Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Intenzita osvětlení

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Intenzita osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 11:53 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: lhajek
Ale nektere veci nejspis muzeme rict celkem zodpovedne, protoze je to jasne na prvni pohled. Kdyz vezmes akvarijni set, podivas se na 11W bludicku uprostred nad temi 54l, muzes rovnou i bez pripojeni rict, ze je to na ho... na nic :) . Teda mozna ne az tak, muze to treba byt dobre osvetleni pro krecka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 11:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marcel G
Kdyz si to da na strop, navic bez reflektoru, a sviti to mimo akvarium i vsude okolo po celem obyvaku, je pak jasne, ze toho z te vysky na akvarko oproti zbytku obyvaku moc nezbyde :) .

Ty to urcite vis, ale abychom zase nerozpoutali debatu, kde nekdo bude tvrdit, ze se svetlo pruchodem cistym vzduchem ztraci a fotony cestou ubyvaji... (to uz tady taky bylo)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.07.2013 11:40 Marcel G Re: vaaclav
Dovolil bych si tak úplně nesouhlasit s některými věcmi, které říkáš. Jednotky W/L sice mohou být nejjednodušší ukazatel, ale rozhodně se jedná o zavádějící ukazatel ... pokud se k tomu zároveň neuvede i vzdálenost světla ode dna. Pokud na začátečníka vybafneš nějaké hodnoty W/L, tak těžko bude vědět, že to ještě nějak souvisí se vzdáleností. Řada začátečníků si udělá světlo podle podobných královských rad, a teprve po dlouhé diskuzi se zjistí, že on má ty zářivky 30cm nad hladinou, zatímco ty je máš jen 5cm nad hladinou. Kromě toho začátečník těžko pozná, jestli je u špatného stavu rostlin na vině světlo nebo něco jiného (např. vysoká teplota, slabý filtr, málo vzduchu, nedostatek živin, hodně řas apod.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 21:58 R Muž vaclav [14600] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kamilstrom
Blýská se na lepší časy a jeden šikovný člověk už má měřák hotový. To jsem ale vykecal něco co jsem neměl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.07.2013 21:09 R Muž vaclav [14600] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lhajek
Jestli nepoznáš na jakékoliv rostlině a to nejen akvarijní jak se jí daří v jaké je kondici jakou má barvu jak rychle přirůstá tak to je asi něco špatně. Řekl bych že s tím poznáním nemá 99% lidí problém. Na internetu je dnes spousty fotek a návodů jak začít a jak to udělat aby to fungovalo a jen úplný počítačový negramot si to nenajde, nebo to hledá teprve až se spálí. Tomu ale jaksi nejde zabránit. Pokud jde o světlo tak ať se ti to líbí nebo ne W/L je nejednodušší pomůcka jak mít jakýsi přehled o tom jak svítit a jestli je to moc nebo málo. Předpokládám že většina lidí má osvětlení těsně nad akváriem a u extrémů kde je osvětlení podstatně někde jinde už dotyčný ví o co se jedná. Takže to sem laskavě nepleť. Jestli chceš komplexní rady tak si asi někde jinde, tohle jsou amatérské akvarijní stránky a ne naučná literatura, takže mně tu nepoučuj co můžu psát a co ne. :-)
O řasách už to není takže prosím OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.07.2013 20:36 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: vaaclav
Jenže jak začátečník pozná jestli se to rostlinám líbí nebo ne. Když si vezmeš, že si je přinese někde za akvaristiky v košíčkách a většina byla pěstována emerzně. Rostliny se budou měnit na submerz a ten začátečník stejně nikdy s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou neviděl jak ta rostlina vypadá když se jí nedaří a když se jí daří. Stejné je to s rybami, ve 120L hejno terčů a když se někdo ozve že je to špatně a že ty ryby vypadají zle, tak se bude majitel ohrazovat že se jim daří že se mu vytírají a že to tak má odjakživa a jeho soused taky a profíci co ví jak taková ryba v kondici má vypadat mohou jen nadávat, ale nic s tím neudělají.

