Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Intenzita osvětlení

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Intenzita osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 15:51 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Už toho nechám protože to nemá cenu budeš měřit nesmysly. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 15:39 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Odraz ve skle si člověk musí pohlídat při fotografování. Odraz na hladině je součástí měřených podmínek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2018 15:27 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Magic
Prasátka bude tvořit nejen folie ale i skla a hladina. Měřil jsem akvárium několikrát a jsou v tom kde měřit hrozné rozdíly. Problém je už je v tom dokázat udělat nějakou rovinu. Měřil jsem v různých hloubkách a částech akvária. Rozdíly jsou opravdu velké. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 13:57 Muž Kubaa [718] Re: Jifi
Úplně totéž se dá říct třeba o vodivosti. Zbytečná debata, pokud jsi empirik, nikdo tě měřit nenutí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2018 13:33 Muž Jifi [675] Re: Kubaa
Neříkám neměřit. Říkám, že je dost empirických zkušeností, které už ostřílení akvaristi získali.
Jestli chceš, měř. Bude to hodně sysifovská práce. Světlo není jediný parametr, který je klíčový pro růst vodních kytek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 12:41 Muž Kubaa [718] Re: MichalV
Pokud by se to lesklo, asi by to litalo příliš. Té laminace se bojím. To chce prostě ještě domyslet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 12:40 Muž Magic [879] - RostlinyRe: MichalV
Ako už bolo správne namietnuté, laminovacia fólia bude robiť prasiatka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 12:39 Muž MichalV [327] Re: Kubaa
Fandím ti a rád si prečítam o výstupoch z tvojich meraní.
Nebolo by použiteľné aj zalaminovanie obyčajného kancelárskeho papiera a podla neho merať expozíciu? Ak by tento postup bol jednotný pre akvaristickú komunitu a dávalo by to síce "len" empirické hodnoty ale stále lepšie ako klincom do oka.
A tiež budú zaujímavé merania toho istého akva večer a cez deň s difúznym/priamym prirodzeným svetlom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 12:19 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jifi
Není to tak jednoduché jak se zdá a každé akvárium je jiné. Když jsme dělali světlo také jme to dělali nadvakrát protože na poprvé to bylo slabé. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2018 12:16 Muž Kubaa [718] Re: Jifi
S tímhle přístupem by pak nemělo smysl měřit ani parametry podstatné pro ryby, protože tam je to ještě složitější a variabilnější. Pro mě to je naopak důvod si to změřit. Ale to je stará filosofická debata mezi lidmi, co vše dělají od oka a těmi, co raději měří. Jsou to prostě dva různé přístupy.

Už třeba jen ten pokles svítivosti zářivky mi přijde užitečné změřit. Okem to spolehlivě nepoznáš a obecné doporučení měnit každý rok může být neekonomické.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 12:10 Muž Jifi [675] Re: vaaclav
A nestačí na toto empirické zkušenosti na tomto portálu, kde jsou ostřílení akvaristi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 12:09 Muž Jifi [675] Re: Kubaa
Kubaa napsal: Dopadající a odražené světlo jsou úměrné. Pokud se to odráží od nějakého dna nebo něčeho, co je v každém akváriu jiné, z odraženého dopadající nespočítáš. Ale ta fotografická šedá destička pro měření expozice odráží nějaký přesně daný poměr světla (tuším že 18%), takže z odraženého lehce dopočítáš dopadající.
Ano, neutrální šedá destička odráží 18 % dopadajícího světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.01.2018 12:09 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jifi
Tak není naškodu trochu vědět jaké osvětlení bude stačit. Není to levná záležitost a koupit něco drahého a pak s tím svítit na 30% tak to jsou vyhozené peníze. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 12:03 Muž Jifi [675] Re: Jifi
Fotím od r. 1990 a můžu říct, že takovéto měření nebude na dně akvárka úplně jednoduché. Už tu ostatní napsali, v čem jsou ta úskalí.
Právě proto se absolutně podepisuju pod to, co napsal NHKG. Možná ti to připadá příliš jednoduché, ale ono to funguje :-)
A jak jsem zmínil - přidáš živiny, měl bys přidat i osvětlení. A třeba ty živiny jsou spotřebovávány rychlostí, která je závislá na rychlosti růstu biomasy. Různé kytky rostou různě rychle. Atd. Jak nějaká kytka začne trochu přerůstat, začne i stínit.
Celé je to tak komplikované, že jsem pořád nenašel odpověď na otázku, proč exaktně měřit intenzitu světla na dně akvária. A to jsem vystudovaný botanik (+ ekolog) :-D

