Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Platy - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Platy - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2013 15:25 Sušenka
Dobrý den,
mámu jsem uprosila pro rybičky teprve nedávno, takže by byly platy(a ještě
2druhy živorodek) moje první ryby. Snažíme se studovat literaturu o rybách, ale nenašly jsme, zda vadí(kdybychom měli mladé)tření matky se synem nebo otce s dcerou či jak tomu zabránit.
Děkuji za odpověď.
Sušenka :-)
Ještě bych se chtěla zeptat, jestli jde jinak zabránit krížení ryb jiného druhu než je chovat odděleně, protože to mi přijde divné, když nejsem žádný chovatel mít nádrž plnou jen jednoho druhu ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2013 17:05 R Muž romant [27987] Re: tosomja
To akvo je na ně móóóc malý, tam platy nepatří. Hodně rostlin a neřešit to, co přežije to přežije, ale jak píšu to není akvo pro platy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2013 16:42 tosomja – Ahojte!
Ahojte! Mám párik plát v 20 litrovom akvárku druhu Plata škvrnitá var. Wagtail a vyzerá to tak, že budem mať ich o pár viac. Ja som len raz odchovával gupku ale medzi porodničkou sa mi pozasekovalo veľa rýb, keď som bol preč. Možem ich odchovať aj nejak inak okrem toho, že ich mám nechať tak, može napríklad ich dať do gule? Ale.... možem dař aj naspať porodničku, prečítal som si o nej aj v atlase rýb, ale prosím o radu odborníkov, či náhodou nemusím zvyšovať teplotu alebo... . Už teráz Vám veľmi pekne ďakujem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2013 12:22 Muž LiborSprysl [9015] Re: melrok1
To už se dostáváme do etologie...samice rozené ve stresu si stres nesou sebou...tak je tomu asi u všech obratlovců, zvláště pak chovaných v zajetí...Takže není s čím nesouhlasit drahý kolego...Je tomu i u ryb. I když si zdvořile dovolím pochybovat nad tou vaší jistotou, že se mladých nedotkne, dodám, že poecilie jsou v tomto směru trochu výjimkou. Nejsou tolik náchylné k požírání mláďat a v nádrži dovede jich plavat skoro bez úhony několik generací...Ale řeč byla víceméně obecně o živorodkách...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.02.2013 10:05 Muž melrok1 [13] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
Z tymto nesuhlasim zase ja. Z 3 samic co mam na chov zatial (planujem rozsirit na 8) sa mi 2 mladat ani nedotknu ak porodia 50 tak ich 50 ostane absolutne si ich nevsimaju. Neplati to pre maladata inych samic tie samozrejme zozeru ale vlastne si nevsimaju a to aj ked ich krmim priamo v porodnicke medzi mladymi jedine co pozerie su mrtve mlade a defektne kusy ostatne prezivaju ale mam zas jednu potvoru co zdecimuje vsetko co porodi z 50 som ich zachranil ledva 20. Tu vazne zalezi co je to za samicu. Poznam chovatela zameraneho cisto na oka a ten kazdu kanibalisticku samicu odstranuje a ma obrovsku uspesnost pri chove kedze mu nezeru mlade. Z triedenim samic sa da pracovat a postavit chov na takych co mlade nezeru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.02.2013 04:58 Muž LiborSprysl [9015] Re: melrok1
Tak zase ještě jednou..
Není živorodky, která by svá mláďata sežrat nedokázala... Živorodky prave v tom je problem kedysi sa taketo ryby na chov nepouzivali (kanibali) a vytriedovali sa teraz sa uz krizi vsetko co sa da a potom je hromada toho co zerie vlastne potomstvo.
Takže tohle je tvrzení, o němž se dá velmi směle pochybovat, ba možná ho lze nazvat nesmyslem.