Ke světlu je nesmysl mávat watty, ale je potřeba také udávat jak je to světlo umístěno vzhledem k akváriu. Když už si ty µmol PARy nezměříme. Protože klidně mohu na 54L akva pražit 100W v T5 zářivkách se super reflektory a stejně v akva může být světla tak že sotva poroste Anubias jak to světlo budu mít nad akva vysoko. A samozřejmě to platí i na opak. Takže prosím buď pište komplexní rady a nebo raději vůbec. Výkřiky typu 0,65W/L je moc nebo málo je prostě stěží poloviční informace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 17:54 R Muž vaclav [14600] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Když to roste mě tak nevidím důvod proč by to nemělo růst i ostatním. Chce to dělat jen malé změny a pomalu a nic nepřehánět a koukat na rostliny jak se jim to líbí nebo ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 17:52 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Designer
Ja jasne pomer W/L je na houby,skoro nic nerikajici,melo by se merit fotosynteticky aktivní záření v µmol PAR na dne,aby clovek vedel kolik svetla ma(ja vim,ze to ty i Vaclav vite),ale kdo to bude delat,kdyz merak je drahy atd.(jde to zmerit i pomoci LUX meraku a prevest na PAR) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 17:45 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
No jooo, ale Ty to umis! ;-)

My co to neumime, experimentujeme se vsim a svadime to na vsechno mozne, vcetne nevhodnych jednotek, kdezto Ty ani nesvitis a stejne Ti to roste. No neni to k vzteku? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 17:27 R Muž vaclav [14600] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Tak jak to počítáš ty je to samozřejmě špatně. Musíš počítat skutečný objem vody což nebude ani těch udávaných čistých 55 l, ale ještě méně, osvětlení je v trubicích T5 a to už je opravdu silné.
Já jsem nikdy nesvítil do akvária více než 0,3w/l a rostliny rostou opravdu dobře.
:-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 17:10 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
48W na 74l akvarko je 0.65W/l a to neni zadny superzazrak. Ale stejne je to takova hodnota na houby. Ma se pocitat jen voda a nebo objem nadrze jako takovy? A kdyz voda, co to udela, kdyz budu mit do pulky akvarka nasypany pisek? Je celkem jasne, ze osvetlena plocha je stale stejna (pokud obojimu prizpusobim reflektory), voda cista, moc se nezmenilo, ale litry jen litaj... A kdyz vezmu zarivku s vhodnejsim a nevhodnym spektrem, vyuzitelnost rostlinami muze byt klidne i 3x lepsi/horsi, co mi pak rikaji W/l? A kdyz pridam raselinu a voda je cerna?

Jak rikam, je to hodnota na houby, da se brat jen jako prvotni meritko pro bezne koncipovana akvaria, ale ani tam neni moc co k cemu. A kdyz tu hodnotu jako takovou vezmu, katalogovy udaj akvaria 74l a prikon trubic katalogove 2x24W, mam zminenych 0.65W/l, bezne oznacovanych za ani ne malinko lepsi osvetleni :) . Do 160l jsem paril 140W a stejne to nebylo nic moc, pac hladina byla totalne zelena plovouckama... kde jsou pak zase ty Watty na litr, kdyz si to clovek usporada takhle smich .

13h je moc, to uznavam, paril jsem to do akvaria 14h a musel jsem nakonec uznat, ze 10h fakt staci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 16:56 R Muž vaclav [14600] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Tobě se zdá osvětlení skoro 1w/l se svícením 13 hodin denně nic moc? :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.07.2013 17:56 laKatos Re: Designer
Nemám čím to rozhýbat adekvátně k tomuto objemu. Nám silnější čerpadla nebo filtry. Pokud má někdo z okolí frýdku místku navíc nějaký starší filtr na zapůjčení (vrátna záloha by jistě byla) tak ho tam rád instaluji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2013 17:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: laKatos
Urcite je to poucny pokus, a urcite nebudu sam, kdo si rad prubezne precte o tom jak to funguje. Mne by po tech mych poslednich zkusenostech zajimalo, co se stane, kdyz se ta voda jeste zacne poradne hybat, proti stavu klidu :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.07.2013 17:32 laKatos Re: Designer
Určitě je to závislé na více faktorech. Ale ze zvědavosti dalam v této tunce pokus. Chci postupně zvyšovat onu intenzitu až na 90w na 70litru (real cca50 - 60litru)
Přesněji jsou to xte 4900K (15ks) a 6300K(15ks) a to vše bez jiné techniky jako filtr-topení-co2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2013 17:13 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: laKatos
S pohybem vody a rasou to neni jednoduche. Proc priroda zaridila, ze jedna rasa drzi na podkladu jak prilepena a druha vubec? Asi to jedna v proudu vody potrebuje, jina to ve stojate vode nepotrebuje vubec. Stacilo mi zmenit proudeni vody v akvariu (vyrazne jsem ho zvysil) a po tydnu to jdu predelat, protoze to co stihnlo v tom proudu vyrasit je az k nevire. A ta katastrofa se deje prave v mistech toho proudu, jinde je to v pohode.