Edit: A taky počítej s tím, že když si koupíš LED nebo zářivkové osvětlení, tak časem dochází k poklesu svítivosti.
Já osobně mám názor, že je potřeba vnímat, co se děje v akvárku, a mít cit pro korekce biologické rovnováhy. Nikdy jsem v akvárku neměřil nějaké hodnoty. Jen asi před 30 roky jsem měříval tvrdost vody. Jinak neměřím vůbec nic. Podle toho, jak co roste, tak přidávám / ubírám. Anebo měním frekvenci výměny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 10:45 Muž Kubaa [718] Re: Magic
Také by to asi šlo, otázka je, nakolik by se trefilo těch 18% + problém s odlesky na té laminaci. Ta destička by měla být matná.

Tady je ta destička za dvě stovky www.fotoskoda.cz/… , akorát tedy z diskuse bohužel vyplývá, že není voděodolná, pro potápěče stojí už stovek šest www.fotoskoda.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 10:43 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Kubaa
Aha rozumiem, ukáže menej, ale bude to úmerne dopadajúcemu svetlu, ergo použiteľné.
No za mňa veľmi jednoduché riešenie je vytlačit 18% šedú na papier a zalaminovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 10:35 Muž Kubaa [718] Re: Magic
Dopadající a odražené světlo jsou úměrné. Pokud se to odráží od nějakého dna nebo něčeho, co je v každém akváriu jiné, z odraženého dopadající nespočítáš. Ale ta fotografická šedá destička pro měření expozice odráží nějaký přesně daný poměr světla (tuším že 18%), takže z odraženého lehce dopočítáš dopadající.

Problém té destičky je, že stojí několik stovek a problém s nákupem specializovaného zařízení sice zmenšuje a zlevňuje, ale neeliminuje zcela. Proto by asi bylo lepší použít něco všeobecně dostupného ale dostatečně standardního. Napadl mě třeba kus čistého biomolitanu, ale tam je problém, že je modrý, nadhodnocoval by studená a podhodnocoval teplá světla.

Kdyby se používala nějaká taková amatérská alternativa profi destičky, tak by se výsledky buď neuváděly v luxech, ale jen jako expozice, nebo by někdo s luxmetrem nebo tou profi destičkou musel udělat nějakou kalibraci. Ale to už je detail.¨
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.01.2018 10:10 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Kubaa
Kubaa napsal:
- nevím, zda je nutné házet do vody, mělo by to jít odrazem od dna (ale chtělo by to vymyslet nějaký všeobecně dostupný levný a standardní odrazový materiál - ta fotografická destička je drahá, i když je to jen kus šedivého plastu či co)


Toto mi vysvetli.
Chápem význam tej dosky vo fotografii, tam je dôležité svetlo, ktoré fotografovaný objekt odráža. Ale v akváriu je imho dôležité priamo svetlo, ktoré dopadá, nie?
Keď vezmem aktuálny príklad v kancli, v mieste, kde priamo zo svietidla nameriam 600lx, nameriam odrazom od lesklej bielej dosky 200lx, od metalickej šedej 100lx. Pre rastlinku bude ale imho podstatných tých 600lx, nie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 09:54 Muž Kubaa [718] Re: Jifi
Smysl je ten, že pokud by byl jednoduchý a opakovatelný způsob měření s běžným vybavením, mohly by ty údaje být měřeny za různých podmínek a pro různé druhy, podobně jako dnes teplota a další běžné parametry. Ale smysl to má právě jen tehdy, pokud to půjde s běžným levným vybavením. Akvaristé nebudou masově nakupovat luxmetry.

A ne, není potřeba nic tahat z exifu. Stačí expoziční údaje, které můžeš odečíst klidně třeba ze starého aparátu na film, pokud má expozimetr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 09:46 Muž Jifi [675] – Co vlastně řešíte?
Pánové, nějak jsem nepochopil, co tady vlastně řešíte.
K čemu vám bude přesně změřený údaj o světelné intenzitě na dně akvárka?
Víte přesně, kolik minimálně lumenů potřebuje ta která kytka?
A není to taky tak, že i když máte určitou minimální intenzitu ostvětlení pro danou kytku, že potom platí "čím víc živin, tím víc světla"?
A pokud se bude jednat o jiné kytky než o kobercové - co třeba skutečnost, že v vrchol kytky, který je dejme tomu uprostřed hloubky akvárka, bude mít víc světla, než vrchol čerstvě zasazené kytky u dna?
A co třeba plovoucí rostliny v mnoha akvárkách?
Akvárko je ekosystém, ve kterém hraje roli více faktorů a tyto faktory jsou mezi sebou provázané.
Není lepší to udělat tak, jak napsal NHKG? ("Takže já si tak nějak podle zkušenosti tipnu, jak silné svítidlo budu potřebovat a pak koupím mnohem silnější a zreguluju dle potřeby.")
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2018 09:44 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Jednodušší, ale k všeobecnému akvaristickému užití jaksi k ničemu.
Máš za sebou určitě spousty měření tak víš že je to k ničemu. Asi kdyby to napsal někdo jiný než já tak by byla tvoje reakce jiná.

