Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Noční osvětlení

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Noční osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 10:07 Muž 87hejtman [3] – noční světlo
Fotka k příspěvku Rozhodl jsem se, že si v akvarku udělam noční světlo. Použil jsem k tomu "neon" který se používá na auta( délka trubice 15 cm). Měl by být voděodolný, ale pro jistotu jsem všechny spáry utěsnil silikonem. V obchodě s elektrem jsem koupil adaptér na 12V. Neon jsem přidělal na kryt akvárka šroubky na část která je výklopná a vyjímatelná. Uvidím jak to bude fungovat. Osvětlení je dostatečně slabé na noční provoz.Vyšlo mě to na 290,-Kč neon a 130,-Kč adaptér.
ps. akvarko ma 54l, více fotek v prezentaci rybicky.net/nadrze/6638
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:06 Aleš – Re: xOB
Díky za ty fotky, vypadá to dobře.

Pokud se někdo bojí vlhkého prostředí, může použít například SMD LED STRIPY FLEXIBILNÍ - exteriérové, voděodolné od firmy Omniplast: http://www.omniplast.eu/download/cenik1.pdf. Je to za podobné peníze...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 13:32 Petan – Dotaz na noční osvětlení Akva
Mužete mi někdo poradit či dát odkaz na nějaké Vámi ozkoušené osvětlění akvaria, které bych chtěl používat mimo dobu, kdy svítí hlavní osvětlení zářivkou ??? Bylo by používané v době kdy ještě nespí lidé, ale už nesvítí hlavní zářivkové osvětlení. Prosím i s nějakou přibližnou cenou či náročností instalace či výroby. Barva je nejlepší asi bílá ne ??? Všem za jejich rady předem děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 13:13 Muž xOB [83] - Cichlidy
Fotka k příspěvku A jeste pri 9V
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 13:13 Muž xOB [83] - Cichlidy – Re: hf
Fotka k příspěvku Priznam se, ze jsem to nijak neresil, vzhledem k tomu, ze do ledek jde jen 12V. A i kdyz je tam vlhko, tak nepredpokladam, ze to zoxiduje natolik, aby to zdechlo v radu mesicu. No a co bude za par let nikdo nevi :-)
Jinak prikladam fotku pri 12V,
Ted nadrz slouzi jako prechodna karantena, tak omluvte skladbu rybicek a dna.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2009 11:30 Mirasek
Nedoporučuji budeš mít problémy s vodou a není to přirozené chtěl jsem to také ale pak jsem se vzdal na radu odborníků ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2009 10:50 Muž Ludek [39] – Re: hf
Já jsem vše instaloval do elektrikářské lišty. Na kryt akvárka jsem nalepil a našrouboval kryt lišty a do dna lišty jsem svrtal díry na ledky. Pak jsem to sesadil a přicvakl na kryt a bylo hotovo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2009 21:46 R@dek
Ja mam pod krytem ještě sklo, takže se tak moc nerosí... Ony ty pásky toho vydrží dost - max. elektrolýza sežere tu desku, na které jsou LED napájeny :-D Doporučil bych případně ten pásek pro jistotu zalakovat nějakou vrstvou laku, určeného pro elektroniku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2009 15:26 Muž hf [54]
Hele, jak je na tom ten led strip v kontaktu s vodou? Nebo máte akvo zakryté sklem? Mám osvětlovací kryt se zářivkama do vlkha, takže na akvu nemám pod zářivkama sklo (a dekl se tedy zevnitř dost potí), ten pásek je ale vyložene uváděn do indoor prostředí? Tzn. pro mě jo nebo ne?

