Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Zvláštní je, že jsem si nevšiml žádných bílých výkalů. Ryby žerou jak zjednané, rostou, nejsou pohublé. Přes léto jsem jim tak dopřával až bych jim to mohl závidět
Dobrá, přeléčím separé a pokud by se příznaky objevili i u další ryby, přeléčím celou nádrž.
Vytamíny všem a tu postiženou rybu bych separoval a bude tam zřejmě nutný jí potrápit entizolem, neb děrovka není nic jinýho než přemnožení bičíkovci. Ty vitamíny to někdy ještě když to není moc rozjetý, nebo jsou ty příznaky nepozorovatelný dokáží podržet a zachránit, ale jakmile už se dělají dírky a objevuje se ta bílá hmoty, takový ty vřídky, už to chce silnější léčivo, což může být ten entizol, nebo třeba z komerčních Flagellol.
Člověk si myslí, že krmí plnohodnotně a oni chybí vitamíny. Mám přeléčit celou nádrž a nebo jen separé napadenou rybu? Problém je ten, že se k nádrži dostanu až za 10 dní. :( Ale pokud jde o děrovku, tak by se to nemělo za těch pár dní nějak moc rozjet.
Na ten SAK nakapej vždycky před krmením pár kapek Fishtaminu a per to do nich.
Živým jsem krmil pouze přes léto. Ani mražené nedostávají dobré tři měsíce. Krmím pouze krmení SAK a granule pro ryby dna (výrobce nevým). K čemu se přikláníte vy?
Pán teď v poslední době krmil pravidelně živým,že?
Nedokážu s jistotou říci, co to je, ale rozhodně bych jí separoval od ostatních, ať se to nešíří... A naordinuj častou výměnu vody, dokud to nikdo přesně neurčí...
Ještě jedno foto.
Prosím poraďte. Z ničeho nic se mi na jedné rybě objevily tyto bílé tečky. Jsou pouze v okolí oka a pouze na jedné rybě. Na jedné straně jsou tři na druhé pouze jedna. Ryba se nestraní, neotírá, není lekavá a normálně přijímá potravu. Při pohledu ze předu je vidět, že bílé tečky vystupují nad povrch hlavy.
léčba u střevních parazitů by měla u skoro všech léčiv na ně , pokud si dobře pamatuji, trvat min 6 dní , kvůli vajíčkům ve střevech , teplota se zvyšuje až na 32° právě kvúli rychlejšímu líhnutí ,ale zase s ohledem na snášenlivost ryb. Použil jsem SH TeraP , doba léčby 10 dní teplota lehce ke 30° , vypadá to že zabralo , teplotu je potřeba zvyšovat i snižovat postupně , každý den o max 1° kvůli šoku , ted ryby láduji deně Fishtaminem a pouze rostlinnou stravou, jsou trošku pohublé ale to se dožene ...
Couž teď napsat jinýho než, uvidíme.
ne,je úplně ok a žere. vrátila jsem jí zpátky,telota 28.je to brzo?snad už bude ok.
Nechat a nechat ji tam, pokračovat s vitamíny... Skoro každá nemoc, co se dá vyléčit, se ráda a ještě častěji vrací...
Nech jí zatím v té karanténě a futruj těma vitamínama. Jak vypadají ta místa, kde bylo to cosi bílého? Nejsou tam dírky?
už vypadá ok. díky za rady!!!!
Pobyt v karanténě do odeznění příznaků, těch zjevných, po léčbě ještě klidně týden a futrovat krmením s vitamínama, třeba od sery fishtamin, nakapanej do granulí, nebo do rozmraženýho, aby se to do nich efektivně dostávalo, to samý platí i o rybách ve spelečenským akváriu, dávat vitamíny.
Dokud nebude úplně v cajku. To se asi nedá paušalizovat, jestli týden, nebo dva. Klidně bych jí tam nechal ještě pár dní potom, co se vyspraví...
