Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Stres....je to možný, přede rokem mě jednoho skalára pokousal pestřenec - nebylo to sice nic hroznýho, ale skalár se z toho nevylízal.....Pestřenec je už také u sousedů.....
Tak snad to pomine....Přidám jim olšový šišky, aby měly "tmu". Díky.
Dneska normálně žere i plave.....ale je fakt "trochu" jinej.....Jen jsem jim od včerejška zvýšil o stupeň teplotu (nyní 27 -28).
Proto píšu o tom urychlení cesty na druhej břeh.
Taky jsem o tom uvažoval nic jinýho mě nenapadlo, ale připadalo mi divný, že když chtěla, tak plavala normálně. S tím se asi nic dělat nedá co? Může se z toho dostat sama?
Možností je povícero, já sázím na načatej plynovej měchýř, takže pomalá cesta ke druhýmu břehu, tedy bych zvážil její urychlení.
Ahoj, nějak se mi nepodařilo na intu najít co je s mým skalárem. Je mu asi 3/4 roku, celou dobu byl v pohodě, ale teď už je 3 dny v rohu akvária u dna postavený na hlavě a někdy je zády dolů, ale neleží na dně. Když ho vyplaším, tak normálně odplave, ale po pár minutách se zas vrátí...a ještě nežere.
Pokud někdo ví co mu je budu rád...
Starší reakce
rad už jsi dostal mraky, tak se podle nich zařiď a čekej, nic jiného dělat nemůžeš
0 20.09.2015 14:23 palko150 Tie 2 skalare co mam:Tak temu jednemu sa šupia šupiny a asi to bude nijaka bakterialna choroba neviete mi poradit čo robit?DAKUJEM.
Starší reakce
Hneď zajtra pôjdem do Bytče dokúpiť valisnerie a hygrophyly.
Takže bez odpovídajících podmínek budeš stále něco řešit.
Podmínky, podmínky, podmínky, podmínky, podmínky, podmínky, podmínky.
Ja sa posnažím ešte dokúpiť rastlinstvo ale skúšal som to s tých skalarov utrieť ten biely povlak a podarilo sa mi to takže to bude asi nijaký parazit.
Jasně že je, to nejúčinnnější, jmenuje se vhodný podmínky v akváriu, tím začni a nesnaž se nadbíhat po nějakých třetích cestách vodiček a léčiv. Když nebude akvo v kondici, nebudou v kondici ryby a všechno ostatní je alibismus.
Ja parmički nemám a neni na tu chorobu nijaké liečivo?
Měnit vodu, více často, pořídit více živých rostlin, posunout tu čerpací hlavu směrem k hladině, tak aby se tato tou vytékající vodou čeřila, navštívit atlas, informovat se o nárocích jednotlivých chovanců(ideál před nákupem), třeba ty parmičky čtyřpruhý tam budou dělat jenom neplechu atd.
Ja sa ako snažím o nápravu ale vždy ale že vždy mi dôjdu nijaké komplikácie to je proste tak u mňa to by som nebol ja ale ako sa vraví aj snaha sa cení.
Tvoje akvo, i když se snažíš o nápravu katastrofy, má stále co dohánět, aby se posunulo alespoň do kategorie "akceptovatelné", na tom zamakej, kvalita prostředí je prvotní, bez toho nemá cenu řešit nějaký následky, když příčina ti stále bude přetrvávat.
Nedajú sa mi od fotiť ale skúšal som ich chytiť do sieťky a tak ich vy fotiť a potom čo som ich vypustil mali tých bielych bodiek menej tak som rozmišlal neni to nijaký parazit?
Možná nějaká plíseň, častěji měnit vodu, přidávat nějaký huminy, třísloviny, prostě rašelinový výluh. Chtělo by to fotku.