Samozřejmě, že se dá mláďatům v akváriu výrazně pomoci, pokud mají zarostlou nádrž. Pro chovatele koníčkáře je pak dorůstající populace dostatečná k prosté reprodukci v nádrži. Takže jestli se můj jmenovec domnívá, že samičky plat obvykle své mladé nežerou, pak je to tím, že mladých je dost a proto jich vždycky dost "zbývá" a vyvolají tento dojem.I platy své mladé žerou, zvláště proto, že jejich mláďata patří k těm, co jim trvá nejdéle jejich "probrání se" z pobytu v jikerném obalu.
Uvědomme si, že povětšinou jsou živorodky z ryb dost tekoucích, takže mladým pomáhá proud, který je odnese od matky a případných dalších konzumentů. V akváriu si prostě ti ostatní, ale často i matka (to v případě ok je přímo štvanice samic na mladé) tak trochu zobnou.
Teprve oddělený odchov mladých ukáže, kolik jich ve skutečnosti samice dá, pokud na ně nemůže ona, ani její spolubydlící.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 19:09 R Muž romant [27987] Re: melrok1
Stejně tak jako dnes, tak i dříve existovali chovatelé "prasata", kterým to je(bylo) jedno, takže s dobou to nemá moc společného. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 18:48 Muž melrok1 [13] - ŽivorodkyRe: Verimmi
Prave v tom je problem. Kedysi sa taketo ryby na chov nepouzivali (kanibali) a vytriedovali sa. Teraz sa uz krizi vsetko co sa da. A potom je hromada toho co zerie vlastne potomstvo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 17:57 Žena Verimmi [173] Re: malyLibor
Moje jedna plata balooon jede po svých mladých vždy jako po uzeném. Ale ta druhá i paví oka v klidu, takže u ní jen porodnička. Jinak by je sežrala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2013 15:22 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: SPSSTSTCcr
Samičky platy obvykle své mladé nepožírají. Pokud nejsou stresované. Jestli máš v akva, kde rodí, trochu jemnolistých rostlin, které i plavou po hladině, pak můžeš být celkem v klidu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2013 13:20 Muž melrok1 [13] - ŽivorodkyRe: SPSSTSTcr
Posledny porod umna trval 6 hodin a nemusi ti pozrat mlade. Mam 3 samice co rodia a len jedna je kanibalka. Ostatne male ignoruju cize zalezi od kazdej rybky ci mlade pozerie alebo nie a ako dlho bude rodit.

EDIT: Este poznamka ked dorodi vyprdne obal v ktorom boli mlade cize bude to poriadne dlhy cierny exkrement :-) To uz budes vediet ze porod skoncil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 12:37 Žena Verimmi [173] Re: SPSSTSTCcr
Porod u živorodek může trvat v rozmezí několika minut až po několik hodin. Jendo moje paví oko rodilo 3hodiny a mečovka to třeba zvládla za 20minut.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 12:29 SPSSTSTCcr – porod
Chci se zeptat, jestli někdo neví jak dlouho živorodky rodí mláďata. Právě teď mi plata porodila 5 mladých a nechci aby je sežrala, ale nechci ji dávat zpět do společenského akvaria, jestli bude ještě rodit děkuji za radu. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 21:06 Žena Kate127 [74] Smrt při porodu?
Tak a ryba je po tom, co jsem ji viděla naposled včera ráno (kdy jsem popsala výše jak se chovala), tak je po smrti. Celé břicho měla sežrané. . . rybičky malé v akva taky nevidím. Mohla zemřít čistě jen při porodu nebo třeba na ni mohly jiné ryby z akva zautočit během toho co rodila a "vyžrat" ji?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 11:58 Žena Kate127 [74] – Smrt při porodu?
Zdravím,

jak jsem tu psala moje plata se celý den chystá k porodu, ale ráno než jsem odcházela se chovala divně (nebo teda nevím, zda je to normální, platy mám poprvé). Samozřejmě plavala osamoceně, ale připadalo mi, že se tak různě vznášela. Byla dost otevřená a někdy třeba byla hlavou dolů ke dnu a pak zase třeba mezi listy hlavou nahoru. Tak nevím, zda je to běžné chování? Mohla by dejme tomu při porodu i zemřít?

