Černý povlak na rostlinách
Založ si prezentaci akvária s co nejvíce informacemi jen podle fotky příčina poznat moc nepůjde.
0 07.12.2021 20:15 Milospytel – Co s černou řasou
Dobrý den,
Prosím o pomoc s řasou černé barvy, z listů jde špatně dolů, nesmrdí. Akvarium má 300l, je založené 1 měsíc. Svítím 12h denně s 1,5h rozbřesku. Hnojení 1x týdně a co2.
Eventuálně jaké hodnoty bych měl změřit. Testů je tolik a já se v tomto zatím neorientuji.
Děkuji.
Starší reakce
Starší reakce
Například u mě to byl i nepoměr živin-fosfor v poměru k dusíku (NO3 37 mg/l ve vstupní vodě, fosfor neměřitelný)..
Existuje totiž strašně moc různých druhů sinic.
Článek jsem četl, prezentuju vlastní zkušenosti se sinicí, mohou se lišit akvárium od akvária
Njo
e-akvarium.cz/… č37.
U sinice se nikdy neví.odešla zářivka, udržovat 1/14dni protrhani rostlin (zmenšení rostlinné hmoty) čištění filtru.to vše mi dává v důsledku moc živin.
Bohemic filtr čistíš 1/14?
Byl bych opatrný s takto jednoznačným tvrzením, mám se sinicí bohaté zkušenosti a mám jí trochu i v pokusném akváriu s minimem živin. Přijde mi, že se dokáže přizpůsobovat podmínkám (liší se barvou). Aktuálně si myslím, že jí vadí časté výměny vody (i v akváriu prakticky bez ryb), ale musím otestovat, zda je možné se jí takto zcela zbavit.
Světlem to není i když by to mohlo mít souvislost.je to přemírou živin.
ano, jde jednoduše stáhnout nehtem, ale nesmrdí. Možná to je nedostatečným osvětleným, protože jsem si všiml, že mi nesvítila jedna zářivka ze tří (3x24 Wattů, 120 litrů, výška hladiny 40 cm). Asi před 14 dny jsem provedl obvyklou údržbu, výměna 1/3 vody, vyčištěn filtr, protrhání přerostlých rostlin.
Pokud to je sinice, o jaký druh se jedna? Našel jsem jenom BGA (Blue Green Algae), což je volný bakteriální sliz modrozelené barvy.
Pokud půjde krásně stáhnout z listu a držet při sobě, takový slizký chuchvalec, je to sinice. Na tu mi pomohli okružáci, vše sežrali, a zlepšit podmínky pro rostliny. Taky ji co nejvíce odstranit ručně, odsát, z listů stáhnout, a častěji měnit vodu.
Sametova rozrůstá se všude to bude SINICE.Občas se může zdát do černa ale je to zelené tmavě.a když to stáhneš a čichneš bude smrdět.
Dej fotku celého akva trochu se rozepis o údržbě a světle.v prezentaci.
0 23.03.2018 20:43 Bohemic Zdravím rybyčkáře, dovolím si obnovit toto téma, protože jsem nenašel odpověď na černý povlak, který mám na listech (přikládám foto). Povlak je na většině listech a začíná se objevovat i na filtru a kořenu. Je celistvý, matný až sametový vzhled. Prosím o radu zkušenějších. Díky
Starší reakce
0 04.02.2015 23:13 PetrGabriel –
Re: Sid Diky moc.Myslel jsem si to, ale nebyl jsem si precijen úplně jist.Realita je někdy trochu jiná než teorie.
0 04.02.2015 21:30 PetrGabriel – Prosím o radu
0 03.02.2015 21:19 cernoch1979 –
Re: Sid Ahoj, takze mam skusit zatienit? Rastliny ale asi dokupit mozem, nie? Teraz je to zatial prazdne. Dik
Chroust je vedle, jak ta jedle. Je to sinice.
ok, dakujem za pomoc, kupim tam nejaku zelen
Ja tam zatial nemam moc rastlin, chcel som tam koberec... Nepomohlo by nasadit aspon zatial, kym sa to poriadne zabehne nejake nenarocne rastliny?
jak je to mazlave ruducha 100%.když budeš mín svitit zas nepujdou rostliny
Samo se to nevyřeší ruducha je svina napadený listy odstřihni.zprovozni co2 a svitit tak 10h.a po čase uvidíš hraje tam dost příčin.