0 15.09.2015 10:25 palko150 Ahojte mam dvoch skalarov a keď som ich kúpil nič im nebolo no keď som ich vypustil do akvarka tak po 2 dňoch dostali také biele bodky prevažne na plutvách a krupička to určite neni ja s krupičkou mam už nijakú tu skúsenosť tie bodky sú hrubšie a širšie od krupičky netuším čo to je prosím poradte mi.ĎAKUJEM
Starší reakce
Páni, veľmi vám ďakujem. Budem robiť čo mi radite. Som z toho trošku nervózny lebo liečim prvýkrát a nechcem tým rybám uškodiť. Potom dám vedieť ako sa to vyvíja
až na ploutvích čichavců nebudou žádné stopy bakterky - dal bych je do vody bez léčiv a tam měnil vodu atd..
jinak v nádrži kde léčíš dodržuj postup na letáku
Drž se návodu a měň po těch 3 dnech.
Výmenu 1/3 vody máš na mysli až v druhom 3 dennom liečebnom cykle? Lebo v návode píšu 50% po troch dňoch. Už tak sa mi zdá dlho že sú v nezabehnutej nádrži. Môžem tam pre istotu dolievat každý deň 10ml aquatanu?
U toho skaláry to bude běh na delší trať , pravděpodobně zmizí to bílé (plíseň) kolem oka ale oko se bude do normálu - pokud to zabere - vracet pomaleji(osobně bych ho ládoval i tím baktotabsem) u těch čichavců to poznáš že zmizí bílé-šedé okraje těch rozpadlých ploutví ,až to bude pryč -pro jistotu bych udělal ještě jedno třídenní kolečko a dal bych je do vody už bez léčiv
o dva stupně zvýšil pomalu teplotu , krmil jednou za dva dny-malinko a měnil čerstvou vodu denně 1/3
Dobre, už mi to začína byť jasné. Čo mi ale neni jasné je že ako poznám či to zaberá? U skalara by som mal zbadať že sa vráti oko do normálu. A čichavcom by sa mali tiež do 3 dní obnoviť rozpadnuté plutvy? To sa mi zdá veľmi rýchlo...
co říká příbalový leták ? myslím že na tři dny , pak vyvětrat aspon 50% vody a znovu tři dny dokud příznaky nepominou
Prelovil som choré ryby do malej nádrže (60l) a dal jednu tabletu baktopur direct. Budem sa držať návodu len mi neni jasné či tá jedna tableta je na 3 dní, alebo mám dávať každý deň novú? A dúfam že tie ryby to 3 dni v nezabehnutom akva prežijú...
Já osobně to přelovování ryb moc nemám v lásce - je to další stres pro rybu , ale pokud si myslíš že je ten rozpad v takovém stádiu že už výměny vody a lehké zasolení nepomůžou , tak je přelov , voda ze zaběhlého akvárka moc smysl nemá , pokud dodáš vodu stejných parametrů a teploty je lepší čerstvá prostá N látek - pár hodin odstátá
Na rozpadající se ploutve bude lepší ten direct, Omnipur je spíš na plísně, i když je deklarováno jako širocespektrální léčivo, ale v momentě kdy se ploutve již rozpadají, volil bych ten direct na oba dva případy.
Určite tie liečivá nebudem kombinovať. Prosim opravte ma ak nieco chystam zle,tu je môj plán liečby;
Do nezabehnuteho 60l akva kde je voda z veľkého zabehnuteho chcem dať baktopur a následne chorého skalara. Vzduchovanie pustiť na maximum a liečiť tri dni podľa návodu. Ak liečba zaberie tak vrátiť skalaru naspäť do veľkej nádrže. Ak nie tak vymeniť 50% vody v malom akva a liečbu opakovať.
Po ukončení liečby vymeniť vodu,nasadiť rastlinky aj s hnojivom a pridať Sera Bio Nitrivec. Dám tam aj bioakvacit zo zabehnutej nádrže aby som urychlil proces nitrifikacie. Filtrovať budem cez aktívne uhlie.
Po 48h tam dám choré čichavce zakrsle ktorym sa rozpadavaju plutvy a začnem s liečbou omnipurom.
Po ukončení liečby vymením 50%vody a opäť prefiltrujem cez aktívne uhlie.
Môžem to takto urobiť pani akvaristi. Vopred ďakujem za rady.
Rozhodně ty léčiva co sis objednal nekombinuj , jediné co bych k tomu Direktu doporučil je baktotabs - účinná látka je tuším stejná , s tím rozdílem že je to žrádlo , tudíž se to rychleji a účinněji dostane do ryby tam kam má - a v tomhle případě je to tuším namístě
Ano zničí, takže je to jedno.