H.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2009 13:45 Aleš – Re: xOB
Chápu. Něco takového jsem očekával. Já asi použiju 12V zdroj a k němu potenciometr, kterým budu intenzitu světla regulovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2009 11:22 Muž xOB [83] - Cichlidy – Re: Aleš
Fotky mam doma ve fotaku :-(, nejak nestiham, snad dneska.
Napojeny to mam na napajeci zdroj 9V 750mA (divim se ze to utahne :-? )
Pri 12V to sviti moc, pri 7,5 malo, pri 6V uz nenajede vubec
H.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2009 13:56 Muž Ludek [39]
Já jsem použil toto
www.gme.cz/…
a výsledné světlo je vidět na prezentaci Návrat ke kořenům. Napájeno je to spínaným zdrojem 12V 500mA velikosti nabíječky na mobil.
Co se týče toho co je vidět na fotkách tak to je diskutabilní, záleží na tom jak to člověk fotí. Když nechám otevřenou závěrku 30 sec. tak tam bude světla jak na diskotéce. Zkoušel jsem různé režimy, v prezentaci to je trochu přesvětlené, ve skutečnosti to svítí o něco méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2009 13:10 Aleš – Re: xOB
To by bylo super. Výsledný efekt na fotkách bych fakt rád viděl. Čím to napájíš? Pouštíš do toho celých 12V, nebo napětí kvůli svítivosti nějak omezuješ (slabší zdroj, předřadný odpor,...)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2009 12:34 Muž xOB [83] - Cichlidy
Tak jsem vcera koupil 150cm www.gme.cz/… a sviti to fakt dobre, ale ta cena :-( , zkusim vecer nafotit a hodit do prezentace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2009 09:18 Muž Killer88 [39] - Cichlidy
Myslím, že toto téma zabředlo úplně jinam, něž mělo. Z pouhé otázky vhodnosti nočního osvětlení se tu vyklubal "vědecký kroužek" zaměřený do naprostých extrémů. Každopádně si myslím, že pouhé večerní přisvícení před úplným zhasnutím akva, nemá na ryby horší vliv, než třeba jiná voda, krmení a vlastně vše, čím nahrazujem jejich opravdovou domovinu.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2009 08:47 Muž Chem [837] – Re: Beddy
Heeezky - to jsi opravdu vystizne uzavrel toto tema ;-) V podstate mas zrejme pravdu - s tim modrym svetlem v klubech me to nenapadlo, ale mozne to je :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2009 08:37 Beddy
Takže závěry:
Pozitivní vliv modrýho až UV světla na kytky je jasnej, každej pěstitel Cannabis Indica ví o podlampovkách :)

A v knajpách a nonstopech jsou modrý neony proto, abysme si podvědomě mysleli, že je den, a nespěchali domu jo? spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2009 08:22 Muž Chem [837] – Re: Petr
Od toho je prece forum, abychom tu navzajem konfrontovali sve nazory sdelovali si sve vedomosti. Samozrejme, ze asi vsichni kdo nasli tento server, dokazali se tu zaregistrovat a prispivaji do diskuse, jsou schopni hledat na wikipedii, googlu, pripadne scopusu i jinde. Je vsak daleko jednodussi, kdyz nekdo kdo o tom vi vice hodi primo do fora odkaz, pripadne napise to co Ty o melatoninu.

Z Tveho prispevku tedy vyplyva, ze vsichni, kdo chteji mit nocni osvetleni po dobu 1 - 2 hodin navecer nez jdou spat mohou byt klidni a smele se mohou do toho pustit. Chybou by bylo pustit si nocni osvetleni v "dobe hluboke noci". Coz myslim nikoho ani moc nenapadlo.

Co se tyce kytek - modre svetlo jak jsem uz psal pusobi vhodne na tvorbu korenoveho systemu a kosaceni rostlin. Na katedre bunecne biologie a genetiky se venovali pozitivnimu vlivu modreho svetla na rostliny - pusobi proti stresu - to jsem psal take uz nize.

Nicmene tohle se netyka obycejnych diod a dvou hodin pred spanim - to asi nebude mit tak pozitivni ucinky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 21:03 Petr – Re: datura
Můj poslední příspěvek k tomuto tématu. Jen mne mrzí, že ani nejste schopni si sami něco najít. Připomíná mi to moje čtyřleté děti. Pokud je vám více než deset, tak schopnost přečíst wikipedii je značně nedostatečná. Pak se nedivte, že vám něco nefunguje nebo funguje blbě. Takže, toto je o rybách. S kytkami se ale už vážně snažte sami.