Chtel jsem rict, vsechno souvisi se vsim, je to vzdycky kombinace vseho dohromady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2013 15:27 laKatos Re: ludvik
Fotka k příspěvku Přidat se mohu. Chrlete na me otázky.
Jak jsem psal prazim teď jen 50w z 30ks XT-E do tunky o objemu 70 litru. A chci zvedat. Zvedal jsem cca od 20w a rozdíl jen pozoruji v rychlosti růstu a barvě rostlin. Není tam filtr tzn žádný pohyb vody a rasy tam nejsou. Při klasických osvětlovacích telesech bych onu tunku měl brcalove zelenou. Ona zatím slouží jako množirna rostlin do budouciho akvaria.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 13:35 lap Re: nerf
EDIT: právě jsem něco o Eleocharisu dohledal v jiných vláknech, takže můj předchozí dotaz zdá se již býti bezpředmětným ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 13:17 lap Re: gargamel
Díky za příspěvek. Po prostudování toho článku a několik dalších vláken souvisejících s tímhle tématem jsem se rozhodl nechat jen 2x30w T8, plus navíc přidám reflektory, které v zakoupeném krytu nebyly. To by mi vycházelo na těch 0,43w/l. Je to snaha o nature aquarium. Trochu jsem se probral i zamýšlenými rostlinami a osádku jsem zredukoval na následujicí: vepředu eleo. parvula a staurogyne, na kořenech mechy, microsorium a bolbitis, ve střední části cryptoryna wendtii tropica, micranthemum micranthemoides, sem tam marsilea, v zadní části eleocharis vivipara, limnophila sessilifora, vallisneria nana.

Neměl bych tomu eleocharisu vepředu malinko přisvítit? Mám možnost přidat 1x24w T5 na přední zářivku. Jak už jsem psal níže, co2 bude von kwasnitz a jde mi hlavně o stabilitu nádrže a aby se kytkám dařilo.

Myslíte, vzhledem ke zvoleným rostlinám, že 0,43w/l bude dostačující?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2012 10:07 gargamel Re: nerf
Podívej se na tento článek www.rostlinna-akvaria.cz/… a hlavně na tu tabulku. Podle ní si vypočti, aby jsi měl sílu osvětlení cca 50 PAR. Není nejmenší důvod mít víc, budeš pak mít bez odpovidajícího CO2 a proudu jen problémy.
Po založení navíc sviť jen 6 hodin denně a měň 2x týdně polovinu vody. Potom můžeš dobu osvětlení prodloužit na 10 hodin.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2012 10:03 lap Re: romant
Níže uvedený odkaz znám. Nějak se mi jen nechtělo věřit, že tento kvasnicovač www.zoohit.cz/… v kombinaci se světlem 0,4-1,0 může působit nějakou neplechu, či nevyrovnanost... ach jo, je vidět, že stále ještě nejsem připraven.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2012 09:58 gargamel Re: nerf
Pokud hodláš mít tak moc světla jak píšeš, poradím ti rovnou koupit CO2 set. Předejdeš tak většině problémů. Pokud do něj investovat nechceš, uber výrazně na intenzitě osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2012 09:54 R Muž romant [27987] Re: nerf
Jistota je vcelku odvážné tvrzení, ale výrazný příspěvek, to ano. ;-) Vždycky je to komplex faktorů.
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2012 09:50 lap Re: romant
Takže ještě polopatičtěji pro mě. Případný "nevyrovnaný" přísun CO2 + vyšší intenzita osvětlení = jistota řas?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2012 09:22 R Muž romant [27987] Re: nerf
Čím víc světla, tím větší potřeba rostlin po živinách. U toho Co2 je docela důležitý, aby byl jeho přísun vyrovnaný a nedocházelo k nějakým skokům, což lze i u burčáku odladit. Prostě když jedna náplň dodělává, už mít připravenou další, aby se pokračovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2012 09:08 lap Re: grunda
Myslíš, že bez CO2 bomby (jen kvasnice) bude 0,43w/l až moc? (s ohledem k zamýšleným rostlinám)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.08.2012 20:52 Muž grunda [1781] - Cichlidy
myslím že bez pořádného CO2 je 2x30W až až.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2012 14:12 lap – vhodná intenzita osvětlení
Ahoj kolegové,