Podle mě tam máš sinici(e).
Ahoj, ano, ide to velmi lahko zotriet a je to mazlave. Trocha akurat nerozumiem tomu, ze ak je to Ruducha, tak ta je zo slabeho svetla. To sa mysli asi intenzita. Cize mam naozaj svietit menej? Teraz svietim asi 10h denne.
Jde ten černej povlak setřít a je to takový mazlavý? Jak dlouho svítíš? Osobně bych nesvítil více než 6-7 hodin, v této počáteční záběhové fázi, až příjdou znečišťovatelé, tak postupně tu dobu osvitu navyšovat. Těch 2x18W je proaztím tak akorát a pokud uvažuješ o těch 2x24W, tak tam už se neobejdeš bez hnojení.
Ahoj, vdaka za odpoved. Idem teda pohladat, co s tou ruduchou. CO2 uz mam doma, takze to rozbeham a snad sa to same vyriesi
Zdarec,to černý je řasa ruducha a ta bílá krupička je vysráženej vápenec.vše je nedostatek CO2.Jak dáš rostliny tak jim musíš dopřávat co2 stejnou dobu jak svítíš.
0 03.02.2015 19:12 cernoch1979 – Cierna rasa na listoch
Starší reakce
Starší reakce
Na tu stávající čerpací hlavu se pokusit nainstalovat kostku biomolitanu 10x10x25cm a nebo pořídit komplet, jak tu kostku, tak hlavu, třeba
www.akva-exo.cz/… . Proudění je dobré mít takové, aby se lehce pohybovaly rostliny c celém akváriu(pomůcka je výkon filtru, dělen dvěma by měl nádrž za hodinu přečerpat 2-3x). Zajímavým pomocníkem při docilování rovnoměrného proudění vody v akváriu je roztřikovací rampa.
Anciky uz nemam mam tam jen jednoho
vcera si je jeden pan vzal
Ale urcite mas pravdu jen nevim kde mam vetsi filtracni vatu najit.
Rostlinky mam objednane a uz na ne cekam tak doufam ze potom to pomuze a prave ze nevim jestli mam hnojit at tu rasu jeste nepodporim.
Jeste bych se rad zeptal na proudeni vody jak velke ma byt ma byt male proudeni nebo velke.
Dekuji moc za rady ;)
Při zběžném pohledu do prezentace jsem nabyl dojmu, že je současný stav tak nějak horší než původní stav akvária v loňském roce, ta změna dna je podle mě cestou spíše zpátky, než kupředu. To dno co tam je teď, je tvořeno 50:50 z kamínků kulatých(v pohodě) a ostřejších, hranatějších, což může znamenat problém při údržbě, neb do dna tohoty typu nejde řádně zabořit odkalovač a bordýlek tak velmi rád dělá rotiku v tom, že se může hromadit a klidně i zahnívat. Další kritický a možná zásadní poznatek je filtrace, kterou na daný objem shledávám jako nedostatečnou, tedy tím filtračním objemem a to, že je měsíčně čištěna a zvláštěpk musí-li tomu tak být bude moje slova jenom potvrzovat. Výkon toho filtru je dostatečný, ale množství hmot poddimenzované a když vidím ty ancáky, tak je mě jasný, že tam bude bordýlku až, až. To nový dno by chtělo nějakým způsobem obohatit o živiny, čímž se podpoří růst rostlin, kterých je tam žalostně málo, což zde již zaznělo. Osobně bych pod kořeny rostlin vpravil hnojivo typu Osmocote.
Znovuyakládat akv kvůli řase je hloupost. Ty musíš nastavit podmínky v akvu tak,aby se tý řase nedařilo...Nově založený akv. je pro štětku živná půda. Nacpi akv. rychlerostoucíma rostlinkama ,aby odebíraly živiny,měň vodu a ona ČASEM sama zmizí...Zaměř se i na proudění v akv.
Musíš léčit příčinu,né následky,jinak se řasy nikdy nezbavíš.