Pod vrstvou čípků a tyčinek v oku jsou další shluky gangliových buněk, které nejsou ani tyčinkami a ani čípky ale jsou rovněž citlivé na světlo. Jsou specializované na modré světlo a jejich signál je dopravován do epifýzy, kde seřizuje chod našich biologických hodin. Jejich seřízení závisí na vysoké hladině melatoninu v době hluboké noci, kdy je tma. Dojde-li v této době jejich podráždění modrým světlem, hladina melatoninu klesne a to hodiny “zmate“. Podstatné je, že u všech živých organismů (tedy i ryb), ať už jsou aktivní ve dne jako člověk, či v noci jako malí hlodavci, se melatonin tvoří výhradně v noci, je to tedy jakýsi signál noci, který předává do organismu informaci o denní době. A kromě toho zmatení je tu ještě jedna věc. Sice u rybiček nepravděpodobná, ale třeba zaujme ty, kdo by si chtěli dát modré světlo i nad postel - když během noci dopadne na sítnici našeho oka modré světlo, melatonin se přestane tvořit a to není dobré, melatonin je totiž také onkostatický hormon.

Někde jsem k tomu četl i studii v AJ.

Co se týká kytek, doporučuji například Katedru buněčné biologie a genetiky. Tam na to dělali samostatný výzkum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 20:21 Žena datura [104] – Re: guzii
otázkou to nezůstává:-)
když použije biolog termín "citlivé" neznamená to to samé, jako v běžné řeči - to, že jsou hlubinné ryby citlivé na modré světlo nám říká jen to, že jiné neregistrují a orientují se výlučně podle světla o velmi krátkých vlnách (modrého), protože to je schopno proniknout nejhloub. neznamená to to, že by v nich vyvolávalo modré světlo stresové pocity, stejně jako je nevyvolá u rybiček akvarijních.
světlo v mělkých vodách obsahuje stejný podíl modré složky, rozdíl je jenom v tom, že jak se zvyšuje vodní sloupec, jednotlivé složky postupně odpadávají, až zbyde pouze modrá, toť vše:-)
takže modrád LED dioda - pokud nemá jiné negativní účinky - je nijak dráždit nebude.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 19:08 guzii
Včera jsem to akorát řešil s kristianem. Jediný co jsem na toto téma našel byla bohužel infrmace, že jsou ryby žijící v hlubiná velmi citlivé na modré spektrum světla. Pravděpodobně je to jediná část celého spektra, které se dolu dostává. Cervené spektrum je pohlceno vodou tuším po nějakých 5ti metrech.

Otázkou zůstává, zda jsou ryby žijící v akvárku taktéže citlivé na modré spektrum světla. Pokud by to tak bylo, řeklbych, že pro ně bude modrá LED docela drastickým zkrášlením vašeho okolí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 19:00 Muž Chem [837] – Re: Aleš
Take by mne zajimala ona "skodlivost" modreho svetla, kterou natukl Petr. O nicem podobnem jsem neslysel. Jedine co vim o modrem svetle je, ze se pouziva pri osvitu rostlin, ktere se pestuji s cilem aby mely silnejsi korenovy system, byly mene vytahle a kosately... Myslím že na UP v Olomouci probihal nejaky vyzkum na modre svetlo a jeho vztah k rostlinam (pusobi pry proti stresu rostlin). Coz jiste neni pripad nocniho osvetleni. Muzes sem Petre dat prosim nejaky odkaz na podporu sveho tvrzeni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 16:17 Aleš – Re: PentueR
Toto je můj poslední příspěvek k danému tématu:

Petr naznačil, že modré spektrum může být škodlivé. Na podporu svého názoru uvedl několik odborných výrazů, ovšem bez dalšího komentáře. Tváří se, že dané problematice rozumí. Já jsem laik. Pokud je na Petrových slovech něco pravdy, a modré spektrum může škodit rostlinám, rybám nebo lidem, mě osobně to zajímá.