rád bych se s vámi poradil o vhodné intenzitě osvětlení do "nature" akvária.

Parametry : rozměry nádrže 100x45x40, světlo 2x30w T8 (studená bílá, teple bílá) + 2x39w T5 (studená, teplá). Plánované rostliny - cryptoryny, anubiasy, mechy, bolbitis, eleocharis, staurogyne, didiplis...

Jde mi o to jak a jak dlouho svítit. Když z celkového objemu nádrže odečtu řekněme 40 kg písku, zbývá mi 140l vody. Světla můžu použít nejméně 2x30w, nejvíc 2x30w+2x39w.

Moje představa : začít svítit třeba v 10:00 2x30w T8. Ve 13:00 přidat 2x39w T5. V 16:00 vypnout 2x30w a do 22:00 nechat jen 2x39w. To znamená mezi 10-13 hod to bude 0,43w/l, mezi 13-16 hod to bude cca 1w/l, mezi 16-22 hod to bude 0,57 w/l.

Zajímá mě, zda pro zvolené rostliny bude podobný "denní světelný režim" vhodný, zda mohu očekávat problémy s řasou apod.

PS. (hnojení CO2 z kvasnic, časem bomba, a dle okolností hnojení do vodního sloupce V30, ve dně Denerle Deponit Mix + možná trocha Florapolu).