A jak dlouho po porodu se začne ryba chovat uplně normálně (přidá se k hejnu, žere atd.)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 08:55 Muž snehulda007 [850] Re: pisovapavvla
Tak tohle bude na dýl...chtělo by to víc informací o nádrži,vybavení osazenstvu,víc fotek....Až bude mít samice rodit,tak se začne separovat a ostatní odhánět,jinak rybky plavou společně. Okousaná může být od jiných rybek (jaký je poměr samečků a samiček?),mohla by to být i nemoc.... to se nedá takhle věštit...Pošli mi podrobnější informace do vzkazů a kouknem na to... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 08:41 pisovapavvla Re: snehulda007
Jenže ony jsou furt ty 3 spolu. :( Krom jedné takové jakoby okousané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 08:31 Muž snehulda007 [850] Re: pisovapavvla
Koukni na tu fotku o pár odkazů níž...Vidíš jak má hranatý bříško? To je jeden ze znaků. Dalším znakem je chování který jsem ti popsal v jinym vláknu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 08:27 pisovapavvla – jak poznám porod?
Fotka k příspěvku Dobrý den, prosím jak poznám porod u svych rybiček?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 18:14 vladik Re: Kate127
Ahoj, moje platička zrovna včera porodila přes 70miminek, ale mám i větší a ty rodí i okolo stovky, ale řekl bych že ty malé jsou tak max do 5mm ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 13:03 Žena Verimmi [173] Re: Kate127
Ano může jich být klidně tolik. Mladé jsou vidět pouhým okem a po porodu klesají ke dnu, kde se jim "nafoukne" měchýř a začnou plavat. A porod trvá od desítek minut až třeba po několik hodin. Jedna moje plata rodila asi 2 hodiny a ta druhá byla za 10 minut prázdná. Záleží na množství mladých, které v sobě nosí :)
Hodně štěstí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:57 Žena Kate127 [74] Re: Verimmi
No jasně. Uvidím, jak to dopadne. Nechám to přírodě. Dnes jsem jim ještě narychlo vyměnila vodu a zvýšila teplotu a uvidí se. Jinak jak dlouho to zhruba trvá než ta plata odrodí? A jsou ty malý vidět pouhým okem? :-D Možná blbé otázky, ale četla jsem snad údaj, že jeden může mít 5 - 8mm a že jich může být i 50, což se mi zdá nějaké divné. Nevím, jak by se do té platy všeci nacpali :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:53 Žena Verimmi [173] Re: Kate127
Platy rozhodně nejsou rybičky, které by se o mladé staraly.
To spíše čeká a bude je žrát rovnou jak se budou rodit. Vegetace tam máš celkem dost tak to můžeš risknout. Ale taky se může stát že nepřežije žádné mimino,tak to zvaž. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:49 Žena Kate127 [74] Re: Verimmi
A myslíš, že se třeba žádnému nepovede přežít schované ve vegetaci? Jakože je to super zpráva, ale na nějaký extra odchov se nechystám. Nemám zřízenou porodničku nebo tak. Sameček u plat hlídá ty mladý nebo spíš číhá na to, že by je spíš sežral? Docela mě překvapuje, že se kolem té samičky pořád tak motá a ostatní ho nezajímají. Jinak si myslím, že další minimálně dvě jsou taky těhotné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:43 Žena Verimmi [173] Re: Kate127
Já osobně bych ji odlovila pokud chceš mladé zachránit, pokud nerodí v tuto chvíli, myslím, že dlouho už to trvat nebude. Toť můj názor.Tak hodně štěstí :) anebo risknout že se u tebe v akva schovají :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:27 Žena Kate127 [74] – Potomstvo?
Fotka k příspěvku Zdravím,
mám pocit, že má plata asi rodí, ale nejsem si jistá.
Mrknete prosím na foto a potvrdíte mi to nebo vyvrátíte?
Je takhle hranatá minimálně od včera. Separuje se od ostatních rybiček jen sameček ji chce pořád asistovat a je jí neustále v patách :-)

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2012 21:32 Muž koikapor [163] - divoké živorodkyRe: gloiuk
U mňa sa to dávnejšie stalo, ale nebolo to dobré. Bolo to niečo medzi platou a mečúňom, ale nebolo to také veľké. Takže na toto by som dával pozor, ale ak neplánuješ robiť nejaké početné odchovy, čiže malé necháš v akva a čo prežije prežije, čo nie nie. Tak spolu byť môžu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2012 19:43 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: gloiuk
Fotka k příspěvku
Ano mohou se pokřížit a u čistých kmenů to je jev naprosto nežádoucí a proto by se měly chovat mečovky a platy od sebe odděleně.