Nicméně pokud se Petr nehodlá pustit do hlubší analýzi problému, nemá smysl to dál řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.02.2009 15:56 Muž PentueR [256]
Poslední dobou je problém tohoto fóra spíš dělání vědy z akvaristiky. Přinesu si kousek přírody domů, pak ho obložím spoustou techniky a zbytek volného času strávím meditací nad vlastnostmi LED osvětlení a názorem rybiček na něj. Omg, nemáte pocit že je něco lehce v nepořádku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 15:42 Petr – Re: Aleš
To je problém tohoto fora. Povrchnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 15:34 Aleš – Re: Petr
Přiznávám, že jen velmi rychle, ale přeci jen jsem se zeptal přítele Googla:

fototropismus - http://cs.wikipedia.org/wiki/Fototropismus
fotoperiodismus - http://leccos.hu.cz/index.php/clanky/fotoperiodismus
gangliové buňky - http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=2768
melatonin - http://cs.wikipedia.org/wiki/Melatonin

Když shrnu, co jsem z toho pochopil:
- fototropismu a fotoperiodismus nemají nic společného s modrým spektrem, souvisí s reakcí rostlin na světlo jaksi obecně.
- gangliové buňky a melatonin - s rostlinami nesouvisí vůbec, jedná se o buňky oka, které spracovávají modré spektrum světla a mají vliv na produkci hormonu melatoninu. Nikde jsem nenašel nic ve smyslu, že přemíra modrého světla škodí.

Tak nevím, jestli se snažíš chránit rostliny, nebo lidi. Asi oboje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 15:13 Petr
AmorFati napsal: Jen bych rád poopravil, že měsíční záření napodobit umíme :-)
cgi.ebay.com/…


Ne, neumíme. Toto je jen technika, ne spektrum a intenzita. Měsíční světlo má to samé spektrum jako světlo denní (s drobnou odchylkou) jen je jiná jeho intenzita. Na sluníčku je cca 110 000 luxů. Pod měsícem v úplňku je cca 0,25, pokud je měsíce jen čtvrtka, tak dokonce jen 0,01 luxu.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 15:08 Muž kristian [80] – Re: AmorFati
A jsi si jistý rozložením spektra toho světla LED diod? LED mají dost úzké barevné spektrum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 15:02 Muž AmorFati [37] - Amerika
Jen bych rád poopravil, že měsíční záření napodobit umíme :-)
cgi.ebay.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 14:42 Petr – Re: Aleš
Ona ta problematika modrého spektra není tak jednoduchá. Proto jsem uváděl termíny fototropismus, fotoperiodismus, gangliové buňky, melatonin nebo řízení bilogických hodin. Stačí dát do googlu
.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 14:30 Aleš – Re: Petr
Nemám potřebné znalosti, tudíž nemohu debatovat o něčem jako vlastnosti, případně až škodlivost něčeho, jako je modré spektrum světla. Pokud tyto znalosti máš a jsi v dané problematice odborník, poděl se s námi, laiky.

Zamýšlel jsem se obecně na rušivými vlivy, které mohou rybám v akváriu způsobit ještě víc nepřirozené prostředí, než tam nutně mají. Celá úvaha byla o tom, jestli krátkodobé rozsvícení modrého světla může rybám škodit více, než jiné nepřirozené zdroje světla, které v noci na akvárium nutně působí (televize, osvětlení místností, pouliční osvětlení a světla reflektorů aut pronikající do místnosti, lampičky, atd.). Nic víc.

Pokud o něčem podobném víš, uveď zde odkaz na nějaký odborný článek, studii nebo něco podobného, co by prokázalo škodlivost modrého světla na ryby nebo rostlinky, a já vezmu svých 400 Kč připravených na noční světlo a půjdu je s klidným srdcem /na tvé zdraví/ prolít hrdlem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 14:17 Petr – Re: Aleš
No škoda, že jsem nepsal o světle jako takovém, ale o modrém spektru. Myslím, že tvá stolní lampička ho moc mít nebude.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 12:17 Aleš – Re: Snofrev
Jedno přísloví praví: Šedá je teorie, zelený je strom života...

Při psaní své teorie o jednoduchosti výpočtů rozmístění zdrojů světla jste pozapomněl na několik důležitých aspektů. Například na efekt lomu světla na rozhraní vzduch/voda. I to by se samozřejmě do výpočtu dalo zahrnout, ale o tom tato diskuse není.

Když jsem toto vlákno zakládal, ptal jsem se na názory lidí, kteří něco takového řešili a mají s tím zkušenosti. Pár takových se ozvalo a já jim moc děkuji.