nevím, zda je nutné házet do vody, mělo by to jít odrazem od dna (ale chtělo by to vymyslet nějaký všeobecně dostupný levný a standardní odrazový materiál - ta fotografická destička je drahá, i když je to jen kus šedivého plastu či co)
Pokud chceš jít cestou odrazu světla ode dna tak to jsem zvědavý k čemu dojdeš protože v akváriu z vodou to nebude jednoduché.

nezkoušel jsem to, ale nedávno jsem to z jiných důvodů hledal na netu a našel jsem článek, kde nějací restaurátoři používali foťák k měření světla v muzeu (kvůli ochraně exponátů) místo drahého luxmetru a pochvalovali si, že je to ok
Používají k tomu zřejmě EXIF informace z fotky. Vím že to jde ale zatím jsem se o to nezajímal a využití k měření světla v akváriu bude dost složité. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 08:35 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Jednodušší, ale k všeobecnému akvaristickému užití jaksi k ničemu.

Magic:

- nevím, zda je nutné házet do vody, mělo by to jít odrazem od dna (ale chtělo by to vymyslet nějaký všeobecně dostupný levný a standardní odrazový materiál - ta fotografická destička je drahá, i když je to jen kus šedivého plastu či co)

- nezkoušel jsem to, ale nedávno jsem to z jiných důvodů hledal na netu a našel jsem článek, kde nějací restaurátoři používali foťák k měření světla v muzeu (kvůli ochraně exponátů) místo drahého luxmetru a pochvalovali si, že je to ok

- v případě, že to dám na dno, a budu měřit směrem nahoru, mi přijde, že bude problém v tom, zda to namířím přímo na světlo, nebo kus bokem, prostě mi tam chybí nějaký rozptylový člen, který to světlo zprůměruje po čipu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 08:15 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Tak ti co to u mě měřili tak čidlo měli je to jednoduší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2018 07:59 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Kubaa
A než hodím telefón do tej vody - akú máš skúsenosť s presnosťou toho mobilného čidla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 00:23 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Čidlo nikdo nemá, to je k ničemu. Mluvím o foťáku nebo mobilu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 23:52 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Pod vodu strkáš čidlo u kterého máš kabel a něčím ho musíš držet. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 23:29 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Možná by to chtělo nějakou "standardní šedou destičku", jako používají fotografové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 23:12 Waaw Re: Kubaa
Tak na mobil je ke stazeni primo aplikace Photometr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 23:08 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Fotka k příspěvku Několikrát už jsem to měřil není to nic jednoduchého. Hlavně u dna je spousta odrazů a stačí nepatrně natočit čidlo a jsi dost vedle. Byl u mě i MarcelG to jsem měl ještě trubice T5.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 22:24 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: NHKG
NHKG napsal: Dneska stojí stmívače pár korun.
Áno, to je pravda, lenže... Napájanie musíte dimenzovať na maximálny príkon svietidla, ak ho potom nevyužívate na hodnotu blízku 100 %, tak účinnosť zdroja klesá, často až k zúfalým 50 %, čo výrazne predražuje prevádzku a z drahého LED svietidla sa dostanete na úroveň trubíc, ktoré ste mohli mať za pár peňazí...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 22:18 Muž Kubaa [718]
A co to prostě změřit? Vždyť luxmetr je v podstatě expozimetr v každém foťáku či mobilu. Jen zjistit potřebný převod na luxy nebo rovnou udávat potřebné osvětlení jako expoziční údaje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 22:13 Muž Tom384 [54] Re: Waaw
Waaw napsal: Takze kdyz to shrnu: zadna jednoducha a fungujici metoda, jak si pro zarizovani akvarka spocitat dostatecnou intenzitu svetla neni.