Foto: Hybridní ryby z křížení mezi platou a mečovkou, které se v minulosti v mém chovu vyskytly a snímkem byl tento případ zdokumentován. 0.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2012 15:19 Muž Ad@m [1051] Re: gloiuk
Platy spolu s mečúňmi som nechoval ale oba druhy sú rodu Xiphophorus, takže teoreticky to podľa môjho názoru je možné. Ale určite sa ozve niekto kto Ti poradí lepšie, toto je len moja teória.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2012 15:08 gloiuk
Dobrý den mám takovou možná divnou otázku,mohla by se skřížit plata s mečovkou.Samci mečovky pořád na platy najíždíjou asi že je červená. :) smich :-D
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 16:39 Muž LiborSprysl [9015] Re: dominica
No ta ramireza to nebude...takže nezbývá než mečovka...tak možná ještě něco vysype. Ona může rodit i déle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 16:29 dominica Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ďakujem za odpoveď ;-) . Hmmm, neviem, ktorú rybu by som mohla tipovať, samička tam síce ešte jedna je, ale nie je tehotná a jej to nebude určite, lebo je to iný druh, ani neviem aký, ale podarilo sa mi odfotiť drobca, nie je to síce super fotka, ale aspoň niečo...
Tu je foto samičky, ktorú mám ešte v akvárku, okrem nej máme zvyšok samčekov, 1 mečúňa, 1 platu, ak to je plata, tá žlto oranžová na fotke s tehotnou a gupky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 15:32 Muž LiborSprysl [9015] Re: dominica
Ta samička je X.helleri red WG a nevypadá po porodu...zkuste jinou rybu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 13:39 dominica – tehotná plata
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, som začiatočníčka v chove rýb, máme 60l akva pre potešenie detí a v ňom samých samčekov. Teda myslela som si, že samčekov, plata je samička a je, alebo bola tehotná. Má tú tmavú "tehotenskú" škvrnu. V sobotu som našla v akva malú rybku, ináč nikde nič, takže teraz neviem, či už porodila a zvyšok zjedli, alebo ešte bude rodiť ďalej, nakoľko som niekde na nete našla info, že plata môže rodiť aj niekoľko mesiacov...no ide o to, že stále má tú škvrnu a stále je tučná. Ako by mala vyzerať po pôrode? Tá škvrna po pôrode zmizne?
Ďakujem za odpoveď :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 16:37 R Muž romant [27987] Re: Terez
Smysluplně odpovědět na Tvůj dotaz by mohl pouze majitel křišťálové koule. ;-) Bez fotky s tím nikdo nic nesvede, ale je-li ta ryba samice a je jakoby hranatější, tak to schovávání je dalším průvodním znakem, že se to blíží. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 16:36 Muž Ad@m [1051] Re: Terez
Spoznáš to podľa tmavej škvrny pri análnej plutve. Inak to trvá zhruba 4 týždne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 16:32 Terez
Zdravím, poslední dobou si všímám že mám celkem dost tlustou platu, ostatní dvě jsou normální ale ona je pomalu dvakrát tak ,,tlustá"... začíná se mi občas schovávat do rožku za rostlinky, jak dlouho to bude asi trvat než porodí (pokud teda není přežraná, ale o tom pochybuju)?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2012 17:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: jenda88
Střízlivým odhadem více než 14 dní určitě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2012 15:26 jenda88 Re: LiborSprysl
Díky za info, jak dlouho asi nevíš viď??:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2012 04:46 Muž LiborSprysl [9015] Re: jenda88
Nejspíš čeká, ale ještě to chvíli trvat bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 23:26 jenda88 – Rozmnožování platy
Fotka k příspěvku Ahoj, mám celkem tlustou platu a mám pochybnosti, jestli nečeká mladé. U řitní ploutvičky má skvrnu, která vypadá jako skvrna březosti, ale jsem začátečník a nedokážu to určit s přesností. Pomůže někdo??

Díky.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 15:52 Muž LiborSprysl [9015] Re: Skorpytom
To je hned...pokud netrváte na čisté linii, je to fuk :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 14:25 Skorpytom – Skorpytom
Ahojda mohl bych skřížit platy třeba platu modrou tuxedo s něákou jinou?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 09:57 Muž snehulda007 [850] Re: marek
Ryba začne vyhledávat úkryty a stranit se ostatních ryb a může být vůči ostatním agresivní,ale i tak bude porod otázka třeba i několika dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.04.2012 05:45 Muž LiborSprysl [9015] Re: marek
Poznáš to stejně jako u jiných živorodek a rodit v noci opravdu může. Jestli u toho spí nevím, nikdy jsem je nehlídal, neb jsem spal. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 23:06 marek – jak poznám že bude rodit
Ahoj jak poznám že bude mít před porodem? a může rodit v noci když spí?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 13:26 Muž MiKra [0] Re: LiborSprysl
jj, špatně jsem se vyjádřil..:) tak ještě chvíli počkám a uvidím, dneska jsem se byl podívat do dvou prodejnách a tam už to gonopodium bylo dost zřetelné u stejně velkých plat jako mám, třeba mám jen zaostalce :) každopádně bych byl radši, kdyby to byly tři samice hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 07:03 Muž LiborSprysl [9015] Re: MiKra
Hlavně, gonopodium není ten, ale to smich a u dvoucentimetrových ryb je opravdu klidně možné, že ještě není zcela vyvinuté. Tudíž to samci opravdu být mohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 22:49 Muž MiKra [0] – gonopodium
Měl bych prosbu, mám dvě platy velké cca 2-2,5cm, je možné, že u nich není ještě rozvinutý gonopodium pokud to jsou samci? Mám problém, že ty dvě menší se pořád honí a ta velká co je 100% samice, tak za tou jedna z těch dvou pořád leze a dělá na ní takový "nálety" ze strany, jako když se namlouvají, těžko se to vysvětluje, hlavně bych potřeboval vědět ten gonopodium, protože tedka nevím, jestli mám tři samice, nebo dva samce a jednu samici, což je špatně. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2012 19:58 Muž LiborSprysl [9015] Re: angel2002
U opravdu červených plat skvrnu neuvidíte, varianta koral by měla mít tělo jakoby "sražené" a tudíž to břicho má tedy pořád. Ale samice se před porodem chovají jako ostatní živorodky. Přestávají kmitat po akváriu, jsou jako opravdové těhule, postávají, straní se a pak to přijde. No a nejlépe, když si někam napíšete kdy to bylo, neztratíte orientaci, kdy to bude opět.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] 5

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 6875x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3903-platy-rozmnozovani-odchov?od=101