Vďaka za radu. Už som si objednal liečivá baktopur direkt a omnipur (koliza sa akosi rozpadavaju plutvy). Zatiaľ som si napustil malé 60l akvárium. Použil som vodu z veľkého akvaria kde mám ryby. Malé akva je nezabehnute, je tam nové dno aj filtre. Môžem tam dať ten baktopur a potom chorú skalaru? Alebo ho mám najskôr zabehnúť ? Píšu že baktopur zničí aj nitrifikacne baktérie tak som zmätený ako to mám spraviť.
Starší reakce
Tak pokud to má už takto dva týdny, což jsem z tvého prvního příspěvku nepochopil, potom to bude nějaký problém uvnitř, tedy předpokládám namnožený bakterie, který tlačí na to oko a to má tendenci takto vystupovat. Ano, do separé a léčil bych Bctopur direct, dle návodu.
Už to má takto 2 týždne. Vodu meriam pravidelne, pH=7,kH=4°, gH=10° NO3=20mg/l a NO2=0. Na ostatné látky ako fosforecnany atď nemám meradlá. Ja tú vodu vymením ako vravíš, ale čo tam môže byť zlé? Nejaký parazit? Mám K dispozícii ešte jednu prázdnu 60L nádrž, nemal by som ju dať do karantény?
Ne, zranění to není, vyměň několikrát po sobě polovinu vody.
Zdravím, mám podobný problém so skalarom. Bol som na dovolenke a keď som sa vrátil tak mala opuchnuté jedno oko. Potravu prijma normálne, nevidím žiadne zmeny V jej chovani. Krmena bola len Tetraminom. V akva mám dohromady 5 skalarov, z toho 2 páry ktoré sú voči sebe agresívne. Môže to byť aj zranenie?
Začnu z jinýho konce. Do tvého akvária skaláry nepatří. To co na té rybě pororuješ ukazuje na nevhodný podmínky, špatná voda, vyšší obsah dusíků, je možný že jde o vnitřní parazity, nebo namnožený bakterie, motolice, těch možností je více.
0 12.08.2015 16:37 TomasPerutka – skalár
dobrý den mám problém se skalárou:
Má jedno oko bílé jakoby mírně plesnivé
Celý den se schovává v keříku
Když nasypu krmivo skalára potravu normálně začne přijímat
Pokud potravy nasypu schválně málo dokáže se o ní i poprat do posledního kousíčku
Zdá se mi trochu tmavší než ostatní
Má roztřepené ploutve
Nemohli byste mi prosím poradit co by to mohlo být za nemoc
Předem děkuji za odpovědi
Starší reakce
S největší pravděpodobností nevratné poškození plynového měchýře. Bude nějakej čas vzdorovat, ale stejně jí to umoří. Příčinou může být méně vhodné prostředí, které dovolí rozjetí bakteriální nezdoby, bakterie prožerou plynovej měchýř a už není cesty zpět. Tedy to co píšu, neber jako tutovou věc, jenom uvažuji nahlas.
Starší reakce
To by mě taky zajímalo
to žábro by taky mohlo ukazovat na žábrohlísty
Jak víš že to jsou jenom samci? Kam odlovili? Bude nejlepší když si zde zřídíš prezentaci, uvedeš co nejvíce údajů, aby se to odladilo jako celek.
Sedm skalárů ve 200L je docela maso ( navíc ještě s dalšíma rybama ). Možná je to blbost, ale nepřekvapilo by mě, kdyby to byl následek skalářích rvaček. To, že tam máš jen samce, jen potvrzuje moji domněnku
0 27.05.2015 10:08 nik2328 – skalár
prosím o radu v200l akvárku,které je pravidelně čištěné máme více druhů ryb a sedm skalárů jelikož nám samice uhynuly-2 tak máme jen samce a včera jeden z nich měl na jedné straně žábru vtisklou dovnitř tak sme ho odlovili a bohužel do rána nevydržel ,ale plaval normálně i žral nevíte čím to může být děkuji
Starší reakce
0 01.05.2015 22:20 Lenka1 – Co to je?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 39
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36715x