V cem se ti zda ma metoda slozita nebo nefunkcni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.01.2018 22:02 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Waaw
Dneska stojí stmívače pár korun. Takže já si tak nějak podle zkušenosti tipnu, jak silné svítidlo budu potřebovat a pak koupím mnohem silnější a zreguluju dle potřeby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 22:00 Waaw Re: slavko
Takze kdyz to shrnu: zadna jednoducha a fungujici metoda, jak si pro zarizovani akvarka spocitat dostatecnou intenzitu svetla neni. Lumen/litr je sice fyzikalne vzato nesmyslna velicina, ale protoze nic jineho nemame, tak pro urcitou zakladni predstavu muze poslouzit (zvlaste pokud akvarium ma tvar standardniho kvadru).
Takze zpet k dotazu. Nebylo by zajimave shromazdit odpovedi na otazku: Jaky svetelny tok na objem vody (lm/l) jste zvolili, pro jake akvarium a povazujete to za dostatecne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.01.2018 21:44 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Waaw
Lúmen je fyzikálna jednotka, ktorá udáva množstvo svetla vyžiareného z bodového zdroja do všetkých smerov (svetelný tok). Prednostne slúži na porovnanie zdrojov svetla a má nulovú výpovednú hodnotu o tom, koľko svetla dopadne na určité miesto/plochu, pretože nezohľadňuje svetelné vyžarovanie konkrétneho svietidla ani vzdialenosť svietidla od miesta "dopadu". A to ani nepíšem o lámaní svetla na hladine, či sklách...

Z čisto fyzikálneho pohľadu je teda lm/l úplný nezmysel, rovnaký ako W/l. Problém je, že ku kandelám sa pri mnohých svietidlách nedostanete (pri tých vlastnej výroby už vôbec nie), vodotesných luxmetrov je poskromne a (ako už mnohí zistili) aplikovať s W/l sa pri LED nedá. Zato mnoho LED svietidiel udáva množstvo lúmenov, tak treba pracovať s tým, čo je k dispozícii. A tak sa uvádzanie lm/l stáva rovnako populárne, ako bolo kedysi W/l a je určite lepšie, ako nič. No jeho prínos vidím jedine v orientačnom porovnaní, ako akýsi štartovací bod do začiatku, žiadne vodidlo a už vôbec nie pravidlo!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 21:23 Waaw Re: MichalV
Rekl bych, ze to je proto, ze prirozene osvetleni nemaji pod kontrolou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 20:36 Muž MichalV [327] Re: Waaw
možno aj toto pomôže pre orientáciu:
www.uspornaziarovka.sk/…

Ale vec, na ktorú sa často zabúda je prirodzené osvetlenie, preto môže niekomu akva fungovať aj pri relatívne slabom umelom osvetlení a inému nie. Nerozumiem, prečo sa akvaristi na jednej strane snažia rastlinné akva "uchrániť" pred denným svetlom a na druhej strane potom naháňajú watáž uméleho osvetlenia. Myslím si, že pri zariaďovaní hlavne veľkých nádrží je namieste sa nad týmto zamyslieť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 20:35 Waaw Re: Tom384
Diky, ten clanek znam. Ale nemyslim si, ze lm/l je uplna blbost. Pro standardni tvary akvaria je to jednoduche a vicemene to slusne odpovida prepostu pres intenzitu osvetleni. Samozrejme v pripade moc extremnich tvaru akavarka to neni funkcni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 20:09 Muž Tom384 [54] Re: Waaw
IMHO prepocet lm/l je blbost. Lepsi zpusob volby spravneho svetelneho toku je pres pozadovanou intenzitu osvetleni. Kdyz vyjdu tohoto clanku:

rybicky.net/clanky/1297-intenzita-akvarijniho-osvetleni

Rekneme ze pro spravny rust rostlin je potreba 3700lx. Plocha dna je dejme tomu 100x50cm. Vyska vodniho sloupce 40cm takze utlum svetla ve vode muzeme zanedbat. Plocha dna je tedy 1x0.5=0.5m2 a svetelny tok se vypocte tim ze vynasobim plochu dna pozadovanou intenzitou tj. 0.5x3700=1850lm. Pak je potreba zohlednit ucinnost daneho reseni. Tu bych konzervativne volil cca o.5(odraz svetla od vodni hladiny, ne vsechmo svetlo smeruje do akvarka). Celkovy potrebny svetelny tok je teda 1850/0.5=3700lm.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 23:47 Muž Jarry [1437] Re: Waaw
Hodně orientačně si myslím, že by to mohlo odpovídat. V každém případě doporučuji osvětlení s plynulou regulací, někdy rozhodují opravdu drobné rozdíly a záleží i na době svícení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 23:00 Waaw Re: Waaw
Hledal jsem na zahranicnich webech a nasel toto doporuceni:
Pro nenarocne rostliny je treba prumerne 60 lumens per gallon
Rostliny stredne narocne na svetlo potrebuji prumerne 110 lumens per gallon
Rostliny s vysokymi naroky na svetlo potrebuji prumerne 150 lumens per gallon
Gallon je cca 3,78 litru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 18:56 Waaw – Jaka svitivost na litr vody je dostatecna?
Zajimalo by mne, jakou svtivost (v lumenech) povazujete za dostatecnou pro a) rosttlinne akvarko ( narocnejsi kytky, CO2) a b) pro akvarko sice s kytkama, ale bez CO2 a bez vylozene narocnych druhu? Asi ma smysl udavat hodnotu prepoctenou na 1 litr vody, tedy v lumenech na litr. Je to trochu zjednoduseni, protoze to pomiji dalsi vlivy ( kryci sklo ano/ ne, vzdalenost nad hladinou, doba sviceni, barevne spektrum, regulace jasu).
Diky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2017 10:59 Muž Jifi [675] Re: tomasice
Ty to v pohodě snesou. Můžou sice zarůstat řasami, ale rostou rychle a stačí je stříhat nebo utrhávat. A ty nejvíce zařasené kousky vyhodíš.
A i pokud na nich neporostou řasy, tak je budeš muset redukovat, protože rostou hodně rychle. Je to skvělá regulace intenzity osvětlení :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 10:54 Žena tomasice [0] Re: Jifi
Super děkuji moc za pomoc! tahle variatna se mi libi :-)Spíš mě šlo o to jestli těm plovoucím rostlinám nebude vadit tak intenzivní světlo ,,blízko"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2017 10:41 Muž Jifi [675] Re: tomasice
Není důvod, aby rostlinám kryt vadil :-)
Tu Egeriu můžeš nechat i volně na hladině, stejně roste rychle jak z vody.
A podle intenzity růstu těch plovoucích rostlin můžeš snadno regulovat, kolik světla ti prochází na dno. Je potřeba ty plovoucí kytky pravidelně redukovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 10:03 Žena tomasice [0] Re: Jifi
Dokoupim tedy rostlinky na hladinu a uvidíme. Taky mi to prijde málo takhle svítit. Nevadí těm rostlinkám, že mám kryt? Densu mam, jen musí povyrůst, ale roste jak plevel tak ji více rozsadím ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2017 09:46 Muž Jifi [675] Re: tomasice
tomasice napsala: Teď svítím cca 5 hodin denně a nerada bych ještě mene svitila, ...
To je hodně krátké svícení. Rostliny potřebují fotosyntetizovat, aby mohly růst. Takto ti budou jen přežívat / živořit. Za 5 hodin nestihnout nasyntetizovat dost produktů pro růst. To bude tak na přežití. A v případě nově založeného akvárka s bídou na to přežití.
Jak psal Tudy, dal bych na hladinu Ceratophyllum a třeba i Egeriu, ať trochu přistíní akvárko a svítil bych tak 10 hodin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2017 09:36 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: tomasice
To akvárium je staré měsíc a navíc jsi začátečník? Neukvapoval bych se, to osvětlení nebude hlavní příčinou problémů. Máš podobnou vodovodní vodu jak já a mi bez hnojení do vodního sloupce neroste spousta druhů rostlin.
Začal bych hnojit PMDD bez KNO3, třetina doporučeného dávkování a přidal ty plovoučky. Taky to chce trpělivost, akvárium se zabíhá několik měsíců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 09:14 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: tomasice
Dej na hladinu plovoucí rostliny a máš vyřešeno a klidně svíť 8-10 h. ;-)
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 09:08 Žena tomasice [0] – Doporučte
Ahooj mám setové světlo v krytu 2 x 24 W (T5) a potřebovala bych snížit intenzivtu osvětlení (moc svítí :) ) Mám vyměnit zářivky nebo by pomohl nějaký stmívač? Vůbec se v tom nevyznám, ale mám nenáročné rostlinky a některým se pravděpodobně kvůli světlu nedaří ( a sem tam se objevuje řasa - řešila jsem ve foru a mam mene sviti či zkratit intenzivu svícení) . Teď svítím cca 5 hodin denně a nerada bych ještě mene svitila, přece jenom si rybiček chceme trochu po praci ,,užit" . Díky za tipy, zkušenosti možnosti :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 11

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16821x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/54-intenzita-osvetleni?od=201