Ryba noc přežila,teplotu má 28 a jdu vyměnit vodu.jak dlouho bych jí měla nechat v karanténě? díky
0 13.12.2013 18:19 Elis A sakra...asi mam čekat to nejhorší,co. Z čeho se to udělá? mam jí dva měsíce a pohoda.Jdu postupovat podle tvych rad.dekuju !!!
Hmm, myslel jsem to boužel dobře. Děrovka, to ten příznak narážení, to je hodně mizerný. Postiženou rybu přelovit do separé a léčit na vnitřní parazity, třeba Entizolem a ostatní v akváriu sledovat, možno z komerčních použít Flagellol od sery. než to seženeš, tak solnou lázeň(pol. lžíci soli na 20 litrů, ideál bez rostlin, sůl je zahubí) a druhej den vyměnit polovinu vody a event. opakovat. a zvednout teplotu klidně přes 30 stupňů.
Edit: Ve společenským vyměnit polovinu vody a přidat výluh(y), třeba Torben, Amazon, dle návodu, předávkování zde je ku prospěchu věci, ale s rozumem. Ve společným zasolit lehce(pol. lžíci na 50 litrů vody, což je bezpečná koncentrace i pro rostliny)
0 13.12.2013 18:03 Elis – Skalára skvrny
Vkládám fotku. Stalo se to během jednoho dne z ničeho nic. Zda se mi i že je najednou vic řas, že nějaka změna ve vodě?
Tipuju vnitřní parazity(děrovku), ale o akvu není nic známo, tak se připojuji ke kolegovi, aspoň tu fotku.
Jak velké jsou ty skvrny? Nebyla by fotka, ta napoví víc??
0 13.12.2013 17:35 Elis – Bílá plísen na skaláře
HELP-na hlavě mojí skaláry amazonské se udělaly bílé skvrny,jako by se jí loupala kůže. Taky mi přijde zmatená a naráží do skla. Teplotu mam jako celou dobu 26 stupnu. Má s tím někdo zkušenost,co by to mohlo být? díky
Starší reakce
Z té fotky toho fakt moc vyčíst nejde... Rozhodně bych jí ale přelovil, do separé, kde by se dalo nějak léčit a zvedl teplotu, ovšem podle toho co píšeš, asi moc šancí není...
Pokud možnost přelovení nemáš, rozhodně denníma výměnama vody nic nezkazíš...
Osobně bych tu rybu netrápil,podle mě jí sužují vnitřní paraziti, ale můžu se mýlit, za sebe doporučuji šetrný utracení.
0 30.11.2013 15:35 Ryco Dobrý den
Mám Skaláru která má na hlavě díru a rozpadlou horní část tlamky.
Skalára se chová normalně, plave, žere bez jakéhokoliv problému vodu měním často.
Chtěl bych se zeptat zda stím má někdo zkušenosti a co stím?
Omlouvám se za kvalitu fotky je to focené z mobilu.
Starší reakce
Před podáním rozpustit a nalejt jako roztok.
ok
dodani soli do vody je nejlepsi pri vymene vody rozmichat postupne v kybli..a ne to jen tak nasypat do akva co
Však já Ti píšu, že nejen NO2 jim může vadit, oni jsou i jiný formy N látek, ale nechme toho, nebaví mě to. Měň vodu, lehce to zasol a ten torben a bude se vidět, kam se to pohne.
jasny ale ja tam NO2 nemam
Nejen NO2 jim může vadit a to dávkování soli jsem Ti už psal, chce to trošku číst.
byl jsem ted u rodicu.Provedl jsem mereni NO2 latek..test na nulove stupnici takze to je v pohode,ted budu odkalovat a menit 40l ze 300l vody.Torben dodvam furt stejne..kolik soli muze byt na 300l teda?
