Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rozpouštění CO2

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Žádná další stránka   1  
Rozpouštění CO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2008 11:39 langosh Re: Sid
Myslel jsem to tak, že vlastní produkce CO2 bakteriemi + přivádění CO2 do uzavřeného prostoru filtru způsobuje, že jeho koncentrace je ve filtru poměrně vyšší než v nádrži -> vzhledem k závislostí účinnosti filtrace na přístupu bakterií ke kyslíku jsem si tedy říkal, jestli to nemůže mít nějaký dopad…
RomanX-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2008 18:28 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: langosh
Na tuto otázku by asi nejfundovaněji odpověděli ti, co takto CO2 ve svých nádržích aplikují. :-)
Ale zkusme zapřemýšlet:
Co se stane, když ve snaze dosáhnout koncentrace např. 25mg CO2/l budu v prvním případě pouštět nějaké množství CO2 přes difuzor a ve druhém jiné množství přes lipové dřívko? V dalším případě jiné přes cigaretový filtr, zase jiné přes keramickou patronu, přes vzduchovací kamínek nebo přes sání filtru ap.?
Řekl bych, že se nestane nic. Ve všech případech bude koncentrace CO2 25mg/l.
Co je však třeba si uvědomit - že připustíme-li např. 2x vyšší účinnost rozpouštění CO2 při zavedení hadičky do sání filtru než při jeho protlačování přes vzduchovací kamínek, musíme přiměřeně snížit množství přiváděného CO2. Jinak bychom měli místo 25mg CO2/l 50mg...
BTW: Používám difuzor s keramickou patronou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2008 14:03 langosh
Sid napsal: Osobně považuji za nejlepší způsob aplikace CO2 zavedení hadičky do sání vnějšího filtru.
Nemůže to mít dopad na účinnost filtrace?
Roman X-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 15:36 Muž hanz [27] Re: pakozdy
No tak já bych ho naplňoval nejdříve málo a postupně bych přidával, až bych docílil toho, že by navečír CO2 bylo rozpuštěné ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 10:19 Muž pakozdy [17] Re: igor
len s tymi rozmermi mam chaos napr. velkost c.4 ma rozmer: 10x14x25 , c.3 10x10x14 . takze nie je mi celkom jasne co to je: dlzka hrany x ? x vyska

alebo ako ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 00:15 igor Re: pakozdy
Prečo sa snažíš vymyslieť niečo je už bolo vymyslené, jednoducho okukni rozmer zvodnu od rataja podľa litráže zvon nádrž coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2008 12:58 Muž filipsi [1297] Re: pakozdy
.. Vezmi k tomu i fyzika, protoze pokud si to dobre predstavuju, jako prevracenou nadobu ve vode, bude rychlost syceni klesat nejen kvuli vyssimu nasyceni vody co2, ale hlavne kvuli nizsi hladine plynu v obracene nadobe. Zatimco u naplnene voda vicemene proudi (i kdyz proud nevidime) okolo prevracene "hladiny" , jake se dostavame hloubeji, co2 bude pronikat vice pouze difuzi. Podle me je i pri slusne znalosti veskereho proudeni v akva a slozeni a teploty vody nadlidsky ukol to spocitat.
Doporucuju ten experiment, odpichl bych se od techto ploch zminenych na konci stranky (za spravnost nerucim)
www.thekrib.com/…
Ty davkujes sifonem? Mozna bych presel na davkovani kvasnicemi, udelal ten zvon, a bublal do nej hadickou. Pri akorat urovni bublani bude zvon stale plny co2, obcas utece bublina pryc. Zvysene bublani nic neudela, pouze vic bublin utece, kdyz uvidis, ze uz neni plny, je na case namichat novy kvas. Plosny obsah take snaze doladis ke svym potrebam, a hlavne, je to pri rozumne alkalite bezpecne, at bublas jak bublas, vic co2 nez dovoli podminky v akva tam nenacpes. Oproti prutokovym difuzerum, ktere dovoli nacpat do vody daleko vice co2 (samozrejme opet az potud, kam dovoli podminky, ale tady dovoli vic). Trochu jsem konec zasmodrchal, ale snad rozumis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2008 12:06 Muž pakozdy [17] Re: pakozdy
uf to znie zlozito. asi budem musiet pohladat chemika :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2008 10:44 Muž filipsi [1297] Re: pakozdy
Bohuzel nemine. Slusny zacatek by byl nadimenzovat ho tak nejak, aby byl ve styku s vodou urcity povrch (nekde jsme videl nejaky vypocet, snazit se to dat dohromady nebudu, urcite bych pri tom spocital neco blbe - snad nekdo hodi link) ktery bude +- vyhovovat tvym podminkam. Ale jak ma byt valec vysoky, to zase zalezi na tom, jak co2 bude z vody vyprchavat a jak ho budou rostliny spotrebovavat.
Pripadne zkus rychlym vypoctem spocitat, kolik ho v te vode potrebujes, 1mol plynu = 22.4 dm3, C 12g/mol, O 16g/mol (jestli dobre pamatuju), a par dni zkus merit, jak rychle se ti ztraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2008 10:34 Muž pakozdy [17] – rychlost rozpustania CO2
zdravim ..
chcel by som spytat, ci nemate skusenosti ako rychlo sa rozpusta CO2 do vody. chcel by som napr. nadimenzovat zvon na CO2 tak, aby som ho plnil iba 1x za den a aby bol vecer prazdny.