Mnoho reakcí však je od lidí, kteří danou problematiku nikdy neřešili, nemají s ní žádné praktické zkušenosti, nebo jsou výslovně odpůrci nočního svícení. Tyto reakce nechápu. Proč mají potřebu se vyjadřovat k něčemu, čemu nerozumí nebo je to nezajímá? Otázka nezněla zda ANO či NE! Otázka zněla: Jak na to?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 12:03 Aleš – Re: Petr
Ale já jsem přeci ve svém posledním příspěvku jasně napsal:

O tom, že uměle nedokážeme napodobit měsíční svit, není třeba debatovat. To je věc jiná...

Modrá LED dioda samozřejmě měsíční světlo není. Je však škodlivá? Těžko říct.

To bychom pak mohli debatovat o tom, zda nějakým způsobem večer nechránit akvárium od dynamicky se měmícího světla obrazovky televizoru (osobně mám akvárium v obývacím pokoji), zda je nechránit před světlem různých stolních lampiček (při kterých čteme knihy), apod. S takovým přístupem bysme akvárium po vypnutí světel museli přikrývat neprůsvitným materiálem. Ale absolutní tma v akváriu je od reality stejně daleko, jako jakékoliv světlo (i modrá LED).

Holt si musíme přiznat, že reálnému životnímu prostředí ryb se nedokážeme ani přiblížit, natož je uměle navodit. A to ani během dne, natož v noci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.02.2009 11:53 Muž PentueR [256]
Dokud nějaká rybka nevyleze v noci z akvária a nedotlapká po ploutvičkách do ložnice někomu z vás pošeptat do ucha "Vypni to, nemůžu spát", je celá tahle diskuze silně teoretická a skoro bych řekl zbytečná...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 11:17 Muž Killer88 [39] - Cichlidy
Myslím, že takto modré spektrum tam rozhodně není. LEDka je prostě "moc agresivní" od klasického nočního(měsíčního) svitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 11:14 Muž Snofrev [54] – Re: Aleš
o napětí jsem nic nepsal, samozřejmě je lepšé přivést si tam bezpečné

jak rozmístit si můžete spočítat, úhel světla z LEDky udává výrobce, výšku ve které dioda bude víte a kolik toho chete osvítit taky víte, takuž jen stačí chvilku počítat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 11:07 Aleš – Re: Snofrev
Vaše počty jsou matematicky skoro správné, ovšem prakticky bezvýznamné. Zdrojů se mi totiž v krabici pod stolem valí docela dost, tudíž tento náklad netřeba zahrnovat do kalkulace. Podobně je na tom jistě hodně lidí. Navíc pochybuji, že v ceně NEON FLEX ULTRATHIN je naprosto vše včetně všech potřebých drobností. A potom, pořád se ještě můžeme bavit o tom, zda si do vlhkého prostředí raději přivést 220V (i když stejnosměrných) nebo 12V z trafa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 11:04 Petr
Aleš napsal: tak mi můžete věřit, že zde v žádném případě v nočních hodinách (svítí-li měsíc, samozřejmě) úplná tma není.

Jasně. Ale je to tam tak modré, jako na těch fotkách s modrými LED? Nebo tam bude spektrum trochu jiné? Šlo mi hlavně o to modré spektrum :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 10:59 Aleš – Re: Ajllyn
Biologicky vhodné nebo nevhodné si netroufám řešit, nemám potřebné znalosti. Noční osvětlení si chci pořídit pro krátkodobé použití, max. hodinu denně.

Mohu však sloužit osobním pozorováním z přírody: Léta jsem se věnoval potápění v rozmezí hloubek 0 - 50 metrů). Kromě běžných denních ponorů jsem absolvoval i řadu ponorů nočních. Pokud se budeme bavit o hloubkách v nichž žije drtivá většina ryb (tzn. do 10 metrů), tak mi můžete věřit, že zde v žádném případě v nočních hodinách (svítí-li měsíc, samozřejmě) úplná tma není. A v době kolem úplňku je zde světla až překvapivě dost. Samozřejmě množství světla neovlivňuje jen hloubka, ale také o čistota vody.

Prospívá toto světlo vodním rostlinám a živočichům? Bylo by jim lépe za úplné tmy? Nevím.