Co myslíte?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 09:53 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Vlasta
U rostlin na světlo nenáročných to jde. U těch druhých nikoli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 08:15 Vlasta
Můžete mi prosím pomoci vysvětlit případný vztah mezi intenzitou osvětlení a délkou svícení. Jde mi o to, zda je možné nedostatečné osvětlení nahradit zvýšenou délkou svícení, tzn. třeba místo svícení 6 hod. svítit 10 či 12 hod. Vlasta
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2012 16:16 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Lenka85
V podobné nádrži se svítí 18W. rybicky.net/nadrze/14291
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2012 16:12 Žena Lenka85 [0] - Amerika – 20w na 90 litrů
Ahoj myslíte, že stačí 20W zářivka na akva čistý objem cca 92 litrů délka 73x40x35 děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2010 11:04 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: oniiicek
...mám cca. 54L vody v akváriu a používam 2x18W kompaktné (úsporné žiarivky). Mám iba Vallisnerie. Vychádza to tak okolo 0,7W/L. No a som na pochybách či to nieje veľa...
2* 18W kompaktní zářivky pro 54 l akva jsou "tak akorát". Ani mnoho, ani málo... :-)
Nakonec - můžete si testnout, jak se bude akva dařit, když jednu z těch zářivek odstavíte.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2010 10:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Stenly
A jak uz jsem psal, kdyz napisu minimalne 4000lx, je uplne fuk, jak to tam kdo dostane, zda reflektorem ci silnejsim zdrojem svetla (jestli utece cast svetla neuzitecne pryc). Kdyz to zmerim na listu one rostliny, musim tam videt aspon tohle (tedy hodnotu v Luxech), abych vedel, ze jsem nad uvedenou hodnotou a ze muze rust. A jakym zpusobem uz jsem tam to svetlo dostal... uz bych se opakoval ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2010 10:37 Muž Stenly [44] Re: Designer
Fotka k příspěvku Tak pro hlubší, hodně zarostlá akva nebo když je zabarvená voda, by byl vhodnej reflektror "hlubokozářič" ktery odráží světlo v úzkém intenzivním paprsku a tak se dostane hlouběji. Toto jsou ale praktiky z osvětlování vysokých skladových hal. Hádal bych že reflektory běžně dostupné v akva prodejnách budou spíš "širokozářiče". Pro názornost přikládám obrázek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2010 10:26 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Yirka
Jasne, to chapu, nicmene kdyz se treba rekne intenzita osvetleni 10000lx (Lux), je zcela jasne kolik to je, protoze Lux je Lumen na m2 a tak uz se s tim da nejak pracovat, plochu kam svitime zname, vime kolik nas zdroj produkuje svetla v Lumenech - je pak uplne jedno, jak toho kdo dosahne, zda reflektorem ci silnejsim zdrojem svetla (a pocitame jen co jde kam ma), zkratka se musi dostat prislusne osvetleni v miste, kde je konkretni rostlina. A ano, ani tak nebudeme presni, protoze to nevyjadruje rozlozeni spektra svetelneho zdroje v lidskym okem viditelnem pasmu, coz bych ovsem celkem v klidu zanedbal a bral jako zaklad rovnomerne rozlozeni svetelneho spektra. Kdyz se rekne, ze nejaka rostlina roste od nejakych 4000lx, i pri vsech nepresnostech a odhadech radoveho akvaristy bude mnohem jasnejsi, co to chce. A jestli ma nekdo vysokou hladinu a zbarvenou vodu, musi brat v uvahu kolik svetla kam projde, zkratka ze ona rostlina na konkretnim miste zase musi dostat svou intenzitu osvetleni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2010 10:16 Muž Stenly [44] Re: oniiicek
Jak bylo už napsáno, ber to s rezervou. Mnozí mají cca 0,33W/l a stačí. Takže podle tohoto je tvých 0,7W/l dostačující. Jinou otázkou je rozptyl světla (bez nebo s reflektorem) a to nejpodstatnější je pak spektrum světelného toku. Možná se pletu, ale úsporky bývají vyráběny se spektrem 830 nebo 840 - to odpovídá běžným trubicím (když nepočítám šmejdy z Číny).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2010 09:45 Muž Yirka [9126] Re: Designer
Tak jako neexistují identické nádrže, tak ani nebude existovat univerzální osvětlovací poučka. Vždy se bude jednat jen o zobecnění dlouhodobých zkušeností a jejich aplikaci na vlastní podmínky. "A vo tom to je". ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2010 09:34 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: oniiicek
Hodnotu W/l neber vubec nejak vazne, jde o jednu z nejvachrlatejsich jednotek, o jakych jsem kdy slysel. A k tem usporkam. Usporka ma v sobe predradnik, a ten predradnik cast energie spotrebuje pro svou praci. Zarivkova trubice jej ma externe. Takze prikon usporky se udava komplet, vcetne toho predradniku uvnitr, u zarivky ale bez nej, nelze jej uvadet, kdyz neni jeji soucasti. Vysledkem pak je, ze tzv. usporka sviti okolo 60 az 65lm/W, kdezto bezna zarivkova trubice okolo 90lm/W (coz by ovsem slo dolu, kdybychom pridali do vypoctu i vlastni spotrebu predradniku, tedy ze zarivkova trubice ma mnohem vetsi hodnotu lm/W je jen zdanlive, az tak moc to neni a zavisi to na konkretnim pouzitem predradniku u ni). Jinymi slovy kam se da 18W zarivka, tam to chce usporku 27W pro stejne svetlo (18*90=1620, 27*60=1620). Nebavime se jeste o reflektorech, jejich pouziti a nepouziti ma zcela zasadni vliv, protoze kdyz si vezmeme jen vysece z celeho prostoru kam zdroj svetla sviti a kam chceme aby svitil, snadno zjistime, ze vetsina svetla bez reflektoru sviti mimo prostor, kam chceme. A protoze W/l nikdo nestanovil ohledne podminek - zkratka i 5ti nasobna hodnota se timhle da v ruznych podminkach oznacit stejne, W/l zarivek bez stanoveni ostatnich podminek vubec o nicem neni! Prosim, pokud nekdo vite o nejake presne definici W/l zarivek (mysleno zda se pocita svetlo z zarivky komplet nebo bez reflektoru co trefi nadrz a tedy jak moc, pro jake nadrze - litry nic nerikaji o plose hladiny, atd. atp.), prosim dejte vedet, jeste jsem ji nevidel a ani necetl, coz asi vetsina z nas, a udelat v tom jasno neni vubec na skodu, pripadne i tu jednotku uz jednou pro vzdy zahodit, at uz akvariste ze sebe nedelaji pred lidmi z jinych oboru... no vzdyt vime ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2010 23:33 Muž oniiicek [10] - Rostliny
Tak som tu zas,

