V neděli jsem byla na burze na Praze 4. Dost dlouho jsem koketovala s tím, že bych k pávčatům a platám pořídila nějaké hejnovky. Zakoukala jsem se do razbor s klínem. Jsou to pohodářky a ještě k tomu pěkné. Chtěla jsem Hengelovu nebo espeho, eventuálně klínoskvrnou.
Na burze měli jen klínoskvrnnou, tak jsem jich 15 koupila. V prodejním AQ vypadaly zdravě, prostě jsem na nich nic neviděla. A já blbec jsem na místě nezkontrolovala pytlík, jak skutečně vypadají. Taky jsem je, já blbka, pořádně nezkontrolovala, než jsem je po aklimatizaci přefajfkovala do AQ. A že si vždycky dávám v akvaristikách pořádně bacha. Tady mě ta ostražitost opustila – i pro to, že bych očekávala, že ti prodejci jsou zároveň chovatelé a prodávají své odchovy a že mají nějakou stavovskou čest. No, nemají. Prostě mi to nedocvaklo. Předesílám, že nemám karanténní nádrž, protože dle manžela „z toho psa, morčat a akvárka je dostatečný bordel“, takže ještě další AQ by už neprošlo. Taky mě mohlo nakopnout, že když má ten dotyčný na té burze dost rozsáhlou nabídku ryb, tak to asi chovatel nebude. A když jsem se ptala, jaké parametry má voda, ve které ty razbory chová, tak to tak pěkně okecával, že mi to na místě mělo dojít. Bohužel, mi došlo všechno až zpětně. A když jsem čučela doma do pořádně osvětleného AQ, tak mě málem trefil šlak. Některé ryby měly slepené ploutvičky na bříšku (to na té burze vůbec nebylo vidět) a dvě měly krupičku, sice nepatrně, ale přece (jedna jednu ďubku a ta druhá dvě ďubky). Dneska už je vidět, že se jim rozjíždí pěkná plísnička a krupky pořád drží, zatím jich víc není. Do AQ jsem nalila zbytek eSHa 2000, měla jsem toho ale málo. Včera jsem vyměnila vodu a klusala koupit eSHa 2000 + exit bratru za 340,-Kč. Přes internet to nešlo, protože to spěchá. A když jsem si teď toho prodejce našla na netu, tak mě málem trefil šlak znovu. On má akvaristiku a o víkendech je na burze. Zmetek jeden. To nejsou jeho odchovy, prostě někde nakoupí a dál prodává. A nejhorší je, že vědomě prodává nemocné ryby. To prostě nešlo v AQ za pořádného osvětlení přehlédnout.
Tak jsem se opět poučila,a to dost bolestně, že se nesmí nikomu věřit. Kdybych si raději zajela k Danile, bylo by to levnější a bez nervů. Teď se klepu jak ratlík, aby léčba zabrala a aby mi to nechytli i moji miláčci. Ale především to je sviňárna od toho prodejce (na burze má vždy stůl č. 19 a 20 -
www.akvaristika.kvalitne.cz. To tedy opravdu byla kvalita na "špičkové úrovni".
Závěr je takový, že i na burzách, kde by člověk očekával lepší kvalitu a odbornost než v akvaristikách, je potřeba si dávat pořádný pozor stejně tak, jako v kamenných akvaristikách. Co tam je kolikrát slyšet za „odborné bláboly“, jen aby se prodalo - je to tam prostě o tom, že prodejci chtějí prodat co nejvíc a někteří za každou cenu bez ohledu, co tím způsobí. Buďte ostražití, vyplatí se to.