O tom, že uměle nedokážeme napodobit měsíční svit, není třeba debatovat. To je věc jiná...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 10:54 Muž Snofrev [54] – Re: Aleš
5cm za 25Kč
to je 80cm za 400Kč a k tomu zdroj na 12V počítám tak kolem 250, nějakej kouosek drátu, koncovky a síťová šňůra

řekl bych, že daleko od těch 9 kil nebudete ani s tímhle ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 10:33 Žena Amy01 [39]
Ja by som si tiez modré nocné osvetlenie do akva nedala, je to zbytocne podla mna a v prírode im to urcite tak na modro nesvieti :-) ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 10:32 Aleš – Re: R@dek
No, já se pomalu ale jistě přikláním spíš k této variantě: http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=960-078. Jednak násobky 30 cm mi nevycházejí vůčí šířce akvária (80 cm) a pak mi tato varianta připadá elegantnější i (sice jen maličko, ale přece) ekonomičtější (15 LED = 25 cm = 125 Kč, tzn. 45 LED = 75 cm = 375 Kč). Ten konektor ke zdroji si na krytu udělám také. Navíc mu předřadím potenciometr, aby se jednoduše dala regulovat svítivost. Díky moc za tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 10:21 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky – Re: Petr
Ja mam treba nocni osvetleni v akva jen od 10 kdy zhasnou svetla do pulnoci, nez usnu jako esteticky doplnek. Ty 2 hodky jsou rybky stejnak jeste vzuru i kdyz jim nesvitim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 10:06 R@dek
No já sem kdysi bastlil osvětlení z modrých AUTOLED. Po výměně krytu už se mi s tím nechtělo tak hrát, tak sem koupil dva pásky po 16LED každý. Barva modrá, úhel vyzařování 130st - to už neudělá bodový efekt...
www.gme.cz/…
Ty pásky mají integrovaný předřadný odpor pro 12V, ale nakonec sem použil napájení pouze 8V, protože na těch 12 to svítilo až moc.
Pásky sem cyhtil ke krytu termolepidlem a slouží to více než rok. Navíc sem si do toho plastověho krytu udělal konektor, jako je na napaječi, takže když potřebuju vysukovat dráty, tak konektor jen vytáhnu ;-)
Mám ty pásky nalepené vedle sebe nad akva délky 60cm...
Výhodou LED je bezesporu snadny doregulování jasu (ať už měničem, nebo jen předřadnym odporem)..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 10:06 Petr – Vhodnost nočního osvětlení???
Možná se to tu už probíralo, ale nenašel jsem to. Když tak čtu ty návody na noční osvětlení, tak ví někdo, jak je to vhodné či nevhodné? Téměř každý používá v akva modré světlo. Máte v akva noční živočichy? Těm by se ale zase nemělo svítit přes den. Tak nevím.

Nebudu tu psát žádné rozsáhlé elaboráty, koho to zajímá u rostlin, ať se koukne na pojmy jako třeba fototropismus, fotoperiodismus ...

A co se týká živočichů, tak je to třeba gangliové buňky, melatonin, řízení bilogických hodin ...

Já bych si do akva modré světlo nedal.


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 09:41 Aleš – Re: Mirek7651
Tohle řešení se mi nelíbí. Ten panel je moc úzký (akvárko má 80 cm), diody svítí příliš intenzívně a s hodně malým úhlem vyzařování. Výsledným efektom (při pohledu zepředu) je poměrně malý obdlélník ozářený 12 rozeznatelnými paprsky světla. Zkrátka takové pruhované pyžamo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 09:36 Aleš – Re: Petr
Akvárko má 80 cm, NEON FLEX ULTRATHIN má 72 cm, takže do krytu by se to asi dát dalo. Jen ta cena (896 Kč bez DPH)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 07:56 Muž Mirek7651 [5] - Mořské ryby – BONSAJ DISCUS + KOSTŘÁCI...
Fotka k příspěvku Takhle jsem to koupil asi za 400;kč... ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 07:54 Muž Mirek7651 [5] - Mořské ryby – BONSAJ DISCUS + KOSTŘÁCI...
Fotka k příspěvku A co takhle 12. Led diod na samolepícím pásku. Dělaj se ve všech barvách i rozměrech... ;-)
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 8 9

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 7119x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4094-nocni-osvetleni?od=201