Starší reakce
Žádná aktivní prezentace, takže nezbývá, než sáhnout po křišťálové kouli.
Jenže ta se jak na potvoru někam zakutálela...
Zkuste se bavit tématem ruduchy. Například.
0 29.06.2014 07:59 RomanKrus – prosím o radu
nevím co to je za řasu, a potřebuji poradit co stím a hlavně proč se to stalo. Akvarko čistím jednou týdně. Děkuji
Starší reakce
dík za aspoň nějaký tip,nad originálním CO2 systémem už nějakou dobu přemýšlím,mám doma bombu od hasičáku,takže mi chybí jen koupit ventily apod věci k tomu
Takéto čierne listy Anubiasu trápia aj mňa v hlavnom akváriu, kde svietim, bublem a hnojím. Pravda, rastú tam dosť rýchlo (až príliš), ale vyzerá to škaredo, pomáha mi len odstraňovať staré listy, čo v praxi znamená, že rastlinka postupne cestuje po akváriu (z jednej strany ucvakávam, do druhej prirastá).
Kdežto v pomocnej "rozplávačke", kde mám momentálne malých čerstvo vyliahnutých prísavníčkov (ancíkov), bez hnojenia, bez substrátu, bez bublania a len s veľmi strohým svietením (resp. skoro len denným vonkajším svetlom) sú Anubiasy ako maľované, bez kúska riasy. A tak sa zamýšľam, či je vôbec Anubias vhodný ho "hi-tech" akvária
Mám chuť ho odtiaľ zrušiť. No možno len niečo robím zle, len som ešte nezistil, čo konkrétne. V podstate mi to začalo robiť až odkedy som začal bublať CO
2 z burčiaku. Dovtedy tam nebolo buď nič (ešte s low-tech) alebo zelená riasa (pri silnom svetle bez hnojenia) alebo boli skamenené listy biogénnym odvápnením (pri silnom svetle s hnojením a s krevetkami, ale bez CO
2).
Problémom je, že ruduchy je tak veľa druhov (na filtri mám aj takú priam peknú, čokoládovo hnedú, jemnú), že čo platí ako príčina zrodu pre jednu, neplatí pre druhú a v konečnom dôsledku si preto rôzne zaručené návody aj protirečia. V dvoch akváriách, ktoré sledujem, sa ruducha začala objavovať až po tom, čo sa začalo bublať burčiakom, hoci boli všetky podmienky priam ideálne - ani kolísanie CO
2 nie je, sú zapojené paralelne 2 fľaše so striedavou včasnou výmenou náplne. To ma stále znovu privádza k myšlienke, či to nesúvisí nejako, napr. kvôli odpadovým látkam z kvasenia. Tunajší "machri" sa k akvaristom s ruduchou často stavajú pohŕdavo, ale ich spoločným znakom je aj to, že bublú čisté CO
2 z fľaše a nie biokvas. Akosi som sa rozpísal - sú to len také moje úvahy, ale asi veru niekedy skúsim menšiu originál fľašu CO
2 nasadiť namiesto burčiaku, že či sa niečo zmení.
jo jo, s ruduchou jsem měl taky problémy
chtěl bych se vás zeptat akvaristé,co je to za černý povlak má to převážně anubis na starých listech zatím
Starší reakce
0 28.10.2013 15:11 Katka – Prosím o radu-řasa v akváriu
Dobrý den,
chtěla bych tímto poprosit, zda by někdo podle obrázku nemohl určit o jakou řasu se jedná a jak se ji nejrychleji bavit. Mockrát děkuji za rady, hezký den K.
Starší reakce
Starší reakce
Romane, díky!
Pro jistotu - pochopil jsem správně, že nezkazím nic a mohu uspět, pokud:
- ustřihnu napadené listy
- koupím dvě tři parmičky černopruhé
- zmírním proudění vody
- nasadím více kytek
- co ti dny obměním 1/4 vody
0 07.07.2013 20:32 milanbey – Jaká řasa?
Ahoj akvaristi!
Jaká řasa je vidět na obrázku a jak se jí nejlépe zbavím?
Díky za rady!
Přidat reakci
[1] 2 3
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 5208x