nevim teda proc ma tek velke oko..zakalene neni,stejne jako druhe i jako u ostatnich
Ten hřbet je odřenej a začíná se toho chytat plíseň a to oko, pokud je vystouplý a není celkově kalný, tak by mohlo ukazovat na vyšší hodnoty N látek, takže klasiku v podobě vodoléčby, prostě jak jsem psal. Jinak sůl podporuje tvorbu slizu, jenž rybu na povrchu těla ochraňuje, takže použití v doporučené bezpečné koncentraci je vhodné.
je trochu mazla ale ta tupka u hrbetu je videt
a na jedne jsem nasel jednou tak vetsi oko nez druhe oko
torben dodavam maji v akva na 10 l kybl pri vymene 2ml,sul do akva nedavam je to s ni lepsi??fotku uz mam tak dodam
Pokud ryba žere, tak bych to neviděl nějak tragicky a aplikoval standardní postup, častých výměn vody, lehkýho zasolení(pol.lžíci na 50 litrů vody) a aplikaci rašelinovýho výluhu. Bez fotky nedokážu odpovědět konkrétněji.
Ryba zere,vykal jsem zatim nepozoroval,ale myslim ze je v poradku..strani se trochu hejna ale to skalary delaji,kdyz prijdu k akva normalne zerou vse co pada do akva.Bedary jsou svetle..
Jaký je chování té ryby? Straní se hejna? Žere a jaký má výkaly, nejsou takový dlouhý a jakovy dutý s píš světlejší barvy? Není ta ryba nepřiměřeně hubená?
Ahoj lidicky,vsem preji krasnou sobotu.Chtel bych se zeptat na skalary devil.Jestli se jedna o nejakou nemoc nebo normalni vec...zpozoroval jsem na jedne v miste hrbetni ploutve pupinek neco jako bedar
vyfotit to nezvladnu nemam dobrej fotak...nejaka odpoved co to muze byt?dekuji
valerie napsal: moc vám děkuji za radu mě to doporučily ve zverimexu muc děkuji Bohužel je personál v obdobných obchodech mnohdy nevzdělán a je proto docela vhodné přicházet na nákup s informací, jenž si člověk samostudiem načerpá a je tak schopen i nekompetentní prodavače poučit a nestydět se za to. To samozřejmě neplatí o všech prodejnách a prodavačích(kách) tam pracujících.
Edit: Velmi důležité ze strany nakupujícího je taktéž podat personálu správnou informaci o našem akváriu, spoluobyvatelích, jeho velikosti atd.
moc vám děkuji za radu mě to doporučily ve zverimexu muc děkuji
ani nemusíš, tu rybu rovnou vyhoď a novou už nekupuj. Máš na ni malé akva.
Ach jo holka, ta skalára tam rozhodně nemá co dělat a to samý platí o rájovcích, tady bude všechno jiný než změna osádky zbytečným snažením se.
akvárium mám 60 litrů jsou tam ještě neonky asi 9 a 2 rájovci filtr i vzduchování mám pokusím se i o obrázek
Osobně si myslím že by se mohlo jednat o tzv. děrovou nemoc, nebo-li vnitřní parazity v poslednějším stádiu, což obvykle bejvá konečná. Pokud ryba nežere bude její cesta na druhej břeh vysoce pravděpodobná.
Ahoj, nejlepe udelat fotku. Jak velke je akvarium, kolik ryb a jakych? Jaka filtrace, vzduchovani ano ci ne? Cim vic inf., tim lepe. Podle popisu to vypada na krupicku, ale kazda inf. o akvariu pomuze k urceni nejen nemoci, ale i priciny. Vzdy je nejlepsi prezentace.
0 08.11.2013 23:51 valerie – skalár se drží u hladiny a špatně dýchá
ahoj potřebuji poradit můj skalár se drží u hladiny ztíženě dýchá a má bílé tečky u hlavy prosím pora´dte mi co je to za nemoc a jak ji léčit
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 39
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36708x