Pro 200l muzes udelat stojan z bezneho lamina. Postavit to musis tak, aby se to neskacelo na zadnou stranu.
Predstav si to tak, ze si nechas narezat lamino na rozmery podle sveho navrhu a nechas si ohranit hrany ktere chces mit ven. Doma to poskladas na sebe, bez jakehokoli spojovani, musi to jit postavit tak, ze to takhle samo drzi a nesmi se to na zadnou stranu kacet jako domecek z karet. Pokud to takhle drzi samo, staci to pospojovat konfirmaty, jejich namahani bude naprosto minimalni, zajistuji jen soudrznost cele konstrukce pohromade, ale nic samy nenesou. Vyjimku muzes udelat ohledne nejakych malych policek, nesoucich par kg treba mezi nohami konstrukce, kde to ty konfirmaty s prehledem unesou.
Link uz jsem daval vicekrate, ale tak snad mi to ostatni prominou:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Tu konstrukci si predstav tak, ze nohy jsou zde pri pohledu zhora dve pismena PI:
=| |=
a dole a nahore je deska. Pokud nechces kapotovani, tak to je cele. Pevna je takova konstrukce dost, ale nema ulozne prostory. Na druhou stranu nemusis resit dvirka a mezi ty nohy muzes nacpat jeste policky pro karantenku/porodnicku, odkladani krmiva atp.
Mezi ty dve desky (nohy) z toho PI muzes schovat nejake veci ohledne provozu akvaria.
Pochopitelne se meze predstavivosti nekladou, muzes mit treba v pudorysu dva ctverce a policky mezi (nebo i bez nich), pricemz ctverce muzou mit i dvirka, sesroubovanim tech zbyvajicich U z tech ctvercu (kdyz dvirka nic nenesou) je zde take vice nez dostatecne.
Cele je to jen o tom, aby ty nohy byly z desek lamina poskladany tak, aby branily skaceni se do jakehokoli smeru.
Jine mozne reseni je treba zde:
www.eheim.com/…
www.eheim.com/…
Osobne jsem se poucil, ze desky nesouci tu konstrukci je fajn davat co nejvice ke krajum desky pod akvariem, at nema sanci se prohnout. Ale nezbytne nutne to neni, ty stolky EHEIM mame doma, deska vsude dost precniva, a drzi taky dobre.
Lamino, vhodne poskladane, a sesroubovane konfirmaty, nemusis pro akvarko pozadovane velikosti nicim vyztuzovat. Po sve konstrukci jsem poskakoval, abych zjistil jeji odolnost (pred nasroubovanim kapotaze), mam 100kg a ani se to nehlo.
Co je u lamina dulezite, rozhodne se neda doporucit jej prolevat vodou. Obcasne ukapnuti/ucaknuti vody nevadi, ale vytrvale mokro svoje udelat umi.