ratam s tym ze zalezi od podmienok vo vode a asi ma neminie pokusne meranie, ale predsa len by ma zaujimali vase skusenosti s touto vecou.

vdaka.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 20:46 Muž radek1 [4] - RostlinyRe: Chrostík.
Stáhni si i ten Aquarix4 je tam vše možné najdeš tam kalkulátor i na počet bublin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 20:28 Muž radek1 [4] - RostlinyRe: Tomm
Předpokládáš správně.Lipové dřívko mám jen vsazené drží ho jen hadička,ale pokud by vypadávalo stačí jen zajistit třeba zápalkou.Výpust mám zploštělou a trochu přihnutou směrem dolu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 19:26 Tomm Re: radek1
Předpokládám, že to vlevo je čerpadlo a vpravo je výpust z té trubky? (na tvé foto) A máš nějak utěsněný vstup toho lipového dřeva do trubky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 18:14 Muž radek1 [4] - RostlinyRe: vaclav
Mám to vyzkoušené někdy při rozeběhu začalo rachtat a musel jsem ho otočit sáním nahoru a nechat uniknout bubliny.Mám fontánové čerpadlo Heissner s upravením saním ,běží bez problému 6let v kuse.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 17:59 Usine Re: Chrostík.
Celková tvrdost dGH nelze do vzorečku použít, musí to být karbonátová tvrdost dKH. To je jiný test.
Pokud jí budeš vědět stáhni si kalkulátor na výpočet koncentrace CO2 z pH a KH www.akvarium.cz/…
Potom si lehce vypočítáš obsah CO2 a víš jestli můžeš přidat nebo naopak.
Optimální obsah CO2 je 20 - 35mg/l Pokud měříš PH jen kapkovými testy počítej i z možnou chybou několika desetin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 17:49 Usine Re: radek1
Tomu ani sám nevěříš. Pokud je čerpadlo aspoň drobet pod vodou tak se mu nic nestane ani když se zasekne, natož aby mu vadilo drobet CO2. Předpokládám že v akva máš to co je v prezentaci napsané.(kostka biomolitanu + čerpadlo) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 17:21 Chrostík. Re: Usine
A jóóó! To dá přeci rozum! Ale raději bych se Vás zeptal ještě jednou ano Mám obsah vody 450 litrů, celková tvrdost je 6,5 a pH 6,8....to vše když bublám přez reaktor 10 bublin za minutu. V akváriu jsou poměrně nově vysazeny rostliny (Anubias, Echinodorus, Cabomba....a poměrně dost plovoucích Limnobium a Pistia). Ryb tam je zatím poměrně málo. Chtěl bych se tedy zeptat, kolik bublin bych tam měl za minutu nacpat, abych měl ve vodě optimální množství CO2 pro rostlinky.....já se do toho začínám nějak zamotávat :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 17:17 Muž radek1 [4] - RostlinyRe: Usine
Protože při výpadku elektřiny hrozí že se čerpadlo zavzdušní a hrozí jeho poškození.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 16:58 Usine Re: Chrostík
Pufrační schopnost vody stoupá z velikostí Uhličitanová tvrdost (dKH)
takže na okyselení (CO2) vody tvrdší potřebuješ větší množství kyseliny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 16:52 Chrostík Re: Usine
Tak tomu zase pro změnu nerozumím já. Když mám tvrdost vody 8, tak musím bublat více? ... já to jdu všechno raději přeměřit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 16:52 Usine Re: radek1