Chcem sa opýtať ohladne osvetlenia, či mám v tomto akváriu správne. Pre tých čo toto ešte nečítali mám cca. 54L vody v akváriu a používam 2x18W kompaktné (úsporné žiarivky). Mám iba Vallisnerie. Vychádza to tak okolo 0,7W/L. No a som na pochybách či to nieje veľa. Rastliny ešte niesu vysoké lebo som ich dosť preriedil (obrázok v profile) a nehal len tie najlepšie listy, ktoré ešte nedorástli. Trochu sa neviznám v tom kolko W/L pri kompaktných(úsporných) žiarivkách keď sa všade dočítam, že každý druh svetla inak svieti (myslím trubice,kompaktné žiarivky,klasické staré žiarovky). Či tiež platia aj pre úsporné žiarivky také isté hodnoty W/L. Som aj rozmýšlal, že by som tam dal kompaktné žiarivky len 2x11W. Čo vy nato??? Som z toho trochu mimo :-). Tak aké úsporné žiarivky by som tam mal dať??? Všetkým vďaka

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2010 14:33 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – ad nestandardni aqua zarivky
tohle jsem resil uz dost davno, staram se o 2 malo aqua, takze nevyhovujici stare kryty s 14W a 15W T8
- v zadnem pripade uz nekupuji zarivky za 400,- kc/kus
- daji se sehnat za cca 160-170,- od fa Sylvania, napr. na e-light.cz
- nebo SungGlo od fa Hagen za cca 170,-, svitivost 800/860 lumenu
- urcite ne AquaGlo, svitivost neni ani polovicni za stejnou cenu...

v prisitm aqua jednoznacne trubice T5, ted jsem je shanel pro jine aqua, 28W/1149mm za ceny od 87,- kc/ks :-) a vyber ze 3-4 teplot barev...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2010 14:03 Žena ustavprochore [567] – Re: 2lizard
V tom případě by pro vás byla fajn "865", ale tu v jejich katalogu nevidím. Tak zkusit ještě tu Narvu - www.narvashop.cz/… nebo www.narvashop.cz/… . Nebo nějakou kombinaci třípásmovka + speciálka nebo to předělat na standardní rozměr, ať máte větší výběr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2010 12:50 Muž 2lizard [7] – Re: ustavprochore
JJ, požadovaný rozměr jsem sehnal u Osram, ale chtěl bych se dotázat na typ.
Spíše preferuji studenou bílou, neb do žluta zbarvené akva se mi moc nelíbí a přijde mi to nepřirozené.
Jinak svítím 2kusy, akva opatřené rostlinstvem.

Díky za tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2010 22:07 Žena ustavprochore [567] – Re: 2lizard
:-) Třípásmovky za rozumnou cenu by jít sehnat měly, v katalogu je má třeba Narva nebo Osram. Tak jen najít ten správný obchod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2010 20:21 Muž 2lizard [7] – Re: ustavprochore
Ha, to asi budou ty T8 - jsem se nějako popletl. Nu jsou to ty širší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2010 16:12 Žena ustavprochore [567] – Re: 2lizard
Ehm, jste si jistý, že jde skutečně o T5 zářivky? Ani strejček "google" je v tomhle rozměru a wattáži nezná - buď T8/38W/1047 mm nebo T5/54W/1047 mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2010 13:53 Muž 2lizard [7] – Re: kortezhugo
Akva mám dlouhé 120cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2010 13:09 Muž kortezhugo [983] – Re: 2lizard
www.lightspectrum.sk/…

...v pohode to prerobit na T5-39W - tie maju 85cm dlzku

sice neviem ake "dlhe" akva mas? X-) ...ale urcite sa to oplati prerobit...
Ved uz len "standartnov" dlzkov usetris X-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2010 12:59 Muž kortezhugo [983] – Re: katterinecka
"vejde" X-) :-) -jesto aj U trubice...
...avsak trochu uprav atd....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2010 10:44 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: 2lizard
zkus se podivat sem www.e-light.cz/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] 11

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16821x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/54-intenzita-osvetleni?od=401