mám tak 6,5. Takže to funguje
ale zase aby to nefungovalo moc
Rybky pozoruju, neustále měřím PH a i KH - ale s tím KH mi CO2 nehne, že ne?
Bojím se, aby mi PH zase moc nekleslo... kde se asi tak pohybuje ta dolní hranice PH, kam bych neměla dojít? Ale protože měřím jen podle barevné stupnice, tak je to dost nepřesné +/- něco
ahoj, věř tomu, že hodně z toho CO2 se do vody z bublinek dostalo. Zkus si měřit ph s CO2 a bez CO2. Uvidíš jak s CO2 klesne
Ale bacha, aby se rybkam nemotaly hlavy
Tak já jsem začala taky bublat přes kvasnice
Přes kamínek mi to dělalo docela velké bublinky, tak jsem si kamínek trošku "vytunila"
tím, že jsem ho omotala kouskem silonové ponožky. Teď mi to bublinky dělá opravdu miniaturní ale než doplavou k hladině, tak si ještě pocestujou po akva a pak se mi "válí" na hladině
Nevšimla jsem si, že by se mi ve vodě rozpustily. Proč? Bublinky jsou fakt miniaturní.
Starší reakce
CO2 opravdu nutné není. Je ovšem vhodné jej používat, je-li ho v nádrži nedostatek, máš hodně rostlin a chceš, aby dobře rostly.
Přidat reakci
1 ...... [11] 13
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 16690x