Proč to nestrčíš do sání čerpadla? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 16:46 Usine Re: chrostík
Pokud máš UT 8 tak to moc asi není protože pohnout z PH takové vody půjde daleko hůře než kdyby jsi měl polovic. Já mám podobný obsah ale UT 3,5 a bublám 60bublin/minuta a to nepřetržitě 24 hodin denně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 16:46 Muž radek1 [4] - RostlinyRe: Dzira
Fotka k příspěvku Já používám lipové dřívko vložené do plastové trubky a nasazené na čerpadlo vše reguluji přes škrtící ventil z ústí trubky vychází jen slabá mlhovina co2 která se rozptyluje po celém akvarku.Lipové dřívko je třeba vybírat aby nemělo žádný kaz a šli z něj jen jemné bublinky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 16:12 Chrostík Re: Usine
Tak že pro příklad: mám v aq 450 litrů vody x tvrdost 8 = 3600 : 50 = 72 ??? Je to tak? 72 bublin / minuta? Není to nějak moc? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 14:34 Usine Re: Dzira
Rozpouštět CO2 z tlakové láhve přes kamínek je děsivé plýtvání. Udělej si počítadlo bublinek a CO2 rozpouštěj v čerpadle nebo v nějakém reaktoru třeba jako toto: www.akvarko.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
Je i vzoreček i když jen slouží pro orientaci z jakou dávkou CO2 začít.
Počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech / 50
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2007 13:58 rolandmynar Re: meroň
Jde spíše o rozptyl, než rozpouštění. coze Když si potápěč uprdne ve 100 metrech, taky to vyplave až na hladinu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 13:55 Muž meroň [18] - RostlinyRe: Dzira
no já jak sleduju ty bublinky tak sem ještě neviděl ani jednu že by se rozpustila než přijde k hladině a rostliny přesto k večeru vytvářejí bublinky kyslíku, takže myslím, že i tak se dostane do vody dostatek co2. samozřejmě čím delší cesta ve vodě tak tím víc by se ho tam mělo do vody dostat. já ho mám taky v nasávání filtru a bohatě to stačí, se vzduchovacím kamínkem bylo bublinek na rostlinách podstatně méně...ale taky byly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 13:13 Muž poltergeist [3] Re: Dzira
já mám poměrně velkej kamínek a ten dělá hodně jemný bublinky, mám to před filtrem takže ten filtr ty bublinky ještě rozhoní po celém AQ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 12:46 Tomm Re: Dzira
Zkus lipové dřívko, to dělá opravdu jemné bublinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 11:50 Muž Dzira [38] - Rostliny – rozpouštění CO2
Aplikoval sem CO2 vzduch. kamínkem na dně z tlak lahve. Zdalo se mi to málo efektivní, protozě bublinky utikaly aýž k hladině a tak se toho asi moc do vody nerozpustilo. Tak sem strčil kamínek pod sání vnějšího filtru(TetraTec 1200) a bublinky sou nasávány do filtru. A teď nevím, jestli sem si vůbec nějak pomohl a zvýší-li to efekt? Určitě nejsem jediný, kdo to takhle udělal, tak mi poraďte, děkuju ano
Jo a všem pěkný svátky ahoj
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [3]

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 3776x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5230-rozpousteni-co2?od=101